Skip to main content

Dat 2020 een meer dan bizar jaar is en was voor reizigers en al helemaal voor de gehele reisbranche is inmiddels bekend, genoeg over gezegd en geschreven. Als reizigers moet je dus wat creativiteit inbouwen en continu op zoek naar de mogelijkheden. Als we dan een korte terugblik doen op dit jaar hebben we toch 11 landen mogen bezoeken! Zo begonnen we dit jaar, nog niets vermoedend wat er allemaal boven ons hoofd hing, in het prachtige Ethiopië.

Net voor de eerste corona-golf, liepen we nog door de mooie stad Kiev en brachten we nog een bezoek aan 30 km zone van Tsjernobyl. Kort daarna begonnen de reisbeperkingen en “lock-downs”. De wereld kleurde geel, oranje, rood en visa versa. Gelukkig bood de zomerperiode nog wel wat mogelijkheden. Dus “wat kan wel”, maatregelen in ogenschouw nemende en er op uit. Weekendje Zeeland, vervolgens via Duitsland op naar een wandelweek in Tsjechië. Heerlijk genoten en in die periode weinig te merken van corona in Tsjechië. Vanuit Tsjechië en schitterende roadtrip door Slowakije gemaakt, rustige gebieden bezocht en maximaal genoten!

Ook Oostenrijk werd een dag of 10 aangedaan, vanuit Zell am See en Seefeld heerlijke wandelingen en mountainbike tochten gemaakt. Half september vertrokken voor een EU campertrip van drie weken waarin Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Italië en Sardinië werden bezocht. Niet echt “bucket-list items” af kunnen werken, alhoewel Sardinië ons nog het Scuba Dive Certificate opgeleverd heeft. Voor een jaar met zo’n heftige pandemie mogen we natuurlijk niet echt klagen want we hebben de mogelijkheden die er waren aardig benut.

Zo ook dit wandelweekend in Limburg. Restaurants en cafés zijn dicht echter de hotelbranche mag de restaurants open houden voor hun gasten. Wederom gekeken “wat kan dan wel” en zo kwamen we terecht in Baarlo. Onze eerste stop van dit weekend, Pillows Charme Hotel Chateau De Raay. in Noord Limburg! Super fijn hotel met een erg gezellige bar/restaurant, goede en uitgebreide menu- en drankkaart. Qua eten zijn we nu wel aangewezen op ons hotel, in dit geval is dat alleen maar genieten. Wat ooit een boerderij was op een schitterend landgoed is nu omgedoopt tot een authentiek hotel. Alleen een wandeling op het landgoed doet je al op alle fronten verbazen.

Baarlo, gelegen aan de maas en nabij de Duitse grens, kent veel bosgebieden in de omgeving. Houd je van wandelen zit je hier goed, natuurlijk kun je de bosgebieden opzoeken echter een rondje Baarlo en een stuk langs de maas is hier onze aanrader.

Baarlo, ook wel het kastelen gebied genoemd kent diverse mooie kastelen, zoals Kasteel d’Erp. Normaliter ook te bezoeken, gezien de corona-tijd nu gesloten. Ons rondje Baarlo inclusief het aan ons hotel grenzende bosgebied is ruim 16 km. Onderweg nog een koffietje kunnen drinken, restaurants zijn gelukkig creatief, dus “koffie to go”. Een mooie omgeving op een prachtige herfstdag, Limburg is altijd mooi!

Na twee nachten in Noord-Limburg verruilen we het Noorden voor het Zuiden, op naar Vaals. We overnachten in Hotel Kasteel Bilderberg Vaalsbroek. In Vaals ligt het hoogste punt van Nederland. Hier komen België, Nederland en Duitsland (drie landen punt) samen. In het prachtige Limburgse heuvellandschap pronkt het 15e eeuws kasteel Vaalsbroek in al haar glorie. Luxe en stijl in historische atmosfeer. Dit hotel is het ultieme vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door het Zuiden van Limburg. Je bent zo in het paradijselijke Maastricht of het bruisende Aken (net over de grens in Duitsland). De kamers zijn ruim en comfortabel. Proef hier zeker de lokale wijnen en gastronomische heerlijkheden in het sfeervolle restaurant. Voor een borrel en een eenvoudig hapje kent het hotel ook nog een gezellige bistro. Wil je volledig relaxen of een heerlijke massage zoek dan de Spa & Welness op die grenst aan het hotel. Vergeet de kasteeltuin niet te bezoeken, prachtige fruitgaard, een Mausoleum van de familie von Clermont en mooie vergezichten over het heuvellandschap.

Kasteel Vaalsbroek is gelegen in een heuvelachtig en waterrijk gebied, aan de voet van het beroemde drielandenpunt. Tot 100 jaar geleden was dit nog het vierlandenpunt. De grenssteen van het toenmalige Neutraal Moresnet kun je hier nog steeds aantreffen. Ruim honderd jaar heeft deze kleine staat bestaan! Het lag in de vorm van een taartpunt ten Zuiden van het huidige drielandenpunt. Met een oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden. De naam Vaalsbroek is afgeleid van “vallis”, dat dal betekend en van “bruch” of “broek”, dat moeras betekent. In oude akten wordt Vaalsbroek het eerst genoemd in 1420.

De diverse bosgebieden in het Zuiden van Limburg bieden schitterende wandeltochten, ook het Vijlerbos (hoogstgelegen bos van Nederland) ligt op loopafstand van Kasteel Vaalsbroek. Ga je liever op de fiets, volop mogelijkheden hier. Bij het hotel kun je e-bikes huren want het gaat hier natuurlijk wel op- en neer! Bij Lodge 7 hebben ze een leuke oplossing gevonden voor een “koffie to go”, tafels en stoelen buiten is niet toegestaan maar we mogen natuurlijk wel zitten op een boomstronk!

De Vaalserberg is met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van Nederland. De top van deze berg staat bekend om het drielandenpunt. Op de top staan twee uitkijktorens, aan de Nederlandse kant de 35 meter hoge Wilhelminatoren met glazen Skywalk en aan de Belgische kant de 50 meter hoge Koning Boudewijntoren met glazen lift.

Onze Limburgse provincie heeft ons wederom verrast! Heerlijk genoten en zoals je kunt zien, mogelijkheden zijn er! Meer informatie: Never Stop Travelling

Want let op: Life is short and the world is huge…

Leave a Reply