Skip to main content
AvontuurlijkStedentripsTreinreizen

Trans Mongolië Express / 3 landen, 3 culturen, 1 avontuur

Drie landen, drie culturen, een avontuur: wij met z’n twee! We maken een reis van west naar oost: van Europa naar Azië, door verschillende klimaten en negen tijdzones. We rijden over de langste spoorlijn ter wereld, ruim 9.000 km. Het gaat niet om de bestemming maar om het onderweg zijn……….

Volledige reis bekijken of direct door naar: Siberië (Irkutsk), weekje uit de trein in Mongolië, Beijing en China.

8 t/m 29 augustus 2015 een bijzondere reis! TRANS MONGOLIË EXPRESS – Moskou – Ulaanbaatar – Beijing. Drie landen, drie culturen, één avontuur! Een bijzondere treinreis  per Trans Mongolië Expres van Moskou dwars door Siberië en het ongerepte Mongolië naar Beijing. In één rondreis zet u zowel voet op het Rode Plein als de Chinese Muur, reist u door de gigantische Gobi Woestijn en bezoekt u de lokale nomaden in Mongolië.

8 augustus: De dag begon al vroeg, 05.15 uur er uit en op naar Eindhoven. Met de trien, eerste klas (lang leve de treinacties) naar Schiphol. Wat een drukte daar! Uiteindelijk netjes op tijd vertrokken met KL0903 naar Moskou. In Moskou, lange wachttijden voor de Douane controle, tja we zijn weer op reis…..

Deze roltrap in station Park Pobedey is de langste ter wereld.

Ons eerste avondmaal maar gelijk de Hard Rock Cafe van Moskou, die met de metro vanaf ons verblijf goed te bereiken is. We moeten hier toch zijn, als fanatieke HRC bezoekers, dus maar gelijk de eerste dag!

En de treintickets voor de aankomende drie weken, hoppa de #TME15 kan beginnen!

9 augustus: Goedemorgen Moskou. Na ons ontbijtje in onze “geweldige” homestay, gaan we vandaag een dagje op pad met een Engelstalige gids, geregeld door Tiara Tours. Onze homestay is prima echter op zijn Russisch laten we het daar maar op houden. “vriendelijkheid kent geen tijd”, dit gezegde kennen de Russen volgens mij niet? Vladimir, onze “gastheer”…..botte hark! Ontbijtje, “eten wat de pot schaft” is de afspraak voor deze reis. Arch the Triomphe van Moscow, deze twee dagen op een paar meter van onze homestay vandaan. We gaan op zoek naar onze gids op de afgesproken plaats in de metro van Moskou. Onze opdracht was, eerste wagon nemen en uitstappen op station, Arbatskaja. Probleem: van welke kant komt dan de metro? Oftewel: wij stonden aan de andere kant van het station te wachten, dan de anderen. Gevonden, dus op tour met nog drie andere Nederlandse Tiara Tour gangers. Als eerste op tour door de Metro gangen. Wat een schitterende kunstwerken! 324 km gangen en 188 stations waarvan er geen enkele hetzelfde is uitgevoerd. Kunstwerken onder de grond, waarvan zo’n 10 miljoen mensen dagelijks gebruik maken! Daarmee het meest intensieve gebruikte metronetwerk ter wereld is. Oude beelden in Mozaïek, schitterend! Wat een werk zeg……. Het honden neusje aanraken is een must, brengt geluk.
Aan de neus te zien heeft deze hond al veel geluk gebracht. En ze leefde nog lang en gelukkig……

Wachtwissel bij het Kremlin, nabij het rode plein. Dit kleine ritueel vindt elk uur plaats.

ES!! Een nieuwe (reis)mijlpaal is bereikt. WIJ staan op het rode plein in Moskou! Erg leuk en indrukwekkend begin van onze reis. KISS Kruiser from Holland is Kissin’ the Red Square ground!

We vervolgen onze dagtocht met onze gids Tamara met een rondvaart over de Moskou rivier. Leuk om alles van deze kant te bekijken, zeker het Kremlin is vanaf deze kant beter zichtbaar. Oppervlakte: 28 hectare

Het nieuwe stadsgedeelte vanuit de boot!

Een wat? Yep, gewoon een MacDonalds………….Kathedraal bezoek zonder Ruudje, met een korte broek mag je niet binnen! En ik maar denken dat “Gods Huis” voor iedereen open staat!

Yes, een biertje op het terras aan het Red Square……. Na deze dag, dik verdiend….PROOST!

We besluiten met “ons groepje” gezamenlijk te gaan eten. Italiaans is de keuze geworden. Heerlijke afsluiter van deze intensieve en zeer bijzondere eerste dag in Rusland! Na een intensieve stadsdag, 32 graden celsius, vermoeid en voldaan plat.

10 augustus: Goedemorgen Moskou, voor de laatste keer deze reis. Yes! Vandaag gaan we starten met treinen….. TRANSMONGOLIE EXPRES! Deze ochtend uitgeslapen tot 08.15 uur. Ontbijtje deze ronde met omelet, spek en verse groente. Onze medehuisgenoten uit “Rotterdam” ontbijten gezellig mee in het piepkleine keukentje. Wij gaan drie weken op reis en hun hebben alles verkocht, banen opgezegd en voor een jaar of twee afscheid genomen van hun familie en vrienden. Zo kan (lees moet) het dus eigenlijk ook! Onze gastheer slaapt op een luchtbed in de keuken zodat wij in zijn bed kunnen slapen. Lang leve de Russische Homestay, ongelooflijk…. We brengen deze ochtend nog een bezoek, aan het nabij gelegen, oorlogsherdenkingsplein. Verwennen ons zelf nog ff met een bakkie koffie en een heerlijk hapje, wat we aanwijzen (Point it) op de kaart. Engels op de kaart en bij de bediening ver te zoeken. Supermarktje bezoeken voor onze laatste inkopen en aansluitend nemen we afscheid van Vladimir onze gastheer. Onze gids Dimitri zit al klaar, spulletjes pakken en op naar de trein. Het treinen kan bijna beginnen, wij zijn er klaar voor en hebben er super veel zin in!

Trein 70, perron 3 met als vertrektijd: 13.50 uur. Alle treinen vertrekken hier stipt op tijd. We nemen afscheid van Rusland, het grootste land ter wereld (17 miljoen m2) met ruim 150 miljoen inwoners. Het kamperen in de trein kan beginnen. Wagon 9, kamer 6, bed 21 t/m 24. Een vierpersoons kamer voor ons twee, wat een “luxe”. Hier mogen we de komende 3,5 dag in verblijven. Ons eerste traject is van Moskou naar Irkutsk, 5.185 km.

Alles is ingericht tijd voor koffie/thee met een borrel (Amarretto). PROOST op het kamperen in de trein. Het heet water kunnen we tappen vanuit de, in ieder wagon aanwezige, samovar (onmisbaar tijdens deze treinreis! Hier wordt heet water gemaakt en nog door kolen gestookt). Mooi systeempje! Tijdens de stops is het heerlijk om te zien hoe je op de perrons je “inkopen” kunt doen en hoe er van alles aangeboden wordt. Wel opletten, want de trein is zonder signalering weer pleitos! Schitterend!! Uitdaging: avondeten scoren…..

We sluiten de dag af met een borreltje, Yahtzee en gaan daarna eens kijken hoe onze bedjes liggen.

11 augustus: Goedemorgen vanuit de trein! Harde bedjes, enigszins behelpen maar uiteindelijk toch redelijk geslapen in ons treintje. Ultiem onthaasten! Yep, waarheid! Na een dagje wennen van het leven in de trein gaan we ons heerlijk ontspannen. De Siberische berkenbossen trekken langzaam aan ons voorbij, af en toe afgewisseld door dorpjes en steden waarvan de namen niet herkennen laat staan uitbesteden. We gunnen ons zelf de tijd voor een praatje, een dutje, hapje, spelletje, boekje onder het genot van een drankje. Onthaasten dus! Onze cabins worden elke dag netjes gepoetst, leuk tafereel elke dag!

Middag biertje in de “bar”, oftewel de restauratie coupe. Gezellig gekletst met Roger en Madelon uit Utrecht, onze “Moskou city-tour genoten” uit Utrecht. Ach ja, de landschappen en kleine gehuchtjes gaan voorbij. Inderdaad een beleving! Vervelen, nee absoluut niet! De uren vliegen voorbij! Wat doen we? Ach ja, van alles wat in ieder geval niets met “druk maken” te maken heeft. Genieten!

We scoren weer wat eten op een of ander perronnetje, zodat we in combinatie met de samovar weer wat kunnen happen deze avond. Tis weer mooi geweest onze kampeerdag in de trein.T

12 augustus: Goedemorgen vanuit? Totaal niet bekend waar we ons momenteel bevinden, straks maar eens op onderzoek uit. Dag 3 in de trein kan beginnen, koffie! Tis 08.00 uur op mijn horloge (Moskou tijd) echter waar we ons bevinden is het 10.00 uur. Dit tijdsverschil gaat de komende twee dagen nog verder oplopen tot 6 uur. Lekker duidelijk? Jetlag of treinlag? We stoppen nu in Ishim, het is 08.07 uur (Moskou tijd), we hebben nu 2.418 km afgelegd vanuit Moskou en zitten inmiddels 42 uur in de trein. Landschappen, dorpjes en steden gaan voorbij aan onze treinraampjes…… Er is van alles te vinden in de vuilnisbakken van de treinstations!

Onze eerste Russische Vodka, ook wij horen ons aan te passen! De Russen drinken gemiddeld 27 flessen Vodka p.p. per jaar, dus ons gebruik valt reuze mee! PROOST! Lekker gerookt visje gekocht op een Russisch perron! Goede score en lekkere lunch!

Weer een heerlijk dagje getreind. Lunch en diner gehad inde restauratie coupe, echt super goed en betaalbaar. We stappen dus maar snel af van het “perronnetjes voedsel”. We gaan op tijd naar bedje toe, alvast wat voorbereidingen treffen voor de vijf uur tijdverschil die we overmorgen in een klap moeten gaan maken. Keddeng, keddeng, keddeng……..trustie! Oordopjes een must! 

13 augustus: Goedemorgen, dag 4 in de trein kan beginnen. Als we zo ergens een stop maken, maar weer eens uitzoeken waar we ons bevinden. Op dit moment geen idee van, dus eerst maar ff koffie scoren. Inmiddels 1,5 uur later: Tis 08.35 uur (Moskoutijd in de trein) en we zijn inmiddels aanbeland in Krasnoyarsk. 4.098 km vanuit Moskou verwijderd en overbrugd met de trein. Buiten (lokale tijd) is het 12.35 uur. We hebben er inmiddels bijna 67 uur in de trein opzitten, wat een ervaring zeg! Irkutsk begint nu te naderen, nog 1.087 km en dan zijn we bij onze eerste uitstapplaats. Ook wel weer zin om een keer lekker te douche! Daarbij zitten we inmiddels in onze vijfde tijdzone, erg raar al die tijdszones passeren en een vaste tijd in de trein. We zijn de tijdsweg inmiddels aardig kwijt geraakt! Dag 4 ook als “gewoon” in de trein. Filmpje gekeken, enkele stops en wat gegeten en gedronken in de restauratie coupe.

Binnen 15.51 uur (Moskou tijd), Buiten: 19.51 uur (lokale tijd), NL tijd: 14.51 uur

Op tijd plattie vandaag want we moeten om 03.30 uur (Moskou tijd) uit bed. Dan zit het eerste treintraject er op. Bijzonder! Welterusten vanuit ergens in Siberië!

14 augustus: Goedemorgen of goedenacht? We stappen om 04.03 uur (Moskou-tijd in de trein) uit en stappen zo door naar 09.03 uur lokale tijd. 5 uur erbij dus, hoppa! Vanaf Moskou hebben we nu 5.185 km in (stop)trein 70 gezeten. De eerste 85 uur in de trein zijn een feit! Van het eerste stuk kunnen we alleen maar zeggen een zeer bijzondere ervaring! We stoppen in Irkutsk en het Baikal meer in het hartje van Siberië. We worden wederom keurig opgehaald door een Tiara Tour gids, die ons naar Listvyanka brengt. Inchecken in onze Guesthouse Sinilga. Daarna, yes……….. douche!! We maken een mooie wandeling naar een uitzichtpunt over het Baikal meer. Dikke 3 uur aan de wandel, yes heerlijk na 85 uur treinen. We worden weer netjes opgevangen door onze Tiara Tour gids die ons gaat begeleiden naar Listvyanka. Onze Guesthouse: Sinilga. We slapen hier met Stefan en Nadine (Rotterdam) en Pim (Breda). Onderweg ontmoet en ook Tiara Tour reizigers! Het Baikal meer is het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld, we zien tijdens onze wandeling schitterende natuur rondom het mystieke Baikal meer.

We nemen eerst ff tijd voor een lunch, oftewel water met ingrediënten. By the way, smaakt erg goed. Lekker weertje @ Baikal. Tis zo’n 28 graden hier. Kennelijk ” koud” want het is hier dik 40 geweest de afgelopen periode. Oftewel van +40 naar -40 in de winter, ze kennen hier dus temperatuurverschillen van 80 graden. Vandaar ook dat bijna alle wegen, huizen e.d. na de winterperiode weer aan restauratie toe zijn. Opschieten, want voor ze het weten is het alweer winter.In september valt hier alweer de eerste sneeuw die pas in mei weer ophoudt! Yes, we’re in Siberia……… Toeristisch? Nee, dan moet je zeker niet hier zijn. Gelukkig zijn wij er wel! Bijzonder.

Na 85 uur treinen, tijd voor beweging! We maken een stevige wandeling van ruim 3 uur, met een flinke klim naar een mooi viewpoint. Zeker een aanrader, mocht je hier eens komen. Kunt hier ook met een kabelbaan naar boven maar dat doen we natuurlijk niet! Weer een geluk bezegelt, plaats een lintje en je wens wordt naar het Baikal meer gestuurd door de wind. Ook onze wens is onderweg……..

Proost @ het Baikal meer. Het grootste en diepste zoetwatermeer van de wereld. Als de gehele wereldbevolking 40 liter p.p. aan water nuttigt is het meer leeg. Veel dus! De lengte is rond de 640 km, en de grootste breedte is net geen 80 km. Met een maximale diepte van 1.642 meter en de oppervlakte van 31.500 km2 (ongeveer zo groot als Belgie) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Veel dus! Ook op de Unesco, lijst 754. En wat hoort daarbij? Natuurlijk een gerookt visje uit het Baikal meer, een must! Deze vissoort komt alleen maar voor in het Baikal meer, Omul genaamd. Overheerlijk!

De story van Baikal: 1 vinger in het meer, 1 levensjaar erbij. 1 hand in het meer, 5 levensjaren erbij. Zwemmen in het meer, 25 levensjaar erbij. Dus………Tot over 24,5 jaar, dan in het meer in bevroren toestand bezwemmen? Het ijs is dan 1,5 meter dik en wordt het meer gewoon gebruikt als weg, je kunt er dan dus gewoon met de auto overheen rijden.

We gaan die avond lekker uit eten lekker uit eten in Listvyanka Club Grill Restaurant. Zeker een aanrader! We pikken meteen een Siberische lokale verjaardag mee, accordeon muziek met een dansje. Wij kunnen toekijken en overheerlijk eten op onze spijkerbroek!

Truste, weer lekker slapen in een gewoon bed zonder spoorrails die onder ons doorrazen!

15 augustus:
Goedemorgen vanuit Listvyanka. Om 09.00 uur “rijstepap ontbijt”, oftewel eten wat de pot schaft. We worden om 10.00 uur weer opgehaald voor de terugweg naar Irkutsk. Hier checken we eerst in bij onze Homestay, oftewel wij leven in een appartement van Siberische mensen, zeker een bijzondere ervaring. 11.30 uur aankomst, opschieten want we worden om 12.00 uur door onze gids opgehaald voor een Irkutsk city trip. Alles “on time” dus ook dit, op pad in deze schitterende stad met ongeveer 600.000 inwoners waarvan ruim 150.000 studenten. Irkutsk kent ongeveer 25 Universiteiten! Kleurrijk Irkutsk hoort bij een kleurrijk meiske. Memorial wall van de tweede wereld oorlog. Ook het memorial vuur brand 24/7 en 365 dagen per jaar.

Weer een gelukspuntje: Drie keer er omheen lopen en het neusje van het konijn aanraken en je relatie kan niet meer stuk. Lucky we!

Alweer een Triomph Arc, zoals deze hier wordt genoemd! Veel restauratie werk in aantocht, alleen de vraag hier is “wie gaat dit alles betalen, hoe gaan we dit aanpakken en is er genoeg vakmanschap”.

De decoratie van de huizen hebben allen een betekenis. Regendruppels, zonnestralen, bloemen enz enz. Deze “driepoot” betekent welkom oftewel een gelegenheid eten, drinken, slapen e.d.

Vele standbeelden, deze geeft toeristen weer die rond kijken in de stad.  Deze jongen man, heroe of the Baikal lake, is vroeg gestorven in het meer doordat zijn boot omsloeg. Krampen door het koude water en stevige stroming in het water. Kennelijk heeft hij tijdens zijn leven veel betekent voor de Baikal omgeving.

Tsaar Alexander III, is de grondlegger van de Trans Siberië Spoorweg. Voor ons ook erg belangrijk, anders waren wij wellicht niet hier geweest! Voor de mensen uit Siberië was het de eerste verbinding met de “wereld”. De reden dat wij hier zijn is immers de spoorlijn! De roofvogel met dubbele kop staat voor kracht en doorzettingsvermogen om dit enorme treintraject door te zetten en af te ronden.

We sluiten de dag af in een Internet cafe, even mailen en werken aan ons reisblog. Daarna hapje in de London Pub, heerlijk Baikal visje happuh. Na enkele Newcastle Brown ales en Kriekjes op naar onze homestay. Trustie, morgenvroeg om 06.45 uur worden we weer opgehaald om naar het treinstation te gaan, na twee bijzondere en indrukwekkende dagen kunnen we morgen weer wat rusten en nagenieten in de trein. We gaan Siberië verlaten en op naar Mongolië!

16 augustus: Vroeg op, op naar Mongolië!  Goedemorgen om 05.40 uur. 06.45 uur vertrek vanuit onze Homestay. Vanwege de tijdsverschillen, Jolanda wederom erg slecht geslapen. Is ook lastig al die verschillen. Regen, regen, regen……. Gisterenavond is het flink gaan regenen in Irkutsk en dat heeft het de gehele nacht gedaan. We vertrekken dus in de regen, die nog lang zal aanhouden. Op naar trein nummer 6, wagon 4, stoel 21, 22, 23 en 24. Weer lekker een eigen coupeetje! Op naar Mongolië. Deze ronde een wat muffige coupe en we besluiten deze ronde de onderste bedjes te nemen voor onze rust. Onze treintickets zijn al ingenomen, zullen wel weer terugkomen? Gids van Tiara Tours heeft ons gemeld dat dit zo in orde is, dus daarvan gaan we dan maar uit. Maar goed, van de regen hebben we geen last in de trein. We hebben een ontbijtpakketje meegekregen, dus ontbijtje in de trein. We springen in de trein weer naar Moskou-tijd, dit alles om het makkelijk te maken voor ons. Het is dus in Irkutsk 08.00 uur en in de trein 03.00 uur (Moskou-tijd). We gaan dus weer even vijf uur terug de tijd in. Tot aan Mongolië houden we deze tijd aan en dan springen we weer zes uur vooruit, de trein gaat dan verder in de Mongoolse tijd. Waarom slapen we onregelmatig en soms slecht/niet? Uiteraard behoord ook dit tot onze beleving/uitdaging van deze reis. We zijn weer onderweg…..keddeng, keddeng, keddeng……….. Wij rijden nog uren langs het Baikal en zien nu pas hoe groot dit meer echt is! Mega groot! Lakenpakketjes, dus we kunnen onze bedjes weer opmaken!

All in one: Toilet, aanrecht, wastafel en douche………

Om 15.45 uur (Moskou tijd) bereiken we in Nauski de Mongoolse grens. In Siberië is het 20.45 uur en in Mongolië is het inmiddels 21.45 uur. Dit alles om het makkelijk te maken. Sinds Moskou hebben we nu 5.902 km getreind door Rusland en Siberië, nu Mongolië in dus. Eerst maar eens die grenscontrole…….. Alles wordt spik span in orde gemaakt, lijkt wel of er zo hoog bezoek binnen gaat komen!? Iedereen moet in de coupe blijven, toiletten gesloten enz enz. Alle cabines worden doorzocht en we zien speurhonden in de gang rondlopen. “Nothing to declare” No. We verstaan er geen biet van maar het zal allemaal wel in orde komen. In de trein wisselen we ons Russisch geld om voor Mongools geld. We hebben plotseling 90.000 togrog in handen, helaas geen euries want de waarde hiervan bedraagt ruim € 40,00. Helaas dus! Grenscontrole “Siberie uit” viel mee, nu de controle “Mongolië in” nog. We hebben geduld, alhoewel we moeten om 06.15 uur weer op morgenvroeg want om 06.15 uur zijn we in Ulaanbaatar. Hoppa, paspoorten ingenomen en komen wel weer een keer terug. Schijnt normaal te zijn hier!? Heel gedoe die grensovergang hier. Geldt niet alleen voor ons maar voor de complete trein natuurlijk. Lang leve de open grenzen zullen we maar zeggen, met Rusland zal dit wel altijd lastig zijn en blijven. Krijgen een complete cabine check, alles binnenste buiten. Uiteindelijk een goedkeuringsstempel, jippie. Hoe snel kunnen we weer gaan rijden en dus slapen?

Uiteindelijk zijn we pas rond 00.45 uur gaan slapen. Lekker, rond 01.00 uur wordt er nog ff op de deur geklopt om onze treintickets retour te geven. Nu echt slapen, de wekker staat op 06.15 uur.

17 augustus: “Goedemorgen”, een paar uurtjes redelijk geslapen. Ongelooflijk op een dergelijke houten plank met daarop een stuk stof met strooi (lees: matras), een kussen met pitten en een deken van rooklucht. Lang leve de treintochten…………. We zouden om 07.20 uur (lokale tijd) arriveren, dit zou kennelijk later worden. Mooi niet dus. Oftewel haasten, geen WC bezoek, geen ontbijt meer, hop de trein uit. Troost, we worden wederom netjes opgevangen door een aardige Mongoolse dame. Wederom top verzorgd door Tiara Tours! We krijgen direct te horen dat er nog een ontbijt volgt, bij aankomst in ons Gerkamp….jippie! Onderweg krijgen we meteen de sfeer te pakken van dit schitterende land, met zeker een compleet andere cultuur en landschappen dan Rusland/Siberië. We zijn aangekomen in Ulaanbaatar/Mongolië. Schitterend. Het land kent 3 miljoen inwoners, waarvan er 1,5 miljoen in Ulaanbaatar wonen. Erg dun bevolkt, want het land telt 1.565.000 km² Ulaanbaatar is de hoofdstad die het verst van de zee ligt van alle hoofdsteden van de wereld en kent de koudste gemiddelde temperatuur op jaarbasis, gemiddeld -1,5 graad/celcius. Wij hebben een schitterende dag uitgekozen met veel zon en rond de 21 graden. Mongolië is eindeloos! Oneindig, ongerepte steppe en woestijnen. Gastvrije Nomaden die leven volgens eeuwen oude gebruiken. Een bijzonder rijke flora en fauna, waar edelweiss als onkruid groeit en het przewalskipaard vrij rondloopt. Een land met 3200 zonuren per jaar, eindeloze blauwe luchten en de mooiste sterrenhemel ooit! Wij zijn in het bijzondere Mongolië aanbeland! Met de bustocht van 1,5 uur, eerst een bankstop, op naar ons Gerkamp in Terelj National Park. Wederom zitten we met een groep Nederlands in de bus, die allemaal het Gerkamp met ons in gaan. Zoals inmiddels gewend slapen wij weer met Nadine en Stephan, onze wereldreizigers, in de (ger)tent.

Na het inchecken in “onze tent” maken we een schitterende wandeling, met lunch onderweg. We bezoeken Turtle Rock en een mooie kleine Boeddhistische tempel, hoog in de bergen. Schoentjes uit en genieten maar van de schitterende kleuren en wierook geur. Flesjes water vullen uit het stromende bergwater, veel calcium en mineralen. Gezond, fris en drinkbaar rechtstreeks uit de bergen. Schitterende dag, mooie vergezichten, wandeling en voor het eerst echt rust! Geen drukke steden en de spoorrails onder ons door.

Na de wandeling van ruim 20 km hebben we rond 19.00 uur een lekker diner in ons Gerkamp, daarna nog een drankje, foto’s selecteren en teksten voor dit blog. Onze oogjes worden nu wel erg zwaar na een korte nacht en een actieve heerlijke dag. Nog even nagenieten aan het kampvuur op ons Gerkamp en dan plattie. Ons Gerbed wacht op ons.

18 augustus: Heeeeeerlijk, uitgeslapen tot 09.00 uur en Jolanda tot 09.40 uur. Direct ontbijten dus! Na het ontbijt wat relaxtijd. Rond 12.15 uur gaat Jolanda paardrijden in Mongolië, samen met nog drie andere van ons Gerkamp. Ruudje slaat over, die gaat lekker buiten liggen en KISS luisteren op de koptelefoon. Niemand last van en toch genieten. Het paardrijden van Jolanda: Even wennen aan het kleine zadel, heerlijk de uitgestrekte natuur in. Het gevoel van vrijheid is geweldig. Na gewend te zijn aan het paard en het paard aan mij, kan de gaspedaal los. De bergen in van Terelj National Park. Super van genoten en zeker voor herhaling vatbaar, vanavond nogmaals!

Na de lunch van 13.30 uur gaan we rond 15.00 uur naar het Gzjengis Khan statuut/monument. Zes jaar geleden gebouwd en 40 meter hoog. Dit hadden we zeker niet willen missen. Serieus amazing to see. We kunnen nog in de paardenkop naar buiten toe, ook dit slaat Ruudje over…..tis too high! De schoen is maat 900 met kromme neus om de dieren niet meteen plat te trappen. Het statuut van geheel van roestvrij staal gemaakt. Iets verder weg, vanuit boven goed te zien, staat een beeld van zijn zus waarvan zijn zoon de assistent was. Na het museumbezoek, souvenirshop (kofferlabel en sleutelhanger van Mongolie is gescoord), en een ijsje gaan we weer terug naar ons gerkamp. SUPER!!

Om 19.00 uur is het weer dinertime @ ons gerkamp. We spelen de avond nog een Mongolisch spel onder leiding van onze gids. Shagai noemen ze dat hier, een bekend spel gespeeld met enkelbotjes van schapen en geiten. Was in ieder geval gezellig.

Laatste nacht in ons Terelj NP Gerkamp, truste.  

19 augustus: Goedemorgen Terelj NP! De wekker stond vandaag weer op 06.30 uur, oftewel weer tijdig op. We verlaten na ontbijt rond 08.15 uur ons Gerkamp, op naar Ulan Bator.Eerst ff snel inchecken in ons Dream Hotel. Aansluitend gaan we direct van start met onze Guided City Tour. We starten in het Gandan Klooster, Gandantegchenling Monastery. Immens klooster waar we de monniken hun ochtendritueel zien doen, een van de Mantra’s opdragen, een zeer bijzondere en indrukwekkende ervaring.

Vervolgens brengen we een bezoek aan het National Museum of Mongolia. Oude vondsten, klederdrachten, opgravingen, goden, leiders, muurschilderingen enz enz. Een leuke ervaring ondanks dat wij niet kicken op musea bezoeken. Via het Ghinggis Khaan Square (op de cirkel sta je precies in het middelpunt van de stad) gaan we lunchen in een Mongolisch Grill Restaurant.

Met volle maag zijn we in een afgelegen garagebox, aan de rand van de buitenwijken van Ulan Bator, naar een Gertent bouwer gaan kijken. Hier werden alleen luxe Gers gemaakt, op aanvraag en naar eigen keuze/ontwerp. Ger is dus de naam en niet Gertent. De wanden worden met leer aan elkaar gezet. Een Ger is van houten frames, inklapbaar als een harmonica en bekleed met vilt, dat is de basis van een Ger. De koepel wordt gedragen door veertig rijk versierde latten die ingenieus aan het frame bevestigd zijn. De kleurrijk beschilderde deur maakt de cirkel rond. De ijzeren kachel en typische meubelen vormen het interieur. De wanden worden met leer aan elkaar gezet. Een Ger zet je in ongeveer twee uur op.

Na de Ger op naar Choijin Lama Temple and Museum. Hier krijgen we een indrukwekkende rondleiding over het Boeddhisme en Lama. Jammer, dat de gids een enorme droogkloot was! Erg bijzonder dat deze oude tempel zich midden in een nieuwe wijk bevind. Rondom de tempel staan grote moderne gebouwen, erg raar.
We verplaatsen ons vandaag met zeven personen in een grote touringcar, in deze drukke stad levert dit enorme vertragingen op. Ongelooflijk hoe het hier in het verkeer gaat, zie zeker ook ons You Tube filmpje. Plan was eerst Oorlog monument maar door de drukte eerst naar de show. We gaan naar Tumen Ekh, Mongolian National Song and Dance Ensemble. Op aanraden van onze Belgischemedereizigers, kopen we een fotopas. Opvallers: de keelzang, de kleurrijke traditionele kleding, maskers en een enorm lenige dame. We hebben ons 70 minuten enorm vermaakt met dit spektakel.

Na het oorlogsmonument, met schitterend uitzicht over de stad, is het tijd om rond 20.30 uur terug te gaan naar ons Hotel. Deze dag was slopend maar zeker de moeite waard! Omwille van de tijd, vermoeidheid en goede lunch besluiten we een Noodle avondmaal op de kamer. Dinertime rond 21.30 uur pas. Rond 22.30 uur wordt er nog aangeklopt, Britt, Eric, Lien en Thomas komen nog even afscheid nemen. Hun reizen morgen al door naar China en wij blijven (gelukkig) nog drie dagen in geweldige Mongolië.

20 augustus: Douchje, ontbijtje en rond 08.30 uur worden we opgehaald door onze chauffeur en gids. Op naar Kharakhorin een rit van 370 km. Twee keer afslaan en we zijn er al, wat een immense afstanden hier.

Onderweg hebben we een lunch in een “restaurant” krijgen we een typisch Mongoolse maaltijd. Schapenvlees met meer vet dan vlees. Smaak is redelijk, uit veiligheidsoverwegingen eten we toch maar niet alles op. De service en het comfort zijn naar Westerse begrippen misschien matig maar pure luxe vergeleken met wat de Mongolen zelf gewend zijn. Locals gaan zelf nooit uit eten in dergelijke “restaurants” want dat is te kostbaar. We zijn weer gevuld, dus nog even naar de WC, of toch maar niet……… Jolanda slaat deze ronde over en Ruud kan het gat bereiken vanuit de deuropening. Zeker ff ons filmpje van deze dag kijken, gelukkig is de geur niet filmbaar! We rijden weer verder.

Uren rijden we door een uitgestrekt landschap grotendeels over onverharde wegen. Af en toe steekt er een kudde schapen, geiten, yaks of paarden over. In Mongolië komen we absoluut tot rust, we genieten van prachtige landschappen en komen ogen te kort. Bij aankomst in Kharakhorin gaan we eerst het museum bezoeken. Een mooi stukje Mongoolse geschiedenis. We verblijven in het Gerkamp Anar in Kharakhorin aan de Orkhon river. Gertenten, worden Ger genoemd, zijn knusse ronde tenten van dik vilt doek met prachtig beschilderde bedden en kastjes. We hebben hier ff tijd voor relaxing, het is immers pas 16.30 uur en we eten pas rond 19.30 uur. Het weer is TOP, dus biertje en zonnetje en heerlijk luieren aan de Orkhon river, waar we allebei een heerlijk dutje doen. Wij denken dat de foto’s meer dan voldoende uitstraling hebben, wat een unieke en prachtige omgeving. Luxe, onze spulletjes worden naar onze Ger getransporteerd!

Wordt dit ons avondeten?

Ja dus! We eten een traditionele Mongoolse maaltijd. Gestoomd schapenvlees, klaar gemaakt met stenen uit de natuur. Het eten ziet er niet direct super smakelijk uit echter de smaak is meer dan goed! Blijkbaar erg gezond? Onze magen houden het goed. Nadien krijgen we een van de hete stenen overhandigd, we wrijven hiermee onze handen wat kennelijk ook gezond is. Tradities of rituelen, wij doen mee……….. Na het eten rennen we nog even snel bergop, dan kunnen we nog de “sundowner” (sunset) zien over ons Gerkamp. We treffen daar nog een Warmemorial aan en een Stupa aan, drie rondjes brengt geluk. Yes, we do! We hebben een mooi overzicht over ons kamp en Kharakhorin, met ongeveer 10.000 inwoners.

We gaan op tijd naar ons nestje want morgen is het party-time! We bouwen ons eigen twee persoonsbed, ennuh matrassen ipv planken met strooi. Het koelt ’s avonds ver af, tot ongeveer 5 graden, dus heerlijk warm onder de dekens.

21 augustus, party dag: Happy birthday to Ruud hoor ik in mijn oor, hieperdepiep HOERA! Ik ben dus jarig, het lijkt nog en erg vroeg en ja dat is het ook. Onze gids heeft ons wakker gemaakt wat niet door mijn oordoppen heen kwam. Het is nog geen 07.00 uur maar we kunnen direct op deze feestdag genieten van een unieke zonsopgang. De oogjes nog niet geheel open en het is ook nog erg fris buiten, zeker met dit stevig windje. Snel terug naar bed voor de kadootjes. Jolanda heeft de Ger versierd (’s nachts wakker worden heeft zo zijn voordelen…..) en leuke kadootjes meegenomen voor me.

Naar aanleiding van 3 op reis (Floortje Dessing) wilde we graag naar dit klooster, prima geregeld dus door Tiara Tours. Na het verlaten van ons schitterende Gerkamp brengen we een bezoek aan het grootste Boeddhistische klooster van Mongolië. Het Erdene Zuu Khiid (betekent: honderd schatten) is ommuurd met 108 Stupa’s. Dit enorme complex, met een mooi Boeddhistisch museum en nog een actief Tibetaans klooster, waar nog een ongeveer twintig Monniken leven. Door de enthousiaste en leuke gids komen we veel te weten over het boeddhisme en het Lama geloof. Er zijn veel verschillende Boeddha’s/goden, die allen een andere betekenis hebben. Onder andere: geluk, succes, liefde, bescherming enz enz. De draak wordt in de Westerse landen nog wel eens gezien als een eng dier, hier staat de draak voor bescherming. Aan de zijkanten van de kloosters hangen veel handgemaakte doeken, die allen ook weer verschillende boeddha’s bevatten.

We kopen nog een Boeddha voor geluk en een potje waarin je poeder kunt stoken waarmee je jezelf en je huis kunt opschonen. De tekens op het potje komen de 8 symbolen voor die we ook de kloosters aantreffen.
8 Auspicieus Symbols:
1 – Auspicieus Drawing – Union of Method Wisdom, Infinity
2 – Lotus Flower – Complete purification (Yalagch / Linhau)
3 – Vase of Treasure – Endless long life (Abtan Bumba)
4 – Right coiled white couch – Sound of teaching of Buddhism (Tsagaan Lava)
5 – Precious Umbrella – Activity of preserving from harm (Tsagaan skuher)
6 – Victory Banner – Yalagch Duaz
7 – Golden Fish – Auspiciousuess of all living (Abtan Zagas)
8 – Dharma Wheel – Turning of Wheel of Buddha decline (Altan Hurden)

In dit kopje maakte ze voor ongeveer 150 monniken eten klaar, de kleine was voor de thee.

Wat een geweldige verjaardagsochtend! Het is alweer tijd voor lunch in een nabij gelegen “restaurant”. Weer schapenvlees in Mongoolse traditie, wij zijn flexibel. We mogen deze ronde in een apart kamertje op een “prachtig bankstel”  terecht. Onze chauffeur regelt, op ons verzoek, in de tussentijd een verjaardagstaart. Alleen de doos is al geweldig. Wij hadden verwacht dat we hier zo’n mooie en lekkere verjaardagtaart konden kopen. Wij wilden deze middag een “taart en koffie/thee stop” organiseren echter Mongoolse traditie is om de taart ’s avonds aan te snijden, na het geven van de kadootjes. Wij houden ons aan deze traditie dus mag de taart deze middag mee op de achterbank van onze auto.

We verlaten Kharakhorin nu definitief en gaan op bezoek bij een Kameel herder. Schitterend en erg bijzonder om hun leefomgeving te bezoeken. Van de vrouw des huizes (lees Ger) krijgen we een thee en een koekje met Cream, gemaakt van Kamelen melk (lees, het vet van de melk). Het leven in een Ger: Betreedt je een Ger, roep dan eerst “nokhoi hur” (is: houd de hond vast). Stap niet op de drempel en raak nooit de palen aan waar de Ger op rust. Gasten begeven zich altijd aan de linkerkant in de Ger; de rechterkant (keuken) is voorbehouden aan de vrouw des huizes. Nomaden zijn enorm gastvrij, aangereikte lekkernijen weigeren is dan ook onbeleefd en beledigend. De rechterzijde van de Ger is voorbehouden voor de man. Aansluitend mogen we kameelrijden in de nabij gelegen woestijn. Echt wel een geweldige ervaring! Wel ff goed vasthouden tijdens het opstaan en weer gaan liggen van de kameel. Kameelrijden op mijn verjaardag…..WAUW! De nomaden en herders kunnen en mogen overal in het land wonen, ze hoeven alleen belastingen te betalen over heen aantallen aan vee.

We gaan het Khogno Khan gebied in alwaar we een oud klooster (Monastery) bezoeken, ver en afgelegen in de bergen. Tijdens de oorlog hadden zich hier de monniken “verstopt”, het dak van het klooster hadden ze bekleed met doeken zodat het blinkende goud niet te zien was vanuit de lucht. Toen ze dachten dat het veilig was hadden ze de doeken verwijderd, helaas was het nog niet veilig en werden ze ontdekt en gedood. De ruïnes zijn nog zichtbaar en de Monastery is mooi herbouwd. Geweldig gebied.

My Birthday cake is everywhere……. Na dit bezoek is het tijd om ons Gerkamp te gaan opzoeken. We slapen in het Khogno Khan Mountain Camp, wat ook weer een schitterende ligging kent. Na een Mongools biertje en ff belluh met het thuisfront, gaan we nog een nabij gelegen cave bezoeken. Onderweg kruipen we nog door een gat, wat staat voor Reborning. Yep, we voelen ons weer als herboren. Het water uit de cave is drinkbaar en gezond voor de huid, wij houden het op een enkel slokje.

Je mag het niet importeren maar het groeit hier wel in het wild! Op naar de Mongoolse Koffieshop…………….

Het kamp is niet druk bezocht, samen met ons nog een stelletje uit Utrecht. Hoezo zijn Nederlanders reislustig? We krijgen van onze gids en chauffeur allebei nog en presentje. Horen, zien en zwijgen: Mongolian Children with National costums made by clay. In het Mongools: Sonsoh, Harah en Heleh (Positive) Sonsogui, Haraagui en Heleegui (Negative). Jolanda’s armband wordt Undram genoemd. Van de eigenares van het Gerkamp krijg ik nog een leuk leren tasje, voor paspoort e.d. in te doen. Na het eten is het tijd voor het aansnijden van de taart. Op de taart staat: “We will wish Happiness to you” in het Mongools. Gelukkig zijn er meerdere mensen want anders hadden we deze taart nooit op gekregen. Zowel in het Engels alsook in het Mongools krijg ik een happy birthday gezongen.

Na het eten gaan we douche en nog even onze foto’s bekijken in de kampgebouw. Onder het genot van een biertje en wijntje, proost op mijn verjaardag. We worden echter geattendeerd dat rond 22.00 uur de elektriciteit wordt afgeschakeld, generator uit. We krijgen een looplamp voor de terugweg. Aangezien onze wijn nog niet op is en er een schitterende sterrenhemel tevoorschijn wordt getoverd genieten we het laatste uurtje van deze dag van, onder het genot van een wijntje. Een gave en onvergetelijke verjaardag!

22 augustus: The day after the Birthday party, GOEDEMORGEN. 07.00 uur op want om 08.00 uur staat ons ontbijt op tafel. Nog ff op de foto met ons gids Dulguunzul en onze driver Munkhjargal. Gelukkig hebben ze hun namen zelf opgeschreven……. Vandaag rijden we weer terug naar Ulan Bator, ritje van zo’n 270 km. We zien weer leuke plaatsjes met schitterende moderen “winkelstraten”.

Onze gids koop nog wat Kumis (Koemis melk) onderweg, voor zijn familie. Een soort karnemelk van Paardenmelk gemaakt. Wij mogen een beetje proeven maar dit is echt niet weggelegd voor ons Nederlanders, niet te zuipen! Gelukkig waren het de twee Utrechtenaren, die we op ons Gerkamp hadden ontmoet, het geheel met ons eens! Bah!!

We stoppen nog bij een heilige ovoo. Dit is een offerplaats van sjamanisten, bestaande uit offergiften zoals stenen, dierenbotten, vodkaflessen en khadags, de typische blauwe linten. De gewoonte is te stoppen voor een ovoo en er drie maal omheen te lopen. Iedere ronde gooien we een steen op de berg en mogen we een wens doen. Leek weetje: elk ovoo heeft een naam en fungeert als ANWB wegwijzer. Als je geen tijd hebt kun je ook drie maal toeteren.

We arriveren rond 15.00 uur in ons Dream Hotel. Boodschapjes e.d. want morgen gaan we aan ons laatste treintraject beginnen! Niet te laat plat dus want het is WEER vroeg dag.

23 augustus: Goedemorgen, tis 06.00 uur. Tijd om het bedje uit te gaan want onze gids pikt ons om 07.00 uur op. Op naar het treinstation. Onze trein naar Beijing/Peking vertrekt om 08.00 uur. We gaan het laatste stuk treintraject afleggen. Deze ronde een eerste klas, twee persoons cabine. Heerlijk! We zitten weer op het spoor, keddeng, keddeng, keddeng………… Bye, bye Mongolia. We laten een mooie beleving en een schitterend land achter ons. We rijden zowat de gehele middag door de Gobi Woestijn, zelden zo’n uitgestrekte landschappen met niks gezien. Ongelooflijk! De Gobiwoestijn is is de meest warme en droge regio van het land. Er leven meer gazellen en kamelen dan mensen.

Rond 22.00 uur arriveren we bij de grensovergang. Eerst een kleine 2 uur om Mongolië uit te komen, klein stukje rijden en dan China in. Hier maken we een klein foutje door de trein uit te gaan. Iedereen wandelt de trein uit, dus wij ook maar. Vervolgens zitten we vast op het perron en gaat terwijl de onderstel wissel plaats vinden. Wij hadden dit graag gezien, mooi niet dus. Dik twee uur later is onze trein weer terug en kunnen we er weer in. Helaas dus niets meegekregen van de onderstelwissel. In China zijn de spoorrails namelijk iets smaller dan in Mongolië, zie deze foto. Uiteindelijk is het weer bijna 01.00 uur geworden, dus hoogste bedtijd. Truste vanuit de #TME15 inmiddels in China.

24 augustus: Goedemorgen ergens rond 07.30 uur, we hebben geen haast want we mogen nog even genieten van onze laatste treinuurtjes en dan zit onze treinreis er op. We arriveren rond 11.40 uur in Beijing/Peking. Het is hier nu weer een uurtje vroeger dan in Mongolië, maar de China-time hadden we gisteren al aangenomen omdat dit in de gehele trein zo was. In Mongolië was het verschil met NL zeven uur, dat is nu weer teruggebracht naar zes uur.

Vanuit Ulaanbaatar toch weer 1.551 km afgelegd. Onze treinreis is een feit! Totaal: 7.857 km (aldus onze Lonely Planet) afgelegd met drie verschillende treinen. Wat een beleving! We hebben er ongeveer 138 uur treinen opzitten. Yes, we did it! THE TRANSMONGOLIE EXPRES!! Daar zijn we trots op!

In Beijing worden we, zoals inmiddels gewend, weer netjes opgewacht door onze “Tiara Tours gids”, een leuke gids Jessy genaamd. Ze spreekt in ieder geval goed engels, ze is dan ook al 4,5 uur gids. Bij ons hotel aangekomen, in de Hutong wijk gelegen. Een van de oudste en nog traditionele wijken van Beijing. We slapen in Xin Yuan Hostel InnNo. 21 Yandai Xiejle street,  Xicheng district in Beijing. Na een wel verdiende verfrissing is het tijd om onze buurt eens wat te gaan ontdekken. We liggen in een gezellige, sfeervolle en drukke wijk, typisch China. Welkom in China:

Smalle straatjes vol kleine huizen met typische pannendaken aan de randvan miljoenensteden met hypermoderne Wolkenkrabbers. China is alles wat u zich erbij voorstelt, en meer! Vriendelijke en nieuwsgierige inwoners graag met ons op de foto. China is niet in 10 zinnen te beschrijven. Nog geen dertig jaar geleden stond het hoogste gebouw van Beijing (36 meter) in de Verboden Stad. Anno 2015 zijn er meer flats dan fietsen. China heeft een heel eigen cultuur, met voor ons zeer bijzondere eet- en leefgewoontes. Kennis maken met het hedendaagse China is dan ook een groot avontuur. De talen van China: China kent 10 officiele talen, waarvan het Mandarijn de standaard taal is. Het schrift bestaat uit zo’n 12.000 karakters (Hanzi), abracadabra voor ons! Klanken bepalen de uitspraak en de betekenis, wat leuke spraakverwarringen kan opleveren. Zo kan de toonhoogte het verschil bepalen, zo kan ma betekenen: moeder, paard, vloek en hennep.

Nabij ons Hotel staan de The Bel en Drum Tower. We besluiten alleen de Drum Tower te bezoeken en maken daar tevens een “drum show” mee. Steile trappen, leuke uitzichten en dat is het wel ongeveer. Na een snackje onderweg gaan we op Fire Temple bezoeken. Relaxed! Niet veel bezoekers en erg indrukwekkende Chinese beelden.

 The Fire Temple, deze is nabij ons hotel en een oase van rust als je vanuit de drukke stad de tempel bezoekt.

Aansluitend bezoeken we het Houhai Lake, waar het tijd is voor een biertje. Tussen de vele knusse winkeltjes, restaurantjes, straatverkopers enz enz vinden we een bierkroeg met een grote bierkaart. Dorst, dus proost!

We pikken een zonsondergang mee aan het meer, daarna is het tijd om plaatjes aan te gaan wijzen. Oftewel, uit eten zonder Engels sprekende bediening. We zitten lekker op een mooi dakterras, met uitzicht over het meer, alwaar we goed hebben kunnen eten. Zie je nu wel, met handen en voeten uitleggen werkt ook!

Nog een afsluitend drankje in de bar en dan is het bedtijd. Wat een drukte hier, een hele omschakeling vanuit het rustige Mongolië. In Beijing leven immers bijna twee keer zoveel mensen als in heel Nederland, 30 miljoen. Dit op een oppervlakte van 16.800 km2.

Bedtijd na een lange indrukwekkende dag, met de dag er voor een treinnacht.

25 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Beijing/China. Vandaag stadsbezoek met gids Jessy. We worden om 09.00 uur opgehaald bij ons Hotel en gaan als eerste het Plein van de Hemelse Vrede bezoeken. Mega drukte daar en veeeeeel beveiliging. 70 jaar geleden dat de oorlog met Japan werd beëindigd, dit wordt gevierd met grootste ceremonies waardoor alles op en top beveiligd is. Leuk is dat het voor Chinezen dus ook bijzonder is om met ons op de foto te gaan of foto’s van ons te maken. We zijn net Rocksterren……… Op de foto, nabij de toegang van de Verboden Stad, staat de Chinese leider. Deze foto is 6 meter hoog! Deze reis gestart met een kus op het Rode Plein van Moskou, nu hetzelfde ritueel op het Plein van de Hemelse Vrede. Drie weken en 8.000 km verder.

Veel internationale leiders aanwezig voor de ceremonie, vandaar de vele beveiligers en zwarte geblindeerde auto’s. Een nadeel voor ons is wel dat daardoor de Verboden Stad is gesloten tot begin september.

We gaan in een nabij gelegen park naar de Verboden Stad kijken, dit geeft in ieder geval een schitterende overview van de Stad. Leuk dat de groep schoolkinderen allemaal een selfie met ons willen hebben, dus wij dingen ook een groepsfoto af! We’re stars………….

Tis warm vandaag! Kaligrafie is hier erg populair, we gaan naar een bekende Chinese Kaligrafie kunstenaar. “Sorry, hij is er vandaag niet. Hij is al 70 jaar en komt hier maar 1 dag in de week”. Leuk, maar niet voor de bedragen die ze ervoor vragen. In het park gaan we nog op bezoek bij een theehuis alwaar we een leuke theeceremonie krijgen. Uiteindelijk leidt dit natuurlijk tot de aankoop van enkele theesoorten, magic mokken en we krijgen gratis No Pee no Tea (als het menneke pist is het theewater warm genoeg).

Na de lunch, in traditioneel Chinees Restaurant, gaan we naar een Silk shop. Toeristische attractie, dus snel wegwezen! Maar goed, dat we een privechauffeur hebben deze dag. Hoppa, nu weer op naar de Temple of Heaven. Mooie plaats, waar we toch een beetje op moeten schieten want de Lama Temple die we nog bezoeken is om 17.00 uur dicht. Tevens is de Temple of Heaven een populaire trouwlocatie, dagelijks diverse bruidsparen. Chinezen spelen op straat regelmatig spelletjes, zoals ook hier. Wel in de schaduw, zeker vandaag!

Yonghegong Lama Temple, ook weer erg mooi en indrukwekkend. Wat een bouw- en schilderwerken in deze stad. We krijgen ieder een setje wierrook stokjes die we aan kunnen steken bij de diverse Boeddha’s, alwaar we een wens mogen doen. Let op, drie tegelijk want er staan diverse “stookplaatsen”. Met dank aan onze gids, die ons hierop attendeert. De leeuwen, die bij de ingang van de Temple staan, zie je op erg veel plaatsen staan. Deze staan voor bescherming. Rechts de mannetjes leeuw, die speelt met een bal. Links de vrouwtjes leeuw, die speelt met haar kind. In deze Temple staat een Boeddha die 18 meter hoog is, bovengronds en nog eens 18 meter ondergronds staat. Deze is uit 1 stuk hout gemaakt. Immens! Binnen in de Temple’s mag niet worden gefotografeerd, ere de Boeddha’s.

 Onze gids heeft ons overgehaald om die avond naar een Acrobatische voorstelling te gaan. Dus ff een kwik hapje en opfrissing in ons hotel en op naar het Jin Sha Theater. En de zwervers die naderhand de laatste restjes van de sticks af happen……

Check zeker ff onze you tube filmpjes want dit is een ongelooflijke en geweldige voorstelling. Dit is Acrobatiek en samenspel op en top, puntje van de stoel………… Blij dat we dit gedaan hebben.

Met de Metro weer retour naar onze hotel area. Inmiddels is het wel laat geworden en schuiven we aan tafel rond 21.30 uur voor ons diner. Vermoeiende maar zeer interessante dag gehad.

26 augustus: DE DAY! Vandaag is de dag dat we de Chinese Muur (The Great Wall of China) gaan bezoeken. Eerst ons ontbijtje in ons Hotel. Twee witte botterhammen met Jam en een hard gekookt eitje p.p. that’s it; elke dag hetzelfde! Simpel, meer hebben we eigenlijk ook niet nodig en als je reist moet je ook een beetje flexibel zijn. We worden om 09.30 uur opgehaald door onze chauffeur, op naar Mu Tian Ya, 1,5 uur rijden van Beijing. We gaan daar DE MUUR bezoeken omdat het daar wat rustiger is qua bezoekersaantallen, wat later ook zal blijken. Mooi dat we dit zo gedaan hebben ipv op de drukke gedeelte in Beijing zelf. Dank aan Tiara Tours om dit op deze wijze te regelen voor ons. DE MUUR naderen geeft al een speciaal gevoel. Onze chauffeur helpt ons nog even met de tickets en dan zijn we weg, over 2,5 uur pas weer beneden zijn. Eerste stuk met de bus en dan met de open Cable Car, niet echt iets voor Ruudje (erg hoog) maar om doelen te bereiken moet je ooit zaken aan de kant zien te zetten.

Als we boven aankomen rest ons nog enkele meters en dan is het zover! We’re at THE GREAT WALL OF CHINA! Dit is een erg bijzondere ervaring en hoort vanaf seconde 1 zeker bij onze reishoogtepunten. GEWELDIG! Het blijkt hier inderdaad erg rustig te zijn, we kunnen vrij wandelen en fotograferen en zijn op sommige gedeelte zelfs alleen. In Moskou gestart en dan na ruim 2,5 week op de Chinese Muur, met geen pen te beschrijven.

Wij doen er bij dit hoogtepunt van onze reis nog een schepje bovenop. Wij hebben ringen laten ontwerpen en maken door Arjen Lemmens uit Bergeijk en hadden voor de reis al besloten dat dit DE locatie is. We bestempelen onze liefde op de muur met deze liefdesringen! GAAAAAAAF! Waar hadden we dit beter kunnen doen dan hier?

Na 2,5 uur is het weer tijd om af te dalen, dit doen we met een rodelbaantje. Leuk gemaakt! Na de lunch en wat souvenirs gaan we weer vertrekken. We laten de muur weer achter ons……………… Er staan “natuurlijk” vele souvenier-kraampjes, we besluiten beide een petje van de GREAT WALL te kopen en voor ons zessen een stempel met de onze naam tevens in het Chinees. Bovenop de stempel staat van ieder het dier van het jaar waarin ze geboren zijn. Ruud 1969 een Chicken, Jolanda 1971 een Pig, Anouk 1998 een Tiger, Pascalle 2000 een Dragon, Neerle 2002 een Horse, Remco 2006 een Dog. Het is een beetje zoals bij ons de sterrenbeelden, om de 6 jaar komen de zelfde diersoorten weer terug. Ze gebruiken het oa om te kijken of een bepaalde partner bij je past. Hetzelfde geboortejaar is top, 1 en 2 jaar er tussen is goed, 3 jaar is een moeilijk enz. Wij zitten goed dus. Datzelfde “geloven” ze in Mongolië. Nummer 438 van de Unesco list.

Onderweg nog ff wat fruit inslaan bij wat fruitverkoop langs de weg, de vitamientjes moeten ook weer aangevuld worden want we hebben enkele druppels zweet verloren op de muur. Oneven paadjes en zeer steile stukken kosten veel energie! We zouden een bezoek brengen aan Factory 798, echter onze gids adviseerde ons gisteren om het Olympisch Park te bezoeken i.p.v. de dure kunstenaarsomgeving. Echter bij aankomst bleek het Olympisch Park gesloten voor publiek omdat er evenementen (WK Atletiek) gaande zijn. Op zich jammer maar we kunnen nog wat overview foto’s schieten en wij zijn toch wel moe en voldaan van ons “muurbezoek”.

Na een heerlijke opfrisdouche vinden we een restaurant waar we binnen kunnen BBQ-en op zijn Chinees.  Gezellig en lekker! Gelukkig mochten we nog wat hulp tegemoet zien van enkele serveersters daar het proces ons in het begin niet geheel duidelijk was. Wijn is hier bijna niet te krijgen, dus drinken we wederom een lekker Chinees biertje; flexibel zijn.

Weetje over eten met stokjes: De traditie stamt uit het oeroude China. Vlees en vis werden destijds rauw aan stukken gescheurd en met de hand naar binnen gewerkt, tot de ontdekking van het vuur het eten werd toen op open vuur gegaard, te heet om met de hand vast te pakken. Takjes aan de boom of struik boden uitkomst; als kant en klare eetstokjes. Smakelijk! We sluiten een MEGA BIJZONDERE dag af! Ons “erg harde bed” ligt toch gewoon fijn, als je maar moe genoeg bent!
27 augustus: Goedemorgen op onze “vrije dag”. Toch staan we rond 07.00 uur alweer langs bed want we gaan vandaag het Summer Palace bezoeken. Aanvankelijk zouden we dit doen met onze gids Jessy, ter plaatse geregeld. Die blijkt echter verhinderd door andere activiteiten, geen probleem gaan we gewoon zonder gids. Ze legt ons nog netjes uit welke route volgen om er te komen. Deze info is welkom want het blijkt ruim een uur met de metro te zijn en een stuk of vier overstapplaatsen. Uiteindelijk blijkt natuurlijk ook deze metro weer erg toegankelijk te zijn!

De MAC wat? In Rusland was het al niet te lezen, hier al helemaal niet. Eten daar? Nee, dank je, voldoende andere goede Chinese restaurantjes beschikbaar! Zodra we er zijn doen we eerst koffie met een hapje bij de Starbucks. Het is vandaag snikheet, bijna 40 graden. Dus goed eten en drinken om de dag te overleven……. De Summer Palace is ook weer een indrukwekkende locatie en daarbij ontzettend groot. Het complete meer en omgeving (zie foto’s) behoort bij het Summer Palace. Dit complex wordt ook voor veel Chinezen gebruikt voor een dagje er tussen uit. Blijkt ook wel want we zien veel gezinnen en families rondlopen.

Aansluitend was ons plan om ook nog het Old Summer Palace te bezoeken echter dat hebben we overgeslagen. Ruudje was, door de hitte, vandaag niet vooruit te branden dus hebben we concessies gedaan in ons programma. Jammer maar tis wa ut is……………. Dergelijke traditionele keetjes slaan we maar over. In Marokko voldoende meegemaakt………. Verlate lunch, bij de Subway. Een Subway broodje gaat er wel weer eens in na al het droge brood van Rusland, Mongolie en China.

Jessy (onze gids) heeft dit t-shirt geregeld. Handmade….. Links Remco en rechts………ook Remco!

28 augustus: Goedemorgen, onze laatste volle dag in Beijing staat weer voor de deur. Deze ochtend “uitslapen” tot bijna 08.30 uur zodat we nog net onze twee witte boterhammen en ons eitjes op kunnen halen. Ontbijt op bed dus, ge mot wa! We gaan met de metro naar de Wangfujingstreet, waar we een Shoppingmall bezoeken. Wat een immens groot gebouw met erg veel winkels. “Made in China” is hier echt niet van toepassing want je betaalt in deze Mall gewoon dik de hoofdprijs. Wij doen een koffie en laten het daarbij; wegwezen! Gelukkig wijst ons nog iemand de uitgang want dit gebouw is, ondanks plattegrond, om in te verdwalen. Verder op in de straat treffen we een leuke Chinese markstraat aan. Ongelooflijk wat ze hier allemaal te koop aanbieden. Niets voor onze magen, Schorpioenen, zeepaardjes, zeesterren, kakkerlakken enz. Die Chinezen bakken en eten echt alles. Wij denken niet direct iets voor onze magen en besluiten dus wijselijk onze mond dicht te houden. Wel een genot om hier een kijkje te nemen.

We doen nog een heerlijk vers kokosmelkje en dan ontmoeten we onze gids Jessy weer om een uitgebreide lunch met Peking Duck te eten. Dat heeft ze weer meer dan perfect voor ons geregeld. Yep, dit is echt lekker! Hier kan de Chinees uit Nederland nog zeker iets van leren. Overheerlijk! Pekingeend in Peking, Waar anders……… En zoals het in China gaat, wordt de tafel verder helemaal volgezet met; 2 soorten kip, groente, rijst, soep ed. echt teveel om op te kunnen! Jessy rekent af, dus ze zal haar provisie ook wel geregeld hebben en gelijk heeft ze. Peking eend in Peking, waar anders……

 Wij gaan met de metro weer terug naar ons hotel waar we een korte break houden en dan op naar het nabij gelegen Houhai Lake waar we op ons gemakkie nog ff rondwandelen met enkele tussenstops voor een drankje. Lucky we; we pikken een “live-concert” mee van een wat enthousiaste, oude Chinezen; wat een Rockers.

Openbare toiletten, veel restaurants en cafe’s hebben geen toilet. Je wordt dan doorverwezen naar het public toilet. Sommige redelijk schoon, sommige horror…….. Vanwege de late lunch van 15.00 uur, die overvloedig was, eten we ook nu weer laat. We hebben een leuk restaurantje doorgekregen van twee Mexicaanse dames in ons hotel. Geniale tip want we hebben OVERHEERLIJK gegeten, zeker een van de beste gerechten van deze gehele reis. Het is elke keer weer spannend wat je krijgt na de bestelling, deze ronde is de gevulde vis echt TOP! GENIETEN DUS WEER van deze heerlijke Chinese keuken op onze laatste avond voorlopig in China.

29 augustus: Om 05.45 uur het bedje uit want om 07.00 uur worden we weer opgehaald door onze driver. Hij brengt ons naar de Airport, waar we de strenge veiligheidsmaatregelen weer mogen ervaren. Zelfs een kleine aansteker mag niet in onze koffer zitten, die wordt ingecheckt? Daarmee hebben we nog nooit problemen gehad. We vertrekken in ieder geval netjes op tijd (10.55 uur) met KLM vlucht KL0898. Ritje met een Boeing 747-400, altijd leuk dergelijke “vliegtuigjes”. Gaaf als je dan op de Flight Information ziet staan dat we over 8.006 km terug in Amsterdam zijn. Ongeveer hetzelfde aantal kilometers als we afgelegd hebben tussen Moskou en Beijing maar dan met de trein. We vliegen over Siberië terug, bekend terrein alhoewel we geen aanknopingspunten kunnen vinden vanuit de lucht.

 Op schiphol aangekomen nemen we ons laatste treintrajectje naar Eindhoven, nog dik 1,5 uur maar dat mag nu geen naam meer hebben! Daar worden we opgehaald en gaan onze huisjes in Eersel en Bergeijk weer opzoeken. Nu is het zaak die Jetlag van zes uur te gaan hendelen, want maandag starten de werkzaamheden weer. Een meer dan BIJZONDERE ervaring rijker! Een reis om nooit te vergeten! 3 landen, 3 ervaringen, 3 weken; YES WE DID IT en daar zijn we trots op! Reizen verrijkt je leven, wij weten het zeker……………. Tot de volgende reis!

2 Comments

Leave a Reply