Skip to main content
Inspiratie-reizenOp vakantieWeekend weg

Ook weg in eigen land? Wij kiezen voor Urk!

Ook in april 2021 is het nog steeds kijken naar “wat kan dan wel”. Lock-down is nog in al zijn heftigheid actief maar er komt licht aan het einde van de tunnel. Op naar Urk. Een mooi plaatsje gelegen aan het IJsselmeer! Volop mogelijkheden, ook in deze tijd. Wij gingen je voor in Bed & Breakfast De Roos. Een prachtige uitvalsbasis om Urk en haar omgeving te verkennen. Deze B&B is een echte aanrader met een tweetal prachtige B&B kamers maar ook een tweetal appartementen, volledig ingericht. Het gastvrije ontvangst van Jan en Alberbina is alleen al een tripje naar Urk waard.

Urk is een voormalig eiland en huidige gemeente in de provincie Flevoland in Nederland. Met 21.225 inwoners (1 januari 2021) op een oppervlakte van circa 11,54 km² (en 98,36 km² water) is Urk qua oppervlakte de kleinste gemeente van deze provincie. Tot het gereedkomen in 1939 van de dijk die Urk met Lemmer verbond, was Urk een eiland in het IJsselmeer. In 1942 werd de Noordoostpolder drooggemalen, maar voor de inwoners van Urk leeft het eilandgevoel nog steeds. Men is of woont bijvoorbeeld niet in Urk, maar op Urk.
Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland, 98% van de inwoners is lid van een kerkelijke gezindte en 94% van de inwoners gaat naar de kerk. De 14 kerkgenootschappen en geestelijke stromingen komen in 21 kerkgebouwen ’s zondags bijeen. Het is een zeer hechte gemeenschap met een eigen dialect, het Urkers, dat nog buitengewoon vitaal is en veel afwijkt van de andere dialecten uit de omgeving. Urk heeft verreweg de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. De betekenis van de naam Urk is onbekend, maar er bestaan verschillende theorieën over.

Urk is genieten! Het havengebied biedt volop gezelligheid met restaurantjes, cafeetjes en terrasje, wat in deze corona-tijd allemaal helaas alleen open is voor afhalen. Let wel op: op zondagen is hier alles gesloten! Natuurlijk kun je overal vis kopen en vis eten, als visliefhebber kom je in Urk niets te kort.

De vuurtoren van Urk is een 18,5 m hoge vuurtoren op Urk. De huidige vuurtoren werd van 1844 tot 1845 gebouwd en werd in 1901 met ruim vijf meter verhoogd. De verhoging was nodig omdat de in 1885 vergrootte Bethelkerk het licht naar het oosten blokkeerde. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens). In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht. De toren is regelmatig voor het publiek geopend.

Het Urker vissersmonument is een monument in Urk aan de kust bij Wijk 3. De visserij en de visverwerkende industrie brachten veel welvaart naar het voormalige eiland Urk. Maar Urk en zijn inwoners hebben daar ook voor moeten betalen. Vroeger werd de visserij nog niet uitgeoefend door middel van moderne technieken en grote kotters. Kwetsbaar waren de botters en kotters, die veelal vergingen in stormen. Velen hebben de visserij met hun leven moeten bekopen, hun lichamen werden vaak ook nooit meer teruggevonden. Heden ten dage worden er helaas nog steeds af en toe namen bijgeschreven!

Hier wendden zij de steven en door wie achterbleven, werd hier op hen gewacht.

Hier werd voor hen gebeden maar ook intens geleden als “tinge” (tijding) werd gebracht.

Velen in zee gebleven en hier staan ze ingeschreven en wordt aan hen gedacht.

Vanuit deze plaats heb je een fantastisch uitzicht over het IJsselmeer en het daar gelegen windmolenpark.

Alles op loopafstand vanaf B&B De Roos. Wil je daar ook eens overnachten, wij boeken dit graag voor je, daarbij zorgen we voor uitgebreide Urk-info bij aankomst in Urk. De grootste en mooiste kamer bevind zich in de kelder van dit monumentale pand, wil je een prachtig uitzicht dan slaap je in het appartement Zeezicht, hier heb je ook een eigen keuken faciliteit. Fietsen zijn ter plaatse te huren en het ontbijt is grandioos en uitgebreid. Vers van de bakker die zich om de hoek in hetzelfde pand bevind. Goodmorning Urk!

Het Urker strand bevind zich voor de deur en biedt volop zwem en recreatiemogelijkheden aan en in het IJsselmeer. Prima en veilig zwemmen in het zoete water van Urk. Wil je dus een combinatie maken van gezelligheid, zon, zee en strand dan hoeft je niet perse naar Zuid Europa maar is Urk een prima alternatief.

De Noordoostpolder biedt prima fietsroutes en een fantastisch routenetwerk. Diverse routes met vele mogelijkheden qua afstanden komen door Urk en/of kennen het vertrekpunt in Urk. Eindeloze vergezichten langs het Ketelmeer en natuurlijk het IJsselmeer. Wel rekening houden dat op deze open vlakten bijna altijd een wind staat die stevige vormen aan kan nemen. Een goede keuze is dus om met wind van voren te vertrekken en lekker terug te waaien naar je eindpunt.

Als je vogelliefhebber bent kun je hier volop genieten, aan de waterranden is volop vogelleven te beleven! Tijdens het fietsen, tussen water en windmolens, is het ook opletten voor het “Noordoostpolder schaap”, die in grote getalen aanwezig zijn op de grasduinen. Het lijkt er op dat de schapen voor de dagelijkse behoefte het fietspas verkiezen. Wandelen door deze gebieden kan wellicht wat saai worden vandaar dat wij de fiets de voorkeur geven.

Nog nooit in het voorjaar in de Noordoostpolder geweest? Doen. Want stiekem vinden wij dit het mooiste seizoen van het jaar. Het nieuwe land krijgt weer wat kleur en miljoenen tulpen bloeien op de akkers. Maak fleurige foto’s bij de oogverblindende tulpenvelden of leer wat over deze oer-Hollandse bloem bij de belevings- en informatiecentra die je onderweg tegenkomt. Ieder jaar wordt er tijdens het Tulpenfestival een hele lange Tulpenroute uitgezet, die per auto, te voet of op de fiets is af te leggen.

Vanuit Urk zijn leuke opties Emmeloord, Lelystad en/of Enkhuizen. Enkhuizen kan in de zomermaanden ook per boot vanuit Urk, inclusief leuke rondvaart over het IJsselmeer. Deze overtocht wordt uitgevoerd door de Historische veerdienst De Zuiderzee. Ga je op de fiets naar Emmeloord, neem dan op de terugweg de route langs het IJsselmeer terug, meestal wind in de rug en je komt dwars door het schitterende windmolenpark gereden. Volop vogelsoorten op en tussen de rotsachtige waterkanten. Een bezoekje aan museum en werelderfgoed Schokland, behoort tot de toppers!

Wandelen vanuit Urk? Diverse bosgebieden in de Noordoospolder bieden wandeltochten, zeker een aanrader is de wandeltocht in- en door Urk. Of je gaat, grenzend aan Urk, naar het Urker bos. Geen gigantisch bos met vele wandelroutes, toch loop je hier makkelijk 5 tot 10 km weg door deze schitterende natuur! Paardrijden en/of mountainbiken, ook voor deze activiteiten zijn er specifieke routes aangelegd. Even los van het IJsselmeer de natuur in.

Niet onbelangrijk voor aanstaande geliefden aan het einde van het Urker strand is een houten vlonder gemaakt, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Op het einde van deze vlonder tref je een klein houten torentje aan, hier geef je je aanstaande geliefde je eerste kus! Die hebben wij al achter de rug maar de zoveelste mag natuurlijk ook. Een leuk uitzichtpunt in Urk, ik bedoel op Urk.

Toen wij Urk bezochten zat Nederland nog in een strenge lock-down, terrasjes en restaurants dicht (alleen afhalen), dus doet een koeltas wonderen. Uit de wind, op het strand en zeggen wij proost vanuit Urk. Leuke gesprekken met de Urkers en horeca-ondernemers.

Een lang weekendje weg in eigen land kan dus prima! Actief, zon- zee en strand of lekker luieren, er zijn echt mogelijkheden genoeg. Wij hebben Urk zeker gesponsord, genoten van heerlijke visgerechten en alles rondom het IJsselmeer. Natuurlijk kent Nederland vele mogelijkheden! Wat is je wens en/of doel, laat het ons weten, Never Stop Travelling boekt graag jouw reis, binnen de mogelijkheden die er zijn en die zijn er genoeg…

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

One Comment

Leave a Reply