Skip to main content
Inspiratie-reizenOp vakantieStedentripsWeekend weg

Stedentrip: Istanbul (Where East Meets West)

Istanbul, voorheen bekend als Constantinopel en Byzantium, is een betoverende stad die de grens tussen Europa en Azië overschrijdt. Deze historische en levendige metropool biedt een unieke mix van culturen, keukens en architectonische wonderen die het tot een van de meest boeiende bestemmingen ter wereld maken.

Een Stad van Tegenstellingen

Een van de kenmerkende eigenschappen van Istanbul is de unieke geografie, met de Bosporus als natuurlijke scheiding tussen de Europese en Aziatische zijden. Deze natuurlijke scheiding heeft geleid tot een fascinerende fusie van culturen en tradities. Aan de Europese kant vind je het historische hart van Istanbul, met iconische bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. De smalle, kronkelende straatjes van de wijk Sultanahmet getuigen van de rijke geschiedenis van de stad en bieden een kijkje in haar Byzantijnse en Ottomaanse verleden. De oevers en bruggen van de Bosporus worden dag- en nacht rijkelijk gevuld door vele vissers.

Wijk Sultanahmet

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder de wijk Sultanahmet te verkennen. Dit door UNESCO erkende werelderfgoed herbergt enkele van de beroemdste attracties van de stad. Als je deze wijk verkiest als je overnachting locatie, heb je al een groot aantal highlights binnen loopbereik. Daarbij zijn er vele goede en leuke restaurants aanwezig in deze wijk. Als je toch graag andere wijken wilt bezoeken? Boot, tram, metro e.d. zijn fantastische vervoermiddelen binnen de stad, alhoewel de taxi (Taksi) en/of Uber ook prima werkt voor redelijke tarieven.

Never Stop Travelling tip: Koop bij een van de stations een Istanbul Card voor je openbaar vervoer! Er zijn vele aanbieders die absurde tarieven, gewoon bij de boot, tram, metro e.d. kopen. Je zet een tegoed op de kaart en als het op is, laad je de kaart gewoon weer op. Metroritjes kosten rond de € 0,70 p.p. per rit en van Azië naar Europe met de ferry, over de Bosporus, kost zo’n € 0,60 p.p. Je kunt met 1 kaart met meerdere personen reizen, ideaal en niet kostbaar.

Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een prachtig architectonisch wonder met een rijke geschiedenis die meer dan 1.500 jaar beslaat. Oorspronkelijk gebouwd als een christelijke kathedraal in het Byzantijnse Rijk, werd het voltooid in 537 na Christus tijdens het bewind van keizer Justinianus I. De structuur is beroemd om zijn enorme koepel, die destijds een technisch wonder was. Bijna duizend jaar lang diende de Hagia Sophia als de belangrijkste kerk van het oosters-orthodoxe christendom, waarbij het getuige was van belangrijke gebeurtenissen in de Byzantijnse geschiedenis zoals kroningen en belangrijke religieuze ceremonies. In 1453, na de Ottomaanse verovering van Constantinopel (het hedendaagse Istanbul), werd de Hagia Sophia omgebouwd tot een moskee door de Ottomaanse sultan Mehmed II. Islamitische elementen werden aan het gebouw toegevoegd, waaronder minaretten, en het diende bijna vijf eeuwen als moskee.

In 1935, onder leiding van de eerste president van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, werd de Hagia Sophia geseculariseerd en omgevormd tot een museum als onderdeel van zijn inspanningen om Turkije te moderniseren en het secularisme te bevorderen. Echter, in juli 2020 vaardigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een decreet uit waarbij de status van de Hagia Sophia werd teruggedraaid naar een moskee. Deze beslissing leidde tot internationaal debat en controverse, waarbij zorgen werden geuit over het behoud van zijn historische en culturele betekenis en de impact ervan op interreligieuze relaties.

Ondanks zijn huidige status blijft de Hagia Sophia een symbool van zowel het christelijke als islamitische erfgoed en wordt het erkend als een van de belangrijkste architectonische monumenten ter wereld, waar jaarlijks miljoenen bezoekers op afkomen. Nabij de Blauwe Moskee is een nieuwe Hagia Sophia Museum geopend, een echte aanrader! Niet echt een traditioneel museum maar een beeld en geluid beleving die je meeneemt door de gehele geschiedenis van de Hagia Sophia.

Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken dan is de Istanbul Museum Card zeker een aanrader, je kunt voor een vast bedrag de vele musea bezoeken. Deze kaart kun je op vele plaatsen in de stad kopen.

Grote Bazaar en de Kruidenbazaar

Istanbul is een paradijs voor fijnproevers en biedt een diverse reeks culinaire hoogstandjes. De Turkse keuken staat bekend om haar gedurfde smaken, en je zult de kans krijgen om gerechten zoals kebabs, baklava en Turks fruit te proeven. Vergeet niet te genieten van een traditioneel Turks ontbijt, met een assortiment olijven, kazen en vers brood. Voor een echt authentieke ervaring kun je de drukke voedselmarkten zoals de Grote Bazaar en de Kruidenbazaar verkennen. Hier kun je lokale streetfood proeven, aromatische specerijen kopen en unieke souvenirs shoppen.

De Bosporus-ervaring

De Bosporus is zowel een natuurlijke grens als een vitale waterweg, die de Zwarte Zee verbindt met de Zee van Marmara. Het maken van een Bosporus boottocht is een uitstekende manier om de schoonheid van Istanbul vanuit een ander perspectief te waarderen. Terwijl je langs het water vaart, zie je prachtige paleizen, historische wijken en pittoreske vissersdorpen langs de oevers. Er worden vele tours aangeboden, afhankelijk van je tijd in de stad is ons advies een tour van minimaal 3 uur (kosten +/- € 10,00 p.p.) te nemen zodat je de Gouden Hoorn (Golden Horn) bezoekt evenals de Aziatische en Europese zijde van de Bosporus. Als je een “laat middag” tocht neemt zie je de stad in daglicht maar zeker ook in het donker licht de stad aan alle kanten schitterend op.

Never Stop Travelling tip: Neem je eigen eten en drinken mee, is toegestaan. Thee, koffie, water e.d. is in de prijs inbegrepen!

Topkapi Paleis

Het Topkapi-paleis is een historisch complex dat diende als het administratieve en residentiële centrum van het Ottomaanse Rijk van de 15e tot de 19e eeuw. Het paleis, gebouwd in de 15e eeuw, bestaat uit verschillende paviljoens, binnenplaatsen en tuinen verspreid over een groot terrein. Het Topkapi-paleis was niet alleen de residentie van de Ottomaanse sultans, maar ook het administratieve centrum van het rijk, waar belangrijke beslissingen werden genomen en staatszaken werden afgehandeld. Het paleis huisvestte ook de schatkamer, waar kostbare voorwerpen zoals juwelen, wapens en religieuze relikwieën werden bewaard.

Tegenwoordig is het Topkapi-paleis een populaire toeristische attractie en een museum dat bezoekers de kans biedt om de prachtige architectuur, de weelderige interieurs en een schat aan historische artefacten te bewonderen, waaronder het Topkapi-zwaard en de diamant van de Sultanaat. Het paleis biedt ook een adembenemend uitzicht op de Bosporus en de historische wijk Sultanahmet. Trek voor je bezoek aan de schitterende paleis zeker 3 a 4 uur uit.

17 Miljoen mensen op dat kleine stukje aarde

Een stad met 17 miljoen inwoners, te daarbij op de bezoekers en toeristen en je komt al snel tot de conclusie dat het op sommige plaatsen druk kan zijn. Toch blijft alles overzichtelijk en zul je merken dat je nauwelijks “klem” zit in mensenmassa’s. In de wintermaanden is het in Istanbul ook fris maar in vele perioden zonnig en tussen de 12 en 17 graden, ideaal om in deze stad rond te wandelen. Waarom wachten op 35 graden en hoogseizoen waarin de stad overspoeld wordt door bezoekers? Juist in de “winter periode” is het fantastisch om de stad te bezoeken, fleece mee voor de ochtenden en avonden, voor de rest lekker in een shirtje naar buiten. Restaurants en bars hebben bijna allemaal goed verwarmde terrassen dus je kunt evengoed heerlijk buiten genieten van een hapje en drankje, terwijl je geniet van de schitterende straatbeelden.

Never Stop Travelling tip: Bezoek deze prachtige stad in wintermaanden, het is dan laagseizoen. Niet te druk, lage hotelprijzen en prima temperatuur voor een stedentrip.

De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee, officieel bekend als de Sultan Ahmed-moskee, is een iconisch symbool. Het werd gebouwd in de 17e eeuw tijdens het bewind van Sultan Ahmed I. Deze moskee staat bekend om zijn prachtige architectuur, met zijn zes minaretten en de blauwe tegels die het interieur sieren. Het bevindt zich in de historische wijk Sultanahmet, vlakbij andere belangrijke bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia en het Topkapi-paleis. De Blauwe Moskee is een must-visit bestemming voor toeristen die de rijke geschiedenis en cultuur van Istanbul willen ervaren.

Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne, ook bekend als de Basiliek Cisterne of de Yerebatan Sarnıcı, is een indrukwekkende ondergrondse wateropslagplaats. Het werd gebouwd tijdens de Byzantijnse periode, in de 6e eeuw, tijdens het bewind van keizer Justinianus I. De cisterne is een van de grootste van Istanbul en heeft een capaciteit van ongeveer 80.000 kubieke meter water. Het werd gebruikt als waterreservoir voor het Grote Paleis in Constantinopel (het huidige Istanbul) en andere paleizen in de omgeving. Wat de Basilica Cisterne zo opmerkelijk maakt, zijn de 336 marmeren zuilen die het ondersteunen, elk ongeveer 9 meter hoog. Deze zuilen zijn afkomstig uit verschillende antieke gebouwen en hebben verschillende ontwerpen, wat suggereert dat ze hergebruikt werden van elders. Sommige zuilen hebben sculpturen met interessante details, zoals Medusa-hoofden die ondersteboven zijn geplaatst als basis voor de zuilen.

Bezoekers kunnen de Basilica Cisterne bezoeken en rondlopen op de aangelegde loopbruggen boven het water. Het is een populaire toeristische attractie geworden vanwege zijn unieke sfeer, met de verlichting die de zuilen en het water weerspiegelt, wat zorgt voor een mysterieuze en betoverende ervaring.

Wijk Üsküdar

Üsküdar, gelegen aan de Aziatische kant van Istanbul, biedt een mix van geschiedenis, cultuur en adembenemende uitzichten. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere de Maiden’s Tower, de Selimiye-moskee en de Çamlıca-heuvel voor een panoramisch uitzicht over de stad. De wijk heeft ook een levendige waterkant met cafés en restaurants langs de Bosporus. Het is een plek waar traditie en moderniteit samenkomen, ideaal voor het ervaren van de authentieke sfeer van Istanbul buiten de drukke toeristische gebieden.

Selimiye-moskee

De Selimiye-moskee is een prachtig voorbeeld van Ottomaanse architectuur en een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Üsküdar. De moskee werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van Sultan Selim II en ontworpen door de beroemde Ottomaanse architect Mimar Sinan. Wat de Selimiye-moskee zo bijzonder maakt, is de elegante en symmetrische architectuur, met een grote koepel ondersteund door vier minaretten. Het interieur is rijkelijk versierd met prachtige tegelwerken, gebeeldhouwde marmeren details en mooie calligrafie. De ligging aan de Bosporus biedt een prachtig uitzicht op het water en de Europese kant van Istanbul. De Selimiye-moskee is niet alleen een plek van aanbidding, maar ook een cultureel en historisch monument dat de rijke erfenis van de Ottomaanse periode weerspiegelt. Het trekt zowel gelovigen als toeristen van over de hele wereld aan.

Maiden’s Tower

De Maiden’s Tower (Kız Kulesi) is een iconische toren die zich bevindt op een klein eilandje voor de kust van Üsküdar. De toren heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en is een van de meest herkenbare symbolen van Istanbul geworden. De oorsprong en het doel van de toren zijn onderwerp van legenden en mythen. Eén van de bekendste legendes vertelt het verhaal van een Byzantijnse prinses die hier werd opgesloten om te beschermen tegen een profetie dat ze zou sterven door een slang. Echter, ondanks de veiligheidsmaatregelen slaagde een slang erin om in een mand fruit de toren binnen te komen, wat leidde tot de dood van de prinses.

De toren heeft door de eeuwen heen verschillende doeleinden gediend, waaronder als vuurtoren, gevangenis en zelfs als tolstation voor het innen van belastingen. Tegenwoordig is de Maiden’s Tower een populaire toeristische attractie waar bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de Bosporus en de skyline van Istanbul. Het eiland en de toren zijn bereikbaar per boot vanuit Üsküdar of Kabataş. De toren herbergt ook een restaurant waar bezoekers kunnen dineren terwijl ze genieten van het spectaculaire uitzicht.

Wijk Kabatas

Kabataş is een bruisende wijk. Het is een belangrijk transportknooppunt met een veerbootterminal die verbindingen biedt naar verschillende delen van de stad en de Prinseneilanden. De wijk staat bekend om het indrukwekkende Dolmabahçe-paleis en herbergt ook Kabataş High School, een van de oudste en meest prestigieuze scholen in de stad. Met tal van winkels, restaurants en markten is Kabataş een levendige plek waar zowel lokale bewoners als toeristen genieten van de sfeer en voorzieningen. Corner Irish Pub is een erg leuke Pub om even de Ierse sfeer in Istanbul te proeven, erg goede menu kaart!

Wijk Ortaköy

Ortaköy is een charmante wijk gelegen aan de Europese kant van Istanbul. Het staat bekend om zijn levendige sfeer, historische bezienswaardigheden, bruisende markten en culinaire lekkernijen. Enkele kenmerken van Ortaköy zijn:

Ortaköy-moskee (Ortaköy Camii): Deze prachtige moskee, ook bekend als de Mecidiye-moskee, dateert uit de 19e eeuw en staat bekend om zijn unieke architectuur die een mix is van barokke en neoklassieke stijlen. Het ligt aan de waterkant en biedt een schilderachtig uitzicht op de Bosporus.

Ortaköy-plein: Het centrale plein van Ortaköy is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen. Het staat vol met cafés, restaurants, souvenirwinkels en straatverkopers die een verscheidenheid aan traditionele lekkernijen aanbieden.

Kumpir-stalletjes: Ortaköy staat bekend om zijn heerlijke “kumpir”, een Turkse versie van een gepofte aardappel gevuld met verschillende toppings zoals kaas, groenten, vlees en sauzen. Er zijn veel kumpir-stalletjes te vinden langs de waterkant, waar bezoekers kunnen genieten van deze smakelijke snack.

Nachtleven: Ortaköy is ook populair vanwege zijn bruisende nachtleven. Langs de kustlijn vind je trendy bars, clubs en lounges waar je kunt genieten van livemuziek, dansen en cocktails met uitzicht op de Bosporus.

Bosphorus-brug: De iconische Bosphorus-brug verbindt Europa en Azië en loopt door Ortaköy. Het biedt een adembenemend uitzicht, vooral ’s avonds wanneer de brug prachtig verlicht is.

Ortaköy is een fascinerende wijk die een mix biedt van cultuur, geschiedenis, lekker eten en een bruisend nachtleven, waardoor het een must-visit bestemming is voor reizigers naar Istanbul.

Wijk Balat

Balat is een historische wijk gelegen aan de oevers van de Gouden Hoorn. Het staat bekend om zijn kleurrijke huizen, geplaveide straatjes en historische charme. Balat heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Byzantijnse en Ottomaanse periodes. De wijk was ooit een belangrijk centrum van de Joodse gemeenschap in Istanbul en herbergt nog steeds enkele synagogen. Tegenwoordig is Balat een levendige buurt met een mix van culturen, waar oude tradities samenkomen met hedendaagse kunst en gastronomie. Toeristen en lokale bewoners bezoeken Balat graag vanwege de sfeer, de kleurrijke huizen, de lokale markten en de gezellige cafés. Het is ook de thuisbasis van bezienswaardigheden zoals de Bulgaarse Sveti Stefan-kerk en de Grieks-orthodoxe Kerk van de Heilige Joris. Balat is een unieke en levendige wijk die een bezoek waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, cultuur en architectuur van Istanbul.

Wijk Kadıköy

Kadıköy is een levendige wijk aan de Aziatische kant. Het staat bekend om zijn bruisende atmosfeer, diverse bevolking en levendige markten. Kadıköy wordt beschouwd als een van de meest dynamische en kosmopolitische delen van Istanbul. De wijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en heeft door de eeuwen heen verschillende culturele invloeden ondergaan. Tegenwoordig is Kadıköy een cultureel centrum met talloze kunstgalerijen, theaters, cafés, bars en restaurants. Een van de meest populaire attracties in Kadıköy is de beroemde markt, bekend als de Kadıköy Çarşı. Hier vind je een overvloed aan verse producten, lokale lekkernijen, ambachtelijke producten en souvenirs.

Kadıköy heeft ook een levendig nachtleven, met tal van bars, pubs en clubs waar je kunt genieten van live muziek, DJ-sets en traditionele Turkse muziek. De wijk staat ook bekend om zijn prachtige uitzicht op de Bosporus en de historische wijk Sultanahmet aan de Europese kant van Istanbul. Veel bezoekers genieten van een ontspannen wandeling langs de kustlijn van Kadıköy en de nabijgelegen Moda-wijk.

Conclusie

Istanbul draait niet alleen om zijn oude geschiedenis; het is ook een bloeiende moderne stad met een dynamische cultuur en bruisend nachtleven. Istanbul is een stad die moeiteloos het verleden met het heden vermengt, waar je door eeuwenoude straten kunt dwalen en op dezelfde dag kunt genieten van een kopje Turkse thee in een chique café met dakterras. Haar rijke geschiedenis, prachtige architectuur en culinaire hoogstandjes maken het tot een must-visit bestemming voor reizigers die een onvergetelijke ervaring zoeken. Of je nu wordt aangetrokken door haar historische schatten of haar bruisende hedendaagse scene, Istanbul belooft een avontuur dat je betoverd zal achterlaten en je verlangend zal maken om terug te keren. Dus pak je koffers en dompel jezelf onder in de magie van Istanbul, waar Oost echt West ontmoet!

Ook eens op een leuke en bijzondere manier Istanbul ontdekken, of liever een andere stedentrip dan staat Reisspecialist Never Stop Travelling erg graag voor je klaar!

Leave a Reply