Skip to main content

Malaga, gelegen aan de zonnige kust van Zuid-Spanje, is een bruisende havenstad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Bekend om zijn Moorse erfgoed, waaronder het indrukwekkende Alcazaba fort en het nabijgelegen Gibralfaro kasteel, trekt Malaga ook bezoekers aan met zijn levendige straatjes, gezellige pleinen en uitstekende gastronomie. Met zijn mediterrane klimaat, prachtige stranden en levendige kunstscene is Malaga een charmante bestemming die voor iedereen iets te bieden heeft.

Malaga Haven

Het havengebied van Málaga, ook wel bekend als de haven van Málaga (Puerto de Málaga), is een belangrijk onderdeel van de stad. Gelegen aan de Middellandse Zee, heeft het een lange geschiedenis als een belangrijke handels- en vissershaven. In de afgelopen jaren heeft het havengebied echter een transformatie ondergaan en is het nu ook een populaire bestemming voor toeristen. Het havengebied biedt een mix van moderne faciliteiten en historische charme. Langs de waterkant vind je tal van restaurants, bars en cafés waar je kunt genieten van verse zeevruchten en andere lokale gerechten terwijl je uitkijkt over de haven. Er zijn ook verschillende winkels en boetieks waar je souvenirs en lokale producten kunt kopen.

Een van de opvallende kenmerken van het havengebied is de Muelle Uno, een modern winkel- en recreatiegebied dat direct aan de waterkant ligt. Hier vind je een scala aan winkels, restaurants en bars, evenals een promenade waar je kunt wandelen en genieten van het uitzicht op zee. Muelle Uno is ook de thuisbasis van het Centre Pompidou Málaga, een filiaal van het beroemde Parijse kunstmuseum. En natuurlijk tref je hier ook een Hard Rock Cafe aan, als fanatieke bezoeker van deze keten wordt hier natuurlijk een bezoek gebracht.

Naast zijn toeristische en recreatieve functies blijft de haven van Málaga een belangrijk knooppunt voor handel en scheepvaart, met regelmatige ferryverbindingen naar andere bestemmingen in Spanje en daarbuiten.

Oude stadscentrum Malaga

Het oude stadscentrum van Malaga, ook bekend als het historische centrum, is een levendige wijk vol charme, geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. Gelegen aan de voet van het indrukwekkende Alcazaba en grenzend aan de majestueuze kathedraal, biedt het oude stadscentrum een fascinerende mix van smalle straatjes, historische gebouwen, levendige pleinen en gezellige cafés. Een van de meest opvallende kenmerken van het oude stadscentrum is de architectonische diversiteit. Je vindt er voorbeelden van Moorse, middeleeuwse, renaissance- en barokstijlen, die getuigen van de lange en rijke geschiedenis van de stad. Terwijl je door de geplaveide straten wandelt, kom je langs prachtige gebouwen, zoals het Romeinse theater, de geplaveide Plaza de la Merced, waar het geboortehuis van Picasso staat, en de levendige straatjes vol met tapasbars en lokale winkels. De sfeer in het oude stadscentrum is levendig en bruisend, vooral in de avond wanneer de straten gevuld zijn met mensen die genieten van het heerlijke weer en de lokale gerechten. Het is een geweldige plek om te verdwalen, te genieten van de architectuur, te winkelen voor souvenirs of gewoon te ontspannen op een terrasje en te genieten van de lokale sfeer. Het oude stadscentrum van Malaga is een must-see voor bezoekers die de rijke geschiedenis en cultuur van de stad willen ervaren, en het is een plek die je niet mag missen tijdens je verblijf in deze bruisende stad aan de Costa del Sol.

Historisch Engels kerkhof

Het Engelse Kerkhof in Malaga, ook bekend als de Britse Begraafplaats, is een historische begraafplaats gelegen in het hart van de stad. Deze begraafplaats werd opgericht in de 19e eeuw om te voorzien in de begrafenissen van de buitenlandse gemeenschap, met name Britten, die in Malaga woonden of daar stierven. De begraafplaats heeft een serene en rustige sfeer, omringd door hoge muren en weelderige vegetatie. Het staat bekend om zijn goed onderhouden graven en monumenten, die een mix van verschillende architecturale stijlen en grafstenen uit verschillende perioden laten zien. Het Engelse Kerkhof is niet alleen een plek van rust en contemplatie, maar ook een belangrijk historisch monument dat de internationale aanwezigheid en invloed in Malaga tijdens de 19e en 20e eeuw weerspiegelt. Bezoekers kunnen hier wandelen tussen de graven en de geschiedenis van de stad en haar diverse gemeenschap ontdekken. Je moet deze begraafplaats wel weten te vinden want alles ligt redelijk verstopt, je betaald een lichte entree ten behoeve van het onderhoud van de begraafplaats.

Gibralfaro-kasteel

Het Gibralfaro-kasteel is een historisch fort gelegen op de heuvel Gibralfaro, die uitkijkt over de stad Malaga in Spanje. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw door de Moren, en later uitgebreid in de 14e eeuw door koning Yusuf I van het Nasridische koninkrijk Granada. Het kasteel diende oorspronkelijk als een militaire vesting, en zijn strategische ligging bood een panoramisch uitzicht over de stad en de Middellandse Zee, waardoor het een belangrijke positie had in de regionale verdediging. Het was ook verbonden met het nabijgelegen Alcazaba, een ander Moors fort, via een versterkte gang die bekend staat als de Coracha. Vandaag de dag staat het Gibralfaro-kasteel bekend als een populaire toeristische attractie vanwege zijn historische betekenis, architecturale schoonheid en adembenemende uitzichten. Bezoekers kunnen de steile helling beklimmen of gebruik maken van vervoersmiddelen zoals taxi’s of bussen om het kasteel te bereiken. Binnenin zijn er exposities en informatieborden die de geschiedenis van het kasteel en de regio belichten, en het is ook mogelijk om over de muren te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht

Malaga Kathedraal

De kathedraal van Malaga, ook wel bekend als de “Basílica de la Encarnación”, is een van de meest iconische monumenten van de stad. Het is een indrukwekkend voorbeeld van de Spaanse renaissance-architectuur en staat prominent in het historische centrum van Malaga. De bouw van de kathedraal begon in de 16e eeuw op de fundamenten van een oude moskee, maar het duurde bijna twee eeuwen voordat het voltooid was. Hierdoor combineert de kathedraal verschillende architecturale stijlen, waaronder gotisch, renaissance en barok. Een van de meest opvallende kenmerken van de kathedraal is zijn imposante façade, die wordt gekenmerkt door twee enorme torens die hoog boven de stad uitsteken. Binnenin zijn de hoogte en ruimtelijkheid van de kathedraal indrukwekkend. Het interieur is rijkelijk versierd met sculpturen, schilderijen en andere artistieke elementen. Een bijzonder kenmerk van de kathedraal is dat het nooit volledig is voltooid zoals oorspronkelijk gepland. Eén van de torens is niet volledig gebouwd, wat heeft geleid tot de bijnaam “La Manquita” (de éénarmige vrouw). Desondanks draagt dit bij aan de unieke charme en karakter van het gebouw. Vandaag de dag dient de kathedraal van Malaga niet alleen als een belangrijk religieus centrum, maar ook als een belangrijke toeristische attractie, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Let op: Je dient hier voorafgaand toegangstickets te regelen, soms dagen vooruit uitverkocht.

Caminito del Rey

Zo’n 40 km rijden vanuit Malaga en je bevind je midden in de bergen. Het Cominito del Rey wandelpad is een ware beleving en dan ook een echte aanrader. Het pad is zo’n 5,5 km en veelal loop je over houten vlonders die prachtig gesitueerd zijn tegen de bergwanden.

Het Caminito del Rey is een adembenemende wandelroute die zich slingert door de spectaculaire kloof van El Chorro in de provincie Malaga, Spanje. Oorspronkelijk gebouwd als een toegangsweg voor arbeiders van een nabijgelegen waterkrachtcentrale, staat deze nu bekend als een van ’s werelds meest sensationele wandelpaden. Bezoekers worden getrakteerd op een onvergetelijke ervaring terwijl ze langs steile kliffen lopen, overhangende bruggen oversteken en genieten van adembenemende uitzichten op de turkooisblauwe wateren van de Guadalhorce rivier beneden. Met zijn mix van avontuur, natuurlijke schoonheid en een vleugje geschiedenis is het Caminito del Rey een must-visit bestemming voor liefhebbers van het buitenleven en avonturiers. Tijdig je kaartje, met- of zonder gids, regelen want er mogen maar een beperkt aantal wandelaars per dag de route op. In het hoogseizoen zijn de tickets ooit weken voorafgaand al uitverkocht.

Setenil de las Bodegas

Een mooie dag trip is de combinatie Caminito del Rey en Setenil de las Bodegas.

Setenil de las Bodegas is een pittoresk dorpje gelegen in de provincie Cádiz. Wat Setenil de las Bodegas uniek maakt, is zijn bijzondere geografische ligging en architectuur. Het dorp is gebouwd langs de steile kliffen van de Río Trejo, waardoor sommige van de huizen en straten letterlijk in de rotsen zijn uitgehouwen. De huizen van Setenil de las Bodegas zijn gebouwd onder enorme overhangende rotsen, waardoor natuurlijke grotten ontstaan die dienen als woningen, winkels en restaurants. Deze unieke constructie biedt niet alleen beschutting tegen de elementen, maar creëert ook een prachtig en surrealistisch landschap. Wandelen door de straten van Setenil de las Bodegas is als een reis terug in de tijd, met smalle steegjes, witgekalkte huizen en traditionele Andalusische architectuur. Het dorp staat ook bekend om zijn gastronomie, met tal van gezellige tapasbars waar bezoekers kunnen genieten van lokale specialiteiten zoals chorizo, jamón en kaas, allemaal vergezeld van een goed glas wijn. Naast zijn unieke architectuur en heerlijke gerechten, biedt Setenil de las Bodegas ook prachtige uitzichten op het omliggende platteland en de bergen van de Sierra de Cádiz. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Andalusische ervaring en een stap terug willen zetten in de tijd.

Gibraltar

Een leuke dagtrip vanuit Malaga! Gibraltar is zo’n 115 km rijden vanuit Malaga en zeker een bezoekje waard. Je rijdt vanuit Spanje zo de UK binnen, houd daar rekening met een douanepost met paspoort/ID controle waar de wachttijden aardig op kunnen lopen in het hoogseizoen.

Gibraltar, een klein Brits overzees gebied, is een unieke bestemming die een boeiende mix van culturen, geschiedenis en natuur biedt. Met zijn iconische kalkstenen rots die majestueus uit de zee oprijst, is Gibraltar een opvallend gezicht en biedt het adembenemende panoramische uitzichten over de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. Deze rotsachtige enclave heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, gekenmerkt door zijn strategische ligging als toegangspoort tot de Middellandse Zee. Vandaag de dag is Gibraltar een levendige smeltkroes van culturen, met een mix van Britse en mediterrane invloeden die te zien zijn in de architectuur, het eten en de algehele sfeer. Naast het verkennen van de beroemde rots en zijn inwoners, zoals de beroemde apen van Gibraltar, kunnen bezoekers genieten van belastingvrij winkelen, wandelen door de charmante straatjes van de oude binnenstad, of ontspannen op de prachtige stranden van de kustlijn. Gibraltar is ook een paradijs voor liefhebbers van avontuur, met mogelijkheden om te rotsklimmen, grotten te verkennen en zelfs dolfijnen te spotten tijdens boottochten langs de kust. Kortom, Gibraltar is een fascinerende bestemming die een schat aan ervaringen biedt voor reizigers die op zoek zijn naar geschiedenis, natuurlijke schoonheid en avontuurlijke ontdekkingen. Note: Oppervlakte bedraagt 6,8 km2

Ook eens op een leuke en bijzondere manier een Europese stad verkennen? Never Stop Travelling denkt graag met je mee!

Leave a Reply