Oeganda, bekend als de ‘Parel van Afrika’, is een land met een rijk “tapijtwerk” van landschappen, variërend van dichte regenwouden tot uitgestrekte savannes. Dit landlocked land in Oost-Afrika is beroemd om zijn biodiversiteit, waaronder de bedreigde berggorilla’s die te vinden zijn in het Bwindi Impenetrable National Park. Oeganda heeft ook talrijke grote meren, waaronder een deel van het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. De levendige hoofdstad Kampala biedt een levendige mix van moderne en traditionele invloeden. Oeganda’s gastvrije bevolking en rijke culturele erfgoed maken het een boeiende bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar natuur, avontuur en cultuur. Hoogste om al Never Stop Travelling eens een kijkje te gaan nemen in dit Afrikaanse land. Vanwege onze Congo Nile Trail trip in Rwanda waren we toch in de buurt dus een leuke combinatie.
We moeten helaas alweer afscheid nemen van “onze” Jacques, hij is vanaf aankomst in Kigali (Rwanda) bij ons geweest en mag ons aan de Rwandese kant van de grens afzetten, bye bye Jacques en bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt tijdens onze Rwanda trip. Te voet de grens over, eerst even uitchecken in Rwanda, vervolgens bij het volgende loketje inchecken in Oeganda. Onze Oeganda-chauffeur Mugabi staat al te zwaaien naar ons. Binnen Oeganda! Ging redelijk soepel maar ons het Oost-Afrika visum was in Rwanda al geactiveerd. Met dit visum kun je 90 dagen reizen in Rwanda, Oeganda en Kenia.
Kisoro
We overnachten in Kisoro in het Travelers Rest. een historisch lodge bekend om zijn gezellige sfeer en de connectie met primatoloog Dian Fossey, die hier vaak overnachtte en dit als haar tweede thuis beschouwde. Opgericht in de jaren 1950, biedt het comfortabele accommodaties en dient het als een ideale uitvalsbasis voor gorilla trekking in het Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable National Park. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, tuin en lounge. Heerlijk voor een Oegandees Nile Special biertje, terwijl we met een redelijke wifi even onze mails kunnen bekijken en wat beelden kunnen uploaden. Yep, wat in de cloud staat kan niet zomaar verdwijnen.
Kisoro is een stad in het zuidwesten van Oeganda. Het ligt in de regio Kigezi en staat bekend om zijn prachtige natuurlijke landschap, waaronder het Mgahinga Gorilla National Park, dat deel uitmaakt van de Virunga-vulkanen. Dit park is beroemd om zijn populatie berggorilla’s, die een belangrijke toeristische attractie zijn. De stad zelf is een klein, rustig gebied met een mix van culturen, en biedt bezoekers een unieke kans om de lokale Batwa-cultuur te ervaren. Het klimaat in Kisoro is koel en gematigd vanwege de hoge ligging in de bergen.
Bwinde Imperetrable National Park – Op naar de Gorilla’s
Het ontbijt staat deze ochtend gepland om 05.30 uur want om 06.00 uur gaan we rijden naar onze Gorilla tracking! Bucket-list items zijn heel belangrijk om af te strepen. Na het ontbijt moeten we nog zo’n 1,5 uur rijden voordat we bij het Bwindi Impenetrable National Park arriveren. Het voorprogramma van de Gorilla’s wordt verzorgd door een lokale dans- en zanggroep, gevolgd door een overdracht naar het parkhoofdkwartier voor een uitgebreide briefing. Gaaf te horen dat we als bezoeker ook belangrijk zijn om financieel te steunen om de gorialla’s goed te beschermen, werkgelegenheid en ook de andere nationale parken steunen we door deze bijzondere tracking, wat weer een extra dankbare dementie geeft voor ons.
Wij gaan de Tindatine Group bezoeken en de verwachting is zo’n 1,5 uur wandelen door de jungle voordat we er zijn. Zoiets ligt nooit exact vast want de Gorilla’s verplaatsen zich. Als we eenmaal aan het lopen zijn krijgt onze gids door dat er twee groepen elkaar aan het naderen zijn, dat is gunstig dus we zien waarschijnlijk heel veel Gorilla’s en twee Silver Backs! Zodra we de groep(en) naderen moet ons stemvolume naar beneden en een mondkapje op, we lopen stap voor stap door hoge begroeiing, wachtende op wat komen gaat. Plotseling zien we een Gorilla in een boom zitten, we zijn nu echt dichtbij! Plotseling staan we oog in oog met deze geweldige en krachtige beesten. We moeten zo’n 10 meter afstand houden maar de Gorilla’s beslissen vaak anders en lopen erg kort tot tegen ons aan, wauw! Naderen ze ons dan is de regel stil blijven staan, zeker niet rennen. We blijven ongeveer een uur bij de Gorilla’s, dat is behoorlijke tijd maar dat vliegt dus voorbij. Wat een beleving! Gaver dan ik (Jolanda ooit had kunnen dromen) Ik weet nu waarom het op nummer 1 op mijn bucketlist stond. Ben erg dankbaar en zelfs emotioneel dat ik dit mee heb mogen maken. Wat bezweet, want lange kleding is vereist in de regenwoudn en zeer voldaan en verblijdt, vervolgen we onze weg terug. Op bezoek bij de Berggorilla’s maakt je Oeganda-trip wel echt compleet, zeker doen! Wel alles tijdig regelen want de permits worden beperkt uitgegeven. Hulp nodig? Laat Never Stop Travelling dit opnemen in jouw Oeganda avontuur.
Bij terugkomst staat onze chauffeur alweer te wachten, nog even onze certificaten ophalen en nog wat souvenirs kopen dan kunnen we weer terug naar de Travellers Rest maar eerst nog zo’n 1,5 uur “Afrikaanse massage” in de auto, oftewel onverharde hobbelwegen!
Lake Bunyonyi
Na het ontbijt is het alweer tijd om de Travellers Rest te verlaten, we gaan een eerst op bezoek bij een “Batwa Gemeenschap”. Dit is een van de kleinste etnische groepen die vele jaren in het bos verbleven op zoek naar voedsel en medicinale planten. De Batwa-gemeenschap is een inheemse groep die oorspronkelijk als jagers en verzamelaars leefde in de bossen van het zuidwesten van het land. Ze stonden bekend als de oorspronkelijke bewoners van de Bwindi Impenetrable Forest en het Mgahinga Gorilla National Park.
Geschiedenis en Levenswijze: De Batwa leefden eeuwenlang als semi-nomadische jagers en verzamelaars. Ze jaagden op klein wild en verzamelden planten, vruchten en honing uit het bos. Hun uitgebreide kennis van de bosomgeving en de dieren daarin was een cruciaal onderdeel van hun cultuur.
Verplaatsing: In de jaren 1990 werden de Batwa uit hun traditionele bossen verdreven toen deze gebieden werden omgezet in nationale parken om bedreigde diersoorten, zoals de berggorilla, te beschermen. Deze verplaatsing heeft geleid tot aanzienlijke ontberingen, omdat ze werden beroofd van hun traditionele levensstijl en middelen van bestaan.
Huidige Situatie: Tegenwoordig wonen veel Batwa in nederzettingen aan de rand van hun voormalige bossen. Ze leven in armoede en hebben beperkte toegang tot land, onderwijs, gezondheidszorg en andere basisvoorzieningen. Verschillende organisaties werken aan hun rehabilitatie en bieden ondersteuning bij het verkrijgen van basisrechten en middelen.
Cultuur en Tradities: De Batwa hebben een rijke culturele erfenis, met unieke dansen, liederen en verhalen die hun verbinding met het bos en hun geschiedenis weerspiegelen. Hun kennis van medicinale planten en traditionele geneeskunde is van groot belang.
Toerisme: Er zijn initiatieven om het toerisme te gebruiken als een manier om de Batwa te ondersteunen. Toeristen kunnen deelnemen aan culturele tours waarbij ze leren over de Batwa-cultuur, traditionele jachttechnieken en hun levenswijze. Dit helpt de Batwa om inkomsten te genereren en hun cultuur te behouden.
De Batwa-gemeenschap staat voor grote uitdagingen, maar er zijn inspanningen gaande om hen te helpen hun leven te verbeteren en hun rijke culturele erfgoed te bewaren. Leuk om hier dan ook een bijdrage te leveren, na de culturele boswandeling worden we in het dorp ontvangen met zang en dans. We doen een goede donatie aan de gemeenschap en laten een grote zak met kleding achter, dat wordt hier met open armen ontvangen en zeer gewaardeerd, dus doet ons, als reiziger heel goed.
Door naar Lake Bunyonyi, we rijden door schitterende bergachtige landschappen, Oeganda is prachtig! Aangekomen bij het meer, zeggen we na de koffie “tot morgen” tegen Mugabi en gaan we met een bootje verder. Een dik uur varen over het meer en door een prachtige omgeveing. Lake Bunyonyi is een schilderachtig meer, bekend om zijn prachtige heuvelachtige landschap en 29 eilanden. Het meer is 25 km lang, een van de diepste in Afrika, en vrij van bilharzia, krokodillen en nijlpaarden, waardoor het veilig is om in te zwemmen. Populaire activiteiten zijn kanoën, boottochten, wandelen en vogels spotten. Het meer biedt een verscheidenheid aan accommodaties, van eenvoudige campings tot luxe lodges, en is een ideale bestemming voor natuur- en rustzoekers. Wij overnachten bij het Supreme Adventure Park want is gelegen op een onbewoond eiland. Helaas maar een nacht want het is echt een heel bijzonder plekkie hier. Nog wel even geschommeld en mogen we ook hier zeggen dat het eten prima is, het lijkt wel vakantie in Oeganda.
Na het ontbijt maken we met onze gastheer/gids nog een prachtige wandeling aan het vaste land waar we met een bootje naartoe gaan en op ons verzoek, met de kano terug. We lopen, door het lokale leven, naar een van de bergtoppen waar we een goed beeld krijgen van het meer, schitterend! Bewoners van het gebied die uit een klein stroompje water staan te tappen, de koeien die uitgelaten worden, het vervoer van en kip, een bezoekje aan een klein schoolgebouwtje en zelfs een traditionele healer die voor elke ziekte wel een plantje, kruiden of combinaties er van heeft. Leuk om zijn uitleg en passie te bewonderen. We moeten (helaas) ons onbewoond eiland alweer verlaten en gaan weer terug naar het vaste land waar we nog een lokale markt bezoeken en “onze” Mugabi alweer staat te wachten op ons.
Kigezi Wildlife Reserve
Uurtje of zes rijden voor de boeg, klinkt lang echter de landschappen zijn schitterend en afwisselend en we passeren geweldige kleine dorpjes waar we het lokale leven kunnen aanschouwen, prachtig! Ook in Oeganda is het verkeer erg onvoorspelbaar en leven mens en dier kort op de wegkanten, de hoofdwegen zijn goed echter de binnenwegen zijn soms heel erg slecht, de Afrikaanse massage wordt het lachend door onze chauffeur genoemd. We vragen ons soms af; hoe ga je door deze weg komen…. Zelf rijden is hier echt geen optie. Er zijn genoeg chauffeurs in Oeganda die toeristen graag vervoeren en ook heel belangrijk; die kennen de weg en niet onbelangrijk het verkeer, hier wil je niet langs de weg staan met een defecte auto of erger nog dat je iets tegen je auto hebt gehad of je de weg niet meer weet. Daarbij geeft een goede chauffeur ook de mogelijkheid om optimaal te genieten van alles wat het gezichtsveld passeert en hij geeft veel informatie en uitleg over het land, de cultuur, de gewoontes en we kunnen hem alles vragen, want we willen altijd alles weten, van cultuur, gewoontes, reiigie etc. We arriveren bij de prachtige Embogo Lodge aan de rand van het Kigezi Wildlife Reserve.
Na een overheerlijk ontbijt, wat elke dag begint met een bord heerlijk vers fruit, op het terras van de lodge. In onze gave jeep mag het dak weer open, we gaan weer het park in. Wildlife spotten is steeds weer opwindend en gaaf en steeds weer heel gaaf en bijzonder. Daarbij is het rijden door deze onbegrensde parken niet alleen schitterende vanwege het wildlife maar ook de natuur en omgeving is adembenemend. Daar waar vele parken in Afrikaanse landen afgeschermd gebied zijn, staat in Oeganda alles open met het lokale leven. Dat wil ook zeggen dat met name Olifanten nogal eens wat overlast kunnen bezorgen bij boeren e.d. Als je ’s avonds of ’s nachts luid getrommel hoort is dat meestal om de olifanten te verjagen en terug te drijven het park in.
We lunchen in de lodge en hebben lekker een paar uurtjes rust, op het heetst van de dag is er in de parken nooit zoveel te beleven;beesten te zien. De meeste dieren verkiezen de schaduw om later op de middag weer actief te worden. Later in de middag trekken we er opnieuw op uit. We gaan op zoek naar de boomklimmende leeuwen, die dit park uniek maken. We zien echt van alles maar de boomklimmende leeuwen staan niet op de menukaart voor ons. Yep, wildlife is onvoorspelbaar! Zo duikt het op nabij je wagen en zo zie je niks.
We worden wederom verwent met een heerlijk diner buiten onder het maanlicht en de sterrenhemel. We gaan wederom op tijd en gewillig plat na een intensieve dag.
Queen Elisabeth National Park / Kazinga-kanaal
We moeten alweer afscheid nemen van de Embogo lodge en de geweldige mensen die er werken, een ding vergeten we hier nooit meer: “excuse me, how was….”. We rijden dwars door het park naar het noordelijke deel van het Queen Elisabeth National Park. Onderweg genieten we van het weelderige groen en het prachtige uitzicht op de savannevlaktes, overstekende Olifanten, schitterende vogels en diverse aapsoorten.
Queen Elisabeth National Park beslaat 1.978 vierkante kilometer en biedt een divers landschap van savannes, bossen, moerassen en meren. Het park herbergt meer dan 95 zoogdiersoorten, waaronder olifanten, leeuwen en chimpansees, en leeuwen.
We slapen in de Queen Elisabeth Bush Lodge, een waar paradijs aan het Kazinga-Kanaal. Onze tent-lodge ligt nog wel een minuutje of vijf wandelen van de centrale ruimten vandaan, als het donker is mogen we hier dan ook niet alleen naar toe lopen. Begrijpelijk want we liggen midden in het park.
’s Middags staat er een boottocht op het beroemde Kazinga-kanaal op het programma. Super gaaf met een boot tussen de krokodillen, buffels, nijlpaarden en olifanten. Alles komt hier de wildernis uit om te drinken en af te koelen, de oevers zijn goed gevuld. Ook observeren we talrijke vogelsoorten, waaronder enkele van de 1083 soorten die in het Queen Elizabeth National Park voorkomen.
Het Kazinga-kanaal, ongeveer 32 kilometer lang, verbindt Lake George met Lake Edward in Queen Elizabeth National Park. Het kanaal biedt ook prachtige uitzichten op het omliggende landschap en is een hoogtepunt voor natuurliefhebbers.
Na de ondergaande zon over het Kazinga-kanaal, hebben we een geweldig diner onder de sterrenhemel nabij het kampvuur. Na het eten worden we met een krachtige lamp teruggebracht naar onze tent-lodge, hippo en hyena geluiden zijn overal hoorbaar. Slapen midden in de wildernis, super gaaf.
Ontbijt staat deze ochtend om 05.30 uur gepland, klinkt vroeg maar in dergelijke parken zijn er dan al volop activiteiten. De eerste Game-drives starten vaak al vroeg. Het is nog donker dus wij moeten wachten tot we begeleid worden door een Ranger naar ons ontbijt. We gaan op safari naar de Kasenyi-vlaktes om meer wild te spotten. Een prachtige ochtend, het vroeg opstaan heeft geloond. Vele leeuwen en een Luipaard gespot. We bezoeken nog een koffiestop met wat souvenirs en gaan weer terug naar onze Lodge. We skippen de middag-drive, even een halve dag niks en voor Never Stop Travelling wil dat ook zeggen, even rustig aan het werk. Wederom is het avonddiner grandioos te noemen, moesten wel eerst wachten tot meneer de olifant het terrein heeft verlaten en zover wij konden zien was het dezelfde als die we vanmiddag bij ons tent op bezoek hadden. Dit is echt een TOP-locatie met avontuur, echt tussen het wildlife slapen en verblijven, heel bijzonder en een hele gave unieke beleving.
Insunga
Op naar Insunga, een behoorlijke maar gave rit waar we tevens de evenaar passeren. Leuk om het proefje daar even te zien. Boven de evenaar draait het water rechtsom de afvoer in, er onder de evenaar linksom; zelfd dus een meter ervanaf. Heel bijzonder. En precies op de evenaar loopt het water direct weg zonder draaien. Lijkt een trucje maar dat is het echt niet, blijft leuk om te zien. Leuk weetje is dat rondom de evenaar de langste en kortste dag, qua daglicht, maar enkele minuten van elkaar verschilt. Het is hier dus dagelijks rond 19.30 uur donker, het hele jaar rond. De Insunga-gemeenschap ligt in een prachtige gebied. De Insunga Lodge is een fantastische accommodatie, opgezet door een Schots echtpaar wat een jaar of 10 terug naar Oeganda verhuisde en hun droom hier realiseerde. Hier wordt je echt wel in de watten gelegd. Recentelijk hebben ze alle kamers uitgebreid en voorzien van Wifi in de kamers, een extra zitgedeelte, goede faciliteiten en leuke sfeer ingericht met een geweldig uitzicht over het Kibale National Park.
Crazy Crater Tour
In Oeganda zijn vele gemeenschappen opengesteld voor toeristen, een goede zaak! Met fooi en een kleine souvenirshop steun je een gemeenschap enorm. Daarbij willen wij/toeristen ook het lokale leven in Oeganda graag zien, een mooie combi die de oprichter van Crazy Crater Tours goed heeft neergezet. We maken een wandeling naar de “Top of the World”. Vanaf hier hebben we een perfect uitzicht op de beroemde Rwenzori Mountains en kijken we uit over drie kratermeren. Een mooie wandeling waarin we tevens de mogelijkheid hebben om een kijkje bij de bewoners thuis te nemen. Leuk om te zien hoe open iedereen is, in je binnenste trek je dan toch even het vergelijk met ons leven… oe….
Kibale National Park – Op bezoek bij de Chimps
We mogen weer vroeg ontbijten want we gaan vandaag het Kibale National Park in, op zoek naar de Chimpansees, onze genetische neven te ontmoeten met een DNA-overeenkomst van 98,6%. Kibale National Park is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Dit 795 km² grote park staat bekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit, met uitgestrekte regenwouden en een rijke fauna. Het park herbergt meer dan 70 zoogdiersoorten. Na een uitgebreide briefing van de Rangers is het tijd om op zoek te gaan naar de Chimps. We hoeven niet lang het Park in want binnen 20 minuten duiken de eerste al op. Prachtig! Nadeel is wel dat deze beesten een stuk minder statisch zijn dan de Berggorilla’s. Ze wandelen en klimmen en klauteren razendsnel de bomen in en uit. De fotograaf heeft het dus moeilijk zeg maar! Uiteindelijk mogen we ook hier ruim een uur bij de Chimpansees zijn. Naderhand krijgen we ook hier een mooi certificaat als bewijslast, mooi opgezet voor de toeristen maar uiteindelijk ook wel een leuk souvenir voor een bijzondere ontmoeting met de Chimps. Wil je meer zien en te weten komen over het leven van de Chimpansees, kijk dan zeker even de vierdelige documentaire “Chimps Empire”, die overigens hier opgenomen is.
Bij het vertrekpunt van de trekking is ook een kleine eetgelegenheid, we besluiten hier te lunchen waarna we een leuke wandeling maken door het Bigodi-moeras om op zoek te gaan naar nog eens 13 primatensoorten en vogels. Het is erg warm deze middag en we hebben we toch lange kleding aan vandaag, een must voor de Chimpansees-trekking maar ook het deze wandeling door het moeras gebied vereist lange kleding. Een ding is zeker, in de Insunga Lodge wacht een heerlijke douche op ons dus laat die zweetdruppels maar komen. We gaan met een lokale Ranger het gebied in. Resultaat is vele vogelsoorten en een aantal aapsoorten die we niet eerder gezien hebben, een warme maar leuke tocht.
Het plan was rond 08.00 uur vertrekken richting Murchison Falls Park, helaas en gelukkig ontdekt Mugabi een probleem met ons linker achterwiel. Het is zondag en we hebben een automonteur nodig maar al snel krijgen we door dat alles goed komt en dat we rond 10.00 uur kunnen vertrekken. Uiteindelijk verloopt dit proces op zijn Afrikaans, verkeerde onderdelen dus weer op- en neer e.d. rond de klok van 14.30 uur kunnen we aan onze lange rit van zo’n 7 uur beginnen. Gaf ons wel de mogelijkheid om nog even Insunga in te slenteren en een drankje te doen op het terras (lees: zitten op de grond) en nog even de openluchtmis bij de kerk bij te wonen. Een kerkdienst die rond 08.00 uur begon en pas omstreeks 15.00 uur zijn einde kent, toch bijzonder om dit zo buiten langs de weg even bij te wonen.
Uiteindelijk dus rijden richting Murchison Falls Park, de uren verstrijken en uiteindelijk wordt het schemerig, donker en heel donker. We moeten dus beslissen; rijden we door ja of nee. Mugabi wil wel verder maar het Park is inmiddels gesloten en we gaan onderzoeken of we er nog in kunnen, het antwoord is “niet doen”. In het Park is de mobiele ontvangst niet overal gegarandeerd en mocht je dan problemen krijgen sta je in the middle of nowhere in het donker. Veiligheid boven alles dus we beslissen om in een hotel te overnachten in Masindi, een kleine drie kwartier rijden van de gate. Beetje eten en morgen om 05.30 uur vertrekken zodat we als een van de eerste het park in kunnen.
Murchison Falls Park
Na wat formaliteiten bij de gate kunnen we het Park in. Murchison Falls National Park is het grootste en oudste nationale park van het land. Het park staat bekend om de spectaculaire Murchison Falls, waar de Nijl door een smalle kloof van slechts zeven meter stort, wat een adembenemend schouwspel oplevert. Met een oppervlakte van 3.840 km² herbergt het park een rijke biodiversiteit waaronder, giraffen, krokodillen en een overvloed aan vogelsoorten. Safari’s per boot en over land bieden bezoekers de kans om de wilde dieren van dichtbij te zien. Het park biedt ook geweldige mogelijkheden voor vissen en wandelen, waardoor het een topbestemming is voor avontuurlijke reizigers. Vanuit Masindi rijden we eerst door het Budongo forest, een erg dichtbegroeid bosgebied. Een complete wildernis want hier wonen en komen geen mensen. Ook lastig om hier wildlife te spotten vanwege de begroeiing maar gelukkig steekt er met enige regelmaat wel wat de weg over. Olifanten, bavianen en diverse antiloopsoorten passeren de weg. Bij aankomst bij de Nijl, waar we enkele maanden terug nog in gezwommen hebben tijdens onze Egypte reis, mag het dak van onze wagen weer open. Het gebied trekt zich weer open en rijden we vanuit het Oerwoud zo de savanne vlaktes op. Na een paar uurtjes veel wildlife te hebben zien we voor het eerst in onze Afrika-carrière een luipaard in een boom liggen. Al vele luipaarden gezien maar nooit eerder in een boom. Gelukkig hebben we een goede zoomlens op onze camera staan. Prachtig!
We checken in, midden in het Park, bij de Pakuba Lodge. Een waar paradijs met uitzicht over de Nijl. Hier hebben we zelfs airco op de kamer, de eerste keer sinds deze Oost-Afrika trip. De nachten koelen redelijk terug dus echt te warm is het zelden echter in juli/augustus kan dit zeker anders zijn. In die zin is juni een geweldige reismaand voor dit gebied. Helaas zijn we hier, vanwege onze autopech, maar 1 nacht in plaats van 2. Maar goed, dat hoort ook bij reizen, niet alles verloopt altijd volgens plan dus enige flexibiliteit is wel vereist. Het terras bij het restaurant is prachtig met schitterende uitzichten. Alle maaltijden worden hier geserveerd in buffet vorm, heel vers en veel keuze en het eten is van goede kwaliteit.
Na de lunch rijden we terug naar de nijl, we maken een schitterende boottrip naar de onderzijde van de Murchison Falls, het water is erg ruig hier dus we kunnen niet te dichtbij komen, wat een kracht en gigantische waterval. Langs de Nijl is het “druk” met wildlife, zeker de omvang van de Nijl krokodillen liegt er niet om. Bijzonder om zo vanaf de boot het leven in en langs de Nijl te bewonderen. Never Stop Travelling wil je dan ook zeker adviseren deze boottrip zeker op te nemen in je Oeganda reis.
De Murchison Falls is een adembenemend natuurwonder. Hier stort de Nijl zich met enorme kracht door een smalle kloof van slechts zeven meter breed, met een indrukwekkende waterval als resultaat. Dit spectaculaire schouwspel creëert een nevel en regenbogen en is een hoogtepunt voor elke bezoeker. Vanuit het water de waterval benaderen was al schitterend, echter een bezoek aan de bovenzijde van de waterval is echt wel een stapje er bovenop. Het is warm dus even in de nevel van de Nijl staan is heerlijk, al denkt de fotocamera er vast anders over. Een must stop in Murchison Falls National Park.
Booma Gemeenschap
Ook in Oeganda stond lokaal slapen op ons verlanglijstje. Net buiten het Murchison Falls National Park bevindt zich de Boomu Women’s Group. Deze gemeenschap helpt lokale vrouwen hun levensstandaard te verbeteren. Ze produceren en verkopen handwerk, runnen een eco-lodge en bieden culturele tours aan. De groep ondersteunt vrouwen met duurzame landbouw, onderwijs en training in ondernemerschap. Hun doelen zijn economische empowerment, gemeenschapsontwikkeling en cultureel behoud. De Boomu Women’s Group speelt een cruciale rol in het versterken van de positie van vrouwen in hun gemeenschap en draagt bij aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding in Oeganda. Een super goed initiatief! De accommodatie is basic, erg basic zelfs en dat geldt ook voor het eten. In de middag loopt de gehele gemeenschap uit voor ons en krijgen we een leuke middag van muziek en lokale dans voorgeschoteld. En dat geschied met passie en wij kunnen nog wel wat leren van de flexibiliteit van de Oegandezen. Een donatie en een flinke zak met kleding wordt enorm gewaardeerd. Never Stop Travelling tip: Als je door dergelijke landen reist, neem zoveel mogelijk kleding mee, om weg te geven, je volle koffer en handbagage, ze kunnen het hier heel goed gebruiken en het is fijn dat te kunnen geven. Je kunt ook wat oudere kleding meenemen om te dragen op reis en daarna weggeven. Wij nemen nauwelijks kleding mee terug naar Nederland, zeg maar van kleding naar souvenirs.
Na het ontbijt krijgen we, van oprichtster van de Boomu Women’s Group, nog een schitterende en leerzame tour door de gemeenschap. Er moest nog even een binnendringende slang gekilled worden waar we bij staan. Hier weten de mensen echt alles over planten en gewassen, daarbij gebruiken ze ook alles wat de natuur biedt. Hier wordt niks weggegooid. Met een dankwoord aan ons nemen we hartverwarrend afscheid van de gemeenschap. Een zeer goed initiatief!
Ziwa Rhino Sanctuary
Onze rondreis gaat weer verder, op naar het Ziwa Rhino Sanctuary, tijdens de rit verandert het landschap van groene bergachtige landschappen naar vlakke en droge gebieden. Voor koeien lijkt het een vruchtbaar gebied want er lopen veel koeien rond onder begeleiding van een herder. Sommige koeien hebben prachtige hoorns! We registreren ons bij de gate van het Ziwa Rhino Sanctuary. Het is een beschermd gebied dat zich inzet voor het behoud van de bedreigde witte neushoorn. Bezoekers kunnen deelnemen aan begeleide wandelingen om neushoorns in hun natuurlijke habitat te observeren. Naast neushoorns herbergt het heiligdom ook andere wilde dieren en biedt het vogelspotmogelijkheden met meer dan 300 vogelsoorten. Het heiligdom speelt een cruciale rol in de herintroductie van neushoorns in Oeganda en biedt een unieke, educatieve natuurervaring. Na het inchecken en een lunch gaan we op pad, wandelend de bush in! Gelukkig hier geen leeuwen, luipaarden e.d. maar ruzie met een neushoorn willen we toch ook zien te voorkomen. Toch staan we te voet, op gepaste afstand, oog in oog met deze immense beesten. Ook in Oeganda onze Big Five compleet! Compleet gemaakt met gele laarsjes aan, noodzakelijk om dat het hier nogal drassig kan zijn. De laarzen worden ter plaats beschikbaar gesteld. Er wordt ons nog de mogelijkheid geboden voor een avond/nacht safari, op zoek naar bush babies, gologos en potto’s, evenals andere nachtelijke dieren zoals civetkatten, genetkatten en nog veel meer. We skippen dit want een avondje eten en niks is ook wel prettig. Daarbij hebben we in het verleden diverse avond/nacht safari’s gemaakt en die hebben ons maar zelden getriggerd en geboeid. Wel gaaf dat enkele neushoorns nog even op bezoek komen tijdens ons diner, alwaar we gelukkig achter goede stalen rekken zitten.
Kampala
Op naar Kampala, een stevige rit voor de boeg. Mugabi woont in Kampala en had ons al gemeld dat het een hectische stad is, naarmate we de stad naderen raken de wegen voller en voller. Onderweg komen we nog door “ananas-city” althans daar lijkt het op. Na een uur gedaan te hebben over de laatste 8 km zijn we bij ons hotel. Het Speke Hotel, prima hotel met grote kamers en een schitterende tuin/terras voor ontbijt, lunch en diner. Ons hotel ligt aan een klein park en ligt midden in de stad. Wat we wel al weten, hier doen we alles te voet, dat gaat namelijk sneller dan welk voortuig dan ook.
Kampala, de hoofdstad van Oeganda, is een levendige stad aan de noordelijke oevers van het Victoriameer. Het is het economische en culturele centrum van het land, met een mix van moderne winkels, restaurants, en uitgaansgelegenheden. Bezienswaardigheden zijn het Kabaka’s Palace, het Uganda Museum, en Makerere University. De stad biedt een bruisend nachtleven, levendige markten zoals Owino Market, en toegang tot het prachtige Victoriameer. Kampala combineert traditionele charme met moderne ontwikkelingen, waardoor het een fascinerende bestemming is. Alert zijn is wel van belang want we hoorden geluiden dat groepjes jongeren graag mobiele telefoons uit je hand trekken als je staat te filmen of fotograferen, we besluiten dus om onze grote camera maar “thuis” te laten. Te voet op pad dus en al vrij snel lopen we tegen de Shree Sanatan Dharma Mandal Hindu Temple aan, waar we gastvrij ontvangen worden om een kijkje te nemen in dit schitterende bouwwerk. Alvast en beetje wennen voor onze reis door India in Maart 2025.
Via de Usafi markt, schitterend, druk en hektisch, door naar het Kabaka’s Paleis. Het Kabaka’s Paleis, ook bekend als Lubiri, is de officiële residentie van de koning van Buganda en ligt in Mengo, een voorstad van Kampala. Dit historische paleis is een belangrijk symbool van het Buganda-koninkrijk en biedt een unieke combinatie van traditionele Buganda-architectuur en koloniale invloeden. Het paleis, omgeven door uitgestrekte tuinen, heeft door de jaren heen vele belangrijke politieke en sociale gebeurtenissen meegemaakt. Het was de residentie van Kabaka Mutesa II totdat hij in de jaren 1960 in ballingschap werd gestuurd. Een somber hoofdstuk in de geschiedenis van het paleis zijn de martelkamers die werden gebouwd tijdens het regime van Idi Amin. Deze kamers zijn nu bewaard gebleven als een historische site en dienen als herinnering aan het turbulente verleden van Oeganda. Bezoekers kunnen het paleis en de tuinen verkennen en deelnemen aan rondleidingen die inzicht bieden in zowel het koninklijke erfgoed als de donkere periodes van de Oegandese geschiedenis. Het paleis blijft een plaats van grote culturele en historische waarde, waar traditionele ceremonies en evenementen worden gehouden.
Via de Moslim wijk en de mega drukke Owino Market wandelen we weer terug en bijkomen in ons Hotel. Een leuke stad, geen grote lijst aan highlights en echt te druk en drukkende sfeer. Wij wilden een stop in Kampala maar als je deze stad overslaat is dat absoluut geen gemis op je Oeganda trip.
Entebbe
Snelweg? Yep, van Kampala naar Entebbe kan via een snelweg met max snelheid van 100 km. Je betaald wel tol maar daartegen staat dat je zo in Entebbe bent.
Entebbe, gelegen aan de oevers van het Victoriameer, is een rustige en charmante stad bekend om zijn internationale luchthaven, de belangrijkste toegangspoort tot het land. De stad biedt prachtige stranden, botanische tuinen en het beroemde Entebbe Wildlife Education Centre. Entebbe is ook de thuisbasis van het presidentieel paleis en diverse historische bezienswaardigheden. Het biedt een ontspannen sfeer en is een populaire plek voor bezoekers die op zoek zijn naar natuurlijke schoonheid en recreatieve activiteiten aan het meer.
Na het inchecken bij onze laatste accommodatie van deze trip, het Silverback Guesthouse, lopen we nog even de straten van deze rustig ogende stad in. Plotseling staan we op Aero Beach, een populaire bestemming voor ontspanning en recreatie. Het strand biedt bezoekers prachtige zandstranden, palmbomen en een ontspannen sfeer. Aero Beach staat bekend om zijn indrukwekkende collectie van vliegtuigwrakken en militaire voertuigen die het een unieke en interessante uitstraling geven. Naast zwemmen en zonnebaden, kunnen bezoekers genieten van lokaal eten en drinken in de nabijgelegen restaurants en bars. Het is een ideale plek voor zowel lokale bewoners als toeristen om te genieten van de natuurlijke schoonheid van het meer en te ontspannen. Echt leuk om hier een paar uurtjes te vertoeven, zeker als er nog enkele schooluitjes zijn. Super open en relaxte sfeer.
Bij Never Stop Travelling hanteren we altijd dat een reis thuis begint en ook thuis eindigt. Eigenlijk is het begin al bij het boeken van een reis, dan kan immers de voorpret en het uitkijken al beginnen. Tot het laatst genieten en zo hebben we op onze laatste dag, ons vliegtuig vertrekt immers pas om 23.20 uur, gaan we nog op zoek naar de Schoenbekooievaar. De schoenbekooievaar is een unieke vogelsoort die leeft in de moerasgebieden van Centraal- en Oost-Afrika, waaronder Oeganda. Met een hoogte van 110-140 cm en een opvallende schoenvormige snavel, is hij makkelijk te herkennen. Deze solitaire vogel jaagt op vis, amfibieën en kleine reptielen. Hij nestelt in afgelegen moerassen en legt één tot drie eieren per seizoen. De schoenbekooievaar is geclassificeerd als kwetsbaar door habitatverlies, maar beschermde wetlands in Oeganda helpen bij zijn behoud. De tocht naar de Shoebill’s is al een beleving op zich als je door de smalle riviertjes van het moeras vaart, nooit eerder hebben we deze bijzondere beesten gezien. Een fantastische trip die we zeker niet hadden willen missen, ook al horen we zelf vaak geluiden dan reizigers hun laatste dag graag vrij houden.
Na onze afsluitende trip nodigen we Mugabi uit voor een lekker lunch aan het Victoriameer, waarna het echt tijd gaat worden om de koffers te pakken en ons laatste avondmaal in het Silverback Guesthouse te eten. Rond 20.30 uur naar de luchthaven alwaar we eerst afscheid moeten nemen van “onze” geweldige Mugabi. Helaas hebben we te maken met vertraging van onze (nacht)vlucht. Ach ja, de bagage is al ingecheckt en we zitten goed op de luchthaven. Flexibel tot het einde! Volgende week weer in ons strakke werk- en thuisritme en de drukte in van het hoogseizoen met veel vertrekkende klanten, die hun avonturen mogen gaan beleven.
We sluiten een geweldige combi-trip Rwanda en Oeganda af! Ook eens op avontuur in Oeganda en/of in andere Afrikaanse landen, Never Stop Travelling is specialist in Afrika en helpt je graag aan je volgende avontuur! Welkom voor een vrijblijvend reisinspiratie- en adviesgesprek.
Wat een indrukwekkende reis Jolanda en Ruud! Leuk om in detail meegenomen te worden in jullie belevenissen. Mooi verslag met prachtige foto’s!