Skip to main content

In verband met de corona maatregelen en reisbeperkingen naar verre bestemmingen, eens goed gekeken naar “wat kan dan wel”. Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge… dus thuis blijven is geen optie. Na een zoektocht binnen Europa uitgekomen bij een wandel- en roadtrip door Tsjechië en Slowakije. Let’s go!

Alles over onze wandelweek in Tsjechië? Kijk dan snel HIER.

Wij vervolgen onze reis door Tsjechië en rijden vanuit Hotel Pod Zvičinou naar Trencin. Na 320 km roadtrippen komen we aan in Trenčín (Duits: Trentschin, Hongaars: Trencsén, Latijn: Trentsinium) is een stad in het westen van Slowakije met ongeveer 57.000 inwoners. De stad ligt nabij de Tsjechische grens en aan de rivier Váh en is de hoofdstad van de gelijknamige regio en district. Onderweg nog enkele fotoshoots gedaan, in onze werkkleding,  met de alom bekende Never Stop Travelling koffers.

Het wegennet is Tsjechië alsook in Slowakije is goed, er zijn weinig snelwegen dus houd er rekening mee dat verplaatsen wel wat tijd in beslag kan nemen. Tanken is nergens een probleem, overal zijn tankstations aanwezig. Hetzelfde geldt voor koffie- en eetgelegenheden. Onderweg is van alles te zien, schitterende plaatsjes , vergezichten en wildlife. Wij zingen door de landen heen met onze “Never Stop Travelling playlist” (te vinden in Apple Muziek).

Aangekomen in Trencin komen de eerste regendruppels van deze trip naar beneden. Yep, in landen waar het mooi groen is valt ook af en toe water. Het klaart gelukkig snel op na het inchecken in ons verblijf. We overnachten in Penzion Exclusive, midden in het oude stadscentrum van het stadje. Een erg goed pension met erg ruime kamers, het ontbijt in de ochtend is slechts een uurtje, dus daarmee dien je wel rekening te houden. Er zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar voor de gasten, deze bevinden op zo’n 100 meter van het verblijf. Voorafgaand reserveren is noodzakelijk want het zijn er maar acht.

Slowakije

Slowakije (Slowaaks: Slovensko) is een land in Centraal-Europa. De officiële benaming is Slowaakse Republiek (Slowaaks: Slovenská Republika). De hoofdstad en grootste stad van het land is Bratislava. In totaal telt Slowakije meer dan vijf miljoen inwoners en is ongeveer 20% groter dan Nederland. Het is een overwegend bergachtig land en een binnenstaat, die begrensd wordt door Tsjechië in het noordwesten, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het westen. Slowakije vormde gedurende de twintigste eeuw één geheel met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechië onder de naam Tsjecho-Slowakije. De Slowaakse geschiedenis verschilt echter sterk van de Tsjechische. Het land behoorde eeuwenlang tot Hongarije en de emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Sinds de val van de Sovjet-Unie, de Fluwelen Revolutie en de splitsing van Tsjecho-Slowakije werd Slowakije op 1 januari 1993 onafhankelijk. Sindsdien maakte het een periode van forse, hoewel ongelijk verdeelde, economische groei mee en trad het toe tot de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Het betaalmiddel is sinds 2009 de Euro. En niet onbelangrijk, we kunnen gewoon “binnen” want het land staat in deze Corona-tijd op geel!

Slowakije bezochten we niet eerder, hiermee reizen we nu ons 67ste land binnen! Voor Never Stop Travelling is een land bezoeken ook echt een land bekijken en beleven, dus niet even op een luchthaven te hebben gestaan. Belangrijk dus om hier een patch te scoren voor op de bekende Ne

Een echte aanrader voor een verrassend en goed diner is Reštaurácia Pod hradom, gelegen in het centrum aan de voet van Trencin Castle. Vergeet hier zeker niet een van de Slowaakse wijntjes te proeven, mooie wijnen! Een wat luxer restaurant maar niet prijzig voor de manier waarop je bediend wordt.

In ons pension (Penzion Exclusive) worden we verwend met een goed en uitgebreid ontbijt. Daarbij mag zeker vermeld worden dat er erg goede koffie wordt geschonken!

Sightseeing in Trencin, wat je zeker moet doen!

 1. Trencin by Night
 2. Trencin Castle! Vanuit het kasteel schitterende vergezichten over Trencin. Entree voor volwassenen € 9,00 p.p.
 3. Stadspark Milana Rastislava met daarin nog een historische zuil/gedenkplaats.
 4. Rimsky Napis, een Romeinse rotstekening uit 179 AC. Deze bevind zicht in Hotel Elizabeth, eerste etage. Je kunt je melden bij de receptie en kun je kosteloos binnen en bezichtigen.

   

 5. Mierove Namestie (‘vredesplein’), rondom dit centrale plein tref je diverse gezellige en goede eet- en drinkgelegenheden aan. Vanuit dit plein ook een prachtig uitzicht over Trencin Castle.
 6. Koffie drink je natuurlijk bij Cafe Sladkovic, wat je ook aantreft nabij het centrale plein van de stad.
 7. Fontana Vodnika Valentia met op de achtergrond Synagoge van Trencin.
 8. Wat je zeker niet mag overslaan in Trencin is een (bier)bezoekje aan Lanius reštaurácia a piváreň, gelegen aan het centrale plein van de stad. Vele soorten biersoorten en wat is er leuker dit te drinken in de brouwerij zelf!? Je kunt hier ook erg leuke bierproeverijtjes doen. Aanrader!
 9. Restaurant Barbakan, overheerlijk voor een lunch of diner. Super gezellig zitten aan de zijkant van het restaurant.
 10. Parish Stairway. Overdekte trappengang, bergop, uit 1568.

Kortom: Trencin is een geweldig stadje! Niet super groot, in een dag heb je nogal wat gezien en gedaan. Ook diverse museums en galeries aanwezig. Wij zeggen Trancin weer vaarwel en reizen door naar Malatiny. Een piepklein plaatsje ten noorden van National Park Nizke Tatry, oftewel het lage Tatra gebergte. Je kunt dit plaatsje redelijk snel via de 61 en de 18 bereiken. Wij besloten via de 65 en de 14  naar beneden te steken richting Banská Bystricak, vervolgens via de E77 naar boven en bij Liptovská Osada via de binnendoor weg naar boven te steken. Zeker een omweg maar je rijdt werkelijk door prachtige gebieden.

Lunchen doe je onderweg in het toeristische en teven ski-oort Donovaly. Het plaatsje telt zo’n 150 inwoners maar is vooral druk door de bezoekers. Hier zijn diverse restaurants, bistro’s e.d. voor een goede lunch of koffiebreak.

Via kleine en pittoreske plaatsjes kronkelt de weg naar boven en naar beneden. De tijd staat stil, je kijkt je ogen uit, genieten!

De “witte wegen” op de landkaart/googlemaps zijn niet altijd even goed te berijden, echter nog steeds goed berijdbaar met een gewone auto. Hier is een 4×4 (nog) niet noodzakelijk.

Aangekomen in Partizánska Ľupča verwacht je niet eens dat hier mensen wonen! Uitgestorven straten, een leeg plein en een supermarkt waar we alleen binnen zijn. Hier moet je niet zijn voor een groot feest maar het plaatsje trekt je aan alle kanten naar “binnen”, geweldig!

Vanaf hier is het nog een paar kilometer naar ons geweldige verblijf, we overnachten in Sojka Resort – Hotel & Drevenice, Malatiny. Het resort is gelegen in het midden van de Liptov-regio, verscholen in de stilte van het dorpje Malatíny. Sojka resort is geen hotel zoals je het gewoon bent. Het is een klein areaal met enkele gebouwen in authentieke bouwstijl, gezellig ingekleed in een sfeervolle tuin. Een plek waar je écht tot rust komt, waar je je meteen thuis voelt. Naast de perfecte hotelservice bieden ze hier ook een relaxcentrum met saunawereld, binnenzwembad en kinderbad, het beste van de Slovaakse keuken, een ruim aanbod aan lokale en Belgische bieren, distillaten en goede Slovaakse wijnen, heel wat informatie en praktische tips. Verder biedt Sojka resort 11 houten woningen aan met 3 slaapkamers, 2 badkamers, ingerichte keuken, eet- en zitkamer, balkon en terras. Bij de woningen is er een buitenzwembad (zomerseizoen) en kinderspeeltuin. Na een verblijf in Malatíny, zul je weten wat Slovakije allemaal te bieden heeft. Kortom, hier moet je zijn en tevens een betaalbare locatie.

Wij eindigen deze dag is de wellness, even relaxen voordat we onze eerste Belgische biertje in Slowakije mogen drinken. Niet gek al die Belgische biertjes want de eigenaars van dit resort komen uit België.

Bij de receptie krijg je een goed en uitgebreid informatiepakket mee over alle activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving! Dit is in diverse talen beschikbaar, ook in het Nederlands!

Na een goed ontbijt zetten we onze roadtrip voort. Niet voordat we dit schitterende Resort verblijden met de Never Stop Travelling Approved erkenning! Kijk snel HIER voor alle details.

Ook vandaag gaan we niet voor de route “direct naar onze bestemming”. Op zo’n 14 km vanaf ons verblijf bevindt zich de Lucky Waterval. Vanuit de parkeerplaats van het nabij gelegen hotel is het een paar honderd meter afdalen en dan sta je recht voor de waterval. Een stop zeker waard! Het water kronkelt tussen en over de stenen naar beneden in een klein meertje.

We rijden via Liptovská Mara, een stuwmeer in het noorden van Slowakije, aan de rivier de Váh bij Liptovský Mikuláš.. De dam is genoemd naar een van de overstroomde dorpen. Dit meer is aangelegd in 1965–1975. De oppervlakte van het reservoir is 22 km², maximale diepte is 45 m en de capaciteit is 360 miljoen m³. Tijdens de bouw werden negen dorpen onder water gezet en werd een grote spoorlijn en weg verplaatst. Deze dam heeft vooral tot doel overstromingen te voorkomen, maar wekt ook elektriciteit op. Tegenwoordig wordt de dam gebruikt voor recreatie. Het gereconstrueerde Keltische oppidum Havránok ligt op een heuvel boven de dam.

Vanuit Poprad zak je een 30 km af om bij de Dobšinská-ijsgrot te komen. Hier moet je zeker stoppen! In een 15 a 20 minuten loop je vanuit de P-plaats naar boven om bij de grotten te geraken. Bergop en met 30 graden best zweterig. Entree kun je nabij de grotten betalen, € 8,00 p.p. en wil je fotograferen komt er nog € 10,00 voor je camera bij. The Caves staan, sinds 2000, ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO, lijst 725. De Ice Cave is ontdekt op 15 juni 1870. In 1871 hebben ze de grotten geopend voor publiek, in 1882 hebben ze elektriciteit aangelegd in de grotten. Vanuit de entree gaan we zo’n 48 meter lager de grot in. The limestone in de cave is zo’n 220 miljoen jaar oud en het is gevormd vanaf zo’n 5.000 jaar geleden. De “hallen” die je tijdens deze rondleiding te zien krijgt zijn:

 1. Under the Great Curtain
 2. Ruffiny’s Corridor (genoemd  naar de ontdekker van de Cave, E. Ruffiny)
 3. Great Hall
 4. Small Hall

In de winter gaat de temperatuur in de grotten naar zo’n -6 graden, in de zomer +0,5 graad. Beetje rekening houden met je kleding dus! In het verleden was het Hotel Jas een overnachtingslocatie ter plaatse, echter dit is een verlaten oord momenteel. Nabij de cave is er nog wel een bomenklim park voor kinderen. Alles bij elkaar

Na dit “must do” uitstapje (+/- 2,5 uur voor uittrekken) gaan we verder met onze trip. Je kunt via de 67 afzakken naar Roznava, dit is de snelste weg. Wij besluiten bij Dedinky af te slaan en af te zakken via een binnendoor weg, je rijdt dan via Hnilec. Een prachtige route met veel haarspeldbochten en midden door de Slowaakse natuur. Bij Dedinky kun je het stuwmeer nog bezoeken wat volop water recreatiemogelijkheden kent, zeker in de zomermaanden.

We verblijven de komende twee nachten in Hotel Čierny Orol, gelegen aan de Miner’s Square in Roznava. De plaats heeft een schilderachtig en volledig bewaard historisch centrum met eeuwenoude burgerhuizen rondom het Mijnwerkersplein (Baníkov námestie). Omgeven door het Slowaaks Ertsgebergte, ligt dit oord in het Rožňava-bekken, aan de rivier Sajó. De gemeente ligt op een afstand van 75 kilometer ten westen van Košice en maakte destijds (onder Hongaars bestuur) deel uit van de historische regio Gemer.

Een schitterend en pittoresk plaatsje wat zeker niet overspoeld wordt door toeristen. We eten gezellig, overheerlijk en spotgoedkoop bij Restaurant Tri Ruze aan het mijnersplein.

Na een wandelweek in Tsjechië, is het hardlopen even op laag pitje komen te staan. Roznava maar eens aangegrepen om een cityrun te lopen (10 km). Heerlijk, nergens vlak en ff vol gas geven! Sporten op reis is heerlijk en hardlopen kan (bijna) overal te wereld. Rosnava kent enkele leuke musea, waaronder het mijnwerkers museum, beetje vanzelfsprekend in dit oude mijnwerkers stadje. Let wel op, er zijn hier elk (heel) uur rondleidingen van ongeveer een uur. Rondleidingen zijn in het Slowaaks (althans in 2020), voor andere talen krijg je een beschrijving mee. “Zelf rondlopen” kan kennelijk niet.

Op het mijnwerkersplein kun je de oude wachttoren bezoeken, grappig dat de toren standaard gesloten is, je meld je je bij het tourist office waar je een kaartje koopt (€ 2,00 p.p.). Een medewerker van het kantoor loopt met je mee om de deur te openen. Grappig, alles duidt er op dat dit plaatjes niet wordt overspoeld door toeristen. Elke uur (24/7) klinkt er een klokkenspel of muziekje uit de toren om 3 minuten voor elk heel uur.

Volop bezienswaardigheden in dit erg bijzondere stadje. Wij besluiten ook een middag te besteden middels het huren van een tweetal E-mountainbikes te huren. Vele fietsroutes in de omgeving van Roznava. Zoals we inmiddels gewend zijn van de wandelroutes zijn ook de fietsroutes goed en duidelijk gemarkeerd. We fietsen nog even langs Castle Roznava, echter is dit gesloten wegens renovatie werkzaamheden. Wij maken een prachtige en pittige tocht van zo’n 55 km door het National Park Slovensky Kras. Schitterende natuur en ook fietsen is hier op- en neer. Een dik verdiend ijsje bij Zmrzlina Prestige – Fagylalt op het plein, een van de beste ijsjes uit Slowakije. Het beste ijsje van Tsjechië hadden we al gehad in Pecka.

Roznava tip: Ga zeker eens lunchen of dineren bij Restaurant Castello, gelegen aan het mijnwerkersplein. Overheerlijke gerechten en tegen tarieven waar je stil van wordt. Neem je pizza, neem dan het “standaard formaat” i.p.v. de XXL variant! Mocht je die bestellen en volledig op eten, stuur Never Stop Travelling dan zeker nog even een berichtje!

We verlaten het schitterende Roznava en reizen door naar de Hoofdstad Bratislava. De enige hoofdstad ter wereld die grenst aan een ander land dan het land waarvan het de hoofdstad is, leuk detail! Onderweg nog een stop gemaakt bij de Volvo dealer in Banská Bystrica, airco is al vier dagen defect en het is 32 graden! Goede nieuws, het kan geen kwaad en kunnen zonder problemen verder rijden. Het slechte nieuws, het defecte onderdeel kan pas over vijf dagen ter plaatse zijn. Dat wordt dus de laatste 1.300 km zonder airco sturen. Niet echt top maar als ervaren reizigers zijn we wel gewend dat lang niet altijd alles volgens plan verloopt dus ook dit tegenslagje mag de pret niet drukken.

Na een kleine 400 km arriveren we in Bratislava, we overnachten tijdens ons “Bratislava verblijf” in Hotel LOFT. Een schitterend hotel wat in “oude stijl” is uitgevoerd.

Een leuk detail is dat het hotel een eigen restaurant en pub kent, waar eigen gemaakt bier gebrouwen en verkocht wordt! FABRIKA the beer pub, genaamd. In deze pub wordt ook het zeer uitgebreide ontbijtbuffet geserveerd.

Gelukkig is er op onze aankomst datum nog een tafeltje voor twee vrij in het UFO Restaurant wat gemaakt is boven op de Most SNP Brug. In de vorm van een vliegende schotel vandaar de naam UFO. Het restaurant kan bereikt worden via een lift in een van de poten van de pyloon. In de andere poot bevindt zich een trap met 430 treden. Boven op het restaurant is een uitkijkpunt over de stad. Let op: Reserveren is hier echt noodzakelijk en het kan soms dagen vooruit volgeboekt zijn, zeker in het weekend. Culinair genieten, overheerlijke wijnen en de beste cocktails uit Slowakije! Het uitkijkpunt kun je ook zonder restaurantreservering bezoeken maar dan moet je wel een kleine entreefee betalen.

Most SNP is een brug voor wegverkeer over de Donau in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het is de langste tuibrug ter wereld met één pyloon en één brugdek. Het is een asymmetrische tuibrug met een spanwijdte van 303 meter. De stalen constructie is opgehangen aan stalen tuien, aan de Petržalka-oever verbonden met een dubbele pyloon van 84,6 meter hoog. De totale lengte van de brug is 431,8 meter, de breedte is 21 meter en het gewicht is 7.537 ton. Vanuit het uitkijkplatform heb je een schitterend uitzicht over Bratislava.

Grappig is dat we na ons diner, inmiddels donker, opnieuw naar het uitkijkplaform gaan en daar een Amerikaans gezin tegen komen, woonachtig in Duitsland. Interesse gebied, alles over NASA, vertelt hij ons. Paar minuten later zien we het ruimtestation ISS overvliegen, bijzonder!

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad ligt in het uiterste zuidwesten van het land, aan weerszijden van de Donau (met het oude centrum op de linkeroever) en aan de voet van de Kleine Karpaten. Ze telt circa 430.000 inwoners. De stad ligt op korte afstand van zowel Oostenrijk (Wenen op slechts 60 km) als Hongarije (Boedapest op 200 km) en zowel Duitsers/Oostenrijkers als Hongaren hebben in de geschiedenis van de stad een grote rol gespeeld. In de voornaamste stad van Slowakije woont nog steeds een etnisch Hongaarse minderheid van ongeveer 15.000 personen. Bratislava kent ook een mooi kasteel, BRATISLAVSKÝ HRAD, wat mooi prijkt aan de rand van de stad aan de Donau. Een bezoekje dit kasteel hebben wij achterwege gelaten tijdens dit bezoek.

Bratislava is een moderne en hippe stad, zeker als je het vergelijkt met vele andere steden in Slowakije. Het oude stadscentrum bruist echter en is bere-gezellig! Volop terrasjes, leuke steegjes, restaurantjes, barretjes en vertier. Hier is het goed toeven! Qua bezienswaardigheden is de stad beperkt, dus “ga je zelf op zoek” en kom je tot de conclusie dat er genoeg leuke plekjes verstopt zijn in de stad. Zo tref je in het oude stadscentrum diverse leuke en gezellige pleintjes aan, de Michael’s Gate, Old Town Hall, St. Martin’s Cathedral en veel meer.

In Brussel is natuurlijk het Menneke Pis een begrip, Bratislava heeft “Man at Work“, een fotogeniek plekkie!

Daarnaast (zo’n 100 meter verderop) is daar ook nog eens Schöne Náci.

Verder is het volop genieten van Bratislava! En komen we er ook weer achter dat een stadsbezoek in de winter, wat Never Stop Travelling vaak doet, nog niet zo’n gek idee is, want met 34 graden door Bratislava is een warme ervaring.

De pittoreske steegjes geven met een windje er bij wel wat verkoeling. Het oude stadscentrum is vol gepakt met restaurantjes en cafeetjes dus er is ruimte genoeg voor een natje en droogje. Bratislava, wij zeggen doen!

Ons schitterende LOFT Hotel inclusief de FABRIKA – the beer pub, kunnen we echt niet verlaten zonder de stempel, Never Stop Travelling Approved, achter te laten. Milan Pros (Hotel Manager) voelde zicht vereerd met deze Erkenning. Kijk snel HIER voor alles details.

Vanuit Bratislava is het ruim 1.150 km rijden naar (ons) huis, vanwege het “airco-probleem” besluiten we dit in twee etappes te doen. Vanuit Slowakije (Bratislava) rijd je al snel Oostenrijk binnen, dit is de kortste en snelste weg naar huis. Let wel op: Ook in Oostenrijk heb je een Autobahn vignet nodig, wat je direct bij de grens kunt kopen. Vanuit Oostenrijk weer opnieuw Duitsland in. We overnachten in Novina Hotel te Herzogenaurach in Duitsland. Dit is ongeveer halverwege onze terugreis. Een goed hotel, zeker als je naar de ligging en de tariefstelling kijkt. Aanwezig: Gezellige bar, restaurant (heerlijke gerechten), fitness, wellness e.d. Aanrader als je een lange reis wat wilt breken.

Na onze EUtrip door Tsjechië via Duitsland en Slowakije retour via Oostenrijk en Duitsland weer veilig thuis! 3.336 km veilig en overheerlijk genoten! Veel natuurschoon, super vriendelijke bevolking en pittoreske plaatsjes gezien! Volgens ons: Onterecht onbekend en onbemind!

Jouw volgende reis/vakantie ook een succes? Never Stop Travelling helpt je graag!

Leave a Reply