In verband met de corona maatregelen en reisbeperkingen naar verre bestemmingen, eens goed gekeken naar “wat kan dan wel”. Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge… dus thuis blijven is geen optie. Na een zoektocht binnen Europa uitgekomen bij een wandel- en roadtrip door Tsjechië en Slowakije. Let’s go!
We starten deze trip in Duitsland waarin we op de dag 1 rijden naar het pittoreske Roßwein, waar we onze eerste stop en overnachting maken in Land-gut-Hotel Waldgasthof zur Margarethenmühle. Roßwein ligt, vanaf Nederland gezien, een stukje voor Dresden. Vanuit Bergeijk/Eersel zo’n 640 km rijden. Als je niet van lange “auto rijdagen” houdt is dit een prachtige overnachtingslocatie. Een biergarten, ruime hotel kamers, goed (Duits) restaurant gelegen in een schitterend stukje natuurlijk. Ook erg mooi voor een leuke wandeling! Qua corona-maatregelen is het prima reizen in Duitsland, je merkt wel dat het rustiger is langs de weg bij de Raststatte’s en de tankstations. Een mondkapje is vereist in de gemeenschappelijke ruimten van tankstations e.d. mits je aan tafel zit voor een hapje/drankje. Goed te doen, eigenlijk nauwelijks belemmeringen. Ondanks alle goede voorbereidingen en ingewonnen informatie toch goed om te ervaren dat reizen prima kan in deze tijd!
Net voorbij Dresden tref je Festung Königstein aan, een sightseeing-stop meer dan waard en slechts 77 km verwijderd van onze overnachtingslocatie. Bij aankomst kun je het beste je auto direct in de parkeergarage parkeren, doorrijden tot aan de vestiging kan ook maar de parkeerplaats aldaar is beperkt. Buiten bij de P-garage kun je kiezen om met een treintje of bus naar boven te gaan, echter te voet is maar zo’n 8 minuten wandelen, wel een stukje bergop. De vestiging is druk bezocht, zelfs nu in corona-tijd, schitterende gebouwen maar vooral de uitzichten over de omgeving die serieus indruk maken. Trek zeker 3 uur uit voor dit bezoek, ben je een echte liefhebber dan kun je hier ook prima een dagprogramma van maken. Eet- en drinkgelegenheden zijn er voldoende aanwezig in de vestiging.
Vanuit Festung Königstein rijden we in een half uur Tsjechië in. Je rijdt hier door schitterende plaatsjes gelegen langs de Elbe. De weg kronkelt langs de rivier waarop je continu uitkijkt. De omgeving wordt hier al wat ruiger en de hoogte van de bergen neemt aanzienlijk toe.
Tsjechië
De Tsjechische Republiek behoorde 400 jaar lang toe aan het keizerrijk van de Habsburgers. Van 1918-1948 vormde Tsjechië samen met Slowakije een democratische republiek. Hierna kwamen de Russen en heerste het communisme in het land tot 1989. Het land heette toen nog steeds Tsjecho-Slowakije. De “Fluwelen Revolutie” maakte een eind aan het communisme in 1989 en het socialisme werd de basis voor Tsjecho-Slowakije. In 1993 splitste Tsjechië zich van Slowakije. Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. De Tsjechische taal is een lastige taal om te leren. Er zijn zeven naamvallen en vele woorden hebben meerdere synoniemen en betekenissen. Tsjechië is bekend om het bier wat hier in groten getale wordt gebrouwen én geconsumeerd. Als u een welverdiend biertje wilt bestellen na een dag wandelen bestelt u een “pivo”, je krijgt dan de standaardmaat, namelijk een halve liter. De Tsjechen drinken bier zoals de Nederlanders koffiedrinken. Vaak worden er bij het ontbijt(!) al enkele halve liters bier genuttigd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Tsjechen gemiddeld het meeste bier drinken t.o.v. de rest van Europeanen, namelijk per inwoner 160 liter bier per jaar. Ter vergelijking: de Nederlanders drinken minder dan 90 liter bier per jaar.
Voor de vrijgezellen een tip om op te letten: wanneer de onderkant van een Tsjechisch huis blauw gekleurd is wil dit zeggen dat er een ongetrouwde dochter in huis woont. Gewoon even aanbellen dus! De meeste Tsjechische huizen hebben twee nummers: een rood en een blauw nummer. Het rode nummer geeft de leeftijd van het huis aan (nummer 1 is het oudste huis van het dorp) en het blauwe nummer geeft het huisnummer aan. Veel Tsjechische steden hebben nog steeds centrale verwarming voor de hele stad. Tsjechië is het beste “wandelland” van Europa. Dit is te danken aan de goede aanduidingen en kaarten die door militairen zijn ontwikkeld en vervolgens vrijgegeven voor het toerisme. Ze worden nog steeds erg zorgvuldig bijgehouden. Honderden vrijwilligers lopen jaarlijks de route’s langs en werken de markeringen bij die zijn beschadigd of verdwenen.
Communisme:
Op straat en in parken zijn vaak de kleuren rood en geel terug te vinden (bijvoorbeeld op lantaarnpalen of bij kinderspeelplaatsen). In de tijd van het communisme stonden de kleuren rood en geel voor “vakantie en recreatie”. Wat ook terug doet denken aan het communisme zijn de luidsprekers die in elk dorp verspreid hangen. In de tijd van het communisme werden deze gebruikt om nieuws bekend te maken en aankondigingen te doen. Ze worden nog steeds gebruikt voor allerlei doeleinden. Er staan veel fruitbomen langs Tsjechische wegen. Ook dit is overgebleven van het communistische idee dat “alles voor iedereen” was. iedereen kon het fruit plukken. Toch werkte dit niet helemaal zoals gepland; de mensen plukten het fruit voordat het rijp was omdat ze bang waren dat er niets meer overbleef… Als je trek krijgt in een verse appel of peer tijdens je tochten hoeft je niet bang te zijn dat u steelt: het fruit is immers voor iedereen!
De hoofdstad van Tsjechië is Praag en telt zo’n 11 miljoen inwoners. Met een oppervlakte van 78,866 km2 is het bijna twee keer groter dan Nederland. In Tsjechië betaal je met de Tsjechische Kroon.
Tsjechië behoort tot de Europese Unie. Dat betekent dat u in Tsjechië moet beschikken over een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart.
Vignet en verkeer:
Tsjechië heeft een wegennetwerk van 33.000 kilometer. Alle motorvoertuigen die van de snelweg gebruik maken (566 kilometer) moeten voorzien zijn van een vignet. Dit is te verkrijgen bij de grensovergang, en vele postkantoren en tankstations. De kosten bedragen 310 kronen voor een 10-daags vignet en 440 kronen voor een maand vignet. Bij overtreding kunt u een boete krijgen van 15.000 kronen! U bent verplicht om met uw lichten aan te rijden, altijd, dus ook overdag!
Direct na de grensovergang rijdt je het schitterende en toeristische plaatsje Hrensko binnen. Volop vertier is hier te vinden, hotels, restaurants en zeker een groot aantal bezienswaardigheden. Er is een schitterende Klamm aanwezig, die wij niet hebben bezocht, kennelijk echt wel de moeite waard is. Wij zijn op doorreis en onze tijd is enigszins beperkt dus we besluiten de Pravčická brána te bezoeken. Een kalkzandsteen formatie met een gigantisch gat er in.
Parkeer zeker je auto, beneden in of nabij het dorp, in ieder geval op een officiële P-plaats. Zomaar ergens langs de weg parkeren, waar plaats genoeg is, wordt stevig beboet! Houd zeker rekening met een stevige wandeling bergop van ruim een uur voordat je boven bent. De wandelpaden zijn goed en duidelijk gemarkeerd. Boven aan gekomen zijn de uitzichten adembenemend en is een hapje en drankje (in het hoog seizoen) goed voorzien. Prachtige wandeltocht met een geweldig eindresultaat.
We maken nog een leuke stop bij Underground Factory Rabštejn Janska, een oud en verlaten fabrieksterrein. Hier is ook een groot gedeelte van de fabriek ondergronds gemaakt, althans dat hebben we gelezen. Het is hier allemaal dicht en verlaten, dus we kunnen nergens in. Kennelijk zijn hier wel rondleidingen mogelijk, in groepsverband, maar dat moet je voorafgaand reserveren. Dus wil je wat verder en dieper deze geschiedenis induiken is het wel noodzakelijk dit goed te organiseren.
Wat in Tsjechië al snel opvalt is dat corona hier al een stapje verder is, na een volledige lock-down, ziet het leven er hier weer normaal uit. Mondmaskers en afstand bewaren is hier niet aan de orde. Na de beklimming reizen we door naar onze eindbestemming en overnachting we in Hotel Kleis, Cvikov. Slapen in een bierbrouwerij! Het hotel en de bierbrouwerij (Pivovar Cvikov) vormen een geheel. Prima hotel, erg goed restaurant langs het hotel en natuurlijk worden alle vijf de gebrouwen biertjes geserveerd. Vers van de pers of vers van de tap…….
Liberec is een stad in het noorden van Tsjechië nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio (kraj). Sinds de Middeleeuwen is Liberec het centrum van de textielnijverheid in Noord-Bohemen. Hier maken we nog even een stop om dit leuke stadje te bekijken. Erg leuk en een geweldige plaats voor een gezellige lunch aan het plein.
Tsjechië is veel meer dan alleen Praag en het land blijft ons vooralsnog verbazen. Voordat we naar ons “wandelverblijf” rijden maken we nog een bijzondere wandelstop bij Janova vyhlídka. Vanuit de parkeerplaats (50 Kr.) wandel je in een dikke 3 km naar dit schitterend uitzichtpunt. Het is warm en klam vandaag dus zweten, zeker op de steile stukken. Het is maar 6 km, toch een stevig tochtje, wat de moeite meer dan loont. Schitterend uitzicht over de steenformaties en de vergezichten in de wijde omgeving! Deze trip is een echte aanrader, houd rekening met een 2 uur heen en terug.
Laat in de middag arriveren we bij ons verblijf in Tsjechië voor onze wandeltrip Hotel Pod Zvičinou, van waaruit we de komende acht dagen onze wandeltochten gaan maken! Een schitterend en afgelegen locatie. Was vroeger een overheidsgebouw, na onderhoudsstilstand van ruim 40 jaar is het gehele gebouw opgekocht door een Nederlands echtpaar. Je kunt hier dus Nederlands praten, althans bij aanmelden want niet iedereen spreekt hier natuurlijk Nederlands. Na het opkopen kon de renovatie beginnen, je kunt niet ontkennen dat het gebouw wat ouder is echter de locatie ligt prachtig en is voorzien van ruime kamers. Wij liggen in een van de vier villa’s, die iets ruimer zijn dan de hotelkamers. De lichte meerprijs meer dan waard. Verder zijn er nog een tweetal bungalows beschikbaar voor families en diverse trekkershutten, die eenvoudig zijn uitgevoerd. Restaurant en alle faciliteiten zijn goed voorzien, hier kom je niets te kort! Vakantiegenot! Wil je nog even een gebedje schieten, dat kan in het op het terrein liggende kapelletje. Corona is kennelijk in deze regio al vanaf eind mei geen issue meer, dus de “corona-regels” lijken hier nooit bestaan te hebben maar ook hier is alles bijna drie maanden dicht geweest.
Algemene informatie wandelen in Tsjechië:
Route aanduiding: Tsjechië kent een goed onderhouden net van wandelpaden. De kleur van het vakje in de punt van het bordje geeft aan of het een directe verbinding of een zijpaadje is. De volgorde van de kleuren is: rode markering voor de hoofdroute en de blauwe, gele of groene markering voor de zij-routes. Op open plekken hoog in de bergen, waar geen bomen of palen zijn wordt de route’s winters gemarkeerd door lange stokken in de sneeuw. De kleuren staan tussen twee witte balken en bevinden zich aan de kant waar gewandeld dient te worden. Wanneer de route over de rijweg voert zullen de aanduidingen zich altijd aan de linkerkant bevinden omdat dit veiliger is vanwege het eventuele verkeer. Wanneer de route naar rechts of links afwijkt staat dit aangegeven met een gekleurde pijl tussen de twee witte balken. Het nieuwe pad wordt vervolgens aangeduid met twee aanduidingen aan beide kanten van het pad. De aanduidingen kunnen zich bevinden op bomen, paaltjes, stenen en zelfs op huizen. Op “knooppunten” van verschillende routes staan palen met afstanden en de plaatsnamen. Ook zijn deze “informatiepalen” te vinden aan het begin van elke route.
De aanduidingen staan regelmatig aangeven, ongeveer om de 20 meter. Wanneer er geen aanduiding is en er is geen zijpad geweest, betekent dit dat je rechtdoor moet aanhouden. Als je na een tijdje geen aanduiding meer ziet is omkeren het beste; je zit dan waarschijnlijk fout omdat de aanduidingen vrij snel na elkaar volgen. Let ook goed op dat je de route in de juiste richting volgt; dezelfde kleur gaat bijna altijd ook precies de andere kant op. De informatiepalen zijn onmisbaar bij het starten van de route. Je kunt op de kaart volgen hoe lang de route is en waar je zich bevindt. De route kleuren op de kaarten zijn geen vastgestelde wandelroutes, alle kleuren lopen in elkaar over. Alle routes zijn helder en duidelijk in kaart gebracht op app Mapy.cz, deze app is echt zeer handig en een must-have tijdens wandelen in Tsjechië! Kortom: Een goed en goed voorzien wandelparadijs!
Wandeldag 1:
Deze dag mag beginnen met een stevige klim bergop, op naar de 671 meter, het hoogste punt van het voorgebergte van het reuzengebergte. Hier tref je de berghut Raisova Chata aan, een goede plaats voor een koffiestop of lunch. Alhoewel de Tsjechen allemaal al aan het bier (Pivo) zitten, het is immers ook al 10.30 uur. Misschien was het voor ons ook beter geweest om Pivo te bestellen in plaats van deze koffie, zo goed is die niet! Er is boven op de hut nog een uitkijktoren aanwezig, voor het nabij gelegen vliegveldje want ons inziens alleen gebruikt wordt voor zweefvliegers en parapanters. Nabij hut nog een kapelletje en schitterende vergezichten.
We lopen deze dag door weilanden en schitterende bospaden, continu op en neer. Vlak terrein is hier geen te bekennen. Deze omgeving, maar dat geldt voor heel Tsjechië, is een paradijs voor wandelaars. Onderweg zien we nog een tweetal reeën schrikken van ons. Wildlife! We passeren leuke dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Lunch doen we bij de lokale bakker, waar de koffie al een stuk beter is.
Via “ons” dropje lopen we bergop weer terug naar ons verblijf. Het weer is vandaag goed maar wat vochtig dus de zweetdruppels zijn in grote getale aanwezig als we ons hotel weer bereiken.
Dikke 12 km op de teller, schitterend gewandeld! Even in de hottube (hout gestookt) van ons hotel zou welkom zijn, helaas zijn die alleen in de wintermaanden gevuld en bruikbaar. Tijd voor een douche en relaxtijd. Genieten in Tsjechië!
Het eten in ons hotel is echt prima voorzien, we hebben hier half-pension en krijgen dagelijks een goed drie gangen menu opgediend. Tsjechen houden van vlees, veel eten en bier en dat is te merken ook. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met je eet-wensen of gewoonten, ook vegetarisch is geen enkel probleem hier. Ons energievebruik van deze dag weer aangevuld!
Wandeldag 2:
Deze dag mogen we beginnen met wat afdalen, we lopen wederom door kleine dorpjes en komen na zo’n 6 km aan bij de Royal Forest Dam, Les Kralovstvi Dam. Een schitterend bouwwerk, midden in de natuur, waarvoor de bouwvergunning is afgegeven in 2019. Een fotogenieke locatie en zeker met het weer waarvan we deze dag mogen genieten.
Vanuit deze dam zetten we onze tocht in, door een prachtig bosgebied, naar Dvur Kralove nad Labem. Continu genieten van schitterende uitzichten, mooie bospaden, wat een genot om te wandelen in Tsjechië!
Aangekomen in Dvur Kralove nad Labem is het, na zo’n 14 km, tijd voor een dik verdiende lunch. Dit leuke en pittoreske plaatsje kent een erg leuk centrumplein, rondom dit plein diverse eet- en drinkgelegenheden. Aanrader: Restaurant Country Saloon. Wandelen is hier prachtig maar wezenlijk anders dan in ons land. Nergens loop je vlak, sommige paden zijn vrij ruig en gaan altijd of omhoog of omlaag. Met een gemiddelde tot goede conditie zijn dit soort tochten goed te doen. Daarbij zijn alle routes in te korten en ook te verlengen.
Vanaf dit mooie plaatsje is het nog zo’n 9 km wandelen terug naar ons verblijf. Veel fruitbomen hier, langs de weg, in fruitgaarden en/of op eigen terrein. Leuk is dat in Tsjechië het fruit voor iedereen is. Dus je kunt onderweg plukken en eten!
Na een kleine 23 km zit onze wandeldag 2 er op. Een dik verdiende Pivo (Tambor) op onze “eigen” terras. Een erg leuke bestemming Tsjechië, blijft hier dagelijks genieten!
Wandeldag 3:
Deze dag worden we vanuit ons verblijf weggebracht naar Pecka. Klein kwartiertje met de auto. Vanuit dit plaatsje wandelen we terug maar niet voordat we het pittoreske plaatsje onderzocht hebben. Schitterende kerk, helaas gesloten, want ook de binnenkant is geweldig en recentelijk nog gerestaureerd. Tegenover het kerkgebouw tref je een kleine toeristeninfo aan, zeker even naar binnen gaan want de eigenares (die geen woord Engels of Duits spreekt) heeft er een kleine sprookjes expositie over Pecka van gemaakt, men verkoopt hier ook leuke souvenirtjes. Entree is gratis!
Burcht van Pecka:
De burcht van Pecka was oorspronkelijk een gotische burcht, welke in de loop der jaren werd verbouwd tot een renaissancistische burcht. De burcht is uitgebrand en renovaties erna hebben meer dan 20 jaar geduurd. Boven bij de burcht heb je een fantastisch mooi uitzicht! Je kunt een rondleiding maken door de burcht, er zijn 2 rondleidingen. Deze zijn in het Tsjechisch en niet echt “bijzonder”. Wat erg leuk is zijn de vele festiviteiten die meestal in het weekend plaatsvinden, vraag ter plaatse of er het weekend dat je er bent iets bijzonders is.
Plein in Pecka:
Bij hotel Koruna op het plein kunt je eventueel lunchen. Wat je zeker in Pecka moet doen is een bezoek aan het koffiehuisje de gouden kroon, Patisserie and Cafe Zlatá Pecka. Hier maken ze de lekkerste ijsjes met als basis slagroom, yoghurt of melk (zelf kiezen) er is daarnaast keuze uit heel veel soorten fruit. Vakantiegenot!
We wandelen terug via prachtige landwegen en bospaadjes. De landerijen zijn werkelijk adembenemend hier en overal zijn mooie vergezichten te bekennen, onze fotocamera staat wederom niet stil.
In Tsjechië is overal het geloof in beeld gebracht, in elk dorp maar ook onderweg in de bergen zijn beelden te zien. Sommige modern, enkele ogen al erg oud. Het geloof in de wereld, in welke vorm dan ook, blijft ons boeien.
Super gaaf, wandelen in Tsjechië. Dikke 13 km en wederom omhoog of omlaag. Bij terugkomst mogen we het verloren vocht weer aanvullen. Weer genoten van deze bijzondere omgeving!
Wandeldag 4:
Deze dag is een soort van stadswandeldag. We gaan vandaag met de trein vanuit Bila Tremesna naar Hradec Kralove. Het kleine treinstation ligt een kleine 2 kilometer wandelen bij ons hotel vandaan. We gaan met het “boemeltreintje” naar Hradec Kralove, hier koopje je je treinkaartje nog gewoon in de trein bij de conducteur. Een overstap en met een kleine 50 minuten reistijd staan we in een prachtig stukje Tsjechië.
Hradec Králové (vertaald: Koninginneburcht, ook wel bekend onder de Duitse naam Königgrätz) is de hoofdstad van de Tsjechische regio Hradec Králové en tevens van de streek Oost-Bohemen (Východočeský). De stad, met zo’n 93 duizend inwoners, is een van de oudste steden van de streek, maar heeft ook een belangrijke rol voor de moderne cultuur. Erg leuk en interessant stadje, duidelijk dat Tsjechië meer is dan Praag alleen! Bij de lokale toeristenoffice, nabij de kerk op het oude stadsplein, halen we enkele wandelroutes en een plattegrond op. De Elbe stroomt hier dwars door de stad heen, waarin een waterkrachtcentrale is gebouwd, een schitterend bouwwerk.
Via de waterkrachtcentrale loop je het stadspark in, waarin je nog een oud houten kerkje aantreft. Vanuit daar is het oversteken en sta je al snel op het prachtige oude stadsplein. De kerktoren is open voor bezoekers, tegen een kleine entreefee. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de stad, zeker doen!
Het oude stadscentrum ligt wat verhoogd t.o.v. de rest van de stad en heeft een bijzonder karakter. Leuke steegjes en straatjes. Aan winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes geen gebrek. In het oude stads gedeelte is het gezellig zitten!
Een leuk stadje, ook diverse overnachtingsmogelijkheden, zeker ook erg goed te bezichtigen middels een dagtrip zoals wij doen. Ook diverse museums open voor bezoekers. Laat in de middag nemen we het treintje weer terug naar ons verblijf. Een prachtige dag, heerlijk weer en wederom genoten van Tsjechië. Ook deze avond worden we weer heerlijk verwend met een lekker drie gangen menu, elk avond anders qua eten. Na een dag wandelen en/of stadsbezoek hoort natuurlijk ook een goede maaltijd, het is immers vakantie!
Wandeldag 5:
Vandaag naar Horní Malá Úpa met de auto, een wandeling naar het hoogste punt in Tsjechië, de Snézka oftewel sneeuwkop. Een pittige maar mooie wandeling. Als je vertrekt vanuit Pee pad Snezkou kun je een deel of het hele traject kan ook met de lift worden afleggen. Vanuit hier vertrekken de meeste mensen, dus kan het druk zijn. Vanuit Horní Malá Úpa is het minder druk, vanuit daar zijn er ook diverse mogelijkheden naar de top. Belangrijk! Check voor vertrek de weersvoorspellingen in de bergen, bij slechte weersomstandigheden gaat de lift niet en is het verstandig om de wandeling op een andere dag te doen. Met eigen vervoer naar Pee pad Snèzkou of naar Horní Malá Úpa, op beide locaties zijn voldoende parkeergelegenheden. Wel een betaalde parkeerplaats nemen want van “wild parkeren” zijn ze in Tsjechië niet zo gediend. Voor 100 kronen staat je auto een dagje goed en veilig geparkeerd. Vanuit de parkeerplaats kun je direct de rode oppakken naar de top. Als je de rode markeringen volgt ben je in 2,5 uur boven, althans de markeringen. Wij stonden in 1 uur en 48 minuten op de top, eerlijk is eerlijk, nat van het zweet en redelijk buiten adem. De wandelpaden zijn goed en duidelijk gemarkeerd maar het is een pittig stukkie. Na 4 km heb je nog een hut waar je een stop kunt maken voor een hapje en drankje.
De Sněžka (Tsjechisch: Sněžka; Pools: Śnieżka; Duits: Schneekoppe) is de hoogste berg (1.603 meter) in het Reuzengebergte. Hij is gelegen op de Pools-Tsjechische grens en is de hoogste berg van Tsjechië. Boven aangekomen heb je, bij helder weer, een schitterend uitzicht over de omgeving. Er is een piepkleine bistro met een kleine kaart, je kunt in ieder geval wat energie aanvullen. Op de top is het druk want er zijn diverse vertrekpunten en dus wandelpaden om de top te bereiken, daarbij is er natuurlijk ook de lift. Alles komt bij elkaar op de top.
Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om te voet naar boven te gaan en met de lift naar beneden, of omgekeerd. Wij gaan te voet terug (natuurlijk!) en volgen de rode route en gaan vervolgens over om de blauwe route terug te volgen. Je komt dan nog bij enkele schitterende uitzichtpunten uit, is wel een stukkie zwaarder dan op de rode route blijven. De extra inspanningen worden beloond.
4 uur pittig wandelen en een kleine 17 km verder zijn we terug bij onze auto. Inclusief lunch en diverse fotostops toch zo’n 5,5 uur onderweg geweest. Een schitterende tocht en zeker een aanrader voor wandelliefhebbers, beetje conditie is vereist. Gelukkig hebben ze bij ons verblijf een Tambor biertje om het verloren vocht weer aan te vullen. Aansluitend genieten we wederom van een overheerlijke maaltijd, die er zeker na deze dag goed in gaat.
Wandeldag 6:
Onze laatste wandeldag tijdens deze reis in Tsjechië. Vandaag een op- en neertje, te voet, naar Miletin. Een groot dorp met zo’n 900 inwoners, bekend om Karel Jaromfr Erben – een zeer belangrijke Tsjechische schrijver en dichter. In zijn geboorteplaats hakte Erben een standbeeld op het plein, een beeld van wel 8 meter hoger. Bezienswaardigheden die de moeite van het vermelden waard zijn, is de catacombe, de pestzuil met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw op het pleintje en het kasteel. Oorspronkelijk een barok kasteel uit de 17e/ 18e eeuw, uitgebrand in de 19e eeuw en vervolgens verbouwd in de Empirestijl. Sinds 1946 is het kasteel eigendom van de staat, in het kasteel is een vaste expositie over amateurtheaters in Tsjechië.
Miletin heeft haar eigen bier, Pytlak genaamd, en is alleen verkrijgbaar in Miletin. Het is hier in de zomermaanden goed toeven. Een lunch kunt je gebruiken in het restaurant Sousedsky Oûm, oftewel huis van de buren ook gelegen aan het plein. De Miletinske modlitbicky, een soort peperkoek met jam is bekend in heel Tsjechië en alleen te verkrijgen bij de patisserie Erben, ook op het plein. De eigenares kent geen woord Duits of Engels maar gelukkig krijgen we bijval van twee meiden die een beetje Engels kennen. Uiteindelijk kunnen we gaan smullen!
Na al dit lekkers is het tijd om te beginnen aan de laatste 8 km van onze wandelweek in Tsjechië. Je kunt de route van en naar Miletin nog wat inkorten door net voorbij busstop 4086 het weiland in te lopen. Mapy.cz (App) helpt je wel verder. Leuke tocht waarmee je ongeveer 1 km inkort. Ook vandaag schitterend weer en heerlijk gewandeld. Onze “Snezka-trip” van gisteren nog in de benen maar we blijven genieten van elke stap in dit prachtige land. Na een dagtocht van 16 km is het tijd voor ons laatste hapje en drankje van deze wandelweek.
We verlaten Tsjechië maar voordat we Hotel Pod Zvičinou toegevoegd hebben aan onze Never Stop Travelling Approved lijst en wordt onze erkenning dan ook graag in ontvangst genomen. Kijk snel HIER voor alle details.
Wij rijden door Tsjechië naar Slowakije om daar aan onze roadtrip door Slowakije te gaan beginnen, een land wat Never Stop Travelling nooit eerder bezocht! Maximaal genoten van Tsjechië!
Ook op een leuke manier Tsjechie in? Never Stop Travelling biedt vele mogelijkheden in dit land en helpt je daarmee graag verder!
Recente reacties