Skip to main content

Lang weekend Praag, een stad waarover iedereen praat echter wij waren er nooit eerder….

Praag is de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië. Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCODe Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Gedurende het bestaan van de staat Tsjecho-Slowakije tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van deze natie.

19 september:

Afgereisd naar Schiphol en met EasyJet naar Praag. Met de taxi naar ons Hotel. We verblijven in Best Western Hotel Meteor Plaza. Een geweldige uitvalsbasis om Praag te verkennen. Op wandelafstand van het oude stadscentrum, prima kamers en overheerlijk ontbijt.De avond afgesloten met een heerlijk wijntje in de hotelbar.

20 september:

Goed geslapen tijdens onze eerste nacht in Praag. Volledig en goed ontbijt, we kunnen dus met gevulde tank de straten van Praag gaan verkennen. Een toeristische stad, dat is al snel duidelijk. Toch is het stadscentrum redelijk uitgebreid zodat je niet met de stroom meeloopt.

De Astronomische Klok (Orloj) is een populaire toeristenattractie. De klok bevindt zich in de gevel van het Oude Raadhuis op het Oude Stadsplein en is het gemakkelijkst te herkennen door de drommen toeristen die zich er elk uur aan vergapen. Op elk heel uur komt een verzameling kleine, houten heiligenbeeldjes tevoorschijn, de twaalf apostelen. De legende gaat dat Hanůs, de man die de laatste hand aan de klok legde, blind werd gemaakt, zodat hij de klok nergens kon namaken. De toren is toegankelijk voor publiek, wil je een mooi uitzicht over de stad zou ik deze zeker “beklimmen”.

The Beer Tour, ik weet niet of we die gaan doen maar de spreuk is TOP! ALWAYS LOOK ON THE BEER SIDE OF LIFE!! Eten en drinken kun je overal prima in Praag, rondom het oude stadscentrum wat prijziger dan een paar steegjes uit het centrum.

De prachtige gotische Bruggentoren Oude Stad (Staromĕstská Mostecká Vĕž) werd eind 14e eeuw ontworpen door Peter Parler. De toren staat aan het begin van de Karelsbrug en is versierd met standbeelden van St.-Vitus, Karel IV en Wenceslas IV. In de toren is een video te zien over de astronomische en astrologische symboliek die bij de bouw van de Karelsbrug is gebruikt. Vanaf de uitkijkkamer op de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht op de Praagse Burcht en over Malá Strana.

 De St.-Vitus Kathedraal (Katedrála Sv. Víta) is de grootste en belangrijkste kerk van Praag. De gotische torens zijn vanuit bijna de hele stad te bewonderen. In 1344 begon de bouw en pas in 1929 was alles voltooid. Neem binnen de tijd om de hoofdingang, de kapellen en vooral het gouden torentje van de St.-Wenceslaskapel te bekijken. Let buiten op de waterspuwers, die allemaal verschillend zijn.

 ONS ALLER AJAX!! KAMPIOENEN!!

Tsjechen staan bekend als grote bierdrinkers en elke regio heeft dan ook zijn eigen brouwerij. Wil je eens wat regionaal gebrouwen bieren proberen? Breng dan een bezoekje aan het Prague Beer Museum. Verwacht geen oude brouwketels, koperen leidingen en een rondleiding; dit museum is eigenlijk gewoon een café, maar dan met dertig steeds wisselende regionale speciaalbieren op tap. Bezoekje meer dan waard!

PRAAG BY NIGHT!!Einde van een schitterende dag in Praag! Welterusten!

21 september:

Info: Het oude stadscentrum van Praag staat ook op de Unesco list (nummer 616). Het meer dan 9000 m2 oude stadsplein, staromestske namesti, is het hart van het oude centrum. Hier gebeurt overdag en in de avond van alles. Joods kerkhof, gesloten ivm Joodse feestdagen. Ondanks de kreet “kerkhof” toch zeker een bezoekje waard, ook de omgeving van dit kleine kerkhof is leuk om rond te wandelen.

Trappen lopen, naar het mooie Letna park. Prachtige uitzichten over de Moldau en Praag. Klein wandeltochtje omhoog, zeker doen!

Letná Park, Praag

Tussen de wijken Holesovice en Hradcany, op een heuvel, ligt het Letná park. Vanwege de ligging heb je tijdens je wandeling, picknick, hardlooprondje, fietstochtje of skate-sessie een prachtig uitzicht op de Moldau rivier, de Joodse wijk en het oude centrum van de stad. De leukste plek van het park is toch wel de biertuin, waar je aan een biertafel onder de kastanjes kunt genieten van halve liters geel goud. Het meest in het oog springende object in het park is de gigantische rode metronoom, die staat op de sokkel van waar ooit een 30 meter hoge stenen Stalin stond. In 1962 werd deze gesloopt en in 1991 kwam het rode gevaarte op deze plek terecht. Neem trouwens oude gympen mee: het is een traditie om je veters aan elkaar te knopen en je sneakers over de kabels te gooien.

De astronomische klok, van 09.00 tot 21.00 uur, tilt de Dood elk uur de zandloper op en luidt het doodsklokje. Dan komen de twaalf apostelen langs de twee smalle vensters. Tot slot kraait de haan en klinkt de slag van het uur. De bovenstewijzerplaat laat uur, maand en maan zien, de onderste is het ‘kalendarium’ met het wapen van de Oude stad, omgeven door de dierenriem. Zijn we hier in de Efteling?

We drinken en eten wat in het Hard Rock Cafe, een bezoekje aan het mag sowieso niet ontbreken, dus zeker ook niet in Praag. Yes, d’n Gene en Paul zijn ook aanwezig. Echte sterren schijnen overal en altijd!

22 september:
We starten de dag met een City Bike Tour, oftewel op de fiets door Praag. Fietsen in en door een stad is altijd leuk en wordt vaak vergeten! Dus op pad…..

A lot of Lovelocks…. Veel liefdes verbindingen in deze mooie stad. De Moldau geeft regelmatig overstromingen, langs deze fietsroute is op verschillende plaatsen goed te zien hoe hoog het water hier kan stijgen. Het hoogste punt is bereikt in 2002.

De prachtige John Lennon Wall, die bijna dagelijks veranderd qua schilderwerken.

Onderweg komen we diverse “Barcode Baby’s” tegen, die verspreid in en rondom het stadscentrum aanwezig zijn.

Specialiteit van Praag, BBQ deeg met suiker en kaneel. Heerlijk!!

We sluiten de dag af met een heerlijk diner bij een Italiaans restaurant. Weer een schitterende/prachtige dag samen in Praag gehad.

23 september:

De laatste, bijzondere dag in Praag! 23 september 2013: ONZE LOVELOCK DAY! Een slot in het geweldige Praag aan een brug en onze Love is gelocked. Yep, wij doen mee!

Hiermee sluiten we een overheerlijk, relaxed en heel bijzonder weekend in Praag af. Vanuit Praag weer terugvliegen op Amsterdam. Einde Praag 2013!! Heerlijk genoten!

Leave a Reply