Skip to main content

Eind 2019 was het duidelijk! Wij gaan in september 2020 de Westkust van Amerika verkennen met een Camper. Ook eens naar al die gave bezienswaardigheden van Amerika, zoals Las Vegas, The Grand Canyon, Yellowstone e.d. Alles geregeld, onze vluchten, huurcamper, startovernachtingen en niet te vergeten we zouden nog drie KISS concerten mee pikken tijdens deze trip! Zeg maar even WAUW! Vanaf maart 2020 kwam de reiswereld op zijn kop te staan, Corona…… “Geen probleem, onze USA trip is pas in september en dan is alles wel weer normaal”! Niets bleek minder waar, onze complete Westcoast Tour werd gecanceld inclusief de KISS concerten. Alles is verplaatst en half september 2021 en gaan we deze trip alsnog maken. “Wat kunnen we wel doen”? We zijn al op Roadtrip geweest in Tsjechië, Slowakije en een mooie trip naar Oostenrijk. Weer met de auto op pad? Die campertrip kunnen we natuurlijk toch maken alleen niet in Amerika en zo vertrekken we voor drie weken op EU trip (part 3) met een huurcamper!

Nieuwe plannen: Duitsland, Liechtenstein, Italië, Corsica en retour via Zwitserland. Wat is zeker in deze tijd? Drie weken voor vertrek Corsica op oranje, oké die strepen  we dus maar weg! Plannen zijn er immers om te wijzigen, dus besluiten we te gaan voor Sardinië in plaats van Corsica. Bijna een week voor vertrek, reisbeperkingen, verplicht testen, quarantaine e.d. voor Sardinië, dus ook dat plan maar weer wijzigen? Sicilië dan maar? Twee dagen voor vertrek inreismaatregelen Sardinië weer opgeheven!? Weet je wat, “we zien wel”. Reis je mee?

Onze reis begint in België, Pelt net over de grens bij Bergeijk, bij Yoepie Camperverhuur.

Zon, zee, duiken…

Voor campers zijn er super veel leuke camperovernachtingsplaatsen, sommige qua faciliteiten “kaal”, andere weer erg uitgebreid. Een goed overzicht van al deze camperplaatsen vind je op Campercontact, ook hun app met alle informatie en GPS coördinaten is erg handig. Onze eerste overnachtingen brengen door aan het mooi gelegen, Seepark Zuplich in Duitsland. Vanuit hier rijden we in een lange door naar Liechtenstein, waar we op de enige camping van het land een plaatsje innemen. Camping Mittagspitze. Een zeer aangename en schone camping met erg leuke camperplaatsen.

Het Vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat in het midden van Europa. Het wordt begrensd door Zwitserland in het westen en zuiden en Oostenrijk in het oosten. Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs. Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese Unie. Het land is echter wel lid van de Europese Economische Ruimte (EER). Dit is een akkoord tussen de landen van de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie, met uitzondering van Zwitserland. Het akkoord bevordert vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen. Ook wordt er samengewerkt op economisch gebied. Sinds 19 december 2011 is Liechtenstein een Schengenland. Met een oppervlakte van ruim 160 km2 behoort het tot de twintig kleinste lanen ter wereld. Er wonen bijna 40.000 mensen. Never Stop Travelling bezocht dit land nooit eerder, dus deze EU trip maar eens op onderzoek uit!

Onze camping bevindt nabij de hoofdstad Vaduz. Aangezien we tijdens deze campertrip de fietsen meegenomen hebben, altijd handig, gaan we de hoofdstad eens bekijken per fiets. Vanuit de camping is het afdalen tot aan de rijn waarlangs een goede fietspad ligt richting Vaduz. Na ruim 6 kilometer een bezoekje aan de Oude Rijnbrug Vaduz-SevelenKomt je met de fiets of te voet, dan kun je hiervan gebruik maken, de laatst overgebleven houten brug over de Rijn naar of uit Liechtenstein. De brug is verschillende keren gerenoveerd (meest recentelijk 2009/10) maar gaat terug naar een meer dan honderd jaar oude voorganger. Tot 1975 (toen een nieuwe betonnen brug werd geopend) vervoerde deze brug ook gemotoriseerd verkeer. De Rijn is hier tevens de landsgrens tussen Zwitserland en Liechtenstein, dus midden op de brug tref je een leuke “grensmarkering” aan.

Vaduz is een klein plaatsje met ruim 5.000 inwoners en een piepklein centrum. Boven Vaduz prijkt het mooie Vaduz Kasteel, wat in privé handen is. Je kunt het (helaas) niet bezoeken, toch zijn van bovenaf de uitzichten over het kasteel en de omgeving geweldig! Een klimmetje zeker waard!

Een schitterende dag in Liechtenstein, geen hoeveelheid aan hoogtepunten, toch een stop meer dan waard! Achteraf gezien maar goed dat we deze stop hebben gemaakt want een weekje na ons verblijf kleurt Liechtenstein weer van geel naar oranje. We blijven ons verbazen over de “corona-perikelen”.

Een prachtige route om vanuit Liechtenstein, via Zwitserland, Italië in te rijden is via de Julierpas (weg nummer 3 volgen). Schitterende route, prachtige vergezichten, heerlijke haarspeldbochten en een lunch op bijna 2.400 meter! Genieten!

Vervolgens afdalen en al snel kom je bij een aantal prachtige meren, gelegen tussen de bergtoppen, uit. Via een paar kleine bergdorpjes rijdt je de Malojapas op, waarna je al snel bij de grensovergang van Italië aan komt. Prachtige dorpjes met oude leisteen daken, smalle straatjes (goed te doen met de camper), hallo Italië!

Al snel na de grensovergang valt er een schitterende waterval (Acquafraggia genaamd) naar beneden, de parkeerplaats om deze waterval te bezoeken zie je al vrij snel aan de rechterzijde van de doorgaande weg. Een stop meer dan waard, via een klein kerkhofje kun je de waterval van dichtbij bewonderen. De weg gaat vervolgens van tunnel naar tunnel, knap staaltje werk maar van de omgeving is weinig te zien. Wij overnachten aan het prachtige Lago di Garlate, waar de goed verzorgde camping Rivabella ligt. Vanuit onze camper kunnen we zo het meer in springen!

Vanuit Lago di Garlate rijden we door naar (of beter gezegd “zakken we af naar”) Pisa, gelegen in de regio Toscane. Een mooie route is de E35 richting Bologna en dan afzakken via de E31. Schitterende vergezichten, prachtige berdorpjes die je op afstand tegen de bergen aan ziet liggen. Voldoende P-plaatsen echter zelden met de uitzichten die we zien vanuit de weg. op een snelweg stoppen voor beeldmateriaal is te riskant, dus is het genieten zonder plaatjes schieten! We komen aan bij Camping Village Torre Pendente, 10 minuten wandelen naar het plein waar de wereldberoemde toren van Pisa zich bevind.

De Toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa). De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Guglielmo en Bonanno Pisano. De 55,85 meter hoge toren staat zo’n 4 meter uit het lood. Onder andere door de scheefstand van de toren trekt de toren veel toeristische bezoekers die daarbij graag foto’s maken waarbij het lijkt of ze de toren overeind houden of omduwen. Natuurlijk doet Never Stop Travelling mee!

Kort na het begin van de bouw in 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde is de toren niet alleen scheef, maar ook krom. Voor de restauratie van 1990 stond de toren 5,5 graad uit het lood. Sinds de voltooiing van die restauratie in 2001 is de helling ongeveer 3,99 graad. De overhang is teruggebracht van 4,5 meter naar 3,9 meter. De 257 trappen omhoog lopen moet je zeker doen voor een prachtig uitzicht over Pisa. Noodzakelijk is wel een ticket (€ 18,00 p.p. anno 2020). “Voordeel” van deze Corona-tijd is wel dat je op de dag zelf je ticket kunt kopen, binnen een kwartier kun je binnen (!!), normaliter is 2 a 3 dagen voorafgaand reserveren een must! In verband met de huidige situatie (Corona) krijgt iedereen een sensor om, kom je 1 meter in de buurt van iemand anders, begint de sensor te trillen. Een goede oplossing om dergelijke bezienswaardigheden toch open te houden.

Pisa een een mooie stad, waar natuurlijk alles draait om DE toren. Verder tref je schitterende straatjes en steegjes aan met volop restaurantjes, souvenirshops e.d. Natuurlijk eet je dan een pizza in Pisa met een mooie Italiaanse wijn er bij. Vakantie is genieten!

Pisa, toeristisch, zeker een bezoekje waard. Afhankelijk van wat je allemaal wilt zien is een dag voldoende, wil je meer doen/zien is een bezoek van twee dagen ruimschoots voldoende! Nabij Pisa ligt de prachtige stad Livorno, die ook door ons tijdens deze EU trip wordt aangedaan. Livorno is een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane. Het is de op twee na grootste havenstad aan de westkust van het land, en hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ruim 165.000 inwoners. Natuurlijk bezoeken we het oude fort, gelegen aan het haven gebied.

Voor de rest is Livorno wel een stad die je in een dag goed kunt bezoeken, het haven gebied is daarin zeker een van de hoogtepunten van de stad. Net buiten het centrum, aan de zeekant, tref je Terrazza Mascagni aan. Mooi wandelen over een goed aangelegd terras, hier kun je tevens leuke plaatjes schieten! Nieuwe profielfoto nodig? Hier is je kans.

Het centrale marktplein is hartje stad, hier tref je allemaal kleine winkeltjes en barretjes aan, gezellig. Voor de rest kun je leuk wandelen door “oud ogende” steegjes, waar je natuurlijk overal een lekkere Italiaanse koffie/espresso kunt nuttigen. Overal tref je leuke en kleine restaurantjes aan waar je overal prima kunt eten. Genieten op en top! Geen stad vol hoogtepunten, zeker een bezoek waard.

De situatie in Sardinië is sinds ons vertrek “stabiel” gebleven, alleen een online registratieformulier (in te vullen minimaal 48 uur voor aankomst op het Italiaanse Eiland) in orde maken. Verdere beperkingen zijn opgeheven. Aan boord draag je een mondkapje, net zoals we dat doen in Italië en dus ook Sardinië. Voordat je aan boord gaat wordt je lichaamstemperatuur even gecontroleerd. We boeken onze overtocht twee dagen voorafgaand bij Corsica Ferries. Deze dagelijkse overtocht vertrekt om 19.30 uur vanuit Livorno, rond 07.00 uur de dag erna, rijd je weer van de boot af.

Hallo Sardinië! In eerste instantie vanuit de Ferry, duurt ruim een uur voordat we de boot af rijden in Golfo Aranci, een van de havenplaatsen op Sardinië. De schoonheid van Sardinië begint zich al direct af te tekenen. Schitterende berglandschappen afgewisseld met kleine dorpjes en stadjes.

We rijden direct de hoofdweg op richten het Zuiden, echter als je de B-wegen neemt, kom je echt door de dorpjes heen die je anders op afstand ziet liggen. Posada is zo’n dorpje wat je zeker niet mag missen. We rijden via bochtige wegen, soms smalle straatjes waar het met een camper rustig rijden is, echter zeer goed te doen. Heerlijk genieten van de berglandschappen en dan sta je plotseling weer in zee. Heerlijk!

Voordeel van “met de camper op pad” is “alles bij de hand”, dus lunchen wanneer het uitkomt en op de schitterendste plekkies. We maken een stop bij Grotta Ispinigoli, een prachtige druipsteengrot met de hoogste stalagmiet kolom (38 meter) van Europa. De formaties, zoals nu te bewonderen, is een “werkje” van moeder natuur van enkele miljoenen jaren! In 1954 werd de grot ontdekt en in 1974 open gesteld voor publiek. Het ruim 17 km tellende gangenstelsel is slechts voor een klein gedeelte te bewonderen. Fotograferen is verboden, toch lukt het Never Stop Travelling enkele (illegale) plaatjes te schieten. Hier moet je zeker even een stop maken. Rondleidingen zijn er elk uur en duren zo’n 45 minuten. Ben je te vroeg, nabij de grot zit een B&B waar ze heerlijke maaltijden en koffie serveren.

Zo’n 20 km verderop tref je het mooie en toeristische plaatsje Cala Gonone aan. Stukje omhoog en met enkele haarspeldbochten naar beneden, vergeet vanaf boven niet het schitterende uitzicht vast te leggen! Vanuit de druipsteengrot niet via de “witte” route naar Cala Gonone rijden als je met een camper bent. De steegjes worden te smal en de bochten te scherp om het plaatsje te bereiken.

Wij doen twee overnachtingen op Camping Cala Gonone, een aanrader voor kampeerders. Natuurlijk nemen we een overheerlijke duik in het heerlijke zeewater. Hier hoeft je niet te “wennen” aan de watertemperatuur, je kunt hier direct in plonsen. Cala Gonone is zeker een plaatsje waar je je makkelijk twee dagen kunt vermaken. Gezellige strandjes, vele restaurantjes met schitterende uitzichten op zee en diverse leuke shopjes. Doe daar wat zon bij en je kunt spreken van genieten!

Vanuit hier ook diverse leuke excursies te boeken, vergeet Blue Mountain Grotta niet. Gelegen aan dezelfde baai als Cala Gonone. Met een bootje er naar toe en vervolgens een rondleiding in de druipsteen grot, schitterend. Ook kun je een dagje een eigen bootje huren en ga je lekker snorkelen en bezoek je verlaten strandjes. Vanaf hier vele gave mogelijkheden! Wij kunnen (helaas) de Blue Mountain Grotta niet bezoeken, te veel wind en dan varen er geen bootjes, wij reizen dus verder richting de Grand Canyon van Europa, Gorropu. Start zeker even bij Punto Panoramico Viewpoint, schitterende uitzichten vanaf hier! De Canyon is op verschillende manieren te bezoeken een wandeling naar beneden maken, vervolgens een 2,5 km de Canyon in en te voet terug. Trek hiervoor zo’n 8 uur uit! Je kunt ook met Jeep heen of terug en het andere gedeelte te voet doen. Pak je een volledige jeep tour en alleen de 2,5 km hike in de Canyon, houdt dan ook nog rekening met een tijdsduur van zeker 5 uur. Geen Grand Canyon in the USA dus, wel een Canyon enwel een van de grootste van Europa.

We rijden een prachtige route naar Tortoli (ook een leuk (bad)plaatsje), vergeet niet een stop te maken bij het geweldig gelegen Urzulei. Dit is Sardinië op zijn best! Voorafgaand brengen we een bezoek aan een kaasboerderij waar we direct een schapen- en geitenkaas proeverijtje beleven. Je vind deze (kleine) boerderij als je vanuit de Canyon naar Urzulei rijdt, Gorropu Formaggio genaamd, zeker even een stopje maken! Hier hebben ze ook diverse mooie, lokale wijnen en olijfolie. Onze campervoorraad weer aangevuld!

We rijden door super gave landschappen, adembenemend en indrukwekkend. Veel gezien en gehoord over Sardinië, niet verwacht dat de realiteit ook daadwerkelijk zo bijzonder zou zijn. Elke meter is het genieten geblazen. Olijfbomen, wijngaarden, rietvelden en kurkbomen (ook hier veel aanwezig) schieten aan ons gezichtsveld voorbij. Kurkbomen worden vanaf onder ontmanteld en dan ontstaat de bordeaux rode kleur, vervolgens duurt het weer jaren voordat de kurk is aangegroeid. Veel natuurschoon en inmiddels hebben we ook ervaren dat die wijngaarden erg mooie wijnen opleveren, die druiven gedijen goed bij deze weersomstandigheden.

In Tortoli bezoek je natuurlijk ook de oude toren! Wij doen bij de Sunset bar meteen even een overheerlijke dubbele espresso. Geen land kent betere koffies als Italië.

Wij rijden door naar het zuiden van het Eiland en blijven ons verbazen over de uitzichten. Aangekomen in Villasimius, gaan we eerst kennis maken met onze duikschool, Archeo Diving. Hier gaan we ons Scuba Diving Certificate behalen! We overnachten op de prachtige camping Villaggio Camping Spiaggia del Riso. Hoe dichtbij de zee kun je slapen!? De camping is uitgerust met een tweetal goed verzorgde sanitair gebouwen, een supermarkt op het terrein en een goed restaurant. We verblijven hier drie nachten om ons volledige programma af te kunnen werken.

We hadden besloten om deze vakantie ons Scuba Diving Certificaat te gaan behalen. Een toevoeging aan deze trip maar wellicht ook goed voor onze (reis)toekomst!? Daarbij hebben we al veel gesnorkeld maar met duiken zijn we nooit verder gekomen dan een try-dive. Scuba Diving Certificaat is wereldwijd bekend merk en is in twee (intensieve) dagen te behalen. Je mag dan, met buddy, duiken tot maximaal 12 meter diepte. Een leuk beging wat we altijd nog verder kunnen uitbouwen. De theoriedag, deels online is best pittig. Hiermee ben je snel een uurtje of zeven onder de pannen inclusief alle toetsen. Leren op vakantie! Ach ja en super leuk. Op dag 1 mogen we meteen even het water in vanaf het strand. De eerste handelingen zijn een feit.

Dag 2 is duiken vanuit de boot. Wat een beleving zeg! We gaan inderdaad niet dieper dan 12 meter, voldoende voor ons. Onze oefeningen, die noodzakelijk zijn, voor het behalen van het certificaat gaan goed. We doen een tweetal duiklocaties aan, een met een oud wrak op de zeebodem, de andere met een oude Madonna. We zijn (gelukkig) allebei relaxed onder water, het klaren van de oren gaat goed en we kunnen beide maximaal genieten. Dit is echt super vet!

Pittige dag theorie, gelukkig veel online vanuit de camper, online huiswerk (uuhhh camperwerk in dit gavel….) en een drietal duiken met diverse oefeningen. Masker af op 10 meter diepte, even het mondstuk verwijderen op 12 meter diepte, met volledige uitrusting en loodgordel achterover van de boot af laten vallen enz. Afgerond met een examen en certificaat binnen! Top, blij mee en trots op.

Ook het afsluitende examen is volbracht! Beide geslaagd en vanaf nu officieel Scuba Diver! Hier gaan we zeker in de toekomst nog meer mee doen, de onderwater wereld verkennen mag zeker op onze bucketlist komen te staan! Dank aan het geweldige werk van onze instructeur Jacopo Corbellini van Archeo Diving. Een TOP ervaring rijker. Tip: vele duikscholen bieden de mogelijkheid om vanaf huis de theorie al te volgen, maak daarvan gebruik zodat je tijdens je vakantie de theorie al beheerst.

Het Zuiden van Sardinië is prachtig en zeker ook in “onze herfst in NL” nog heerlijk qua weersomstandigheden. We rijden vanuit onze “duik-camping” door naar Camping Tonnara. Een schitterende route waar je zeker een leuke stop in Cagliari kunt inbouwen, een leuke, bijzondere stad en bovendien de hoofdstad van het Eiland. Deze stad kent een luchthaven en is ook goed te gebruiken als vertrek- of aankomstpunt van je Sardinië trip. De route van en vanuit deze stad loopt via leuke bruggen en wegen met fantastische uitzichten over zee. Ook heerlijk om even te onderbreken voor een lunch, zeker met camper, kun je een leuke “strandlunchplek” opzoeken! Hoezo genieten!

In dit gebied tref je ook op diverse plaatsen flamingo’s aan, het is wildleven dus bij benadering nemen ze afstand. Gelukkig hebben wij onze “Wildlife-Lens” bij, Canon 100-400 mm, dat het fotograferen een stuk makkelijker maakt. Heb je een zoom-lens, vergeet deze dan zeker ook niet mee te nemen naar je reis/vakantie op dit mooie Italiaanse Eiland.

In de zuid streek van Sardinië tref je ook vele wijngaarden aan, in het hoogseizoen worden hier ook lokale wijnen verkocht aan de straatkant. Ook de olijfbomen doen het goed in het Zuiden, vele boomgaarden passeren het gezichtsveld met schitterende berglandschappen als decor. Helder blauwe lucht er bij, genieten geblazen. Houd je van fotograferen, dan kun je je hier volledig uitleven!

Aangekomen op Camping Tonnara, zeker een aanrader, hebben we een leuk plekkie aan de zeezijde. Camping is gelegen op het schiereiland Sant’ Antioco. Zonsondergang voor de (camper)deur. Wat is het leven toch mooi!

Op het schiereiland Sant’ Antioco, ligt ook het pittoreske stadje Sant’ Antioco (ongeveer 12.000 inwoners). Hier droom je makkelijk een paar uur weg, alleen het haventje is al een lust voor de ogen! Zeker in de ochtend (voor 10.00 uur) als de vissers met hun vangst terug komen. Schitterend hoe de vis direct uit de bootjes wordt verkocht! Aan de haven zijn diverse leuke cafeetjes en restaurantjes waar je met oog op de haven heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje.

 

Het stadje kent leuke steegjes, waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. De prachtige Basilica di Sant’Antioco Martire mag niet ontbreken op je toertje door de stad. Van binnen ook een lust voor het oog (en camera!). De catacomben van de kerk zijn ook te bezoeken met een gids. Een paar honderd meter hoger op tref je Forte Su Pisu aan, vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad. Voor de toegang heb je wel een ticket nodig die je nabij de Basiliek kunt kopen. Volop historie ook hier, vandaar ook dat er diverse archeologische sites te vinden zijn.

 

Via een oud Romaanse brug verlaten we dit bijzondere stadje weer. In dit gebied diverse interessante en verouderde industriegebieden te bezichtigen.

We rijden richting Bosa, enkele leuke plaatsjes maar op deze route vooral vlakke en licht heuvelende landschappen.

Net voor Bosa veranderd alles, via de SP105 rijden we naar Alghero. Een geweldige bergroute langs de kust, hier ligt het tempo niet al te hoog, bochtige wegen en hier ben je genoodzaakt langzaam te rijden om weg te dromen in de uitzichten! Gelukkig laat het weer ons niet in de steek en is het genot nog groter. Natuurlijk mag de campershoot op deze reis niet ontbreken! Op de achtergrond ligt het prachtige Bosa.

Aangekomen in Alghero zien we al snel dat dit een stad van betekenis is! Volop gezelligheid afgewisseld met een oud havengebied. Wil je deze stad rustig bekijken kun je het beste overnachten op Camping La Mariposa, gelegen aan de zee en op loopafstand van het centrum. Trek zeker 1 volledige dag uit om deze stad goed te bekijken! De camping ligt ongeveer 3 km verwijderd van het centrum, goed te voet te doen maar wij nemen de fiets, die hebben we immers toch bij. Fiets- en voetpaden zijn goed voorzien in Alghero. Het moeste gedeelte van de stad is het oude stadgedeelte wat direct grenst aan het haventje. Schitterende leuke steegjes, winkeltjes en restaurantjes. Dit oude stads gedeelte is niet super groot maar met een hapje en drankje er bij ben je zo een halve dag onderweg.

In de souvenir shopjes zie je veel sieraden in de vorm van koraal, zelfs eens van de oude torens hebben ze in die vorm bekleed. Houd je van kite- en/of windsurfen dan zit je hier ook goed, zeker als de wind wat aantrekt. Kortom, een erg leuk en gezellig stadje wat je zeker niet zomaar mag passeren!

Vanuit het Noordwesten weer terug naar de andere kant van het Eiland, vergeet dan geen stop te maken bij het schitterend gelegen plaatsje Castelsardo. Gelegen op 114 meter boven zeeniveau is alleen al de stop waard hoe je het plaatsje ziet liggen vanuit je aanrijd route. Dat Castelsardo door veel toeristen bezocht wordt is een feit, volop restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Hier dwaal je tevens lekker rond door de pittoreske steegjes.

Voorafgaand of na je bezoek aan Castelsardo vergeet Roccia Elefante niet. Gelegen direct langs de weg. Een oeroude lavaformatie in de vorm van een Olifant. Yep, een fotostop meer dan waard! Ook hier rijdt je wederom door de schoonheid van Sardinië, wat ook in dit gebied wederom haar pracht aan ons toont! Terrassen van fruit- en wijngaarden, een fotograaf heeft altijd zijn/haar fotowensen. Zo zagen we in Nepal en Myanmar weer geheel andere terrassen, niet minder mooi, wel anders. Dat maakt reizen zo mooi.

Ooit kochten we in Portugal, tijdens onze Lissabon Citytrip, nog een krukhoed. Ook in Sardinië tref je vele kurkbomen aan, moet ook wel want anders kunnen ze al die wijnflessen niet afdichten. Deze combinatie moest wel even vastgelegd worden. Uiteindelijk aangekomen in Palau, wat werkelijk prachtig is gelegen tussen de omliggende heuvels en waar blauw zeewater nog blauwer dan blauw blijkt te zijn. Wil je (bijna) in deze blauwe zee slapen, ga dan naar Camping Baia Saraceno, gelegen aan de rand van het bijzondere bosgebied Pineta di Punta Nera. Wij zijn hier begin oktober en ook nog eens in “Corona-tijd”, de meeste campings in dit gebied zijn gesloten vanwege het lage gehalte aan toeristen in combinatie met het einde van het vakantieseizoen. Gelukkig vinden wij nog een plaatsje! In de regen naar bed en een schitterende zonsopkomst voor de deur, dus een ochtend snorkeltrip voor de camperdeur. Heerlijk!

Palau is zeker een plaatsje en omgeving om wat verder te verkennen! Vergeet niet het viewpoint, boven Palau, met uitzicht over de prachtige omgeving te bezoeken. Ook te voet vanuit Palau in een 30-45 minuten te bezoeken! Hoe blauw kan zeewater zijn…

Net boven Palau tref je nog een aantal Eilanden aan, ook behorende bij Sardinië. Vanaf Palau kun je eenvoudig met een groot aanbod aan veerdiensten de Eiland bezoeken. Ook mogelijkheden om je camper mee te nemen. Reserveren in het hoogseizoen noodzakelijk echter in het midden- en laagseizoen kun je zo op- en neer.

Het plaatsje, niet echt groot, maar kent leuke straatjes, muurschilderingen, restaurantjes e.d. Vermaak voor een aantal uur voldoende! Daar het ook hier “corona-tijd” is, in openbare gelegenheden een mondkapje op, dus ook in de ijssalon. Prima, raak je snel aan gewend.

Wij benutten deze mogelijkheid om tevens nogmaals een duik te doen, we hebben ons Scuba-Diving Certificaat immers niet niets gehaald, dus de praktijkervaringen maar gelijk gaan opbouwen. Wij besluiten met Nautilus Dive Center mee te gaan, een goede organisatie met schitterende duiklocaties!

Wederom genoten van deze prachtige duik! Dit gaan we echt vaker doen in de toekomst, een nieuwe verrijking van ons reisleven! Bijna 40 minuten onder water geweest, wederom een ervaring rijker. Wij rijden na deze schitterende duik richting Olbia, nabij deze stad gaan we immers Sardinië weer verlaten want vanuit Golfo Aranci gaan we met Corsica Ferries weer terug naar Livorno, Italië. We gaan natuurlijk eerst Olbia nog even onder de loep nemen, nadat we een overnachting op een P-plaats aan zee hebben doorgebracht. Eind oktober sluiten de meeste campings, echter gezien de lage toestroom aan toeristen (corona!) zijn veel campings al dicht vanaf eind september. Gelukkig biedt een camper ook mogelijkheden in het “wild”. Olbia kent diverse archelogische plaatsen en musea. Veel te zien uit de Romeinse tijd. Wij besluiten onze camper buiten het centrum te plaatsen en lekker op de fiets het stadje in te rijden. Vergeet zeker een rondje in het leuke stadpark niet!

Ook in dit plaatsje weer erg leuke straatjes te zien. Overheerlijke restaurantjes en een tweetal oude kerken, zeker ook even van binnen bekijken! Vanuit Olbia zijn er ook diverse overtochten naar het vaste land, Sicilië, Corsica e.d.

Paar uurtjes Olbia is zeker een aanrader!

Wij rijden vanuit Olbia terug naar Golfo Aranci, vanaf hier gaan we met Corsica Ferries weer retour naar het vaste land. Golfo Aranci overigens ook een leuk plaatsje om te bekijken en goed te combineren met Olbia, beide liggen een 20 minuutjes rijden van elkaar verwijderd. De meeste boten naar het vaste land varen ’s nachts dus ideaal om je laatste uurtjes op Sardinië te besteden in deze leuke plaatsen. Formulieren invullen (in verband met corona) is op de weg terug niet noodzakelijk, bij aankomst in de haven wordt wel je lichaamstemperatuur weer even gecontroleerd.

Wij zeggen bye bye tegen Sardinië, oftewel zon, zee en duiken! Stranden, ja meer dan genoeg maar vooral leeg. We hebben veel kunnen snorkelen en duiken, echte strandliggers zijn we niet maar de mogelijkheden hebben we volop gezien. Een prachtig Eiland wat we, wellicht onterecht, niet op onze bucket-list hadden staan maar echt wel veel te bieden heeft. Op de weg naar Sardinië vertrok de Ferrie om 19.30 uur, nu is dat 20.20 uur. In beide gevallen ben je rond 07.00 uur aan de overkant. Ons advies, neem een kamer i.p.v. alleen een stoel, dan is je nachtrust veilig gesteld. Vanuit Livorno zetten we de route in richting Lago Maggiore. We besluiten om via La Spezia het Nationaal Park Cinque Terre in te rijden. Het Park bestaat uit een vijftal dorpjes, het gehele gebied staat sinds 1997 om de werelderfgoedlijst van Unesco, lijst 826. Vanuit La Spezia kun je met de trein de dropjes bezoeken, met de SP370 en de SP51 oprijden gaat echter ook prima. Met de auto kun je de dorpjes goed benaderden, met de camper kun je in bijna alle gevallen parkeren op zo’n 1,5 km van de dorpjes, de rest te voet.

Wij bezoeken Manarola als eerste, deze beelden zie je in vele folders en brochures maar de werkelijkheid is adembenemend! Grandioos en voor fotoliefhebbers een paradijs. Natuurlijk kennen deze plaatsjes restaurantjes en enkele winkeltjes, inclusief foto’s ben je toch snel 1,5 tot 2 uur per dorpje actief.

Overnachtingsmogelijkheden zijn er ook voldoende, zeker voorafgaand reserveren in het hoogseizoen. Wij waren hier beging oktober en in “corona-tijd”, de plaatsjes zijn volledig uitgestorven. Leuk voor de bezichtigingen en de beelden maar natuurlijk niet zoals we allemaal willen!

We dromen weg in deze heerlijke dropjes en niet te vergeten, met de auto heb je op de bovengelegen weg, continu prachtige uitzichten en vergezichten over de omgeving, na elke bocht een ander beeld. De fotograaf heeft het druk hier. Bij elk plaatsje is er een soort van railsysteem gemaakt, hiermee werden vroeger goederen van boven naar beneden gevoerd. Een goed idee want super goed zijn de plaatjes niet bereikbaar en de treinrails was er destijds nog niet.

Next Stop: Corniglia. Zelfde “love story”, vergeet niet wat af te zakken bij het wijngaardje voordat je het dorpje bereikt. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over het dorp. Het kerkgebouw mag je hier zeker niet over slaan, van binnen zeker een van de mooiste kerken die wij zagen deze trip, hier gelijk maar even enkele kaasjes aangestoken voor de “gezondheid van de wereld”, hopelijk snel die Corona pandemie als verleden tijd!

Vanuit dit schitterende gebied (Nationaal Park Cinque Terre) rijden we door richting Lago Maggiore. Vanuit het park tot voorbij Genua blijft de omgeving grandioos. Je rijdt hier door een natuurparadijs gevuld kleine dorpjes waarvan je je continu afvraagt “waarom daar een dorp gebouwd”, “hoe kom je daar überhaupt”, “kerken, echt overal, waarom zoveel” en terwijl kun je wegdromen in deze omgeving en zijn de antwoorden wellicht minder van belang!?

Aangekomen bij Lago Maggiore, een van de meest toeristische gebieden van Italië, net onder de Zwitserse grens. Hier ervaren we al snel dat het dus begin oktober en in deze corona-tijd, geheel uitgestorven blijft te zijn. Camping zijn veelal nog open tot eind oktober maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wij overnachten aan de zuid kant van het meer op Camping Lago Azzurro. Een mooie gelegen camping, met ook diverse vaste staanplaatsen, maar voor de rest leeg. Soort van verlaten “stad”, we zijn namelijk als enige op deze toch behoorlijke camping. Een bijzondere ervaring en daarbij ook prima in een tijd waarin “veel mensen om je heen” niet wenselijk is. Ook hier mogen de fietsen weer uit de camper, een mooie omgeving om op de fiets te verkennen. Zeker als je ter hoogte van het meer blijft fietsen.

Arona is een schitterend stadje, gelegen aan de zuidzijde van Lago Maggoire. Wederom gezellige steegjes en volop restaurantjes en cafeetjes. Vergeet Parco Della Rocca Borromea niet te bezoeken. Een oude vestiging die gebouwd is “boven” de huidige stad. Bij helder weer heb je vanaf hier adembenemende uitzichten over de omgeving. In het park kun je ook genieten van een hapje en drankje, er is een klein restaurant aanwezig in het park.

2 km verderop staat een statuut opgesteld van Carolus Borromeus (1538-1584), aartsbisschop van Milaan, belangrijk kerkhervormer en heilige in de rooms katholieke kerk. Je kunt hier ook, via een wenteltrap inklimmen. Momenteel gesloten vanwege de corona-maatregelen. Op een van de leuke pleintjes, direct aan het meer, genieten we van een drankje op het terras. Inmiddels oktober dus wellicht een van de laatste terrasjes van 2020?

Houd je van lokale kaas, ham en wijn, breng dan zeker een bezoek aan Luigi Guffanti – Dal 1876. Een fantastische kaas- en specialiteitenwinkel met veel keuze, waar ze je graag een stukje kaas laten proeven. Wij kregen een rondleiding van mede-eigenaar Davide Fiori, die ons vol kaas-passie alles over kaas vertelt. Een familiebedrijf sinds 1876 met meer dan 400 verschillende kazen op voorraad, die wereldwijd geëxporteerd worden. Zo’n 690 kaasproducenten zorgen voor de kaas, hier wordt voor de opslag en rijping gezorgd. Sommige kazen liggen hier al tientallen jaren en slechts enkele experts in heel Italië kunnen “horen” of de kazen rijp genoeg zijn. Volgens Davide zijn dit de Mona Lisa’s van de kazen! Unieke kazen, alleen producenten die hun dieren op 1.000 meter en hoger laten grazen in de vrije natuur, kunnen en mogen producent zijn. Bij dergelijke bedrijven wordt door Luigi Guffanti de volledige productie opgekocht om zo de exclusiviteit te kunnen bieden. Op de vraag, hoe lang kun je kaas dan bewaren melde Davide “Cheese, Never dies…”, daarbij behoren wel de juiste bewaar en verzorgingscondities. Zo worden hier alles kazen wekelijks omgedraaid en gereinigd met een water, zout oplossing. Natuurlijk ga je naar buiten met de beste kazen en wijntjes van deze streek. Heerlijke winkel, of moet ik zeggen “kaas-museum”!? Dit mag je niet missen!

Onze camper EU-trip gaat helaas weer richting Nederland. De terugweg slaan we Liechtenstein over en rijden via Zwitserland richting Duitsland. We zijn gezegend met prachtig weer en wat is Zwitserland dan toch mooi. Zeker ook omdat veel hoge bergtoppen al voorzien zijn van een laagje sneeuw de afgelopen twee weken. Genieten vanuit de camper. We maken nog wel een ommetje en stop bij de Verzasca Dam, die gebouwd werd tussen 1961 en 1966. Een prachtig bouwwerk wat heden ten dage nog steeds voor een forse hoeveelheid energie zorgt. Een leuke stop, prachtige omgeving, zeker bij goed weer!

Uiteindelijk zorgt een ongeluk bij de Gotthard Tunnel (bijna 17 km lang) voor ruim een uur stilstaand verkeer en dus de nodige vertraging. We overnachten, net over de Zwitserse grens bij Basel, in Efringen-kirchen. Ook met de camper op reis? Hier is een erg goede camperplaats! Onze laatste etappe (630 km) brengt ons na drie weken “camper-genot” weer thuis. Geen USA-trip, gelukkig de mogelijkheden die er wel zijn (wederom) volledig benut! USA houden we dus te goed, september 2021!? Genoten van alles wat tijdens deze trip op onze pad is gekomen en als gecertificeerd duikers terug in Nederland.

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Op naar onze volgende trip…

Leave a Reply