Skip to main content

Oostenrijk werd door Never Stop Travelling al meerdere malen bezocht.  Vanwege de Corona-maatregelen kwam Oostenrijk opnieuw in beeld. Never Stop Travelling kijkt altijd naar “wat kan dan wel” en “waar kan het veilig”. Oostenrijk past prima in dit beeld, dus gaan we eens kijken hoe het reizen er in Oostenrijk uitziet in deze “bijzondere” tijd!

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk is een binnenstaat in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië. Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft een oppervlakte van 83.871 km² (waarmee ruim twee keer groter dan Nederland), waarvan slechts 32% onder de 500 meter ligt. De hoofdstad is Wenen, die ook met afstand de grootste stad van het land is. Van de inwoners spreekt het merendeel Duits, dat ook de officiële taal is. Belangrijk is dat Oostenrijk in 2020 als een van de eerste landen de code geel kreeg, opletten dus maar veilig om te reizen.

Bij het binnen rijden van Oostenrijk wel opletten dat je een Autobahn Vignet aanschaft, kun je ook voorafgaand digitaal (online) organiseren! Aangezien Never Stop Travelling pas terug is gekeerd uit Tsjechië en Slowakije, terug gereden via Oostenrijk, is ons vignet nog geldig! Na 924 km bereiken we Zell am See. Wij besluiten onze Oostenrijk vakantie te starten in het bruisende Zell am See, enwel in Hotel Tirolerhof. We verblijven hier vijf nachten om de omgeving goed te kunnen verkennen. En als we dan toch in Oostenrijk zijn dan hoort bij het biertje natuurlijk een Schnaps! Dik verdiend na zo’n lange dag rijden.

Stuwmeren van Kaprun

Nabij Zell am See ligt het schitterende Kaprun. hier volop bezienswaardigheden en activiteiten. Van paragliden tot prachtige bezienswaardigheden, restaurantjes en veel meer. Kijk HIER voor een goed beeld van alle mogelijkheden in en rondom Kaprun. Wij starten ons Kaprun-avontuur bij de schitterende stuwmeren.

Gelegen tussen de adembenemende bergen van de Hohe Tauern, op een hoogte van circa 2.000 m, bevinden zich de stuwmeren Wasserfallboden en Mooserboden. Elk jaar bezoeken meer dan 100.000 mensen de hooggelegen meren van Kaprun. De shuttle bus brengt je in zo’n 20 minuten naar het Mooserboden reservoir op 2.000 m hoogte. Je kunt ook met de zogenaamde Lärchwand inclined lift gaan. De geheel gerenoveerde lift, die ondanks renovaties zijn charme heeft weten te houden, biedt plaats voor maar liefst 185 mensen. De dag begint bij de Kessefall-Alpenhaus, welke gemakkelijk te bereiken is met de auto of de bus. De bus brengt je eerst naar de Lärchwand Tunnel en gaat dan door naar de Limberg Dam en langs de stuwdam van het lager gelegen stuwmeer Wasserfallboden. Dan passeer je de Fürthermoar-Alm en ga je door naar het Mooserboden reservoir op een hoogte van 2.040 m.

De stuwdam is 107 m hoog en loopt tussen de bergen door over een lengte van 494 m. Een rondleiding op de dam is een unieke mogelijkheid om meer te weten te komen over de constructie en de geschiedenis van de dam. De medewerkers vertellen enkele leuke anekdotes en vertellen enthousiast over de geschiedenis van de dam. De rondleidingen duren circa 1 uur en worden dagelijks aangeboden van 10:00 uur tot 15:15 uur. Wel moet er van te voren geboekt worden.

Sigmund Thun Klam

Oostenrijk kent diverse, door het water gevormde kloven, een klamm genaamd. Vanuit de stuwmeren gezien daal je een stuk af richting Kaprun en kun je een leuke stop maken bij de Sigmund Thun Klamm. Een natuur spektakel dat gevormd is door de krachten van de aarde/natuur. Het 320 meter aangelegde voetpad leidt je langs de kracht van het water, watervallen e.d. Let wel op, je wordt een beetje nat, wij hebben geluk, het is 28 graden dus helemaal niet erg om wat waterdruppels over je heen te krijgen.

Op het meer van Zell am See

Rondom het meer van Zell am See is het goed toeven met lekker weer, volop wateractiviteiten. Met dit warme weer is het heerlijke om een elektrobootje te huren en even een uurtje op het water rond te dobberen. Je hebt vanuit het water schitterende uitzichten over de omgeving. Maximaal genieten.

De avonduren in Zell am See zijn erg gezellig! Volop terrasjes, cafeetjes, restaurants en vertier. Ondanks alle corona-maatregelen is het hier druk, Oostenrijk is natuurlijk een schitterend land met vele toeristische mogelijkheden. Zo te zien hebben ook in 2020 vele mensen Oostenrijk weten te vinden en dat is zeker te zien in de straten van Zell am See. Ben je dus die toerist/vakantieganger die van bruisende gezelligheid houdt in de avonduren, dan ben je hier helemaal op “the place to be”! Daarbij ligt Zell am See op zo’n 700 meter boven zeeniveau, dus ook bij warme temperaturen zijn de avonden erg aangenaam want het koelt hier heerlijk terug tussen te bergen.

Vanuit Zell am See naar de Schmittenhohe

Natuurlijk is Oostenrijk een wandelparadijs, de mogelijkheden zijn eindeloos. Van meerdaagse tochtje tot een rondje van een uurtje, voor ieder wat wils. Ook in de omgeving Zell am See / Kaprun zijn er volop wandelmogelijkheden. Wij besloten met de City Express naar 1.300 meter te gaan en vanuit daar naar de Schmittenhohe gewandeld op bijna 2.000 meter. Hier is een restaurant en hotel aanwezig, de uitzichten vanaf hier zijn grandioos!

Een super leuke stop voor een hapje/drankje, als het weer goed is zeker buiten gaan zitten en genieten van het uitzicht over Zell am See, als het helder is kun je zelfs de stuwmeren van Kaprun vanaf hier zien liggen! Vanaf hier zijn er een aantal mogelijkheden om weer af te zakken naar Zell am See, waaronder een tweetal kabelbanen! Wij besluit met een van de kabelbanen af te zakken, je komt dan op een ander punt in Zell am See uit dan van waaruit de City Express vertrekt. Zo’n half uurtje wandelen en we zitten weer aan de koffie in ons hotel. een schitterend wandelgebied met prachtige vergezichten, dat is natuurlijk ook Oostenrijk!

De tropische temperaturen, zoals momenteel in Nederland van kracht zijn, kennen we hier (gelukkig) niet. Zeker op 2.000 meter hoogte niet, daar is het gewoon lekker! Beneden aangekomen (Zell am See, altijd nog op 700 meter) besluiten we een heerlijke plons te maken in het meer! In de winter wordt hier volop geschaatst, onder barre omstandigheden en een dik pak ijs, in de zomer is het heerlijk genieten en is de watertemperatuur erg goed. Gewoon even een lekker duik na een pittige wandeling, heerlijk!

Beleving Grossglockner voor natuurliefhebbers en plezierrijders:

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een van de meest fascinerende panoramaroutes van Europa. De 48 kilometer lange route leidt je door de prachtige natuur naar het hart van National Park Hohe Tauern. Nergens anders kom je zo snel en comfortabel in het hooggebergte. Het hoogste punt, waar je komt, ligt op 2.571 meter! Elke bocht is goed voor weer een verrassend en adembenemend mooi uitzicht.

Dat maakt de route zo perfect voor liefhebbers van bochtige bergwegen en van mooie natuur. De “grootste Oostenrijker”, de 3.798 meter hoge Grossglockner, komt schitterend dichtbij, dat je “hem” bijna kunt aanraken.

Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Hohe kijk je neer op de Pasterzengletsjer. Al was ik hier in begin jaren 90 en in 2008 ook al eens geweest, is het smelten van de gletsjer schrikbarend zichtbaar! Onderweg zie je meer dan alleen bergweiden met bloeiende bloemen of spelende Alpenmarmotten.

 Langs de route zijn ook allerlei tentoonstellingen ingericht, die open zijn voor bezoekers. Verder zijn er speeltuinen, wandelroutes en themapaden, ideaal om even de benen te strekken. Daarbij zijn er voldoende restaurants gelegen aan de route waar een Apfelstrudel, een goede Oostenrijkse Goulashsoep , of andere gerechten genuttigd kunnen worden. De idyllische bergdorpjes Bruck, Fush en Heiligenblut in het Nationaal Park zijn niet alleen de toegangspoorten tot deze schitterende bergroute, ze zijn zeker ook een bezoekje waard! Let wel op: als je de route gaat rijden is een entreefee noodzakelijk, dagentree € 37,00 (per auto anno 2020), er zijn ook drie weken passen te verkrijgen!

Voor fietsliefhebbers ook een uitdagend gebied, er wordt hier volop geklommen en afgezien op de racefiets en mountainbike. Ik zelf had deze ochtend al een rondje rond het meer van Zell am See hardgelopen (bijna 12 km), dus ik kon er wel tegen voor deze dag.

 

Kitzsteinhorn

Koffie drinken op 3.029 meter hoogte doe je natuurlijk op de Kitzsteinhorn, vanaf hier prachtige uitzichten over de omgeving! Vanaf Kaprun kun je op twee locaties naar de TOP van Salzburg! Wij adviseren om te vertrekken bij de Panorama lift, gelegen zo’n vier kilometer voor de P-plaats van de Stuwmeren. Het eerste stuk is erg steil en hoog maar wel erg gaaf! Middels een viertal liften bereik je de top. Beneden wel even aangeven dat je naar de top toe wilt zodat je de juiste ticket aanschaft. Voor actuele prijzen en informatie, kijk dan even snel HIER!

Op 3.029 meter aangekomen nog een klein stuk omhoog met een kleine wagon om de Gipfelwelt te bereiken. Hier kun je prima wat eten en zijn de uitzichten adembenemend. Er is een cinema aanwezig waar op groot scherm, schitterende beelden van de omgeving worden getoond. Natuurlijk wandel je door de grotten (Gipfelwelt) naar beneden! Een prachtige tentoonstelling en informatie over deze gletsjerwereld. Dit alles is kosteloos. Advies: neem wat warme kleding mee, ook al is het warm in het dal, boven is het een stuk kouder en het weer in de bergen kan snel om slaan. Natuurlijk zijn er in dit gebied op prachtige wandelroutes, die ook goed te combineren zijn met een van de vele liften. Down-hill crossen met de Mountainbike, yep, kan allemaal, moet wel wat lef hebben! Boven zijn nog enkele viewplatforms gecreëerd, je kunt vanaf de platforms naar beneden kijken, ga jij daar op staan? Koffie op 3.029 meter hoogte, het is en blijft bijzonder!

Rodelen in Kaprun: Maisiflitzer

Super gaaf! Rodelen in Kaprun met de Maisiflitzer. Rodelbanen zijn er genoeg te vinden in de Alpen, deze in Kaprun is een echte beleving! Je kunt combi-tickets kopen met een van de liften en/of andere activiteiten in de omgeving! Rodelen mag je niet missen! Wel even pet andersom dragen anders ben je die kwijt, zeker als je een beetje van snelheid houdt.

Zell am See, vanuit hier kun je een onvergetelijke Oostenrijk vakantie maken! Dit alles doe je natuurlijk vanuit Hotel Tirolerhof, die dan ook in augustus 2020 blij verrast de Never Stop Travelling Approved Erkenning in ontvangst mochten nemen! Kijk snel HIER voor alle details! Inbegrepen in het verblijf is de Zell am See – Kaprun Card, hiermee krijg je op vele bezienswaardigheden en activiteiten kortingen. Dit kan aardig oplopen gedurende je verblijf, gebruiken dus!

Vanuit het prachtige Zell am See verplaatsen we ons naar Seefeld, waar we ook al eens in de wintermaanden  (2012) zijn geweest, eens kijken hoe het gebied er in de zomer uitziet. Kleine 170 km door Oostenrijk toeren dus, om ze de Alpen nog wat verder te kunnen verkennen! We maken onderweg nog een stop bij de Krimmler Wasserfalle.

Krimmler Wasserfalle

De Krimmler Wasserfälle is met een totale hoogte van 380 meter de hoogste gefaseerde waterval van Europa. De waterval ligt vlak bij het dorp Krimml in Oostenrijk in het nationale park Hohe Tauern. De waterval komt voort uit de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achendal in drie fases naar beneden stort. De bovenste fase heeft een val van 140 meter, de middelste 100 meter en de laagste weer een val van 140 meter. De Krimmler Ache stroomt dan in de Salzach, een zijrivier van de Inn die in de Donau uitmondt die uiteindelijk eindigt in de Zwarte Zee. Trek hier zeker 3 uur voor uit want de tocht naar boven is behoorlijk stijl en pittig. Na de tweede trap van de waterval tref je een goed restaurant aan, hier kun je even bijkomen, genieten van een prachtig uitzicht en een hapje en drankje.

Als je vervolgens de watervallen verlaat in de richting van Gerlos, heb je bergop nog enkele mooie uitzichten over de drie trappen van de waterval. Schitterend! Kort daarna rijd je het Hohe Tauern National Park binnen (met de auto is de entreefee € 10,00, anno 2020). Een prachtige route volgt! Daarna pakken we de snelweg weer op richting Innsbruck, van waaruit het nog een dikke 20 km rijden naar Seefeld is.

Next stop: Mountains Hotel te Seefeld, waar we vier nachten verblijven!

Seefeld ligt in Tirol op zo’n 1.200 meter hoogte en telt een kleine 4.000 inwoners. In relatief klein plaatsje wat toch goed gevonden wordt door toeristen! Het plaatsje kent een erg leuk centrum en telt vele gezellige restaurantjes en barretjes. In de lokale toeristeninfo, grenzend aan het treinstation, staan ze je graag te woord met alle benodigde info over de omgeving. Vele mogelijkheden in bezienswaardigheden en activiteiten, Never Stop Travelling zocht het e.e.a. al voor je uit.

Mountainbiken in Seefeld

Vanuit Seefeld zijn er prachtige wandeltochten te maken, vele paden zijn ook geschikt voor mountainbiken, dus op pad. Omdat het klimmen in de bergen erg pittig is besluiten we bij ons hotel een tweetal E-bikes te huren. Het hotel biedt goede opties qua fietsverhuur.

Een mooi rondje is direct bergop te rijden vanuit Seefeld en dan rond via Mosersee (hier kun je ook zwemmen bij goed weer!), Lottensee naar de Wildmoossee. Alhoewel enkele van deze meren in hartje zomer kurkdroog staan, is de prachtige omgeving er niet minder door. Onderweg voldoende mogelijkheden voor een hapje en drankje, komt diverse leuke en gave berghutten tegen. Erg leuk! De (gratis) tafel met Schnaps bij de Wildmoosalm hebben we maar gelaten voor wat het is. Mooie route, schitterende uitzichten, kortom Oostenrijkse gezelligheid.

Met de ruggen nat terug in Seefeld, nog een rondje rond de Wildsee gefietst. Ook hier prachtige vergezichten over het meer met de bergen op de achtergrond, die Seefeld omringen.

Een andere optie met de Mountainbike is uphill naar de Rosshutte, vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Seefeld. Natuurlijk kun je hier een hapje en drankje nuttigen. Te voet is deze hut natuurlijk ook bereikbaar, wil je toch van het uitzicht genieten maar kun/wil je niet de gehele tocht maken, ga je lekker met het treintje naar boven. Vanaf hier kun je nog met een kabelbaan verder de berg op. Hogerop liggen nog enkele toppen die te voet erg goed bereikbaar zijn, volop mogelijkheden dus. Onderweg kom je ook de Kaltwassersee nog tegen, een mooi en fotogeniek plekkie! Wij gingen op de mountainbike uphill, eerlijkheidshalve moeten we wel bekennen dat downhill wel erg steil gaat. Een leuke optie is de skihelling te nemen en over het gras afdalen. Gas er op!

Mountains Hotel biedt een prima restaurant waar je tegen een vast tarief een overheerlijk drie gangen keuze diner kunt nuttigen, zeker een aanrader! Goede sfeer, vriendelijke bedieningen en een prachtig uitzicht over de bergen rondom Seefeld.

Dagje Innsbruck vanuit Seefeld

Als je naar Innsbruck gaat vanuit Seefeld, is het beste dit met de trein te doen. In zo’n 40 minuten stap je uit op de Hoofd Bahnhof van waaruit je in 10 minuten het oude stadscentrum in wandelt. Parkeren in het centrum is niet goedkoop en soms erg lastig qua beschikbaarheid, de trein biedt een prima en wellicht beter alternatief. Het in een brede Alpenvallei gelegen Innsbruck is de hoofdstad en grootste plaats van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Doordat je in de directe nabijheid een flink aantal hoge bergpieken vindt, is het tijdens de koude maanden van het jaar een belangrijk centrum van de wintersport. Ook in de zomer is er genoeg te zien. Zo staat het middeleeuwse centrum vol met bezienswaardigheden en kun je goed in de omgeving wandelen. Innsbruck ligt verder aan het noordelijke uiteinde van de Brennerpas naar Italië.

Innsbruck telt ruim 127.000 inwoners, maar in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer tweemaal zoveel mensen. Dit maakt het de vijfde stad van Oostenrijk. Innsbruck ligt 574 meter boven zeeniveau.

Innsbruck kent veel interessante bezienswaardigheden, waardoor het een van de meest bezochte steden van Oostenrijk is. Innsbruck is zoals de naam doet vermoeden ontstaan rond een brug over de rivier de Inn. Het is waar deze brug gelegen heeft, dat je vandaag de dag het historische centrum van de stad kunt bewonderen. Het is niet al te groot en eenvoudig per voet te verkennen. Veruit het beroemdste gebouw is dat met het Goldenes Dachl. Het gaat hier om een balkon dat in 1500, na de bruiloft van keizer Maximiliaan, voorzien werd van bijna drieduizend vergulde dakpannen. Op het plein voor het balkon werden die dag riddertoernooien georganiseerd, maar tegenwoordig zijn het de terrassen en de toeristen die zorgen voor een gezellige drukte.

Een bezienswaardigheid waar je veel meer tijd aan kwijt bent is de Hofburg, niet ver van het huis met het Goldenes Dachl. Dit was het paleis dat gebruikt werd door de Habsburgse keizers wanneer ze in de stad waren. De Hofburg werd gebouwd in 1460 en in een latere periode voorzien van een façade in de rococostijl. Tegenwoordig kun je er oude keizerlijke vertrekken en een aantal kunstgalerijen bekijken. Aangrenzend staat de mooi versierde Hofkirche en meteen naar het noorden ligt de Hofgarten, de oude tuinen van het paleis die nu dienst doen als openbaar park.

Behalve deze twee “hoofdattracties” vind je nog talloze andere mooie gebouwen in de binnenstad. Zo is er de 51 meter hoge Stadtturm met een mooi uitzicht over de stad en de vallei van de Inn. Het Katzunghaus, het Trautsonhaus en het al sinds 1390 bestaande Hotel Goldener Adler zijn andere voorbeelden van oude, goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Het Helblinghaus is ook prachtig om te zien, want het is voorzien van een elegante barokke façade uit 1725. Dan is er nog de Dom van Innsbruck, eveneens in de stijl van de barok. Binnenin vind je prachtig schilderwerk dat je zeker eens moet bekijken.

Genoeg bezienswaardigheden, musea en gezelligheid te vinden in Inssbruck! Ben je op zoek naar kristallen van Swarovski dan kun je hier helemaal los. Eens gigantische shop ligt midden in het oude stadscentrum, alleen een keer binnen en buiten is al genoeg om een goede indruk te krijgen van deze “kristallen wereld”. Ook zeer geschikt voor een weekendje weg of een leuke citytrip.

Wij hebben helaas maar beperkt tijd om de stad echt goed te verkennen want we hebben ook rekening te houden met de treintijden terug naar Sseefeld. Lunch nuttigen we in de Hard Rock Cafe Innsbruck, een bezoekje hier mag niet ontbreken. Zeker omdat we fanatiek bezoeker zijn, wereldwijd, van de HRC’s en deze niet eerder bezocht hadden. Nummer 36 is een feit! Overigens je kunt altijd goed en gezellig eten en drinken bij deze keten, dus waarom overslaan?

Zowel in de zomer alsook in de winter is het Olympiabad heerlijk om even een lekker plons te maken. Binnen- en buiten zwembad gedeelte, erg lange glijbaan en een geweldige wild waterbaan. Wil je de wellness opzoeken, ook die is aanwezig. Heerlijk genieten, zeker ook na een dagje Innsbruck!

We rijden terug naar Nederland via de schitterende Fernpas. In het dal hangende wolken die voorbij razen, enkele oude burchten/kasteeltjes en diverse meren sieren deze pas. Kortom, genieten vanuit de auto terwijl we het prachtige Oostenrijk verlaten!

Ook vanuit Seefeld kun je jouw Oostenrijk vakantie onvergetelijk maken! Dit alles doe je natuurlijk vanuit het Mountains Hotel, die dan ook in augustus 2020 blij verrast de Never Stop Travelling Approved Erkenning in ontvangst mochten nemen! Kijk snel HIER voor alle details!

Seefeld eens bekijken in de wintermaanden? Kijk dan snel HIER.

Ook naar Oostenrijk op een leuke manier? Familie-trip, individueel, actief, groepsverband, autorondreis en veel meer, Never Stop Travelling helpt graag mee om jouw Oostenrijk-trip onvergetelijk te maken!

Leave a Reply