Skip to main content

Is Lissabon echt zo’n bijzondere stad als “iedereen” zegt? Wij gaan op onderzoek uit…

3 maart t/m 8 maart 2016:
Op tijd vertrek naar Eindhoven Airport om met FR3091 om 09.25 uur te vertrekken richting Lissabon. Rustige vlucht gehad en weer veilig aan de grond, eerst ff een Starbucks coffee.

Metroticket gekocht voor de komende zes dagen. Direct in contact met het ondergrondse verkeer van Lissabon. We zien al snel dat de Lissabon Metro overzichtelijk is en dus een makkie voor ons in vergelijk met oa Moskou en Beijing. Bij aankomst checken we in bij Hotel Figueira The Beautique aan het Rossio plein, ons verblijf voor de komende vijf nachten. Aanrader voor een bezoek aan Lissabon, ligt namelijk midden in het centrum en alle bezienswaardigheden op loopafstand. Uitzicht vanuit onze hotelkamer.

Gearriveerd bij Park Eduardo VII. We pikken hier eerst onze voetbaltickets op bij Paul, zoon van nicht van Jolanda. Hun hebben ruim 17 jaar geleden de move van Riethoven gemaakt naar Portugal. Paul kon zelf niet aanwezig zijn bij Sporting Lissabon tegen Benfica (de klassieker van Portugal) dus konden wij gaan! Als AJAX supporter een geweldige kans! Daarna een mooi tochtje door het park, schitterend uitzicht over Lissabon. Zeker ook de wandeling naar boven maken, schitterend uitzicht en al helemaal met dit mooie weer. Omdat het mag tijdens een weekendje weg….. Een lekkere Sangria buiten op een terrasje, heerlijk weer dus maximaal genieten.

En natuurlijk een bezoekje aan de Hard Rock Cafe, we zijn “vaste klanten” dus ook in Lissabon mogen we een bezoekje zeker niet overslaan. We doen een hapje en drankje, we kennen de menukaart inmiddels aardig, die is namelijk wereldwijd hetzelfde. Op enkele lokale biertjes na dan…

Rossio by night…

4 maart: Goodmorning Lissabon! Ons hotel aan het Rossio plein!

We gaan met de beroemde tramlijn 28 naar Castelo de Sao Jorge. Daarbij is een tramritje in Lissabon een must! Tramlijn 28 moet je zeker even nemen, deze rijdt een geweldige route. Prachtige uitzichten en leuker dan “onder de grond”.

We gaan op bezoek bij Castelo de Sao Jorge, je kunt daar prima komen met tramlijn 28. De vliegen in 1 klap en zeker een mustdingetje(s) in Lissabon. Schitterende uitzichten over Lissabon vanuit het Kasteel.

We lopen terug via de mooie wijk Alfama, de oudste wijk van Lissabon. Als je met het tramlijntje 28 naar “boven” gaat en het kasteel bezoekt, kun je te voet afdalen en wandelen door Alfama. mooie stratjes/steegjes. Genieten in de kleine straatjes, mooie gebouwtjes, winkeltjes en leuke restaurantjes.

We hebben een verlate lunch bij een leuk Restaurantje, Marcelino genaamd. Een aanrader als je in Alfama bent. Overheerlijk, een erge goede en leuke menukaart en niet te duur!

Een ander mooi uitzichtpunt is nabij de Cathedraal Igreja Paroquial da Graca. Uiteraard steken we enkele kaarsjes aan voor al onze vrienden, familie e.d. om ons heen.

Praca do Comercio is een groot plein midden in Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag. Druk plein en zeker geschikt, bij goed weer, voor een terrasje/hapje.

Een biertje aan het plein bij Mudea da Cerveja. Een erg leuke locatie met bijzondere bierglazen!

Praca do Comercio by night!

We belanden aan bij een leuk en gezellig restaurantje, Retiro Dos Sentidos. Na deze schitterende dag zakken we nog “even” af in onze hotelbar, alwaar we nog tot (te) laat hebben geborreld met twee leuke Nederlanders. Deze mensen kwamen uit Den Dolder, wonen nu in Zuid Afrika en zijn op bezoek naar een nieuwe leefomgeving in Portugal. Leuke verhalen dus en altijd leuk mensen te ontmoeten in de wereld. Iedereen zijn eigen levensverhaal, geweldig!

5 maart: GOODMORNING LISSABON met een licht hoofdpijntje. Drinken tot in de late uurtjes, achja mot kunnen………. Na ons ontbijtje zoeken we eerst even een uurtje of twee de Spa van ons hotel op. Relaxed en ff wat drankjes uitdampen. Na de douche vertrekken we met de tram en trein naar Belem. Een leuke wijk met enkele mooie bezienswaardigheden. Als eerste brengen we een bezoekje aan het Monument Padrao dos Descobrimentos. Dit is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld verkend hebben. Waarschijnlijk een geweldig uitzicht vanaf boven, wij hebben de toch naar boven niet gemaakt.

Na een erg late lunch (16.45 uur), of noem het een vervroegd diner, op naar de Torre de Belem.

Via de Mosteiro dos Jeronimos, terug naar ons Hotel. Een gigantisch groot klooster, wat ook geopend is voor bezoekers. Wij slaan, omwille van de tijd, een bezoek over.

Na een korte stop bij ons Hotel, weer snel de metro in. Op naar Estadio Jose Alvalade, om de wedstrijd van Sporting CP tegen SL Benfica bij te wonen. Gezegend dat we dit mogen meemaken, dankzij Marvi’s zoon Paul (Marvi is een nicht van Jolanda). Wat een geweldige sfeer! Kunnen ze in de Nederlandse stadions echt nog wel wat van leren.

Uitslag: 0-1 Hier had voor Sporting echt meer ingezeten en yep, wat een tijdrekkers die gasten van Benfica. Hebben de tweede helft aardig kapot gemaakt.

Helaas, na de wedstrijd, nog diverse incidenten moeten aanschouwen, waarbij de politie toch ff wat anders optreedt als bij ons….en terecht! Met de metro terug naar Rossio, chips en Rode Port op kamer 503.

6 maart: Goedemorgen again! Na het ontbijt staat onze huurauto voor ons klaar, contractje tekenen en wegwezen! Op naar Evora, afgesproken met Marvi (nicht van Jolanda) en Geert. Hun zijn ruim 17 jaar geleden van Riethoven naar Portugal verhuisd, een mooi verhaal! We stoppen eerst bij Cristo Rei. Een vergelijkbaar monument als in Rio de Janeiro, echter die is 4 meter hoger en 2 meter breder en staat op een hogere berg. Hoogte van dit platform is 110 meter, wel met een schitterend uitzicht over Lissabon! Een must-dingetje!

Na dit imposante bezoek rijden we verder naar Evora, nog 1,5 uur rijden. Evora is een stad in het Zuidoosten van Portugal, en is de hoofdstad van het gelijknamige district in de Regio Alentejo. De stad telt zo’n 50.000 inwoners. Dit schitterend stadje is ook te vinden op de Unesco lijst, nummer 361.

Évora is gevormd door ongeveer twintig eeuwen geschiedenis vanaf de tijd van de Kelten. De stad – met haar oorsprong in de Romeinse tijd – bereikte haar gouden periode in de 15e eeuw, toen het de residentie van de Portugese koningen werd. De unieke kwaliteit van de stad komt voort uit de witgekalkte huizen versierd met ‘azulejos’ (keramieken tegels met geschilderde taferelen) en smeedijzeren balkons uit de 16e tot de 18e eeuw. De monumenten hadden een diepgaande invloed op de Portugese architectuur in Brazilië. Tot de mooiste gebouwen behoren het Sint Claire klooster, de koninklijke kerk, het klooster van São Francisco en het paleis.

Meer dan indrukwekkend, Capela dos Ossos oftewel The Bone Chapel. Alles wat je hier ziet is bekleed met menselijke beenderen en schedels! Wij zijn er stil van………..

Na Evora, gaan we nog even op de koffie bij Marvi en Geert. Wat een mooie boerderij, leuk te zien en te horen hoe hun hier boeren en leven! Staan overigens open voor bezoekers, dus wil je eens op een boerenfarm in Portugal kijken, neem eens contact met hun op.

Onze dank gaat uit naar Marvi en Geert die ons een schitterende dag bezorgde, daarbij lieten ze ons ook een ander stukje Portugal zien dan alleen Lissabon. Een bijzondere dag! Na de koffie weer terug naar Lissabon, nog ruim 1,5 uur sturen door het donker. Terug in ons hotel nog een wijntje en dan ist bedtijd.

7 maart: Onze voorlaatste Lissabon GOEDEMORGEN! Of deze heren/dames een goedemorgen hebben, vragen wij ons af…….. We beginnen de dag met een dik uur in de Fitness van ons Hotel. Even wat uitdampen……. Calorietjes verbrand, dus weer snel aanvullen…… Daarna weer op pad met de Lissabon Metro.

We brengen een bezoekje aan Basilica da EstrelaDeze blijkt gesloten maar de route naar het dak is geopend, erg gaaf!

We doen een “lekkere” tosti lunch met een of andere koolsoep in een lokaal tentje. Yep, er zit weer wat in daarmee is dan ook alles gezegd! We wandelen naar Cemiterio dos Prazeres, een begraafplaats die zich midden in een woonwijk bevind. Een erg vreemde gewaarwording, de mensen worden hier bovengrond begraven. Met de gehele familie in een “huisje”. Niet vreemd dat het er af en toe stinkt. Bezoekje en uitzicht zeker meer dan waard, blijft toch raar………

Yep, hier worden de Pasterei gemaakt! Lekker tussendoortje……… Ja, na het sporten van vanochtend moet alles wel weer aangevuld worden! Zie 0ok: https://www.facebook.com/manteigarialisboa/

We steunen nog even een kinderfonds wat zich bezig houdt met hartproblemen bij kinderen. LOVE IS IN THE AIR!

Even uitrusten in ons hotel, opfrissen, biertje en op naar O Faia voor onze Fado avond. Alweer onze laatste avond van deze Lissabon tripUit eten “Casa de Fados“. Avond met eten en muziek, erg bijzonder. Als je in Lissabon bent moet je zeker een Fado avond doen! Wel reserveren! Waar wij waren was zeer uniek, daarbij ook zeker niet de goedkoopste Fado avond. Doen! Eerst nog ff de Irish Pub in Bairro Alto in. Guinness smaakt overal, ook in Lissabon.

Gezellig en heerlijk eten in Fado Restaurant O Faia.

Moe en met volle buik naar bedje toe.

8 maart: Op tijd ons nestje uit en met de metro naar het Vliegveld. Om 11.40 uur met Ryanair vlucht FR3092 weer terug naar Eindhoven.

Geen hoedje van papier maar een hoedje van kurk!

We sluiten een GEWELDIG en BIJZONDER weekendje Lissabon af! Tot de volgende trip!

No Comments

  • Frans Brouwers schreef:

    Lisboa, cidade das cidades – Lissabon, stad der steden. Elke foto van jullie, vrijwel zonder uitzondering bekende plekjes… Ik heb in mijn jeugd 5 jaar in Lissabon en vlak bij Sintra gewoond. Sinds 2010 kom ik er 2 tot 3 keer per jaar. Alleen of met mijn oudste dochter Marieke. En toch zorgen de foto's voor heimwee…. Als je weer eens naar Portugal gaat, bezoek dan eens een weekje Sintra. Dat is geweldig met alle kastelen, paleizen, parken, uitzichten en kust met magnifieke stranden vlak bij. Vooral geweldig als je van wandelen houdt. Goed bereikbaar per OV. Maar huurauto is ook fijn. Of de fiets. Wel veel klimwerk… Voor echte fado ga je een lange avond naar Tasca do Chico in de Bairro Alto. Je bent er heel gauw jij en jou met de andere bezoekers en de zangers en zangeressen.Hier ook geen verplichte diners enz. Gewoon lekkere petiscos (Portugese naam voor tapas) en alles heel betaalbaar. Er zijn nog restaurantjes in Lissabon waar je voor 3.95 een dagschotel kunt bestellen. Ook de Alentejo is mooi. Ga bv. eens naar Alcaçer do Sal, Pegoes, Montemor o Novo. En Portinho da Arrabida is een must. Piepklein plaatsje aan een geweldig mooie baai en strand. Hier op het strand liggen, eten bin Galeao… je voelt je in de hemel… Dus… gewoon teruggaan. En langer dan een weeked. Bom fim de semana e ate a proxima vez.

Leave a Reply