Skip to main content
Inspiratie-reizenOp vakantieStedentripsWeekend weg

Stedentrip Kiev en een bezoek aan Tsjernobyl

Waarom Never Stop Travelling Kiev bezocht en daarbij eens op onderzoek uit ging in Tsjernobyl?

Kiev is de hoofdstad en grootste van Oekraïne en gelegen aan de Dnjepr. Een oude Sovjet stad en dat zie je meteen. De stad heeft een oppervlakte van 836 km2 en telt ruim 3 miljoen inwoners. Als je op de luchthaven van Kiev (directe vlucht vanuit Amsterdam) aankomt zit je nog zo’n 40 minuten in de auto voordat je hartje centrum bereikt. Moet het verkeer wel een beetje meezitten. We slapen in Dnipro hotel op de tiende etage. Midden in het centrum nabij het onafhankelijkheidsplein met een schitterend uitzicht over de Dnjepr. Een goed hotel, standaard, verwacht geen grote luxe. Op de twaalfde etage bevindt zich een mooi panorama restaurant, er is een eenvoudige fitness met sauna en er worden diverse massages aangeboden. Prima uitvalsbasis voor een Kiev stedentrip.

Is Kiev veilig? Ondanks dat Oekraïne een land in oorlog is, is Kiev en omgeving veilig. 800 km ten westen van Kiev vallen dagelijks doden vanwege de oorlog, daar is in Kiev niks van te merken. Bovendien reist Never Stop Travelling nooit in onveilige gebieden!

Holenklooster van Kiev

Lavra Holenklooster, werelderfgoed in Kiev! Adembenemend, wat een schoonheid, oogverblindend, een must. Toeristen die het Lavra holenklooster voor het eerst bezoeken kijken hun ogen uit. Niet gek, want het Kievo Pechervska Lavra, met 24 hectare vol kloosters, kerken, ondergrondse gangen, belangrijke heiligdommen en musea is letterlijk een van de grootste bezienswaardigheden van Kiev. Je kunt je er gemakkelijk een halve dag vermaken. Maar door de grootte van het complex en de vele emotionele pelgrims om je heen, kun je je er ook verloren voelen. Trek voor een bezoek zeker een halve dag uit.

Geschiedenis van het Lavra klooster:
Monniken besloten net ten zuidoosten van Kiev een groot klooster te bouwen. Het was het jaar 1051 en het Russisch Orthodoxe geloof was net tot de officiële religie gekozen van het toenmalige Kievan Rus-rijk. In de loop van de eeuwen is het complex steeds groter geworden, bijgebouwd, afgebroken, aangebouwd. Het draagt de naam Lavra, wat verwijst naar de belangrijke functie die dit klooster heeft voor het Russisch Orthodoxe geloof. Het is de heiligste plek in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Je zult daarom veel gelovige bezoekers uit deze landen zien. Inmiddels hebben meer dan 43 miljoen pelgrims uit de hele wereld Lavra en het holenklooster bezocht. Op welke dag je ook gaat, je bent er nooit alleen.

Het Lavra in Kiev is ook wereldberoemd om zijn holenklooster, het enorme gangenstelsel onder de grond. In totaal zijn de gangen meer dan 30 kilometer gang. In de gangen zijn gebedsruimtes en worden monniken na hun overlijden bijgezet. Inmiddels liggen er ruim 100 monniken opgebaard. Door het ideale ondergrondse klimaat – of juist omdat ze zo heilig zijn – blijven alle lichamen als vanzelf geconserveerd zonder te balsemen. Ook de stichters van het Lavra, de monniken Theodosius en Anthonius, liggen hier opgebaard zonder dat hun lichaam vergaat. Voor Russisch Orthodoxe gelovigen een reden om naar Kiev te komen en hun respect te tonen aan de heilige mummies.

Holenklooster: mummies in onderaardse gangen:
Ook als ‘gewone’ bezoeker mag je de ondergrondse grotten in. Aan de ene kant is dat best spannend. Met een eigen kaars de grotten in en je weg vinden tussen de mummies. Aan de andere kant zijn de grotten voor heel veel mensen meer dan enkel een spannende excursie. Je bevindt je op een plek die voor miljoenen mensen enorm heilig is, dus het is goed om de plek met respect te behandelen. Besluit op eigen houtje naar Lavra te gaan, dan is het verstandig om in ieder geval in de grotten bij een gids aan te sluiten. Dat heeft een aantal voordelen. Zo krijgt je achtergrondinformatie, waardoor je beter begrijpt waarom deze plek zo bijzonder is. Daarnaast kun je verder de gangen in, daar waar verder alleen pelgrims mogen komen. In je eentje in de donkere gangetjes met zoveel mensen om je heen, kan het wat verloren voelen, waardoor je eigenlijk voornamelijk uitkijkt naar de uitgang. Zonde! Een gids geeft je houvast en wellicht ook een geldige reden om hier te zijn.

Hoe ziet een bezoek aan de grotten eruit?
Degelijke kleding is in heel Lavra belangrijk, in de grotten doen ze daar een schepje bovenop. Je wordt bij de ingang gekeurd op je kleding. Entree tot de grotten is gratis, wel is het aan te raden voor een paar cent een kaars te kopen voor je naar binnen gaat. Dit is de enige verlichting die er onder de grond is. De gangen zijn laag en smal en worden verlicht door de kaarsen van bezoekers. Hier en daar zijn nissen of kleine ruimtes waar de heilige mummies in opgebaard liggen. Hoewel er bordjes hangen met de looproute, zijn veel mensen overweldigd door emoties en lopen ze kriskras door de gangen om de mummies te kussen en erbij te bidden. Zeker in het weekend, als het drukker is, levert dit chaotische taferelen op in de smalle tunneltjes. Pas goed op je kaars en op die van andere mensen. Zeker met polyester doeken in je haar is dit belangrijk. In de ondergrondse gangen hangen schilderijtjes van monniken en glazen kisten met mummies (die voor het grootste deel gekleed zijn in doeken). Op een gegeven moment kom je bij een kruising waarbij pelgrims verder mogen en toeristen naar de uitgang gaan. Fotograferen is niet toegestaan in de grotten.

Voor vrouwen:
Broeken en korte rokken waren altijd een no go, maar tegenwoordig lopen er meer toeristen op het complex en zijn de ‘regels’ iets versoepeld. Een broek kan, net als een rok boven de knie. In de praktijk zie je overigens meer (korte) rokken op het terrein dan broeken. In het holenklooster onder de grond, zijn de regels wel streng. Een lange rok is verplicht en kosteloos te leen bij de ingang. Naast bedekkende kleding is het belangrijk om een doek over het hoofd te dragen. Dat kan een korte of lange doek zijn of eventueel een shawl. Je hoeft niet al je haar te bedekken. Op de heilige plekken, zoals in de kerken en in het gangenstelsel, is deze hoofdbedekking verplicht. De meeste bezoekers dragen de doek over hun haren ook elders in het Lavra.

Voor mannen:
Korte broeken en t-shirts worden niet gewaardeerd. Bij de grotten heb je kans dat de monnik zijn dag niet heeft en je geweigerd wordt. Een vest met lange mouwen meenemen en een lange broek aantrekken is slim.

Je kunt het Lavra holenklooster op twee manieren bezoeken: zelf erheen gaan of met een tour mee. Wij raden bij het Lavra sterk aan om een gids te nemen of met een tour mee te gaan. Voornamelijk omdat in het complex nog niet alles in het Engels staat aangegeven en je er (waarschijnlijk) als niet Russisch Orthodox gelovige het klooster bezoekt. Je kunt je op de kloostergrond wat verloren voelen en het kan daardoor tegenvallen voor de ‘gewone’ bezoeker. Je hebt geen idee wat je ziet, waarom je dat ziet en wat er bijzonder aan is. Ondertussen gaat het religieuze leven om je heen door, wat je het gevoel geeft dat je er als toerist niet thuis hoort. Voor de ondergrondse grotten geldt dat je zonder gids alleen in het voorste deel mag kijken. De rest van de heilige gangen zijn alleen open voor pelgrims en voor mensen met een gids.

In Kiev kun je prima te voet verplaatsen, in een straal van zo’n 6 a 7 km vind je vele bezienswaardigheden. Daarbij zie je op straat leuke straatbeelden, die je vanuit de auto minder beleefd en in de metro al helemaal niet.

Het Onafhankelijkheidsplein van Kiev wordt kortweg Maidan genoemd, wat plein betekend. Tot de 19e eeuw lag het plein ver buiten de stad, tot in 1830 de eerste houten woningen verschenen. Ten tijde van de Russische Industriële Revolutie een paar jaar later ging de ontwikkeling snel. De plek transformeerde tot het commerciële centrum van Kiev, en later ook het politieke centrum toen het plein werd omgeven door gemeentelijke gebouwen. Tijdens en na de overheersing van de Sovjets werd het plein meerdere malen aangepast en gemoderniseerd. Nu staan er beelden van de drie mannen die volgens de legende Kiev oprichtte. Ook de held uit de folklore, Cossack Mamay, de aartsengel Michael die als vanouds als beschermer van Kiev gezien wordt, en de beschermende godin Berehynia zijn gerepresenteerd op het plein. Het plein staat bekend om de politieke demonstraties die hier plaatsvinden. Al vanaf de onafhankelijkheidsbeweging van de jaren ’90 was dit het centrum van politieke onrust. Voorheen was het Onafhankelijkheidsplein het centrum van festiviteiten van Kiev, maar die zijn verbannen sinds de onrust van 2014.

Aan de rand van het stadscentrum zijn op diverse plaatsen leuke uitzichtpunten met schitterend vergezichten over de rivier en de lager gelegen stadsgedeelten.

Ook in de avonduren is het onafhankelijkheidsplein een lust voor de ogen. Ons bezoek aan Kiev vond plaats in maart, de avonden en nachten zijn dan nog koud maar in de zomermaanden is hier volop beleving met straatmuzikanten e.d.

Wat zomer en winter gewoon doorgaat zijn de kleine kraampjes met hapjes, koffie en thee op straat. Die staan overal in de stad verspreid. Dus aan koffie en versnaperingen kom je hier echt niets te kort. Daarbij kent Kiev vele goede restaurants, eetcafe’s en barretjes. Wij hebben er vele getest en hebben overal prima kunnen eten en drinken. Wat zeker ook vermeldenswaardig is dat de Oekraïnse biertjes goed van smaak zijn. Proost! Let wel op: Het lijken hier wel Amerikaanse praktijken want als je je voorgerecht nauwelijks op tafel hebt staan, staat het hoofdgerecht er al langs. Goed om even aan te geven bij de bediening dat je een pauze wilt tussen je voor- en hoofdgerecht! Prijzen liggen hier aanzienlijk lager dan in Nederland, ook in hartje centrum. In de horeca wordt redelijk Engels gesproken en wordt je op een vriendelijke manier geholpen door de in de regel wat stug uitziende Oekraïense bevolking.

Het “moederland monument” staat en straalt over de stad heen. Het statuut is onderdeel van het Nationaal Historisch Museum en is volledig gemaakt van roestvrij staal. Het statuur staat 102 meter boven de grond, inclusief de betonnen fundering, en weegt 560 ton. Het zwaard, in de rechterhand, weegt 9 ton en is 16 meter hoog. Op alle fronten prachtig, misschien wel net zo mooi of mooier dan het Vrijheidsbeeld in New York!

In het mooi aangelegde park vind je het monument van de eeuwige glorie, wat je in dit gedeelte van de stad niet kunt missen. Ook vanaf het gebied rondom het monument schitterende vergezichten over de stad en de rivier Dnjepr.

Onvergetelijke lunch of diner heb je zeker bij restaurant Tsarske, nabij het moederland monument. Hier serveren ze, voor acceptabele prijzen, goede en overheerlijke Oekraïnse maaltijden. Leuke en gezellige bediening in klederdracht! Zoals gezegd is de keuken in en rondom Kiev goed! Wil je op de gezonde toer, dan is zeker Tres Francais, nabij de Golden Gate echt een aanrader. Gezonde en verse gerechten in een geweldige omgeving. Tot en met de toiletten is alles tot in de puntjes verzorgd en uitgewerkt. Een ervaring! Voor de rest kun je van de lokale keuken naar een Irish Pub tot aan de Mac Donalds door naar de Vlaamse friet. Op vele plaatsen zijn goede wijnen beschikbaar en zijn er vele “hippe en healthy” eetgelegenheden met een gevarieerde kaart en creatieve inrichtingen. Qua eten en drinken een stad om helemaal los te gaan. O ja, en na het eten: Bedankt: спасибі Uitspraak: spasyba

Golden Gate is de oude stadspoort uit de elfde eeuw, de stad was er toen nog niet en kwam je vanuit hier Kiev binnen. In 1982 is de oude stadspoort gerenoveerd, beelden van vroeger zijn er niet echt dus het is niet bekend of de renovatie eer doet aan de oude stadspoort. Je kunt de oude stadspoort ook van binnen bezichtigen voor een kleine entreefee.

Never Stop Travelling is voorstander van stedentrips in combinatie met een dagje fietsen. Kiev is niet de meest ideale stad om te fietsen, veel slechte wegen en bijna nergens vlak. Daarbij zijn de voorzieningen voor fietsers beperkt en de wegen overal, zeker van maandag t/m vrijdag. Beter om wat extra te wandelen, dus op pad met de benenwagen. We wandelen, berg-op, naar de Sint-Andreaskerk die prachtig ligt op de een van de heuvels van de stad, vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de stad. De kerk werd gebouwd tussen 1747 en 1754. De weg naar de kerk is stijl en voorzien van klinkers, een pittige wandeltochtje wat je zeker moet beleven. Vele winkeltjes, straatverkoop van kunst tot souvenirs bevinden zich op de weg naar de kerk. Gezellig en leuk!

Het prachtige Sint-Michielsklooster en het voorliggende plein zijn adembenemend, het klooster is kosteloos te bezoeken. Als je naar binnen gaat houd het kledingadvies goed in de gaten.

In straatjes nabij het Sint-Michielsklooster en de Sint-Sofia Kathedraal tref je volop eet- en drinkgelegenheden aan. Je treft daar ook een restaurantje aan, erg leuk ingericht, waar alles draait om garnalen. We hebben daar een overheerlijke lunch gehad! Aanrader: als je houdt van diversiteit aan garnalen, op aparte manieren klaar gemaakt. Bij een bezoek aan de Sint-Sofia Kathedraal moet je rekening houden met een kleine entreefee. Je kunt je entree opbouw met verschillende opties, de bell-tower is iets wat je zeker moet doen want vanuit de toren kun je genieten van een prachtig uitzicht. Hier kijk je ook op een bijzondere manier op het Sint-Michielsklooster neer. Een interessant en mooi stukje Kiev!

Dnipro Hotel kent een fitness maar wat is er nu lekkerder dan buiten sporten i.p.v. fitness in de kelder? Never Stop Travelling houdt van vitaliteit en wij nemen overal onze sportkleding en loopschoenen mee naar toe. Hardlopen in Kiev is goed te doen en bovendien een meer dan prima training: trapje op, trapje af en het is nergens vlak! Of de weg loopt op of af maar vlak nergens. Heerlijk om de dag te beginnen.

Een ander goed en prima vervoermiddel in Kiev is de metro. Je koopt een muntje of kaartje voor +/- € 0,25 p.p. en je kunt van A naar B, verlaat je de metro en wilt weer opnieuw reizen dan dien je weer een nieuw kaartje te kopen. De metrostations zijn niet zoals je die in Rusland kent maar enkele zijn zeker de moeite waard. Alles staat in Oekraïens en Engels aangegeven, daarbij hebben alle stations een nummer wat het wel erg duidelijk en overzichtelijk maakt om met de metro te reizen. Welliswaar onder de grond maar je natuurlijk beduidend minder ziet dan bovengronds verplaatsen. Op zich wel lekker voor de beentjes want die hadden al een cityrun gedaan.

Met de metro gaan we naar het Expo Center of Ukraine, een levendig geheel. Dit Expo Center is voor de stadsbewoners een goed alternatief om even de stad te ontvluchten, het grenst namelijk aan een mooi natuurgebied. In de zomer moet dit erg levendig zijn, met vele kleine eettentjes, BBQ mogelijkheden en vele sport- en recreatie voorzieningen. Wij huren mountainbikes en gaan het gebied per fiets verkennen. Fietsen huur kun je snel en eenvoudig regelen met de ingang.

Het weer heeft ons tijdens ons verblijf niet in de steek gelaten. Zes dagen blauwe lucht met af en toe een wolkendekje, met temperaturen tussen de -2 en +14 graden kunnen we spreken van ideale stedentrip omstandigheden! Het voordeel van een stedentrip in de winter is dat het minder druk is in de stad en dat je niet de gehele dag met warme temperaturen te maken hebt waardoor de dagen vermoeiender zijn dan met wat frissere omstandigheden. Laat Never Stop Travelling eens meedenken wat voor jou de beste periode is en welke keuzes je dan het beste kunt maken.

Al wandelend zie je veel in deze prachtige stad! De Nationale Opera is een schitterend gebouw! Never Stop Travelling houdt niet zo van Opera’s maar behoort zeker tot de mogelijkheden van ons aanbod! Een stedentrip inclusief Opera voorstelling.

Een bezoek aan Tsjernobyl

Natuurlijk mocht een bezoek aan Tsjernobyl tijdens onze Kiev trip niet ontbreken, alles over de 30 km zone rondom de kerncentrale(s) van Tsjernobyl, lees je HIER.

Een dagje met de auto op pad

Bij elke stedentrip doen we ons best om nieuwe dingen te testen om zo onze Never Stop Travelling klanten een optimaal voorstel te kunnen doen voor een ideale stedentrip. Vaak is een stadsbezoek toch anders dan een land werkelijk is, denk aan Amsterdam waar vele ook toerist in eigen land zijn. Een dagje auto huren kan wonderen doen om een land wat beter te leren kennen. Oekraïne puilt niet uit van de toeristische trekpleisters dus we besluiten richting Uman te rijden en geven in onze navigatie in “vermijd snelwegen” om zo maximaal te kunnen genieten van de pittoreske dorpjes. Je hoort vaak “de tijd heeft hier stil gestaan”, in dit geval is dat zeker op waarheid berust. Kunt hier de invloeden uit de Sovjet tijd goed zien. Soms wanen we ons weer in de Trans Mongolië Express die we in 2015 deden. Toen zagen we, vanuit de trein dezelfde beelden voorbij schieten.

Oekraïne kent veel bosgebieden en boeren landschappen, en in sommige gebieden het wat glooiend, van echte heuvels/bergen kun je eigenlijk niet spreken. Levert op sommige plaatsen toch mooie vergezichten op.

Kopje koffie valt nog wel ergens te scoren, echter voor een lunch moeten we echt op speurtocht. Nee, toeristen kennen ze hier nauwelijks. In deze buiten gebieden merk je ook dat de tarieven nog vele malen lager liggen dan in hartje centrum van Kiev. Voor +/- € 0,30 drink je koffie en voor +/- € 4,00 heb je een goede lunch. Waar het in Kiev redelijk gaat met Engels (beperkt maar te doen), is het hier echt handen en voeten werk! De Oekraïense taal staat dan ook ver af van het Engels e.d. We redden ons en zo bestellen we 1 soep om te delen en krijgen 2 soep. We bestellen een cola maar dat werd direct een fles van 1 liter. Ach ja, we hebben gegeten en kunnen weer verder.

Buiten de hoofdwegen, die soms ook slecht zijn, zijn de wegen in en door de dorpjes mega slecht. Erg veel en serieuze gaten in de wegen. In sommige gebieden is het echt opletten geblazen om niet de gehele auto te vernielen. Buiten dit fenomeen om is het goed te doen om zelf te rijden in Oekraïne. In en rondom Kiev kan het mega druk zijn, vandaar dat je een dagje autohuur het beste op zaterdag of zondag kunt doen. Never Stop Travelling maakt graag een pakketje in orde voor een interessant uitstapje naar Kiev.

De auto werd in de ochtend netjes afgeleverd bij ons hotel en werd in de avond weer op tijd opgehaald. Een leuke en afwisselende dag en een echte aanrader om je verblijf in Kiev wat verbijzonderen. Ons advies om voor deze stad, inclusief excursies, toch minimaal vijf dagen uit te trekken. Waarmee je ook de nodige rust kunt inbouwen zodat het niet alleen rond rennen is van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid maar er ook ruimte is voor ontspanning en sport. Wij waren er zes dagen tijdens onze trip.

Ons Instagram-verhaal van Kiev nog eens nazien, kijk dan snel HIER.

Kiev een erg interessante stad om eens te bezoeken, zeker ook qua prijspeil. Nog geen grootse toeristische trekpleister waardoor zeker niet minder mooi. Never Stop Travelling maakt graag een voorstel voor je op om deze stad eens te bezoeken, daarbij regelen we graag je extra excursies en benodigdheden voor je. Goed geregeld en dus onbezorgd op pad en maximaal genieten!

Wij sluiten wederom een schitterende stedentrip af. Normaliter zijn wij niet zo van het naar huis toe gaan echter voor deze trip zijn de kaarten (helaas) anders geschud! Extreme tijden, de wereld op zijn kop of zeg maar gerust op slot! Informatie, ingrijpende maatregelen en actualiteiten wijzigen niet per dag maar per uur! Het Corona-virus heeft ons in de macht! Wij vliegen met een van de laatste vluchten vanuit Kiev naar Nederland, de dag na ons vertrek (17 maart 2020) gaat ook Oekraïne op slot. Veilig thuis en kijken we terug op een mooi en interessant verblijf in Kiev!

Leave a Reply