Skip to main content
AvontuurlijkNieuws

Mondkapjes op? Maak ze zelf!

Beau Cortenbach klopte aan bij Never Stop Travelling toen ze voor haar opleiding op de Thomas More in Turnhout stage wilde gaan lopen in het Ayder ziekenhuis in Ethiopië. Wij hielpen haar graag met praktische informatie over dit land. Toen Beau echter bepakt en bezakt klaar stond om naar het vliegveld te gaan kwam het begrijpelijke telefoontje van haar opleiding: in verband met de coronacrisis gaat je stage niet door. Gelukkig ging de initiatiefrijke Beau niet bij de pakken neer zitten. Inmiddels maakt zij overuren om samen met haar moeder, die in het ziekenhuis werkt, mondkapjes te maken voor de medische sector.  

Geen stage betekent niet dat je niks kunt doen

Nu onze inspiratieavonden even ‘on hold’ zijn gezet kijken wij bij Never Stop Travelling graag hoe we in deze tijd toch mensen kunnen inspireren. Vandaag doen wij dat niet over reizen en verre landen, maar over acute en broodnodige hulp in ons eigen land. Neem een voorbeeld aan Beau en stroop de mouwen op om een bijdrage te leveren!

Voor haar stage zou ze in een Ethiopisch ziekenhuis gaan helpen, maar dat gaat nu niet meer. Ze hoorde over het tekort aan mondkapjes en besloot die zelf te gaan maken. Ze zat nu immers toch thuis! En haar moeder Lilian helpt vrolijk mee als ze terug is van haar werk.

Samen maken ze mondkapjes en bezorgen deze vervolgens bij ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen. Een grandioos mooi initiatief! We horen je nu denken: kan ik zelf ook wat doen? We zijn blij dat je het vraagt! We geven graag het woord aan Beau, die een stappenplan heeft gemaakt voor het zelf maken van mondkapjes.

Het doe-het-zelf mondkapjes stappenplan

Hoi! Ik ben Beau en ik laat je graag zien hoe je mondkapjes kunt maken die bruikbaar zijn in de medische sector. Voor mijn mondkapjes maak ik gebruik van polyester en katoenpolyester, twee steriele materialen.

Ik ben begonnen met het maken van kartonnen mallen, eentje van 19 bij 23 cm en eentje van 19 bij 12,5 cm. Hiermee kan ik precies de juiste groottes stof afmeten. Gebruik de eerste mal voor één lapje stof en de kleinere mal voor twee lapjes.

Daarna naai je de twee kleinere lapjes over de lengte aan elkaar, waarbij je in het midden een ruimte van 8 cm open laat. Vervolgens knip je de lintjes op lengte. Je hebt twee lintjes van elk 20 cm nodig. Die speld je vervolgens vast op 3 cm vanaf de (lange) kant, aan beide kanten. Nu kun je alles met de mooie kanten op elkaar leggen en netjes vastnaaien, 1 cm van de kant af. Knip de hoeken eraf en trek het mondkapje nu binnenstebuiten door het gat dat je in het midden hebt opengelaten.

Bekijk stap 8

Nu kunnen we doorgaan met de afwerking. Steek 8 speldjes in het mondkapje: 3 centimeter van onder en van boven, en vervolgens op 4,5 cm afstand daarvan; en dat doe je aan beide kanten van het mondkapje. Breng nu (aan beide zijdes) het speldje naar de middellijn en steek deze opnieuw vast. Breng daarna het tweede speldje naar de eerste vouw van het vorige speldje. Dan rest nu nog maar één ding: de zijlanten vastnaaien. Klaar is kap!

Het resultaat

Samen komen we de crisis door

Dankjewel Beau! Wij vinden het een prachtig initiatief en we hopen dat het anderen inspireert om ook in actie te komen. Of je nu thuis zit doordat je school dicht is, je stage niet doorgaat, of je minder of helemaal niet meer hoeft te werken, kom van de bank af en draag jouw steentje bij.

Beau had nog nooit achter het naaimachine gezeten maar besloot het toch te doen. Zoals Pippi Langkous ooit zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Dat is de instelling die we nu nodig hebben! Inmiddels is Beau al zo getraind dat er iedere paar minuten een nieuw mondkapje klaar is.

Wil jij zelf ook iets doen? Kom dan ook in actie! Zoals je ziet is een mondkapje ook zo gemaakt. We willen daarom iedereen oproepen om vooral actie te ondernemen. Samen komen we deze crisis door!

 

Leave a Reply