Skip to main content
ActiefAvontuurlijkNieuws

Ontdek de onderwaterwereld met een duikbrevet

Tijdens onze camper-roadtrip door Europa eerder dit najaar hebben wij ons SCUBA-duikbrevet gehaald in Sardinië. Wist je dat de aarde voor 71% uit water bestaat? Er is dus een gigantische wereld te ontdekken onder het zeeoppervlak. Wij hebben ons SCUBA-certificaat gehaald en mogen tot tot 12 meter diepte duiken. We kunnen je dus van alles vertellen over hoe je je brevet kunt halen. 

Boven de boeken

Het halen van je duikbrevet begint met theorie en we kunnen zeggen, dat is best pittig! Vooral de hoeveelheid hadden we van tevoren niet zo ingeschat. Dag 1 hadden we een paar uur theorielessengevolgd door uren zelfstudie in de camper.  

Gelukkig konden we daarna de eerste duik maken – praktische oefeningen in zee zoals hoe je je materieel controleert en in orde maaktof hoe je je zuurstoffles aansluitDe dag erna stonden we alweer vroeg naast ons bed om met de boot de zee op te gaan voor onze eerste twee echte duiken. Heerlijk, vanaf de boot op open zee in een schitterend stuk natuur onder water. 

Kosten duikbrevet

Wil je zelf ook die fantastische onderwaterwereld ontdekken? Je kunt al in twee dagen je duikbrevet halen, net zoals wij: de eerste dag voornamelijk theorie, de tweede dag de focus op praktijk en zelf het water in. De kosten voor een duikbrevet tot 12 meter variëren van € 200 tot € 300. 

Zorg dat je in het begin altijd met een ervaren instructeur op pad gaat, en daarna altijd met een buddy die je kunt vertrouwen. Maar nogmaals – ga pas zonder instructeur duiken als je voldoende ervaring hebt. Duiken is eigenlijk net als je rijbewijs halen, of fietsen zonder rijwieltjes; hoe meer je het doet hoe beter je erin wordt, en hoe leuker en interessanter de sport wordt! 

Weetjes voor de beginnende duiker

  • De eerste meter onder water is de druk op je oren het grootst. Daal dus voorzichtig en langzaam af! 
  • Iedere duiker controleert van tevoren zijn eigen luchtflessen op hoeveelheid en geur. 
  • SCUBA staat voor ‘Self Contained Underwater Breathing Apparatus’; vrij vertaalt een ‘zelfstandig onderwater ademhalingsapparaat’. 
  • Je kunt overal ter wereld een opleiding volgen en het examen afleggen in je eigen taal. 
  • Gebruik de speciale duik-app MySSI om wereldwijd de leukste spots te ontdekken. 
  • In die duik-app kun je al je duiken registreren en bijhouden.  

Wij vinden de onderwaterwereld fantastisch! Er is ontzettend veel te zien en ontdekken – overal ziet het er anders uit onder water. Het zou een gemiste kans zijn voor ons als wereldreizigers als wij niet verder zouden kijken dan het land onder onze voeten. Duiken stond al langer op onze bucketlist en er is maar één manier om die eraf te krijgen: dóen. Waag die sprong in het diepe – ga zeker eens duiken als je de kans krijgt! 

Leave a Reply