Skip to main content

Ethiopië, het best bewaarde geheim van Afrika?  Never Stop Travelling gaat op onderzoek uit…

Onze Ethiopië reis start in de hoofdstad Addis Abeba. Vanuit Brussel rechtstreeks te bereiken met Ethiopian Airlines. Voordeel van het vliegen met Ethiopian Airlines, je mag per persoon 2 maal 23 kg ruimbagage meenemen plus nog handbagage. We nemen voor We Connect Cultures nog een tweetal extra bagage tassen mee, kleding voor een rolstoel basketbal team uit Ethiopië. We gaan toch die kant op dus waarom niet meteen wat energie steken in een goed doel.

Ethiopië is een land in Oost-Afrika en is met een oppervlakte van 1.104.300 km2 zo’n kleine 27 keer groter dan Nederland. Het land telt ruim 105 miljoen inwoners, waarvan ruim 26% ver onder de armoede grens leeft. In dit land betaal je met de Birr, € 1,00 is ongeveer 35,3 Birr. Ethiopië kent zijn eigen kalender, aangezien we dit jaar “ons” nieuwjaar vieren in Ethiopië, zullen we er daar weinig van merken. Hier begint het nieuwjaar op 11 september en in het schrikkeljaar op 12 september. Een leuke beleving om het nieuwe jaar in te rollen zonder vuurwerk, feest e.d.

Tweede kerstdag 2019 wordt dit jaar dus deels doorgebracht op de luchthaven en in de lucht, nooit een probleem als je op reis mag natuurlijk! Never Stop Travelling kan ook uw reis, op maat, samen stellen als u dit prachtige Ethiopië eens wilt bezoeken! Inspiratie kunt u eens opdoen in dit blog, waarin we je meenemen naar de Noordelijk gelegen gebieden van Ethiopië. Het Zuiden is ook prachtig maar slaan we tijdens deze reis over. In de vroege ochtend arriveren we in Addis Abeba, de hoofdstad met zo’n kleine 3,5 Miljoen inwoners. Deze stad ligt in zijn geheel tussen de 2.200 en 3.000 meter hoogte, dus een enigszins acclimatiseren is een must. Met het trappen lopen naar de vijfde etage van ons hotel is de hoogte maar ook de nacht in het vliegtuig merkbaar. We verblijven in Addissinia Hotel, een prima hotel. Verwacht geen grootse luxe in Ethiopië maar daarvoor zijn we ook niet hier. Dit hotel heeft een restaurant, spa en fitness gelegenheid. Na een opfrisbeurt gaan we naar Unity Park, we snuiven meteen de eerste straatbeelden op. Hectisch en mega druk op de wegen, yep we zijn weer in het Oosten van Afrika.

Unity Park, met een schitterend uitzicht over de stad, is pas enkele maanden terug geopend voor toeristen. Hier vind je schitterende historische bouwwerken en vele planten soorten uit de tijd van Emperor Menelijk II, de oprichter van het Grand Palace. Eeen mooi stuk Ethiopische Historie in beeld gebracht in dit museum. Zorg wel voor VIP kaartjes bij de ingang anders mag je diverse gebouwen niet bezichtigen van binnen.

Een leuk en interessant begin van onze eerste kennismaking met Ethiopië. In de omgeving van ons hotel volop beleving en activiteiten op straat, dus ons maar een focussen op de wijk nabij ons hotel. Wat wel opvalt als je een  “winkelcentrum” bezoekt, dat je volledig gefouilleerd wordt en je rugzak onderzocht wordt. Kennelijk willen ze dus niet iedereen binnen hebben? Addis Abeba is een Oost-Afrikaanse stad met veel hectiek op straat wat in basis allemaal redelijk goed verloopt maar het oogt als een ongeorganiseerde bende. Ogen en oren schieten te kort in deze stad!

Zo’n “vliegtuignacht” in combinatie met de hogere ligging van de stad breekt ons uiteindelijke op. We eten bij MK’s Restaurant, prima eetgelegenheid met diverse goede en verse gerechten, nabij ons hotel. De ogen mogen/moeten daarna snel dicht. We reizen in de vroege ochtend (vertrek om 06.30 uur) af  richting het Noorden. Ethiopie is een erg groot land en we gaan tijdens deze trip alleen het Noordelijke gedeelte van het land bereizen. In het Noorden bevindt zich het Ethiopische Hoogland, het gebied ligt vrijwel in zijn geheel boven de 1.500 meter en de bergtoppen bereiken hoogte van 4.000 tot 4.600 meter. Onze eerste trip gaat van Addis Abeba naar Bahir Dar aan het Tana Meer, een rit van zo’n kleine 500 km. In Europa willen dergelijke afstanden in de regel in niet zoveel zeggen, echter in Ethiopië is dat een heel ander verhaal. Geen snelwegen en de condities van de wegen is in diverse gebieden ronduit slecht, daarbij laat het hectische verkeer ook niet toe om hard en onvoorzichtig te rijden. Een self-drive tour wordt in dit land door Never Stop Travelling niet aangeraden. We reizen dan ook met onze privé-chauffeur Ermi. Prima kerel van 34 jaar en al 14 jaar ervaring in de toeristenbranche als gids/chauffeur. Direct na vertrek uit Addis Abeba belanden we in een soort van “live-film”, breedbeeld formaat in 3D zeg maar! Prachtige beelden schieten voorbij…

Koffie drinken is in Ethiopië een evenementje, waarover later meer. Feit is dat het vers is maar gelijktijdig zijn de koffiekopjes bijzonder klein. Ze worden dan weliswaar tot aan de rand toe vol geschonken, maar we noemen het toch meer even een “Haags bakkie”. Onderweg maken we dan ook zeker een koffiestop, gelukkig weet Ermi (onze chauffeur) hiervoor wel een juist adresje te bedenken. In de hectisch drukke plaatsjes die we passeren zijn is nauwelijks toerisme te bekennen, dus waar je enigszins goed en betrouwbaar kunt eten en drinken is vaak een vraagteken, althans voor reizigers. Daarbij staat gelijk het halve dorp rond je auto als er enkele buitenlanders stoppen.

We rijden via een Gorge (soort van canyon) 21 km bergafwaarts om vervolgens aan de andere kant weer 21 km bergopwaarts te rijden. De weg is aan beide kanten van de Gorge niet echt top te noemen. We krijgen dus “gratis”Afrikaanse massage! Beneden in deze prachtige Canyon aangekomen, hebben we een fotostop en een “lokaal hapje”, onze gids zegt dat het betrouwbaar eten is voor ons dus laten we maar mee doen. In deze berggebieden zie je ook erg veel Bavianen (Baboons), die prima de weg naar de mensen weten te vinden, brutale apen!

Wij rijden en som hobbelen door schitterende en authentiek Ethiopische plaatsjes heen, we zitten echt midden in een hele gave film. “Als je denkt dat het niet kan, het kan toch”, dit Never Stop Travelling gezegde is zeker ook op dit land van toepassing. Een ware beleving! Voordeel van een privé-chauffeur is natuurlijk ook dat we kunnen stoppen voor foto’s waar je wilt. Ook prettig dat je iemand bij hebt die de taal van het land spreekt, Engels wordt hier “onderweg” niet of nauwelijks gesproken. Het fotograferen van mensen gaat redelijk goed al is lang niet iedereen bereid om op de foto te gaan, om problemen te voorkomen is het dan ook zeker aan te bevelen goed na te gaan of mensen op de foto willen. Ook daarvoor kun je een gids prima gebruiken omdat vele mensen niet eens weten wat dat “ding” in je handen is, een fotocamera…

Een tipje: Sanitaire stop kun je onderweg beter doen “langs de kant” dan bij een koffie- en/of eetgelegenheid! Toiletten zijn overal aanwezig maar kennen weinig tot geen hygiëne en worden nauwelijks gereinigd. Onze dagafstand van zo’n 500 km blijkt toch een serieuze autodag te zijn, de gemiddelde snelheid zal hier niet veel hoger dan zo’n 60 km/h zijn. Geen enkel probleem want wij genieten van elke meter. Wat verschilt Oost-Afrika toch echt heel veel van de Zuidelijke Afrikaanse landen!

Als je onderweg een stop maakt is het ook erg bijzonder om te zien dat er gelijk hele groepen aan mensen naar je toe komen, ook in zo’n geval geeft het een veilig gevoel dat je een gids/chauffeur bij je hebt die de mensen en de taal kent. We nemen even een kijkje in een lokaal huis waar we door een, bekende vrouw van Ermi, worden uitgenodigd voor een kopje melk. We besluiten (denk ik wijs en verstandig) om de aangeboden “melk” maar af te slaan, toch bedankt! Wel erg bijzonder als de geiten rondlopen in huis….

In het donker komen we aan in Bahir Dar, een behoorlijke stad waar de hectiek van een Oost-Afrikaanse stad weer meteen zichtbaar is. We slapen in Tana Lake Hotel waar we gelukkig ook een goed hapje kunnen eten. Na deze schitterende dag geen noodzaak meer om vanavond ook nog op pad te gaan.

Het Tana Meer is het grootste meer van Ethiopië en het hoogst gelegen (1.800 meter) meer van heel Afrika. Het is de bron van de Blauwe Nijl rivier en kent een oppervlakte van 3.000 km2. Op het Tana Meer kun je verschillende trips doen, van enkele uren tot een volledige dag. Wij doen een halve dagtocht omdat we in de middag nog naar de Blue Nile Waterfall toe gaan. Na het ontbijt kunnen we vanuit ons hotel al op ons bootje springen.

Al snel zien we vanuit de boot een aantal nijlpaarden (Hippo’s), mooie beesten die hier aan het begin van de Blauwe Nijl in grote getallen leven. Aan de oevers zitten vele vogelsoorten en andere schitterende beesten. Ook de visarend komt hier voor en leeft hier natuurlijk in een paradijs, gelukkig krijgen we deze prachtige vogel goed in beeld en hebben we onze zoomlens niet voor niets meegenomen! We hebben deze dag lekker weer, met zo’n 26 graden en strak blauwe lucht is het goed vertoeven op het meer.

Op het Tana meer bevinden zich 37 eilandjes waarvan de meeste ook een eigen Monastery hebben, een Orthodoxe kerk waar permanent priesters en monniken leven. Wij bezoeken de Ura Kidane Mehret en de Azwa Mariam Monastery op het schiereiland van het Tana meer. We leren weer wat bij over het Orthodox christelijke geloof, wat vele gelijkenissen kent met het Katholieke christelijke geloof. Op het schiereiland loop je continu door koffieplantages heen, groene koffiebonen zijn nog niet rijp, de rode kunnen worden geplukt waarna het roosteren kan beginnen. Mag duidelijk zijn dat we een koffiemomentje doen met de lokale bevolking op het schiereiland. De meeste toeristen die Ethiopië aandoen, bezoeken deze plaats. Vandaar dat je hier ook diverse souvenirshops ziet, altijd goed natuurlijk om de lokale bevolking te steunen, de vraagprijzen zijn hier vrij fors dus goed om nog wat te onderhandelen over de eerst genoemde prijs.

Zeker een aanrader om de bestuurder van de boot nog even een ommetje te laten maken langs de vismarkt, de vele vogels en vooral pelikanen weten de weg naar deze markt goed te vinden. Honderden pelikanen zijn in afwachting op de visresten! Prachtig! Aansluitend genieten we van een lunch aan de overs van het Tana Meer! Bestel hier zeker een lekker en vers visje.

Het programma van deze middag is het bezoeken van de Blue Nile Falls, daarvoor mogen we zo’n 30 km hobbelen vanuit Bahir Dar. De weg naar de waterval is barslecht maar we passeren schitterende kleine plaatsjes, een lust voor het oog. Volgens de Ethiopische kalender is het vandaag (29 december) Leddet, het kerstfeest van Orthodoxe christenen. Duizenden mensen trekken naar bedevaartsplaatsen toe, wat een ongelooflijk hectisch beeld op de weg met zich meebrengt. Prachtig!

Officieel volgt Ethiopië de Juliaanse kalender. Een jaar bestaat uit twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand met vijf of zes dagen. Deze kalender loopt zeven jaar en acht maanden achter op onze Gregoriaanse kalender. Het Ethiopische zakenleven maakt gebruik van beide kalenders. Op het land volgt de bevolking echter uitsluitend het traditionele tijdspad.

Aangekomen bij de Blue Nile falls, is het nog een klein half uurtje wandelen voordat je de waterval bereikt. Aangezien het regenseizoen alweer even achter de rug is, is de waterval minder heftig dan direct na het regenseizoen. Daarmee is de omgeving zeker niet minder mooi, schitterend gebied. Nabij de waterval hangt nog een hangbrug voor de liefhebbers, deze is gefinancierd door Zwitserland en heeft een spanwijdte van 81 meter.

Schitterende omgeving, we vragen onze (hebberige lokale gids) of we nog een stukje mee door zijn dorp mogen lopen? “Wie niks vraagt komt nergens”, dit levert nog bijzondere straatbeelden op! Beter om dit soort dorpjes te betreden met iemand die de taal spreekt en de mensen goed kent. Uiteindelijk hobbelen we weer terug naar Bahir Dar waar we aankomen in het donker en dan is het toch gevaarlijk op de wegen. Er is nauwelijks verlichting op de wegen en van “goed zichtbare kleding” heeft hier nog niemand gehoord en koeien, geiten en ezels al helemaal niet.

We brengen de avond door in Checheho Cultural Restaurant, een Ethiopisch restaurant met live muziek. Komen zeker ook toeristen op af maar wordt toch ook goed bezocht door de lokale bevolking. Een leuke ervaring, maar het geluid van de live muziek staat erg hard en de geluidskwaliteit is slecht. De eetkaart is beperkt maar daarvan moet je in Ethiopië toch al niet te veel verwachten. Het gros op de menukaart is Ethiopisch eten, wij waren niet onder de indruk van het door ons bestelde gerecht en was daarbij ook veel te pittig! Geen hoogtepunt maar wel een leuke ervaring!

Vanuit Bahir Dar rijden we door naar Gondar, een prachtige (berg)rit van zo’n vijf uur inclusief foto, lunch en koffiestop. Onze gids/chauffeur (Ermi) weet een leuk adresje waar we het gehele proces van koffie maken mogen mee beleven! De verse koffiebonen worden geroosterd op een houtskool vuurtje, duurt zo’n 15 minuten, wat ons de gelegenheid geeft om wat straatbeelden vast te leggen. Vervolgens worden de geroosterde bonen met de hand gemalen, en vermengd met het gekookte water, wat op hetzelfde houtskool vuurtje wordt verwarmd. De koffie kan ingeschonken worden, dit gebeurd op een dienblad met gras er op (traditie!) en krijg je vervolgens een paar slokjes koffie want de koffie kopjes zijn minimaal en worden tot het randje volgegoten. Tijdens het koffiedrinken wordt er een potje houtskool met een reukmiddel er op bij de koffiedrinkers gezet. Het koffiepotje wordt een Jebena genoemd. Een schitterend evenement wat uiteindelijk zeker zo’n 40 minuten in beslag neemt, dus niet even op het knopje drukken van het koffieautomaat. Voor ons geen enkel probleem dat deze koffiestop even tijd in beslag neemt want wij kunnen ondertussen genieten van de geweldige straatbeelden!

Volgens traditie zijn er tijdens de koffie ceremonie, drie rondes. De Awol, de eerste ronde waarbij de oudere of belangrijke personen als eerste koffie krijgen. Daarna volgen de andere volwassenen. Kinderen krijgen geen koffie maar snoepen van de popcorn. De tweede ronde, Tona genaamd, is afgeleid van het Arabische Tani, dat tweede betekent. De koffie is minder sterk. Het laatste brouwsel, in de derde ronde, wordt Baraka genoemd en is, doordat er steeds water aan de oorspronkelijke koffie wordt toegevoegd, een slap aftreksel. Baraka betekent “zegening”. Als de ceremonie voorbij is zegenen de ouderen de woning en gaat ieder zijn eigen weg.

In dit gebied loopt 98% van de mannen met een stok rond, een soort van status symbool, je ziet dan ook iedereen op z’n stok hangen als ze stil staan. Bij het lopen wordt de stok vaak in de nek gedragen. Geeft erg leuke beelden!

Onderweg zien we nog een prachtige rotspilaar uit de bergen pieken! Hierin is kennelijk een Monastery gebouwd, deze is echter vanuit de achterzijde van onze weg te bezichtigen. Voor ons een te grote omweg dus wij bezichtigen deze Monastery niet. Op deze locatie is wel goed te zien hoe het leven in piepkleine dorpjes verloopt. Huizen van hout die deels of volledig dicht gesmeerd zijn met een substantie van modder, klei, water en gras. Het lijkt er op dat sommige Ethiopiërs dit in fases doen omdat je regelmatig huisjes ziet die beperkt of deels dicht gesmeerd zijn, wellicht bewust in meerdere fases vanwege de financiële situatie?

In Gondar aangekomen we eerst een erg goede lunch met Restaurant Master Chef, aansluitend gaan we met onze lokale gids rond op Fasil Ghebbie, een vesting midden in Gondar die werd gebouwd in opdracht van keizer Fasilides (1603 – 1667). Voor die tijd was het gebruikelijk dat de keizer door het land reisde zonder vaste woonplaats. Fasilides was de eerste keizer van Ethiopië die op een vaste plek ging wonen. Fasil Ghebbi zou tot in de 18e eeuw de residentie van de Ethiopische keizers blijven. De vesting werd in 1979 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Neem hier een gids, daarmee help je de lokale bevolking en je krijgt meer informatie over het Cultureel erfgoed.

In Gondar is veel Ethiopische historie te bezichtigen, Ura Kidane Mehret is een Monastery uit de veertiende eeuw, die nog steeds in gebruik is. Deze bevind zich nabij de vesting dus je kunt snel en eenvoudig te voet beide historische plaatsen bezoeken.

Bij het historische zwembad komen we net op tijd aan, al dit cultureel erfgoed gaat ’s avonds dicht voor bezoekers. Deze badplaats hadden ze vroeger slim gemaakt! Een aftakking van de nabij gelegen rivier werden aan de bovenzijde van de voorkant gekoppeld, onderaan de achterzijde van het bad liep het water weer terug de rivier is. Zo bleef er altijd stroming en dus vers water in het zwembad. Tijdens Timkat (op 19 januari), een Orthodox feest, wordt het zwembad nog vol water gelaten en gebruikt. Het is dan een waar feest waar de lokale bevolking, priesters, monniken e.d. naar toe stromen. Mocht je dus in die periode in Ethiopië zijn, kijk zeker of je tijdens dit feest in Gondar kunt zijn. Deze historische badplaats moet je zeker bezichtigen als je in Gondar bent, prachtig ook om te zien hoe de boomwortels langs de muren van het zwembad groeien.

Een volle maar schitterende dan sluiten we in Goha Hotel, vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over Gondar. Menukaart is prima en je kunt er zowel binnen als buiten mooi zitten. Een leuk verblijf waar wij maar een nacht van gaan genieten.

Gezien de hoogte is het water in het zwembad redelijk fris, toch besluiten wij onze nieuwe dag in Ethiopië te starten met een frisse plons. Erg gezond om je lichaam dagelijks bloot te stellen aan een koude douche of bad, dus er in. We zijn de enige en hopelijk ook in Ethiopië weer een positieve bijdrage geleverd aan ons eigen immuunsysteem. Zwemmen met een uitzicht noemen ze dat!

Op naar Simiem Mountains National Park, een route van zo’n 130 km maar dat wil niet zeggen dat je er even heen rijdt in 75 minuten. Daarbij blijkt het niet standaard zo te zijn als je naar een benzinepomp rijdt er ook brandstof beschikbaar is. In sommige gebieden is het zelfs erg lastig om aan brandstof te komen. Lange wachtrijen bij de pomp e.d. en geen brandstof wil ook zeggen dat we niet verder kunnen. We gaan dus naar de manager van het toeristenkantoor, om te kijken of hij kan organiseren dat wij brandstof kunnen krijgen. Een rommelig kantoor en formele man verwijst ons door naar afdeling van de overheid. Enkele straten verderop weer naar binnen, op deze kantoren heeft de tijd stil gestaan en kunnen die mensen überhaupt nog ooit iets terugvinden op hun kantoor? Ik ga mee naar binnen zodat Ermi ook kan laten zien dat hij met toeristen op pad is. Toeristen brengen geld het land in en zijn redelijk “heilig” verklaard. Degene die ons te woord staat gaat wat bellen, ik versta er geen biet van, maar uiteindelijk kunnen we wel ergens onze tank gaan vullen. Een geweldige beleving hoe zoiets verloopt! We kunnen verder! Wederom rijden we door prachtige dorpjes en stoppen we bij schitterende uitzichtpunten, het Noorden van Ethiopië kent werkelijk prachtige berggebieden en natuur.

We melden ons bij de receptie van van Simiem Mountains National Park in Debark. We ontmoeten hier nog een vriend van Ermi, beide super trots met de enige echte Nevet Stop Travelling zonnebril! Hier maken we alvast kennis met onze gids die ons morgen gaat begeleiden in het park. Na dit korte bezoeken maken we, inclusief Ranger met geweer, onze weg op naar boven. Simiem Lodge is de hoogst gelegen overnachtingslocatie van heel Afrika, 3.260 meter, wat voelbaar is met het wandelen, zeker bergop. Wat een prachtige omgeving! We mogen hier de laatste dag van 2019 gaan doorbrengen, hoe bijzonder gaat dat worden? Feit is dat vanuit de traps opgestelde lodges de zonsondergang (dagelijks) goed te zien is, wat een beleving!

Wij brengen onze laatste dag van 2019 op deze bijzondere locatie. Een goed diner buffet met een biertje en wijntje is het enige “feest” wat er deze avond te bekennen is. Rond 22.00 uur is het restaurant en de bar uitgestorven. Wij besluiten ook naar onze lodge te gaan. Niet vreemd want in Ethiopie wordt oud- en nieuwjaar gevierd op 11/12 september. We blijven nog op tot 24.00 uur, bellen nog enkele mensen en besluiten dan dat het bedtijd is. Het is in Nederland immers pas 22.00 uur (twee uur vroeger dan in Ethiopië), geen feest op deze jaarwisseling maar daardoor niet minder bijzonder! Op nieuwjaarsdags gaan we immers een super gave hike maken.

Met Ranger (inclusief geweer, kennelijk een must?) en Gids gaan we op pad vanuit onze Lodge, noodzakelijk want het is niet toegestaan om hier zelf rond te wandelen. We wandelen de Simiem Mountains in, uitzichtpunten met vergezichten die zeldzaam en bijzonder zijn. We lopen continu tussen de 3.100 en 3.500 meter, oftewel we beginnen 2020 letterlijk en figuurlijk op een hoogtepunt. Als dit begin tekenend is voor de rest van 2020 staat ons nog heel wat te wachten. We krijgen van onze gids veel informatie over het gebied, de vogelsoorten, planten, bloemen en de andere levende diersoorten in het gebied. Schitterend!

De Rash Dashen is met 4.550 meter de hoogste piek van dit gebied en daarmee ook van heel Ethiopië. In dit gebied leven de wolf, diverse reesoorten, spotted hyena en vele vogelsoorten. Hyena zijn normaliter aaseters maar deze hyena soort is de enige soort die zelf ten strijde trekt. Overdag zijn deze nauwelijks te spotten. Plotseling staan we midden tussen een veld grasetende Bavianen, waarvan er in dit gebied zo’n 18.000 leven. Die ga je dus niet missen en je kunt ze van dichtbij bewonderen. De apen zijn niet bang van de mensen, enige afstand blijft altijd noodzakelijk en er wordt afgeraden de beesten recht in de ogen aan te kijken. Wat een ervaring op deze nieuwjaarsdag!

Na de eerste 3 km klimmen en klauteren, wat best pittig is op deze hoogtes. Ademhaling en hartslag gaan snel en eenvoudig omhoog! Stukje verder met “onze” auto, waar we onze hike verder zetten. We hebben een lunchbreak op een adembenemende plaats. Nieuwjaars lunch in de Simiem Mountains zullen wij nooit meer vergeten. We wandelen verder en zien nog diverse gieren (de Bone Crusher leeft hier!), roofvogels en Rock Jumpers. Uiteindelijk komen we na ruim 10 km hiken aan bij de Gin Bar Waterfall, die 530 meter naar beneden stort. Wat een schitterend natuur geweld! “God created Rock and Roll” maar ook een zeer bijzonder Ethiopië! Wat een schitterend begin van 2020. “Onze” Ermi brengt ons weer terug naar de Logde, klein uurtje hobbelen voordat we onze douche kunnen opzoeken.

Simiem Lodge komt zeker in aanmerking voor de Never Stop Travelling Erkenning en is daarmee Never Stop Travelling Approved. De manager van Simiem Lodge is dan ook blij verrast onze Erkenning in ontvangst te mogen nemen, die natuurlijk meteen een plaatsje in de entreehal van de Lodge krijgt! Lees HIER meer over de uitreiking van de Never Stop Travelling Erkenning.

We verlaten de Simiem Mountains en reizen verder door naar Aksum. Eerst even wat water inkopen en wat Ethiopische Birr’s pinnen! Zorg dat je hier altijd voldoende cash bij je hebt want op veel plaatsen kun je niet met credit card betalen. En al is er dan een pinautomaat aanwezig dan is vaak de verbinding de spelbreker. De moeilijkheidsgraad zit ook bij de banken want op veel plaatsen werken ook niet altijd de ATM’s. Dollars en Euro’s worden in veel gevallen ook geaccepteerd.

Vanuit Simiem is de weg naar Aksum de eerste 40 km een barslechte weg, volledig onverhard en diepe afgronden naast de weg. Opletten dus voor Ermi! Onderweg wel prachtige vergezichten en je rijdt door schitterende bosgebieden. Vanuit de auto is het weer maximaal genieten van alle straat beelden. We passeren kleine dorpjes en gehuchten waar meer koeien, geiten, ezels e.d. over de wegen lopen dan mensen. De tijd heeft hier erg lang stil gestaan! Woningen die het woord “huis” niet kunnen dragen. Fantastisch! Stoppen wil zeggen dat direct je auto omsingeld word door mensen en kinderen, iedereen kan wel wat gebruiken. Een pen, een snoepje, een ballon e.d. Na 40 km komen we weer stil te zitten en gaan we weer over op asfalt. We hebben een koffiestop, waar we nog even wat straatbeelden kunnen schieten! We nemen een kijkje in de Engelse schoolboeken van voorbij gaande kinderen en laten een jongen op straat wat chocolade voor ons regelen. Het kan allemaal hier.

De boom zoals je hieronder ziet, naast het huisje met die drie kinderen, is de Moringa Oleifera. Van deze boom wordt alles gebruikt voor medicijnen of gezondheidsmiddelen. Van blad, schors, takken tot de volledige stam. Voor Ethiopië een magische boom!

Bouwwerken, zowel nieuwbouw alsook restauratie is schokkend te zien hoe men de steigerbouw verzorgd! Hoeveel arbeidsongevallen vinden hier plaats? Op houten palen en plankjes wordt op grote hoogte gewerkt, hoe stevig is dit allemaal?

Prachtige stops, ongelooflijke straatbeelden, Ethiopië wat ben je mooi!

Aksum binnen rijdend valt meteen op dat hier veel gebouwd wordt, een stad in uitbreiding. De stad oogt schoon en iets moderner dan de plaatsen die wee eerder zagen. Bij aankomst, later op de middag, checken weer eerst in bij ons Hotel. We slapen in Sebea International Hotel. Prima locatie waar je ook qua diner en ontbijt niets te kort komt. Airco kennen ze bijna nergens in Ethiopië, gezien de huidige weersomstandigheden zijn de kamers wel lekker warm, snel die ramen open dus. Spullen op de kamer en eerst eens kijken of we een terrasje kunnen doen? Je kunt in deze stad rustig langs de straat zitten zonder “bejaagd” te worden, in de positieve zin van het woord, door kinderen. Biertje en lekker genieten van de straatbeelden, wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

We verblijven tijdens deze trip maar 1 nacht in Aksum, dus na ons ontbijt gaan we eerst de met Historie overspoelde stad bezoeken met een lieftallige jonge dame die ons als gids gaat begeleiden door Aksum. Aksum staat al sinds 1980 op de werelderfgoedlijst (nr. 15) van Unesco. De stad kent dan ook veel indrukwekkende historische plaatsen. Hier in het hoge Noorden van Ethiopië zijn duidelijke markeringen en aanwijzingen gevonden dat het Koningsrijk Aksum het meest krachtige rijk was tussen het Oost Romeinse Rijk en Perzië. Immense ruïnes, gedateerd tussen de eerste en dertiende eeuw, gigantische Oblisk’en, koninklijke graftombes en oude kasteel ruïnes. Na de tiende eeuw werden Ethiopische Emperors gekroond in Aksum. Een mooi stuk Ethiopische cultuur wat we mogen bezichtigen. Meer informatie over het Koninkrijk Aksum vind je HIER.

Tegenover de Graftombes en de schitterende Oblisk’en bevind zich de Kathedraal van onze Heilige Maria van Zion. Het gigantische complex kent de schitterende Kathedraal waar de priester ons nog een stuk voorleest uit een 25 kg oud boek gemaakt van geitenhuid en een houten omslag. Verder is er een schitterend maar klein museum met prachtige oudheden uit het oude rijk van Aksum. Een stoffig museum met rommelige vitrinekastjes, wat bij ons in een geconditioneerde “cleanroom” zou liggen. Schitterend! Op het complex bevindt zich nog een oude Monastery, grappig is dat daar geen vrouwen binnen mogen komen. Onze gids zorgt voor de nodige toelichting van al deze schitterende en historische oudheden.

Een klein stukje buiten de stad bevinden zich op diverse plaatsen nog oude ruïnes, begraafplaatsen, ondergrondse tunnelcomplexen, graftombes en een oud zwembad wat nog steeds gebruikt wordt als waterplaats en na het regenseizoen een diepte van zo’n 5 meter bereikt. We hebben veel informatie mogen ontvangen over het oude rijk Aksum. Een prachtig stuk Ethiopië!

Na de (Ethiopische) lunch rijden we richting Megab/Tigray, een prachtig berglandschap waar we twee nachten gaan overnachten. Wederom prachtige vergezichten en straatbeelden vanuit de auto. Nog even een “Crazy” stop met wat foto’s op de auto en midden op de weg. Lachen met “onze” Ermi.

Aangekomen bij de schitterende KorKor Lodge, is al snel duidelijk dat deze lodge in een adembenemende omgeving ligt. De afslag naar de Lodge is een soort van “cactuslane”. Ruime en schone kamer. Dit is een Ethiopisch paradijs! Eten en drinken is hier prima, zeker voor Ethiopische begrippen. En alles is inbegrepen dus je kunt hier gerust een extra drankje nemen. De uitzichten zijn grandioos en als je op tijd wakker wordt, wat zeker een aanrader is, kun je genieten van een schitterende zonsopkomst waardoor de omliggende bergen prachtig worden aangelicht.

In Megab kun je prima hikes en wandelingen maken. Enkele bergen en bergpieken bevatten grotten waarin kerken zijn gemaakt. Let op, deze kerken zijn volledig uitgehakt in de bergen. We gaan op zoek naar een van de  “grot-kerken” die zeker niet eenvoudig bereikbaar is. Is je conditie aan de slechte kant of heb je angsten voor klim- en klauterwerk langs pittige en steile afgronden, denk dan even goed na voordat je van start gaat. Feit is wel dat de uitzichten en de gehele beleving van de tocht fenomenaal zijn. Houdt zeker rekening met een dikke halve dag, goed schoeisel en voldoende water! Goed schoeisel is een must al lopen de meesten hier zelf op plastic “badslippers” de bergen in, zoals je op de beelden kunt zien.

Nabij deze “grot-kerk” bevindt zich nog een kerk, hier leeft een monnik van 75 jaar, die al 57 jaar hier op deze berg leeft. In de kerk zijn twee kleine gaten in de zijwanden gemaakt, hier liggen de resten van een tweetal monniken die eerder in deze kerk leefden. De mensenresten zijn hier gewoon zichtbaar. Een bijzondere ervaring boven op deze berg in niemandsland.

Na deze pittige tocht mogen we in KorKor Lodge genieten van een heerlijke lunch met een prachtig uitzicht. Deze prachtige gelegen Lodge inclusief de goede en all-inclusive bediening van het personeel maakt dat Never Stop Travelling deze locatie Never Stop Travelling Approved vindt.

Lees HIER meer over de uitreiking van de “Never Stop Travelling Erkenning” uitreiking aan KorKor Lodge.

Achter de lodge, wat veel mensen niet weten, bevind zich een waterplaats voor de achtergelegen dorpjes. Met een korte wandeling in de omgeving komen we er bij toeval achter, via een jongen die water gaat halen. We gaan met hem mee. In eerste instantie kijkt iedereen natuurlijk vreemd op als dat plotseling twee buitenlanders opduiken. Om wat vertrouwen te kweken, ga ik (Ruud) helpen met pompen. Iedereen komt los en ondanks de erg beperkte Engelse woordjes, kunnen we met handen en voeten toch communiceren. Was leuk om te doen, dankbaar werk! Morgenvroeg vast spierpijn…

Onze laatste reisdag van deze trip begint al om 06.00 uur, we rijden vandaag naar Lalibela. Een rit van ruim 12 uur, nog niet zozeer qua afstand het probleem maar eerder de conditie van de weg, zeker het laatste gedeelte van deze weg.

We rijden wederom door prachtige berggebieden, afgelegen dorpjes, waar het leven er totaal anders uitziet dan je zou doen vermoeden. Ooit schokkend, ooit schitterend, ooit dankbaar! Wat een beleving het reizen door Ethiopië! Wederom “brandstofproblemen”, onze tank is bijna leeg en alle pompen in het gebied zijn gesloten. We naderen Alamata, een behoorlijke plaats, maar ook daar nergens brandstof beschikbaar. “Onze” Ermi wordt zenuwachtig, we proberen relaxed te blijven en ik meld grappig “we slapen anders wel in de auto met z’n drieën”. Het probleem is niet alleen deze nacht maar de brandstofbeperking kan nog dagen/weken duren. Oeps, wat nu? Gelukkig heeft onze chauffeur/gids een goed netwerk in Ethiopië, via via valt er nog wat brandstof op de zwarte markt verkrijgen. Als de brandstofvoorraden worden aangevuld zijn er dus diverse mensen die een voorraad in slaan en deze bij brandstofschaarste (wat hier regelmatig voor kan komen) voor forse prijzen verkopen. Leuk zwart handeltje kennelijk!? We zijn gered en kunnen opgelucht ademhalen richten onze tocht naar Lalibela.

We zien in deze regio schitterende Ossen met horens die groter zijn dan de Ossen die wel elders zagen, schitterend. De wegen zijn druk met mensen en plegrims die Lalibela willen bereiken voor het kerstfeest. Te voer, te paard en volgepakte auto’s en trucks sieren de wegen.

Aangekomen in Lalibela wordt de kerstdrukte steeds beter zichtbaar, wat gaat hier allemaal gebeuren? We verblijven twee nachten in het Zan Seyoum Hotel, een vrij nieuw maar simpel hotel, prima verblijf! Hier moeten we afscheid nemen van onze Ermias, we hebben echt veel lol en plezier gehad samen. Een lach, traan en een dik verdiende Never Stop Travelling Erkenning voor de “best driver” van Ethiopië. Wat schitterende maar lange dag. Kerstfeest in Lalibela is een beleving op zich! Wij hebben veel gereisd, veel gezien, veel ervaren en beleefd maar dit kerstfeest is een hoogtepunt uit onze reisgeschiedenis. We hebben dan ook een separaat blog opgemaakt van het Kerstfeest in Lalibela, kijk snel HIER om alles te zien/lezen.

Na dit schitterende kerstfeest in Lalibela, pikken we nog enkele straatbeelden mee van dit leuke stadje, voordat we naar de luchthaven gaan om onze terugweg richting Addis Abeba in te zetten. Luchthaven van Lalibela bevindt zich zo’n 20 km buiten de stad, houdt rekening met een half uurtje reistijd. Lalibela Airport is een relatief kleine luchthaven, qua doorlooptijden gaat alles relatief snel dus uren voorafgaand aan je vlucht aanwezig zijn is hier nergens voor nodig. Daarbij is er na de security-check niets meer verkrijgbaar, geen koffie, hapje of andere versnaperingen. De vlucht naar Addis Abeba duurt een klein uurtje.

In Addis Abeba ben je ook redelijk snel buiten want je komt immers met een binnenlandse vlucht. Onze Touroperator, manager Selam, haalt ons op. Eerste kerstdag voor haar, en gewoon werken! We worden uitgenodigd om op eerste kerstdag het kerstfeest mee te gaan vieren bij Selam, hoe bijzonder is dat? “Of wij dat willen?”, ja, heel graag! We mogen in haar huis kennis maken met de familie die allemaal in huisjes bij elkaar wonen. We bezoeken iedereen en maken leuk kennis, wij zijn echt vereerd dat we het kerstfeest op deze manier mogen beleven in Ethiopië! Gastvrij en vriendelijkheid van het hoogste niveau! Kunnen veel mensen nog iets van leren. We eten traditioneel Ethiopisch eten met een lokaal biertje/wijntje er bij. Let wel op”Ethiopisch eten doe je alleen met je rechterhand, je linkerhand niet gebruiken want dat is niet toegestaan. Het lokale eten wordt Injera genaamd, het is een broodachtige  pannenkoek van teff-meel gemaakt. De bijgerechten pak je er met je hand bij. Selam heeft met haar bedrijf goed geholpen met onze Noord-Ethiopië reis, SET Tour Travel & Car Rent PLC ontvangt dan ook met vlag en wimpel de Never Stop Travelling Erkenning! Verbaasd en trots neem Selam onze Erkenning in ontvangst. Lees HIER meer over deze uitreiking. Wij zeggen Never Stop Travelling Approved.

Na dit familie-kerstfeest sluiten we de avond af bij een Ethiopisch Restaurant, genaamd Yod Abyssinia, dit is een erg leuk restaurant voor een avond vermaakt met muziek, dans en lokaal eten.

Wij moeten aansluitend richting de luchthaven van Addis Abeba voor onze nachtvlucht naar Brussel. Als je dit blog goed gezien/gelezen hebt is het overbodig te melden dat wij een bijzondere, schitterende en avontuurlijke beleving afsluiten. Dit doen we wederom met een traan en een lach, want we verlaten een prachtig land en een geweldige bevolking! Op tweede kerstdag naar Ethiopië en op eerste kerstdag terug! Hoe bijzonder is dat?

Wil je dit schitterende land ook eens bezoeken? Individueel of in groepsverband? Laat je dan eens informeren door Never Stop Travelling, wij hebben veel lokale contacten en kunnen jouw Ethiopië reis naar wens en op maat samenstellen voor je. We maken jouw boeking graag in orde om ook eens een Ethiopië beleving aan je “reis cv” toe te kunnen voegen!

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Andere mogelijkheden in dit prachtige land:
– Bezoek authentieke stammen in Omo Valley
– De Rift Valley meren
– Bale Mountains National Parc en vele andere nog nauwelijks ontdekte National Parcen
– Bezoek van Danakil Depression
– Mountainbiken en/of ballonvaren met enige Nederlandse Luchtballon in Ethiopië
– Krokodillen en olifanten in het wild spotten na enige speurtocht op water of in de jungle
– Hyena’s voeren
– Bezoek de vindplaats van de eerste koffieplant ter wereld,  en bezoek een koffieplantage
– Harar, moslim stad dat bekend om zijn prachtige kleuren
– Zien en beleven hoe de rastafari community leeft

Leave a Reply