Skip to main content
Muziek tripsStedentripsTreinreizenWeekend weg

“The End of the Road” in London en Manchester

Om “The End of the Road” in Europa goed af te sluiten wordt ook London en Manchester nog bezocht…

Inmiddels via Duitsland, België, Nederland en Polen aangekomen in Engeland. Hier gaan we deze tour eindigen en gaan we vaarwel zeggen tegen KISS tot aan The KISS Kruise IX, vanuit Miami, in oktober/november van dit jaar.

We reizen met de trein vanuit Brussel-Zuid naar St. Pancras station, je staat dan midden in London. Wij reizen met Eurostar, je kunt dan opstappen vanuit elk station in België en in Brussel-Zuid overstappen op de trein naar London. Een leuke ervaring om eens met de trein onder de zee te reizen. Ik deed dit vaker echter deze reis, reis ik met mijn zoon Remco en hij wilde ook graag eens met de trein onder de zee door rijden. Qua tijd en kosten is het vergelijkbaar met vliegen, alhoewel Heathrow Airport nog een stuk buiten London ligt en St. Pancras station midden in London. Zeker een goede en leuke optie! Opstappen in Lommel dus, voor ons net over de grens en goed bereikbaar. Overstappen in Herentals en in Brussel Zuid naar London. Al met al is reizen/verplaatsen toch altijd vermoeiend en gaat het altijd gepaard met wachttijden. In London doe je niks zonder de metro te gebruiken dus we kopen op St. Pancras eerst even een vier dagen pas voor het openbaar vervoer, aansluitend op naar Waterloo station. Ons hotel ligt daar maar een paar honderd meter vandaan. We verblijven de komen drie nachten in Park Plaza Westminster Bridge Hotel. een beetje verwennen is het wel maar dat mag ook gerust een keer. Na het inchecken heb ik toegezegd om mee de London Eye in te gaan.

Na het kopen van de tickets en in de wachtrij staande, is het de vraag of ik er verstandig aan doe om deze rit aan te gaan? Hoogtes is immers niet geheel mijn ding, ik zeg doen! Wat een beleving, stelt echt niks voor maar wat een geweldige beelden beelden over de Theems. The Big Ben en the Palace of Westminster staan gedeeltelijk in de steigers voor renovatie, dat is jammer, maar ook dat moet zo nu en dan gebeuren. Voor nu zeg ik, bezoekje aan London, London Eye is an must!

London een bruisende stad die ik al zeker een keer of zes eerder heb bezocht, wat valt er dan nog meer te ontdekken? Wellicht leuk om te vermelden is dat we the Big Ben in “renovatiestand” zien?

Alles is natuurlijk al vele malen geschreven en gezegd over de Changing of the Guards bij Buckingham Palace. Een alleraardigst “circus” wat dagelijks opgevoerd wordt voor duizenden toeristen. Zorg dat je er op tijd bent want anders is je plaatsje weg! Kijk HIER voor alle data en tijden van de wachtwissel. Zelf al een aantal keer eerder gezien echter dit London bezoek ben ik met mijn zoon (Remco – 13), hij heeft dit fenomeen nooit eerder gezien, uiteindelijk toch een behoorlijk langdradig verhaal. Zeker een keer bijwonen! Vergeet dan ook niet een leuke wandeling door St. James Park.

Wat ik niet eerder in London heb gedaan, vreemd eigenlijk, is een bezoekje aan de Abbey Road! Op dit wereldberoemde Zebrapad, liepen the Beatles in 1969 voor hun albumhoes van de Abbey Road album. Nabij het Zebrapad liggen de beroemde Abbey Road Studios waar dit album het levenslicht zag maar waar oa ook The Dark Side of the Moon van Pink Floyd opgenomen is. Een historische plaats! Als je bij metrostation St. John’s Wood uit stapt is het 3 a 4 minuten wandelen tot aan het beroemde Zebra, je ziet het wel als je daar bent! Je bent vast niet de enige….

Tower Bridge, een legendarische en bijzondere ophaalbrug, waarvan de bouw in 1894 werd voltooid. Je kunt deze bezoeken en dan zul je zien dat niet alleen de “buitenkant” bijzonder is. De brug gaat duizenden keer per jaar, op aanvraag open, maar dat zag ik nooit eerder dan tijdens deze Londontrip. Wij stonden op de glasplaten, gemaakt in Oostenrijk, op de bovenliggers van de brug. Leuk weetje, als de brug open gaat is het voor de fietsers, die staan te wachten, een sport wie als eerste de brug over is als deze weer dicht is. Yep, een echt wedstrijdje! Verder blijft het bijzonder, zeker als techneut, om die oude machinekamers te bezoeken. Tower Bridge, je blijft ook na eerdere bezoekjes boeien! Daarbij zijn de uitzichten vanuit de brug adembenemend. Nabij de Tower Bridge tref je ook the Tower of London aan, die we deze trip niet gaan bezoeken.

Op deze “nieuwe” London-dag hebben we weer wat bijzonders in het vooruitzicht!

Bij Piccadilly Circus is, sinds twee weken, een nieuwe Hard Rock Cafe geopend. Deze HRC kent de grootste Rock Shop in de wereld, anno 2019. Deze titel was voor Orlando, nu dus over naar London.

Dan ligt daar in de Theems nog de HMS Belfast, een gaaf museum om te bezoeken. De HMS Belfast is een voormalig oorlogsschip van de Royal Navy. Het schip is een van de tien Town-class lichte kruisers die in de jaren 30 van de 20e eeuw in opdracht van de Royal Navy werden gebouwd. De HMS Belfastheeft meegevochten in de Tweede Wereldoorlog tijdens D-Day en in het poolgebied (waar het schip deelnam aan de jacht op de Scharnhorst), en later ook tijdens de Koreaanse Oorlog. Tegenwoordig ligt het schip in de Theems in Londen, en is ingericht als museumschip als onderdeel van het Imperial War Museum. Trek hiervoor zeker een twee uur uit, want die tijd heb je hard nodig.

Nabij the O2 tref je the Emirates Cable Car aan, je kunt hier met een (vrij hoge) kabelbaan naar de andere kant van de Theems. Uitstappen bij Metro station North Greenwich (Jubilee line) en je wandelt in enkele minuten naar het vertrekpunt van deze attractie toe. Schitterend uitzicht! Als je een Oyster openbaar vervoerskaart hebt mag je gratis mee naar de andere kant, wil je ook weer terug met de kabelbaan moet je betalen. Het is de 11 pond meer dan waard! Heb je hoogtevrees, zoals ik, toch doen want je zit relaxed en het uitzicht is adembenemend en maakt alles goed.

Uiteindelijk was het doel van deze London-trip het KISS concert in The O2. In deze schitterde concertzaal beleefde ik in 2017 mijn vijftigste KISS concert. Ook zag ik dat jaar Iron maiden twee maal in the O2. Daarbij is Engeland en KISS altijd wel een ding geweest voor me, ik zag er KISS immers 2 keer in 1988, 3 keer in 1992, 1 keer in 1996 en 1 keer in 2017. Vanavond mijn achtste KISS concert op Engelse bodem! Nummer 10 van The End of the Road tour en mijn 65ste KISS concert over-all. Getallen van een KISS-fan uit Bergeijk.

Natuurlijk ontmoeten we voorafgaand nog andere Army-fans! Nederland, België, Frankrijk zijn in “ons groepje” vertegenwoordigd. Grappig ook dat ik een Engelsman tegen kom, die we ook in maart in Philadelphia spraken en die ik bovendien ook bij Gene Simmons Band in Luxemburg zagen! KISS fans are everywhere! Voorafgaand aan het concert is het dus wederom gezellig! Wij zitten in Block 11, row R, seat 328/329, prima plaatsen voor een concert in the O2. Ook vanavond mag David Garibaldi aftrappen rond 19.45 uur. We zien Freddy van Queen voor het eerst op het doek verschijnen, wederom een knappe performance! We komen natuurlijk voor KISS, die omstreeks 20.50 uur aftrappen met het bekende Detroit Rock City! Wat blijft het begin van deze show grandioos. The End of the Road Tour gaat los in London. Het publiek geniet hoorbaar, KISS krijgt een enorme bijval!

Een geweldig optreden in the O2 komt tegen 23.00 uur ten einde! Wat zijn die indoorshows super gaaf! Ook mijn 65ste KISS concert kende weer alle elementen van een TOP-avond. Setlist van the O2 11 juli 2019 zie je HIER. Ooit een concertzaal toeschouwers de metro in zien lopen? Wij lopen een stukje om, naar de andere kant van het station en kunnen zo naar binnen, dat voorkomt aansluiten in een lange wachtrij. Bij Waterloo er uit, moe en voldaan het bedje opzoeken voor de laatste London-night. Ook het KISS concert van 12 juli 2019 gaan we bekijken, daarvoor reizen we met de trein van station Euston (London) naar Manchester Piccadilly, een treinrit van een dikke twee uur. Kaartjes reserveren is geen must maar deden wij wel voorafgaand aan de reis, dit voorkomt wachten en je stoel is netjes gereserveerd voor je. We arriveren in Manchester Piccadilly station, van waaruit we te voet naar ons verblijf in Manchester kunnen wandelen. We verblijven in Mercure Hotel Manchester Piccadilly voor de aankomende twee nachten. KISS speelt deze avond in de Manchester Arena, waar na het concert van Ariana Grande op 22 mei 2017 een aanslag plaats vond. Daardoor ging de Arena voor een paar weken dicht en ging het KISS concert in 2017 niet door in Manchester. Rond de Arena is het druk, alle restaurantjes en pubs zijn afgeladen vol. Wij vinden nog een leuk plekkie bij Chiquito, zo’n 400 meter bij de Arena vandaan. We hebben een klein rugzakje bij, bij aankomst mag die dus niet mee naar binnen deze avond. Terug naar het hotel is te ver, dus we kunnen deze “opslaan” bij de lokale snookerclub (Steven Charles). Hier mag je voor 3 pond je rugzak(je) achterlaten, leuke business voor hun. Met de achterliggende gedachte van de aanslag, twee jaar geleden, alle begrip voor deze situatie, alleen wij hadden daarmee geen rekening gehouden. Maar goed, 15 minuutjes later dan gepland, naar binnen.

19.45 uur is het weer de beurt aan David Garibaldi, om de nog vrij lege zaal, op te warmen. Met Angus Young, Mick Jagger en natuurlijk KISS, wederom een geslaagd optreden! De arena stroom vol voor mijn 66ste KISS concert! Nummer 11 van deze tour! Waarom blijft het elke avond spannend en boeien!? Misschien is dit wel mijn laatste KISS? Paul en Gene worden ook ouder en het is nog steeds niet duidelijk hoe The End of the Road gaat eindigen? We gaan ons best doen daarvan in ieder geval zoveel mogelijk mee te pakken! In ieder geval staat KISS KRUISE IX in de agenda maar dan is het alweer oktober, voor nu eerst maar eens die Manchester show aanvliegen. Om 20.45 uur is het weer zover, de “monsters” landen neer in de Manchester Arena tijdens Detroit Rock City, wat volgt is een Arena die werkelijk ontploft! Vele malen heftiger dan the O2 gisteren in London. Paul is tussen de nummers door, gedurende de tour redelijk gelijk elke avond, echter vanavond noemt hij twee maal “We’re praying for you, for two years”, voorafgaand aan Deuce en “zijn” Love Gun.

Een groots spektakel komt ook deze avond weer ten einde! Wat een grandioos optreden en wellicht toch bijzonder dat er na 11 shows, dit gedeelte van de KISS tour er voor mij opzit, wat volgt is vooralsnog een raadsel…… Setlist van the Manchester Arena 12 juli 2019, zie je HIER. Wij gaan moe en voldaan terug naar ons hotel. Bye Bye Manchester Arena, een geweldige zaal met een nare geschiedenis! Wij houden nog een dagje Manchester over, wat we vooral besteden om wat te relaxen en te rusten. Aansluitend aan deze UK trip staat er nog een Middellandse Zee Cruise op het programma. Manchester is een wat oudere (industrie)stad en los van diverse leuke pubs en restaurants geen hoogstaande bezienswaardigheden. Beetje vergelijkbaar met Nottingham en Newcastle die we bezochten in 2018. We doen een Hop-on Hop-off tour met Sightseeing Manchester, je kunt hieraan al merken dat Manchester geen hoogstaande toeristen stad is want de bussen rijden maar een keer per uur en de “grote jongen” zoals Big Bus en Sightseeing tours, zie je hier niet. Middels deze tour krijgen we wel een beeld van Manchester.

We brengen een bezoekje aan Old Trafford, het wereldberoemde stadion van Manchester United. Ik heb al vele stadions in de wereld bezocht, tours gedaan, clubmuseums bezocht echter nooit eerder voorafgaand tickets gekocht. Was ook nergens noodzakelijk! Hier kennelijk wel want alle tours zijn volgeboekt vandaag. Jammer, dus we maken een rondje stadion en doen een “Manchester United koffie” in the Red Cafe van the Reds!

We were at Old Trafford! We gaan weer Hop-on doen om vervolgens in het stadscentrum weer Hop-off te doen! Een rondje Manchester dus, leuk, niet bijzonder, toch gedaan.

Aangezien het Hard Rock Cafe Manchester voorafgaand aan het KISS concert bomvol zat, wachttijd voor te eten was ruim 90 minuten, besloten we dit door te schuiven naar onze “Manchester Relaxdag”. 31 van deze cafés reeds bezocht rondom de wereld. Best een leuke hobby (en we zijn er toch in al die steden!) en eigenlijk zijn alle Hard Rock Cafés wel bijzonder, deze is een wat kleinere versie maar ook die horen er bij. Uniek zijn ze allemaal. Wederom zijn de Spare Ribs overheerlijk!

 

Wij gaan een paar uurtjes terug naar Nederland want onze vlucht naar Bari (Italië) verloopt via Amsterdam (Schiphol), na deze KISS-trip in Engeland nog een lekkere week op Middellandse Zee Cruise, met de Costa Deliziosa. Van de ene trip naar de andere, love it!

Leave a Reply