Skip to main content

Waarom Krakau? Voor deze trip heel simpel omdat KISS met “The End of the Road Tour Europe”, Krakau aandoet. Dus we maken weer een muziek en citytrip combi!

Het maken van citytrips in combinatie met muziek/concerten is een echte aanrader! Met dergelijke trips kom je qua concerten ook weer eens op nieuwe concertlocaties, daarbij zijn er wereldwijd vele beroemde en bekende concertzalen die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken! Het Europese gedeelte van The End of the Road Tour van KISS, startte in Mei 2019 in Duitsland. Daarvan zagen we drie concerten in Duitsland en volgen na Krakau ook nog: Graspop (Dessel), Amsterdam, London en Manchester. Ons End of the Road avontuur tot aan deze trip zien/lezen? Kijk dan snel HIER! Na Warschau is Krakau de tweede stad die we in Polen bezoeken. We slapen tijdens dit verblijf in Hotel Kracow Residence, centraal gelegen en een prima uitvalsbasis om Krakau te verkennen!

Midden in het centrum van Krakau, aan het Main Market Square, bevindt zich het Hard Rock Cafe van Krakau. Een bezoekje, dit keer in combinatie met ons avondeten, mag zeker niet ontbreken. Qua locatie kun je niet beter zitten, mooi uitzicht over het plein waar van alles te zien en te doen is. Als het weer goed is, is het terras de beste plaats. Natuurlijk doen we, in Poolse traditie, een Vodka shot bij ons drankje, proost op dit Krakau uitstapje.

Bij een bezoek aan Krakau mag een bezoek aan Auschwitz/Birkenau zeker niet ontbreken, vele aanbieders bieden trips aan naar deze kampen. Feit is dat je dan met een bus of minibus die kant op gaat een je tijdschema wordt bepaald door je touraanbieder. De meeste tours starten vanaf 125 Zloty (ongeveer € 27,00) p.p. De kampen liggen ongeveer 65 km van het centrum van Krakow vandaan, maar je moet door diverse kleine dorpjes en plaatsen, dus je bent ruim een uur onderweg om Auschwitz te bereiken. Wij besloten om een auto te huren, dat deden we bij Centrum Rent-a-Car. Reserveren hiervan is wel aan te bevelen, alhoewel wij dat niet hadden gedaan. Avis, ook in het centrum van Krakau aanwezig, was namelijk al uitverkocht en bij Centrum Rent-a-Car, hadden ze nog een VW Polo staan, maar dat was net voldoende! Voor 179 Zloty inclusief 300 km en verzekeringen ben je dan een dagje op pad! Je kunt dan zelf je tijdsindeling maken, daarbij is Krakau en de omgeving prima te rijden. Wat wel belangrijk is dat je een ID meeneemt want bij bezoek aan Auschwitz 1, het museum, moet je legitimatie tonen! Als je met eigen vervoer gaat ben je bij het museum verplicht om tot 17.00 uur aan te sluiten bij een van de groepsrondleidingen, je kunt daarbij kiezen uit verschillende talen. Je bent in deze wel afhankelijk van de drukte, dus het kan zomaar zijn dat je enkele uren moet wachten voordat je groep vertrekt, wat wij niet gedaan hadden is voorafgaand een ticket geboekt, is wel aan te raden. Als je individueel gaat heb je hiermee wel te maken. Birkenau (Auschwitz 2) ligt op ongeveer 2 km van het museum verwijderd, dat is te belopen en de toegang daar is gratis. Om de tijd te doden kun je dus naar Birkenau gaan, echter wij hadden eerst Birkenau bezocht hadden daardoor te maken met een wachttijd van 2,5 uur, niet slim. Wat wel slim was dat wij bij binnenkomst onze groep snel verlaten hebben, die rondleiding duurt 3,5 uur en dat is voor ons te lang. Als je eenmaal los bent van je groep, kun je prima alleen het kamp bezoeken. Daarbij hadden wij nog een praktisch probleem want onze auto moest voor 20.00 uur retour zijn en gezien de wachttijd kwam die tijd wel onder druk te staan. Deze ervaren reizigers hadden hierin een klein foutje gemaakt vandaar dat we deze informatie graag delen in dit blog zodat onze volgers die fout niet maken.

Voorkeur geeft dus om eerst het museum (Auswitz 1) te bezoeken en daarna Birkenau pas. Het museum is ook echt opgemaakt als museum met zeer indrukwekkende beelden en ruimten met duizenden schoenen (en ook schoentjes….), brillen, kledingstukken e.d. Birkenau is wat meer puur, daar is niet alles in “museumstijl”.

Concentratiekamp Auschwitz: In het zuiden van Polen, twee uur van de stad Krakau af, ligt concentratiekamp ‘Auschwitz’. ‘Auschwitz’ is symbool geworden voor de terreur en gruwel van Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland geregeerd door Adolf Hitler en zijn Nazi-partij. De droom van de Nazi’s was een zuiver Arisch Duitsland. Ariërs waren volgens de Nazi’s een ras mensen met een gezond en sterk lichaam, een lichte huidskleur, licht haar en Duits bloed in hun aderen. Andere rassen vonden zij geschikt voor slavenarbeid of wilden ze uit de weg ruimen (vermoorden). De Joden en zigeuners zijn daar een bekend voorbeeld van. Om die reden bouwden de Nazi’s tientallen concentratiekampen en vernietigingskampen. Wie sterk genoeg was, moest werken, de rest werd vergast of doodgeschoten.

Wat is Auschwitz? Auschwitz is een verzameling van concentratiekampen in Zuid Polen. Eigenlijk bestaat het uit drie kampen. Omdat gedurende de oorlog steeds meer mensen vermoord moesten worden, werd Auschwitz steeds groter. Auschwitz 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp. Auschwitz- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.

Doel en geschiedenis van Auschwitz: De Nazi’s bouwden concentratiekampen en vernietigingskampen om grote groepen mensen efficiënt te vermoorden. In 1939 hadden zij Polen al ingenomen en bouwden in dat grote land verschillende kampen. De grond rondom het stadje Oświęcim in Zuid Polen werd ook aangewezen als plek waar concentratiekampen moesten komen. De kampen rondom Oświęcim kregen de Duitse verbastering van deze naam en werden daarom Auschwitz genoemd.

Gevangenen in Auschwitz: Nazi’s hielden vooral Joden gevangen in concentratiekampen. Maar ook veel andere mensen kwamen in een kamp terecht en verloren daar van hun leven. Zigeuners, homo’s, mensen die hadden gestudeerd, mensen die Joden hielpen met vluchten, soldaten uit andere landen en mensen die het niet eens waren met de nazi’s. Ook veel Polen zijn om het leven gekomen in Auschwitz.

Bekendheid van het kamp: Auschwitz is het bekendste concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Dat komt onder andere omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen zijn vermoord. Auschwitz was een enorm groot kamp in die tijd – het was zelfs de grootste verzameling van kampen. De naam is ook bekend geworden omdat het één van de weinige kampen is, die nog deels overeind staat. Toen de Nazi’s wisten dat ze verslagen zouden worden, probeerden ze zoveel mogelijk bewijzen te vernietigen. Veel kampen zijn platgebrand. Dat Auschwitz nog deels overeind staat, geeft mensen de mogelijkheid om slachtoffers te herdenken en van het verleden te leren. Unesco heeft deze kampen toegevoegd aan de werelderfgoedlijst (lijst 31).

Met gemengde gevoelens loop je hier rond! De toekomst kun je enigszins beïnvloeden maar het verleden moeten we nemen zoals het is geweest. Toch gaat er van alles door je heen als je de gas- en crematiekamers binnen loopt met de wetenschap hoeveel mensen hier het leven hebben gelaten…

In Krakau zie je veel “brood” verkoop op straat, of zijn die krakelingen een soort van snack? Eten en drinken kun je overal in Krakau, wij sluiten een van onze avonden af in de Bierhalle Krakow, bij een goede temperatuur kun je daar heerlijk buiten zitten, overigens ziet het er binnen ook erg leuk uit. Een goed en eigen bierassortiment!

Natuurlijk mag sightseeing in de stad niet ontbreken, Krakau is een leuke stad. Valt ons op dat het behoorlijk druk en toeristisch is, wij hadden het “Warschau beeld” nog in ons hoofd, ook een leuke stad maar een stuk minder toeristisch dan Krakau. In het oude stadscentrum, een van de oudste van Polen, is weinig tot niets gebombardeerd tijdens de oorlog, vandaar dat hier alles nog “echt oud” is. In tegenstelling tot Warschau, waar je de jongste “old town” van de wereld aantreft.

Het oude stadscentrum is goed te bewandelen, je hebt alle bezienswaardigheden op loopafstand, eten en drinken kun je overal tegen betaalbare tarieven. Een bezoek aan Wawel Royal Castle mag zeker niet ontbreken. Het kasteel wordt dan wel niet meer bewoond door een koninklijke familie maar is een bezienswaardigheid op zich. Daarbij heb je vanuit het kasteel een mooi uitzicht over de Wisla rivier, die dwars door Krakau stroomt.

Diverse kathedralen en kerken sieren het oude stadscentrum en kunnen bijna allen bezocht worden. Stadstours en rondleidingen worden in grote aantallen aangeboden, wij besluiten om Krakau op eigen tempo en inzicht te bezoeken. Wil je wel in een paardenkoets door het centrum worden gereden, mogelijkheden genoeg.

Zeer bijzonder en indrukwekkend is ook Rynek Underground. Het ondergrondse plein centrale museum van Krakau is gelegen onder het marktplein van de stad en heeft een oppervlakte van ruim 6000 vierkante meter. Het werk aan de ondergrondse plein begon aan het begin van 2009 en kostte 38 miljoen zloty . Het museum opende voor het eerst op 24 september 2010 op het moment alleen het tonen regelmatig tentoonstellingen. Het belangrijkste kenmerk “In de voetsporen van de Europese identiteit van Krakau” gelanceerd drie dagen na de opening van het museum, op 27 september 2010. Zorg wel dat je je toegangskaarten tijdig regelt/boekt want anders kom je er moeilijk in. Er mogen maar maximaal 300 bezoekers gelijktijdig naar binnen. Op dinsdag kun je gratis binnen! Ben je fanatiek museumbezoeker trek hier dan zeker twee uur voor uit, wij hebben ongeveer een uur gedaan over ons bezoek.

Tijdens een citytrip is zeker ook fietsen bijna verplicht geworden om een fiets te huren, fietsen in een stad is leuk en bijzonder. Midden in het centrum bevindt zicht Rent-a-Bike waar we onze fietsen huren. Dit doen we voor 24 uur want dan kunnen we op de fiets naar de Tauron Arena waar KISS speelt, deze ligt ongeveer 5 km van ons hotel vandaan dus prima te fietsen. In Krakau kun je prima fietsen al is het lang niet altijd duidelijk waar de fietspaden zich bevinden maar men houdt wel rekening met fietsers. Kennelijk is een helm verplicht als je op de autobanen fiets, wij hebben onze helm niet gedragen en waren niet de enige. Politie schrijft hier kennelijk wel boetes voor uit? Het is natuurlijk fijn en mooi fietsen langs de Wisla Rivier, een erg leuke buurt is Kazimierz, net iets buiten het oude stadscentrum met erg veel leuke winkeltjes en restaurants, een beetje terug de tijd in en minder druk. Wij hebben overheerlijk gegeten (gezellig buiten) bij Restaurant Qrudo, zeker een aanrader!

Ook de supportact van KISS, David Garibaldi, wist de weg naar Krakau alweer te vinden. Hij wist onze vorige ontmoeting in Hannover nog te herinneren, dus even een babbeltje en “we are somewhere around in the Tauron Arena at your show”.

Op 18 juni 2019 is het dan zover op naar de Tauron Arena (voor de eerste keer in deze concertzaal) waar ik mijn 62ste KISS concert ga zien, het zevende van The End of the Road Tour, waarvan we er ook drie bezochten in Boston, New York en Philadelphia! Daarbij zag ik KISS nooit eerder in Polen, waarmee de landenteller op 12 komt te staan. In 12 landen KISS gezien! Bijzonder is dat ik nooit eerder een KISS concert bezocht op de fiets! Een aanrader want je hebt weinig tot niets te maken met de verkeersdrukte op zowel de heen- alsook de terugweg. Daarbij mag je naderhand lekker uitwaaien na een avondje staan, wij hadden staanplaatsen. Zitplaatsen zijn er ook voldoende, met een capaciteit van 22.000 is de Tauron Arena een behoorlijke tent. Niet geheel gevuld deze “KISS avond” maar met 90% toch goed vol. Natuurlijk kom je ook altijd bekenden tegen, oftewel andere leden van de KISS Army, ditmaal wederom Alexander en Niclas uit Zweden, die wijn werkelijk overal!

Ook deze avond mag David Garibaldi aftrappen, rond 19.45 uur. Om 20.45 uur, na een minuut Rock n Roll van Led Zeppelin, want die werd waarschijnlijk te laat gestart, klinkt Allright Krakow…… uit de speakers! Yep, we zijn weer weg met Detroit Rock City. Wat een verschil met de drie eerdere Open Air shows die ik zag! Kijk HIER voor de eerder bezochte concerten van deze EU-tour.  Indoor is een stuk beter! Het podium is volledig open aan de zijkanten waardoor het podium veel beter tot zijn recht komt. Lichteffecten en de vlammenwerpers lopen door in de zaal, echt een stuk gave dan tijdens de Open Air podia. Geluid staat fenomenaal goed afgesteld deze avond. Krakau uit z’n dak!

KISS in topvorm! Alle showelementen worden weer van stal gehaald, daarbij zijn tijdens deze show ook de hef-armen aanwezig waarmee Tommy en Gene de zaal over zweven, dit gaat niet tijdens de Open Air shows. Eric komt met Beth, zoals we dat ook zagen tijdens de Amerikaanse tour, van onder het podium vandaan met zijn piano. Tijdens de Open Air shows wordt de piano het podium opgedragen. Een grandioze show en veruit de beste die we tijdens deze EU-tour zien!

Voor de complete setlist van deze gave avond in Krakau, kijk je HIER. We sluiten wederom een geweldige “KISS avond” af, superrr! Met de stroom aan Poolse KISS fans naar buiten, op zoek naar onze fietsen. De Tauron Arena is inmiddels schitterend verlicht!

Een leuk weekend in Krakau sluiten we af met een TOP-avond. Muziek en een leuke citytrip weer gecombineerd. Vanuit Krakau weer terug naar Düsseldorf Airport, al is landen daar rond 15.30 uur ook geen goed tijdstip, althans voor ons niet. Mede door de spits en het slechtere weer, ruim 3 uur over gedaan om thuis te komen.

Wij zijn weer een leuke ervaring rijker, op naar de volgende trips en die worden al weer snel actueel….

Leave a Reply