Skip to main content
Nieuws

Waarom reisvaccinaties?

Reizen naar landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa, en het Caribische gebied is aantrekkelijk. Er zijn echter gezondheidsrisico’s aan verbonden. In deze landen komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook zijn de hygiënische omstandigheden soms matig tot slecht, wat kan leiden tot ziekte. Zorg er daarom voor dat je beschikt over de juist reisvaccinaties.

Wie op reis gaat, kan voor advies, recepten en vaccinaties terecht bij verschillende instanties.

De lokale GGD, maar daarnaast zijn er vele andere klinieken en ‘thuisprikkers’ die inentingen verzorgen. Never Stop Travelling doet al vele jaren zaken met Huisartsenpraktijk de Kuil in Hapert. Reis-vaccinatie-advies persoonlijk en op maat. Vooruitziende blik zodat je tijdig en zeker niet te veel vaccinaties krijgt. Daarbij altijd up-to-date medicijn advies, waarbij toelichting wordt gegeven op actualiteiten op het gebied van medicijnen die beschikbaar zijn en/of komen.

Welke vaccinaties heb je nodig voor jouw bestemming?

Allereerst is het belangrijk dat je uitzoekt of, en zo ja, welke vaccinaties je voor jouw bestemming nodig hebt. Die informatie vind je op de site van de aanbieder van de vaccinaties zelf. Een zeer betrouwbare en volledige website is die van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Hier vind je ook de aangesloten artsen terug en waar je de prikken en recepten haalt.

Never Stop Travelling adviseert persoonlijk consult:

Bedenk wel dat de adviezen die per land worden gegeven, globale adviezen zijn. Dat is een van de redenen dat je het beste een afspraak kunt plannen voor een persoonlijk consult.Ga je bijvoorbeeld voor langere tijd naar een land — meestal langer dan drie maanden —  dan word je soms geadviseerd je voor meer ziektes in te enten dan voor een kort verblijf. Zo word je niet standaard ingeënt tegen hepatitis B als je naar Indonesië gaat, maar is het wel sterk aan te raden als je van plan bent er maanden achtereen te blijven. Ook maakt het uit wat je gaat doen. Wie twee weken op de fiets door Thailand trekt, wordt aangeraden zich in te enten tegen rabiës (hondsdolheid). Maar ga je in hetzelfde land op strandvakantie, dan is dat weer niet echt nodig.

Binnen een land kunnen de adviezen ook flink verschillen, met name wat betreft het al dan niet nemen van malariapillen. Zo hoef je niet op elk eiland van Indonesië een middel tegen malaria te slikken, en is op dit moment het grootste gedeelte (maar weer niet heel) Mexico malariavrij. Je komt dus niet alleen om een ‘prik’ te halen. De prik die herinneren mensen zich altijd omdat het indruk maakt en geld kost. Echter het advies dat je krijgt, is net zo belangrijk.”

Hoelang moet je je voor vertrek laten inenten?

Gouden regel is: vraag een consult aan zodra je jouw bestemming weet, dan hoor je daar wel hoelang van tevoren je langs moet komen. Er zijn vaccins die in meerdere doses en met tussenpozen worden toegediend. Het gaat dan natuurlijk wel over weken of maanden, en niet over jaren. Sommige vaccins, zoals buiktyfus, beschermen maar voor een aantal jaar. Het heeft overigens altijd zin, hoe kort van tevoren ook, om je te laten inenten.

De concurrentie op het gebied van reisvaccinaties is hevig. Maar voor je de tarievenlijsten op internet doorspit om te kijken waar je het voordeligst uit bent, is het verstandig om eerst eens te kijken of de prikken door de verzekeraar worden vergoed. Vaak worden reisvaccinaties gedeeltelijk of zelfs helemaal vergoed door je verzekeraar.

Verschillende aanbieders hebben bovendien vaak deals gesloten met verschillende verzekeraars.

Hoe duur je vaccinaties worden, hangt dus vaak af van je zorgverzekering. Soms krijg je, ook al ben je niet aanvullend verzekerd, wel korting als je bij een bepaalde verzekeraar zit. Moet je het consult en de vaccinaties zelf betalen, dan kan het lonen om de prijslijsten naast elkaar te leggen. Daarbij is het goedkoopste niet altijd het beste advies.

Behalve op prijs, concurreren aanbieders ook op service. Zo is het mogelijk om je vaccinaties thuis te laten zetten. Never Stop Travelling heeft geen ervaringen met thuisvaccinaties, de meningen in de branche zijn daarover verdeeld! Wie komt er bij je binnen voor je vaccinaties?

Inenten is verstandig, want waarom zou je risico’s lopen die je gemakkelijk vermijdt? Maar het blijft ook verstandig goed na te denken over wat je wel en wat je niet doet als je op reis gaat. Het beste advies dat wij vaak aan mensen geven is: doe je gordel om als je in het buitenland in een auto stapt. Want al zijn infectieziekten een reëel risico, de kans dat je tijdens je vakantie om het leven komt bij een verkeersongeval is vele malen groter.

Leave a Reply