Skip to main content
Muziek tripsStedentripsWeekend weg

“The End of the Road” in Europa!

Tijdens de laatste KISS Tour “The End of the Road” wordt natuurlijk Europa niet vergeten….

Voor de doorgewinterde KISS fan wil dit zeggen: Op reis! Onze “End of the Road” begon al in maart, tijdens de Amerikaanse tour. Wij waren toen in Boston, New York en Philadelphia, drie concerten om nooit te vergeten! Natuurlijk ging die trip ook gepaard met het bezoeken van deze prachtige Amerikaanse steden, ons Amerikaanse (KISS) avontuur kun je HIER terug zien/lezen. Nu is het de beurt aan Europa! Op het programma staat (als je de stad aanklikt kom je direct in het betreffende blog):

München
Essen
Hannover
Krakau
Graspop (Dessel)
Amsterdam
Londen en Manchester

Een bijzonder muzikaal avontuur, met uiteraard de nodige overnachtingen en sightseeing. We starten dus in München, op 31 mei 2019. Een stad waar we al uitgebreid waren tijdens KISS World 2017. Vandaar dat er voor deze trip gekozen is om op- en neer te vliegen vanuit Düsseldorf. Prima luchthaven voor binnenlandse vluchten in Duitsland en voor ons dichtbij, daarbij hebben ze goede en voldoende parkeergelegenheden nabij de luchthaven, is zeker een voordeel om vanuit Düsseldorf te vertrekken. Als je in München landt moet je nog een dikke twintig minuten met de trein voordat je op de Hauptbahnhof arriveert. Je staat dan gelijk midden in München, lijn S8 of S1 brengt je vanuit de luchthaven naar het centrum, houd daarbij rekening met ruim 40 minuten voordat je in hartje München staat.. KISS speelt tijdens deze tour op de Konigsplatz, een open lucht concert dus. Gekozen om nabij de concertlocatie te slapen, Hotel Augusten München. Centraal gelegen en dus een prima uitvalsbasis om München te verkennen, de keuze voor deze trip was de locatie nabij de Konigsplatz. Voor alle gezelligheid in hartje centrum ga je natuurlijk naar de Marienplatz, Een druk plein, zeker bij goed weer.

Een bezoekje aan het Hard Rock Cafe Munich mag natuurlijk niet ontbreken, ook hier in 2017 al geweest maar altijd goed om nog wat andere KISS liefhebbers te treffen. Zeg maar een soort van ontmoetingsplaats voor liefhebbers! Bij binnenkomst otmoet ik al snel de groep met Belgische liefhebbers en ook KISS Army Spain is vertegenwoordigd in München. Ook dat zijn sinds ons bezoek aan Spanje in 2018 geen onbekenden! Een gezellige middag met vele gave verhalen volgt…. Zoals al vaker gezegd, KISS is niet alleen een orkestje wat muziek maakt, KISS connects people around the world. Door KISS heb ik al vele landen, steden, hotels, concertzalen e.d. bezocht! Daarvoor ben ik de heren dankbaar!

Mijn hotel, ligt op 500 meter van de Konigsplatz, voor een concert op dit plein een prima en betaalbare uitvalsbasis. Ik arriveer omstreeks 18.30 uur nabij de Konigsplazt, qua doorlooptijd kunnen ze hier nog wel wat verbeteren, heb dik 45 minuten in de rij gestaan alvorens ik binnen was. Alvorens ik het terrein ga verkennen natuurlijk ff een biertje in een KISS beker, yep dat doen ze dan weer goed in Duitsland ($$$). München is het derde concert van het Europese gedeelte van The End of the Road Tour, hiervoor hebben ze met de Konigsplatz wel een erg bijzondere locatie uitgekozen. Kleine 20.000 mensen weten de weg deze avond te vinden en dat is merkbaar, het is druk. The New Roses mogen rond 19.15 uur de avond aftrappen. Hun, lekker in het gehoor liggende Rock, doet het in de kleine zaaltjes beter dan op deze grote vlakte. Ik zag ze eerder in Tilburg als voorprogramma van The Dead Daisies. Daar kwamen ze beter uit de verf dan hier. Heren gaat dit jaar, evenals in 2018, ook mee op de KISS KRUISE IX, ga ze daar zeker nog zien. Om exact 20.45 uur is Led Zeppelin klaar met “Rock n Roll”, dus is het tijd voor Allright Munich….. Zoals ik in Amerika al zag, komen de heren op drie plateaus naar beneden. Een grandioos gaaf begin! Knallen maar! Helaas is het nog niet geheel donker, waardoor de lichtshow tijdens de eerste nummers nog niet helemaal top uit de verf komt, gezien de bebouwing rondom de Konigsplatz verwacht ik dat het tijdschema wel nageleefd dient te worden i.v.m. geluidsoverlast. Dit behoort wel bij de nadelen van Open Air shows, zeker met een show zoals KISS die laat zien.

Na 2 uur en 10 minuten (!!) is het gedaan, KISS blaasde München omver! Mijn 59ste KISS show is een feit! Al moet ik eerlijk bekennen dat de Open Air shows toch minder spektakel zijn dan de concerten in de zalen. Het geluid stond wat aan de “zachte” kant en qua gitaargeluid knalde het niet echt super heftig. Enkele showelementen zoals die in de zalen aanwezig zijn, worden tijdens de Open Air shows achterwege gelaten. Denk hierbij aan: De rizer tijdens Lick it up, de armen waar Tommy en Gene mee over het publiek vliegen, het draaiplateaux van Paul tijdens Love Gun e.d. Daarbij waren er 11 discs in de lichtshow aanwezig, in Amerika waren dat er 17. Wellicht wordt dit nog aangepast in de indoorshows waar wel de volledige show op te bouwen is? Ik klaag niet want KISS stond op het podium en dat telt. Niet het beste KISS concert uit mijn KISSstory, maar maximaal genieten was het weer zeker! Voor de setlist kijk HIER. Deze setlist zal naar verwachting ongewijzigd blijven tijdens deze EU tour!? Aangezien het deze ochtend al vroeg dag was, besluit ik na de show mijn hotel op te zoeken. Op zaterdag 1 juni reis ik weer vanuit München, via Düsseldorf terug naar huis. Nachtje thuis om vervolgens op 2 juni 2019 weer af te reizen naar Essen!

Vroeg in de middag knallen we naar Veldhoven, Silvy ophalen en op naar Essen! Voorafgaand aan de show is er afgesproken bij Star Diner te Essen, ongeveer 1,5 km van het Stadion Essen, waar het deze avond te doen is. Het is boven de 30 graden vandaag, erg warm en geen zuchtje wind! Bij Star Diner loopt het lekker vol met Nederlandse KISS fans, gaaf om iedereen weer te zien en te spreken! Gezellig! KISS connects people! Na een (vette) hap en enkele drankjes lopen we met z’n allen richting het Stadion! 2 juni 2019, show nummer twee van The End of the Road tour in Europa, mijn 60ste KISS concert!

Guido levert in ieder geval een TOP prestatie door een schaaltje groente op te eten en 1,5 km te wandelen naar het Stadion! Hoppa, en dat allemaal op zondag! “Onze” Vault boys, Marco en Mark treffen we nog bij het stadion! Na vier ingangen te hebben bezocht zijn we eindelijk binnen met ons “Front of Stage” tickets. Blijft toch af en toe bot volk die Duitsers. Bij binnenkomst is direct duidelijk dat deze plaatsen een stuk beter zijn dan de plaats waarop ik het concert in München heb gekeken. Stadion goed gevuld, 20.000 fans aanwezig! Ook “onze” Vault fotograaf uit Amsterdam was present, Stefan Schipper, ditmaal als liefhebber/fan ipv fotograaf! Gezellig/gave gast!

Als openings-act krijgen we David Garibaldi voorgeschoteld, voor ons geen onbekende omdat wij hem ook al zagen in Boston, New York en Philadelphia. Kunstenaar met Rockmuziek op het doek! Ozzy, Steven Tyler en uiteraard KISS komen aan bod. De meningen over dit voorprogramma zijn verdeeld, ik kan het zeker waarderen! Rond 20.50 uur knal Allright Essen…. weer uit de speakers! Helaas wederom wat aan de lichte kant tijdens de aanvang van de show! KISS blaast ons direct omver, het geluid is echt een heel stuk vetter dan in München, wat een verschil. Wat een energie weer! Ook deze avond staat KISS weer als een huis, Gene is echt geniaal!

Pas rond 23.05 uur is het, na een gigantisch vuurwerkspektakel, gedaan met de pret. KISS zet wederom 2 uur en 15 minuten op de teller! Alle bommen en granaten waren aanwezig deze avond. Wellicht waren er in München toch wat geluidsbeperkingen opgelegd? Setlist deze avond was gelijkwaardig aan die van München, zie HIER. Na de show nemen we afscheid van iedereen, wat een avond! KISS kwam, zag en Destroyed Essen! Uiteindelijk iets te laat bij de auto maar het verkeer wordt snel en efficiënt Essen uitgeleid. Oogjes dicht om 01.30 uur. Drie nachtjes in het eigen bed en dan is het de beurt aan Hannover.

5 juni 2019, op naar Hannover. Rond 11.30 uur vertrekken we voor onze rit van zo’n 420 km, richting Best Western Parkhotel Kornsberg, ons verblijf voor deze nacht! Op pad met Silvy, Pim en Sander! Ad zien we in Hannover, sterker nog, die is al in ons hotel voordat wij er zijn. Na het inchecken is het dus hoogste tijd om te proosten om wederom een gaaf KISS avontuur. Dorst yep, het is immer 34 graden in Hannover, dit terwijl we met 20 graden vertrokken thuis. Temperatuur liep lekker gedurende de autorit. We slapen op een kleine 300 meter van de Expo Plaza, waar het KISS circus vanavond neerstrijkt! Na het eten, kun je prima in ons Hotel, lopen we richting Expo Plaza. Op naar een nieuw KISS avontuur! We hebben ook vanavond weer “Front of the Stage” tickets, we staan dichtbij, erg dichtbij! Rond 19.45 uur is het weer de beurt aan Artist David Garbaldi om deze ronde Alice Cooper, Mick Jagger en natuurlijk KISS op zijn doeken vast te leggen. Ik blijf het kunstig vinden en nog steeds geen slecht keuze als voorprogramma!

Na David Garibaldi is weer even pauze, rond 20.45 uur begint het spektakel weer: Allright Hannover….. Heerlijk om de heren van zo dichtbij te zien landen op deze geweldige stage. Een stage die nog steeds maar 11 discs in de lichtshow bevat, in Amerika waren dat er dus 17! Mag de pret niet drukken! We staan rechts van het podium en zowel Tommy, Gene als Paul komen erg dichtbij hun poses doen! Geweldig! Zo’n 16.000 aanwezigen gaan uit hun dak!

Setlist van Hannover is ongewijzigd, kijk HIER voor het overzicht! Na de show gooit een van de roadies een zak plectrums het publiek in, snel oprapen dus! KISS sluit wederom een geweldige show af, krijg je daar dan echt nooit genoeg van? Nee! Wij doen nog een drankje en leuke verhalen in de Hotelbar om rond 01.00 uur deze geweldige. In de ochtend, na het ontbijt, heb ik uitgecheckt en wacht ik op de rest voor ons retourtje richting Veldhoven, Bladel en Bergeijk. In de lobby komt David Garibaldi aangelopen, ik raak even aan de praat met hem en natuurlijk even een selfie! Hij vind het geweldig in Europa, beter dan in Amerika als support act van KISS. Daarbij praat het regelmatig met de heren van KISS, in het bijzonder met Paul over kunst. Leuk te horen!

Uiteindelijk sluiten we gaande weg deze middag ook deze gave KISS trip weer af, tot de volgende rond! Wij reizen op 18 juni naar Krakau voor een nieuw KISS avontuur, in combinatie met een Citytrip en een bezoek aan Auschwitz. Voor een uitvoerig verslag van deze trip kijk je HIER.

23 juni 2019, een nieuw KISS avontuur op Graspop Metal Meeting in Dessel. Een vier daags festival wat ik vaak volledig bezocht heb maar voor dit jaar verkies ik alleen de zondag, vanwege oa KISS, Def Leppard en Whitesnake. Daarbij heeft de KISS Tour 2019 al de nodige impact gehad en krijgt het nog dat 1 dag Graspop voldoende is voor dit jaar! De weersvoorspellingen zijn hot om de hottest band in the world te gaan zien, een leuke combinatie, echter KISS trapt pas rond 23.00 uur af dus een pittig dagje in het vooruitzicht. We doen voor deze dag weer een auto/fiets combinatie. Aangezien KISS het festival afsluit is de verwachting dat vele bezoekers het festivalterrein gaan verlaten na KISS, als je dan op een van de door Graspop aangewezen parkeergelegenheden parkeert, dan wordt het een lange terugreis. Dessel is voor ons maar zo’n 20 km rijden en we kennen de weg daar, dus we parkeren de auto in Dessel en gaan op de fiets naar het festivalterrein, waar overigens voldoende gelegenheid is om je fiets te parkeren. Centrum van Dessel ligt ongeveer 4 km van het festivalterrein verwijderd. Rond 15.00 uur zijn we aanwezig op het Graspop gras, wat dan al voor de vierde dag betreden wordt, dus veel zand ipv gras.

Het is druk op Graspop, voor het tweede jaar volledig uitverkocht! Graspop is TOP georganiseerd, moet ook wel met zo’n hoeveelheden aan mensen. Wat direct opvalt is de mega grote screens die langs het podium hangen, ook aan de achterzijde van de mengtafel is een groot scherm aanwezig! Hiermee is ieder detail op het podium zichtbaar voor de gehele festivalweide. Feit is wel dat je niet “zomaar” iedereen die je kent ook ziet met deze druktes, je moet echt specifiek afspreken! Ik heb Graspop, tot drie jaar terug, trouw jaarlijks bezocht maar weet nu ook weer waarom ik toen afscheid genomen heb van dit mega-spektakel. Muziek en concerten vind ik leuk en bijzonder, echter met deze “grootsheid” gaat de gezelligheid en de sfeer wel wat onderuit. Zo bezocht ik de afgelopen jaren ook vele andere concerten en wat kleinere festivals, eerlijk is dan eerlijk, daar gaat mijn voorkeur meer naar toe. Genoeg gemauwd, want we zijn gewoon op Graspop en KISS speelt hier vanavond in het kader van hun End of the Road Tour, dus zijn we enigszins verplicht om naar Graspop te gaan, ligt immers bijna in de achtertuin.

Eerst maar eens kijken naar Whitesnake, waar “vriend” David Coverdale zich met gemak door ene reeks aan Whitesnake klassiekers heen slaat. Een goed optreden met veel klassiekers! Details van de concerten laat ik graag over aan de vakbladen. We krijgen nog het nodige mee van Rob Zombie, niet helemaal mijn ding maar hij en zijn band zetten zeker een zeer vet en acceptabel optreden neer op de grasvlakte van Dessel. Eten en drinken kun je echt overal en in alle soorten en maten, grandioos! Op tijd waar bij de Mainstage terug waar Def Leppard gaat knallen, daar we enige tijd terug Def Leppard nog zagen in Nottingham en Newcastle, als headliner, benieuwd hoe ze de weide van Graspop gaan bespelen. Een grandioos optreden wat deze ronde niet vastgezet is rondom Hysteria, zoals dat in Engeland wel het geval. Klassiekers, een super goed optreden! Beide bands hebben het voordeel dat ze deze dag op het “KISS podium” mogen spelen!

Nog even een hapje en drankje en op naar een nieuw KISS avontuur. KISS trapt rond 23.00 uur af, Allright Graspop……. BAM we zijn weer onderweg met Detroit Rock City! KISS speelt voor een festival optreden echt heel goed! Het grote screen achter Eric Singer, is niet het KISS screen van deze tour, enige vorm van concessies is kennelijk noodzakelijk op festivals!? Daarbij missen we in de lichtshow en op wat andere punten nog enkele showeffecten. Wel zien we een aantal gigantische vlammenwerpers extra voor het podium, die zijn mega-vet! KISS is in TOP-vorm en Gene heeft het, ondanks de hitte, goed naar zijn zin.

KISS sluit rond de klok van 01.10 uur het Graspop festival 2019 af! Een betere en explosievere afsluiter had Graspop zich niet kunnen wensen. De volledig Graspop setlist, vind je HIER. Een latertje dus! Mijn 63ste KISS concert is een feit! Met de fiets de auto weer opgezocht en ondanks dat Dessel maar een kleine 20 km rijden is, is het toch 03.00 uur geweest voordat de oogjes dicht vallen. Slapen want morgen wacht d’n Gene ons alweer op in Amsterdam…

25 juni 2019, allright Amsterdam…… De wereld rond en dan eindelijk ook “bij ons”, natuurlijk doen we voorafgaand nog een “fanmeeting” bij JinSo Loungebar & Restaurant, nabij de Ziggo Dome. Altijd goed, leuk maar vooral ook bijzonder om iedereen weer te zien! Jongen waarmee we in 1988 al KISS concerten bezochten, we worden ouder….. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn maar gelukkig zien we nabij de Ziggo ook nog vele bekenden!

Een nieuw KISS avontuur kan weer van start! Mijn negende van deze tour en over-all mijn 64ste. Deze ronde had ik de drie meiden van Jolanda en mijn bedrijfsadviseur (Rob Bierens) meegenomen om dit “KISS feest” bij te wonen, bijzonder! Uiteraard mocht deze avond ook weer afgetrapt worden door David Garibaldi, dit rond de klok van 19.45 uur. Gaaf dat hij vanavond Slash en Angus deed, die hadden we nog niet eerder gezien.

KISS zou vanavond om 20.45 uur starten maar het is 21.00 uur als de zaallampen uit gaan, een uitverkochte Ziggo gaat uit zijn dak nadat het wereldberoemde “KISS doek” valt! Super vet! De complete EU show er in, mijn inziens het beste concert van de EU tour wat ik tot dusver heb gezien. Complete setlist van Amsterdam zie je HIER. KISS in TOPvorm! Minpuntje is dat op de tribune iedereen blijft zitten en dat het staan ook niet gewaardeerd wordt! Dit is zeldzaam bij KISS concerten! Verder zat de sfeer er goed in en bespeelde Stanley het publiek zoals we gewend zijn van hem, TOP!

Was dit dan echt de laatste KISS in Nederland? De toekomst zal het uitwijzen! Feit is dat Gene recentelijk melde dat deze tour echt drie jaar gaat duren en dat er pas zo’n 60 steden bezocht zijn, we hebben dus nog ff. Mocht dit de laatste zijn dan werd in ieder geval afgesloten in stijl; want dit was een GRANDIOOS concert! Na Duitsland, Polen, Nederland en België sluiten we The End of the Road in Europa 2019 af in London en Manchester, het volledige avontuur zie je HIER.

Leave a Reply