Skip to main content
Inspiratie-reizenMuziek tripsStedentripsTreinreizen

KISS live in Boston, New York and Philadelphia (The End of the Road Tour)

In het jaar dat ik 50 ga worden, gaat het dan toch echt gebeuren! KISS live in New York zien! Natuurlijk gaan we tijdens deze “KISS trip” ook weer het nodige in beeld brengen van de locaties die we gaan bezoeken! Boston, New York en Philadelphia we zijn onderweg………

Het volledige blog bekijken of direct naar alles over Boston, New York of liever naar Philadelphia?

KISS Fan, yep……
Is een soort van way of life, zeg maar!

My KISS-story in het kort…….. Zo begon mijn persoonlijke KISS-story ergens in 1979, ik was toen 10 jaar, en KISS had net Dynasty uit en natuurlijk hun hit “I was was made for lovin’ you”, voor mij nog steeds een nummer wat totaal niet relevant is voor KISS repertoire. Dus in die tijd, werken en centjes verdienen, om alle KISS platen die al uitgebracht waren voor 1979, aan te kunnen schaffen. Mijn ouders vonden het “sonde van het geld”, het is een tijdelijke rage en waait wel weer over en straks zit je met al die dure platen die je aan de straatsteen niet kwijt kunt. Jaaaaa, Pa en Ma (ik luister toch niet!).

Ik hield stug vol, in 1983 speelde KISS in Brussel (België), Nederland werd overgeslagen en mijn ouders vonden mij te jong, dus geen KISS voor Ruudje in 1983. 4 november 1984 was het dan eindelijk zover KISS speelde in de IJsselhal te Zwolle, Animalize Tour. Mijn Pa hield woord en bracht mij met enkele vrienden naar Zwolle. Bon-Jovi in het voorprogramma (Wie, juist ja! Had in die tijd nauwelijks nog iemand van gehoord). KISS was in die tijd absoluut niet op zijn hoogtepunt en de originele bezetting was al even uit beeld. Maar goed, met Eric Carr (RIP sinds 24 november 1991) en Bruce Kulick (beide zeer favoriete KISS members voor mij!) in de gelederen een prima bezetting. KISS had het jaar daarvoor besloten om zonder de wereldberoemde make-up verder te gaan. Mijn “First KISS” (zoals Paul Stanley dat altijd benoemd) was zonder make-up en de niet originele bezetting. Met zo’n 4.500 andere bezoekers een hoogtepunt uit mijn concertgeschiedenis, mijn helden live voor me! WAUW!! Het bezoekers aantal gaf al duidelijk aan dat KISS in een neerwaartse spiraal zat in die periode, maar voor mij niet zo interessant! Ik was immers MEGA-FAN van die gasten!

Ik bleef fan, alles volgen, popfoto’s, hitkranten, fanbladen e.d. Alles waar ook maar een beeldje van KISS in stond schafte ik aan. Internet, social media, online platform……. Nee, die waren er toen nog niet.

Het werd 1988, KISS bracht Crazy Nights uit, voor mij een goede plaat met zeker enkele TOP KISS nummers er op. Ook zeker enkele bagger nummers. Ter ere van die plaat kwam KISS weer naar Europa, YEAH! Populariteit was nog steeds dalende dus op de Monsters Of Rock festivals, die KISS speelde, werd er ergens op de dag gespeeld, dus niet als hoofdact. Maar goed, ik was inmiddels 19 jaar jong dus op pad! Tijdens deze EU Tour organiseerde The Dutch KISS Army (fanclub) een reisje naar London voor de twee (headline) concerten in Wembley Arena. Max. 50 personen, dus snel schakelen en inschrijven! Yep, wij (Pim en ik) gaan mee!! Achteraf gezien misschien wel een van de slechtste KISS tours, maar goed wat waren we happy!! Tweede avond (25 september 1988, never forget that day!!) mochten we met de NL fanclub backstage! Legendarisch!! Ongelooflijk spannend, oog in oog met mijn helden. Ik was 19 dus keek enorm op tegen deze, toen nog, jongens!
Backstage was toen nog kosteloos, kun je nu niks meer bij voorstellen. A night and weekend to remember!

Zoek de verschillen: Bruce Kulick en deze jongen
Onder: 25 september 1988 – Wembley Arena te London (UK)
Boven: 6 november 2017 – KISS KRUISE VII

Life goes on tot in 1992, weer vier jaar geleefd zonder KISS concerten! Eric Carr (RIP) is inmiddels overleden en vervangen door Eric Singer (nu ook in de band). De band heeft pas Revenge uitgebracht (mijn inziens nog steeds een van de beste KISS platen) en doet een flinke US tour maar Europa blijft uit.Mei 1992 worden er 8 concerten in Schotland, Wales en Engeland afgewerkt, that’s it! Dus op naar Engeland voor drie concerten (1 x London en 2 x Birmingham). Geweldige concerten, misschien wel de beste die ik van KISS zag. De band was in TOP vorm en wellicht met Bruce, Eric, Gene en Paul in de beste bezetting uit het complete KISS bestaan! Voor vele “killing” als ik dit schrijf maar voor mij waarheid. Openen met “I stole your love”, WAUW!

Bij de Hard Rock Cafe London krijgen we nog een toetje, we ontmoeten Eric en Bruce, bij toeval op straat, hun hebben een interview met Kerrang (Rockblad uit Engeland).

Snel terug naar Nederland want KISS doet nog een signing session bij platenzaak Fame in Amsterdam, voordat ze terug vliegen naar Amerika. Daar MOET ik bij zijn. Dus die dag vroeg in Amsterdam, Lucky me, ik hor bij de eerste en vele moeten zonder handtekening en foto terug naar huis. KISS heeft een straks schema en zijn maar even in de gelegenheid voor de signeer stop. Door de UK concerten moet ik het Countdown Cafe optreden in 1992 missen, helaas!

Yep, het leven gaat weer vier jaar verder zonder KISS concerten! In Amerika tourt de band regelmatig maar wij zien ze hier niet en de kosten zijn destijds te hoog om even die kant op de te gaan. Het wordt 1996 en KISS kondigt een reünie aan, dus in de originele bezetting met Ace, Peter, Gene en Paul ennuh, de make-up gaat er weer op. Aanvankelijk alleen wat concerten in de USA! De vier in New York (Madison Square Garden) moet ik missen, terwijl een aantal vrienden wel gaan, maar ik had in die periode een vakantie geboekt en kon daar niet echt omheen. Gelukkig speelde KISS op de Monsters of Rock in Donnington, 17 augustus 1996! Dus terug uit Noorwegen en direct door naar Engeland. Mega kippevel toen op de legendarische avond KISS, in de originele bezetting, het podium op kwam in make-up en de pakken zoals we die kennen. Mijn eerste KISS concert met alles er op en aan. Ik werd gek!

Deze Reünie bleek een mega succes dus een grootse tour volgde, vanaf 1996 komt ook Europa steeds meer in beeld!

1996/1997 zag ik 10 KISS concerten!! Vanaf 1997 ff rust tot 1999. EU Tour Psycho Circus, ik zie vijf KISS concerten. Samen met Bruce in 1999 op een KISS convention in Keulen. Ja, ook conventions en fanclubdagen met KISS gerelateerde gasten en ex-leden, bezocht ik in alle jaren zeer fanatiek. Iets te doen, dan was ik er bij!

Hierna mogen we weer een aantal jaren in de “wachtstand”, er gebeurt van alles en de originele band valt weer uit elkaar, was ook wel een beetje te verwachten. In 2008 en 2010 worden we in Europa weer aardig verwend met concerten. 2008 zie ik vijf KISS concerten en in 2010 wederom vijf concerten. Inmiddels staat de teller op 32 concerten verdeeld over vijf verschillende landen. KISS is ijzersterk in de bezetting met Eric (Singer), Tommy, Paul en d’n Gene!

In 2013, KISS heeft inmiddels Monster uitgebracht en tot op de dag van vandaag hun laatste officiële plaat, komen we er in Europa weer bekaaid vanaf. Een handje vol concerten waarmee we het moeten doen. We hebben wel de primeur van de nieuwe spider stage. 1 juni 2013 ben ik bij het openingsconcert in Stockholm, kijk HIER voor het complete verhaal van die dagen! Ik heb nog een leuke meeting met Tommy, mijn foto haalt het nog in een gaaf Zweeds KISS boekwerk. Daarbij krijg ik steeds meer Zweedse KISS vrienden!

Tijdens deze korte tour reis ik ook nog af naar Praag. 2013 was dus goed voor twee nieuwe landen waarin ik KISS niet eerder zag, hoppa! Van de “rage” waarover mijn ouders het in 1979 hadden is al lang geen sprake meer, het is meer “Part of my life” geworden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2011 vertrok de eerste KISS KRUISE, een geweldig fenomeen, waar echt iedere fan eens aan deel zou moeten nemen. Het trok mijn aandacht maar mijn prive situatie liet het niet toe om af te reizen naar Miami om ook mee op de boot te gaan met KISS. Hetzelfde gelde voor 2012 en 2013.

Gelukkig kwamen er positieve veranderingen en kon ik in 2014 voor de eerste keer mee op de KISS KRUISE. KISS KRUISE IV. Ik heb daar destijds een compleet blog over geschreven, dat kun je HIER nalezen.
Feit is dat deze (eerste) KISS KRUISE zeker een hoogtepunt is uit mijn persoonlijke KISS-story. GEWELDIG!

In 2015 speelde KISS wederom een aantal concerten in Europa, geen grootse tour maar ze waren toch weer in Europa! “40 Year Anniversary Tour” genaamd, ik zag vier concerten waarom een geweldig optreden in Le Zenith in Parijs! In Frankrijk zag ik KISS nog nooit dus hiermee kwam de teller op 9 landen te staan waarin ik KISS concerten zag.

Verder bleek die KISS KRUISE toch wel impact te hebben gehad, toen ik immers in 2014 van board liep was mijn eerste reactie: volgend jaar ben ik hier weer.

Dus KISS KRUISE V geboekt en present. Lees HIER alles op mijn KISS KRUISE V blog.

KISS is meer dan alleen muziek, dat blijkt zeker ook op de KISS Kruises! Mijn vriendschappen die opgebouwd worden rondom deze band reiken inmiddels over de gehele wereld. Echt heel gaaf en vooral bijzonder. Gelukkig zijn we inmiddels wel aanbeland in een goed social media tijdperk waardoor een vele malen eenvoudiger is om contacten te onderhouden. Zelf ben ik nooit zo’n actieve verzamelaar geweest van KISS artikelen, natuurlijk heb ik de nodige KISS artikelen liggen maar het meeste van belang vind ik mijn persoonlijke KISS momenten, concerten, meetings e.d.

2016 is weer een mager KISS jaar, maar het KISS KRUISE virus is aardig aangeslagen inmiddels dus ook in 2016 weer de boot op. KISS KRUISE VI, lees HIER mijn complete verhaal. Ook geldt zeker dat KISS mij op vele plaatsten in de wereld heeft gebracht! Ooit een “op- en neertje” naar concerten maar vaak ook gepaard met reizen, overnachtingen en het bezoeken van gave bestemmingen. In 2016 combineerde we de KISS KRUISE met New York, niks mis mee!

In 2017 volgt er, in het kader van “KISS World” weer een Europese tour. Ik zie zes concerten en HELL YEAH, op 31 mei 2017 zie ik in the O2 in London, mijn 50ste KISS concert. Een mijlpaal!
Ik heb van deze London trip, incl. The Dives concert en een tweetal Iron Maiden concerten een blog geschreven dat kun je HIER zien. Daarbij wil ik zeker vermelden dat Paul Stanley bij het The Dives optreden van zoon Evan, de gehele show op twee meter bij me vandaan stond. Wat an awesome night!

Dit zijn dus de momenten waarover ik eerder sprak, die tellen voor mij en daar kan geen verzameling in een KISS-room tegenop. Althans als je het mij vraagt. Verder heb ik deze KISS World 2017 in kaart gebracht. Ik was in Dortmund, Stuttgart, München, Frankfurt, Rotterdam en London. Alles over deze bijzondere ervaring lees je HIER. A KISS LIFE! Ook in 2017 sla ik de KISS KRUISE niet over. Hoezo verslaafd!? De vierde KISS KRUISE op rij, dit keer vanuit New Orleans. De andere Kruises deden we voorafgaand aan de Kruise iets leuks nu naderhand, roadtrip van New Orleans naar Memphis incl. Graceland. Wederom geweldig/bijzonder. Alles over KISS KRUISE VII lees je HIER.

Bye Bye Silvy, goed terugreis wij gaan onze auto ophalen en op naar Memphis…… Bedankt voor de gezelligheid op jou eerste Kruise, wat hebben we genoten!! 2018: In de jaren hebben KISS leden vreemde en soms leuke uitstapjes gemaakt, uiteraard heb ik ook deze zaken allemaal op de voet gevolgd. Zo deed Gene Simmons in 2017 een aantal optredens in Amerika met zijn Gene Simmons Band. Hiermee zijn in 2018 plannen gemaakt in Europa. Er bij zijn dus! Op 2 juni 2018 speelde Gene’s band een legendarisch optreden in Stockholm! Ik was daarbij met Remco, geweldig!! Super gaaf om hem dit eens te laten beleven, hij heeft natuurlijk niet zoveel met d’n Gene maar ook bij Remco was de spanning af te lezen! Daarbij MEGA DANK aan Ryan Spencer Cook (Gitarist van GSB) voor de meet and greet die hij voor ons regelde. Alles over dit GEWELDIGE Stockholm avontuur zie je HIER.

2018!! KISS gaat door, dus Ruudje reist ook mee verder op de KISS journey….. KISS speelt in 2018 allen in Spanje en Portugal, vijf concerten in totaal. Onze reisplannen voor 2018 worden omgegooid om KISS daar te gaan zien. Ik zie drie concerten in Spanje: Barcelona, Madrid en Cordoba. Landenteller komt hiermee op 10, want ik zag KISS niet eerder in Spanje dan dit jaar. Uiteraard heb ik ook deze trip goed in beeld gebracht, zie HIER voor het complete KISS 2018 verhaal. Tevens meet and greet gehad in Hard Rock Cafe Madrid met Tommy en Eric.

Na deze geweldige Spanje belevingen is het tijd om terug te gaan naar Luxemburg. Nog drie concerten van Gene Simmons Band op het programma! WAUW! Onvergetelijke avonden in Luxemburg, Tilburg en Oberhausen. Gene is in TOP vorm en laat zien dat bijna 69 jaar jong zijn niks wil zeggen! Alles over deze optredens zie je HIER. Ontmoetingen met Gene volgen elkaar snel op, ik word gek……..

Hoogtepunt uit mijn KISS-story is the Vault Experience in Amsterdam. Alles over deze GEWELDIGE dag vind je terug HIER, onderzijde van het blog (ff scrollen dus).

Na deze dag is het even “KISS rust”. Mijn helden worden ouder en een einde ligt in de lijn der verwachting. Richting het einde van 2018 maakt KISS bekend dat er een tijd is aangebroken om te gaan stoppen. The End of the Road tour wordt aangekondigd. Nog geen definitieve einddatum maar de komende twee a drie jaar zullen wel het einde van een bijzonder tijdperk gaan vormen. Ondanks alle gave Kruises (ook 2019 KISS KRUISE IX, is alweer geboekt), heb ik KISS nog nooit echt in de zalen gezien. Daar gaan we de komende weken verandering in aanbrengen. We gaan dus wederom een gaaf en bijzonder hoofdstuk aan mijn persoonlijke KISS-story toevoegen! Boston, New York en Philadelphia we zijn onderweg…….

Inmiddels 55 concerten verder in 10 verschillende landen, gaat mijn “End of the Road” beginnen in Boston. Ik ga mee door tot het einde, dit jaar mijn 40ste KISS jaar, het begin dateert voor mij alweer van 1979. “Ouder worden” kent zo zijn voordelen maar als ik Paul en Gene weer zien, gaan we toch echt terug de “kindertijd”. Hun hebben mij wel laten ervaren wat het is om persoonlijke helden te hebben en zeker ook wat het is om “fan te zijn”. Dit maakt lang niet iedereen mee in zijn leven! Daarvoor mijn dank, maar dat had ik Gene al verteld tijdens the Vault in Amsterdam! Op naar een nieuw hoofdstuk in mijn KISS-story…….

Boston: 24 t/m 27 maart 2019

We zijn weer aan de andere kant van de Atlantische Oceaan! Met vijf uur tijdverschil (vroeger dan in NL) is het ongeveer 13.00 uur als we aankomen in op Boston Logan International Airport. Let op -5 uur tijdverschil in onze wintertijd, dit wordt volgende week -6 uur uur want wij Nederlanders hebben besloten in de zomer en winter onze klokken te verzetten! Waarvoor en waarom eigenlijk?

Boston kent niet zo’n hele grote luchthaven dus na het oppikken van wat cash geld ($$), gaan we met de taxi naar ons hotel.  We slapen de komende drie nachten in Harborside Inn in Boston. Echt een prima en redelijk betaalbare uitvalsbasis om Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts, te verkennen. We liggen midden in het centrum! Na het inchecken toch maar even de straat op het is immers nog vroeg en we moeten er voor zorgen dat we zeker niet te vroeg gaan slapen want anders komen we niet goed door dit tijdsverschil heen. Een lange dag dus!

Koffie in de Starbucks mag natuurlijk niet ontbreken, we zijn immers in the USA! Zien we meteen terug hoe de jeugd op een zondag zich vermaakt, allemaal in de Starbucks (gratis Wifi) met telefoon, computer en/of tablet. Verder lijkt op het eerste oog Boston geen hele bijzondere stad maar de komende dagen gaan vast uitwijzen wat hier allemaal te beleven is. Aangezien we vlakbij de Hard Rock Cafe Boston slapen gaan we daar ook direct maar ons eerste avondmaal nuttigen. We zijn immers fanatiek bezoeker van Hard Rock Cafés en zo wordt dit alweer onze 24ste locatie die we bezoeken.

We lopen nog een stukje van “The Greenway” in het centrum van Boston, een groenstrook van zo’n 1,5 mijl (= 2,4 km) midden in het centrum. Hier hangen allemaal oude uithangborden die vroeger waren geplaatst bij restaurants, tankstations e.d. Antiek midden in een relatief modern ogend centrum! De wat oudere gebouwen zijn allemaal gerestaureerd en ogen daarmee weer “van deze tijd”. Een leuke wandeling langs the Rose Kennedy reenway of Boston!

Helaas toch wat last van een jetlag want na onze eerste nacht is het rond 05.00 uur toch dag! “Goedemorgen” Boston zullen we maar zeggen! Op onze tweede “Boston dag” gaan we te voet de stad verkennen. Al snel merken we dat Boston zeker een mooie stad is om nader te onderzoeken, geen drukke toeristische stad (althans in deze periode niet), maar kent vele bezienswaardigheden. Verder valt op dat de stad erg schoon is, geen vuiltje op de grond! Veel historische gebouwen, waarvan vele een flinke opknapbeurt hebben ondergaan. En Guinness in een Amerikaanse Truck past gewoon… Ierland meets de USA!

Aan de harbour side, nabij ons hotel kun je mooi langs de waterkant wandelen. Ondanks het schitterende weer, is het toch wat fris en kunnen we ook zien dat hier enkele weken terug ook gewoon een pakket sneeuw is gevallen. Een kleine fotoshoot in de sneeuw is dan ook een feit. Boston is een relaxte Amerikaanse stad en kent niet de hectiek van vele andere steden, je kunt hier wel spreken van een relaxte sfeer. Daarbij zijn Amerikanen hier minder Amerikaans dan in veel andere gebieden, dat overdreven vriendelijk, kennen we hier niet. Hiermee willen we zeker niet zeggen dat er geen vriendelijkheid is, want dat is zeer zeker wel het geval. Daarbij helpen de mensen je graag verder als je vragen hebt of even wat extra informatie wilt ontvangen.

Alvast eens ons “KISS gebied” verkennen, oftewel: TD Garden! Hier gaat onze End of the Road Tour starten……..

We lopen binnen, nabij de TD Garden, bij het Save the Harbour project. Een zeer goed initiatief! Een gratis milieuprogramma voor jongeren, hier werken enkele kunstenaars aan mee om aandacht te geven aan het vuil (met name plastic) wat onze wateren vervuild. Van dit “zwerfvuil” worden hier erg leuke kunstwerken gemaakt. Een bezoekje (kosteloos) meer dan waard, locatie: 212 Northern Avenue – Suite 304 West te Boston.

Lekker lunchen, dineren of gewoon een drankje! Wij bezochten The Red Hat (A Boston tradition since 1907) voor een lunch. Echt een heel gezellige Ierse gelegenheid, prima eten!

Starbucks coffee, zit ook hier op elke hoek, dus met het koffiegehalte komt het wel goed hier. We gaan het startpunt van de Freedom Trail opzoeken. Een prachtige historische wandeling van zo’n 4 km dwars door het hart van Boston. Meer informatie over deze prachtige wandeling tref je HIER aan.

Wil je deze wandeling ook eens lopen houd dan zeker rekening met een tijdsbestek van zo’n 2,5 a 3 uur want alle bezienswaardigheden zijn open voor een bezoekje. Vanuit het Boston Common Visitor Centre zijn over de gehele dag verspreid wandelingen met gids te doen. op de officiële Freedom Trail website is voldoende informatie terug te vinden om deze tocht zelf te wandelen, alle informatie is eenvoudig te lezen op de website. Wij besluiten na deze wandeling het IMAX theater op te zoeken, dit bevind zich aan de harbour side, hier tref je ook een groot Aquarium aan, wat wij overigens niet bezocht hebben. Na 45 minuten Great White Sharks zijn we weer wat wijzer geworden over deze gigantische rovers van de zee!

In Boston en ‘gecertificeerd” eten, Legal Sea Food restaurant, nabij het Aquarium en de IMAX, is echt een aanrader voor overheerlijke visgerechten. Een goede en uitgebreide kaart, daarbij ook een goed assortiment van bier en wijn. Blijft wel wennen dat uit eten in Amerika! Na een uur staan we alweer buiten want het lijkt wel of alles hier fastfood is! Zodra je besteld hebt, staat met drie keer knipperen met de ogen het eten op tafel en zodra de laatste hap weg is ligt de dessertkaart op tafel en als het kan de rekening er al bij. Way of USA diner……

Op 26 maart is het dan zover, KISS dag! Op naar mijn 56ste KISS concert maar eerst gaan we deze dag nuttig besteden. De Whale Watch cruises starten weer vanaf half maart dus een mooie gelegenheid om de wateren eens te gaan bestuderen op walvissen! Kosten $55,00 p.p. en daarmee ben je zo’n 3,5 a 4 uur de zee op! Reserveren is niet noodzakelijk (althans in maart niet!) want je kunt de kaarten gewoon regelen tot enkele minuten voor vertrek, is een groot loket in de haven aanwezig waar je vele tour kunt boeken, ook de whale safari.

Wij hebben pech want na 3,5 uur flink geschommeld te hebben op zee, geen walvissen gezien. Het is ons bekend dat wildlife zich niet altijd laat zien wanneer gewenst, dus wij klagen niet. Buiten het feit om dan dat de catamaran behoorlijk schommelde en we niet echt fit van de boot kwamen. Eigenlijk nooit echt last van zeeziekte, nu ook niet maar een lichte vorm toch zeker wel. Netjes van de organisatie, twee gratis tickets voor een volgende keer whalewatching in Boston, onbeperkt geldig. Nu is het ons niet bekend of en wanneer we hier nog ooit terugkomen, dus heb je Boston plannen laat het ons weten, kunt twee gratis kaarten voor een whalesafari op komen halen.

Op naar mijn 56ste KISS concert, voorafgaan nog een bezoekje aan The Tavern in the Square, alwaar een “KISS Fans meet up” is georganiseerd door oa Andy Moyen. Dus even een biertje alvorend te TD garden te betreden. The End of the Road kan beginnen! YEAH!

Rond 19.00 uur betreden we de TD Garden in Boston, Loge 11, row 17 seats 5/6, geweldige plaatsen. Capaciteit 19.500 personen en bijna sold-out deze avond! Eerste krijgen we een leuke artshow voorgeschoteld van Garibaldi, een Amerikaanse artiest die muziek en schilderwerken gecombineerd heeft. Geen hoogtepunt maar toch boeiend om te zien hoe snel hij Ozzy en ook KISS op een doek schildert.

Tegen de klok van 21.00 uur knalt Rock and Roll van Led Zeppelin uit de speakers, dan weet je dat na dit nummer de zaallampen doven en KISS het podium gaat betreden. Het eerste End of the Road Tour concert gaat van start! Mijn 56ste KISS concert! Met Detroit Rock City als startschot knalt het ene hoogtepunt na het andere uit de speakers. Natuurlijk al veel voorbij zien komen op social media, daar dit alweer het 33ste concert van de tour is. Alles wordt overtroffen als je live aanwezig bent. Nooit eerder zo’n gave Rockshow gezien! KISS heeft woord gehouden om afscheid te nemen met een gigantische show, zonder meer een feit! Alle KISS elementen zijn natuurlijk aanwezig, drumsolo Eric, gitaarsolo Tommy, Gene’s bloodspit en firespit, Paul’s solo en de nodige “bekende” standjes! Allemaal uitgevoerd op een zeer professionele manier. Is deze band afscheid aan het nemen? Niks van te zien/merken, van deze energie die hier wordt neergezet kunnen nog vele jonge bandjes heel veel leren. Na twee uur is het afgelopen en laat KISS iedereen met open mond achter, GEWELDIG/GRANDIOOS! Heel erg blij dat we morgen mogen afreizen naar New York om deze show nogmaals te zien. Mocht je ooit plannen hebben om “TD garden bezoek” plannen hebben in Boston, is Harborside Inn Hotel, waar wij slapen, ook een prima uitvalsbasis. 10 minuutjes wandelen naar het hotel. Wij kunnen moe en zeker voldaan ons bedje opzoeken.

Kijk HIER voor de volledige setlist van KISS deze grandioze avond in Boston!

27 maart:

Van Boston naar New York, wij besloten om de trein te nemen. 4,5 uur met Amtrak en de tickets zijn eenvoudig online te boeken. Trein vertrekt vanuit Back Bay station in Boston en komt aan midden in Manhattan New York, op Penn station. Een prima manier om vanuit Boston naar New York te reizen, wifi in de trein en je reist langs leuke plaatsjes, dejavu (Trans Mongolië Express). We reizen dus van de staat Massachusetts, door Connecticut naar New York. Wij zeggen net zo snel en handig als met een binnenlandse vlucht en dan is de vraag nog maar of je voor $83,00 p.p.(2019)  van Boston naar New York toe kunt.

Dus weer terug in New York, 2015 waren we ook hier! Voor nu is het een one-day-stop want morgen reizen we alweer door naar Philadelphia om vervolgens over drie dagen weer terug te keren om New York nogmaals onder de loep te nemen. Voor nu inchecken in ons hotel, we verblijven deze nacht in The New Yorker A Wyndham Hotel, vlak bij de Madison Square Garden en enkele honderden meters verwijderd van Pennsylvania Station, ook wel Penn station genoemd.

YEAH!! KISS in Madison Square Garden (Capaciteit ruim 20.000 personen en SOLD-OUT), mijn inziens is dit echt wel the place to be om KISS te zien!? Voordat we de Madison Square Garden gaan betreden, eerst even naar the Fans meet up in de Ierse Pub, The Stout, tegenover de MSG.

In de gehele KISS carrière speelde KISS vijftien keer in Madison Square Garden, vijftien keer uitverkocht! Als KISS fan natuur “The Place to be” om KISS te zien. Op deze dag gaat het dan ook gebeuren. KISS zien is gaaf maar KISS zien op bijzondere plaatsen is TOP, dit is zo’n avond die de boeken in kan in mijn persoonlijke KISS-story. Natuurlijk is het tevens een ontmoetingsplaats voor de KISS Army, mensen van de gehele wereld stromen toe om KISS hier te zien, masked en unmasked! Ook hier treffen we weer vele bekenden aan, leuk!

Ook vanavond is muziek/artiest Garibaldi de opener van de avond! Dit keer wederom met Ozzy maar gevolgd door Bruce Springsteen en het vrijheidsbeeld, leuk en zeer zeker kunstig maar geef mij maar een “gewone” openingsact.

De avond kan bijna beginnen! We zitten in section 210, row 17, seats 8/9. Dit is tweede ring, vrij hoog en een andere kijk op de show. YEAH, aanwezig in The Garden voor KISS. De setlist is ongewijzigd en je merkt aan KISS dat het ook voor hun erg speciaal is om in New York op te treden! “feels good to be back home” aldus Paul Stanley! Hier is waar het allemaal begin in 1973. De setlist van deze memoriale avond tref je HIER aan. KISS is wederom in TOPvorm, hoezo met pensioen gaan (??), en het geluid is super!

Rond 23.00 uur gaan de lampen weer aan in The Garden, wat een avond! Wat een dag weer, reizen, genieten en KISS in New York, moe en voldaan mogen wij de rust gaan opzoeken. Weer een droom gerealiseerd! KISS in Madison Square Garden, Never Forget!!

28 maart:

Naast ons Hotel is een Tick Tock gevestigd, oftewel “meals around the clock”. 24/7 eten en drinken, maar goed New York wordt dan ook wel The City that never sleeps genoemd. Wij ontbijten in de Tick Tock en is zeker een aanrader, niet voor gaan zoeken want er zijn ruimschoots voldoende eet/ontbijt gelegenheden in New York, hier zit je goed en het eten is heerlijk! In New York kun je bij vele hotels niet eens ontbijten, loop de straat op en je wordt overspoeld met eten. Dus een bezoekje aan New York en je kunt geen hotel met ontbijt vinden, niet getreurd want je kunt overal eten. Vandaag reizen we door naar Philadelphia, een stad in de staat Pennsylvania. We besluiten ook vandaag de trein weer te nemen en reserveren online even een ticket bij Amtrak. We hadden aanvankelijk nog gedacht aan autohuur en met de auto naar Philadelphia af te reizen maar daar zien we toch van af, de trein reist prima in dit gebied van Amerika en we liggen immer vlakbij Pennstation, dus niet te moeilijk doen. Het ritje naar Philly duurt een kleine 1,5 uur. Met een auto moet je immers wel New York uit zien te komen en Philadelphia weer in, die laatste is niet zo’n drukke stad maar mijn voorkeur geeft toch echt de trein.

Bij aankomst in Philadelphia kom je aan bij 30th Street Station, dit is het grootste treinstation van Philadelphia, neem hier zeker even de moeite om rond te kijken want dit is een prachtig gebouw. Dus beter om niet direct naar je bestemming te gaan, relaxed. Wat meteen opvalt is het weer, het is immers nog maar maart en het is zo’n 18 graden, in new York was het 4 graden. Lekker weertje dus! Houd in deze regio van Amerika wel rekening met dezelfde weersomstandigheden als in Nederland. In “onze” winter kan het hier ook echt winter zijn!

We gaan met de taxi naar ons verblijf, we verblijven de komende twee nachten in the Thomas Bond House, een B&B in Philadelphia (Philly). B&B in Amerika, why not? Een goede keuze blijkt! Dit huis werd in 1769 gebouwd door Dr. Thomas Bond en staat op de lijst van Independence National Historical Parks. In 1988 is hiervan een B&B gemaakt met 12 kamers. Elke dag tussen 17.30 en 18.30 uur word er wijn geschonken, elke dag een nieuwe andere wijn, waarvan kosteloos gebruik gemaakt kan worden. Het ontbijt is in buffet vorm maar varieert dagelijks. Tevens lig je hier midden in het historische centrum van Philly, dus een geweldige uitvalsbasis, wij adviseren deze B&B zeker voor reizigers naar Philly.

Wij gaan nog even hardlopen, onze levensstijl die we hebben ingezet begin 2018, wil ook zeggen dat we gaan sporten op reis. Rondje hardlopen langs de havens van rond de 10 km, heerlijk na een aantal KISS dagen! Wij willen gezond oud worden om zo maximaal te kunnen blijven reizen en genieten, daar hoort sporten zeker bij!

Heerlijk zo’n sportevenement! Douche en dan gaan we even gebruik maken van het wijnuurtje in onze B&B, we hebben een goed gesprek over het “relaxte” Philly, en komen zo meer te weten over deze stad. We gaan eten bij Restaurant Farmicia, zo’n vijf minuten wandelen vanaf onze B&B. Hoewel je in deze buurt goed kunt eten en niet overal “fast food” is Farmicia wel echt een aanrader. Wij eten, na vele USA trips, eigenlijk voor de eerste keer echt rustig. We zijn immers twee uur binnen geweest, dat kun je in vele restaurants in Amerika niet zeggen. Het woordje “fast” komt in deze goed tot zijn recht. Het restaurant heeft een goede bier-, wijn- en eetkaart, daarbij worden we goed geïnformeerd waar we vragen hebben. Dat laatste kun je lang niet overal zeggen. Wij hebben echt prima gegeten met een lekker biertje (een lokale IPA) en goed wijntje er bij. Een goed begin van ons Philly verblijf! Na het opvragen van de rekening bleek dat we 10% korting kregen als we contant betaalde i.p.v. met kaart, dit vonden we bijzonder. Bij navraag werd aangegeven werd ons een verhaaltje verteld over credit card kosten e.d., waarvan we zeker niet zeggen dat het niet mogelijk is. Iets zegt ons, ondanks het goede en oprechte antwoord op onze vraag, dat het toch echt iets met belastingen te maken heeft. We graven niet verder en nemen het verhaal voor “waarheid” aan. Wat ons betreft een echte aanrader! Goede prijs/kwaliteit verhouding!

Ontbijt wordt geserveerd tussen 07.30 en 09.30 uur van Ma t/m Vrij, in het weekend van 08.00 t/m 10.00 uur. Uiteindelijk hebben we tijdens deze trip maar een volledige dag gereserveerd om Philadelphia te verkennen. De stad is qua bezienswaardigheden niet zo omvangrijk, als je geen uren in musea gaat doorbrengen, want die zijn er voldoende hier, kun je in een dag een goed beeld van de stad vormen. Metro, fiets of te voet? Wij gaan te voet, we wandelen zo’n 15 km en hebben de stad redelijk kunnen beoordelen. We starten onze tour nabij onze B&B en lopen door de Historic Area van Philly. Veel historie te zien! Het statuut van Benjamin Franklin (1706 – 1790) tref je nabij het Betse Ross House, het 100 ton bronzen beeld is voor zien van 1000 sleutels die zijn aangeleverd door lokale schoolkinderen, erg bijzonder als je het beeld wat van dichterbij bekijkt.

The Betsy Ross House, zij maakte de eerste Amerikaanse vlag met de eerste sterren en strepen op de vlag. Zij maakte vlaggen voor de overheid voor meer dan 50 jaar. Christ Church is een van de oudste kerken van heel Amerika en kent nog een stukje Nederlandse historie. De eerste Nederlandse ambassadeur ligt op het kerkhof van deze kerk begraven.

We bezoeken onze 25ste Hard Rock Cafe, we hebben er dus al enkele gezien al moeten we beide eerlijk bekennen dat dit een van de mooiste is, in Philly dan deze zeker niet overslaan! Wij doen deze ronde alleen koffie want het is nog te vroeg voor lunch. Grappig is dat je met een KISS t-shirt aan meteen vrienden maakt en zo leren we Bob (52), uit Philly, kennen. Ook een Rocker, dus we kunnen leuke verhalen uitwisselen en hij geeft ons meer informatie over Philly en de legendarische Philly Cheesesteak. Hij heeft nog wat tijd over dus loods ons een eindje door het centrum, leuke gast en zo zie je maar weer als je open staat voor mensen gebeurt er van alles.

Bob neemt ons nog even mee naar Reading Terminal Market, een gigantische markthal vol met eten en drinken. Leuk om eens doorheen te wandelen! Hier bevind zich ook Dinic’s Roast Pork, zei wonnen de prijs van de beste sandwich van Amerika, deze wordt uitgereikt door Food Network USA. Dit is ook wel te zien aan de immens grote rij voor het kraampje. Via het Decleration House, hier werd in juni 1776, de onafhankelijkheid van Amerika getekend, lopen we verder naar de Liberty Bell. Wij maken hier een foto door het raam, de rij om naar binnen te gaan voor een bezoek is te lang en zoals gemeld, we hebben maar een dag om Philly te ontdekken.

De stad Philadelphia heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Philly werd in 1681 gesticht door de Britse kolonist William Penn en in 1776 werd in de bekende Independence Hall de onafhankelijkheidsverklaring getekend. Van 1790 tot 1800 diende de stad als hoofdstad van de Verenigde Staten. De staat Pennsylvania werd uiteindelijk vernoemd naar William Penn. De Independence Hall, met daarvoor het standbeeld van John Barry, is op het vrijheidsbeeld in new York na, het meest gefotografeerde gebouw in Amerika. Hier worden meer foto’s gemaakt dan van het Witte Huis. Het gebouw is open voor bezoekers en is afgebeeld op het $100 biljet van Amerika.

We wandelen verder in de richting van ons Philly Cheesesteak avontuur……

Wat je absoluut niet mag missen is de Philly Cheese Steak, een broodje met warm rundvlees en kaassaus. Enkele mensen om ons heen hadden ons al geattendeerd op dit wereldberoemde, dus we vroegen “onze” Bob (inmiddels “onze” gids”) naar de beste “Philly Cheesesteak” locatie, zo kwamen we terecht bij Campo’s. Niemand had gelogen! Echt een “must to do” of beter gezegd “must to eat”, eerlijk is eerlijk echt heel erg lekker maar je zit nadien ook wel echt vol.

We wandelen via het stadhuis (City Hall) naar de Rocky Steps. Het stadhuis is echt een grandioos groot gebouw, je kunt het niet missen als je in Philly bent. De straat richting het Museum of Art, alwaar de Rocky Steps zich bevinden, hangt vol met wereldvlaggen. Erg leuk en bijzonder, kun je tijdens het wandelen meteen je wereldkennis wat ophalen.

Wat je zeker niet mag overslaan zijn de wereldberoemde Rocky Steps in Philly, wie kent ze niet? Kijk HIER het wereld beroemde stukje film van Sylvester Stallone uit de Rocky film. Natuurlijk ga je die Rocky Steps bekijken. Overigens de haven waardoor Sylvester aan het hardlopen is, met die driemaster op de achtergrond, daar hebben wij ons looprondje ook gedaan. We run with Rocky…. De Rocky Steps bevinden zich voor het Museum of Art, dit gebouw kun je niet missen! Leuke beelden en mooi ook om te zien wat Sylvester hier heeft neergezet en hoeveel mensen hier dagelijks nog komen op deze, soort van bedevaartsplaats. Een foto met het Rocky standbeeld mag natuurlijk niet ontbreken!

Wij wandelen terug via de Philly straten naar onze B&B. Een bijzondere stad! Een dag wat te kort, wij adviseren toch drie dagen om Philly goed te bekijken.

Another End of the Road night: KISS in Wells Fargo Center, 29 maart 2019 is de derde avond van onze End of the Road Tour in de USA. Mijn 58ste KISS concert vindt plaats in Philly. Onze plaatsen zijn grandioos te noemen, section 114, row 8, seats 13/14. Een van de beter plaatsen in de zaal. bijna op schoot bij onze helden. 5 rijen vanaf het podium! Wat moeten we nog toevoegen? KISS speelde Philly plat, echt in TOPvorm. Wat een gave band is dit toch! Weer maximaal genieten en nu wacht op de EU tour in mei, juni en juli. Dan staan er nogmaals 8 concerten op het programma om te gaan bezoeken. Deze drie USA concerten gaan een ieder geval de boeken in als persoonlijke hoogtepunten in mijn KISS-story.

Complete setlist van de Philadelphia show tref je HIER aan. Wij vieren na de show nog een feestje want Jolanda wordt deze dag 48 jaar jong! Met slingers om, bij de jarige; van Rock and Roll allnight and party every day….. Hoe bijzonder om dat te vieren in Philadelphia en New York!? Vorig jaar in St. Petersburg (Rusland) dit jaar in de US.

30 maart t/m 4 april:

We reizen weer terug naar New York, ook dit maal weer met de trein, via Amtrak. Ook nu komen we weer aan op Penn station, hartje New York. We verblijven in de komende vier nachten in Hudson Hotel, Central Park in hartje Manhattan New York, aan de rand van Central Park. Prima hotel, goede uitvalsbasis om New York te verkennen. De kamers zijn wat aan de kleine kant maar verder prima. Het hotel biedt een fitness (voor ons een belangrijk item), deze bevindt zich in de kelder. Kent redelijk fitnessapparatuur maar is erg benauwd, een zware inspanning bevelen we daar niet aan. Kamers kennen weinig daglicht en frisse lucht. Prijs/kwaliteitsverhouding prima voor New York begrippen. Ontbijten kun je beter buiten de deur doen dan in het hotel, voldoende mogelijkheden in de nabije omgeving. Manhattan telt bijna 1,7 miljoen inwoners op een gebied van bijna 88 km2, waarvan 28 km2 water is. Niet gek dus dat hier alles de hoogte in gaat “Skyscraper National Park”. Op Penn station kopen we een 7 dagen metro- en buspas, voor $ 32,00 p.p. (anno 2019) kun je zeven dagen onbeperkt reizen. In een stad als New York is alles lopen en/of fietsen geen optie dus een dergelijke pas is zeker aan te bevelen.

Een verjaardagscadeau voor Jolanda? Wat te denken van een Helikoptervlucht over New York!? Beiden zaten we nooit eerder in een Helikopter, eens moet de eerste keer zijn. wat is er gaver dan dit in New York te doen? Bij Helicopter Flight Service Inc. boeken we een vlucht van zo’n 15 minuten. Er zijn verschillende pakketten te boeken alleen de lange, die ook over Yankee Stadium vliegt is vandaag niet boekbaar, de Yankees spelen thuis en dan mogen er geen helikopters over vliegen vanwege de veiligheid. We vliegen via Brooklyn Bridge, vrijheidsbeeld, over de skyline van New York, echt een hele gave en bijzondere ervaring. Central Park, 9/11 memorial, Empire State Building e.d. we zien het allemaal vanuit de lucht. Last van de hoogte? Valt enorm mee, het is echt continu genieten. Madison Square Garden vanuit de lucht, stonden we afgelopen week nog binnen vanwege het KISS concert, vliegen we nu over heen. Hoe bijzonder kun je je verjaardag vieren? Jolanda krijgt als jarige cadeau, om op de beste “ere plaats” te zitten, midden voorin, wat het nog eens extra bijzonder maakt! Helemaal TOP! Zeker een must ding als je in New York bent en iets echt bijzonders wilt beleven.

Neem zeker ook even de moeite om onze korte video impressie van onze helikopter vlucht te bekijken.

Deze helikoptervlucht maakt zoveel indruk dat het goed is om even relaxtijd te nemen. Dat doen we in een Irish Pub O’Hara’s nabij het 9/11 memorial. Uiteraard staan we ook weer even stil bij deze bijzondere herdenkingsplaats. Het museum slaan we over omdat we dat in 2016 uitvoerig bezocht hebben. Overigens het meest indrukwekkende museum dat wij ooit bezochten. Kijk HIER voor ons museumbezoek van 2016. Een proost op de jarige (48) met chichenwings. We eten geen taart meer en de helikoptertocht was meer dan de kers op de taart…..

Zeker ook een bezoekje waard, is de Westfield World Trade Center shopping mall, als is het alleen maar om eens door de imposante hal te wandelen. Een Amerikaans kunststukje! Natuurlijk ook een geweldige gelegenheid om wat te shoppen, alhoewel de prijzen in dit gebied erg hoog liggen. Onze stedentrips bestaan in de regel niet uit shoppen dus wij houden het bij een kijkje in de hal.

Als je met de metro reist, wat prima te doen is in New York, stap je uit bij South Ferry (lijn 1), vanuit daar kun je op vele manieren het vrijheidsbeeld bekijken. We worden aangesproken voor een Express tour: Brooklyn- en Manhattan Bridge, Skyline, Ellis Island en Statue of Liberty. Klinkt goed en we willen ook niet de gehele middag doorbrengen om dit alles te bekijken. “Laten we dit maar doen”, de prijs is in orde, we betalen en worden met een busje iets voorbij Manhattan Bridge aan de haven afgezet, na een dik half uur mogen we aan boord, gelukkig want het is behoorlijk fris deze dag, het begint te regenen en we willen weg. Althans dat dachten we, Express tour. Wij mogen nog wachten op twee andere bussen om vervolgens ruim een uur later pas uit te varen. Het is ons niet bekend hoe andere organisaties dit doen maar als je met de boot Shyrell Princess gaat via NYC Liberty Express, dan zeggen wij niet doen! De tour is prima maar de wachttijd duidt niet echt op een Express tour! De Manhattan Bridge is een hangbrug die de East River overhangt van Manhattan naar Brooklyn, hetzelfde doet een einde verderop de Brooklyn Bridge, die in 1883 werd gebouwd! Een schitterend fenomeen.

Wij bezoeken op deze trip ook het Statue of Liberty (bij ons bekend als het wereldberoemde vrijheidsbeeld). “The Statue of Liberty Enlightening the World” was een geschenk van vriendschap van de Fransen aan Amerika. Het staat voor Universeel symbool van vrijheid en democratie. Het statuut is toegewijd op 28 oktober 1886 en als Nationaal Monument erkend in 1924. National Park Services verzorgen het koperen beeld sinds 1933. Wij bezochten dit beeld, wat staat op Liberty Island, in 2016 niet maar hebben het voor 2019 in ons programma opgenomen. Vanuit een helikoptervlucht heb je al een schitterend uitzicht over het standbeeld, de grootsheid van het beeld komt toch echt beter tot uiting als je er langs staat. Het beeld is 46 meter hoog en als je de sokkel meerekent zelfs 93 meter. Het gewicht bedraagt 225 ton!

Ellis Island, we varen langs dit prachtige eiland meer dan dat kunnen we er (helaas) niet over vertellen. Dit eiland in de Haven van New York en New Jersey dat eind 19e en begin 20e eeuw dienstdeed als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen.

Nadat we onze rondvaart hebben verlaten, tijd om Times Square nogmaals te gaan bezoeken! Er is een metrostation nabij Times Square en als je weer “bovengronds” komt, zie je meteen waar je bent. Wat een geweldige lichtreclames! Dit is het hart van New York, Manhattan, een van de meest bezochte pleinen ter wereld.

Na een kort bezoekje aan Hard Rock Cafe New York, gelegen aan Times Square, is het tijd voor een biertje/wijnte! Een goed plaatsje, paar honderd meter van Times Square vandaan is McGee Pub, een gezellige Irish pub, diverse beer- en wijnsoorten, daarbij een prima menukaart! “The City that never sleeps” kent zo ook zijn vuilnis…..

Wandelend door Manhattan, een goed manier om alles relaxed en rustig te bekijken. Het weer werkt enorm mee, zonnetje maar wel erg fris. Ons advies is dan ook altijd om steden niet te bezoeken in hartje zomer (dit kan natuurlijk per continent verschillen!), in een stad wandel en verplaats je altijd meer dan je voorafgaand bedenkt, bij hoge temperaturen kan dit minder gunstig uitpakken. Daarbij zijn juist buiten de zomermaanden de wat drukkere steden net iets rustiger. Wij informeren u graag.

Rondom Bryant Park en Times Square tref je tevens aan het Fashion District. Als je van nieuwe mode en winkelen houdt ben je hier op de juiste plaats, een weekendje shoppen in New York is dan ook geen nieuwtje meer. Wij houden het op wat etalages bekijken. Op een paar NY petjes na houden wij de beurs redelijk gesloten, qua kleding en souvenirs. Er zijn diverse organisaties die rondleidingen houden geheel op Fashion gericht, dus wil je alles eens met een gids bekijken en meer achtergrond informatie herkrijgen, mogelijkheden voldoende. Ook hierover kunnen wij je nader informeren.

Vanwege het heerlijke weer doen we een break in Bryant Park, waaraan ook The New York Public Library zich bevindt, een prachtig gebouw wat je kosteloos kunt bezoeken. Zeker even doen want de buitenzijde is prachtig en van binnen is het gebouw zeker even mooi. Wel even opletten want de meeste ruimten zijn stilte ruimten! De bibliotheek, die i,n 1895 werd opgericht, heeft 87 verschillende afdelingen. De bekendste afdeling is de hoofdbibliotheek op 5th Avenue, Manhattan. Die is gevestigd in een gebouw ontworpen door architectenbureau Carrère and Hastings en gebouwd tussen 1897 en 1911.

We besluiten om Broadway en Times Square wat verder te onderzoeken. Hier kun je urenlang rondlopen, fotograferen en genieten. Honger en/of dorst? Geen probleem!

De Radio City Music Hall is zeker ook een must om die eens te bezoeken, ze hebben daar erg leuke en interessante rondleidingen. We slaan een bezoek in 2019 over omdat we in 2016 al een uitgebreide rondleiding hebben gedaan, die zit nog vers in het geheugen. Kijk snel HIER als je hierover meer wilt zien/lezen. Wat we in 2016 ook deden maar eigenlijk nooit overslaan in een stad, is de Hard Rock Cafe bezoeken, althans als er een HRC is. Deze trip bezochten we er zelfs drie, Boston, Philadelphia en nu New York. We houden het deze ronde op een drankje want de menukaart van de HRC kennen we nu inmiddels wel.

Wij bezoeken Phantom of the Opera in het Majectic Theatre (gebouwd in 1927) op Broadway, in 2016 hebben we geen broadwayshow gedaan dus dit New York bezoek gaan we zeker gebruik maken van een van de vele broadwayshows, het aanbod is enorm. Een actueel een uitgebreid aanbod tref je aan op de Broadway website. Het Majestic Theatre is een Broadway Theater aan 245 West 44th Street. Het is een van de grootste Broadway Theaters en telt 1.681 zitplaatsen. Phantom of the Opera is de langst draaiende show van New York, al meer dan 30 jaar elke dag! De Phantom of the Opera draait al vanaf 26 januari 1988. Houd er wel rekening mee dat het van belang is om tijdig te reserveren, vele shows zijn dagelijks uitverkocht. Wij hadden onze voorstelling al twee weken voorafgaand geboekt en er waren toen nog maar enkele stoelen beschikbaar. Zeker als je maar een aantal dagen New York hebt zou het jammer zijn als jouw musical dan net uitverkocht is. Wij hebben in ieder geval maximaal genoten van onze voorstellingen en kunnen dan the Phantom of the opera ook zeker aanbevelen!

Wat tijdens dit NYC verblijf niet mag ontbreken, is een rondje Central Park NYC, zeker nu we onze conditie redelijk goed op peil hebben willen we dit graag toevoegen aan onze lijst met sportactiviteiten. Waar we in 2016 nog een rondje op de fiets deden doen we dat in 2019 hardlopend. Ook interesse in een rondje Central Park? Het is ongeveer 10,5 km, alles staat goed aangegeven in het park dus verdwalen is nauwelijks mogelijk. Wil je fietsen? Geen probleem er zijn fietsverhuurders genoeg, bij de ingang van het park (60th Street) en voldoende in de nabije omgeving. Te paard of je lekker rond laten fietsen, de Amerikanen bieden het allemaal. Central Park kent zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar en is het meest bezochte park in Amerika. Het is mooi aangelegd en biedt zeker even de rust die je een paar meter verderop zeker niet aantreft.

Yes, we did it! Running in Central Park, een gave ervaring. Het park is wel glooiend dus je loopt eigenlijk geen meter vlak, continu op en neer. Wat we in 2016 ook deden, maar tegenwoordig in bijna alle stadsbezoeken doen, fietsen huren. Vele steden zijn fantastisch te bezoeken op de fiets en je krijgt daarmee een ander beeld van een stad dan wanneer je alleen te voet of met de metro/bus reist. We doen dus ook tijdens deze trip weer een middagje fietsenhuur. Fietsen huren kan op diverse plaatsen per uur, per dag of zelfs meerdere dagen. In 2016 huurden we bij Central Park Bike Rental, dat doen we in 2019 ook. Prima locatie, goede fietsen en vergeet niet te vragen om de twee goede (fiets)plattegronden die ze beschikbaar hebben. Die van Central Park hebben wij niet nodig want die slaan we met de fiets over, uitgebreid gezien tijdens ons “Central Park hardloop rondje”. Nu is dwars door Manhattan fietsen niet gevaarlijk maar je moet we ontzettend goed opletten, het is er gewoon druk en soms zelfs hectisch druk. Het fietspad langs de Hudson River, loopt helemaal door tot over de Brooklyn Bridge, dat is een prachtige en veilige route om te rijden, zeker bij mooi weer. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over Manhattan en over de Hudson. We fietsen via Battery Park, zeker stoppen hier, door naar Wall Street.  Wall Street is een straat in Lower Manhattan, het zuidelijkste gedeelte van het eiland Manhattan, dat het hart van New York vormt. Wall Street wordt vaak gebruikt als synoniem voor de Amerikaanse financiële wereld. Tot hier is alles goed aangelegd en veilig om te fietsen. Nabij 9/11 memorial lunchen we bij Beans & Greens, als je van salade’s houdt daar zeker stoppen! Zelf samenstellen of een van de menukaart, wij eten betaalbaar en overheerlijk!

 

Ook in 2016 deden wij Brooklyn Bridge met de fiets, toen (zie HIER) fietsten we door tot in Brooklyn, nu fietsen we de brug op en gaan daarna terug om China Town te bekijken. Is en blijft een must-ding deze brug. Daarbij zijn vanuit de brug de uitzichten over Manhattan en Brooklyn prachtig! Tevens heb je een schitterend uitzicht op de Manhattan Bridge.

Wij fietsen de brug weer af, zien nog een demonstratie met enkele honderden joden, op naar China Town. Chinatown in New York is een wijk op het eiland Manhattan in New York. Het is een etnische enclave met 300.000 inwoners, waarvan de meesten van Chinese afkomst. Aan het einde van de 19e eeuw bestond de wijk uit nog maar een paar honderd Chinezen, daarna groeide dat aantal sterk. In de 1980’s is haar populatie deze van de bekende Chinese wijk van San Francisco voorbijgestreefd en werd ze de grootste Chinatown van het Westelijk Halfrond. Vandaag de dag is het één van de populairste toeristenattracties in New York. Deze wijk mag je niet overslaan en erg leuk en afwisselend om doorheen te fietsen. Wat te denken van het plein waar de chinezen spelletjes aan het spelen zijn en waar Chinese straatmuzikanten je aandacht trekken. Geweldig! Wij bezoeken met grote regelmaat een Chinatown als we op citytrip zijn, zoals in New York zagen we niet eerder. We voelen ons weer in beetje in Beijing.

Op de terugweg pikken we nog wat street-art mee, deze kunstwerken tref je nabij Chinatown aan, grenzend aan 3rd avenue. We fietsen dwars door Manhattan terug naar 58th Street, alwaar we onze fietsen huurden. Het is inmiddels spitsuur geworden in New York en op bijna elke kruising treft je New York Police aan, die het verkeer aan het regelen zijn. Wij fietsen van links naar rechts door de automassa heen. Heerlijk avontuur, echter opletten is een must! Wederom genoten van fietsen in New York! Wij zeggen: zeker doen!

Ons laatste avondmaal nuttigen we in Route 66 Cafe NYC, dit is een blok verwijderd van ons hotel. Het eten van een heerlijke steak; kunnen wij hier zeker aanbevelen, erg goed restaurant, met tevens goede bier- en wijnkaart. Prijs ligt wat aan de hogere kant maar we zitten dan ook bijna drie uur binnen, met heerlijk eten en topwijntje. Het voor Amerika begrippen lang. Genoten van ons eten, aanrader! Helaas moeten wij dit Amerika avontuur alweer gaan afronden. Onze ochtend brengen we nog door met een wandeling door Central Park en een Amerikaanse lunch. Eerlijk is eerlijk die Philly Cheesteak broodjes zijn in Philadelphia lekkerder dan in New York. New York is en blijft een zeer bijzondere stad! We love NY!

Als je een metropas (die wij hebben, 7 dagen onbeperkt voor $ 32,00 p.p. (2019)) kun je met de A-lijn vanuit diverse stations in Manhattan naar JFK Airport en uiteraard ook vanuit de luchthaven naar Manhattan. Dit reist net zo handig en zeker zo snel dan met de een taxi, daarbij zijn de kosten van een taxi naar JFK ook vrij fors. Het laatste stukje met de JFK Airtrain en we zijn op de luchthaven. Let wel op, als je vanuit Manhattan reist moet je wel de A-lijn pakken die stopt bij JFK, er zijn namelijk meerdere routes van de A-lijn, wijst zijn eigen als je de metroplattegrond bekijkt. Deze kun je HIER downloaden. We vliegen vanuit JFK Airport terug naar Schiphol Amsterdam, onze klok mag weer zes uur vooruit gezet worden, het is immers zomertijd geworden in Nederland tijdens ons verblijf in Amerika. Eens kijken of we dit tijdverschil de komende dagen weer goed verteren? Wij ronden in ieder geval weer een zeer bijzondere trip af! En het voordeel van thuiskomen is dat de volgende trip weer dichterbij is…. Tot de volgende reis!

Leave a Reply