Skip to main content

Schitterende wandelroutes vindt je in het Leenderbos van Staatsbosbeheer. Omgeving Valkenswaard, Leende, Achel (België).

Leenderbos en Groote Heide zijn samen ongeveer 2000 hectare groot en worden jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Het bos – met steeds meer heidegebiedjes, Staatsbosbeheer werkt daar aan – bestaat voornamelijk uit naaldbomen. Er leven veel en ook bijzondere vogels waaronder nachtzwaluw, roerdomp, wespendief en de ijsvogel. Verder wordt het bos bevolkt door reeën, vossen, wilde zwijnen, hazen en konijnen. In het Leenderbos en de aangrenzende Groote Heide kan natuurlijk volop gewandeld en gefietst worden. Er zijn ook veel ruiterpaden die bovendien vaak geschikt zijn voor koetsen.

Het Leenderbos en de aangrenzende Groote Heide vormen samen met de Strabrechtse Heide het natuurgebied Heeze-Leende, dat in beheer is bij Staatsbosbeheer. Tot 1930 was boswachterij Leenderbos een uitgestrekt gebied met enkel heide, zandverstuivingen en vennen. Omdat de heide niet meer rendabel was voor de landbouw verwaarloosde het gebied. Staatsbosbeheer kocht het aan en plantte in het kader van de werkverschaffing bossen aan. Het Leenderbos was een typisch productiebos, zoals ze ook elders in Nederland werden aangelegd. Hoewel het Leenderbos jaarlijks nog zo’n 6000 kuub hout oplevert, is die productiefunctie inmiddels ondergeschikt aan de natuur- en recreatiewaarden. Er lopen veel wandel-, fiets- en ruiterpaden door het uitgestrekte gebied. De bossen worden door ingrepen van Staatsbosbeheer steeds gevarieerder en daardoor ook aantrekkelijker, zowel voor bezoekers als voor flora en fauna. Wandelend door het bos ruik je de naaldbomen en ontdek je het karakter van het Leenderbos. Je vind hier geen enkel recht stuk en slingert het gebied door. Aan het eind van het boswachterspad loop je in het midden van de twee kraanvennen op de groote heide. Daar heb je de kans om watervogels te spotten.

Bij genoeg vrieskou kun je tijdens de wintermaanden zelf het bevroren ven op of zie je anderen schaatsen. Toch wandelen wij het liefst in het voorjaar. Alles groeit en bloeit en komt weer tot leven. Om je heen hoor je de vogels zingen.“

Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden een aantal vennen met omgeving gespaard. Bij deze tocht zal men snel merken hoe gevarieerd het gebied is geworden. Zo wisselen de wat opener gebieden en dichte bosgebieden elkaar snel op. Ook komt men tijdens de tocht in het stroomgebied van de inmiddels weer meanderende Tongelreep langs een aantal viskweekvijvers en voormalige viskweekvijvers die omgebouwd zijn tot rietfilter. Ook mooi is de natuurvijver De Wetering. Het buurtschap Leenderstrijp ontwikkelde zich in loop der jaren tot een langgerekte verzameling boerderijen met een driehoekig plein, het ‘Kaetsveld’, als middelpunt. De tocht komt langs een aantal van deze boerderijen en het driehoekig pleintje. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp. Verder zijn er als bezienswaardigheid De Heimolen, een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel te zien. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Wandelroutes vanuit Valkenswaard/Leende, als je vanuit Valkenswaard richting de A2/Leende rijdt tref je aan de linkerzijde een ruime parkeergelegenheid aan, kijk HIER voor de locatie daarvan. Vanuit deze parkeerplaats vertrekken er diverse wandeltochten:

Boswachterspad Klooster- en heidewandeling. Routekleur: paars, lengte: 7,5 km.
In de winter kijk je uit op de bevroren vennen, in het voorjaar komt alles tot leven en hoor je de vogels zingen. Wat elk seizoen blijft zijn de vergezichten en oneindige stilte. Wandel door het Leenderbos en over de groote heide in Noord-Brabant en ontdek het weidse uitzicht.

Wandelroute Leenderbos. Routekleur: paars, lengte: 3,7 km.
Een wandeling door verschillende typen naaldbos, zoals douglas, lariks en grove den. Met volop variatie: oud, jong, open, gesloten.

Vanuit deze parkeerplaats zijn er meerdere wandelroutes, allen goed en duidelijk gemarkeerd. Let wel op: onderweg kom je geen eet- en drinkgelegenheden tegen. Nabij (+/- 300 meter) de parkeerplaats bevindt zich De Clown Familierestaurant voor een hapje en drankje, of je rijdt naar het centrum van Valkenswaard (+/- 3 km).

Een andere erg leuke optie is vertrekpunt: Achelse Kluis in Achel (België). Hier kun leven nog enkele Monniken en kun je een hapje en drankje nuttigen, bij goed weer kan het hier druk zijn. Er is een Abdijwinkel, een brouwerij en je kunt deelnemen aan een rondleiding. Op maandag is de Abdij gesloten. Alle informatie vind je HIER. Vanaf hier kun je de Trapistenroute wandelen. Deze route is 11 km, de La Trappe Route is 7,3 km. Beide zijn goed en duidelijk gemarkeerd. Je loopt dan vanuit België het Leenderbos in.

Wij wensen je veel wandelplezier in de Brabantse Kempen! Meer informatie nodig? Wij helpen je graag verder!

Leave a Reply