Skip to main content

Als je aan Eersel denkt, denk je aan gezelligheid! Wij nemen je mee naar wandelgebied de Cartierheide….

Eersel is Brabantse gezelligheid, het gezellige centrum is volgebouwd met restaurants en cafés, bij goede weersomstandigheden staat alles vol met terrasjes en is een plekje vinden een hele opgave. Uiteraard is overnachten mogelijk bij diverse hotels, B&B’s en zijn er vele minicampings waar je prima terecht kunt! Kortom, een prachtig dorp wat volop bruist.

Wandelen in Eersel doe je natuurlijk op de Cartierheide in de Brabantse Kempen. In de Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Daar waar de naaldbossen wijken, ligt de grote stille heide met stuivend zand en moerassen. Een bijna sprookjesachtig gebied!

De Cartierheide:
Op de Cartierheide kronkelt het Dalems Stroompje. In het voorjaar bloeit hier de witte waterranonkel. Op de heide scharrelen de hazelworm en de gladde slang. Mocht je ze tegenkomen, maak je dan geen zorgen. Ze zijn absoluut niet giftig. In de schemering jaagt de nachtzwaluw in de bosrand. Geitenmelker, luidt zijn bijnaam. Vroeger graasden er geiten op de hei. Met wijd open bek zwermden de nachtzwaluwen rond de dieren. Om melk te drinken, dachten de boeren. In werkelijkheid vulden ze hun buik met insecten.

Wandelen, fietsen en paardrijden:
Kempen ligt op de grens met België. De fietspaden sluiten aan bij het fietsknooppuntroutenetwerk in België en Nederland. Ruiters en menners mogen gebruik maken van bijna alle zandwegen en er zijn ATB-routes uitgezet. Staatsbosbeheer heeft in de Kempen vier startlocaties van waaruit gemarkeerde wandelroutes starten; Natuurpoort TerSpegelt in Eersel, Trimbaan Eersel aan de Postelseweg in Eersel, De Pals te Bladel en de  parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Postelseweg/Bredasebaan te Eersel. Vanuit alle vier de startpunten zijn zowel de bossen van de Kempen als de Cartierheide te beleven.

Er zijn verschillende vertrekmogelijkheden voor wandelingen op de Cartierheide, de beste parkeergelegenheid tref je aan als je van Eersel richting Postel rijdt, aan de rechterzijde van de weg is voldoende parkeergelegenheid, kijk HIER voor de locatie.

Wandelroutes op de Cartierheide:

Wandelroute Bosbessen en heide. Routekleur: lichtblauw, 3,5 km.
Wandeling door naaldbossen met blauwe bosbessen. Deze afwisselende wandeling door de Kempen voert langs de Cartierheide.

Wandelroute Mindervalidenpad. Routekleur: oranje, 2 km.
Een afwisselend familiepad door de Brabantse Kempen, toegankelijk voor rolstoel (of wandelwagen). Je komt langs het Laarven, door bos en langs de Cartierheide.

Wandelroute Heidewandeling de Pals. Routekleur: rood, 6,2 km.
Afwisselende wandeling die je langs diverse soorten naald- en loofbos en over de Cartierheide in de Brabantse Kempen.

Wandelroute Boswachterspad Cartierheide. Routekleur: paars, 7,2 km.
Van de reeën in de schemer tot de meeuwenkolonie in het voorjaar en de zomermaanden, tijdens deze wandeling over de Cartierheide in Noord-Brabant loop je allerlei diersoorten tegen het lijf. Een rustige wandelroute door bos, langs heide, grote wateren en dichtbij de vele inwoners van De Kempen.

Alle routes zijn duidelijk gemarkeerd. Let wel op dat je onderweg geen mogelijkheden voor een hapje en drankje tegen komt. Nabij de Cartierheide bevindt zicht vakantiepark Ter Spegelt, daar is een goed restaurant voor een hapje en drankje, De Keizer Eten & Drinken genaamd. Dit is ongeveer 1,5 km verwijderd van je vertrekpunt. Natuurlijk is het centrum van Eersel ook een geweldige locatie om de verbrande calorieën weer aan te vullen, dit is ongeveer 4 km van je vertrekpunt verwijderd. Voor de kinderen kun je vanuit Ter Spegelt ook nog het kabouterpad lopen, meer informatie hierover vind je HIER.

Op de Cartierheide geldt dat elk jaargetijde zijn schoonheid kent, ook de wintermaanden zijn prachtig. Muts op en handschoenen aan en lekkere de frisse lucht in!

Wij wensen u veel wandelplezier op de Cartierheide toe, meer informatie nodig? Wij helpen u graag verder!

Leave a Reply