Skip to main content

Wanneer je in omgeving Bergeijk bent, ga je natuurlijk wandelen bij De Plateaux.

Bergeijk mocht zich in 2012 het groenste dorp van Nederland noemen, daarop volgde in 2013 nog de titel “Groenste dorp van Europa”. Dat wordt je niet zomaar, dan heb je echt wel wat natuurschoon te bieden.

Bergeijk kent vele recreatiegebieden, fietsen en wandelen zijn er dan ook erg populair. Overnachten kun je er prima op een van de vele (mini) campings, B&B’s en/of hotels. Westerhoven, De Weebosch, Luyksgestel, Walik en Riethoven behoren ook bij de gemeente Bergeijk. Voor een goede lunch en/of diner kun je in “groot Bergeijk” prima terecht bij een van de vele restaurants. Enkele aanraders zijn zeker: Buon Gusto, Eddies Hotel-Restaurant of ga je liever voor producten uit de streek, kijk dan eens bij Streekrestaurant De HofKaemer. Voldoende mogelijkheden, waarover wij je prima kunnen informeren! Wandelmogelijkheden zijn er op diverse locaties in groot Bergeijk, zeker ook in de aangrenzende gemeenten zoals Eersel en Valkenswaard. Wij nemen je mee naar Natuurgebied de Plateaux. Grenzen vervagen in De Plateuax-Hageven, een Nederlands-Belgisch natuurgebied, wat wordt beheert door Natuurmonumenten. Wandel door bos en over hei, langs vennen en vloeiweiden: een watersysteem van begin 19e eeuw! In de lente vind je er orchideeën, in de herfst vele paddenstoelen en kleurt herfsttijloos de weiden paard en in de winter (zeker met sneeuw) zie je weer totaal andere landschappen. Elk jaargetijde kent hier zijn schoonheid.

Er zijn meerdere vertrekpunten mogelijk, echter een goede parkeergelegenheid vind je nabij de Belgische grens. Kijk HIER voor je vertrekpunt. Hier tref je tevens de verschillende wandelroutes aan, die allemaal goed en duidelijk gemarkeerd zijn.

Vanuit Bezoekerscentrum Hageven, kijk HIER voor je vertrekpunt, kun je het Hagevenpad lopen, deze route is 6,7 km.

De herfst op De Plateaux-Hageven.

Grenzenloze natuur: De Plateaux en Hageven.
De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Geniet volop van het gevarieerde landschap. Loop over de vloeiweiden, wandel door het bos en struin over de wandelpaden tussen heide en vennen door. Zonder er erg in te hebben ben je over de kronkelpaadjes de grens overgestoken en sta je in België. Wat opvalt is de strakke overgang van de verschillende landschappen en natuur. Zo wandel je nog door het bos, dan sta je op de heide en ineens loop je door het natte deel van het Dommeldal. Die snelle verandering van natuur is bijzonder en zorgt voor veel plant- en diersoorten in een relatief klein gebied.

Wist je dat?
Mensen van heinde en verre komen voor de libellen in dit gebied! Met name voor de Kempische heidelibel;
Herfsttijloos niet laat, maar juist heel vroeg bloeit, de bloem is namelijk het begin van de voortplanting;
De vloeiweiden een botanische rijkdom bezitten, waaronder ook orchideeën en gulden sleutelbloem;

Wat kun je in natuurgebied Plateaux nog meer doen?
Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum Hageven in België, hier is ook horeca waar je een ‘pint kunt pakkken’ of een ander drankje;
Wandel over het natuurleerpad, ook geschikt voor rolstoelgebruikers en wandelwagens;
Neem je verrekijker mee en speur vanuit de verschillende vogelkijkhutten naar alle vogels;

Natuurherstel op grote schaal.
De afgelopen jaren is er heel veel aan natuurherstel gedaan. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de Belgische collega Natuurpunt (beheerder van Hageven) veel werk verricht. Bijzondere vennen in het gebied zijn hersteld, de zogenoemde zwakgebufferde vennen. Wandelpaden zijn verlegd en zijn veel leuker gemaakt om over te wandelen. Je wandelt nu veel meer door het gebied. Er is ook een uitkijkpunt bijgekomen, met fraai uitzicht over Plateaux.

De Plateaux onderdeel van de Groote Heide.
De Groote Heide bestaat uit achttien natuurgebieden in Nederland en België. Samen vormen ze het natuurgrenspark de Groote Heide. Bossen, heide, vennen en akkers; het natuurgebied is een paradijs voor buitenmensen die willen genieten van uitgestrekte natuur.

En toen werd het winter…

Wij wensen u veel wandelplezier toe in en rondom Bergeijk! Meer informatie over de mogelijkheden, wij helpen u graag verder. Welkom!

Leave a Reply