Skip to main content
ActiefOp vakantieStedentripsWandelen

In de Italiaanse Alpen incl citytrip Verona

Van 1 juli t/m 5 juli 2019 genieten we met zijn viertjes van de Italiaanse Alphen.

We kiezen voor vliegen vanaf Eindhoven, 4-5 dagen, mooie prijs en eens wat anders, waar we nog niet geweest zijn. Het is een echt ski-gebied in de winter en in de zomer is het veelal golf (het is ook een golfhotel en ligt naar een heel groot golfterrein) en er komen veel mensen om te hiken. Laat in de middag vertrekken Anouk, Pascalle, Neerle en Jolanda naar Eindhoven-airport, waar een vliegreis van 1,5 op ons wacht. De vlucht was al 2 uur verlaat en nu komt er nog een vertraging van een half uur bij. We vliegen met Ryanair en die hebben helaas in november besloten ook voor een klein koffertje, wat eerst handbagage was, extra geld te vragen. Extra kosten € 80,00, houd hiermee dus rekening bij het boeken van “goedkope vluchten”. Wel dikke minpunten voor Ryanair….!!!

Op het vliegveld dus wachten op de koffers, onze auto op het vliegveld ophalen en op naar ons hotel, wat nog 2,5 uur rijden, deels in het donker over deze bergwegen is geen succes. Onderweg eten, we besluiten dat op de snelweg te doen. We besluiten met Google maps een restaurantje in een dorpje te kiezen. Hoe kan het ook anders we eten pizza…. we zijn immers niet voor niets in Italië. Hier merken we meteen dat Italianen slecht Engels spreken en liefst pasta en pizza eten. Geen salade of groente te krijgen

Het laatste dik half uur gaan we de bergen in en het is voor deze chauffeur even wennen deze haarspeldbochten midden in de nacht te doorkruisen. In het hotel wacht de nachtportier die al helemaal geen Engels spreekt en met een lach en wat gebrom krijgen we tegen ruil van onze paspoorten de sleutel van onze kamer. Een gezellige 4-persoonskamer met balkon en prachtig uitzicht op de Alphen. We krijgen net een antwoord op de ontbijttijden, gelukkig ken ik een paar woorden Italiaans, zodat we weten hoe laat de wekker gezet dient te worden voor het Italiaanse hotel. We overnachten deze week in Golf Hotel, in het prachtig gelegen Folgaria. Het eten is geweldig, super lekker, heel veel en erg divers. Echt heel uitgebreid en heel vers en lekker.

De activiteiten die we deze week doen zijn:

  • Zonnen en zwemmen.
  • Wandelen door een paar dorpjes en bossen naar de skilift naar een leuk cafeetje in de bergen.
  • Spelletjes en gezellig kletsen (heel gezellig hotel met veel koloniaal hout)
  • Lekker eten, drinken en Italiaans ijs eten
  • Italië, dus cappuccino en Espresso
  • We rijden naar het plaatsje Lavarone
  • Folgaria bezoeken, gezellig plaatsje met wat authentieke winkeltjes
  • En ik maak een hike tocht in dit prachtige gebied

Op dinsdag ga ik met Pascalle een stuk wandelen door het schitterende gebied. We lopen door de bossen en een aantal kleine dorpjes naar een gondel, voor wintersport naar een café met terras midden in de bergen. het is een echt skigebied hier.

We bezoeken de schitterende stad Verona

De geweldige en goede staat gebleven Arena, waar ze momenteel een Opera aan het voorbereiden zijn. Het bekendste bouwwerk van Verona is het Romeinse amfitheater: de Arena. Het amfitheater staat bekend vanwege de geweldige akoestiek. Daarom worden er in de zomermaanden prachtige opera’s opgevoerd. Gedurende de rest van het jaar zijn er in de Arena ook regelmatig balletten te bewonderen en kun je genieten van diverse muziekvoorstellingen. Buiten de voorstellingen is de Arena ook van binnen te bewonderen.

Casa di Giulietta
Het huis van Julia, het hoofdpersonage uit ‘Romeo & Julia’, is tegenwoordig een soort van bedevaartsoord geworden voor verliefde stelletjes. Het beroeren van de rechterborst van het bronzen standbeeld van Julia zou geluk brengen in de liefde. Letterlijk hoogtepunt voor veel dames is om op het balkon van Julia te staan. Dit is erg populair en het drukst van de gehele stad.

Piazza delle Erbe
Het sfeervolle plein Piazza delle Erbe wordt eigenlijk als het hart van de stad gezien. Het plein heeft de fraaiste verzameling aan opvallende gebouwen. Midden op het plein is een permanente markt ingericht en staan terrasjes waarvandaan je het dagelijks leven in Verona op je gemak kunt bewonderen.

Torre dei Lamberti
In het centrum van Verona zijn een paar torens te vinden. De toren met beste uitzicht is Torre dei Lamberti. Tegen betaling kun je bijna tot het hoogste punt van 84 meter wandelen en genieten van het uitzicht over Verona. Bij de toren is ook een museum ingericht.

Castelvecchio
De burcht gebouwd met rode bakstenen stamt uit de veertiende eeuw na Christus en ligt aan de Adige. Een groot deel van Castelvecchio is ingericht als museum, waar vooral veel kunst uit de veertiende tot en met de achttiende eeuw te bewonderen is. De manier waarop je door het museum en kasteel heen wandelt maakt het alleen al de moeite waard. Het is echt een mooie ontdekkingsreis door een stukje historie van Verona.

Piazza Bra
Het grootste plein van Verona is Piazza Bra. Als je door de stadspoort Portoni della Bra de oude binnenstad binnenkomt, dan kom je vanzelf op dit plein uit. Aan Piazza Bra ligt onder andere de Arena van Verona. Populair zijn ook de vele restaurants en terrassen die aan de noordwestelijke kant van het plein liggen. Vooral in de zomermaanden is het hier erg levendig. De kwaliteit van de restaurants is hier over het algemeen prima.

Porta Borsari
Een fraaie stadspoort die gedeeltelijk stamt uit de eerste eeuw na Christus en deels nog ouder is. Dat is de Porta Borsari. De poort is gemaakt van kalksteen en bestaat uit drie verdiepingen. De poort heette in de Romeinse tijd Porta Iovia.

Geschiedenis van Verona:
Wanneer Verona exact ontstaan is, is niet duidelijk. Er is nergens vastgelegd wanneer Verona gesticht is en door wie. Feit is wel dat ruim voor het begin van onze jaartelling er sprake was van bewoning op de plek waar nu Verona staat. Achtereen de Euganiërs, de Raetiërs, de Etrusken en de Galliërs hebben op deze mooie locatie aan de rivier Adige geleefd. Het eerste jaartal dat met zekerheid genoemd kan worden is 89 voor Christus. Op dat moment werd Verona een kolonie van het machtige Rome. Verona was belangrijk voor de Romeinen, want de stad was een belangrijke uitvalsbasis om door de Alpen naar het noorden van Europa te trekken. Verona groeide gestaag en werd in 49 voor Christus een stad. De invloed van Verona werd alsmaar groter waardoor er allerlei belangrijke gebouwen verrezen binnen de stad zoals de Arena van Verona.

Op het moment dat het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus viel werd Verona op een gegeven moment ingenomen door de Ostrogoten. Dit geschiedde in het jaar 489. Verona werd onderdeel van het toentertijd grote Ostrogotische Rijk. Dit rijk viel in 553 uiteen. In de eeuwen die volgden kwamen en verdwenen andere heersers. Eerst de Byzantijnen, daarna de Longobarden en in 774 was het Karel de Grote die Verona veroverde. Na het uiteenvallen van het Frankische Rijk heeft Verona verschillende heersers gekend. In 1107 werd Verona een zelfstandige stadstaat. Tien jaar later werd Verona getroffen door een zware aardbeving die onder andere de Arena van Verona zwaar beschadigd heeft.

Tijdens de hoge middeleeuwen werd het uiterlijk van Verona gedomineerd door maar liefst 48 torens, die in de loop der jaren vrijwel allemaal verdwenen zijn. In deze periode werden gebouwen gebouwd waarvan sommige nu nog te bewonderen zijn zoals de kathedraal van Verona (il Duomo), de gotische Sant’Anastasia kerk en het Castelvecchio. In 1405, tijdens de bloeitijd van Verona, werd Verona overgedragen aan de Venetianen. Gedurende ruim drieeëneenhalve eeuw was Venetië aan de macht in Verona totdat de Fransen onder leiding van Napoleon de stad bezetten. Tot februari 1814 is Verona (soms deels) in Franse handen gebleven. Het Oostenrijkse leger greep toen de macht. Een jaar later behoorde Verona tot het nieuw geschapen koninkrijk Lombardije-Venetië dat onderdeel was van het Keizerrijk Oostenrijk. Op 3 oktober 1866 trad Verona door het Verdrag van Wenen toe aan Italië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) speelde Verona een belangrijke rol binnen de fascistische Italiaanse Sociale Republiek die door Benito Mussolini uitgeroepen werd na de capitulatie van het Koninkrijk Italië. In november 1943 werd het nationaal congres van de Republikeinse Fascistische Partij in Verona gehouden. In januari 1944 hebben zowel de berechtingen als de executies van anti-Mussolini-kopstukken plaatsgevonden in Verona. Als ‘dank’ werd Verona in 1945 zwaar gebombardeerd door de geallieerden.

Verona tegenwoordig

Het hedendaagse Verona is uitgegroeid tot een moderne middelgrote stad, waarvan de historische kern het centrale punt is waar de meeste toeristen zich begeven. Qua oppervlakte is de stad niet al te groot en liggen de belangrijkste bezienswaardigheden over het algemeen op loopafstand van elkaar. Een paar belangrijke gebouwen liggen buiten het oude centrum. Zo ligt treinstation Verona Stazione FS Porta Nuova net buiten de oude stadsmuren, aan de zuidkant van het centrum. Daaronder ligt de Verona Fiere: het beursgebouw van Verona. Hier worden nationale en internationale beurzen en evenementen gehouden. Het voetbalstadion waar Hellas Verona speelt, het Stadio Marc’Antonio Bentegodi, ligt op een half uur lopen van het centrum van Verona. Een mooie plek om uitzicht te hebben over Verona is Santuario Madonna di Lourdes. De wandeling er naartoe duurt ruim een half uur vanaf de oever van de Aldige. Deze inspannende wandelroute is het waard als je het uitzicht over de stad ziet. Je kunt overigens ook gewoon de bus of taxi nemen om naar boven te komen.

Informatie voor stedentrip naar Verona

Om Verona te bezoeken zouden wij een stedentrip van twee dagen aan willen raden. Dat is voldoende om de meeste hoogtepunten te zien zonder dat je het gevoel hebt alles te gehaast te moeten doen. In één dag is ook heel goed te doen, maar dat betekent vaak wel dat je keuzes zult moeten maken. Een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Verona mag je eigenlijk niet overslaan als je de stad bezoekt. Bovenaan staat natuurlijk de bekende Arena van Verona. Je moet hierbij absoluut ook naar binnen gaan om een goede indruk van het gebouw te krijgen. Je pakt dan eigenlijk al automatisch de Piazza Bra mee. Dit is het sfeervolle plein waar de arena aan ligt. Een ander plein dat je absoluut moet zien is de Piazza delle Erbe. Dit is het mooiste en meest sfeervolle plein van de stad, mede door de fraaie mix van gebouwen die er aan te vinden is. Vergeet hier vooral niet om de Torre dei Lamberti te bezoeken. Deze 84 meter hoge toren staat midden in de stad en biedt een prachtig uitzicht op Verona. Omdat Verona de stad van Romeo en Julia genoemd wordt kun je eigenlijk niet om een bezoek aan Casa di Giulietta heen. Voor liefhebbers van musea en historie is een bezoek aan Castelvecchio een must. Dit oude kasteel neemt je mee door de geschiedenis van Verona.

Ik ga op donderdag de trekking; hike-tocht naar de berg Monte Cornetto maken.

De meiden willen en relaxdag, dus ik ga alleen. Ik weet alleen de richting en ze zeggen dat 1 1/2 tot 2 uur wandelen is. Ik zie onderweg verschillende richting-aanwijzingen en pas als ik op 0.45 afstand ben, zie ik een bordje. Ik loop en loop, geen pad, geen richtingaanwijzing, kom niemand tegen en opeens in “de middle of nowere” een hotel. Daar lekkere Espresso en water bijvullen. Ik ben dan al 2 uur onderweg. ze zeggen daar dat nog uur lopen is, dus ik ga door, nu wil ik er ook naar toe ook….. dat uur wordt 2 uur en steeds steiler. Onderweg weet ik echt niet meer waar ik ben en welke kant ik op moet. gelukkig zie ik een vrouw en vraag met mijn blaadje of ze ook naar de Monte Cornetto gaat. Het enige dat ik weet is dat ze er ook naartoe gaat, verder versta ik niet veel van haar. We maken foto voor elkaar en gaan door. Ze heeft stokken bij en ik merk dat dat zeer noodzakelijk is! Op de top kom ik na veel zweet, lef en stappen aan na 4 uur. Wat een uitzicht. Ja het is de moeite waard! PRACHTIG! Ik ontmoet een stel, die een foto willen maken en me enthousiast vertellen in het Italiaans welke bergen we allemaal zien en ze verbazen zich, als ervaren klimmers dat ik er ben zonder stokken. Ik geniet van wat eten en het uitzicht en loop na half uurtje genieten weer terug. Ik weet dat ik de heenweg een omweg heb genomen, dus vol goede moet neem ik een andere weg…. weer geen pad, alleen een grasveld, waar ik alle kanten op kan…. geen Google maps, geen mensen alleen ik…. ik kom na 3 uur terug bij het hotel, wat ben ik blij dat ik Golfhotel zie staan. Gelukkig heb ik wel telefoonbereik en daardoor contact met de meiden, die luieren in en om het zwembad….. Ik neem de aanbieding van een massage graag aan. Dik verdiend en mega fijn en relax. 

Even filosofisch de tocht: het is net het leven: Gisteren heb ik een hike-tocht van 7 uur gehad, zou 4 uur zijn.Leek wel het leven…Ik was alleen op pad. In mijn rugzak; water, mijn telefoon, mijn camera, wat eten en ons pap. En op het laatst ging Karul ook mee….Ik wist alleen het vertrekpunt en het eindpunt de top van Monte Cornetto 2060 meter hoogte….Zou 2-uur klimmen zijn, ik was er na 4 uur. Onderweg geen richting aanwijzingen of steeds anderen, waardoor ik niet wist of ik goed zat. Onderweg obstakels, waar ik niet omheen kon, alleen dwars doorheen of over of onderdoor….Gelukkig kwam ik één keer iemand tegen, die ook de berg ging beklimmen én die liep ik een stukje achterna, anders was ik zéker omgedraaid, midden in de bossen zonder enig pad of richtingaanwijzing.Allen spraken een andere taal dan ik.Ik ben drie mensen tegen gekomen, kon ik vragen voor een foto en kreeg in het Italiaans uitleg over de bergen, die te zien waren. Allen hadden ze een wandelstok bij, wat zéker een must was. In het hotel zeiden ze dat prima te doen was in 1 1/2-2 uur.Het was zwaarder en gevaarlijker dan ik dacht en gezegd was. Ik was alleen, mijn meiden gingen niet mee en dat was ook maar goed ook…Terugweg wist ik dat korter kon, dus nam een andere wég, ook die was niet aangegeven, geen bereik, dus maar gaan lopen…. Drie uur later was ik trots, moe en voldaan terug….Flinke klim van 1000 meter met flinke omweg…Meiden vroeg ik of ze zich zorgen hadden gemaakt (ik heb ze wel 3 keer gesproken) ze zeiden nee: we weten tóch wel dat jij terug komt. Wat een vertrouwen in hun moeder en heerlijk zorgeloos…..

We hebben in de middag allen een heerlijke massage, het is een SPA-hotel. Dat is vooral voor mijn benen, na de klimtocht van 7 uur erg fijn! Genieten dus.  Later in de middag gaan we naar het dorpje Folgaria, waar we wat drinken met een zoet en zout hapje. Even een heerlijk Italiaans wijntje drinken….

Op vrijdag verlaten we het hotel met in papieren tassen ons ontbijt voor 6 uur in de ochtend. Het is nog bijna 3 uur rijden naar het vliegveld in Milaan, met weer de haarspeldbochten, nu in er aan begin te wennen is, de vakantie voorbij… We hebben erg genoten van elkaar, de Italiaanse zon, heerlijk weer gehad, de geweldige omgeving, rust, heerlijk eten en drinken, relaxtijd en het samen zijn. Next stop: Myanmar met de backpack…..

Leave a Reply