Skip to main content

Op cruise door de Middellandse Zee vanuit Bari met als bestemmingen: Corfu, Santorini, Mykonos (dit is Athene geworden), Dubrovnik en Venetië.

In 2016 deden we ook al eens een Middellandse Zee Cruise, echter toen via Spanje, Frankrijk, Italië en Malta. Inmiddels zijn we redelijk ervaren Cruisers geworden! Deze Cruise gaan we op pad met de Costa Deliziosa, capaciteit: 2.826 gasten, 934 bemanningsleden en heeft een lengte van 337 meter. Ons cruisereis schema vind je HIER.We starten in de Adriatische zee, onderdeel van het Middellandse zee gebied.

Aangezien wij eerst een avontuur in London en Manchester achter de rug hebben, vliegen we naar Bari vanuit Manchester, via Amsterdam. Toch even terug “thuis”. We slapen in Best Western Hotel Bari, een oudbollig Italiaans Hotel maar prima locatie om nog wat van Bari te zien, we zijn hier immers nog geen 24 uur. 14 juli 2019 bestond uit ontbijten in Newcastle, lunch in Amsterdam en diner in Bari (Italië). Yep, reizen! We starten dus deze cruisetrip in Bari. een stadje wat ons zeker overtreft als het om het verwachtingspatroon gaat. Super leuke steegjes en schitterend wandelen langs de zee. Hier lopen we een kleine vissersmarkt op, waar ze inktvissen kapotslaan op de kade, waarom ze dit meerdere malen herhalen is me niet geheel duidelijk!? Wellicht moeten die beesten soepel gemaakt worden?

We lopen via de stadswallen het plein van La Basilica op, vanuit daar kun je een soort medina in met allemaal kleine en leuke steegjes. Diverse winkeltjes en restaurantjes tref je aan in de straatjes, echt lekker voor een lunch, zoals wij dat ook deden.

Bari heeft onze verwachtingen overtroffen. Voor de liefhebbers van zuid Italië, in dikke twee uur vliegen kun je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Bari. Zeker ook goed toeven voor een lekker lang weekend.

Het inschepen gaat lekker snel, kon vanaf 16.00 uur en wij waren er om 15.30 uur en konden zowat gelijk naar binnen. Goed geregeld Costa, want we zijn in een tijdsbestek van nog geen 10 minuten aan boord.

Het groenste Eiland van de Griekse Eilanden, dus kennelijk ook neerslag! Yep, op de dag dat wij Corfu bezoeken regent het de gehele dag. We doen mee met een tour van Costa om wat te weten te komen van het Eiland. Gelukkig maar want het weer is dusdanig slecht dat het goed is om de bus in te stappen. Dit eiland wordt jaarlijks bezocht door ruim 2,2 miljoen toeristen, waarvan er zo’n 850 duizend met Cruiseschepen binnen komen varen. Lekkere business voor Corfu! Het laatste gedeelte van onze tour laten we schieten, deels vanwege het weer en die toeristenshopjes die nog worden bezocht geloven we wel. Qua tijd maakt het weinig uit, inmiddels liggen er drie Cruiseschepen in de haven, en heel Corfu loopt vast! Denk dat we een dik uur in de bus gezeten hebben voor zo’n 2 km. “Waren we maar te voet gegaan!?”, maar dan waren we ook zeiknat geworden. Corfu is qua infrastructuur zeker niet voorbereid op deze aantallen toeristen. Aan boord, eerst maar eens wat eten want lunchen hebben we nog niet gedaan. Het buffetrestaurant op Deck 9 biedt voor elk wat wils, onbeperkt buffelen voor de liefhebbers. Terugkijkend hebben we een beeld gekregen van Corfu maar als we aan boord waren gebleven hadden we niks gemist vandaag! Vertrek stond gepland om 14.00 uur maar omdat iedereen vast heeft gestaan op het “door toeristen overspoelde Corfu” vertrekken we ruim 1,5 uur later. Iedereen aan boord met volle tassen met souvenirs ed. Yep, dat doen toeristen! Wij hebben een koffie en een cola gesponsord aan Corfu. Op naar Santorini.

We hadden onze eerste avond het diner in het Albatros restaurant laten schieten. Onze tweede avond maar eens kijken wat ze daar voor ons in petto hebben. Staat een mooi tafeltje gereserveerd voor ons en zelden zo lekker gegeten op een cruise. Costa, ook qua diner hebben jullie de zaakjes top voor elkaar. In het Duse theater gaan we naar een voorstellingen kijken van Rock the Boot, een geweldige dansvoorstelling met allemaal Rock klassiekers. Super vet! Het podium is prachtig belicht en een groots videoscherm siert de achterwand van het podium. Het theater is qua opzet ook echt gaaf want elke twee zitjes hebben een eigen tafeltje voor hapje en drankje, dit heb ik zo nooit eerder op een cruise gezien.

We varen wat meer de open zee op en dat is merkbaar, er staat een stevig windje en boot schommelt wel wat op- en neer. In de ochtend heeft Remco hiervan wel wat last, niet echt zeeziek maar een beetje misselijk is hij er wel van. Zeeziekte is onvoorspelbaar en kan iedereen over komen, voordeel is wel dat het meteen weg is als je aan land bent. Aan het einde van de ochtend bereiken we na zo’n 20 uur vaartijd Santorini. Ontbijten aan boord? Dat kan de gehele ochtend en wat je bedenkt is er, hele buffetten vol met gezond, ongezond, light en vet eten. Op zo’n cruise kun je 24/7 eten en als je “alles” inneemt weet je zeker dat je met enkele kilo’s meer de boot weer verlaat. Bewegen en enigszins opletten met innemen en dan houden we het wel onder controle. In Santorini gaan we van- en aan boord met tenderbootjes, geeft altijd een leukere dimensie dan “gewoon” de kade op wandelen. Het binnen varen tussen de eilanden van Santorini is al een beleving/ervaring op zich. Het weer werkt schitterend mee, strak blauwe lucht en de uitzichten op de eilanden zijn adembenemend. Schepen- en ook cruiseschepen voldoende hier, wat een geweldig gebied. Op afstand lijkt het wel of de toppen van de bergen met sneeuw bedekt zijn maar dit zijn huizen. Santorini bestaat uit vijf eilanden en zijn allemaal herrezen door vulkanische uitbarstingen. Je kunt de verschillende “steenlagen” ook goed zien op de bergwanden die oprijzen uit zee. De hoogste piek van de eilanden is 565 meter hoog en er wonen in totaal 15.000 mensen. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van Santorini, o ja!?

Los van de vele overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, B&B’s e.d., komen hier 3 a 4 cruiseschepen per dag aanmeren. Dit brengt een grote hoeveelheid aan toeristen aan land! Los van het feit dat dit schitterende eilanden zijn, is het er toeristisch gezien druk, te druk! Het toeristenseizoen is lang, zo’n zeven maanden per jaar. Cruiseschepen maar er is ook een luchthaven op Santorini met zo’n 250 vluchten per week, dus ook vanuit de lucht goed bereikbaar. Op de eilanden tref je ruim 500 kerk(jes) aan, de meeste daarvan zijn prive en worden slecht eenmaal per jaar gebruikt. Het eerste kerkgebouw werd hier gebouwd rond 1100. Ondanks dat de gehele eiland door prachtig blauw (zee)water worden omringd, is het drinkwater nergens drinkbaar, ook niet voor de bevolking. Er moet dus veel water aangevoerd worden. Kom je met een cruisereis op de eilanden is een georganiseerde (cruise)tour een goede optie om tussen alle toeristische drukte door toch het nodige van de eilanden mee te krijgen. Wij starten met een heerlijke Griekse lunch in restaurant/taverne Mythos. Bezoeken Oia, waar de beroemde witte huisjes en de drie blauwe koepeltjes te zien zijn, natuur maakt NST hiervan ook beeldmateriaal. Oia is schitterend maar ik heb zelden zoveel toeristen op een paar vierkante meter gezien. In Oia kun je ook nog een van de cavehouses bezoeken. Vroeger woonden de mensen hier in kloven en grotten, vele daarvan zijn nog steeds in gebruik, welliswaar in gerenoveerde vorm. Enkele caves zijn omgetoverd naar hotels, tussen de € 7.000,00 en € 10.000,00 per nacht (!!??) weet je wat het is om in een “cave” te overnachten.

Na een kerkbezoek doen we ook nog het prachtig gelegen Thira, hier hebben we een schitterend uitzicht over onze Costa-Cruise, maar ook over onze buurman van MSC. Deze eilanden groep is echt een aanrader! Wellicht ook wel erg gaaf om hier eens een weekje te verblijven en relaxen? Maar goed, dat staat voorlopig niet op de agenda van NST.

Wij hebben maximaal genoten van deze schitterende/warme/zonnige dag, uiteindelijk ook wel weer lekker om terug te zijn in ons bootje. Op naar Athene, uurtje of 10 varen. Mykonos was het plan maar ook daar moesten we met tenderbootjes aan wal, gezien de weervoorspellingen is Mykonos komen te vervallen en wordt Athene ingezet als alternatief. Lijkt ons geen probleem, welliswaar zijn alle excursies voor Athene al volgeboekt. NST zal dus creatief moeten zijn om Akropolis te kunnen bezoeken. In Athene aangekomen zullen we eens kijken of dit alles gaat werken zonder Costa? Buiten de terminal treffen we een taxichauffeur, met hem raken we in gesprek, aardige gozer. Hij gaat ons naar een aantal plaatsen in Athene brengen, privetour dus! We zijn nog vroeg, het is net 08.00 uur geweest dus we zijn op tijd bij Akropolis, echt wel een must-ding in Athene. We zijn binnen vijf minuten binnen, dit is later op de dag wel anders. De Akropolis van Athene is de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad, oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte omringd, op veilige en toch niet verre afstand van zee gelegen, die zich bij uitstek leende tot een nederzetting. Door de ligging is de Akropolis (Oudgrieks: ἡ Ἀκρόπολις τῶν Ἀθηνῶν, hē Akrópolis tôn AtʰēnônGrieks; η Ακρόπολη της Αθήνας, i Akrópoli tis Athínas) van kilometers ver te zien voor wie Athene nadert. Akropolis is een samenvoeging van ἄκρος (‘akros’, ‘hoogste deel van’) en πόλις (‘polis’, ‘stad’). Echt een geweldige ervaring om dit monument te bezoeken! Staat ook op de Unesco lijst 404.

Weer terug bij onze prive-chauffeur en rijden verder naar de Tempel van de Olympische Zeus, die we al zagen vanaf de berg waarop Akropolis is gevestigd. Dit was de grootste Tempel die Griekenland heeft gekend. De zuilen zijn wel 17 meter. De Tempel werd voltooid in 124/125, de omgevallen zuil is gevallen tijdens een storm van 1852. Vanuit deze Tempel heb je ook een mooi uitzicht op Akropolis. Die oude Grieken hebben echt gave bouwwerken neergezet, al waren deze natuurlijk vele malen mooier en kleurrijker dan we in 2019 nog aantreffen.

Op naar het Stadion Panathinaiko, waar in 1896 de eerste moderne Olympische spelen werden gehouden. Het eerste Olympische vuur werd op deze plaats ontstoken, bijzonder! Het huidige stadion staat op de fundamenten van het oude stadion wat gebouwd werd zo’n 330 jaar BC.

Onze taxichauffeur/gids stelt voor om nog even bij de wisseling van de wacht te gaan kijken bij een van de parlementsgebouwen. Gelukkig niet zo’n circus zoals we dat in London zagen. Weet toch zeker dat die “bewakers” het hier warm hebben in zo’n kleding met deze temperaturen. Concentratie, yep!

Wij laten onze gids ons weer terug brengen naar de Terminal, ik vraag nog wel even hoeveel taxi’s er in Athene zijn want dat is echt niet normaal hoeveel die er rond rijden, zo’n 13.000! Wij besteden de rest van deze Athene dag aan boord met zwemmen en relaxing, want daarvoor hebben we nog niet zo heel veel tijd gehad.

Rond 18.00 uur zwaaien we Athene weer uit. Op naar Dubrovnik (Kroatië), stukje varen want zijn morgen de gehele dag op zee. Voor Remco geen probleem want hij geniet maximaal van het “op de boot zijn”. Lekker dus om ook de sportactiviteiten weer wat op te halen want op de/een Cruise is altijd een sportschool aanwezig, dus lekker voor de beweging. Op de Costa Cruise hebben ze ook een Voice of the Sea show, dit met zangers en zangeressen aan boord. We wonen een dergelijke show bij waarvan het jurypanel bestaat uit Costa-medewerkers. Op zich een leuk idee. Wij hebben niet alles afgekeken meer ook omdat bijna alles in het Italiaans besproken werd en deels in het Engels. Was dus lastig te volgen voor ons. Daarbij is dat voice-gebeuren al niet zo mijn ding, liefhebbers van zoiets kunnen in ieder geval genieten!

A day at sea dus! Deze wordt afgesloten op een vlakke Adriatische Zee, windstil met een prachtige zonsondergang.

Na 37 uur varen zijn we rond 07.00 uur in Dubrovnik, we verblijven hier maar tot 12.30 uur dus we bezoeken in vogelvlucht het oude stadscentrum. Hier moet je zeker de wandeling over de oude stadswallen niet vergeten! Moet je wel voor betalen maar zeker niet overslaan want de uitzichten vanuit deze wallen zijn prachtig. Wij laten het Costa-publiek met de bussen gaan, wij nemen een taxi heen en terug, goedkoper en de tijd aan ons eigen. We waren hier in 2008 ook al eens dus vernieuwend is het deze ronde niet.

Qua eten en drinken niets te kort in het oude stadscentrum, zit namelijk helemaal vol met restaurantjes en cafeetjes. Wij zijn rond 08.00 uur al ter plaatse en het valt op dat het dan al ketsdruk is, dus wellicht is 08.00 uur al te laat!? Hoe het er in de middag uitziet gaan we deze trip niet meemaken maar wellicht moet je dan in de stroom mee? Het is snikheet (nu al zo vroeg) dus de zweetdruppels lopen al snel op de rug naar beneden tijdens het wandelen (op- en neer) op de stadswallen. Niet klagen, het is het zweten meer dan waard.

De stop was kort, toch leuk om weer eens door deze stad gewandeld te hebben. Hoezo toeristisch!? Rond 13.00 uur varen we weer weg vanuit Dubrovnik, op naar Venetië. Onze laatste stop van deze Costa-Cruise.

Rond 07.30 uur staan we weer vast in Venetië, wederom een rustige nachtje op zee. Het is deze ochtend want heiig en dus erg vochtig. Aangezien we ergens op een terminal aangemeerd staan op een industriegebied moeten we eerst een stuk (+/- 20 minuten) met de bus mee, vanuit daar met de boot naar hartje Venetië. Een boottochtje van zo’n 20 minuten. De zon komt er inmiddels door en het zweten kan beginnen, warm is heet geworden.

Het is een komen en gaan van bootjes en boten, hier is het toeristisch en wel heel erg! Wij sluiten aan bij onze Costa Groep voor een (wandel)tourtje door de stad, geheel in het Italiaans maar er was vandaag alleen Spaans en Italiaans beschikbaar qua gids. Beide kunnen we niet verstaan dus voor ons was het altijd goed. Een gids is wenselijk want volgens mij kun je makkelijk verdwalen in al die kleine straatjes, grachtjes en steegjes. De stad is mooi en zeker bijzonder, echter de stad wordt door vele cruiseschepen bezocht en daarbij nog duizenden toeristen die op een andere manier de stad bereiken. Alleen vandaag al waren er vijf Cruiseschepen aangemeerd.

Natuurlijk bezoeken we ook het (drukke) San Marco plein, toch wel een bijzondere plaats. Na onze tour hebben we nog wat tijd om zelf nog wat te ondernemen. Koffie/cola en we doen een pizza-lunch, wat anders in Italië!? qua prijsstelling kan je hier rekenen op de maximale bonus, € 4,50 voor een klein kopje koffie is de standaard….

Een leuk bezoek en zeer zeker van toegevoegde waarde op deze Cruise, voorlopig zet ik Venetië niet op mijn lijst om nog eens te bezoeken. Dit in tegenstelling tot Athene waar ze me zeker nog eens gaan zien. Wij verlaten rond 16.00 uur het aardig opgewarmde Venetië en gaan we richting Bari. Nog een nachtje op e Costa Deliziosa en dan is deze prachtige Cruise ten einde. Ook tijdens onze laatste avond worden we weer heerlijk verwend in het Albatros restaurant. Onze ober (afkomstig uit de Filepijnen) kan dit vast en zeker gebruiken. Ik druk hem op het hart dat voor hem is en dat hij dat niet hoeft te delen! Snel wordt het briefje weggemoffeld in zijn zak, gelijk heeft hij! De theater voorstelling (veel dans) kan ons deze avond niet bekoren dus wij verlaten het theater vervroegd deze avond.

Laatste ochtend gaat nog gepaard met even in de sportschool, sportief terug naar huis! Leuk is dat we pas rond 14.45 uur de boot mogen verlaten, we arriveren immers pas tegen 14.00 uur in Bari, toch wordt ons verzocht om onze kamer vanaf 10.30 uur te verlaten. Begrijpelijk want ook het poetsen dient te geschieden voor de volgende groep. We moeten dus onze kamer vaarwel zeggen terwijl we nog op open zee zitten, beetje vreemd is dat wel. Voor de rest verloopt ook het verlaten van de boot soepel en naar wens, dat hebben ze bij Costa goed voor elkaar. In Bari kun je aansluiten in de rij voor een taxi, wachttijd kan dan goed een uur zijn, wij lopen net even buiten de terminal en zitten binnen enkele minuten in een taxi. Onze vlucht sluit deze ronde niet geheel goed aan, dus enkele uurtjes luchthaven is onvermijdelijk. Maximaal genoten en inclusief onze Engeland trip, voorafgaand aan deze Cruisereis, waren we in zeven verschillende landen voordat we weer terug gaan naar Bergeijk. Met name: België, Frankrijk, Engeland, Nederland, Italië, Griekenland en Kroatië. Een gaaf avontuur (noem het vakantie deze ronde) ten einde. Op naar Myanmar…..

Leave a Reply