Skip to main content

Voordat wij doorreizen naar Myanmar een stop-over van 27 uur in Dubai, wat doe je dan?

Op onze backpack reis door Myanmar maken we een stop-over in Dubai. Enigszins noodgedwongen omdat Emirates een paar maanden voor vertrek onze vlucht van Dubai naar Yangon met 24 uur verplaatsten. 27 uur Dubai dus. Een boeiende stop in de snelstgroeiende stad van de wereld. Als je denkt dat er iets groot is, dan hebben ze het in Dubai in een nog grotere vorm. Groot, groter, grootst…. Deze stad staat aan de rand van de woestijn in de Verenigde Arabische Emiraten. Nu is juli niet de meest geschikte maand op Dubai te bezoeken, de temperaturen kunnen hier oplopen tot 55 graden in de zomermaanden. Wij hebben “geluk”, het is vandaag maar 47 graden! Deze stad kent alle facetten van de wereld, zo is er een oa. complete Egyptische wijk gebouwd.

Indoorskien in de woestijn, kan hier allemaal. Niet zomaar een indoor ski hal, de grootste van de wereld. Natuurlijk! Om de stad goed te verkennen besluiten we om een Big Bus Dubai tour te doen, oftewel hop-on hop off. Wij overnachten in het Arabian Courtyard Hotel, dit ligt in de oude stadsgedeelte van Dubai. Een gezellig gedeelte van de stad en prima locatie om Dubai goed te verkennen. Tegenover ons hotel bevindt zicht het Dubai Museum, erg bijzonder om te bezoeken echter vanwege onze beschikbare tijd moeten wij een bezoek aan ons voorbij laten gaan. In dit oude stadsgedeelte tref je ook tal van leuke restaurantjes en souvenirshops aan. Nabij ons hotel kunnen we direct op onze Big Bus Tour stappen. Onze eerste stop Burj Khalifa, het hoogste (natuurlijk!) gebouw van de wereld. Wij hadden hiervoor voorafgaand toegangskaarten geregeld, wellicht in de zomermaanden (niet zo toeristisch) niet noodzakelijk, maar in de “wintermaanden” zeker een must. Dit kun je eenvoudig zelf regelen via de website van Burj Khalifa. Tijdens reserveren moet je wel je tijdstip van bezoek opgeven en is het dus van belang dat je op die tijd wel aanwezig bent. De stad is druk dus houd daarmee wel rekening qua reistijd.

Burj Khalifa (Arabisch: برج خليفة) is een wolkenkrabber in de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Op 21 september 2004 werd begonnen met de bouw. Op 21 juli 2007 nam de Burj Khalifa de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’ over van de Taipei 101 in Taiwan. Op 17 januari 2009 bereikte de toren zijn hoogste punt, met een hoogte van 828 meter. Inclusief antennes en vlaggenmasten is de hoogte 829,8m. Het gebouw werd met groots vuurwerk geopend op 4 januari 2010.  Tijdens de bouw stond de toren bekend onder de naam Burj Dubai (Arabisch: برج دبي, letterlijk: Toren van Dubai), maar enkele uren voor de opening werd de toren herdoopt tot Burj Khalifa, een verwijzing naar Khalifa bin Zayed Al Nahayan, president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het naburige Abu Dhabi. Deze naamswijziging gebeurde na aanzienlijke financiële steun aan het door de financiële crisis geteisterde Dubai vanuit het emiraat Abu Dhabi.

Een bezoek aan dit gebouw, is zeker een must tijdens je Dubai bezoek. Doordat het vandaag behoorlijk waait is er enorm veel woestijn zand aanwezig in de lucht, hierdoor is onze zicht wat beperkt en oogt het wat mistig, zand dus en dat hebben ze meer dan genoeg hier. Met de snelste lift ter wereld (natuurlijk snelste!) 10 m/s naar etage 124/125, deze rit is al een beleving op zich. Natuurlijk hebben ze deze “lift-ride” met gave videobeelden aangekleed. Wij doen boven (helemaal naar de top is niet mogelijk) nog mee aan een gave fotoshoot en korte filmopname. Dit heeft in ieder geval leuke beelden opgeleverd van ons bezoek aan dit indrukwekkende gebouw.

Na dit bezoek door de Dubai Mall weer terug naar de Big Bus, deze Mall telt ruim 1.200 winkels en is een van 64 winkelcentra die Dubai telt (anno 2019). Qua airco moet in Dubai ook wel het hoogste stroomverbruik worden verbruikt op de wereld want overal waar je binnen komt is het gewoon lekker koel. We doen de groene route met de Big Bus maar blijven op deze ronde, van bijna een uur zitten. We hebben immers maar 27 uur in Dubai. De groene route komt langs de kustlijn, op de stukjes strand zie je vooral iedereen in het water zwemmen. Beetje zonnen in het zand is in deze periode nauwelijks te doen, veel te warm voor. We zien Burj Al Arab Jumeriah, een van de meest iconische hotels van de wereld. Je kunt dit hotel bezoeken, Big Bus sightseeing heeft hier ook een stop maar die stop benutten wij niet.

We rijden nog langs het Museum van de Toekomst, wat is ontworpen door Killa Design en zal deels worden gebouwd met behulp van 3D-printtechnologie. Het museum is een initiatief van HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de vice-president en eerste minister van de Verenigde Arabische Emiraten en Emir van Dubai. Het museum toont de toekomst van wetenschap, technologie en innovatie en is gesitueerd naast de Burj Khalifa, dat met 829 meter het hoogste gebouw ter wereld is. Het zal niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister vormen, maar tevens ruimte bieden voor opleidingen en trainingen, presentaties en evenementen. Het museum zal een platform bieden voor het demonstreren en testen van de nieuwste uitvindingen en prototypes, van zowel start-ups als van gevestigde technologieconcerns. Het zal tevens faciliteiten voor het ontwikkelen van innovaties en ontwerpstudio’s bieden aan universiteiten, bedrijven en researchpartners. Het gebouw is momenteel (2019) nog niet open maar het gaat erg hard hier qua bouwwerken dus kan zomaar geschieden. In Dubai zie je erg veel bouwwerken in aanbouw en wordt er ook bij deze temperaturen gewoon doorgewerkt! Moet ook wel want in 2020 staat de Dubai Expo op het programma. Deze Expo start op 20 oktober 2020 en eindigt op 10 april 2021, in deze periode worden er zo’m 25 Miljoen bezoekers verwacht.

We beëindigen de groene route en gaan weer door met de rode route. De blauwe route laten we, vanwege tijdgebrek, achterwege. Als je uitstapt bij Stop nummer 6 sta je direct voor de haven van Dubai Creek. Hier komen handelaren vanuit oa. Afrika, Iran,  Azië handelswaar verkopen en inkopen. Kennelijk gaat dit alles belastingvrij, wat hiervan de redenen zijn is ons onbekend. Feit is dat het leuke plaatjes oplevert maar vooral oogt als een puinhoop. Moeten koelcompressoren in de EU niet afgevoerd worden ipv open aan een haven te staan?

De Spice Souk is een populaire toeristische attractie in het oude deel van Dubai. De Dubai Spice Souk is de kruidenmarkt, waar je terecht kunt voor kruiden en specerijen. Omdat er vooral toeristen op de kruidenmarkt afkomen kun je er ook redelijk wat souvenirs kopen die je elders in Dubai ook aantreft. De kruidensouk is een plekje waar wij zelf graag doorheen wandelen. De combinatie van exotische geuren en verkopers die je graag hun winkeltje in willen lokken maakt van de Spice Souk een plek waar al je zintuigen geprikkeld worden. Hier koop je gedroogde limoenen, saffraan, kaneel, kruidnagel, wierook en andere geurige en kleurrijke producten. De verkopers zullen er alles aan doen om je iets te verkopen. Ze laten je ruiken, proeven en geven uitleg over de soms opmerkelijke producten die ze voor hun winkel uitgestald hebben. Zo hebben ze zeker te weten thee op voorraad die prima aansluit bij uw kwaaltjes. Als je iets gaat kopen, en die kans is groot, vergeet dan vooral niet om af te dingen. De handelaren maken zelf al grappen over de goedkope prijzen die je hier betaalt. Zo kun je bordjes tegenkomen waarop de kruidenmarkt als ‘Aldi Süd’ aangeduid wordt met als opmerking eronder in het Duits dat hier alles goedkoper is. Deze Spice Souk ligt nabij de handelaars aan de Dubai Creek. Ook hier werken vele mensen uit oa. India en de Filipijnen, oftewel lage loonlanden.

Wel even lachen met al die verkopers rondom ons! Beetje opdringerig zijn ze wel, maar zeker niet TE, zoals we dit van ons Marokko kennen. We doen nog een lekkere fruitshake in de Souk, overheerlijk, zeker met deze temperaturen. Dubai is niet echt een stad waar je een auto gaat huren, al hebben wij dat wel overwogen maar gelukkig niet gedaan. Er zijn transsport mogelijkheden voldoende! Wij gaan, na ons Spice Souk bezoek naar de Hard Rock Cafe van Dubai. Ook hier geldt groot, groter grootst! Super gave HRC maar je kunt hier goed zien dat het hier nu laagseizoen is. De “balzaal” is nauwelijks gevuld deze avond. Onze 33ste HRC alweer die we bezoeken, ook een leuke hobby geworden.

Na een overheerlijke maaltijd, Hard Rock Cafe’s stellen eigenlijk nooit teleur, gaan we onze Dubai tour beëindigen! Terug naar ons hotel. 05.00 uur de wekker en op naar ons avontuur in Myanmar! 27 uur in Dubai ten einde, een leuke stop-over, als schatten we in dat de “wintermaanden” echt beter zijn. Dubai Airport hier zijn we weer! Ook hier geldt, een van de grootste Airports van de wereld, indrukwekkend! Meer dan 80 miljoen mensen passeren hier per jaar de landsgrenzen. 130 vliegtuigmaatschappijen naar meer dan 220 bestemmingen! Dubai ligt ook wel erg centraal, dus in die zin kun je eenvoudig en snel de wereld in vanaf hier. Met Emirates heeft Dubai de thuisbasis van een prachtige vloot aan vliegtuigen, zo vlogen we vanuit Amsterdam met een dubbel dekker Airbus, groots… of het is grootst?

Leave a Reply