Skip to main content

Magische Self-Drive rondreis door Marokko! Hoe gaat ons dit land bevallen…

4 t/m 15 juli 2013 Jolanda en Ruud Let’s go Marocco!

4 juli: Vanuit vliegveld Weeze naar Fez, met Ryanair. Tja, wat doe je dan op zo’n Airport in Duitsland als je moet wachten? Vervolgens Ryanair vluchtje naar Fez gehad, m.u.v. de landing rustig verlopen. De hitte wuift ons al toe op het vliegveld……

Onze taxibestuurder was er nog niet, dus bellen. Nu op naar onze Riad, onze eerste Riad in Fez.

Even relaxing en opfrissing in onze Riad, vervolgens heeft de beheerder ons op laten halen door iemand voor “going out for diner”. Wat ons direct opvalt is vers, vers en vers. We bestellen een wijntje/biertje maar dat hebben ze niet. In de Medina van Fez wordt geen Alcohol geserveerd, oke een alcohol vrije dag is natuurlijk geen probleem maar dat moet niet al te lang duren, het is immers vakantie. Maar goed, we eten heerlijk en drinken nog een munttheetje op het dakterras van onze Riad. Vervolgens is het mooi geweest, morgen weer vroeg op. Onze gids pikt ons op rond 09.00 uur. Welterusten Marokko…..

5 juli: Goedemorgen (sbah el-khir), we hebben in ieder geval geleerd dat het beter is om de stoppen in het bad te laten zitten na het douche! Waarom…….kakkerlakken in de badkamer. Na een overheerlijk ontbijt, staat onze privé gids al te wachten om ons door Fez te begeleiden. We starten in de Metropool oftewel de Medina van Fez. Dit doen we met gids want zo’n Median is een gangenstelsel van steegjes en paadjes waar je eenvoudig en snel in kunt verdwalen.

Mooi uithangbord, kennelijk is dit een signaal dat ze hier sigaretten verkopen. Erg duidelijk…………….

We bezoeken de oude Universiteit. Nice place to visit zullen we maar zeggen. Vanwege de historische waarde is de entree 10 MAD. Hier horen hier onze gids eens goed uit over de Islam en de daarbij behorende Koraan. Iedereen is hier Islam en leeft de vijf levensregels daarvan strak na. 1. Altijd trouw aan Allah en je ouders. 2. Vijf keer per dag bidden, in Moskee maar mag ook thuis of elders. 3. Giften aan de armeren: Eerst je naasten en dan steeds verder weg. 4. Vasten tijdens Ramadan: uitzondering, zwangere vrouwen en de maandelijkse periode van vrouwen (let op: nadien wel inhalen!!). 5. Minimaal 1 keer in je leven naar Mekka, meerdere malen naar gelang je vermogen. Wij blijven vooralsnog trouw aan………………elkaar!

Onderweg bezoeken we een andere Riad, leuke reclamestunt want deze Riad gaat op korte termijn pas open! Viewingpoint Fez, vanuit dak Riad. Gaaaaaaaf!!

We bezoeken DE ledermakerij van Fez, sorry: van Marokko, sorry: van de wereld! Althans dat wordt ons gemeld. Hier werken 250 families, alles handwerk behalve het vlees/vet van de huiden afhalen. Schapen, koeien, dromedarissen, geiten…….van alles wordt leer gemaakt. Bij binnenkomst krijgen we ons gasmasker aangereikt, ieder een munttakje. Als de stank te heftig was, dan kon je dat munttakje even voor je neus houden. Grappige manier maar creatief opgelost. Kennelijk wen je na maanden aan de geur!? We worden UITERAARD nog even de shop in gesleurd en ja wij hebben wat gekocht! Traditionele gele slippers voor ONS beide en een super gave tas voor Jolanda. Natuurlijk alles in stijl en in diverse kleuren! Zeer leuke en interessante plaats om te bekijken!!

We bezoeken een vloer- en wandkledenmakerij. Hoe ze gemaakt worden hebben we niet gezien maar er waren er veel, erg veel…… Aan ons viel deze ronde niks te verkopen dus wij mochten weer snel het pand verlaten. Ja, die Marokkaanse bronzen, gekleurde lampen zijn gaaaaaaaf! We bezoeken een geweldige shop met erg veel van dat spul. Yep, wij hebben weer gekocht. Wel op het niveau van weglopen, kennelijk happen ze dan toe. Maximum budget vaststellen is een must!

Handmade oliën. Alles voor lijf en leden maar ook voor in de salada e.d.Lunchtijd: heeeeeel relaxed en lekker! Waar lunch je tegenwoordig nog liggend op een bank? By the way: wel een verlate lunch want het is inmiddels 15.30 uur geworden! Weverij, maken ze dit echt allemaal hier met de hand?

Na de Medina worden we opgehaald door een taxi om de tour te vervolgen. Mozaïek- en schilderschool, alles wordt hier echt met de hand gemaakt. Schaaltjes, potjes, kannetjes enz enz enz worden eerst van klei gemaakt en vervolgens handmatig geschilderd. Bezoekje zeker waard.

Viewingpoint. Toen we er naar toe reden kwamen we nog een begrafenisstoet tegen. Erg bijzonder hier! Lichaam ligt op een soort houten brancard met doeken erover. Alleen mannen bezoeken de begrafenis en vrouwen mogen naar drie dagen op de begraafplaats gaan kijken.

Royal Palace, onze laatste stopje. De zeven deuren staan voor de zeven dagen per week, de middelste is de vrijdag. De vrijdag is hier een vrije dag, net als bij ons de zondag. De deuren zijn van echt goud en worden drie keer per jaar grondig gepoetst.

We gaan onze huurauto ophalen en de eerste kilometers self-drive in Marokko zijn een feit. Best heftig hier rijden. Uiteindelijk komen we na een zeer lange, vermoeiende maar SUPER GAVE dag omstreeks 20.00 uur terug bij onze Riad. We spreken ons diner af voor 21.00 uur, eerst douche. Op zich “no problem” want lunchtime was ook al verlaat. Heerlijk gegeten in onze eigen Riad. Thema van vandaag: De schoonheid zit van binnen! Buitenkant van veel huizen zien er gelijkwaardig uit, maar van binnen zie je pas hoe prachtig ze zijn. “hetzelfde als bij vrouwen” aldus onze gids.

6 juli: Goodmorning Marokko, met de wekker om 07.00 uur. Het is immers vakantie en vandaag staat ons een lange reisdag te wachten. Op naar de woestijn! We hebben deze dag een tocht van 470 km gemaakt door het prachtige Marokko, we begrijpen nu waarom deze trip “Magisch Marokko” heet. Zoveel indrukken en prachtige landschappen. Hieronder een samenvatting van de dag, beelden zeggen meer dan woorden…..

  • Met onze Peugot 306 op pad.
  • Gelukkig Tom Tom, zo goed staat het hier nu ook weer niet aangegeven.
  • Kleding e.d. wassen in de rivier.
  • Ooievaars, ezels, schapen, koeien enz enz.
  • Olijfbomen, veeeeeeeel.
  • Ruud knaagt appeltje voor Jolanda, tis wa als ge da zelf nog nie kunt.
  • Cola verkoop bij 42 graden, zonder koeling…….verfrissend.
  • Veel stenen en ook veel stapel steentje, brengt geluk!

Uiteindelijk en licht vermoeid komen we aan bij Auberge Sahara. Heerlijk verblijf aan de rand van de woestijn, hier hebben we ook ons diner vanavond. Eerst even plonzen in het zwembad…………..overheerlijk na zo’n dag.

PROBLEMEN qua alcohol blijven aanhouden, nergens geen wijntje/biertje te krijgen. We leven dus vooralsnog alcoholvrij! Jammer maar water is ook lekker, zo’n 4 liter p.p. per dag! We doen nog een “late evening dive” en dan is het tijd voor het bedje. Weer een schitterende dag in Marokko. Welterusten!

7 juli: GOEDEMORGEN, vandaag is het woestijnday! Voor ons ontbijtje eerst ff plonzen, want een Marokkaans nachtje zonder airco is toch wel erg warm. Vervolgens ontbijtje, we eten pannenkoeken met cake. Wel lekker maar we moeten beide even een klein tandje terug vanwege toch wat onwennig gevoel in de buik, tja we zijn niet in de westerse wereld. Helaas blijkt het iets meer dan een onwennig gevoel te zijn en slaat de diarree snel toe. Balen dus. Na wat kreuntjes en zuchtjes wordt Ruudje in de badkamer gevonden op de vloer, totaal uitgeput. We kijken het even af, in die tussenliggende periode probeert Jolanda mij te koelen met douchewater (koudekraan: +/- 35 graden). Maar goed, dit geeft een goed gevoel. Uiteindelijk hulp ingeschakeld en op naar een Marokkaans Hospital. Dit geeft wat problemen, eentje is er gesloten en bij de andere blijkt de dokter nog te slapen. Uiteindelijk wordt die wakker gemaakt voor controle. Bijna 41 koorts, diarree, overgeven enz enz. Dus: ORS, Paracetemol, Poedertje tegen de buikpijn en diarree stoppers. Gelukkig kregen we naderhand een kamer met Airco, dus die hadden ze daar wel!! De woestijntocht kunnen we dus vergeten, overnachting dus gewoon in de Guesthouse Sahara.

8 juli: “Goedemorgen” we hadden nu eigenlijk terug moeten komen uit de woestijn maar de praktijk was helaas anders. Extra feit, Jolanda’s diarree is ook erg versterkt dus een het is geworden een nachtje om en om naar de WC. Problems!! Omstreeks 05.00 uur was ons WC papier op, degene die het minst ziek is moet dan op speurtocht. Jolanda, dus met de iPhone (ivm zaklamp app) op pad ivm rondkruipend ongedierte en pikdonker. Centrale toiletten waren ’s morgens al ontdaan van WC papier door Ruud en nog niet bijgevuld, wat nu? Creatief denkwerk van Jolanda, vorige kamernummer was 16 dus op naar de onbemande receptie. Dus sleutel gepakt en inbreuk gedaan op vorige kamer. Yes, we got it!! We kunnen dus weer…………. Kamer ruikt niet meer naar roosjes. Al met al besluiten we de tocht voort te zetten richting Boumalne Dades Guesthouse Chez Pierre. We doen rustig aan en rijden rond het middaguur, na een licht ontbijtje, aan. We verlaten de dessert zonder “A night to Remember”, of was dit wel een onvergetelijke nacht……..

Zandopwellingen op de droge vlaktes bij extreem warme temperaturen. Even een cola stop bij een restaurantje langs onze route. Cola vernietigd alles, dus wellicht ook de bacteriën in onze buikjes? Wie weet….

Stop bij de Todra Kloof, met wanden loodrecht omhoog van 300 meter en hoger, geweldig om te zien. Zo te zien ook een familieuitje voor de Marokkanen. Leuk detail, wij verlaten de kloof omdat het stevig begint te regenen en onweren. Het regent hier zeer zeldzaam in de zomermaanden. Gelukkig maken wij regen in Marokko mee……………

Van een dikke 40 graden Celcius naar 23 graden met regen, dit in minder dan een half uur! Even later zakt de temperatuur nog naar de 18 graden, verkoeling!! Hieronder is goed te zien, dat dit gebied niet uitgelegd is om heftige regenval te incasseren. Gaaf, al die mensen op straat en in auto’s rondrijdend om het fenomeen “regen” te bekijken. Regen!!?? Ja, wij weten echt wel wat dat is, zeker in 2013! En toen………… File?? Na het verlaten van de Kloof, wilde we in het dal de weg weer vervolgen. Mooi niet waar, de waterval had gezorgd voor overstromingen en we konden de weg niet oversteken. Na een kleine 1,5 uur van wachten was het waterniveau gezakt en konden we er door rijden. Vertraging, niet echt gewenst deze dag maar wel een leuke happening. Later hoorden we nog dat hier ergens een brug gebouwd wordt maar deze nog niet gereed is, daar dit probleem op deze plaats wel vaker voor komt als het regent. Heeft in ieder geval wel enkele leuke plaatjes opgeleverd.

Op onze reisbescheiden stond dat wij moesten zijn in Boumalne Dades, dit is een plaatsnaam maar tevens de naam voor dit complete gebied. Ons niet bekend, dus toen wij dachten dat we er waren, toch maar even Rachid (onze contactpersoon ter plaatse via Lets Go Marocco) gebeld. Blijkt dat we nog 30 km de bergen in moeten over een dun slingerwegje! Niet echt wenselijk, we zitten er namelijk beide aardig door en daarbij is het donker geworden! Wat een ervaring om in Marokko te rijden in het donker, hier loopt echt alles en iedereen over de weg zonder verlichting!! Opletten dus! Uiteindelijk komen we aan bij ons Guesthouse Chez Pierre. Hier slapen we ergens boven in, weet niet precies hoeveel trappen we moesten lopen, maar veel. Vermoeiend als je niet echt top bent. Ondanks alles krijgen we hier wel SUPER LEKKER eten, een mix van Frans, Italiaans en Marokkaans. Ja, hier hebben ze ook wijn!! Aangezien onze magen alles behalve op orde zijn, besluiten we dit niet te nemen. Gemiste kans?? ’s avonds wordt hier muziek gemaakt door nomaden en de waterpijp ontstoken. Wij laten dit feestje aan ons voorbij gaan want houden het op ons bed en de wc……

9 juli: Na een goede nachtrust ontwaken we in ons Guesthouse. Hier hebben ze ook een leuk zwembad maar wij besluiten onze route te gaan vervolgen en een heerlijke plons achterwege te laten. Leuke en goede slaaplocatie!! Bij het verlaten van ons Guesthouse zien we eigenlijk pas echt hoe mooi de omgeving was waar we in het donker doorgereden zijn. Schitterend!!

We maken een lunchstop in Ouarzazate, voor Marokkaanse begrippen een leuke en moderne plaats. Pizzaatje, oke maar echt super is anders. Jolanda heeft in ieder geval een overheerlijk Marokkaans soepie gehad. We arriveren op onze eindbestemming Ait Ben Haddou, alwaar het Unesco Kasbah Complex ligt. Dit is echt een schitterend complex. We overnachten in Riad Maktoub.

Bezoekje aan het Kasbah complex, onze gids ter plaatse is een 18 jarig jochie wat redelijk goed Nederlands spreekt en kan verstaan. Hij heeft zich dit eigen gemaakt door op het complex zijn ogen en oren goed te gebruiken. Zo kent hij vele wereldtalen. Hij woont zelf met zijn familie in het complex, zonder stromend water en elektriciteit. Het water wordt dagelijks van ver weg opgehaald en naar het complex toe gebracht. Leuk manneke.
Het complex staat op de lijst van Unesco, lijst 444.

Rondom dit Kasbah complex zijn al 29 films opgenomen, waaronder enkele zeer beroemde. Zie hieronder de foto met de lijst van alle films waarin dit complex een rol heeft gespeeld. Oa: Gladiator, de black-men (zie foto hieronder) werkt heden ten dage nog steeds in het complex. Wij hebben de scene met Russell Crowe even nagespeeld. Tekenwerk met munt thea en safraan. Nadien even opwarmen en klaar is kees….

We eindigen onze dag met een plonsje in ons zwembad en eten gewoon in onze eigen Riad. By the way, zeker niet het beste eten van deze vakantie!! Avondje op eigen terrasje en vervolgens weer bedje/wctje.

10 juli: Ontbijt in deze Riad is ongeveer net zo goed als het avondeten. Matig dus! We zijn weer wat gevuld en kunnen onze weg vervolgen richting Asni. Op papier een rit van 4,5 tot 5 uur, echter de praktijk bleek anders te zijn…… Al snel komen we langs een lokale markt, dit is wel een leuke stop! Erg bijzonder om te zien, daarbij lijkt het er op dat dit dus absoluut geen markt voor toeristen is omdat er geen aandacht aan ons wordt besteed. Foto’s?? Tja, sommige “no problem” maar de meeste “no, no, no”. Het gros van de onderstaande foto’s is dus “illegaal” gemaakt, “undercover op een Marokkaanse markt”.

We naderen de High Atlas Mountains of Marokko. We rijden over de Tizi n’Tichka pas, 2260 meter. Mooie kronkelende bergweg met prachtige dorpjes!

Verkoeling….regen!!?? Het regent hier in de zomer “bijna nooit”, wij hebben nu onze derde dag met regen (let op: een buitje, voor de rest voortreffelijk weer!) Na een dikke zeven uur (dus geen 5 uur!!) arriveren we in de Tamatert Guesthouse. We hadden verwacht hier wat eerder te arriveren maar bij aankomst in Asni, bleek deze Guesthouse nog ruim 20 km bergop te liggen via een klein, smal en kronkelig weggetje. We worden goed ontvangen en zijn vannacht de enige gasten. Relaxtijd met een prachtig uitzicht over het Atlas gebergte vanuit het terras, genieten!! We krijgen een heerlijk diner aangeboden en kijken nadien onze ogen uit vanuit terras naar de sterrenhemel. We wisten niet dat er zoveel sterren waren, schitterend naar het “oneindige” turen. Truste!

11 juli: Ontbijtje met een uitzicht!! “A Room with a view” (de kenners weten wel wat ik hiermee bedoel, Death Angel!) Lachen, sta je op straat wat foto’s te maken hoor je plotseling uit een auto…he Ruud!!?? Rachid, de man achter de schermen van Let’s Go Marocco rijdt me voorbij en herkent me nog van de beurs in Amsterdam. Leuk en bijzonder!! Even buurten dus aan wegkant.

Leeg terras, niks bestellen, uitleggen dat we soep lusten. Binnen 10 minuten hebben we een Tajine voor ons staan met groente, aardappels en lamsvlees. Onder het motto, niet besteld toch gekregen……………… We hebben in ieder geval wat binnen en die man gelukkig gemaakt met de enige klant per week in deze Ramadan tijd. Ook als toerist dien je je aan de snelheid te houden, maar 96 op 20 cm van het bordje 100 is natuurlijk wel zuur. We stonden mooi op de Police film, dus 300 DM kwijt. Ach ja, we staan toch mooi op de foto met de Marokkaanse politie en hebben een echte Marokkaanse bekeuring als souvenir, wie kan dat nu zeggen? Uiteindelijk arriveren we na een speurtocht en wat hulp van een taxichauffeur bij onze Riad Zahra in Essaouira. Na het zwemmen in de zee, onze eerste Alcohol in Marokko!!

Na een schitterende zonsondergang is het dinertime in onze eigen Riad. We eten verse vis, wat anders zo dicht bij deze zee, deze ronde met een overheerlijk wit wijntje er bij. Made in Marokko!! Proost. Bedtijd. Deze keer is het Jolanda die na het eten weer flink geveld is door het “diarreevirus”. Truste! 
 

12 juli: Deze keer GOEDEMORGEN vanaf de kustlijn. Vandaag gaan we Essaouira bekijken! Dit bijzonder leuke kustplaatsje kent een prachtig havengebiedje, een schitterende Medina enz. Het havengebiedje met de wereldberoemde blauwe bootjes, die ’s morgens volop in actie zijn, is tevens door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. Zie ook: http://whc.unesco.org/en/list/753. De visvangst wordt direct op de naastgelegen markt verhandeld. De Medina is erg relaxed, de Marokkanen zijn hier zeker niet opdringerig maar verkopen natuurlijk graag hun mooie Marokkaanse spulletjes.

Overal zijn deze gelukshandjes te koop, in alle vormen, maten en toepassingen! Leuke aanvulling op Jolanda’s pandora armband. Op van andere reizigers zijn ooit nuttig en welkom.
Heerlijk gegeten bij Pasta Baladin, zelden zo’n lekkere pasta gegeten!! Aansluitend even zwemmen met schildpadden bij ons Hotel, relax- en afkoeltijd.

We hebben heerlijk gegeten in de Medina op een dakterras met uitzicht op zee. Mooie reclame stunt: “je kunt bij ons eten met uitzicht op zee”, wat heb je er aan als het donker is?? Wel een heerlijk wijntje gehad, oftewel twee dagen achter elkaar aan de wijn!! wauw.

13 juli: Vandaag verlaten we de zee weer en gaan we een ritje van +/- 220 km maken richting Marrekech. Onderweg komen we WEDEROM de politie tegen, weer 300 DM lichter!! 75 waar je 60 mag, maar we zijn wel toeristen. We vertrouwen er helemaal niks van!! Maar ja, betalen en snel weer door…….. In Marrakech rijden we direct door naar het vliegveld alwaar we onze auto inleveren, de man van Avis brengt ons tegen een vergoeding van 200 DM direct door naar de plaats van bestemming. Het is hier met 43 graden aangenaam warm maar vol te houden! Rond 14.30 uur komen we aan in de prachtige Riad Magie d’Orient. Later op de dag wisselen we nog van kamer vanwege een defecte Airco, die is hier wel noodzakelijk!! Nu al een dikke (dunne) week onze eerste levensbehoefte!

In de buiten gebieden van de Marrakech Medina hangt toch een meer bedreigende sfeer dan we gewend zijn, je ziet hier ook geen toeristen! Het is hectisch druk, daarbij ook niet vrij van brommertjes en fietsen wat het extra chaotisch maakt. Leuk om ook te beleven, fijn dat we meer gezien hebben van Marokko zodat we weten dat dit niet tekenend is voor het Marokkaanse leven. Uiteindelijk zijn we rond 20.30 uur terug in onze Riad en besluiten daar een hapje te eten en vanavond niet meer op pad te gaan. Het is mooi geweest voor vandaag. Morgen weer een leuke dag in Marrekech voor de boeg.

14 juli: Heerlijk ontbijtje in onze Riad, wat een heerlijk terras!! Daarna Marrakech weer in, vol met verse Jus kraampjes, ook even testen. Vandaag starten we ons programma met een Taxi ritje naar een Joods Kerkhof in de wijk Mellah gelegen. De eerste graven stammen uit +/- 1700, momenteel wordt het kerkhof nog steeds gebruikt.

We vervolgen onze taxirit (chauffeur blijft gewoon wachten op ons) naar de Botanische tuinen “Jardin Majorelle” alwaar wij ook even onze siësta houden.

We nemen als echte toeristen in Marrakech de koets retour. We dingen af van 150DM naar 100DM echter wel met rondrit, uiteindelijk zitten we bijna een uur in de koets. Compleet met fotostops, natuurlijk wil deze man nadien ons nog wat meer geld aftroggelen. Laaienlichters………….. Deal is deal!!
HOOGTEPUNT!! Ons eerste biertje SAMEN!! AJAX supporters, je ziet ze ook overal!!
Marrakech by night. We eten heerlijk op een dakterras ons diner met een mooi overzicht over het plein. Helaas alweer ons laatst Marokkaanse diner………

15 juli: Aan alles komt een einde, zo ook aan deze GEWELDIGE Marokko trip! Onze laatste nacht zit er inmiddels op. We bezoeken op de voormiddag nog de Koraanse school (Ben Yousef Medressa), vervolgens met de taxi naar het vliegveld.

Na ruim 1900 km door Marokko gereisd te hebben, hebben deze twee fotografen ruim 2200 geweldige plaatjes geschoten!! Wij hebben goed bijgedragen aan de Marokkaanse economie! Voor ons gave/leuke herinneringen aan een GEWELDIGE reis. Minpuntje, we nemen de reizigersziekte mee naar Nederland…. Maar zeker ook vele leuke souvenirs.
EINDE VAN DE GEWELDIGE, VEELZIJDIGE, KLEURRIJKE, GEZELLIGE, GRANDIOZE EN VOORAL, ONZE MAROKKO REIS!! OM NOOIT TE VERGETEN…….

Leave a Reply