Skip to main content

Op Cruise-reis vanuit Barcelona met het gloednieuwe schip van Royal Caribbean, Wonder of the Seas. Never Stop Travelling maakte al vele Cruise-reizen maar wellicht is dit schip toch wel de ultieme Cruise-ervaring!?

Wonder of the Seas

Palma de Mallorca

Marseille

Florence

Civitavecchia/Rome

Napels/Pompeii

Barcelona

Barcelona part 1

Cruise start vanuit het prachtige Barcelona. Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje. Alleen de hoofdstad Madrid telt meer inwoners. Het is de hoofdstad van de autonome regio (Comunitat Autònoma) Catalonië en van de provincie Barcelona. De stad heeft ruim 1,6 miljoen inwoners en een oppervlakte van 101,4 km².

Een erg leuke en bijzondere markt tref je direct aan de La Rambla, Mercat de la Boqueria genaamd. Hier zijn vele (verse) marktwaren te ruiken, te zien en te koop.

De Hare Krishna-beweging is een beweging binnen het vaishnavisme en het hindoeïsme, die in 1966 werd gesticht te New York door A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada (1896-1977). De officiële benaming van deze beweging is ISKCON, International Society for Krishna Consciousness, de Internationale Gemeenschap voor Krishna Bewustzijn. Ook in Barcelona is deze gemeenschap erg actief onder de naam Sadhya te Ofrece (Ceremonias de India y Vastu).

Leuk Shisha bar nabij ons Hotel, El Basha Restaurant. Hier kun je prima eten maar zeker ook even relaxen met een drankje en een Shisha pijp, in vele smaken verkrijgbaar. Even onderuit gezakt in een Egyptische sfeer genieten.

La Rambla, ook wel Las Ramblas genoemd, is een emblematische promenade die loopt tussen Plaça de Catalunya (in het Catalaans Plaça de Catalunya), het zenuwcentrum van de stad en de oude haven. De boulevard is overdag en tot laat in de nacht vol mensen. Het is bezaaid met kiosken, bloemen en anderen die moeten worden besloten om de oude kraampjes te vervangen voor kleine dieren (voornamelijk vogels), straatartiesten, cafés, restaurants en winkels. Let op menukaarten zonder prijzen, altijd even vragen wat de kosten, anders kun je genept worden! In de buurt van de haven worden meestal markten opgezet, evenals schilders en cartoonisten. Als u langs La Rambla loopt, zie je verschillende interessante gebouwen, zoals het Palacio de la Virreina, evenals de La Boquería markt en het beroemde El Liceo-theater (in het Catalaans, El Liceu), waarin opera’s en balletten worden opgevoerd.. Een van de zijstraten, een paar meter lang, leidt naar het Koninklijk Plein (Plaça Reial), een plein met palmbomen en gebouwen met arcades waar een veelheid aan brouwerijen en restaurants is gevestigd en waar verzamelaars elkaar in het weekend ontmoeten. De promenade van La Rambla leidt naar de oude haven (Plaza Portal de la Paz), waar het beroemde standbeeld van Christopher Columbus staat, en vanaf daar leidt een brede loopbrug genaamd Rambla de Mar naar het dok van Spanje, waar het winkelcentrum Maremagnum bevindt.

Voetbal liefhebber? Dan ga je zeker een bezoekje brengen aan brengen aan Camp Nou van FC Barcelona, een van de beste voetbalclubs op deze aarde met een zeer rijk gevulde prijzenkast. Vergeet het museum niet, kijk HIER voor alle tour opties. De audiotour kun je overslaan, buiten wat extra info voegt dit weinig toe. Er zijn een tweetal 360 graden virtual reality mogelijkheden, zeker doen. Er wordt momenteel (anno 2022) gewerkt aan een “Future Camp Nou”, de plannen daarvoor zijn immens. Wat een club, wat een historie, met vele Nederlandse tintjes, grandioos! Na Bernabeu in Madrid nu ook FC Barcelona bezocht, een gave ervaring.

Wonder of the Seas

Wonder of the Seas is een Oasis-class cruise ship en is eigendom van Royal Caribbean International. De bouw van het schip was volledig afgerond begin 2022 en is het vijfde schip van Royal Caribbean in deze klasse. Het is het grootste Cruise-schip van de wereld. Wonder of the Seas telt een lengte van 362 meter, 18 decks en kan tot bijna 7.000 passagiers vervoeren met een crew van 2.300. 16 decks voor gasten, 20 restaurants, 4 zwembaden en 2.867 cabins! Het schip bevat een Cantral Park met meer dan 10.000 unieke planten! Het schip kent drie generatoren met elk 20.000 kW. Een stad op zee…..

De eerste indrukken zijn gigantisch, als je zo’n boot (lees stad) op loopt, valt je mond open. Winkels, cafeetjes, restaurants, live muziek zijn direct de eerste beelden, wauw! Al vele Cruises gedaan met onder andere MSC, Costa en Norwegian maar nog nooit zoiets gezien. Elk detail van dit schip klopt. Hier is het zeker wel vol te houden de komende 8 dagen. Uiteraard nemen we al onze Cruise-ervaringen ook mee voor jouw Cruise-reis!

Na het geweldige avonddiner (tafel 533, deck 4) is het tijd voor een prachtige Aqua show op Deck 6. De shows op alle Cruiseschepen zijn altijd van hoog niveau maar deze Aque show overtreft alles, wat een gaaf geheel in het Aqua theater. Gelukkig zijn er nog enkele plaatsen vrij want we hebben niet gereserveerd deze avond. 50 minuten genieten, heerlijk buiten bij een ondergaande zon. Sla deze show op de Wonder of the Seas zeker niet over!

Internet aan boord! Natuurlijk kun je gebruik maken van je internetbundel binnen de EU als je in een haven ligt of van de boot af bent. De wifi aan boord heb je wel nodig om je reserveringen te doen en je “aan boord app” goed te laten functioneren. Wil je aan boord en op zee gebruik maken kun je een internetpakket aanschaffen, in de meeste gevallen niet goedkoop! Je kunt er ook voor kiezen om een bundel op 1 Device te nemen en om de beurt even online te gaan. Verwacht geen mega snelle verbindingen op zee maar zijn acceptabel te noemen. Wij dienen altijd bereikbaar te zijn en zijn dat ook, dus voor ons geldt altijd een internetpakket aan boord. Laat je hierover (voorafgaand) goed informeren.

Palma de Mallorca

Palma is de hoofdplaats van het eiland Mallorca en de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep der Balearen. De stad telt ruim 450.000 inwoners en is gelegen aan de zuid-westkust van het eiland aan de Middellandse Zee. Vaak wordt de benaming Palma de Mallorca gebruikt, vooral in het buitenland, maar in november 2016 besliste het regionale parlement dat de officiële naam Palma is. Bekende monumenten in Palma zijn de kathedraal La Seu, die uit de 13de eeuw dateert, een van de paleizen van de Spaanse koninklijke familie en het fort Castell de Bellver. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Never Stop Travelling ging al eens op studiereis in Mallorca, vele bekende gebieden dus.

De avond afgesloten met een schitterende Ice-show op de ijsbaan van de Wonder of the Seas, schitterend!

Bye Bye Mallorca op naar Marseille! We varen weg uit de Port of Mallorca, de zon staat goed, wat prachtige beelden over de hoofdstad oplevert met de achterliggende bergen. Het was erg heet vandaag maar prachtig.

Marseille

Deze Cruise kent een druk programma en de Wonder of the Seas is zo gigantisch groot en gaaf dus we besluiten vandaag geen excursie te doen. Deels aan boord en een stukje Marseille bekijken, iets wat we met de MSC Cruise in 2017 ook deden, kijk HIER.

Leuke van de Wonder of the Seas is dat er op Deck 5 ook een hardloop- en wandeltrack is gemaakt. Een rondje is 670 meter. Erg leuk maar bijzonder om te hardlopen op een Cruiseschip, 12 rondjes is 5 mijl dus die maar eens gelopen. Heerlijk om deze dag te beginnen.

Central Park op zee, ongelooflijk maar waar! Cruisen is voor erg, jong, jong en oud en alles er tussen in. Op de meeste Cruiseschepen is echt van alles aanwezig voor alle leeftijden, wat een genot. Minigolf, schaatsen (bij 35 graden buiten), ziplijn enz. enz.

Of liever toch een drankje aan de “Robot-bar”, hier kun je digitaal je drankje samen stellen en een Robot maakt je drankje compleet, is dit dan de toekomst?

Vanuit de Cruiseterminal gaan er ook shuttle bus naar het stadscentrum van Marseille, voor $ 20,00 p.p. kun je elke 10 a 15 minuten naar het centrum en terug. Toch maar eventjes door het mooie Marseille wandelen en een drankje/hapje doen. Heerlijk en met het zeewindje er bij, bij 34 graden toch goed te doen.

Marseille (Occitaans: Marselha) is, na Parijs, de tweede stad naar inwoneraantal van Frankrijk. De gemeente telt ruim 900.000. Marseille is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône. Het heeft de grootste handelshaven van Frankrijk en ligt aan de Middellandse Zee, tussen de Côte Bleue en de Calanques, in de regio die bekendstaat als de Provence.

Ook deze avond weer een schitterende show gezien in het Royal Theater, wat een grandioos goede artiesten weet Royal Caribbean te strikken voor hun Cruises. Tot in de puntjes verzorgd door echte rasartiesten. Aansluitend spelen the Beatle Maniacs in the Music Hall, alsof the Beatles herrezen zijn! Een zeer goed optreden met natuurlijk alle classics van the Beatles er in verwerkt! De zaal/cafe is goed gevuld en de heren krijgen de vloer goed vol en de handjes op elkaar, prachtig.

Florence

Het wordt dus Florence want Pisa hebben we een paar jaar terug nog uitvoerig bezocht tijdens onze EU campertrip! Florence of Firenze is een stad in Italië. Het is de hoofdstad van de regio Toscane en de metropolitane stad Florence. De stad telt ruim 400.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Florence was van 1865 tot 1871 de hoofdstad van het Koninkrijk Italië. We varen het prachtig gelegen La Spezia binnen van waaruit onze Florence tocht start.

We hebben een super leuke en grappige gids op deze dagtocht, maximaal genieten! Vanuit La Spezia naar Florence is toch nog z’n twee uur rijden met de bus, enkele reis. De eerste (commerciële) stop is bij Pierotucci Leather Factory, since 1972. Als je liefhebber bent van goede kwaliteit leren spullen zit je hier goed, ook voor de tarieven want die zijn aardig. Er wordt toch flink gekocht in de stad van het leer en goud. Het is 35 graden plus vandaag in Florence, dus zoveel mogelijk in de schaduw lopen, achter ons bordje nummer 7 aan met tekst en uitleg in ons oortje, oftewel de Cruise-toerist uithangen. De stad kent een erg rijke historie! Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d’oro of gouden florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook gulden (= gouden) florijn heette. Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Beroemde renaissancekunstenaars als Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti brachten een deel van hun leven door in de stad en deel van hun werken zijn in de stad te bezichtigen.

De Ponte Vecchio (Italiaans: oude brug), is een beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno in Florence. Op en aan de brug zijn winkeltjes gevestigd. Het zijn vooral juweliers. Op een extra niveau boven de brug bevindt zich de Corridoio Vasariano. Deze besloten passage van ongeveer een kilometer lang is in opdracht van Cosimo I de’ Medici in 1565 gebouwd door Giorgio Vasari. Hij had ten doel de leden van de familie de’ Medici een route te bieden tussen hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti zonder zich onder het volk te hoeven begeven. Anno 2022 een fotogeniek stukje stad!

Ook Florence kent een Hard Rock Café, een bezoekje/drankje mag dan voor deze HRC bezoeker ook niet ontbreken. Nummer 41 op mijn unieke lijstje van Hard Rock Café bezoekjes is dan ook een feit! Deze HRC is niet erg groot maar kent een gezellig restaurant gedeelte maar buiten zit je ook meer dan prima.

Dwalen door de pittoreske straatjes van Florence brengt je vanzelf in een Middeleeuwse stemming, heerlijk! Goede schoenen vereist is want de oude klinkers en stenen waarvan de meeste straten gemaakt zijn, zijn overal hobbelig. Deze stad is groot maar niet immens groot, in een dag heb je natuurlijk niet alles gezien en bezocht maar je hebt een prima beeld van deze prachtige stad. Natuurlijk eet je ergens een Italiaanse pizza, wat anders?

Toscane is natuurlijk niet alleen Florence en Pisa, de omgeving heeft hier veel en veel meer te bieden! Je rijdt hier door prachtige berglandschappen en pittoreske dorpjes, verstopt in de bergen, en wat te denken van Nationaal Park Cinque Terre, wat wij in 2020, tijdens de eerste Corona-periode, uitvoerig hebben bezocht. Kijk snel HIER om meer te zien van dit gebied.

Civitavechia/Rome

Rome gaan we vandaag over slaan, vanuit Civitavechia is dat wederom een lange rit en we waren al eens in Rome, met een MSC Cruise en hebben toen veel van de stad gezien. Zeker een bijzondere stad, die zich beter leent voor een meerdaagse stedentrip dan een dagje vanuit een Cruise. Civitavecchia is een stad, 70 kilometer ten noordwesten van Rome. Wat betreft inwonersaantal is Civitavecchia de vierde stad van de regio Lazio. De stad is vooral belangrijk vanwege de haven aan de Tyrreense Zee. Vanuit Civitavecchia vertrekken schepen naar onder andere Sardinië, Sicilië, Barcelona, Tunesië en het Franse Toulon. De stad wordt tevens veel aangedaan door Cruiseschepen zoals wij nu ook doen.

Dagelijks worden er door Royal Caribbean een groot pakket aan excursies aangeboden, je kunt natuurlijk ook zelf op pad. Daarbij is het natuurlijk ten alle tijde van belang dat je tijdig terug bent anders vertrekt de Cruise gewoon, ga met een Royal Caribbean excursie op pad wordt er gewacht. Excursies kosten geld, soms heel veel geld. Als de Cruise port dichtbij de stad is, kun je natuurlijk ook gewoon zelf op pad. Rome is druk, erg druk in de zomermaanden maar ook Civitavecchia heeft het nodige te bieden en is niet te druk. In een paar uur heb je nogal wat gezien van de stad, voordeel daarbij is dat alles op loopafstand van de terminal is. Een leuke afwisseling tussen alle stedentrips door.

Napels/Pompeii

Deze dag geen Napels met een gids over pleintjes, bruggetjes en standbeelden maar een bezoekje aan de restanten van Pompeii. Pompeï (ook wel: Pompeii of Pompeji) was een Antiek Romeinse provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Osken, Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter. Pompeï, dat in 62 n.Chr. al door een aardbeving was getroffen, werd in 79 bedekt door as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden, hoewel de opgravingen gepaard gaan met erosie en vervuiling.

Pompeii is groot en indrukwekkend, als je niet oplet kun je eenvoudig verdwalen. Een plattegrond of een van de vele apps is dan ook gewenst. Op hete dagen, goed insmeren, pet op en water meenemen, heel veel schaduw is er niet op deze archeologische site. Je kunt hier met gids rondlopen, met als gevaar dat je lang (te lang?) stilstaat bij diverse punten en daardoor niet alles kunt zien, je hoort dan wel veel achtergrond info die je wellicht ook weer snel vergeet. Audioguide is een oplossing of je loopt lekker zelf rond en haalt de benodigde info uit een van de Pompeii-apps.

Nadat de eerste overblijfselen al aan het eind van de zestiende eeuw werden ontdekt, worden sinds de 18e eeuw archeologische opgravingen verricht. Sindsdien zijn grote delen van de stad blootgelegd en geeft de plaats een goed geconserveerd beeld van het Romeinse dagelijks leven. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (lijst 829) en is een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers trekt.

Bij terugkomst uit het indrukwekkende Pompeii toch nog even Napels in. Napels (Italiaans: Napoli; Napolitaans: Napule) is een havenstad, de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië  en van de metropolitane stad Napels. De gemeente telt ruim 950.000 inwoners. De Napolitaanse agglomeratie heeft circa 4,4 miljoen inwoners. Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans. Leuke pittoreske en typisch Italiaanse straatjes en steegjes sieren het straatbeeld.

Napels is een stad van goden, heiligen en… voetbal! En er is één plaats waar die drie samenkomen: de Quartieri Spagnoli, een volkse wijk in het hart van de stad. In de Via Emanuele de Deo vind je een pleintje waar al jaren de beste voetballers van Napoli worden vereeuwigd en vereerd. Maar vergis je niet, de verering gaat om meer dan voetbal alleen. De voetballers die je hier afgebeeld ziet, zijn veel meer dan sterspelers. Napels wordt – vooral dan in Noord-Italië – vaak nogal negatief afgeschilderd, meestal overigens geheel onterecht. De Napolitanen zijn zich terdege bewust van de negatieve beeldvorming rond hun stad. Daarom sluiten ze iedereen in het hart die zich onbevooroordeeld openstelt voor hun stad en er goed over spreekt. Kortom: hou van Napels en Napels houdt van jou.

Diego Maradona, God in Napels

Voetballegende Diego Armando Maradona is hiervan een mooi voorbeeld. Het Argentijnse voetbalwonder kwam in 1984 bij Napoli spelen, toen de club dreigde te degraderen. Het was liefde op het eerste gezicht, zowel voor de Napolitanen als voor de Hand van God himself. In zijn eerste seizoen tilde hij Napoli al naar de achtste plaats en in 1987 werd de club voor het eerst Italiaans landskampioen. Maradona speelde zeven seizoenen bij Napels en in die periode behaalde hij een ongeëvenaarde sterrenstatus. Maar Maradona was meer. Zo nam hij in 1985 gratis deel aan een benefietwedstrijd in Acerra, een kleine voorstad van Napels, om geld in te zamelen voor een zieke jongen. Hij ging hiermee in tegen de wil van de voorzitter van Napoli, betaalde zijn eigen verzekering en speelde zonder te verpinken in de modder. De liefde van de Napolitanen voor Diego Maradona was en is oprecht, onvoorwaardelijk en eeuwig. Toen hij in 2020 overleed, was de hele stad in rouw. Het stadion San Paolo werd officieel omgedoopt tot Stadio Diego Armando Maradona. Daar was zelfs een wetswijziging voor nodig. Het rugnummer 10 zal bij F.C. Napoli nooit meer door iemand anders worden gedragen en het pleintje in de Quartieri Spagnoli lijkt wel een bedevaartsoord te zijn geworden. De blikvanger is natuurlijk de grote muurschildering van Maradona. Ze dateert van 1990 en is van de hand van Mario Filardi. Maar je vindt er ook foto’s, posters, sjaals en truitjes die verwijzen naar de mythische speler. Een must om te bezoeken!

Voordat we terugkeren naar Barcelona is onze laatste Cruisedag volledig op zee, water, water en nog eens water. Tijd genoeg dus om de Running-track op Deck 5 nog eens te bezoeken en de laatste dag genieten van alle super gave dingen aan board. Royal Caribbean overtreft alles met hun Oasis-class Cruiseschepen waarvan the Wonder of the Seas het paradepaardje is.  Gelukkig zagen we deze Cruise bijna alle shows, vandaag The Effectors nog gezien, een digitaal spektakel, grandioos! Leuk om nog te benoemen, alle shows (ook bij andere Cruise-line’s) zijn inbegrepen, dus daarvoor hoeft je geen meerprijs te betalen. Wel is het raadzaam de shows voorafgaand, tijdens te Cruise, te reserveren want vol=vol.

Barcelona part 2

Terug in Barcelona, uitchecken met Groep 43 om 08.45 uur. De voorlaatste dag wordt je goed geïnformeerd hoe en hoe laat je je Cruise moet verlaten/uitchecken. Je kunt je bagage de dag ervoor aan je cabindeur zetten, dan wordt die opgehaald en staat die op de Terminal voor je klaar, je kunt er ook voor kiezen je eigen bagage even van boord te nemen, dan houdt je je volledige bagage bij je tot de ochtend van vertrek. Zonder handicaps of mankementen is ons advies om je bagage zelf mee te nemen van boord. Bye Bye geweldige Wonder of the Seas! Op tijd weer terug bij ons Hotel in Barcelona, Hotel Medinaceli, gelegen in een monumentaal pand. Eerst maar eens met de kabelbaan naar Mount Montjuïc, niet te verwarren met de kabelbaan die je over de havens lijdt. Die laatste is erg hoog en niet voor mensen met hoogtevrees, daarbij worden de kabelwagonnetjes vaak volgepropt waardoor het dringen en vaak schommelen is. Deze kabelbaan brengt je niet boven bij Castle Montjuïc. Onderweg maak je zeker even een stop bij de Urban plaats Jardines de las Tres Xemenies. Met een beetje geluk ontmoet je daar Gene Simmons nog, tussen alle andere prachtige muurschilderingen. Heuvel op tref je een zwembad, Piscina Municipal de Montjuïc, aan. Vanuit hier heb je al een prachtig uitzicht over de stad.

Met de kabelbaan ga je eerst naar het kasteel. Het kasteel van Montjuïc (Catalaans: Castell de Montjuïc) is een fort op de heuvel Montjuïc. Het speelde als fort een rol in de geschiedenis van de stad, maar vooral als gevangenis. Voor een kleine entree ben je binnen en kun je genieten van prachtige 360 graden uitzichten over Barcelona, daarbij kent het kasteel een interessant visitor centre, wat je zeker niet mag missen. Een schitterend uitstapje in Barcelona.

Als je de kabelbaan terug neemt stap je nog even uit bij het viewpoint, dit gaat niet op de weg naar boven! Mirador de l’Alcaldeis, ook vanaf hier prachtige uitzichten en de omgeving is schitterend aangelegd en onderhouden. Op warme dagen een verkoelend ijsje in de schaduw doet wonderen. Terug bij het startpunt van de kabelbaan ben je zo’n 750 meter verwijderd van het Olympische Stadion, Olympisch Stadion Lluís Companys. In 1992 werden hier de Olympische spelen gehouden. Helaas is er vanavond een concert in het Stadion waardoor het vandaag gesloten is voor toeristen.

Er zijn verschillende leuke en toeristische mogelijkheden om Barcelona te verkennen, een daarvan is een hop-on hop-off Tour doen, hiermee kun je heerlijk door de stad toeren en in- en uitstappen wanneer je wilt. Als je goed nadenkt over je route en “things to do” is het vaak goedkoper dan een taxi of andere openbaar vervoersmiddelen. Wij besluiten deze dag te gaan voor een E-step en lekker door de stad te “steppen”. Qua fiets, step en brommerverhuur kun je bijna op elke hoek van de straat wel terecht, daarbij is Barcelona redelijk goed voorzien van fietspaden e.d. waardoor het steppen en fietsen ook zeer zeker op een veilige manier kan geschieden. Leuk om te doen!

De Sagrada Família (Catalaans) of Sagrada Familia (Spaans), voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, is een basiliek in aanbouw, naar een ontwerp van Antoni Gaudí. De naam betekent ‘Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie’. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026. De bouwdirectie houdt het erop dat het gebouw “klaar zou kunnen zijn ergens in het eerste derde van de 21ste eeuw”. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt inmiddels zo lang, dat reeds voltooide gedeelten al weer gerenoveerd moeten worden. Dit was overigens niet ongebruikelijk bij de bouw van kerken van dit formaat. Hoewel de kerk nog niet klaar is, werd zij op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd. Van de buitenzijde een prachtwerk maar van binnen echt ongelooflijk gaaf en bijzonder, wel even voorafgaand kaarten regelen!

Architect Gaudí ontwierp naast deze basiliek meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona, onder meer Casa Batlló en Park Güell. Gaudí maakte deel uit van het Catalaans modernisme, een stroming in de kunst waarvan de basiliek het belangrijkste symbool is. Dit Catalaans modernisme is nauw verwant aan de Jugendstil en dient dus niet verward te worden met het modernisme. Het Park Güell bezochten we in 2018 al eens uitgebreid en slaan we daarom deze ronde over, kijk HIER voor leuke beelden van dit prachtige park. Barcelona is sowieso de stad waar architect Gaudí met grote regelmaat opduikt, wat te denken van La Pedrera, huis Mila en Casa Battlo. Het zijn stuk voor stuk prachtwerken van de buitenzijde maar zijn ook allemaal van binnen te bewonderen.

Natuurlijk mag ook tijdens deze city-trip een hapje en drankje in de Hard Rock Café Barcelona niet ontbreken! Voor een stad als Barcelona een relatieve kleine HRC. De menukaart is inmiddels bekend dus we kunnen bijna blindelings bestellen. Leuke avond met oa. Disturbed, Pantera, Metallica en Avenged Sevenfold. Via de La Rambla, tussen de immense mensenmassa’s, terug slenteren naar ons hotel.

Goede en leuke invulling voor een halve dag is het Aquarium van Barcelona, gelegen in het havengebied. Natuurlijk zijn er veel van deze locaties op de wereld, Valencia spant misschien we de kroon, maar een bezoekje in Barcelona is een leuke aanvulling op je Barca-trip!

Het Parc de la Ciutadella is het grootste park van Barcelona en zeer populair onder de bewoners van de stad. Het dateert uit 1888 en herbergt een monumentale waterval, een vijver en een romantische tuin in Engelse stijl, omringd door twee met bomen omzoomde boulevards. Op het terrein bevinden zich ook verscheidene musea en de dierentuin van Barcelona. Wandel hier zeker even doorheen, de wateren geven ook de nodige verkoeling op warme dagen. Nabij het Park tref je tevens de Arc de Triomf van Barcelona aan.

Heb je nog zin in internationaal heerlijk etentje in een leuke sfeer en/of aan Shisha waterpijp met drankje, kun je goed terecht bij Restaurant Beirut. Ons laatste avondmaal eten we aan Placa Reial bij Restaurant Rossini, een erg goed Italiaans Restaurant. Leuk detail, als je buiten eet liggen de prijzen 10% hoger dan binnen, dus… Plaça Reial is een openbaar plein en ligt vlak naast La Rambla in de gotische wijk Barri Gòtic. Oorspronkelijk hadden slechts een paar gebouwen rond het plein de nu zo herkenbare geel-witte gevels aangepast tot het nu zo bekende uniforme uiterlijk. Op het plein bevinden zich twee speciale lantaarnpalen ontworpen door Antoni Gaudí.

De Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia is de gotische kathedraal van Barcelona, gelegen aan de Plaça de la Seu. Zij is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona en is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida, die in 304 stierf als martelares en co-patrones van de stad is. Voor een lichte entree-prijs kun je naar binnen en met een lift het dak bezoeken, vanaf hier heb je een leuk uitzicht over de stad maar niet zo spectaculair als vanaf Mount Montjuïc.

We struinen nog even door de pittoreske en kleine steegjes van Barcelona, mooie pleintjes, prachtige winkeltjes, echt genieten! Voordeel is dat er in de steegjes veelal schaduw heerst en met deze hitte is wandelen in de schaduw welkom. Barcelona is mooi!

Terug naar huis betekent altijd afsluiting van een reis of vakantie, ook betekent het weer een stapje dichterbij een volgende trip en wederom ervaringen toegevoegd aan je rugzak. Een fantastische (Cruise) trip achter de rug, maximaal genoten van alles en iedereen. Op naar….

Ook eens heerlijk genieten van een Cruise-reis, het aanbod is enorm maar wij (als Cruise specialisten) helpen je graag mee om de beste keuze te maken! Ook optimaal genieten? Never Stop Travelling voor al je persoonlijke reisadvies.

Leave a Reply