Skip to main content

Deze ronde combineren we muziek, twee erg bijzondere Europese steden en een roadtrip! Praag en Boedapest, we zijn onderweg!

Praag

Praag is de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië. De officiële naam is hlavní město Praha, wat hoofdstad Praag betekent. De gemeente Praag vormt een eigen district, een okres, en regio, een kraj. Daarnaast is het de hoofdplaats van de regio Midden-Bohemen, hoewel de stad daar geen deel van uitmaakt. Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Gedurende het bestaan van de staat Tsjecho-Slowakije van 1918 tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van deze natie. Praag telt zo’n 2,8 miljoen inwoners.

We overnachten in Praag in het Welness Hotel Relax Inn en ligt op loopafstand van the O2 Arena. Een goede en bewuste keuze om dit keer niet in het centrum te slapen want de dag na het KISS concert moeten we direct door naar Boedapest. Het hotel is prima maar kent geen airconditioning en naast de druk spoortraject, prima maar voor nu maar niet echt een aanrader voor een Praag city-trip! De rit naar Praag verloopt voorspoedig, niet echt files maar natuurlijk wel vele Duitse wegwerkzaamheden, uiteindelijk zijn de 830 km redelijk snel voorbij. Bij de grens van Tsjechië nog even een vignet gekocht, wat we meteen voor 10 dagen doen inclusief Slowakije en Hongarije dus daarheen hoeven we niet meer om te kijken.

De Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most) is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug. De brug is 516 meter lang en bijna 10 m breed. De constructie bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers. Het verhaal gaat dat door de mortel die voor de brug gebruikt is, eiwit gemengd werd om een grotere stevigheid te verkrijgen. De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan 1 aan de zijde van de Oude Stad (de oostzijde). Deze toren wordt weleens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Op de brug staan 30 standbeelden. De meeste zijn in de barokstijl en werden geplaatst tussen 1683 en 1714. Tot de bekendste beelden behoren dat van de priester en martelaar Johannes van Nepomuk en de beeldgroep van de “wrede Turk”. De originele zandstenen beelden waren in de loop der tijden zo verweerd dat ze zijn vervangen door replica’s. De originelen zijn te zien in het plaatselijke lapidarium, aka lapsydansium. De sinds 1978 uitsluitend voor voetgangers toegankelijke brug is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. We hebben over deze brug wel eens eenzaam rondgedwaald maar in het “hoogseizoen” is het aansluiten en met de stroom mee wandelen.

Winkeltjes, restaurantjes en vele shops, je treft het allemaal gebundeld en in veelvoud oud aan in en rondom het oude stadscentrum, het hart van Praag. Je komt hier niks te kort! De prijzen in het centrum zijn vergelijkbaar met Nederland, paar procent goedkoper maar buiten het centrum schieten de tarieven naar beneden. Ook hotels en andere accommodaties zijn daar stukken goedkoper en met de metro zoek je zo het stadscentrum op.

Het astronomische uurwerk van Praag  is een middeleeuws astronomisch uurwerk in het centrum op het oude stadsplein. Het uurwerk is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis en is wereldwijd erg populair.

Het geheel bestaat uit drie hoofdonderdelen.

Het eerste onderdeel in het midden, de astronomische wijzerplaat, geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan:

  • de plaatselijke tijd van Praag,
  • de tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang; de zogenaamde ongelijke uren. Zij zijn van dag tot dag langer of korter omdat de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag verschilt,
  • de tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment van zonsondergang, de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren,
  • de plaats van de zon in de zodiak of dierenriem,
  • de sterrentijd.

Het uurwerk bestaat uit drie schijven: de vaste schijf in het midden en de onafhankelijk daarvan draaiende buitenrand en zodiakring. Er zijn drie wijzers: de wijzer met het handje, het zonnetje dat op die wijzer heen en weer schuift en de wijzer met het sterretje die vast verbonden is met de zodiakschijf. Het tweede onderdeel bovenaan is de Parade van de Apostelen. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt er een parade van apostelen voorbij. Op dat moment stroomt het hele plein vol om dit te aanschouwen, leuk maar ook niet meer dan dat. Het derde onderdeel onderaan is een wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen en waarop voor elke dag de heilige wordt aangeduid.

De Lennonmuur, of John Lennonmuur is een muur in Praag. De muur is in de tachtiger jaren beschilderd met graffiti die geïnspireerd is op John Lennon en songteksten van The Beatles. Sindsdien is de muur veelvuldig overgeschilderd en voorzien van wisselende protestuitingen tegen lokale of wereldwijde problemen en oproepen tot wereldwijde idealen zoals liefde en vrede. Echt even bezoeken en je kunt tegenwoordig je eigen graffiti op de muur spuiten.

Praag is en blijft een schitterende stad waarvan het oude stadcentrum en de prachtige bruggen over de Moldau prima te voet te bekijken zijn. Natuurlijk heb je hier ook openbaar vervoer mogelijkheden wordt je gebombardeerd met fiets, e-scooter en segway tours. Wij besluiten om een segway tour te doen, die het centrum uit gaat. De Double Monastery Brewery Segway Tour, super leuk om te doen maar de route die we rijden is prachtig. Schitterende viewpoints en de bezoekjes aan The Brevnov Monastery & Brewery en de Strahov Monastery zijn werkelijk prachtig. Rijdend door Beverly Hills van Praag, waar vele beroemdheden en ambassade gebouwen staan, is het echt genieten op zo’n segway, je stuurt met je lichaam. Echt een aanrader!

Natuurlijk mag een bezoekje aan het Hard Rock Café Praag niet ontbreken voor ons. Deze HRC al eens vaker bezocht, zeker ook een bijzondere en leuke om nogmaals te bezoeken. We spreken af met Gino en Marielle uit België, uitgegroeid tot echte KISS vrienden van ons. Een gezellige avond op het terras van de Hard Rock Café is een feit!

Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur. Het roterend hoofd van Franz is een bezoekje meer dan waard. Moet wel even geduld hebben voordat alle schijven in de “hoofdstand” staan.

Tsjechië is bekend om het bier wat hier in groten getale wordt gebrouwen én geconsumeerd. Als u een welverdiend biertje wilt bestellen na een dag wandelen  bestelt u een “pivo”, je krijgt dan de standaardmaat,  namelijk een halve liter. De Tsjechen drinken bier zoals de Nederlanders koffiedrinken. Vaak worden er bij het ontbijt(!) al enkele halve liters bier genuttigd.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Tsjechen gemiddeld het meeste bier drinken t.o.v. de rest van Europeanen,  namelijk per inwoner 160 liter bier per jaar. Ter vergelijking: de Nederlanders drinken minder dan 90 liter bier per jaar. Bier is hier dan ook goedkoper dan water. Ook in Praag zijn dan ook vele bierbrouwerij om wat aan bierproeven te doen, daarbij zijn er ook vele cafés die bierproeverijtjes aanbieden, wat zeker een leuke bezigheid is en al helemaal als je Untappd gebruiker bent. Wij bezoeken Fact-Cat beerhouse midden in het oude stadscentrum, erg gezellig en bovendien ook goede lunch en diner gerechten!

KISS in the O2 van Praag! Ik mocht KISS hier in 2013 ook al eens aanschouwen in een onvergetelijke avond met de Tsjechen, is dit te evenaren? De Arena wordt aan de buitenzijde opgesierd door een soort Walk of Fame met allemaal artiesten die hier in het verleden gespeeld hebben, niet echt bijzonder maar een leuke actie.

In Praag geen Premium VIP maar Diamond VIP, wat een labels allemaal maar zo kom je wel ergens en loop ik ook DocMcGhee de Manager van KISS nog tegen het lijf en Doc staat altijd open voor een praatje en een plaatje. We hadden het over de tour en hoe goed KISS momenteel speelt “I think they are finally learning their own songs” aldus Doc. Na Stuttgart en Madrid ook deze avond in Praag de soundcheck bij mogen/kunnen wonen, blijft een toffe ervaring. Loop je ook na de Souncheck “gewoon” Tommy nog even tegen het lijf in de lobby, wat een feest weer. Ook hier Plaster Caster, Hotter than Hell, Going Blind en Got to Choose.

Met de volledige band op de foto voor de show en KISS in een uitverkochte O2 in Praag, weer een TOP optreden wat we wat van achteren in de zaal bekeken want door alle foto-perikelen waren we laat binnen. Mijn (te) heftige lach op de KISS groepsfoto komt doordat ik zei “Hello from Holland”, waarop Gene antwoorden “Godverdomme”. Deze grandioze show bekijken wat van achteraan de zaal, voordeel: Tijdens Love Gun en I was made… staat Paul recht voor ons.

Na de show Gene ontmoeten, misschien wel de beste KISS ervaring ooit! Gene komt rechtstreeks na de show “onze” ruimte binnen, zwetend, vol “bloed” op zijn pak, wat ik gewoon mag aanraken van Gene. Gene is super relaxed en altijd grappig “we work hard”, dat kun je wel zeggen! Een relaxt gesprek, een aantal items die Gene voor mij signeert. Het Spaanse MSG Boek nu ook gesigneerd door Mr. Simmons himself. Een (nerveus) moment in mijn persoonlijke KISS-story wat ik NOOIT meer ga vergeten, Gene na een KISS show is een zeer bijzondere ervaring! The God of Thunder, yes he is!

Boedapest

Op naar Boedapest, vanuit Praag een 530 km rijden, via Bratislava/Slowakije. Wegennet is goed en in een dikke 5 uur staan we hartje Boedapest! We overnachten in Boedapest in het Courtyard by Marriott Budapest City Center, gelegen midden in het centrum. Het hotel heeft een eigen parkeergarage, zodat je verzekert bent van een parkeerplaats als je met eigen auto komt. Midden in de stad onder je slaapkamer parkeren! Vanaf hier is de gehele stad goed te bezoeken, kwartiertje wandelen en je staat aan de Donau. Genieten van Boedapest is voor de komende dagen want we gaan eerst naar het KISS concert is in de Papp Laszlo Budapest Sport Arena, een uitverkochten Arena wacht op ons! Allright Budapest….

Deze ronde weer erg dichtbij het podium! Gelukkig helpen onze VIP passen van Stuttgart en Praag ons een beetje. De zaal wordt opgewarmd door Dirty Honey en doen dat met hun “beatles look” niet geheel onverdienstelijk. De Hongaren weten wat rocken is, een grandioze KISS avond met een uitzinnig publiek is het resultaat. KISS wederom in TOP vorm, Gene laat even horen dat hij de Hongaarse taal goed beheerst en de tussendoor toespraakjes zijn uitgebreid deze avond. KISS Army Hungary, you are crazy! Een afsluitend biertje in een leuke en gezellige pub (Rizmajer Sorhaz Beerhouse) aan de overzijde van ons Hotel, ook voor je Untappd want ze hebben hier voldoende goed biersoorten. Ben je meer van de zoete biertjes met een fruitig smaakje, ook die zijn hier volop verkrijgbaar en gewoon van de tap. Een geslaagde eerste avond in Boedapest.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners, waarmee ze verreweg de grootste stad van Hongarije is. Haar omvang berust op de functie van hoofdstad van het Habsburgse koninkrijk Hongarije, dat drie maal zo groot was als de huidige republiek. De stad is de 7e stad qua bevolkingsaantal in de Europese Unie. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda. De stad herbergt bijna 18% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De Sint-Stefanusbasiliek is het hoogste gebouw van Boedapest, 96 meter hoog, ooit heeft de overheid besloten dat er geen enkel gebouw in Boedapest hoger mag zijn dat 96 meter.

Om een eerste verkenning van deze imposante stad te doen, gaan we op fietstour met Nederlands sprekende gids. De highlights van Boedapest op de fiets!

Tijdens deze Boedapest fietstour fietsen je in een rustig tempo langs alle mooie en belangrijke highlights van de stad, met gids. De Hongaarse hoofdstad is pas sinds eind 1800 zoals wij het kennen. Hiervoor scheidde de Donau Buda met de stad aan de andere kant, Pest. Door deze samensmelting is Budapest een unieke maar ook leuke samensmelting van twee oude steden. Met deze fietstour fiets je in het vroegere Pest. Dankzij de prachtige gebouwen, parken en pleinen meer dan de moeite waard om deze kant van de stad een keer te bekijken. Je leert zo de stad op deze manier écht goed kennen. Boedapest is een veilige stad om per fiets te ontdekken, op de meeste plaatsen zijn goede fietspaden aangelegd en omdat steeds meer mensen de fiets nemen wordt er in het verkeer ook rekening gehouden met de fietsers.

Schoenen op de Donaukade is een gedenkteken, dit monument ligt aan de kade van de Donau en op deze plek zijn over een lengte van veertig meter, zestig paar metalen schoenen te vinden die op de rand van de kade staan. Zo’n tien meter hierachter is een zeventig cm hoge bank te vinden. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen. Dit monument is gemaakt door Can Togay en Gyula Pauer en werd onthuld in 2005.

Het meest populaire en toonaangevende gebouw van Boedapest is wel het parlementsgebouw, het prijkt langs de Donau en is vooral vanuit de Buda kant van de stad erg mooi te zien. Het gebouw is open voor toeristen, een rondleiding van zo’n 45 minuten brengt je in een klein gedeelte van het gebouw maar het geeft wel een goede indruk van het gebouw. Ooit is het gebouw ontworpen middels een prijsvraag, de nummer 2 en 3 van de prijsvraag bevinden zich aan de achterzijde (vanuit de Donau gezien) van het gebouw. Hierin is het gerechtshof en het ministerie van landbouw gevestigd. Helaas is de prachtige kettingbrug over de Donau in renovatie waardoor dit monument maar deels zichtbaar is.

Het Heldenplein (Hősök tere) is het plein dat de afsluiting van de Andrássyboulevard vormt en de verbinding tussen de Dózsa György út en de Hungária körút. Hier loopt ook een leuk metrolijntje, leuk om te doen. Het plein werd vanaf 1896 aangelegd ter gelegenheid van de viering van de duizendste verjaardag van de Hongaarse “landname” en draagt de naam heldenplein sinds 1932. Het plein wordt gedomineerd door het Millenniummonument. Aan weerszijden van het plein liggen het Museum voor Schone Kunsten en de Kunsthal. Beide gebouwen werden, evenals het monument, ontworpen door Albert Schickedanz. Achter het plein ligt het Stadspark (Városliget), wat mooi aangelegd is, enkele vijvers en prachtige gebouwen kent.

House of Terror (Museum: Huis van de Terreur) is sinds 24 februari 2002 een museum nabij het heldenplein. In het museum worden de wandaden uit het fascistische en communistische tijdperk getoond die in Hongarije begaan werden. Het museum werd opgericht onder de centrum-rechtse regering van Viktor Orbán in een voormalig gebouw van de veiligheidsdienst ÁVH. In december 2000 kocht het openbaar fonds voor onderzoek naar de geschiedenis en maatschappij van centraal en oostelijk Europa het gebouw met als doel er een museum in onder te brengen dat als herinnering zou fungeren voor de bloedige repressieve periodes die Hongarije onder het fascisme en het communisme doormaakte.

Het gebouw werd zowel buiten als binnen volledig gerenoveerd. Het volledige ontwerp en het eindresultaat van de expohal, alsook de buitengevel zijn het werk van Attila Kovács. De architecten János Sándor en Kálmán Újszászy tekenden voor de renovatie, die van het gebouw een monument maakt: de zwarte overkapping aan de dakrand en de granieten zijwand met foto’s van slachtoffers van het regime maken dat het gebouw in schril contrast staat tot de overige gebouwen in de buurt. Buiten het gebouw is een monument geplaatst van het ijzeren gordijn, de oorsprong van de val daarvan ligt in Hongarije. Duitsland schonk nog een origineel stuk van de Berlijnse muur wat ook voor het House of Terror is geplaatst.

Boedapest is overgoten met prachtige en imposante gebouwen maar is wel een stad die erg overzichtelijk is. Paar uurtjes in de stad en je kunt al bijna niet meer verdwalen. De Hongaarse Opera staat aan de Andrássy út, de voornaamste boulevard. Dit operagebouw werd ontworpen door Miklós Ybl in neorenaissancestijl met barokke elementen. De bouw duurde van 1875 tot 1884. De opening vond plaats op 27 september 1884.

Het Vissersbastion (Halászbástya) is een bekend bouwwerk en bevindt zich aan de rivierzijde van de Burchtheuvel, District I, en verrees tussen 1895 en 1901 naar een neoromaans ontwerp van Frigyes Schulek. Mede vanwege het uitzicht wordt het bouwwerk veelvuldig bezocht. Over de juiste oorsprong van de naam bestaat geen zekerheid. Waarschijnlijk komt de naam van de vissers die beneden in de Waterstad (Viziváros) woonden en hier hun vismarkt hielden. Het kan ook zijn dat de naam voortkomt uit het feit dat dit deel van de burchtmuur van oudsher werd verdedigd door de vissers van Buda. Het is geen vesting (bastion) maar een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Schulek wilde de door hem gerestaureerde Matthiaskerk met dit gebouw een waardige entourage verlenen. Vanaf het bastion gaat een imposante trap met aan beide zijden armleuningen en 145 treden naar beneden naar de Waterstad. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefanus I van Hongarije. Het Vissersbastion wordt weerspiegeld in de goudgele ramen van het naastgelegen Hiltonhotel. Het bouwwerk biedt uitzicht over de Donau, op de stadsdelen van Pest met het opvallende parlementsgebouw en op de Gellértberg.

Hospital in the Rock is een atoombunker museum en is op loopafstand gelegen van het Vissersbastion. Het indrukwekkende museum is alleen te bezoeken in groepsverband met gids, dus even zelf rondlopen gaat niet. Check dus even goed wanneer de tijden van de Engelstalige rondleidingen zijn.

De Grote Markthal (Hongaars: Nagycsarnok) van Boedapest ligt aan het Fővám tér in het 9e district. Het is de grootste overdekte markt van Boedapest en is ook een belangrijke toeristische attractie. Het gebouw is ontworpen door Samu Pecz (1854-1922) en werd in 1897 ingehuldigd. De markthal herbergt 180 winkels die vooral levensmiddelen verkopen: groenten, fruit, vlees, kaas, vis etc. Men vindt er de bekende paprika, tokaji aszú en kaviaar. Vooral de paprika is er in vele soorten, kleuren en maten. Boven in de hal zijn vooral toeristenwinkels gevestigd, waar beschilderde eieren, T-shirts, foto-boeken en tafelkleden gekocht kunnen worden. Let wel even op de openingstijden van de hal.

Ook in Boedapest mag een bezoekje aan het Hard Rock Café niet ontbreken. Als fanatieke Hard Rock Café bezoekers mag je deze niet overslaan, al was deze voor ons al eerder afgevinkt. Bijzonder is deze HRC niet echt maar ligt wel erg leuk aan een gezellig plein. Bij goed weer is buiten zitten dan ook het advies.

Het centrum van District VII (tussen Erszebet körút en het vijfde District) is de Joodse wijk van Boedapest. Hier vind je tal van bars, clubs, winkels, restaurants en cafés. Als toerist in Boedapest zul je hier de meeste tijd willen doorbrengen. Als je in de Joodse wijk bent moet je sowieso een ruïnepub bezoeken een van de populairste is Szimpla Kert. Oude gebouwen die door jongeren en artiesten zijn omgedoopt tot ongekend leuke en gezellige barretjes, terrasjes, marktjes e.d. Dit mag je niet overslaan in Boedapest!

Wil je lekker en met live muziek Hongaars eten, ga dan naar Hungarian Hell’s Kitchen, een gezellige avond is dan zeker een feit. Bij goed weer kun je heerlijk buiten zitten, Never Stop Travelling tip!

Boedapest heeft veel bijnamen. Waaronder ‘Parijs van het Oosten’ en de ‘Parel aan de Donau’. Maar Boedapest wordt ook wel  ‘de stad van de badhuizen’ genoemd. En dat is niet voor niets. Het is namelijk de enige hoofdstad ter wereld waar helend water onder doorstroomt. Een bezoekje aan een badhuis is in deze stad daarom extra speciaal. Er zijn niet zomaar een paar badhuizen in Boedapest. Nee, er zijn meer dan 125 baden in de stad. Het bekendste badhuis in Boedapest is toch wel het Széchenyi bad. Misschien ken je het beeld wel van oudere mannen die hier een potje schaken in het warme water. Dit badhuis is het grootste in de stad en een van de grootste thermale baden van Europa. Het Széchenyi bad is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in prachtige neobarok stijl. Het is een indrukwekkend en mooi gebouw. Als je in het buitenbad zit – wat zelfs open is als het buiten vries dat het kraakt – kijk je naar de fraaie façades van het pand. Maar ook binnen is het goed vertoeven. Je kunt kiezen uit veel verschillende baden en ook hier kijk je je ogen uit. Trek zeker een uurtje of 5 a 6 uit om hiervan optimaal te kunnen genieten, een echte Never Stop Travelling aanrader.

Leuk om dit te doen met het Metrolijntje M1, het oudste metro lijntje van Boedapest wat werd gebouwd van 1894 t/m 1896. Lokaal staat het bekend als “the small undergorund”. Alles is laag en je staat versteld als je ziet hoe diep, of eigenlijk ondiep, het lijntje onder de grond loopt. Niet veel meer dan 1 meter onder de straat. Voor een heel klein bedrag wordt je zo afgezet naast het badhuis.

Uit eten bij Rick’s restaurant is een soort van verassing, als je denkt alles in beeld te hebben komen ze rauw eten brengen op een hete stee, oftewel steengrillen. Daarna is het tijd voor onze avondcruise over de Donau, dit boek je bij Legenda Sightseeing Cruises. Natuurlijk zie je al deze gebouwen met daglicht tijdens je Boedapest trip echter in het donker is de Donau in Boedapest prachtig aangelicht en is een Donau-cruise by night een echte aanrader. In de zomermaanden is 21.30 uur of later een schitterende tijd voor een avond cruise.

Boedapest met de auto is goed te doen maar toch zo’n 1.400 km wat wij niet in 1 dag rijden, we verlaten deze prachtige stad en besluiten te overnachten in Regenburg, het SORAT Insel Hotel wat bijna in de Donau is gebouwd. Het hotel heeft een eigen parkeergarage en ligt op een paar honderd meter wandelen van het oude stadscentrum.

Regensburg (Beiers: Rèngschburg) is een kreisfreie Stadt in Duitsland, gelegen in het oosten van de deelstaat Beieren. De stad is gelegen aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen. Regensburg is een havenstad met vele scheepswerven. De binnenstad van Regensburg kwam ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland. De stad telt zo’n 155.000 inwoners, op een oppervlakte van 80,76 km². De stad is de hoofdstad van de regio Oberpfalz en de grootste stad van de Oberpfälzer Jura, ook wel Bayerischer Jura genoemd. De stad ligt op de grens van de Fränkische Alb en het Beierse Woud. Verder is het de Bisschopsstad van het Bisdom Regensburg. Een stad die een bezoekje maar dan waard, daarbij ook erg leuk om hier een onderbreking in te bouwen van een lange reisafstand, in een halve dag en een lekker avondje eten/drinken heb je veel van Regensburg kunnen zien! Het oude stadscentrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, lijst 1155.

Na Regensburg terug naar huis, zo’n 670 km nog en dan nemen we weer een fantastisch avontuur mee in onze rugzak! Praag en Boedapest, WAUW!

Jouw aanstaande trip ook goed geregeld en weg binnen de beste condities en beleving binnen jouw budget, Never Stop Travelling helpt je graag mee op pad!

Leave a Reply