Skip to main content

In Afrika komt Cultuur, Wild-Life, Genieten en Overheerlijk eten op een unieke manier bij elkaar. Een bijzonder continent waarin zeker de Zuidelijke landen goed toegankelijk en veilig zijn. Zelf op pad is hier een zeer goede manier van reizen. Afrika is het laatste 1,5 jaar behoorlijk afgesloten geweest voor toeristische reizen, tijd dus om als een van de eerste de “open landen” weer te gaan betreden. Het Zuiden van Zuid-Afrika bezochten we al eens eerder, zie HIER. Tijdens deze Never Stop Travelling rondreis gaan we op onderzoek uit en nemen we een kijkje achter de schermen in de Noordelijke provincies van dit unieke land, kijk je mee?

Onze 5 topics:

 • Na ruim 1,5 jaar weer op reis buiten Europa
 • Panorama Route door de Drakensbergen
 • Big 5 spotten
 • Geweldige Country- en Safari Lodges
 • De bijzondere Baobab bomen

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.

Zuid-Afrika is een land met diverse bevolkingsgroepen en elf officiële talen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans. Het land is een parlementaire republiek met drie hoofdsteden en is een van de meest ontwikkelde landen van het continent, maar armoede- en misdaadcijfers blijven hoog.

Pretoria is de hoofdstad, de wetgevende macht is Kaapstad en rechterlijke macht is Bloemfontein. Het land is ruim 29 keer groter dan Nederland en telt ongeveer 57 miljoen inwoners.

Je betaald hier met de Zuid Afrikaanse, 100 Rand is ongeveer  € 6,00 (2021).

Reizen in Afrika is mogelijk maar de meeste reizigers verkiezen het continent helaas nog niet, op onze vlucht van Amsterdam naar Johannesburg met KLM Boeing 777 zijn 98 van de 400 stoelen bezet. Keuze genoeg dus! Vanwege de late aankomst brengen we onze eerste nacht door in City Lodge Hotel OR Tambo Airport. Prima Airport Hotel, goed ontbijt en wil je nog een plonsje doen? Het buitenzwembad is open.

Na het verlaten van de “snelweg” en de route langs Johannesburg en door Pretoria ga je richting Madikwe Game Reserve, je rijdt hier door schitterende en typische Zuid Afrikaanse plaatsjes! Een stopje bij een hair salon, je auto wassen of moeten je schoenen nog gerepareerd worden, het kan hier allemaal. Vriendelijkheid op en top! Parkeer je ergens je auto dan duikt er vast iemand op die je auto “bewaakt” totdat je terug bent. Schrik hier niet van en laat de jongens zijn gang gaan, zit geen crimineel gedrag achter. Nadien steek je 10 Rand (ongeveer € 0,60) toe en je hebt er vast en zeker weer een Zuid Afrikaanse vriend bij. Zo help je natuurlijk de locals ook een beetje vooruit. Het laatste gedeelte is veelal zandweg, autoventilatie op de stand circuleren i.p.v. lucht van buiten.

Optie is onderweg nog een stop te maken bij het “Las Vegas van Zuid Afrika”, Sun City. Wij hebben deze stop niet gemaakt maar is zeker een optie voor de liefhebbers. Deze fonkelende ‘stad die nooit slaapt’ staat vol met hotels, casino’s, hotels, winkels, restaurants, bars en ander amusement. Overnachten is hier mogelijk maar ook een dagbezoek, tegen entree.

Madikwe Game Reserve

Bij de ingang van het Park moeten we eerst registreren en dan kunnen we het park in. We overnachten, de komende drie nachten, in “aha Thakadu River Camp”, gelegen aan de Marico River. Het hoofdgebouw bestaat uit een open lounge, eetruimte en receptie. Daarnaast is er een zwembad en een bar. De Lodge is volledig uit hout opgetrokken waardoor het mooi wegvalt in de natuurlijke omgeving. Het kamp beschikt over 12 tenten, elk met een eigen uitzicht over de rivier. In de tent heb je een eigen badkamer en een privé dek. Het is een fantastische plek om op safari te gaan.

De lodge is gelegen midden in het Madikwe Game Reserve, een bijzonder park. Het 75.000 hectare Big Five wildpark bestaat uit zowel Bosveld, als Kalahari wat inhoudt dat zanderige open vlaktes zich afwisselen met graslanden. Officieel is het Madikwe Game Reserve een nationaal park, beheerd door de North West Tourism Association en de provincie, maar het park is compleet verpacht aan private partijen. Daardoor is het niet toegankelijk om zelf safari’s te rijden. Het is alleen toegestaan om door het park te rijden als je vanaf de ingang naar je Lodge gaat met je eigen auto. De wildstand in het park is erg goed waardoor de safari’s ook van goede kwaliteit zijn.

De Lodge is volpensioen inclusief de gamedrives, een dagprogramma hier ziet er alsvolgt uit:

 • 05.45 uur wake-up call
 • 06.00 uur koffie/thee
 • 06.15 – 09.15 uur Game drive
 • 09.30 uur ontbijt
 • 13.00 uur lunch
 • 15.15 uur koffie/thee
 • 15.30 – 18.30 uur gamedrive
 • 19.00 uur dinner

De gamedrives hier zijn erg goed, de chauffeur/gidsen zijn goed opgeleid en kunnen je alle informatie over het park maar ook over het wild-life verstrekken. Super interessant!

Het park is door Operatie Phoenix in 1991 tot stand gekomen, de grootste dierenverhuizing tot dan toe. In het kader van dit programma zijn verschillende soorten en typen planteneters, zoals witte neushoorn, nijlpaard, Kaapse buffel, zebra, waterbok, blauwe gnoe, hartebeest, rietbok, bergrietbok, springbok, nyala, impala, bosbok, koedoe, elandantilope, knobbelzwijn, giraffe, olifant en struisvogel, en carnivoren, zoals leeuw, cheeta en gevlekte hyena, in het gebied uitgezet. Luipaard en verschillende kleine antilopensoorten kwamen al in de regio voor. Vandaag is het een zeer goed gebalanceerd park met onder meer de Big Five. Daarnaast leven hier boksoorten die in andere parken niet of sporadisch voorkomen. Het gaat dan om soorten die juist in de drogere en Kalahari-achtige omstandigheden kunnen gedijen.

De Big Five is een begrip onder toeristen die Afrika bezoeken. De term big 5 komt uit de tijd van de “big game” jagers. Dit waren destijds de vijf lastigste grote wilde dieren om op te jagen. Als je deze beesten jaagt, jagen ze op jou! De big 5 bestaat uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard.

Weetje; Een Giraffe slaapt maximaal 45 minuten per dag, dat doen ze met het hoofd naar links of rechts gebogen, mochten ze langer slapen is dat een teken dat ze ziek zijn.

Limpopo

De reis van vandaag gaat over de grens met de Limpopo provincie in Zuid-Afrika, gelegen in het noordoosten van het land. De gelijknamige Limpopo River markeert de grens met Zimbabwe en in het westen grenst de provincie aan Botswana en in het Oosten met Mozambique. Met een oppervlakte van ongeveer 120.000 vierkante kilometer (een derde van Duitsland) en met een bevolking van iets meer dan 5 miljoen inwoners is Limpopo een relatief dunbevolkte provincie. Toerisme speelt een grote rol in deze regio. Afgezien van het Kruger National Park, waarvan het hele noordelijke deel in Limpopo ligt, heeft de provincie tal van private wildreservaten aan de grens van het Krugerpark en in de malariavrije Waterberg regio. Hier kunnen wilde dieren uitstekend worden waargenomen. Andere toeristische attracties in de provincie zijn in het uiterste noorden Mapungubwe National Park met zijn indrukwekkende baobabs (Baobab bomen) en de zuidelijke bergen, waar op de hellingen de dromerige plaats Makhado is gevestigd. Deze regio wordt vaak het mooiste gebied van de provincie genoemd en is de oorsprong van vele tradities en legendes.

Net buiten de gate van Madikwe Game Reserve tref je de Molatedi Dam aan, gesloten voor publiek maar als je de bewaking een beetje lief aan kijkt, raak je zeker even binnen. Prachtige uitzichten over de omgeving!

Welgevonden Game Reserve

We reizen naar het hart van de Waterberg-regio, dat door UNESCO werd uitgeroepen tot Waterberg Biosphere Reserve. De Waterberg-regio, met zijn gevarieerd landschap, biedt een mooi contrast met de meer bekende nationale parken van het land. Het is ook een van de malaria-vrije wildlife heiligdommen van Zuid-Afrika. De combinatie van savanne en kreupelhout, met zijn moerassen en rotsachtige uitgroeisels maken deze regio tot een onmiskenbaar en hoogtepunt voor de natuurliefhebbers en degene die van paardrijden houden. De bergketen van de Waterberg, die over ongeveer 150 km strekt ligt in de Limpopo provincie, en strekt vanuit Thabazimbi in het zuidwesten tot de Lapalala-rivier in het noordoosten. De hoogste piek van deze bergketen ligt bij Thabazimbi op 2.100 meter hoogte, en is Kransberg genaamd. De Waterberg-regio, biedt de juiste omgeving (habitat) voor groot wild. Gezien het feit dat deze regio malaria- vrij is, zijn er de laatste paar jaren verschillende privé reservaten opgericht met uitstekende safari-Lodges. Het Marakele National Park is zeker een bezoek waard, alhoewel het relatief moeilijk toegankelijk is. Het landschap in de Waterberg ziet er wild en authentiek Afrikaans uit. Brede savannes met acacia, aloë en vetplanten zijn bekleed met ruige hoge bergen. Slechts een paar verharde wegen lopen door de regio. Het klimaat in de Waterberg is subtropisch. Tijdens het regenseizoen – van november tot maart – is het er benauwd. Veel van de vele rivieren in de Waterberg veroorzaken overstromingen en wegen kunnen onbegaanbaar zijn, vooral de niet-verharde. De winters zijn droog en altijd aangenaam warm.

Onze bestemming is het ongeveer 36.000 hectare tellend privéreservaat Welgevonden Game Reserve met bossen en open Afrikaanse savanne. Welgevonden staat bekend om zijn overvloed aan zoogdieren en is de thuisbasis van meer dan 50 verschillende zoogdiersoorten. Het is interessant om te vermelden dat een van de grootste populaties witte neushoorns hier leeft. Bovendien zijn hier ook vreemde dieren zoals de bruine hyena, de aardwolf en het aardvarken te vinden. De enorme afmeting en de gevarieerde biotoop van de reserve laten hierdoor een groot verscheidenheid aan wilde dieren en meer dan 250 soorten vogels toe.

Droevig verhaal is wel dat de enige struisvogel in het Reserve, die we wel zagen, een mannetje is die al weken rond rent op zoek naar een “vrouwtje”. Met zijn vorige “vrouw” had hij enkele kleine struisvogels ter aarde gebracht echter deze werden allen opgegeten door de jakhalzen, aansluitend werd zijn partner gedood door een Cheeta. Hij loopt dus alleen rond in het park!

We overnachten in de Nungubane Game Lodge, een intieme en luxe private game Lodge gelegen in het Welgevonden Game Reserve. De Lodge heeft ruimte voor een maximum van 10 gasten in 5 suites. Elke suite beschikt over een groot bed met en suite badkamer en een buiten douche. Verder is er een open haard en koffie- en theefaciliteiten. Met het motto “your home away from home” is niks teveel gezegd!

Interessante gesprekken en leuke ontmoetingen met Zuid-Afrikaanse medereizigers. Helaas moeten we concluderen dat we buiten een Amerikaans stel om, het tweede koppel buiten enkele Zuid-Afrikanen om zijn die de Lodge aan doen sinds 1,5 jaar. Corona richt echt veel ellende aan, zeker in de landen waar toerisme een hoofdbron van inkomen is voor velen mensen. Overheidssteun is hier niet aan de orde!

Deze Lodge is oprecht, Never Stop Travelling Approved! Kijk HIER voor alle informatie.

We nemen afscheid van het super leuke team van Nungubane Game Lodge, op en top gezelligheid, zelden zo’n gave locatie gezien waar het “welcome home” zo goed kan worden beleefd.

Louis Trichardt

Vandaag rijden we verder de provincie Limpopo in en wel naar Louis Trichardt, prachtig gelegen in het gebied rond de Soutpansbergen. Deze bergketen strekt zich vanaf Vivo (ten noorden van Polokwane (Pietersburg)) oostwaarts richting Makhado/Louis Trichardt en brengt een natuurlijke scheiding aan tussen het groenere gebied rondom Tzaneen en Makhado met haar tropische plantages en het veel drogere noorden met plaatsen als Messina en het Mapungubwe National Park. De rivier Limpopo vormt hier de natuurlijke noordelijke begrenzing met Zimbabwe en Botswana. In dit deel van Zuid-Afrika is het ritme van Afrika zo voelbaar. De natuur met haar baobab- en mopanebomen levert typische Afrikaanse savanne op. Het is er droog, maar met een enorme overlevingskracht. De dagen zijn er warm, de nachten helder met flonkerende sterrenhemel.

De plaats Makhado, die voorheen Louis Trichardt heette, is een van de belangrijkste steden in het gebied rond de Soutpansbergen. Zowel de naam Louis Trichardt als Makhado verwijzen naar leiders uit dit gebied die ook nog eens flink met elkaar gevochten hebben. Makhado was een Venda-leider die jarenlang voorman was van zijn stam. Louis Trichardt was in dezelfde periode een Voortrekker die tijdens zijn tocht naar Lourenzo Marques (tegenwoordig Maputo, de hoofdstad van Mozambique) in 1836 op deze plaats verbleef. Na de dood van Louis Trichardt werden de Voortrekkers tijdelijk verdreven door Chief Makhado (1867). Een kleine twintig jaar later, in 1898, kregen de Voortrekkers opnieuw het bestuur in handen.

Natuurlijk maken we enkele leuke stops en merken we snel dat Zuid-Afrika weer blij is om toeristen te zien. Foto’s van mensen maken, altijd leuk in combinatie met een gezellig praatje! Vraag voorafgaand altijd even goed of het gewenst is om je foto te maken.

We verblijven de komende dagen in de Madi A Thavha Mountain Farm Lodge. ‘Water uit de bergen’ is de letterlijke vertaling van Madi a Thavha. Madi a Thavha mountain farm is een Lodge op een boerderij, gelegen in een mooie en rustige vallei. De gasten die op de boerderij verblijven kunnen genieten van het boerderijleven, de natuur, het mooie uitzicht en de comfortabele en stijlvol ingerichte gastenkamers en gastenhuizen, gelegen rondom het originele farmhuis. Het farmhuis met open veranda’s, is het centrale ontmoetingspunt waar de gasten samen komen. Er is een receptie, zit- en eetgelegenheid, winkel met lokale kunstnijverheid en een open keuken. Het farmhuis is omgeven door een tuin met zwembad, zonnedek en overdekte lapa.

We verblijven in deze mooie Lodge gelijktijdig met een professioneel voetbal team uit Kaapstad (VFA – Venda Football Academy), de jongens spelen vanmiddag een uitwedstrijd en komen altijd de dag voorafgaand aan hun wedstrijd ter plaatse. Leuk en gezellig om over het Afrikaanse en Nederlandse voetbal te babbelen.

Makuleke-concessie

Vandaag reizen we naar de Makuleke-concessie, dat in het uiterste noorden van het Kruger Nationale Park gelegen is. De concessie is tegelijkertijd gelegen in het uiterste noordoosten van Zuid-Afrika. Een zeer bijzondere rit over de R525, wat wel een Baobab paradijs lijkt te zijn! Nooit zoveel (niet enkele maar honderden!) van dit soort bomen bij elkaar gezien, prachtig. Deze bijzondere bomen soort komt in sommige delen van Afrika voor en rijkt hier door tot ver in Kruger National Park. Diverse Baobab bomen die hier voorkomen hebben een leeftijd tot 1.500 jaar!

De R525 loods ons door kleine Afrikaanse dorpjes waar je het typische Afrikaanse leven kunt zien. Erg bijzonder en mooi! Onderweg treffen we nog een lokaal voetbal toernooi aan waar het kennelijk erg bijzonder ons dat er twee Nederlanders stoppen. Iedereen wil op de foto voor ons en de dames, die met de sinaasappels (1 Rand per stuk) rond komen, vinden het geweldig dat ze aan ons ook enkele sinaasappels mogen verkopen. Een erg leuke beleving om aan de zijlijn van deze zandvlakte (een grasmat voor voetbal is hier niet aan de orde) even mee te genieten.

Een stop bij een klein Afrikaans dorpje maakt al snel dat iedereen nieuwsgierig op je af komt! Enkele snoepjes en geruststellende praatjes met elkaar maakt al snel dat er een leuke Afrikaanse fotoshoot ontstaat! Altijd met respect natuurlijk. Ook de locals maken graag, met hun eigen mobieltjes, foto’s van ons. Afrika op en top genieten!

Uiteindelijk komen we aan bij de Pafuri Gate van Kruger, na wat incheck zaken, kunnen we eindelijk het Park in! De Makuleke-concessie is een afgelegen 24.000 hectare grote concessie, de grootste en meest biodiverse in het Kruger National Park. Tot 75% van de totale biodiversiteit van het park komt hier voor op een oppervlakte van slechts iets meer dan 1% van de totale omvang van het park. Nyala, elandantilope en bosvarken leven vredig naast zebra’s, impala’s, gnoes en wrattenzwijnen. De grote kuddes olifanten in de regio genieten van de luxe van seizoensmigratie over de niet-omheinde grens van het park met buurland Zimbabwe. Inheemse buffels en witte neushoorns evenals een groot aantal grote roofdieren completeren de soortenrijke megafauna, die kan worden waargenomen tijdens gamedrives in open 4×4-voertuigen of te voet tijdens een bushwandeling.

Weetje: Impala’s zetten als het kouder wordt hun haren omhoog, zodat de stilstaande lucht tussen de haren een soort “deken” wordt, hiermee blijven ze warm. Als je de Impala’s in de vroege ochtend ziet lijken ze donker terwijl ze in de hitte van de dag lichter en glanzend zijn, de haren liggen dan immers plat.

We overnachten in het Pafuri Luxury Tented Camp, waar we genieten van een glamping-ervaring aan de oevers van de Luvuvhu-rivier in het noordelijke deel van het Krugerpark. Dit volledig ingerichte kamp biedt alle maaltijden, als ook een high tea. Genieten van het avondeten in de openlucht in de gemeenschappelijke ruimte. Iedere luxe tent is voorzien van privé veranda dat uitkijkt over de rivier, alwaar je de dieren kunt gadeslaan die de oever van de rivier opzoeken.

De noordelijke grens van de Makuleke-concessie bestaat uit een 30 km lange strook van het Limpopo- rivierfront en de bijbehorende rivieren, koortsboombossen, rivieruiterwaarden bedekt met palmbomen en unieke wetlands. De zuidelijke grens is het hele jaar door de Luvuvhu-rivier, omgeven door weelderige acacia (fever trees in het engels of Vachellia xanthophloea) en oeverbossen geflankeerd door acaciaplantages. Tussen de twee rivieren ligt een gevarieerd landschap van botanisch rijke zandvelden, mopane en langdraadbossen, kreupelhout en heuvels bezaaid met baobabbomen, spectaculaire kopjes (kleine heuvels) en verborgen zoetwaterbronnen.

Hier tref je ook de zogenaamde Fever Trees aan, die hun naam te danken hebben aan een ver verleden. Vroeger dachten de bewoners van dit gebied dat deze “blanke bomen” koorts veroorzaakten, echter later bleek dat de malaria-mug zich graag ophield in deze bossen. De poeder op de bomen wordt gebruikt voor medische doeleinden en ook de olifanten vinden deze bomen erg lekker, vandaar de donkere plekken op deze lichte boomstammen, een erg bijzonder bos wat ook erg populair is als trouwlocatie.

De Game-drives hier zijn grandioos! Wat een prachtig gebied. Een van de game-drives die we hier maken brengen ons naar het hoge Noorden van Zuid- Afrika, een soort van drielanden punt met Zimbabwe en Mozambique! De grenzen zijn niet zichtbaar hier en ook niet toegestaan om te passeren, echter voor de dieren loopt het Park verder in Zimbabwe en Mozambique, zeg maar “alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn…”

De koffie, die we bij Crooks Corner Viewpoint drinken, doen we midden tussen de Nijlpaarden, Krokodillen en Olifanten. Zelden zo’n gave koffiestop gemaakt!

Tussen de games-drives door biedt dit Camp erg goede relaxed faciliteiten! Lekker liggen aan het zwembad met uitzicht over de rivier waar de dieren uit het niets voor je staan te drinken of wil je liever een massage in je safari-tent? Vele mogelijkheden en qua eten en drinken kom je niks te kort, een fantastische manier om het Noorden van Kruger te beleven! Het Camp is niet omheind dus alle wilde dieren kunnen zomaar opduiken naast je tent, je loopt wel via verhoogde bruggen van de Lodge naar je tent. Daarbij krijgt iedereen hier een walkie talkie waarmee je direct in verbinding staat met de staf in geval van nood. Prima geregeld!

Zo hadden we een slang gespot nabij onze tent wat later een uit Mozambique afkomstige Cobra bleek te zijn, zeer giftig en kan zijn gif ruim 1,5 meter ver spuiten. O ja, volgende keer dus toch maar wat opletten! Na de middag/avond gamedrive nog even naar onze Safaritent voor het diner, staat er een Olifant langs onze tent, die net zo hard schrikt van ons als wij van hem, even wat hulp inschakelen om te kunnen passeren. Yep, we zijn in Afrika!

Tijdens onze tweede Game-Drive vanuit het Pafuri Camp gaan we naar een prachtig uitzichtpunt waarin we de Luvuvhu Rivier diep in een kloof weg zien draaien tussen de bergen! Wat een geweldige plaats voor een zonsondergang en een bijbehorend drankje. Grandioos! Onderweg maken we onze Big-5 van deze trip compleet, we spotten een luipaard. Wederom een geslaagde game-drive.

Tzaneen

We besluiten niet de route van ons programma te volgen maar rijden dwars door het Kruger National Park en verlaten het park bij de Phalaborwa Gate. Een prachtige route door het park. Na uren rijden ben je het woordje “Park” wel snel vergeten! Met een lengte van 380 km en een breedte van 60 km heeft het Park een oppervlakte van bijna 20.000 km2. Let wel op, deze route is ruim 250 km en de maximale snelheid in het Park is 50 km/h op de verharde weg en 30 km/h op de zandwegen. De hoofdwegen in Kruger zijn verhard maar er voldoende loops te nemen waarin je de verharde wegen kunt verlaten en genieten van het Safari rijden. Zorg wel dat je een plattegrond bij je hebt van hebt park, zodat je goed in beeld hebt welke afslag je eventueel neemt. Een volle tank brandstof is een must want op dit traject kom je geen tankmogelijkheden tegen, de eerste is pas net buiten de Phalaborwa Gate. Let op, bij de Pafuri Gate is geen tankstation dus zorg tijdig voor een volle tank! Lunchpakket, wat ze graag voor je maken in het Pafuri Camp, is een aanrader want je komt nergens geen eet- en drinkgelegenheden tegen!

We blijven vandaag in de provincie Limpopo en vertrekt naar het groene en haast tropische Tzaneen. De eindbestemming voor vandaag is Tzaneen in het Letaba District. Letaba ligt aan de Letaba River, midden tussen de noord en zuidgrens van het Kruger park. De naam Letaba betekent: rivier van zand. De rivierbeddingen van Letaba River zijn de perfecte plekken om wild te zien, voornamelijk de olifant is vaak gespot wild bij de beddingen. Aan de dominerende mopanebomen is te zien dat Letaba in een drogere omgeving ligt. Een regenbui vanaf oktober kan echter het landschap mooi groen doen opkleuren. In de nacht overzien de sterren het nachtelijk leven van de dieren.

Tzaneen is de grootste plaats in de Letaba-vallei, en is een levendig en vruchtbaar centrum waar tabak, koffie, thee, groenten en fruit worden verbouwd. Het is een prettige plek die als uitvalsbasis kan dienen om de omgeving te verkennen. De ‘Magoebaskloof’ is een prachtig beboste bergpas die de overgang tussen Hoogveld en Laagveld markeert, en is een van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika.

Heel mooi is ook het kleine dorpje Duiwelskloof (tegenwoordig Modjadjiskloof genaamd), 17 km ten noorden van Tzaneen. Duiwelskloof is een pittoresk, door bos omgeven dorpje en het dankt zijn naam aan de moeilijke tijden die de Voortrekkers in dit gebied doormaakten. Het is gelegen in de buurt van het Modjadji Cycad Forest (ongeveer 30 km ten noordoosten van Tzaneen op de R36). In het bos groeien Modjadji palmvarens, een grote palmvarensoort die al enkele miljoenen jaren bestaat. Informatie: het Modjadji Cycad Forest is meestal dagelijks van 08:00 tot 18:00 uur geopend. Er geldt een kleine toegangsprijs welke rechtstreeks aan de gate of in het informatiecentrum moet worden betaald.

We overnachten in het Kings Walden Garden Manor, gelegen in het midden van 3 hectare Engelse tuinen en met een prachtig uitzicht op de bergen en het Lowveld. Het pension biedt luxe kamers die zijn ontworpen met romantiek en ontspanning in het achterhoofd. De stijl wordt gekenmerkt door heldere, elegante lijnen met moderne ondertoon – warme aardetinten, fluweel en leer, beige en zwart. Elke kamer heeft een open haard en een eigen veranda met directe toegang tot de grote tuin.

Hier vindt u ook een groot zwembad dat u uitnodigt om te ontspannen. Kings Walden heeft een restaurant dat speelse eigentijdse gerechten biedt met een mediterrane invloed. Er zijn wandelpaden naar geheime hoeken waar u zich kunt terugtrekken met een boek. Het pension biedt schoonheids- en massagebehandelingen (tegen een toeslag), evenals rondleidingen in de tuin en wandelingen (inbegrepen in de prijs). Als een actieve gast is Kings Walden een goed startpunt voor recreatieve activiteiten zoals raften, abseilen, boomtoppen, paard safari’s en wandelingen door de lokale natuur.

Guernsey Private Nature Reserve

We hebben een goed en uitvoerig gesprek met journalist en eigenaar van Kings Walden Garden Manor, Brett genaamd, hij geeft ons nog enkele leuke route suggesties door de omgeving. Echte leuke tips voor reizigers! Zo drinken we koffie in het authentieke Haenertsburg, waar we via Magoepaskloof Road stall (R71) komen. Een prachtige en steile bergweg. Haenertsburg kent enkele leuke oude gebouwen voor een gezellig bakje koffie, of kijk je liever rond in een oude bookstore? Vergeet bij de innie-Berg Coffe Shop de stroopwafels niet.

Leuke stop in de bush is de lokale Zwakale Brewery, alwaar een vijftal verschillende biersoorten worden gebrouwen. De eigenaar geeft ons een korte rondleiding want de brouwerij is vandaag eigenlijk gesloten voor publiek. Het bier wordt alleen lokaal verkocht want voor export is geen vergunning. Interessante rondleiding!

In de omgeving van de brouwerij tref je tevens het Organic Farm Wegraagbosch aan. Een kijkje op zo’n lokaal farm is erg bijzonder, daarbij doe je natuurlijk de kaasproeverij! Erg bijzonder die Zuid Afrikaanse kazen, natuurlijk nemen we enkele kaasjes mee naar Nederland toe.

In dit gebied tref je ook nog de mogelijkheid tot forel vissen en een wandeling door de Cheerio Gardens. Voordat we doorreizen naar onze volgende locatie, maken we eerst nog een stop bij een 2.000 jaar oude Baobab boom (Kremetart Boom in het Afrikaans). Wat een grandioze boom met een omtrek van zo’n 28 meter! Let wel op, je betaald hier 20 Rand p.p. entree en het gebied is open van 08.00 tot 16.00 uur.

Als alles in bloei staat, tref je hier prachtige bloemen aan. We reizen uiteindelijk door naar het Guernsey Private Nature Reserve dat zuid van Hoedspruit ligt en het met de auto ongeveer 45 minuten rijden is tot het wereldberoemde Kruger National Park. We rijden door prachtige berglandschappen, Afrika is meer dan alleen dieren! Adembenemende vergezichten sieren de horizon. In dit gebied, waar vaker regen valt en de temperaturen niet enorm oplopen, voert de fruitteelt de boven toon. Gigantische fruitvelden sieren de landschappen, daarbij een goede vorm van werkgelegenheid voor de mensen uit de omgeving. Leuk om te zien hoe iedereen de weg naar huis vind aan het einde van de werkdag. Volgepakte busje, mensen in de achterbak van SUV wagens e.d. zijn het straatbeeld. Reis omstandigheden die bij ons ondenkbaar zijn, erg bijzonder.

Het Guernsey Private Nature Reserve biedt een scala aan accommodaties. Het privé-natuurreservaat heeft geen groot wild, maar heeft wel veel zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen en verschillende soorten antilopen. We verblijven in een van de boomhutten van Pezulu Tree House Lodge. Deze kleine, maar toch exclusieve Game Lodge, ligt in het hart van het privéreservaat Guernsey en is ideaal voor het verkennen van de omliggende bezienswaardigheden en dagtochten naar het Kruger National Park. Pezulu biedt accommodatie in 10 unieke boomhutten, waarvan sommige hoog in de bomen zijn gebouwd, sommige net boven de grond, bereikbaar via houten loopbruggen. Elk huis is anders ingericht en is in perfecte harmonie met de omgeving zonder om in te boeten aan comfort en gezelligheid. Omsingeld door de bush, met een beetje geluk, kun u vanaf uw balkon een giraffe in de ogen kijken! De boomhutten zijn voorzien van een klamboe boven het bed, een plafondventilator, verwarming, een kluisje en koffie- en theefaciliteiten. De badkamers hebben een toilet, een buitendouche en/of een ligbad. Het met riet gedekte hoofdgebouw, gebouwd rond een grote marulaboom, vormt het sociale centrum van de Lodge. Hier is een gezellige lounge met pooltafel, de eetkamer, de receptie met souvenirwinkel en de charmante “Treetop Bar”. Ontspanning vind je in de tuin, waar hangmatten, ligbedden en een zwembad zijn gevestigd. Het driegangendinner wordt bij goed weer geserveerd in de “Boma” (naam voor een beschut openluchtrestaurant) rond het kampvuur.

We gebruiken onze dag hier om te genieten van het park en de rust! We stappen wel om 05.30 uur uit bed om op pad te gaan voor een Bush-Walk. Te voet door de Afrikaanse natuur levert weer informatie en beelden op die je vanuit een Safari voertuig wat minder snel op pakt. Sam, onze gids, laat ons alles zien over de sporen van dieren, de uitwerpselen, bomen en planten die hier ook vaak voor medische doeleinden worden gebruikt. Erg bijzonder om te voet de giraffen e.d. tegen te komen! Hier leven wel buffels en hyena’s maar gelukkig geen leeuwen e.d. Je kunt hier dus met een gerust hart te voet op pad!

Deze Lodge is ontvangt natuurlijk de Never Stop Travelling Approved Award! Kijk HIER voor alle informatie.

Voordat de ons weer gaan opmaken voor ons vertrek op deze unieke locatie, brengen we eerst nog een bezoek aan Jabulani Elephant Sanctuary, een “weeshuis voor Olifanten”. Dit doen we samen met de eigenaar van Pezulu Tree House Lodge en een medereizigster uit Bolivia. Jabulani is een goed initiatief! Tijdens je bezoek krijg je een heldere uitleg over hun activiteiten en is er tevens de gelegenheid om kennis te maken met de gevoeligheid van Olifanten. Natuurlijk mag je met deze prachtige dieren op de foto en helpen met voeren. Dit is geen circus! De dieren leven hier in volledige vrijheid in een gigantisch Natuur Reservaat. Een bezoek kost 500 Rand p.p. , waarmee je tevens de organisatie enorm helpt! Een interessante stop!

De Panorama Route

We verlaten vandaag Guernsey Nature Reserve en rijden door naar de beroemde provincie Mpumalanga, op naar Hazyview. Dit kan rechtstreeks via de R40 echter wij besluiten de R532, oftewel de Panorama Route, te nemen. We rijden door de Drakensbergen, met een lengte van 1.000 km de langste bergketen van Zuid-Afdrika. De hoogste top van deze prachtige bergketen rijkt tot 3.482 meter. Bijzonder detail is dat we de Panorama Route rijden op Heritage Day, een nationale feestdag in Zuid-Afrika. Tijdens de overgang naar een democratisch Zuid-Afrika heeft de regering van dat land besloten dat er een dag moest komen waarop Zuid-Afrikanen, van elke bevolkingsgroep dan ook, hun afkomst moesten gedenken. Dat betekende dat niemand moest vergeten wie hij was en waar hij vandaan kwam. Iedereen moest op die dag zijn eigen geschiedenis en cultuur in ere houden. Een belangrijk onderdeel op Erfenisdag (Heritage Day) is het houden van een braai/BBQ, de dag wordt daarom ook vaak Nationale Braaidag genoemd. Alle Zuid-Afrikanen kleden zich op deze dag kleurrijk aan, wat voor ons als fotografen leuke beelden op levert.

The Three Rondavels
Ongeveer 6 km ten noorden van Graskop begint Blyde River Canyon Nature Reserve. Dit reservaat heeft een oppervlakte van 29.000 hectare en strekt zich uit in de richting van het noorden en oosten tot aan de Blydepoort dam, die aan de voet van de Drakensbergen begint.

The Three Rondavels is een uitzichtpunt aan de Panoramaroute, je betaald een klein bedrag om op het mooiste uitzichtpunten van de route te komen. Prachtig uitzicht op de Three Rondavels, oftewel: drie hele mooie berg torens. Daarnaast heb je prachtig uitzicht op de Blyde River Canyon en de Blyde Dam. De Blyde River Canyon is op de Grandcanyon in Amerika (1) en de Fish River Canyon in Namibië (2) na, de grootste van de wereld. Rondom de parkeerplaats zijn diverse souvenirsstalletjes waar je de benodigde souvenirs voor thuis kunt kopen.Tip: Ervaar het minder toeristische deel van de Blyde River Canyon en vaar door het hart ervan, of maak een prachtige wandeling door de Canyon.

Bourkes Luck Potholes
The potholes (Bourke’s Luck Potholes) zijn bizarre, cilindervormige rots openingen die miljoenen jarenlang, door wervelingen van Blyde- en Treur- rivieren uit de rotsen geslepen zijn. Tom Bourke had rond 1870 bijzonder veel geluk: hij ontdekte hier goud en al snel was er een naam voor dit vreemde rivierlandschap gevonden (Engels luck= geluk, Potholes= wervelgaten)., zijn uitgeslepen rotsformaties die door de Blyde River zijn ontstaan. De natuur is er prachtig en je kunt potholes goed bewonderen. De Bourkes Luck Potholes zijn een must see. Je kunt er ook prachtige wandelingen maken.

God’s Window / Pinnacle Rock / Wonder View
Niet voor niks God’s Window genoemd. Een prachtig uitzichtspunt kijkend op het Lowveld/Highveld massief. Je kunt duidelijk het onderscheid zien van het lage veld en het hoge veld. Bij God’s Window zijn wandelpaden die je naar de verschillende uitzichtspunten navigeren. Helemaal bovenaan het wandelpad kom je in een hele kleine natuurlijke jungle. De uitkijkpunten van God’s Window zijn werkelijk schitterend, daarnaast zijn er diverse souvenirsstalletjes aanwezig bij de parkeerplaats. Stukje verder tref je Wonder Vierw aan, een leuke stop maar de uitzichten hier zijn niet zo bijzonder.

De toren-achtige, spitse Pinnacle Rocks toren meer dan 30 meter uit het woud. Een indrukwekkend gezicht waar u mooie foto’s kunt maken.

Sabie
Onderweg bezoek je het kleine en rustige dorpje Sabie. Het pittoresk dorpje is gelegen aan de Sabierivier. Het dorp, dat in 1895 werd opgericht na een goud vondst, bevindt zich in een van de grootste bosgebieden in Zuid-Afrika, die door de mens is aangelegd. Omringd oor immer groene wouden en bergen, biedt Sabie vele activiteiten aan, voor elk wat wil. Deze activiteiten omvatten paardrijden, wandelen, raften, klimmen, abseilen of quadbike rijden. De populaire Panoramaroute ligt op slechts een paar kilometer afstand en is zeker een populaire bestemming voor een dagje eropuit. Sabie en zijn omgeving is gezinsvriendelijk en heeft vele verschillende activiteiten, voor ieder wat wil. Hier kunt u gaan paardrijden, wandelen, raften, klimmen, abseilen, quadbike rijden of deelnemen aan een bierproeverij bij Sabie Brewing Co. Waar de lunch ook dagelijks vanaf 11:00 wordt geserveerd.

Watervallen
De Panoramaroute kent diverse watervallen waar je zeker een stop moet maken. Ten westen en ten noorden van Sabie sluit de ene waterval aan op de andere, zoals Lone Creek Falls, Horse Shoe Falls en Mac-Mac Falls, deze juwelen zijn allemaal bereikbaar via korte wegen. De Mac-Mac Falls werden uitgeroepen tot Nationaal Monument in 1993 en is een prachtig natuurspektakel. Aan de voet van de Mac-Mac Falls – bij de zogenaamde Mac-Mac Pools – kun je een natuurwandeling maken, picknicken, een verfrissende duik nemen in de rotspoelen en de watervallen en zo de waterval vanuit een ander perspectief bewonderen.

Ongeveer 8 km ten noorden van Graskop liggen de Lisbon en Berlin Falls. De Lisbon Falls is met 92 meter de hoogste waterval op de Panorama Route.

De Berlin Falls liggen ongeveer 2 km verder naar het noorden en kunnen vanaf een uitkijkplatform worden gefotografeerd. Het water dringt door een smalle spleet en stort dan als een gordijn 45 meter diep in een grote poel.

Graskop
Daarnaast kom je langs leuke dorpjes zoals Graskop. Een niet te missen stop in Graskop is: Harrie’s Pancake, waar heerlijke pannenkoeken worden geserveerd. Vanaf december 2017 heeft Graskop er een nieuwe attractie bij: Graskop Gorge-lift (een glazen lift). Deze lift met een fantastisch uitzicht brengt je helemaal naar beneden in de Graskop George (51 meter). Eenmaal beneden kun je heerlijk wandelen door het inheemse “Afro montane bos”. Deze groenblijvende, vochtige bossen worden aangetroffen in de meer vochtige hooglanden van de bergen in Afrika. Na het verlaten van de lift kom je op een houten, enigszins verhoogd pad met hangbruggen, die je 600 meter door het vochtige bos leiden. Op een aantal informatieborden kun je alles lezen over de geologie van de Blyde River Canyon en over de unieke flora en fauna van het bos. Na de wandeling neem je de lift terug naar het observatiedek met het uitzicht op de Motitsi-waterval. In het restaurant kun je lunchen en je kunt de verschillende lokale kraampjes, boetiekjes en een galerijen bezoeken.

Vlakbij Graskop ligt het plaatsje: Pilgrim’s Rest: een oude goudmijnstad. Hier waan je jezelf in de tijd dat er rondom Pilgrim’s Rest veel goud werd gevonden.

We overnachten nabij Hazyview in het kleine en rustige Kiepersol, dat vernoemd is naar een van de unieke boomsoorten die dit dorpje huisvest. Het dorp wordt omringt door bananen plantages en andere fruitboomgaarden, waar noten rijp worden als gevolg van het aangename Mediterrane klimaat van dit gebied. In dit gebied worden er ook avocado’s, mango’s en macadamia verbouwd. Een prachtige accommodatie om de omgeving te verkennen is de schitterende Chestnut Country Lodge, net buiten het dorpje Hazyview. Vanuit hier kun je ook goed en eenvoudig de Panorama Route berijden. Vanwege de afgelegen ligging voel je je hier midden in de natuur. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het Afrikaanse laagveld. Je kunt hier verkoeling zoeken in het prachtige zwembad of een drankje drinken in de gezellige bar. Je kunt ook bij Chestnut terecht voor een voortreffelijk diner, waarbij veelal met verse kruiden wordt gewerkt. Vanuit hier kun je prima de panorama route verkennen! een keer per maand is er bij Elephant Whispers een Farmers Market, beetje braderie achtig met leuke kraampjes en live muziek. Let wel op, is van 09.00 tot 13.00 uur.

We verlaten de zeer vriendelijke mensen van Chestnut Country Lodge en reizen weer door. Een leuke optie is een bezoek aan Shangana Cultural Village wat te vinden is aan de rechterkant van de R535 richting Graskop, ongeveer 5 km buiten Hazyview. Helaas is deze bezienswaardigheid vanwege Corona al ruim 1,5 jaar gesloten, wij zijn dus genoodzaakt dit over te slaan. De bewoners van de traditionele dorpen van Shangana nodigen je uit om deel te nemen aan hun manier van leven. Een drukke, Afrikaanse markt vormt het centrum van Shangana waarin de lokale ambachtslieden hun producten produceren en verhandelen. En vanaf hier word je meegenomen naar de dorpen. Je kunt op het hele uur met de rondleiding starten. Er zijn ook rondleidingen inclusief voortreffelijke lokale lunch. Het Shangana culturele dorp is een bezoekje waard.

Het leuke van Afrika is dat je ook verkeersborden tegen komt die wij in Europa niet kennen!

Thornybush Private Game Reserve

Op naar het bijzondere Thornybush Private Game Reserve. Hier zijn we wederom heel dichtbij het beroemde Kruger Park. Zowel in als rond het Krugerpark zijn een aantal zogenaamde Private Game Reserves gevestigd. Dit zijn parken die door middel van privé kapitaal zijn gevestigd en worden onderhouden. In Private Game Reserves is het niet toegestaan met eigen auto safari te rijden. In sommige parken is het wel toegestaan om vanaf de ingang tot je Lodge te rijden. Veel van deze Private Game Reserves bevinden zich aan de westelijke rand van het Krugerpark. Sinds 1994 heeft een aantal Private Reserves de grenshekken met het Krugerpark verwijderd waardoor er een groter gebied ontstaat voor dieren.

Het Thornybush Private Game Reserve grenst aan het Kruger National Park en is 11.500 hectare particulier eigendom. Het is een  omheind reserve  die een enorme hoeveelheid bushveld dekt, de mogelijkheden om wilde dieren te spotten zijn enorm. De Big Five loopt hier vrij rond samen met vele andere soorten zoogdieren en vogels. Het landschap bestaat uit open savanne, en met een bijna perfect klimaat het gehele jaar, is het de ideale safari vakantiebestemming. We overnachten in de luxe Jackalberry Lodge, die plaats biedt aan tot maximaal 16 gasten en een comfortabel verblijf in de wildernis van Zuid-Afrika mogelijk maakt.

Een buiten BBQ onder de sterrenhemel, de geluiden van het Kruger Park op de achtergrond, echt genieten! Ook hier gelden de regels van het game-drive’s, dus 05.30 uur het bedje uit. Op zoek naar…

Deze ochtend een zeer succesvolle drive! Nooit eerder zagen we een tweetal Luipaarden in 1 drive, waarbij de laatste wel erg dichtbij kwam. Spannend en grandioos tegelijk. 14 leeuwen die lagen uit te buiken na een nachtelijk etentje en een zeer grote groep buffels. Tel daarbij op enkele gieren en een diversiteit aan ander wild. Succes dus!

Het Greater Kruger National Park beslaat een oppervlakte van 2.2 miljoen hectare en wordt zowel aan de westelijke als zuidelijke kant omringt door vele privé-wildreservaten. Het Kruger National Park wordt door de staat beheerd. Een van de meest bekende privégebieden van het Greater Kruger National Park, o.a. het Sabi Sand, Balule, Timbavati, Klaserie, Manyeleti en Thornybush, zullen voor een onvergetelijke safari- ervaring zorgen! Omdat er geen hekken zijn opgericht tussen het staatspark (Kruger National Park) en het Greater Kruger National Park , zorgt het hiervoor dat de wilde dieren nu vrij kunnen rond bewegen en ook hun natuurlijke migratieroutes kunnen volgen. De safari-ervaring in de privé-delen van het Kruger National Park en de privé-wildreservaten in de directe omgeving, verschilt enorm van die in het openbare deel van het Kruger National Park. Dit komt vooral door de luxe accommodatie en de zeer persoonlijke service.

Het bezichtigen van het wild wordt dan ook uitsluitend met SUV’s uitgevoerd met Engels sprekende rangers en worden vaak vergezeld door trackers. In tegenstelling tot het nationale deel van het Kruger National Park, hebben rangers de toestemming om de bestaande wegen te verlaten om zodoende nog dichter bij het wild te komen – de ultieme Afrika-ervaring! Je kunt zelf optimaal genieten en de juiste beelden schieten zonder dat je op de weg en je stuur hoeft te letten. In de delen waar self-drive niet is toegestaan is het ook een stuk rustiger als er een groep leeuwen wordt gesport. Daarbij wordt er tijdens elke game-drive een koffie/thee in de morgen geschonken en een hapje/drankje tijdens de middag/avond drive, een bijzondere ervaring! Aansluitend met een grote schijnwerper terug naar de Lodge, ook de avonden brengen weer andere dieren op je pad. (Goede) fotografie is in het licht van de schijnwerpen wel een stuk lastigere

Weetje; Als wij als mensen denken dat we de Bar-code uitgevonden hebben, dan hebben we het mis. Bij de geboorte van een Zebra, loopt de moeder de eerste minuut continu in het gezichtsveld van het jong zodat hij/zij de strepen (bar-code) van de moeder kent. Elke Zebra heeft unieke strepen! Zo kan de Zebra altijd de moeder herkennen. Zebra’s leven in groepen, mocht de moeder van een jong overlijden dan maken de mannetjes Zebra’s het jong dood. Het jong blijft dan namelijk roepen om haar moeder waardoor de aanwezigheid van de groep te herkenbaar wordt en dat betekent dus gevaar. De manen van een Zebra staan altijd rechtop, als deze gaan hangen wil dat zeggen dat de Zebra ziek is.

Voordat we doorreizen naar onze volgende accommodatie doen we nog mee aan de ochtend game-drive! We hebben deze dag immers een wat kortere afstand te overbruggen dus we kunnen met een gerust hart wat later vertrekken. Op zoek naar… Gevonden, de Lion King!

Ook erg bijzonder is een koffie momentje nabij een waterplas. Je hoeft dan namelijk niet op zoek naar de dieren, die komen naar jou toe. Maximaal genoten van deze koffie…

Nabij de Lodge is ook nog een Cultural Village, ook hier alles dicht vanwege Coroana, deze we zijn genoodzaakt deze stop te skippen.

Op naar Hoedspruit. Hoedspruit is het centrale dorp van waar uit een aantal prachtige game reserves en private Lodges te vinden zijn, de meeste zijn onderdeel van het Greater Kruger National Park en staan in open verbinding met het Kruger National Park. De stad is gericht op landbouw, met een toenemende rol voor toerisme. Volgens de verhalen is de naam afkomstig van de oprichting van de stad. Een groep pioniers kwam aan in het gebied. Na een zware tocht gooide een van de pioniers zijn hoed in de Sandspruit rivier, waarmee de beslissing was genomen om te blijven. Hier werd de stad opgericht, die de toepasselijke naam Hoedspruit kreeg.

Hoedspruit

In Private Game Reserves is het niet toegestaan met eigen auto safari te rijden. In sommige parken is het wel toegestaan om vanaf de ingang tot uw Lodge te rijden. Veel van deze Private Game Reserves bevinden zich aan de westelijke rand van het Krugerpark, velen in de omgeving van Hoedspruit. Sinds 1994 heeft een aantal Private Reserves de grenshekken met het Krugerpark verwijderd waardoor er een groter gebied ontstaat voor dieren.

De laatste Lodge die we bezoeken tijdens deze Zuid-Afrika trip is Unembeza Boutique Lodge, een prachtige Lodge te midden van het Hoedspruit Wildlife Estate in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo. Unembeza is een boutique Lodge met alle comfort te midden van alle wilde dieren. Natuur liefhebbers zullen hier enorm genieten van alle rust en de diversiteit. Wees niet verrast als je ’s avonds de jakhals kunt horen en wanneer de giraffen in de middag langs komen om van de ‘knobthorn’ boom in de tuin te komen eten.

Unembeza Boutique Lodge ontvangt natuurlijk de Never Stop Travelling Approved Award! Kijk HIER voor alle informatie.

Hier in Hoedspruit moeten we ook zorgen voor een COVID-19 PCR-Test want dat is vereist voor onze trip naar Botswana, testen kan op diverse plaatsen in Zuid-Afrika! Voor meer informatie zie de website van Ampath, hun voeren deze testen uit. Afspraak maken is niet nodig wel opletten want het is maar beperkt open.

Unembeza gebruiken we om wat relaxtijd in te bouwen, wat hier prima kan bij het zwembad en de leuke omgeving. Hardlopen, yoga, een massage e.d. In de middag maken we nog een leuke mountainbike tocht met gids. Horen toch weer nieuwe en interessante Afrika-informatie! Fietsen met o.a. Giraffen…

Vandaag is de laatste etappe rijden we terug naar Johannesburg, vanwege aangekondigde demonstraties zijn we genoodzaakt een andere weg te nemen dan gepland, terug naar Tzaneen en via de 1 terug Johannesburg Airport. Een rit van zo’n 480 km. We passeren nog enkele leuke plaatjes en vele fruitteelt velden voordat we terug aankomen in Joh-burg, zoals de Zuid Afrikanen dat zelf zeggen. We overnachten opnieuw in het City Lodge Hotel OR Tambo International Airport, een goede plaats op de luchthaven. Laatste nacht, voor 2021, in Zuid-Afrika! Morgen op naar Botswana!

Een praktische tip die we graag nog delen is “schoenen voor Afrika”, Palladium schoenen zijn de beste schoenen voor een trip naar Afrika. De harde zool zorgt dat je goed beschermt bent tegen alle doorns en netels die in grote getalen rop de grond verspreid liggen, die eenvoudig door een zool van een standaard slipper schieten. De schoenen zijn licht van gewicht, ook voor je belasting van je reiskoffer prettig en ademen erg goed, zeker met de Afrikaanse warmte erg prettig. Een langere wandeling maken is geen enkel probleem met deze schoenen.

Algemene informatie en nuttige tips over Zuid-Afrika tref je HIER aan.

Na ruim 3.150 kilometer door Zuid-Afrika gereden te hebben, reizen we door naar Botswana, ook daarvan meegenieten? Kijk dan snel HIER.

Ook weer eens op pad? Never Stop Travelling gaat graag met u op zoek naar de mogelijkheden! Wacht niet te lang want life is short and the world is huge…

Leave a Reply