Skip to main content
AvontuurlijkInspiratie-reizenRoadtrips

Roadtrip door het zuiden van Zuid Afrika

Afrika het mooiste continent op Aarde? Het zuiden daarvan gaan we tijdens deze roadtrip eens onderzoeken.

Volledige blog bekijken of direct door naar: Robben Eiland, Oudtshoorn, Knysna, Addo of Sibuya Game Reserve.

Uiteraard mag een leuke reis met mijn zoon (Remco) ook in 2018 niet ontbreken. Na twee jaar van Cruise reizen (Middellandse Zee en Schotland/IJsland) gaan we dit jaar op avontuur in Zuid Afrika, uiteraard ook deze Afrika reis weer mede mogelijk gemaakt door Never Stop Travelling partner Africa Feeling! 2 t/m 15 augustus 2018 op self-drive trip door het zuiden van Zuid Afrika! De route die op het programma staat voor de komende twee weken. Uiteraard gaan we onze belevingen in dit blog uitvoerig beschrijven en in beeld brengen. Lees/reis je met ons mee?

 Naam: Republiek Zuid-Afrika.
Ligging: Zuidelijk-Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique.
Hoofdstad: Pretoria.
Oppervlakte: 1.219.912 km2 (ca. 29 x Nederland), kustlijn van ca. 2800 km.
Staatsvorm: Federale republiek.
Inwoners: ca. 49 miljoen.
Bevolking: Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land. Het heeft de grootste van oorsprong Europese en Indiase bevolking van Afrika. Ca. 79% van de bevolking is zwart, 10% blank, 9% kleurling en 3% Indiërs.
Talen: In ZuidAfrika worden veel verschillende talen gesproken, waarvan 11officiële talen. Zulu (24%), Xhosa (18%), Afrikaans (13%), Noord-Sotho (9%),Tswana (8%), Engels (8%), Zuid­
Sotho (8%), Tsonga (4%), Swazi (3%), Venda (2%) en Zuid-Ndebele (2%). Na India is Zuid­ Afrika  het land met de meeste officiële talen ter wereld.
Religies: Ca. 80% van de bevolking is christen, ca. 1,5% islam, ca. 1,5% hindoe en ca. 17% niet gelovig . Veel mensen combineren het christendom met een natuurgodsdienst.
Munt: Zuid-Afrikaanse Rand, 100 Rand is ongeveer 6,5 EURO. 

2 augustus: Goedemorgen, vroeg uit de veren want we gaan deze ochtend met de trein van Eindhoven naar Schiphol, vertrektijd vanuit Eindhoven 05.34 uur. Dus om 04.00 uur de wekker en naar Eindhoven, Ma van Empel brengt ons even, dus die mag er ook vroeg uit. YEAH, weer op Schiphol, dit keer weer om te gaan ipv terug te komen, is altijd beter! We vliegen om 10.00 uur vanuit Schiphol / Amsterdam (AMS) met vluchtnummer KL0597 naar Kaapstad (CPT) alwaar we rond 21.15 uur landen. Lokale tijd maar die is hetzelfde als in Nederland, geen tijdverschil ondanks de afstand. 9.934 km voor de boeg in deze Boeing 777, ruim 400 passagiers! Leuk vogeltje…….

We worden opgewacht door een medewerker van “Big 6 Tours” die ons naar onze eerste overnachtings locatie brengt. Meneer Noa. Wat wel direct een voordeel is, het is winter in Zuid Afrika, dus het is hier lekker afgekoeld. Dat wordt weer eens onder de dekens slapen vannacht. We overnachten deze nacht in The Walden House te Kaapstad. Een mooie Virtual Tour door The Walden House maken? kijk dan snel HIER. We arriveren in ons verblijf rond 22.00 uur, inchecken, kamer inruimen en dan is het mooi geweest voor vandaag. Morgen verder Kaapstad verkennen. Wij zeggen rond 23.15 uur, TRUSTE vanuit Kaapstad!

3 augustus: Goedemorgen vanuit Kaapstad! Vandaag wordt onze huurauto afgeleverd bij onze overnachtingslocatie, lekker handig en geen gezoek. Na het supermarkt bezoek nabij ons Walden House, voor wat water, chips e.d. is het wachten op onze auto. Deze wordt netjes afgeleverd om 09.45 uur met de dikke verontschuldigingen dat dit een kwartiertje later was dan gepland. No worries, we’re on holiday. Yep, altijd al gezegd, Afrikanen zijn super vriendelijke mensen! Eerst ons verblijf eens in beeld brengen: The Walden House. Met uitzicht op de wereldberoemde Tafelberg!

Niks mis mee toch? En zo’n 10 minuutjes lopen en je staat in hartje Kaapstad. Maar goed, het weer is perfect vandaag! Zo’n 21 graden en strak blauw, aangezien de voorspellingen voor morgen en overmorgen wat minder zijn toch besloten om de tafelberg te gaan beklimmen vandaag. Daarbij hebben we morgen ook een bezoek aan Robben Eiland gepland staan. Dus we gaan weer links rijden, in onze gloednieuwe Nissan, automaat! Heerlijk want een automaat ben ik gewend en zeker als het stuur rechts zit en je weer links moet gaan rijden is een beetje rust in de auto wenselijk. Nu heb ik daarmee geen enkel probleem maar we rijden wel direct weg in de hectiek van hartje Kaapstad. Ons bakkie voor ons verblijf hier, niks mis mee! Voor de Lion Head hill, oftewel Leeuwenkop berg. Deze zie je ook vanuit heel Kaapstad preiken en is kennelijk ook te beklimmen maar de tafelberg is voor ons voldoende!

“Gelukkig” is de CableCar gesloten van 28 juli t/m 5 augustus vanwege onderhoud. Als ik het traject zo bekijk denk ik niet dat ik vrolijk was geworden om daar in te gaan staan/zitten. Dus de normale weg gekozen, oftewel te voet. Er zijn meerdere routes naar boven maar ze geven hier aan dat de route Platteklip Gorge, een goede is, zeker ook voor kinderen. Zo’n 3 km stevig klimmen, inschatting 2 uur op en 2 uur afdalen.

Het is een pittig klimmetje en neem mijn petje af voor Remco, die ook zeiknat is van het zweet, dat hij deze tocht volbracht heeft. Na dik 1,5 uur staan we boven op de top van de Tafelberg van Kaapstad. Hoogste punt van de Tafelberg is 1.086 meter. Deze “bepalende” berg van Kaapstad, MOET je echt beklommen hebben in je leven. YES, we did it! Af en toe een klein piepje van Remco’s kant maar dat mag zeker, was echt een pittig tochtje. Loont in ieder geval de moeite want zelden zag ik zo’n gave en bijzondere uitzichten over een stad. Zeker ook geluk met het weer vandaag! OO YEAH! Greenland in Zuid Afrika! Een #Tafelbergfie, wat een geweldig uitzicht!

Het Groenpuntstadion, gaan we deze trip verder niet bezoeken, ooit gebouwd voor het WK van 2010 en wordt heden ten dage nog wel gebruikt maar niet meer voor de capaciteit waarvoor het ooit gebouwd is. Dik verdiende pauze op de top van de tafelberg.

Afdalen dus……. Klimmen is conditioneel heftig, dalen is uitkijken en meer gevaarlijk! Een slippertje van mijn kant en mijn elleboog en hand ligt open, helaas is ff niet anders. Gelukkig voor de rest niks, morgen enkele blauwe plekken en weer verder…… Weer beneden nar zo’n dikke drie uur klauteren, tijd voor verse kleding en een douche! Yep, wij waren daar boven op! Cape Town cap gescoord!

We rijden nog even Signal Hill op, oftewel Seinheuvel, om vanuit die zijde ook Kaapstad te bewonderen. Vanuit daar ook een prachtig uitzicht over de tafelberg.

Is Jolanda Verdegaal ook hier geweest? Mozaiekkunst Brabant! Lusten die vogels ook pringels?

We rijden daarna nog het het stadscentrum in maar de hectiek is daar ff te groot met eigen vervoer dus we gaan eerst even douche en opfrissen in The Walden House. Lekker bakkie koffie, dik verdiend. Stadscentrum gaan we morgen of zondag nog wel ff te voet verkennen, is beter. We besluiten de avond af te sluiten in het Hard Rock Cafe Cape Town, kunnen we die ook weer afvinken en meteen een goede plaats voor avondeten. Is zo’n 5 km van ons verblijf maar gaan toch ff met de taxi, kost hier bijna niets en net zo veilig, zeker als de bestuurder ook een biertje wil drinken! Natuurlijk nog wat HRC Cape Town Merch gekocht, en lekker gegeten/gedronken.

Ook deze nacht verblijven in The Walden House te Kaapstad.

4 augustus: GOEDEMORGEN vanuit The Walden House / Cape Town! Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan Robben Eiland, een bijzondere locatie. Eerst ontbijten en voordat we naar ons boot toe gaan eerst ff een navigatiesysteempje ophalen bij Europcar, de verhuurder van onze wagen. Die ontbrak nog in onze auto en zeker handig als we maandag Kaapstad gaan  verlaten! Vandaag wordt een regenachtige dag in Kaapstad voorspeld, eens kijken of dat een grote belemmering is op onze activiteiten? Tis maar regen en het is hier immers winter. Navigatie geregeld, dank Europcar voor de goede service. We parkeren de auto in P3 nabij V&A Waterfront.

We kunnen redelijk snel inchecken op onze boottrip (kleine 40 minuutjes) naar Robben Eiland. Kaapstad gezien vanaf de Tafelberg, Signal Hill en nu ook nog vanaf het water. Op de weg naar Robben Eiland zien we nog twee walvissen (Bultruggen) langs de boot, net iets te ver weg voor foto’s. We gaan nog op walvis safari dus wellicht gaan we ze nog beter zien!

We zijn er: Robben Eiland, een mega bijzonder plekje op aarde. Aangezien we in Kaapstad zijn is dit een niet te missen onderdeel. Het gehele Eiland is uitgeroepen tot Museum, lijstnummer 196 bij Unesco!

We krijgen eerst een bustour van zo’n uur over het eiland. Daarna zullen we de gevangenis gaan bezoeken. Hier wonen dus ook nog mensen en zien we een kleine supermarkt en zelfs een hospitaal. Denk niet dat ze hier grote operaties uitvoeren maar je kunt geholpen worden in nood. Ooit was er een schooltje maar dat is gesloten, de kinderen hier gaan dagelijks met de ferry naar Kaapstad voor de school. #Reistijd Op het zuidelijkste puntje hebben we een stop, yep er is koffie! De tafelberg en Kaapstad in de verte!

We zien ontzettend veel vogelsoorten, zelfs enkele soorten die alleen in Zuid Afrika voorkomen en behoren tot de bedreigde diersoorten. Steen- en springbokken echter te ver van de lens vandaan en die gaan we nog genoeg zien! En nu de gevangenis in. Dit is indrukwekkend! Dit zijn de laatste gevangen die Robben Eiland hebben verlaten in 1991.

In deze ruimte zaten 60 gevangenen! Met drie douches en twee toiletten. Water was er alleen op maandag, woensdag en vrijdag!

Heftige en indrukwekkende verhalen van deze ex-gevangen, die hier vanaf 1983 zeven jaar vastgezeten heeft. De groep is stil!

Sectie B, oftwel Seksie B was de sectie waar Nelson Mandela (18-07-1918 / 05-12-2013) 18 jaar jaar heeft gezeten. De cel van Nelson Mandela! Een bed? Op de grond……. Dit was onze gids en ex-gevangenen, onze dank voor de bijzondere en indrukwekkende verhalen! Never forget!

Deze gevangen kan/mag beginnen aan “the road to freedom”, zo wordt en werd de weg van de gevangenis naar de terminal genoemd, een stukje van een paar honderd meter. Als asfalt en muren konden praten………

Terug in Kaapstad met deze wat snellere boot, in zo’n 15 minuten vliegen we terug over het water! En op de terugweg nog een flinke school Dolfijnen langs de boot gehad, gaaaaaaaaf! Het “Gene Simmons” hoesje is verruild voor een mooi Afrikaans kleurenhoesje! Het Nijlpaard voor de iPhone6 en de Neushoorn van de iPhoneX. Yep, cool! We zijn inmiddels een eindje de middag in en hebben alleen nog maar chips en reepjes gehad dus tijd voor een hapje. We doen een hotdog op een bankie, lekkerrrrrrrrr…… Op de achtergrond de tafelberg met een wolkendekje!

Afrikaanse straatmuzikanten, een gezellig feestje!

En yep, Remco is de baas dus papa mag weer mee! Cape Town Wheel, ik ga mee………. Liever niet maar ik ga er beslist niet dood van! In ieder geval gave uitzichten! En hoe relaxed zit ik dan…….

Koffie en een milkshake in een gaaf overdekte markthal! Erg leuke en zeker een must dingetje mocht je Kaapstad bezoeken.

Altijd lekker die voorspellingen, rond 17.00 uur terug bij the Walden House en geen drup regen gezien vandaag! Even relaxtijd tijd en een frisse douche, daarna tijd voor diner! Ook deze nacht verblijven in The Walden House te Kaapstad. We sluiten een erg gave maar vooral bijzondere dag af, Robben Eiland zullen we nooit vergeten! We eten bij Beleza Restaurant, 20 meter van ons verblijf vandaan. Prima gegeten en buiten de pizza van Remco om, ik mijn eerste wildgerecht binnen, struisvogelbiefstuk! #lekkerrrrrrrrr Goed restaurant, aanrader! Vergeet de Franschenhoek wijn niet, super goed!

5 augustus: GOODMORNING CAPE TOWN! Onze laatste dag in deze super gave stad is aangebroken. Vandaag de straten, hartje centrum, eens gaan bezoeken. Dit noemen we nou eens een echt Zuid Afrikaans (vlag) gebouw…..Bij deze kerk, aan het begin van Long Street, worden we aangesproken over iets met “toeristen telling”, of we even mee willen lopen voor een kaartje, kost verder niks. Ik vertrouw het niet maar we lopen een stukje mee. Komen uiteindelijk bij een pinautomaat uit of we daar even onze credit card in willen doen, lekker! Dacht het ff niet, dus ik meld dat we geen credit card bij hebben. Vervolgens is die gozer direct weg, “opgelicht in het buitenland” of niet v.d. Spek? Dacht het mooi niet! Een zeer gave straat om te voet te bezoeken is Long Street, dit is hartje centrum!

Of ze ook souvenirs hebben in Kaapstad? Yep, het ergste is nog dat die Afrikaanse souvenirs allemaal gaaf zijn. We kopen een klein muziekinstrumentje en een armbandje. Iedereen blij…….. Yep, meer dan genoeg souvenirs dus!

Koffietijd nabij een lokale markt, ook hier weer veel Afrikaanse spulletjes. Gelukkig zijn de mensen niet echt opdringerig, maar er is ook ordehandhaving genoeg aanwezig in het centrum. South Africa Cap ook binnen, kan dus toegevoegd worden aan de collectie!

Op dit plein en vanaf dit balkon hield Nelson Mandela zijn eerste toespraak in 1990, net na zijn vrijlating. Een legendarisch plein dus! Op het balkon is nog steeds een prachtig standbeeld te zien van Nelson Mandela.

Voor vele daklozen nog steeds een belangrijk verblijf zo te zien!

Kennelijke een of andere Braziliaanse “Heilige” die heel Kaapstad op zijn kop zet met een toespraak, die elders in een bomvolle zaal wordt gegeven. Deze wordt op dit veld uitgezonden op een groot scherm. Wij kunnen er niet veel mee maar denk wel dat hij “zieltjes” wint bij de bevolking. Bijzondere bijeenkomst, is eenmalig, dus gaaf dat we er een stukje van konden meemaken.

Ook Fort of Good Hope, Kasteel de Goede Hoop, mag zeker niet ontbreken op een bezoek aan Kaapstad. Ook hier muren met een verhaal en een stuk Nederlandse geschiedenis. Wij krijgen van onze (grappige) Zuid Afrikaanse gids een indrukwekkend stukje geschiedenis te horen, petje af! Het zeewater stond hier tot 1947 aan het fort, echter door het bouwen van wat dammen het het Waterfront ontstaan en ligt het fort vandaag de dag 2 km van de kustlijn vandaan. Dit fort werd tussen 1664 en 1679 gebouwd. Jan van Riebeeck (Nederlander) liet kort na de stichting van het verversingsstation (1952), bij Kaap de Goede Hoop, dit fort bouwen. Hier hielden de Nederlandse vloten een stop op weg naar India en het midden Oosten. Deze familie heeft ook zijn plekje gevonden in het fort.

Celletjes voor 10 personen, niet te geloven. Dat de gevangenen/slaven destijds nog gevoel voor humor hadden is goed te zien, alle inscripties stammen nog uit die tijd. De “badkamer”.

Hier wordt je dus echt stil van: The Torture Room! Echt heeeeeel goed dat die slavernij is afgeschaft!

Tafeltje voor 110 gasten…….. Harder duwen, yep nu gaat het goed……..

Pak jij “Leerdam” even vast……..

Na een MacDonalds lunch, is het tijd voor het middagprogramma! Om alles nog eens goed te bestuderen maken we een rondje Hop on Hop off. De rode lijn doen we want tijd voor beide (blauw en rood) hebben we vandaag niet meer. We bezoeken nog een paar plakjes waar we al geweest zijn maar zeker de moeite waard om deze ronde te maken. We besluiten in te stappen op punt 6 en daar ook weer uit te stappen. De rode lijn duurt zo’n 1,5 uur. Voet van de tafelberg, bij de (gesloten) CableCar. Yep, in het Nederlands. Dat zie je niet zo vaak!

Camps Bay, niks mis mee! Het zeewater is hier in de winter warmer dan in de zomer! Ook vandaag waren de weersvoorspelling (winter hier) dat het de gehele dag zou regenen, we hebben drie druppels water gezien toen we Fort of Good Hoop waren. Voor de rest heerlijk weertje, zo’n kleine 20 graden is warm genoeg voor activiteiten. Heerlijk t.o.v. de mega hitte in Nederland. Greenpoint Stadium again! Stelt echt niks voor dat Cape Town Wheel, natuurlijk zat ik daar in……..

Rond 17.00 uur zijn we, na wederom een erg gave en drukke dag, terug in ons verblijf. Ik besluit nog te gaan hardlopen, wordt een op- en neertje naar de voet van de tafelberg. 4 km stijl omhoog en weer terug, echt een mega pittig stukkie. Ook in Kaapstad, hardlopen! Vanuit the Walden House naar het CableCar station, op- en neer in 37 minuten. Ik kreeg een applausje van de dames in ons verblijf. Was idd heftig! Douche en op zoek naar een hapje/drankje! We belanden aan bij Tigers Milk in de Kloof Street. Echt een aanrader voor een lekker hapje/drankje, diverse goede gerechten op de kaart maar de biefstuk en spare ribs zijn overheerlijk!

Rond 22.15 uur zijn we weer “thuis”, zo’n vijf minuten lopen van ons verblijf.Veel zwervers en daklozen op straat maar die slapen allemaal al, dus relaxed en rustig. Ook deze nacht slapen in The Walden House te Kaapstad, onze laatste!

6 augustus: Laatste goedemorgen vanuit Kaapstad. Vandaag gaan we rijden van Kaapstad naar Hermanus, een ritje van zo’n 120 km. Na het ontbijt nemen we afscheid van het prachtige Walden House! We rijden vandaag via de spectaculaire Coastal Road (R44) en komen oa in Gordon’s Bay, Betty’s Bay en Kleinmond. Bij het uitrijden van Kaapstad zien we ook diverse krottenwijken en is het al snel duidelijk dat niet iedereen het hier “even goed” heeft. Denk beter deze wijken niet te bezoeken, doen we dus ook niet. Bavianen, yep de eerste hebben we vandaag gespot. Kennelijk zitten er veel in dit gebied, wij zagen er maar een stuk of acht. Wellicht duiken ze ook onder met dit weer? Het waait mega hard aan die kustlijn, met af en toe een drupje regen er bij. Temperatuur is rond de 18 graden, niet slecht dus maar een fleece kun je wel aanhebben met die wind er bij.

We bezoeken onderweg een Pinguin kolonie in Stony Point Nature reserve, bij Betty’s Bay.  In 2013 zag in ontelbare hoeveelheden aan Pinguins in het wild, Antarctica. Na vijf jaar weer herenigd met de Pinguins in het wild, dit keer de Afrikaanse Pinguin. Yep, schattige beestjes. Remco kan/wil ze allemaal meenemen naar huis………

Het waait enorm aan de kustlijn vandaag, je kunt nauwelijks praten tegen elkaar en bijna tegen de wind aanleunen. Wel spectaculaire golven…………

Onze route van 6 augustus 2018:

We checken tijdig in bij ons verblijf, we verblijven deze nacht in Shores Edge Guest House in Hermanus. Het is inmiddels 13.30 uur. A room with a view! Dichterbij zee kun je niet liggen volgens mij.

Om 15.00 uur gaan we op Whale Watch Tour met Southern Rights Charters in Hermanus, althans daarvoor hebben we een voucher. Hermanus is de walvishoofdstad van Zuid-Afrika. Elk jaar komen hier van juli tot november de Zuidelijke Right Wales, ook wel genaamd “Southern Rights” (Zuid Kapers) naar de Kaap. Deze walvissoort is gemiddeld 16 meter lang en weegt zo’n 60 ton! Ze hebben ongeveer 8000 km afgelegd vanaf Antarctica naar de Kaap om te paren en te kalven. Het bijzondere van Hermanus is dat deze zoogdieren tot enige meters van de kust komen, dichtbij de kliffen. Nergens ter wereld zijn de walvissen zo dichtbij de kustlijn. Een pad langs de rotsen met uitzichtpunten strekt zich langs de kust uit. Een “walvis-roeper” geeft in het dorp het laatste nieuws over de voor de kust liggende walvissen. Helaas krijgen we, wel enigszins verwacht, te horen dat ons Walvis Safari niet doorgaat vanwege de wind. Eigenlijk niet eens gek. Gelukkig heb ik al wel eens walvissen gezien, dus wat dat betreft niet direct een ramp maar het blijven bijzondere dieren! Dus elke kans om ze te zien grijp ik aan. Maar goed, Alaska, Canada, Antarctica, Spitsbergen, Noorwegen, La Gomera en Groenland waren in het verleden al goed voor gave walvisbeelden. Deze Zuid Kapers, de soort die hier zitten, komen vaak op enkele meters van de kustlijn vandaan, dus wellicht gaan we ze nog zien vanaf ons verblijf. Gisteren zaten er hier drie voor de deur. We wachten af. We kunnen dus wat relaxen deze middag en gaan pas rond 18.00 uur naar het “centrum” toe. Het weer is bagger vandaag, veel regen en wind dus buiten wordt binnen. Op aanraden van ons verblijf belanden we aan bij Heritage Cottage Restaurant, zeker een aanrader.Voor Zuid Afrika begrippen zeker niet goedkoop maar wel onderscheidend lekker! Ik ga voor de eendpate vooraf en de eendenbouten als hoofdgerecht, geen spijt van! En dat ze in Zuid Afrika ook de betere wijnen maken is inmiddels bekend, heerlijke rode wijn! Remco gaat voor het varkensvlees, lekkerrrrrrr (!!) en de Creme Brulee als nagerecht.

Genieten! En rond de klok van 21.00 uur rijden we weer terug naar “huis”.We gaan vroeg plat want morgen hebben we weer een langde dag voor de boeg! TRUSTE vanuit het wat luxere Hermanus!

7 augustus: GOEDEMORGEN Hermanus! Het is nog fris rond 07.15 uur buiten, zo’n 11 graden, toch start ik de dag met hardlopen. Rondje van 2,6 km gevonden, drie keer, dus een kleine 8 km hard gelopen. Heerlijk om de dag te starten! Na een OVERHEERLIJK ontbijt met een prachtig uitzicht op zee, gaan we Hermanus weer verlaten. Vandaag gaan we rijden van Hermanus naar Oudtshoorn, een rit van zo’n 370 km, dus we zijn rond 09.30 uur weg uit ons verblijf. We gaan eerst nog even naar Hermanus Beachfront om te kijken of we toch niet een glimp op kunnen vangen van de Zuid Kaper, helaas niet. We hebben ook niet al te veel tijd om lang te blijven want we hebben een lange route voor de boeg. Op de kliffen bij Hermanus zien we nog wel enkele Dassies (Kaapse klipdas genaamd), leuke beesten, die wel erg dichtbij komen als je op de kliffen gaat zitten!

Let’s go, up to Oudtshoorn! We rijden door prachtige gebieden, veel wijngaarden, koe- en schapenboeren. Wat een geweldige landschappen, dit is maximaal genieten!

We rijden over de Tradouw Pass, met werkelijk schitterende uitzichten over de landschappen!

Je kunt het hebben over Route 66 (USA) maar hier hebben ze Route 62 (ZA), echte een gave weg. We stoppen, op aanraden van Africa Feeling bij The Country Pumpkin voor een lunch, dit is in Barrydale. Zeker geen foutieve aanbeveling want we hebben heerlijk geluncht, een kipsalade en een sandwich met ei, bacon en friet zijn een feit. Ennuh, goeie koffie!

On the road again……… Endless roads to the horizon! Het is hier winter en in de bergen is verse sneeuw gevallen, dit geeft mooie beelden vanuit de auto.

Na een fotoshoot langs de weg, doen we een keer niet flauw, we nemen deze dame mee voor zo’n 10 km naar haar woonadres. Ik doe dit normaal nooit maar dit zag er goed uit en voordat we haar in de auto plaats lieten nemen hadden we een goed gesprek. Wij zijn “good people”, yep, is bekend! Echt iemand heel gelukkig gemaakt en wij leuke verhalen (die nauwelijks te verstaan waren) rijker!

We zien nog een grote familie Bavianen midden op de weg staan maar als we stoppen is alles snel pleitos, toch weer die apen die overal opduiken…….. Niet iedereen leeft hier in luxe, dit is ook met grote regelmaat realiteit hier!

We zien ook enkele Struisvogels in het wild……… Blijft toch elke ook weer bijzonder als je die beesten in het wild ziet. We overnachten in De Zeekoe Guest House te Oudtshoorn. Hier blijven we twee nachten, dit farm ligt een eindje buiten Oudtshoorn maar is een erg bijzondere plaats, waar je eigenlijk pas achter komt als je binnen de poort bent. Dit wordt genieten!
We arriveren hier rond 16.30 uur en zijn de 370 km dus van de teller gereden. Een leuke dag geweest, nu relaxen en niet weer weg. We kunnen hier rond 19.00 uur aanschuiven voor diner, we eten dan Struisvogelbiefstuk! YEAH!

Onze route van 7 augustus 2018:

 

Het is hier winter en Oudtshoorn ligt wat hoger, dus het is fris hier. Kacheltje aan in de diningroom. Wij zitten in onze kamer ook de verwarming een beetje aan en we hebben een electrische deken, dus wij gaan het vannacht niet koud krijgen.

Rond 19.00 uur dus aanschuiven voor ons eten. Struisvogel carpaccio vooraf en een overheerlijke struisvogel biefstuk als hoofdgerecht. Yep, Afrika is wild eten! Tevens kunnen ze in Zuid Afrika ook erg goede wijnen maken, dus is het van belang om direct de lokale wijnen te kiezen, die vallen me tot op heden nog niks tegen. Lekkerrrrrrr…….. Rond 22.30 uur zeggen we TRUSTE vanuit Oudtshoorn, morgen om 06.00 uur de wekker want om 07.00 uur moeten we weg voor ons Stokstaartjes tocht!

8 augustus: GOEDEMORGEN Oudtshoorn! Om 07.00 uur wegwezen (dus omstreeks 06.00 uur er uit, yep vakantie….) want we moeten om 07.15 uur klaar staan, bij een aangegeven meeting-point waar we Meerkat Adventure gaan. Op zoek naar de Stokstaartjes! Heerlijk geslapen met verwarmd matras, wel nodig hier. Eerst even de vorst van de auto afhalen, het heeft hier gevroren vannacht dus het wordt fris op deze safari. We zien een prachtige zonsopkomst, alleen het mooiste is alweer voorbij als we stoppen met de auto. Jammer! Goed ingepakt want als je op safari gaat beweeg je niet veel. Vorst aan de grond, of hoe noemen ze dat?

We gaan nabij de bunker waar deze familie zit, op stoeltjes aan de rand zitten. Een gave manier van safari. Uiteindelijk ontwaakt de familie en krijgen we ondertussen alle informatie van de Stokstaartjes te horen, van onze praatgrage gids. Normaliter ontwaken ze kort na zonsopkomst, vandaag is het bijna 09.00 uur. Oftewel, wij staan/zitten al twee uur in de kou. De voetjes zijn bevroren en Remco piept ook zo af en toe, en terecht. Maar goed, als de beestje ontwaken, we zien er 8 en kennelijk zitten er 13, is het zeer zeker de moeite waard en hebben we tijd genoeg om de “poserende” stokstaartjes goed vast te leggen. Met enkele gave plaatjes als gevolg.

Bij terugkomst hebben we ons ontbijt, en kunnen we weer wat opwarmen en dat is nodig! Gelukkig hebben ze met ontbijt gewacht op ons want we zijn pas rond 10.00 uur terug. Ontbijt is hier normaliter tot 09.30 uur. Na het ontbijt, omkleden en  op naar Highgate Ostrich show farm bezoeken, oftewel de struisvogels. We leren alles over de struisvogels! Als een struisvogel dood gaat zit er zo’n 1,5 kg stenen in de buik, die slikken ze in hun leven in en gaan daar niet meer uit. Kennelijk hebben ze dat nodig.

Deze zijn zo’n vijf maanden oud, de nieuwe jonkies worden eind deze maand verwacht. We zijn dus iets te vroeg, of terugkomen……

Gaaf, we mogen de beesten ook voeren. Je moet wel erg snel zijn voor de foto’s want ze pikken erg snel.

De daadwerkelijk struisvogelride slaan we over. Als je die een wilt zijn, ga naar mijn verhaal “Zuid Afrika” op Instagram en je kunt het beleven! Afrikaanse vrienden, de Struisvogel Jockeys.

We hebben deze middag nog enkele uren over. Keuze: Oudtshoorn bezoeken of een Safari doen? We kiezen voor het laatste en rijden naar Buffeldrift Lodge, ook in Oudtshoorn. Dit is zeker ook een prima locatie voor te overnachten, wij verblijven hier niet maar gaan wel een safari van 2 uur doen in dit park. Na aankomst zitten we dan ook binnen 20 minuten, drie hoog, in “onze” safaritruck. De eerste safari van deze trip. We starten met de Antilopen, Guido Vlek zijn uitspraak: Ik ben Anti-lopen! uitspraak: Ik ben Anti-lopen! De springbok, die hier maar overal in Afrika opduiken in grote getalen!

Prachtige uitzichten vanuit de truck, ook met besneeuwde toppen als “back-ground decor”. De Witte Neushoorn, uit beschermingsoverwegingen wil onze gids niet vertellen hoeveel van deze neushoorns er hier aanwezig zijn. Ze hebben nog nooit een illegale jacht gehad op een van deze neushoorns hier en willen dat graag zo houden. Van de witte neushoorn zijn er nog zo’n 8000 over op deze bol, van de zwarte neushoorn nog maar zo’n 3000. We moeten dus gaan opletten of we kunnen deze beesten in de toekomst niet meer zien! De waterbuffel, nummer twee van THE BIG FIVE!

De Elandantilope. Zijn in de regel redelijk schuw. Krachtige beesten die uit stand makkelijk 2 meter hoog kunnen springen en meer dan een waterbuffel wegen als ze volwassen zijn. De Koedoe, altijd gave beesten om te zien. In Etoscha/Namibie zitten er vele!

Een drinkpauze op de top, met werkelijk een prachtig uitzicht. Hoeveel kilometer zouden we kunnen kijken? Geen idee maar ver!

De giraffe, hopelijk gaan we die nog closer zien (??) want deze is wel erg ver weg. Vanmorgen ruim twee uur voor in de kou gezeten/gestaan en hier ook gewoon langs de weg. De stokstaartjes, altijd gave beestjes om te zien.

Wat een gave tocht, van zo’n kleine 2,5 uur, was dit weer? Rond 17.45 uur zijn we terug bij De Zeekoe. Douche, opwarmen e.d. om rond 19.15 uur weer fris aan tafel te verschijnen. Waar we wederom een overheerlijke maaltijd voor ons neus krijgen. Maximaal genieten in Afrika! Ook deze nacht slapen we weer in De Zeekoe Guest House te Oudtshoorn.

9 augustus: Onze laatste GOEDEMORGEN vanuit Oudtshoorn, yep rondreizen gaat gepaard met komen en gaan oftewel verplaatsen. Heerlijk! We slapen uit tot rond 07.00 uur, daarna doe ik ff een koudeplons in het zwembad. Het is immers rond het vriespunt dus goed voor de weerstand. Fris de dag beginnen, yeah heerlijk! Tijdens het ontbijt eten we de lekkerste omelet, met Afrikaanse spices, die we ooit hebben gehad. Helemaal TOP! Met gevulde maagjes gaan we aan onze route van deze dag beginnen. Doei Oudtshoorn! Vandaag rijden we van Oudtshoorn naar Knysna, route van zo’n 130 km. We rijden via de prachtige Outeniqua Pass, waar een stopje een must is!

Dolphins Point in Wilderness, zeker stoppen! Zon, zee en strand……..

Een leuke stop is zeker Wilderness National Park, waar we een kayak tocht maken. “Ik wil niet” werd “dit is gaaf!” De naam van het park doet erg wild aandenken maar is een keurig aangelegd park wat zo “wild” niet is!

Uiteraard moet er ook geluncht worden dus rond 13.30 uur schuiven we aan bij het erg gave Zucchini Restaurant net buiten Wilderness. Zeker stoppen hier! Ook leuk voor wandelen, mountain biken of quad rijden e.d. Volop activiteiten, wij houden het echter alleen bij een heerlijke lunch.

Onze route van 9 augustus 2018:

Aangekomen in Knysna gaan we eerst op zoek naar de begraafplaats om Marieke Verleg een gunst te bewijzen. Leuk om te doen en het allerbelangrijkste, missie geslaagd! We overnachten in Waterfront Lodge te Knysna, met dit uitzicht vanuit ons balkon.

Omdat er nog ruimte is ga ik eerst nog ff hardlopen, rondje van 11 km een feit. Daarna douche en op zoek naar eten in Knysna, dat gaat vast lukken hier. Wel beperkt watergebruik aub! Door de aanhoudende droogtes in Zuid Afrika, komen de verswaterbronnen stevig in de problemen. In de grote steden zoals oa Kaapstad is dit een serieus probleem aan het worden. Elke druppel die je niet hoeft te gebruiken, niet gebruiken. In Knysna is inmiddels Level 3 aangekondigd, begrepen we van de praatgrage eigenares van onze lodge. Niet het probleem zoals in Kaapstad maar is wel een beginstadium van wellicht grotere problemen. Water besparen dus aub, doen we! Terug naar het avondeten: We komen terecht aan het Waterfront, leuk gebied waar we morgen zeker met daglicht ff terug moeten, bij Ocean Basket. Beetje standaard maar overheerlijke gerechten. Remco gaat voor de Sushi en een heerlijke cheescake. Ik ga voor de 12 garnalen, let’s pel, en een zalm soepje vooraf. Genoten! PS: Ik had zin in een biertje maar eerlijk is eerlijk, bier brouwen kunnen ze niet die Afrikanen, dus snel maar weer overgeschakeld naar de Rode Wijn, want dat is wel een zeer goed product!

Terug naar ons verblijf en rond 22.30 uur lekker de oogjes dicht.

10 augustus: GOEDEMORGEN vanuit Knysna! Lekker koud deze morgen, dus ff een heerlijk plunch in het zwembad buiten. Koudetraining, gezond en natuurlijk ook op reis waar de mogelijkheid zich voordoet. Na een overheerlijk ontbijt eens kijken wat we deze dag kunnen gaan doen. We hebben van Africa Feeling een tour aangeboden van Canopy Tour in het Tsitsikamma bos, dit is een gave tour maar ik ben niet zo van de hoogtes dus we besluiten dit niet te gaan doen. Daarbij laat het weer ons vandaag ook in de steek, het is grijs en regenachtig. Niks mis met deze geweldige lodge in Knysna: Waterfront Lodge!

We gaan in ieder geval naar Knysna Elephant Park toe, waar we rond 10.00 uur naar toe verkassen. En we smelten ook niet van een drupje regen. Bij het Elephant Park aangekomen, waar we met 10% kortingsvoucher van Waterfront Lodge (ons verblijf) naar binnen mogen. Het is een opvangcentrum voor zieke en afgestoten Olifanten. Een zeer goede zaak! Sommige worden nadien weer in het wild uitgezet. Leuk om te zien/doen, zeker voor de kids want die mogen ook de Olifanten voeren. Zijn en blijven toch grote maar ook bijzondere beesten! Wel het emmertje met voer achter je rug houden anders is het leeg voordat je het zelf kunt geven! Niet op onze voeten gaan staan aub!

Een koffie/lunch stop bij zeer creatieve mensen, Carol Breeze Cafe. By the way: Qua lunch TOPPIE! Goed assortiment met pannenkoeken.

Niet allemaal luxe en weelde rondom Knysna!

Nog ff een lokale markt op! Pet gescoord!

Yeah een “vogelshoot” bij “ons” voor de deur. Stikt hier van de gave vogelsoorten!

Later in de middag “vakantietijd” in onze lodge, oftewel relaxen en niks doen. Hoe gaat dat precies? Rond 18.00 uur gaan we weer richting het Waterfront op jacht naar voedsel en drinken! Onze “parkeerwachters”  staan ons alweer op te wachten. “Straatjongens” die de gehele dag een eigen rol invullen als parkeerwachter, en dat doen ze goed. Gebeurt in heel Afrika overigens. Ze houden alles in de gaten en strijken leuke fooitjes op. The key is yours, the car is mine and when you’re back the car is yours again! Yep, leuke uitspraak van de “parkeerwachters” en een stuk goedkoper dan de gemiddelde P-plaats in Nederland.

We vallen aan bij 34 South en erg goed restaurant met een soort van Menu Bijbel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat er in, van een complete Sushi bar naar Italiaanse gerechten, vele vis- en vlees specialiteiten. En verdomd goed! Remco gaat voor de pizza, ik zeg tomatensoepje en een lekker biefstuk. Nergens spijt van, sterker nog de beste steak tot nu toe in Zuid Afrika. Overheerlijk gegeten. Ennuh, voor het eerst een goed Zuid Afrikaans biertje gehad. Een Blockhouse IPA, eindelijk……… Ook deze nacht verblijven we in Waterfront Lodge te Knysna.

11 augustus: De laatste GOEDEMORGEN en koudeplons vanuit Knysna! Rond 06.30 uur weer paraat, kan ook als je er op tijd in gaat. Maar goed dat mijn medereiziger ook absoluut geen uitslaper is, anders was dit reisje toch lastig geweest. Heerlijk als het water weer ijs- en ijskoud is, dus die plons is weer genieten! Gezond en genieten! Vandaag rijden we van Knysna naar Addo Elephant National Park. Een route van zo’n 345 km voor de boeg, we vertrekken dus op tijd vanuit Knysna! We rijden weer door prachtige vergezichten en eindeloos lange wegen, geweldig! Wat een schitterende natuur hier. De uitzichten houden op aan de horizon, geweldig! We rijden een lang stuk over de snelweg, richting Port Elizabeth. Dat schiet wel lekker op. Tevens zien we onderweg de verschillen tussen rijk en arm, de wijkjes zoals hieronder komen we op diverse plaatsen tegen. Dit is echt minimaal wonen/leven.

Om de vaart er in te houden stoppen we voor lunch bij een supermarkt en kopen we ons eten voor de in auto. “Broodje” friet verkopen ze daar, hebben wij niet gekocht maar daarvan kun je met tien man eten. Wij kijken ons ogen uit en dat valt op bij de dames dus wij mogen foto maken. Vandaag onze eerste stukken off-road, goed voor onze witte auto! Scheuren geblazen maar wel opletten!

We spotten nog enkele wilde zwijntjes langs de weg. Yep, op die zandwegen is het erg rustig, dus zie je nog eens wat.

In Addo aangekomen zien we een leuke lokale markt. Niet echt toeristisch, dus we gaan stoppen. Eerst ff wat snoep aanschaffen in de lokale super markt, zodat we de kinderen blij kunnen maken. Voor wat hoort wat, dus foto’s schieten! Leuk en gezellig! Gordels aan en niet staan? Nee, deze regels gelden hier niet!

Deze groep krijgt in de gaten dat wij uit zijn op foto’s dus roepen ze ons. Ja, ze poseren graag voor de Nederlandse camera! Leuke mensen!

Door met de off-road wegen….. Wit met een zandkleur tintje…….

We zijn er, Camp Figtree Mountain Safarie Lodge. Wat een geweldige locatie boven op de berg! HELAAS slapen we hier maar 1 nachtje! Room with a view………

Klein probleempje, we hadden hier graag een safari gedaan maar de laatste is net weg. Dat wisten we ff niet anders waren we eerder gekomen. Gelukkig lieten de beesten zich vandaag slecht zien vanwege het slechte weer van gisteren, veel regen gevallen. Maar goed, we kunnen nog een self-drive doen maar dan moeten we weer helemaal naar beneden. We besluiten dit niet te doen. Mountainbiken met gids, YEAH dat doen we! Het zijn e-bikes dus wat makkelijker, zeker voor Remco. Na de koffie maken we een prachtige Mountain bike tocht, petje af wederom voor Remco, 30 km/h downhill voor de eerste keer op een Mountainbike. Ik besluit, Mr. Anti E-bike, om de batterij niet te gebruiken. We dalen af en in het dal doen we een heerlijk cross rondje, erg gaaf en Remco doet het TOP. Valt niet mee hier fietsen en hij red het prima. Beetje geholpen door de e-bike maar sturen moet je echt zelf. Daarna berg op terug, ik besluit ook dit batterij-loos te doen. Gevolg is dat Remco en onze gids wel moeten wachten bij de Gate van onze Lodge, want ik ben langzamer. Wel meteen ff mijn zaterdagmiddag sport gehad, rugje zeiknat van de zweet! HOPPA!

Rond 18.00 uur schuiven we aan voor de borrel en kunnen we ons menu samen stellen. Rond 19.00 uur aan tafel en zoals we van Afrika weten, overheerlijk eten!
Onze route van 11 augustus 2018:

Na het diner is het “terug naar de kamer tijd” en gaan de oogjes op tijd dicht. We overnachten in Camp Fig Tree.

12 augustus: GOEDEMORGEN Addo! Vandaag rijden we van Addo Elephant National Park naar Sibuya Game Reserve. Een route van zo’n 135 km, toch op tijd vertrekken want op onze volgende locatie staat een safari gepland die om 12.00 uur al vertrekt! We moeten dus deze prachtige locatie verlaten, echt jammer dat we hier maar 1 nacht waren. Maar goed, niet voordat ik een ijskoud bad heb genomen, yep dat zwembad water boven op de berg is koud! En uiteraard een zeer goed ontbijt hebben gehad. Helaas, bye bye Camp Figtree! We rijden weg uit Addo, helaas zonder het park het te zien. Bij het uitrijden van Addo zien we, langs de weg: Koedoe (een erg grote!), wilde zwijnen, zebra’s, springbokken en apen. Aangezien we voor 11.30 uur bij de receptie van Sibuya Game Reserve moeten zijn besluiten we om niet te stoppen. In Sibuya zit de complete Big 5 dus daar gaan we nog wild genoeg zien. Lekker weertje vandaag, korte broeken en t-shirt weer, zo’n 22 graden en strak blauw. Heerlijk! Ook zien we onderweg weer de grote verschillen tussen arm en rijk, de realiteit in Afrika.

Onze route van 12 augustus 2018:

Aangekomen bij de receptie van Sibuya Game Reserve moeten we wachten op de boot, die ons het park in gaat varen. Voor koffie e.d. is gezorgd en we worden vergezeld door meerdere Nederlandse toeristen. De boot vertrekt rond 12.00 uur en we varen zo’n 10 km het park in. Onderweg zien we nog prachtige vogelsoorten.

Onze boordjes voor de lunch liggen al in de “oven”…… Een lekker lunch en dan mogen we ons verblijf/tent in, nummer 3. Echt TOP! Hier geen wifi en ook geen mobiel ontvangst, rust dus (of
toch niet).
In onze tent alleen 12V verlichting, we kunnen hier niets laden, dat doen we centraal. Dus in onze tent minimaal gebruik van stroom. Back to basic, althans voor een stukje! We overnachten midden in het reserve bij Sibuya Forest Camp.

En ons uitzicht……..

Tegen 15.00 uur springen we weer de boot in en gaan we op gamedrive, YEAH! Eens kijken wat ons dit park gaat brengen! Een gave safari! Yep, veel gezien deze middag. Impala’s zitten er gigantisch veel! Als snel staan we oog in oog met een drietal witte Neushoorns. Wat een gigantisch gave beesten!

Koedoe en The Lion King, net aan de rand van het reserve!

Wildebeest oftewel Gnoe.

Bij terugkomst staat het haardvuur al aan, nodig want de temperaturen zakken snel nadat de zon weg is.

Rond 18.00 uur weer terug, bushdouche en rond 19.00 uur aanvallen! YEAH, we hebben Impala van de BBQ! Ennuh, deze komen uit Sibuya Game Reserve! Heerlijk genoten en naderhand nog gezellig gekletst. Gave avond in Sibuya! Rond 22.00 uur gaan de oogjes dicht want morgenvroeg hebben we om 07.00 uur een Game Drive. Om 06.30 uur verzamelen.

13 augustus: GOEDEMORGEN Sibuya, omstreeks 05.45 uur. Geen wifi, dus tijd over in de ochtend! Helaas facebookvrienden, geen verjaardagswensen vandaag! Wel een mooie zonsopkomst! Rond 06.45 uur zijn we weg met onze ochtendsafari, vroeg maar je weet nooit waar het goed voor is in het rijk der dieren!

De leeuwenfamilie compleet, helaas een beetje beschut in de bosjes.

Tijdens de koffiestop gaan we termieten heuvels van dichtbij bekijken, deze kun je levend eten. Yep, natuurlijk doen we dat! Remco aarzelt nog maar is uiteindelijk toch ook van “alles proberen” in het leven. Beetje pittig/peperachtig zijn deze beestjes wel.