Skip to main content

Een rondreis door Letland en Estland, een erg leuke ervaring!

Aansluitend aan een GEWELDIG muzikaal avontuur (KISS in Spanje, Gene’s Band en The Vault), reizen we op deze roadtrip af naar Letland en Estland. Een weekje cultuur snuiven en roadtrippen…….

23 juli: Een goedemorgen vanuit Amsterdam. We reizen vandaag af naar Riga/Letland. Om 10.20 uur vliegen we met BT618 vanuit Schiphol naar Riga, volgens planning. Vanwege de drukte op Schiphol is het vliegtuig wat later gevuld met onze bagage, we zijn dus een half uurtje later weg. Bij aankomst in Riga halen we eerst onze huurauto op, nadat we onze klok een uurtje vooruit gezet hebben. We hebben te maken met een tijdverschil van een uur. We slapen vandaag in Rixwell Hotel Konventa Seta in Riga, ligt midden en Old Town Riga en blijkt qua bereikbaarheid en parkeren nog niet zo makkelijk. Maar goed, reizigers zoals wij zijn zeker niet voor een gat te vangen…… Na het inchecken op onze zeer warme kamer (waar is de airco? Die ist er nie……..) gaan we Riga een beetje verkennen. Het plan is morgen hier weer te gaan dus we maken een korte citystop. “City-moe” is misschien het juiste woord want we hebben de afgelopen jaren zoveel steden bezocht dat we deze trip op zoek gaan naar de wat kleinere plaatsjes en dorpjes. We hebben ontzettend veel gave steden bezocht en gaan we ook zeker in de toekomst weer doen maar even geen beelden, kathedralen, bruggetjes, bouwwerken, pleintjes e.d. Allemaal gaaf en fantastisch, nu ff niet!

De koninklijke Harmoniekapel uit Delft is er ook, je ziet ze ook overal die Nederlanders…. Love locks, waar?

De mooie, er wat oud uitziende trammetjes van Riga. Erg gaaf, deze dagen zijn de “United Buddy Bears” in Riga. Van alle landen van de wereld is een beer gemaakt in prachtige kleuren en stijlen.
Erg bijzonder om dit te bekijken! Die witte is van NL, de meest lelijke die er bij staat. Staat wel langs een van de mooiste beer, en zeker ook land, van de wereld: Namibië.

En de drie broers van Riga! Jantje, Pietje, Klaasje…….??

De Daugava loopt dwars door Riga! Je kunt eenvoudig via de Old Town of Riga een wandeling langs de rivier maken. Al moeten we eerlijk bekennen dat het oude stadscentrum meer te bieden heeft dan de rivieroevers.

Yes. wij zijn blij! We eten uiteindelijk bij Steiku Haoss (YEAH, dat kunnen we vertalen in het Nederlands zonder google translate!). Prima restaurantje waar we genieten van een overheerlijke soep en salade, erg vriendelijke bediening. Er is overigens een goed en zeer ruim aanbod van restaurants in Riga dus eten/drinken kun je op vele leuke en gezellige plaatsjes. Voor 1 eurie mag je vijf minuten schaken met deze kleine jongen, slimme actie en hij heeft het druk!

Wij zoeken rond 22.30 uur ons nestje op, het was vroeg deze ochtend, uurtje tijdverschil, reizen e.d. Tis mooi geweest. TRUSTE vanuit Riga/Letland deze keer. Afgelopen 2,5 week al zes landen bezocht!

24 juli: Goedemorgen Riga, uitgeslapen tot 07.00 uur. We starten de dag met hardlopen in het park, hoeven we voor het zweten niet te doen, want we hebben al genoeg gezweet vannacht op onze aircoloze kamer. Toch weer een dikke 10 km op de hardloopteller gelopen deze ochtend. Heerlijk, en we hebben de eerste regendruppels van deze trip gevoeld. Het waren er niet veel maar het druppelde wat. Temperatuur is goed dus alleen maar lekker tijdens het lopen. Goede start van de dag, douche, ontbijten en we gaan Riga verlaten. Waar we naar toe gaan is nog onbekend en waar we slapen zien we onderweg wel. Roadtrippen. Valt nog niet mee om Riga uit te komen, wat een drukte hier! We rijden eerst naar Balta Kapa, een duinenstukje aan de kust. Leuk plekkie, in hoofdzaak uitgerust voor kinderen. Wij kunnen er relaxed, aan het strand (zie je wel: Zon, Zee en Strand……), een klein hapje doen. We hebben onderweg niet voor niets gestopt bij de Rimi (supermarkt). En meteen ff in de Oostzee gestaan, een zee waar je niet zo heel vaak komt. Belangrijk leermomentje part 1: Als je ’s morgens eieren meeneemt in het Hotel, voor onderweg, check dan in ieder geval ff of ze gekookt zijn. Rauwe eieren geeft zo’n puinhoop in de auto………. Picknick aan de Oostzee!

Leermomentje nummer 2: Als je kaas koopt in de supermarkt ff ruiken of deze sterk van lucht is. Als de auto een tijdje geparkeerd staat en je kunt er niet meer inkomen van de stank, moet er eerst gelucht worden. En wij maar denken dat het aan onze sportkleding lag, die aan het uitdampen was van ons ochtendrondje! Maar goed, uiteindelijk wisten we het………. We hebben koers gezet richting Sigulda. Onderweg zien we vele ooievaars, de zeldzame “Letland Ooievaar”……… We vinden een leuke lunch/picknick plaats, lekker genieten. Het is niet extreem warm, zo’n 25 graden maar het vochtgehalte mag er zijn, kleffie!

Aangekomen in Sigulda eerst even koffie met een erg leuk uitzicht. Hier wordt in de winter ook fanatiek geskied! Leuke heuvels maar niet echt bergen!

We bezoeken Sigulda Medieval Castle. Waar zijn de toeristen hier? Of is Letland niet toeristisch? Een leuke plaats om te bezoeken met enkele prachtige uitzichtpunten, zeker even stoppen als je in de omgeving bent. Entree: 2 eurootjes en je bent een dik half uur onder de pannen!

Lang leve booking.com, onderweg ff geboekt: Hotel Atputa. Ons verblijf in Cesis, waar we rond 18.00 uur arriveren. Dagroute door Letland van 24 juli 2018:

Relax- en opfristijd in ons hotel. Waar is de airco…….. Rond 20.15 uur gaan we op pad voor eten. Leermomentje nummer 3: Kennelijk een beetje aan de late kant want voordat we in het centrum van Cesis zijn is het zo’n 20.45 uur. De meeste keukens hier sluiten om 21.00 uur. We zitten dus niet meer in Spanje en moeten zorgen dat we onze dagindeling qua eten wat gaan wijzigen. In de grotere steden, zoals Riga, is dat geen probleem maar een deze kleinere plaatsjes, waar een stuk minder toeristen komen, dus wel. Morgenavond gaan we eerder eten! Uiteindelijk komen we terecht bij Kafejnica Pagrabins, onderdeel van Hotel Cesis in het centrum van Cesis. Daar kunnen we nog terecht tot 22.00 uur maar moeten dan wel buffet etentje doen of pizza. We kiezen voor het buffet. Lekker kipfilet, gehaktballen, groente en rauwkost zijn een feit! Inclusief een grote Brazu bier en rode wijn, rekenen we voor ons samen 15 euries af. Het eten en drinken is goed. Nog een wijntje na en de buikjes zitten weer vol. Zo ziet er dus relaxing uit na twee muzikale weken……… Rond 22.30 uur rijden we terug naar ons Hotel. Bedjestijd en dus TRUSTE vanuit Cesis.

25 juli: Goedemorgen Cesis, Letland. Rond 07.30 uur het nestje uit, uitslapen dus. We willen Cesis nog gaan bezoeken, is een erg leuk plaatsje. Ons reisdoel vandaag is Valga in Estland, we boeken niks want niks is zeker tijdens deze roadtrip. We zien wel, eerst maar eens ontbijten in Cesis. Rond 09.30 uur verlaten we ons Hotel in Cesis. D’n brandweer van Cesis! Gelukkig zijn alle E-voorzieningen op orde, zie enkele foto’s verder waar ik druk bezig ben met inspecteren in de straten van Cesis!

Ook in de kerk van Cesis stoken we een tweetal kaarsjes aan voor onze dierbaren!

Een bezoekje aan Cesis Castle mag zeker niet ontbreken, volop in renovatie maar echt de moeite waard en voor 6 euro p.p. ben je toch zo’n 1,5 uur onder de pannen.

Niet vergeten om een kaarslantaarn mee te nemen als je de torens gaat bezoeken, het is anders te donker. Waar hebben we deze schapenbotjes meer gezien? Juist ja, tijdens onze Transmongolie Express in Mongolie, daar waren deze botjes onderdeel van een spelavond. Deze Letlander laat ons ook enkele leuke trucjes zien met “zijn botjes”.

Even een inspectie “op straat” uitvoeren, kan dit allemaal wel Meneer van Empel!?

Ons lunch plekkie in Valmiera, altijd gezellig om onderweg te lunchen. Lang leve de Griekse Yogurt uit de supermarkt van Cesis.
Vijf gangen lunch bestaat deze middag uit:

  • Cracker met avocado en brie
  • Halve avocado
  • Griekse Yoghurt met noten
  • Bifi worstje
  • Verse salade

Leuke en laatste koffiestop in Letland, erg bijzonder laten we het daar maar op houden en het niet over de kwaliteit van de koffie e.d. te hebben.

Het is zover, we gaan land nummer zeven van deze reis in, Estland here we are. In Valga rijden we de grens over. Ook hier kun je zo oversteken, een onbemand grenshokje is ook hier een feit. Ik had verwacht dat je tussen deze landen nog wel grensposten zou hebben maar dat is dus niet zo. De lijst van bezochte landen kan naar 54 toe! Begint ook steeds meer te groeien dat lijstje…….

We stoppen bij Hotel Metsis om te checken of ze een plekkie hebben voor deze nacht. Yes, we kunnen de koffers uit de auto halen. Leuk hotel maar weer geen airco, pppppffffffff hot……… Onze route van 25 juli 2018.

We besluiten om in het hotel de sauna te boeken voor 1,5 uur. Lekker ff van 17.00 tot 18.30 uur in de relaxstand. We gaan morgen Valga wel ff in om verder te verkennen, zo groot is het hier niet. En een (trim)park voor de deur voor morgenochtend. Hoppa! Rond 20.15 uur gaan we lekker eten in ons Hotel. Een goed restaurant, dus wat dat betreft geen redenen om Valga in te gaan. Een Goede keuze! Het afzakkertje, thee en een Saku biertje donker doen we buiten, nu is er wel plaats! Zo is dus thee ontstaan, de uitleg lees je op deze foto…….

26 juli: Goedemorgen Valga/Estland, onze eerste goedemorgen vanuit Estland! Hoppa, op tijd uit de veren, sportkleding aan en gas er op! Actief, ook op reis…….. Een rondje via Letland gedaan, lekkerrrrrrrr!

Na het sporten, douche, ontbijten en weer op pad. Eerst nog ff Valga in, want we willen toch nog wel wat straatbeelden opsnuiven van dit plaatsje! Daarna zetten we onze weg in richting Parnu/Estland, een leuk plaatsje aan de kust. We besluiten dus dwars door Estland te knorren, why not! Sightseeing Valga!

Zo zagen we de zeer zeldzame “Letlandse Ooievaar” en nu zien we ook nog de zeldzame “Estlandse Ooievaar”, hoe mooi is dat! DE bestuurder van deze roadtrip, je ziet hem ook overal……..

Strooi fotoshoot……

Koffie onderweg, niet onbelangrijk en slechts sporadisch te vinden op deze route.

Die leven hier dus ook, helaas zien we die geen maar met dit warme weer duiken die lekker onder en groot gelijk hebben ze! Wij hebben zo’n graadje of 25, toch dik 10 graden koeler dan in ons landje. Daar is het momenteel 35 plus!

Letland/Estland kent veel gave plekkies maar ook ontzettend veel oude en vervallen meuk! Dit is zeker niet minder mooi maar je vraagt je wel eens af of er ook ooit iets gesloopt en/of verwijderd wordt. Wederom een vier gangen lunch onderweg!

We arriveren rond 15.00 uur bij Hotel Legend in Parnu, Estland aan zee! Ze hebben een plekkie, want roadtrippen doe je zonder reserveringen! YES! De eerste kamer met Airco in Estland/Letland. Een lift, nee ook die hebben we nog nergens gezien. Geen probleem voor deze actievelingen. Route van 26 juli 2018.

Na het inchecken gaan we “genieten” van zon, zee en strand……. Dit is een echte badplaats hier, ach ja een uurtje strand is best lekker en goed te doen. Na het strand verplicht douche, gehele kamer onder het zand! Yep, dat zon, zee en strand is leuk voor zeer korte tijd maar is niks voor ons! Na het douche wandelen we naar Villa Wesset, is een paar honderd meter van ons hotel vandaan. Kun je prima eten! Denk zeker eens aan de Letlandse eend, overheerlijk!

Overheerlijk gegeten, nu snel terug naar ons hotel, bedjestijd!

27 juli: GOEDEMORGEN Parnu, Estland aan zee! Vandaag gaan we naar onze laatste bestemming reizen van deze trip, Tallinn! Onderweg zien we nog enkele Elanden, al moet je ze op deze foto ver zoeken maar ze staan er echt, drie stuks! En de lokale markt……..

Hout, hout, hout, er is genoeg hier……. Geen hand vol maar een veld vol, zou die Estlandse ooievaar dan toch niet zo zeldzaam zijn?

Onderweg lunch in Rapla, alwaar we een leuk stekkie vinden. Dat lunchen vinden ook een groep eenden wel een goed plan! “Wat valt hier voor ons te scoren”……

Het laatste stukje snelweg mogen we welliswaar 110 km/u rijden! In Letland/Estland is de maximum snelheid overal 90 km/u, heerlijk rustig. Mensen zijn hier vanuit vroeger gewend aan de strak regime, dat zit er nog steeds in, want overtreding en roekeloos gedrag zie je hier nauwelijks! We slapen de komende twee nachten in Hotel Ulemiste, Tallinn. Yep, een hotel met een lift, de eerste in Letland/Estland. Na het inchecken gaan we eerst onze auto inleveren, wel ff goed opletten dat je de juiste parkeerplaats op rijdt. Maar goed, we weten in ieder geval dat we zondagochtend maar drie minuten hoeven te wandelen tot aan de incheckbalie. Route van 27 juli 2018.

Als we onze KISS/GSB trip meetellen, en dat mag want we zijn niet thuis geweest, is dit onze vijftiende overnachtingsplaats in drie weken. Kleine opfrisbeurt en dan op naar het oude stadscentrum van Tallinn. Het beste is met de bus of taxi, aldus de receptie van ons hotel. Wij zeggen, te voet kan ook! In een kleine 45 minuutjes zijn we in het centrum, lekker stukje wandelen kan geen kwaad. Fruit verkoopsters, tja………

Koffie/fris tijd!

Borreltje en hapje bij Vana Toomas, gezellig en je merkt direct aan de prijzen dat je hier in het hart van toeristisch Tallinn zit. Een lekker lokaal biertje en een wat minder wit wijntje, gaat er zeker in na dit dagje en wandeltochtje!

“The best steak in town”, we hebben niet alle steaks van Tallinn getest maar deze was een toppertje. Restaurant Oliver is zeker een aanrader en je zit direct erg leuk aan de straat in een iets rustiger gedeelte van het centrum. Zeker doen!  Taxi terug of te voet, yep wij blijven fanatiekelingen! Dus te voet…….

Na zo’n 45 minuten wandelen zijn we rond 21.45 uur weer terug op onze “Tallinn basis”. Nog ff bloggen e.d. en rond 23.00 uur de oogjes dicht, morgenvroeg weer sporten en ons laatste dagje Tallinn!

28 juli: GOEDEMORGEN Tallinn! Rond 07.00 uur uit het nestje en eerst de fitness van ons hotel testen! Let’s sport! Na ruim 2 km op de loopband staakt de loopband er mee, dus toch maar naar buiten om een rondje van 10 km te doen, daarna nog 25 minuutjes op de hometrainer. Een lekkere en flinke inspanning in Tallinn. Jolanda zet de dag in op de hometrainer, trappen lopen, oefeningen, touwtje springen en duikt daarna nog ff de sauna in. Kortom: Actief begin van onze laatste dag in Estland! Altijd lekker een kamer met vloerverwarming in de douche, die je met dit weer niet uit kunt zetten. Staat standaard aan! Heerlijk koelen en verwarmen tegelijk, kan allemaal in Tallinn. En die energierekening…….. Letland, Estland en de EU, we were there! De IT bus maar of ik aan deze hippies mijn complete IT huishouding zou overlaten, ik weet het niet! We lopen een ommetje, anders zijn we in 45 minuten al in het centrum, via Tallin Harbour. Warme dag en het water geeft ook wat verkoeling!

Yep, Tallinn is echt een heel gaaf stadje. Eenvoudig te bereiken vanuit Nederland en zeker de moeite waard voor een stedentripje. Wellicht beter om dit in de zomermaanden dan wintermaanden te doen. We beklimmen (258 treden) nog ff de St. Olafkerk, om te genieten van een mooi uitzicht over Tallinn. Al moet ik eerlijk bekennen dat de onderstaande uitzichtfoto’s van Jolanda afkomen. Ben ff buiten geweest maar voor mij net iets te hoog, sorry!

We eten bij Sheeli Restoran, zeker een aanrader tussen het grote aanbod aan eetgelegenheden in Tallinn. Overheerlijk, en helaas alweer ons laatste avondmaal van deze geweldige trip door zeven EU landen! De Chinese muur, de kenners weten waarover we het hebben! Vanavond gaan we op tijd terug, met de taxi, naar ons hotel. Rond 20.15 uur terug want morgenvroeg is het weer vroeg dag. Op naar Amsterdam, zijn we daar deze reis al niet vaker geweest? Gene Simmons the Vault!

29 juli: GOEDEMORGEN Tallinn, om 04.45 uur onze wekker! Back home! Rond 05.45 uur wandelen we naar de luchthaven, onze achterbuurman op vijf minuutjes wandelen! Om 07.20 uur vliegen we vanuit Tallinn, met BT621, weer terug naar Schiphol.

7 verschillende landen, 15 verschillende hotels en in 3 verschillende auto’s gereden. Wat een trip door Estland en Letland, voorafgegaan aan onze KISS/Gene trip! Om nooit te vergeten! Ook deze zeer gave en bijzondere trip sluiten we weer af! Maar goed, wij zijn gewend om te gaan en dus ook om af te sluiten. We nemen de herinneringen weer met ons mee. Op naar de volgende reis……………

Leave a Reply