Skip to main content

“He Never Stop Travelling, is die bucketlist van jullie nog niet volledig afgevinkt?” Nee, die groeit eigenlijk alleen maar! Deze ronde strepen we wel een aantal zaken van die bucketlist af want Israel staat al jaren op onze list, onduidelijk waarom het er nooit van gekomen is maar nu is het dan zover. Israel is een land met veel afwisseling in landschappen, cultuur en religies op een heel klein oppervlakte. Israel is qua oppervlakte maar de helft van Nederland.

Israël: Land van Contrasten en Betovering

In het hart van het Midden-Oosten, waar oude geschiedenis en moderne innovatie samensmelten, ligt een land dat doordrenkt is van betekenis en mystiek – Israël. Met een geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren en een cultuur die een rijke diversiteit omarmt, is Israël een land dat zijn bezoekers verrast, intrigeert en inspireert. Van heilige steden en iconische religieuze locaties tot bruisende steden vol technologische vooruitgang, dit land biedt een onvergetelijke reiservaring die de zintuigen prikkelt en de geest verrijkt.

Welkom bij onze ontdekkingsreis door het intrigerende Israël, waar we dieper zullen duiken in de verschillende facetten die dit land zo uniek maken. Van de heilige paden van Jeruzalem tot de ontspannen stranden van Tel Aviv, van de betoverende Dode Zee tot de weelderige landschappen van Galilea – Israël onthult zijn contrasten en schoonheid op elke hoek van het land.

Laat je betoveren door de oude geschiedenis, de levendige cultuur en de adembenemende landschappen terwijl we samen op verkenning gaan in dit land van contrasten en betovering. Of je nu een pelgrim bent op zoek naar spirituele inzichten, een avonturier op zoek naar nieuwe horizonten of gewoon een reiziger die zich wil laten onderdompelen in een unieke cultuur, Israël heeft voor elk wat wils. Maak je klaar om te worden meegesleept in een reis die je voor altijd zult koesteren.

Vliegen naar Israel kan rechtstreeks vanuit Amsterdam, Schiphol. In 4,5 a 5 uur sta je aan de grond op luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Nadat je het vliegtuig verlaat kom je krijg je een blauw kaartje met je foto erop als visum. Bewaar dit goed, dit heb je nodig op de terugweg maar ook in hotels, autohuur e.d. wordt dit visum regelmatig gevraagd. Tip: In de aankomst staan zelfcheck automaten voor dit visum, gebruik die want dat scheelt lange wachtrijen bij de douane controle.

Tel Aviv

Aangekomen in het moderne Tel Aviv, ooit ontstaan als buitenwijk van een van de oudste steden ter wereld: het 4.000 jaar oude Jaffa. Tegenwoordig zijn de rollen echter omgedraaid en staat dit stadsdeel bekend om haar sinaasappelen. Je kunt hier heerlijk slenteren door de nauwe straatjes met winkeltjes, galeries, visrestaurants en kleine marktjes. Breng ook zeker een bezoek aan de vlooienmarkt en de oude haven. Ook kun je een fiets huren of een fietstocht met gids boeken en over de 13 kilometer lange boulevard fietsen, lekker uit eten gaan en relaxen aan het strand. Wij kiezen voor een fietstocht met gids om zo de nodige extra informatie op te kunnen snuiven.

Betoverende Tel Aviv: Waar Moderne Levendigheid en Historische Schoonheid Samenkomen

Tel Aviv, de bruisende mediterrane parel van Israël, staat bekend om zijn eclectische mix van cultuur, architectuur en levendige energie. Gelegen aan de kust van de Middellandse Zee, is deze stad een unieke bestemming die de perfecte balans vindt tussen het moderne stadsleven en de rijke geschiedenis diep geworteld in zijn straten. Laten we ons onderdompelen in de charmes van Tel Aviv en ontdekken waarom deze stad een onvergetelijke indruk achterlaat op iedereen die haar bezoekt.

Een Stad van Contrasten: Oude Geschiedenis en Moderne Glans

Tel Aviv, opgericht aan het begin van de 20e eeuw, is een relatief jonge stad in vergelijking met zijn buur Jeruzalem, maar laat zich niet intimideren door de oude geschiedenis van het land. Terwijl oude stenen en archeologische overblijfselen elders in Israël spreken over de tijdloze erfenis van het land, vertelt Tel Aviv een modern verhaal, een verhaal van verandering en vooruitgang. Het hart van de stad wordt gevormd door de beroemde Rothschild Boulevard, een levendige straat bekleed met bomen en historische gebouwen in Bauhaus-stijl. Deze gebouwen weerspiegelen het culturele erfgoed van de stad, dat in 2003 werd erkend toen het Witte Stad-gebied van Tel Aviv werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een architecturaal meesterwerk dat bezoekers meeneemt op een reis terug in de tijd, naar de dagen van de vroege nederzetting en de eerste dagen van de stad. Aan het strand zijn zelfs een paar stranden ingericht alszijnde “hondenstranden”, hier ga je dus met je hond naar toe. Honden zijn namelijk populaire huisdieren bij de mensen uit Tel Aviv.

Stranden en Cultuur: De Tweeledige Aantrekkingskracht van Tel Aviv

Terwijl Tel Aviv een stad van cultuur en geschiedenis is, wordt het ook omarmd door de kalmerende aanraking van de Middellandse Zee. Met kilometers aan gouden zandstranden biedt de stad een uitnodigende ontsnapping uit het stadsleven. Hier kunnen bezoekers genieten van ontspannende wandelingen langs de kustlijn, verkwikkende duiken in het heldere water en sfeervolle zonsondergangen die de lucht in een schitterend kleurenpalet schilderen. De stad bruist echter niet alleen overdag. Het nachtleven van Tel Aviv is legendarisch en heeft het een reputatie opgeleverd als “de stad die nooit slaapt”. Van trendy bars en clubs tot theaters en live muzieklocaties, er is altijd wel iets gaande in deze bruisende stad. Dit is een plek waar creativiteit wordt gevierd en waar mensen van over de hele wereld samenkomen om te genieten van het beste dat cultuur en entertainment te bieden hebben.

Een Smeltkroes van Smaken: Culinaire Avonturen in Tel Aviv

Wat is een reis zonder het proeven van de lokale keuken? Tel Aviv stelt niet teleur als het gaat om culinaire verrukkingen. De stad heeft een levendige eetcultuur die de diversiteit van zijn inwoners weerspiegelt. Van straatvoedselmarkten tot chique eetgelegenheden, er is een overvloed aan smaken om te verkennen. Proef heerlijke hummus, vers gebakken brood, aromatische kruiden en gerechten die zijn doordrenkt met de rijke geschiedenis en culturele smeltkroes van Israël. Hierin mag je zeker de Carmel Market niet overslaan en natuurlijk drink je ergens een Arabische koffie in een van de vele koffieshops, waar ze overigens hier wel gewoon koffie schenken. Niet alles opdrinken van de Arabische koffie want aan de onderzijde van je kopje tref je nog een laaf poeder aan. Vergeet zeker ook de Sarona market niet, overdekte markt met vele keukens en gerechten, bereid je goed voor want hier kan het erg druk zijn.

Een Onvergetelijk Avontuur Aan de Middellandse Zee

Tel Aviv is niet zomaar een stad; het is een ervaring die al je zintuigen prikkelt. Het is een plek waar het verleden en heden harmonieus samenkomen, waar historische straten worden omlijst door moderne wolkenkrabbers, waar stranden en cultuur hand in hand gaan, en waar de smaken van de wereld samenkomen op je bord. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur, stranden, eten, of gewoon genieten van het leven, Tel Aviv heeft voor ieder wat wils. Dus pak je koffers en laat je meevoeren naar deze betoverende stad aan de Middellandse Zee, waar elke hoek en steegje een nieuw avontuur en een nieuwe ontdekking biedt.

Jaffa

Jaffa, ook bekend als Yafo, is een historische stad in Israël gelegen aan de Middellandse Zeekust, ten zuiden van Tel Aviv. Het is een van de oudste havens ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Geschiedenis: Jaffa heeft een indrukwekkende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het wordt genoemd in oude teksten, waaronder de Bijbel, waar het wordt geassocieerd met de legende van Jona en de walvis. Jaffa was ook een belangrijke havenstad tijdens de oudheid, en het heeft verschillende culturele invloeden ondergaan door de eeuwen heen, waaronder Fenicische, Griekse, Romeinse en Ottomaanse.

Oude stad: Het oude gedeelte van Jaffa is een doolhof van smalle straatjes en steegjes, omringd door oude stenen muren. Hier vind je historische bezienswaardigheden zoals de Kerk van Sint-Pieter, de Klokken- en Kanontoren en de Andromeda-rots.

Kunst en cultuur: Jaffa staat bekend om zijn bruisende kunst- en cultuurscene. De stad herbergt tal van kunstgalerijen, ateliers en ambachtswinkels, waar lokale kunstenaars hun werk exposeren en verkopen. Daarnaast worden er regelmatig culturele evenementen, tentoonstellingen en festivals georganiseerd.

Jaffa Haven: De haven van Jaffa is een schilderachtige plek waar je kunt wandelen langs de waterkant, genieten van verse visgerechten in de plaatselijke restaurants en de vissersboten kunt bewonderen die nog steeds actief zijn in de omgeving.

Diversiteit: Jaffa staat bekend om zijn culturele diversiteit. Het is de thuisbasis van Joodse, Arabische en christelijke gemeenschappen, wat bijdraagt aan de rijke culinaire en culturele scene van de stad. Je kunt er traditionele gerechten uit verschillende culturen proeven en lokale ambachten kopen.

Jaffa’s markten: De stad heeft levendige markten waar je allerlei producten kunt kopen, van vers fruit en groenten tot antiek en souvenirs. Een van de meest populaire markten is de Shuk Hapishpeshim, een vlooienmarkt waar je unieke vondsten kunt doen.

Strand: Jaffa ligt aan de kust en heeft prachtige stranden waar je kunt ontspannen, zwemmen en genieten van de zon. Het is ook een populaire bestemming voor surfers en watersportliefhebbers. Moderne ontwikkeling: Naast zijn historische charme heeft Jaffa ook moderne ontwikkelingen ondergaan, met trendy cafés, restaurants en boetieks die de stad een eigentijds tintje geven.

Al met al is Jaffa een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur, en het is een fascinerende bestemming voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Het biedt een mix van oude charme en moderne levendigheid die het een unieke plek maken om te verkennen in Israël.

Apollonia National Park

Het Apollonia National Park is de eerste stop, dit park tref je aan zo’n 16 km buiten Tel Aviv als je via de snelweg nummer 2 richting Haifa rijdt. Een erg leuk park echter als je ook een stop maakt in Caesarea dan zou je dit over kunnen slaan. Entree fee is beperkt en met een klein uurtje heb je alles gezien, prachtige uitzichten over de Middellandse zee.

Archeologisch park Caesarea

Net voordat je bij het Caesarea park aan komt, entree bij het Amfitheater, tref je nog een mooi aangelegde Israëlische begraafplaats aan. Mocht je er van houden, zeker even een kijkje nemen, de naam van deze begraafplaats is Caesarea Cemetery.

De overblijfselen die je in het park zult vinden dateren van de 3de eeuw v. Chr. tot de 13de eeuw na Chr., toen de kruisvaarders zich in de stad vestigden. Hierna is de stad door de Mammelukken verwoest. Het grootste aandeel aan de stad is geleverd door Herodes de Grote, die van Caeserea de hoofdstad van het land maakte. Een tweede belangrijke fase voor Caeserea breekt aan met de komst van de kruisvaarders. Zij maken van de stad een vestingstad door dikke muren en diepe grachten aan te leggen. Deze vestingwerken vormen vandaag de dag één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Caesarea. Verder maken ook het amfitheater en het hippodroom veel indruk. Andere ruïnes uit de tijd van Herodes zijn het paleis, de Romeinse baden en de oude haven. Bij de haven kun je een filmpje kijken over de geschiedenis van de stad, de Caeserea Experience. Even buiten de stad vind je nog resten van enkele aquaducten, die de watertoevoer naar Caeserea verzorgden. In de moderne stad vestigen zich tegenwoordig met name welgestelde Israëli’s. Hier kun je een bezoek brengen aan het Ralli Museum, waar je onder andere voorwerpen uit de tijd van Herodes vindt.

Haifa

Haifa, gelegen aan de Middellandse Zeekust van Israël, is een levendige en cultureel diverse stad die bekendstaat om haar adembenemende landschap, historische betekenis en bruisende atmosfeer. Deze havenstad, de derde grootste van Israël, biedt een boeiende mix van oude charme en moderne vooruitgang. Haifa staat ook bekend om haar culturele diversiteit, met een mix van Joodse, Arabische en christelijke gemeenschappen die harmonieus samenleven. Dit komt tot uiting in de culinaire scene, waar je kunt genieten van een breed scala aan heerlijke gerechten uit verschillende culturen. De stad herbergt ook enkele fascinerende historische bezienswaardigheden, zoals de oude binnenstad van Haifa, waar smalle steegjes, markten en traditionele architectuur de rijke geschiedenis van de stad weerspiegelen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, religie, natuurlijke schoonheid of gewoon wilt genieten van de ontspannen sfeer van een kuststad, Haifa biedt voor elk wat wils. Het is een bestemming die zeker indruk zal maken en je uitnodigt om haar unieke charme te ontdekken.

Baha’i Gardens

De bekendste bezienswaardigheid is de Baha’i Gardens. Op de top van de Carmelberg is de tempel gebouwd; vanaf hier lopen de tuinen door tot aan de voet van de berg. Het is een prachtig gezicht. Elke Baha’i aanhanger moet ten minste één maal in zijn leven naar de tempel zijn gelopen van beneden naar boven via de 1400 traptreden. Vanaf boven heb je een adembenemend uitzicht over Haifa. De tuinen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, bieden niet alleen een serene en spirituele ervaring, maar ook een panoramisch uitzicht over de stad en de oceaan. Locatie: Bahá’í Gardens 31001, Yefe Nof St 61, Haifa, Israël

Grot van Elijah en Stella Maris Klooster

Een andere heilige plaats is de grot van Elijah. Dit is de plaats waar de profeet Elijah zich heeft verscholen toen hij op de vlucht was voor Koning Ahab. De grot bevindt zich aan een weg die leidt naar het Stella Maris klooster. Het Stella Maris klooster wordt ook wel het klooster van Onze-Lieve-Vrouw genoemd. Dit is een karmelietenklooster uit de 19e eeuw. Als je beide wil bezoeken, is het aan te raden met de kabelbaan naar boven te gaan (prachtig uitzicht!). Je kan dan eerst het klooster en de bijbehorende kerk bezoeken. Vervolgens wandel je naar beneden richting de grot. Onderweg zie je ook nog een kapel. Overigens is deze kapel niet echt bijzonder, het doet tegenwoordig dienst als jongeren hangplaats. Pas dan ook goed op waar je loopt, want er kunnen glasscherven liggen. Locatie: Stella Maris Rd 100, Haifa, Israël

Megiddo National Park, op een half uurtje rijden van Haifa, neemt in de geschiedenis een belangrijke plaats in. Het was een centrale halteplaats langs de belangrijkste handelsroute van de oude wereld, die de landbrug van Kanaän doorkruiste om de verre uithoeken van de Vruchtbare Sikkel met elkaar te verbinden – Egypte in het zuiden en Mesopotamië in het noorden. Megiddo was een vesting die koning Salomo versterkt heeft. In de jaren dertig was Megiddo het paradepaardje van de toenmalige archeologen. Jarenlang meende men dat hier de paardenstallen van koning Salomo zich bevonden. Het blijkt nu dat het pakhuizen zijn uit de latere koningstijd.

Met twee andere bijbelse plaatsen Hazor en Beer Sheba is Megiddo in juli 2005 op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Megiddo bewaakte de belangrijkste “highway” van de antieke wereld, de Via Maris die Egypte met Mesopotamië verbond. Megiddo geeft unieke informatie over de cityplanning in de oudheid en de stad is verbonden met talloze grote figuren in de wereldgeschiedenis onder wie o.a. koning Salomo, koning Josia van Juda, de farao’s Tutmosis III, Sisak,, en Necho van Egypte en tenslotte de koningen Tiglat Pilzers III en Esarhadden van Assyrië.

Vanuit Megiddo rijden we naar Akko, autorit van zo’n 40 minuten. Onderweg kom je langs de gigantische Tsur Shalom Cemetery begraafplaats. Een stop en een kleine wandeling meer dan een klein ommetje wat je er voor moet maken, waard.

Akko is een oude stad welke beschreven is als UNESCO World Heritage site. Het oude stadscentrum is een heerlijke plek om lekker rond te slenteren. De vestingstad van Akko biedt een kijk in de geschiedenis. De stad werd ommuurd in de Kruisvaarders tijd. Gedurende haar lange geschiedenis is Akko door verschillende volkeren bewoond, maar het hoogtepunt van haar roemrijk verleden is ongetwijfeld de tijd van de Kruistochten. In het jaar 1104 veroverde Boudewijn de Eerste de stad, om zich van de zeehaven meester te maken. Hij versterkte haar en zij werd één van de belangrijkste steunpunten van het Latijnse Koninkrijk in Palestina.

Een nieuwe periode van welvaart brak aan. Akko was de haven voor alle Europeanen die naar het Heilige Land kwamen om het te bezoeken en daar te bidden of om er te vechten. Na de slag bij Hittin gaf de stad zich over aan Saladin. Twee jaar later belegerden de christenen de stad en heroverden haar na zware gevechten. Daar de Kruisvaarders niet in staat waren Jeruzalem opnieuw te veroveren, maakten zij Akko tot hun hoofdstad, waardoor Akko honderd jaar lang een periode van grote bloei doormaakte tot het jaar 1291. In dat jaar belegerde Sultan El Ashraf de stad met een leger van 200.000 man en kreeg hij de stad in handen. Het leger van de Sultan stak haar in brand en doodde bijna alle inwoners zonder genade. De val van Akko betekende het einde van het 200-jarige Kruisvaardersrijk in Palestina (1099-1291). Akko werd verwoest om het voor westelijke grootmachten onmogelijk te maken ooit nog voet te zetten in dit gebied.

Hier kunnen we de eerste Israeli op de foto krijgen en maken we echt een leuk praatje met de jeugd van Akko, die de stadmuren gebruiken om de zee in te jumpen op de meest spectaculaire manieren. We doen het ze zeker niet na.

Nazareth

Na het ontbijt in Haifa verlaten we deze schitterende stad, op naar Nazareth een historische stad, gelegen in de regio Galilea. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met het christendom vanwege zijn vermelding in de Bijbel als de geboorteplaats van Jezus Christus. Het moderne Nazareth is een bruisende stad met een diverse bevolking van verschillende religieuze en etnische achtergronden. Het staat bekend om zijn levendige markten, smalle straatjes en een mix van oude en moderne architectuur. Naast zijn religieuze betekenis heeft Nazareth ook een culturele kant. De stad organiseert regelmatig festivals en evenementen die de diversiteit van zijn inwoners weerspiegelen, en lokale kunstenaars en ambachtslieden dragen bij aan de unieke sfeer van de stad. Nazareth blijft een fascinerende bestemming voor pelgrims, toeristen en geschiedenisliefhebbers die de bijzondere mix van religie, cultuur en geschiedenis willen ervaren die deze stad te bieden heeft. Het blijft een plek waar het verleden en het heden samenkomen in een intrigerende smeltkroes.

De Basiliek van de Aankondiging is een prominente religieuze site in Nazareth en herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan de Maagd Maria volgens het christelijke geloof. Wij mochten ons gelukkig prijzen dat we er op een, niet drukke, zondag waren tegen de klok van 10.00 uur. We mochten dus de zondagmis bijwonen, aangezien de mis in het Hebreeuws gehouden word verlaten we gedurende de mis deze prachtige kerk.

In het midden van de 4e eeuw werd een schrijn gebouwd om de plaats waar volgens rooms-katholieke traditie de aartsengel Gabriël verscheen aan de Maagd Maria. In 383 werd aan vrouwe Egeria, een Spaanse pelgrim, een grot getoond waarin Maria zou hebben geleefd. Er was een altaar geplaatst. Dit was vermoedelijk de grootste grot van een grottencomplex dat in latere eeuwen bekend kwam te staan als de Grot van de Annunciatie. In 570 was er een kerk aanwezig. Uit deze periode stamt een Grieks mozaïek met de opdracht Voor Conon, diaken van Jeruzalem.

Kruisvaarders

In 1099 begon de tijd van de kruisvaarders. De kerk was een ruïne. In opdracht van de Normandische ridder Tancred, prins van Galilea, werd een nieuwe kathedraal gebouwd over de grot. Deze kathedraal was de grootste kerk die door de kruisvaarders werd gebouwd. In 1170 werd deze kerk beschadigd tijdens een aardbeving. Het  herstel van de kerk werd onderbroken toen de kruisvaarders werden verslagen in de Slag van Hittim en Nazareth verloren ging voor de kruisvaarders. Dankzij een serie verdragen bleef het voor pelgrims tot 1291 mogelijk om de Grotto te bezoeken. In 1291 viel Akko, de hoofdstad van de kruisvaarders, en werden de kruisvaarders uit het land verjaagd.

Franciscanen

In 1620 kocht de Orde van de Franciscanen met toestemming van de Druzische emir Fakr-a-Din de ruïnes van de Kruisvaarderskathedraal en de Grot. In 1730 stond de Ottomaanse sultan de orde toe een nieuwe kerk te bouwen en in 1877 werd die kerk vergroot. In 1955 werd de kerk afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe kerk: de Basiliek van de Aankondiging. Voordat de bouw werd gestart, werd de locatie uitgebreid archeologisch onderzocht door de Studium Biblicum Franciscanum (Jerusalem).

Zippori National Park

 Vanuit Nazareth is het zo’n 45 minuten rijden naar het Zippori National Park waar je de oude ruïnes kunt bezoeken. Zippori, ook wel het sieraad van Galilea genoemd, kun je in deze stad veel resten van vroeger terug vinden. De stad staat bekend om haar oude ruïnes en overblijfselen. De opgravingen in het oude Zippori, ook wel bekend als Sepphoris, hebben zich vandaag bewezen als een van de meest opwindende archeologische vindplaatsen in Galilea. De moderne opgraving, die halverwege de jaren tachtig werd gelanceerd, heeft de overblijfselen onthuld van een stad met een gemiddelde grootte die diende als regionale hoofdstad tijdens het Romeinse bewind. Klim naar de top van de Akropolis, het is niet moeilijk om de strategische ligging van de stad te begrijpen, met uitzicht op de uitgestrekte vallei van Bet Netofa. In feite is gesuggereerd dat de naam van de stad – Zippori – afkomstig is van het Hebreeuwse woord `tsipor ‘(vogel), omdat het spectaculaire uitzicht vanaf de heuvel, waardoor men het gevoel krijgt te vliegen.

Het demografische karakter van de stad was in de loop van de eeuwen meervoudig gevarieerd en de loyalistische gevoelens van de bewoners veranderden regelmatig en kleurrijk. Alexander Janneus van de Hasmone-dynastie stichtte de stad voor het eerst in de 1e eeuw en kwam later onder leiding van koning Herodes toen hij hem veroverde te midden van een razende sneeuwstorm nadat de meeste bewoners waren gevlucht. Toen Herodes stierf, namen de lokale bewoners de wapens tegen zijn legers op om te voorkomen dat ze onder de controle van de Herodes blijven, maar hun opstand werd verpletterd en veel schade aangericht aan de stad. Herodes veegde het stof af, raapte de stukken op en herbouwde Sepphoris en noemde het ‘Autocratoris’. De inwoners van de stad brachten hun loyaliteit geleidelijk over naar de Romeinen en toen de joodse opstand uitbrak in 66 n.Chr. Opende de Sepphorians hun poorten en gaven zich over aan Vespasianus om hun stad te redden.

Toen de Tempel echter werd verwoest en Jeruzalem in puin lag, vluchtten veel Joden naar het noorden naar Galilea. Een aanzienlijk aantal van hen vestigde zich in Zippori, zodat de bevolking van de stad erg gemengd werd. In feite was Zippori na de revolutie de belangrijkste Joodse stad in Galilea, die zelfs diende als de zetel van het Joodse Hooggerechtshof, of Sanhedrin, in het begin van de 3e eeuw. Veel van wat tijdens de opgravingen is ontdekt, getuigt van de zeer hoge kwaliteit van Zippori door de eeuwen heen, waaronder een Romeins theater, een Joodse woonwijk, rituele baden, kerken en vele, vele mozaïeken. Locatie: Zippori National Park ligt langs Rt. 79, tussen knooppunt Nazareth en HaMovil.

Tiberias

Tiberias ligt ten westen van het Meer van Galilea. Dit zijn beide heilige plaatsen. Het meer is met name bekend omdat dit het meer is waar volgens de bijbel Jezus over het water heen zou zijn gelopen. Langs het meer liggen vele plaatsen die een belangrijke rol zouden hebben gespeeld in het leven van Jezus. Daarnaast is Tiberias één van de heilige steden in het Jodendom vanwege de vele graven van zogeheten tzadiks (religieuze figuren) en de hete bronnen. Tiberias trekt heden ten dage niet alleen gelovigen maar ook toeristen aan, die op zoek zijn naar verkoeling in de zomer.

Waar het allemaal om draait in Tiberias is natuurlijk het Meer van Galilea. Het is mogelijk om in het meer te zwemmen. Langs het meer zijn er allemaal (kiezel)stranden maar helaas zijn de meeste stranden (illegaal) geprivatiseerd. Dit betekent dat je zal moeten betalen om alleen al het strand te mogen betreden of een hotelgast moet zijn om ‘gratis’ gebruik te maken van het privéstrand van het hotel. Een strand waarvoor je niet hoeft te betalen is Music Beach. Dit ligt aan de rand van de boulevard nabij St. Peters Church. Voor dit strand hoef je alleen te betalen als je een bedje, een stoel of een parasol wilt gebruiken. Wellicht dat buiten Tiberias minder stranden geprivatiseerd zijn, maar in Tiberias is dit haast je enige keuze. Er is aangegeven door middel van lijnen waar je mag zwemmen. Pas op! De vissen bijten en waterschoenen zijn aan te raden vanwege de vele stenen.

St. Peters Church is gratis te bezichtigen in de ochtend en in de late middag. Het was voorheen van de christenen maar later hebben moslims het omgetoverd in een moskee. Aan de andere kant van de boulevard vind je de oude stadsmuur en een Grieks-Orthodoxe kerk. Langs de boulevard is in het Marine Center ook de Galilee Experience te zien. Dit is een film waarin je kennis maakt met de geschiedenis van het Meer van Galilee en Tiberias. De film is beschikbaar in 12 talen en kost ongeveer 20 NIS.

Tiberias staat bekend om de vele graven van een aantal belangrijke Joodse tzadiks. Deze graven liggen aan de rand van het centrum en zijn veelal per voet te bereiken. O.a. Rabbi Mosh Ben Maimon (rabbijn en filosoof waardoor het Jodendom grotendeels is beïnvloed), Rabbi Meir Ba’al Hanes (rabbijn in de 1e eeuw), Rabbi Akiva (joods geleerde in de 1e eeuw) en zijn vrouw Rachel liggen in Tiberias begraven. De graven liggen niet bij elkaar maar verspreid rondom de oude stad. Ongeveer twee kilometer buiten het oude centrum ligt Hammat Terveya National Park. Het park is vooral bekend vanwege de hete bronnen. Dit was een belangrijke badplaats in de tijd van de Romeinen. Het badhuis is heden ten dage een museum, maar het is ook mogelijk zelf te genieten van de spa & health faciliteiten. Erg bijzonder echter met de temperaturen die in Israël heersen, slaan wij deze hete bronnen lekker over.

Wij hebben het geluk en de pech dat we met Yom Kippur in Tiberias verblijven, hetgeen wil zeggen: Alles dicht en van 19.00 uur tot 19.00 uur geen auto rijden. Snel nog even wat eten inslaan dus want alle restaurants zijn dicht en de gehele stad zit op slot.

Yom Kippur

Yom Kippur, ook wel bekend als de Grote Verzoendag, is een belangrijke Joodse feestdag die als de meest heilige dag in het Joodse religieuze jaar wordt beschouwd. De viering van Yom Kippur valt op de tiende dag van de Hebreeuwse maand Tisjrei, meestal in september of oktober volgens de Gregoriaanse kalender. Het is een dag van boetedoening, gebed en vasten voor Joden over de hele wereld. Tijdens Yom Kippur komen Joden samen in synagogen om te bidden en zich te bezinnen op hun zonden en fouten van het afgelopen jaar. Ze vragen vergeving aan God en streven ernaar om spirituele reiniging en vernieuwing te bereiken. Het vasten is een centraal kenmerk van deze dag en duurt ongeveer 25 uur, van zonsondergang op de vooravond van Yom Kippur tot zonsondergang op de feestdag zelf. Het is gebruikelijk om zich te onthouden van eten, drinken, baden en andere fysieke genoegens tijdens deze periode.

Tijdens Yom Kippur worden specifieke gebeden en liturgische lezingen gereciteerd, waaronder het boek Jona, dat wordt gelezen om te herinneren aan het belang van berouw en Gods barmhartigheid. Witte kleding wordt vaak gedragen als een teken van zuiverheid en nederigheid. Yom Kippur markeert het einde van de Tien Dagen van Inkeer, die beginnen met Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar. Het is een tijd van introspectie, vergeving en verzoening, zowel met God als met medemensen. Na Yom Kippur wordt het geloofd dat iemands zonden vergeven zijn en dat men met een schone lei aan het nieuwe jaar kan beginnen. Het is een diepgaande en emotionele dag voor de Joodse gemeenschap en wordt met grote toewijding en sereniteit gevierd. Op deze dag is het gebruikelijk dat de auto thuis blijft, zo lijkt Tiberias van het ene op het andere moment te veranderen in een spookstad met lege straten e.d. Echt alles maar dan ook alles is dicht, gelukkig hebben we tijdig nog een open supermarkt kunnen vinden om voor twee dagen eten in te slaan.

Sea of Galilee

De Zee van Galilea, ook wel bekend als het Meer van Tiberias, is een prachtig en historisch belangrijk waterlichaam gelegen in het noorden van Israël. Het is het grootste zoetwatermeer van Israël en speelt een belangrijke rol in zowel de natuurlijke schoonheid van de regio als in religieuze en historische verhalen. Een van de meest bekende verhalen is het wonder van Jezus die over het water loopt, dat wordt beschreven in de evangeliën van Matteüs (Matteüs 14:22-33), Marcus (Marcus 6:45-52) en Johannes (Johannes 6:16-21).

In dit verhaal wordt verteld hoe Jezus zijn discipelen opdraagt om in een boot de Zee van Galilea over te steken, terwijl Hijzelf op een bergtop achterblijft om te bidden. Tijdens de nacht wordt de boot door een storm geteisterd. Toen de discipelen bang waren dat ze zouden zinken, kwam Jezus over het water naar hen toe lopen. Petrus vraagt Jezus om over het water naar hem toe te komen, en Jezus staat hem dat toe. Petrus loopt eveneens over het water, maar begint te zinken wanneer hij zijn vertrouwen verliest en Jezus redt hem.

De Zee van Galilea is niet alleen een toeristische attractie vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege de vele recreatieve activiteiten die hier worden aangeboden. Mensen komen hier om te vissen, te zwemmen en te genieten van boottochten op het heldere water. Het meer is ook van groot ecologisch belang, omdat het dient als een bron van zoetwater voor de omliggende regio.

En natuurlijk hebben wij ook geprobeerd over het water te lopen maar helaas zakte wij compleet door het water. We zijn dan ook (nog) geen heilige dus misschien verklaart dat het een en ander. Na een dagje door de hitte zonder wind fietsen, berg op en af, was het wel heerlijk om dit heilige water even op te zoeken, plons.

Capernaum

De stad Capernaum (Kefar Nahum, Kafarnaum) wordt regelmatig in het Nieuwe Testament genoemd. Toen Jezus Nazareth verlaten had trok hij met grote regelmaat naar dit vissersdorp aan de oever van het Meer van Galilea. Hij logeerde meestal in het huis van Petrus, waarvan men de resten heeft teruggevonden. Voorts kunt u hier de synagoge van het stadje bezichtigen. Gevonden munten tonen aan dat het stadje al in de 2e eeuw v. Chr. bestond; in die tijd lag het aan de karavaanroute naar Syrië. Vandaar dat er ten tijde van Jezus een Romeins legioen lag en men er tol hief. Jezus onderwees er in de synagoge; genas er zieken, verlamden en bezetenen; hield er een toespraak waarin Hij vertelde: ‘Ik ben het brood des levens’, waaruit later de eucharistie ontstond; en bracht hier op het meer de wind tot bedaren.

Jezus ontmoette in Capernaum de tollenaar Mattheüs. Mattheüs was een van de 12 apostelen die door Jezus werd geroepen. Zijn roeping wordt beschreven in het gelijknamige bijbelboek in het Nieuwe Testament, hoofdstuk 9:9: “Toen Jezus van daar verder ging, zag hij bij het tolhuis een man zitten die Mattheüs heette, en hij zei tegen hem: ‘volg mij’.” Hij wordt traditioneel gezien als de schrijver van het Evangelie naar Mattheüs. Ook andere apostelen werden volgens het Nieuwe Testament in Capernaum geboren, waaronder de broers Simon Petrus en Andreas, en de broers Jacobus en Johannes.

In de 7e eeuw verwoestte een moslimleger het stadje en sindsdien bleef het onbewoond. Het eerste onderzoek naar de ruïnes werd al in 1841 gedaan door Robinson, 53 jaar later gevolgd door G. Baldi die het terrein kocht. Vervolgens gaf G. Baldi de franciscanen toestemming om er een klooster te bouwen, er bomen te planten en het moeras droog te leggen. Sindsdien is er veel onderzoek verricht.

In 1976 begon men met de reconstructie van de synagoge. Dit is niet de synagoge waarin Jezus zijn leerlingen onderrichtte, want het gebouw stamt uit de 4e eeuw n. Chr. Het is wel mogelijk dat deze synagoge van kalksteen gebouwd is op de plaats waar de oorspronkelijke synagoge stond. De synagoge is gebouwd in Grieks-Romeinse stijl en heeft een grondvlak van 24 bij 19 m. Het middenschip werd gesteund door 16 zuilen, waarvan een aantal nog recht overeind staan.

In het huis van Petrus, gebouwd in de 1e eeuw v. Chr., heeft men in de 5e eeuw n. Chr. een mozaïekvloer gelegd in de kamer waarvan men aannam dat Jezus er tijdens zijn bezoeken aan het vissersdorp logeerde. Voorts bouwde men een achthoekige Byzantijnse kerk over het voormalige huis van Petrus. De kerk zweeft als het ware boven het huis van Petrus. Door de glazen vloer in het midden van de kerk heeft u zicht op de resten van het huis van Petrus. De vele fundamenten die u rondom de synagoge ziet liggen zijn van woonhuizen. Op het opgravingsterrein kunt u verder allerlei historische voorwerpen bezichtigen, zoals mozaïeken, bouwornamenten, zuilen met opschriften, een fries met een davidster, een afbeelding van een zevenarmige kandelaar, een oliepers en een graanmolen.

Eveneens bezienswaardig is de Grieks-Orthodoxe kerk. De witgekalkte kerk met zijn rode bolvormige daken bezit in zijn interieur fraaie schilderingen en iconen. Deze kerke ligt op een afstand van ongeveer 400 meter van de synagoge.

Safed

Vanuit Capernaum rijden we omhoog naar Safed, dit is dé plek waar fysiek en mystiek samen komen. Safed wordt in de Talmoed genoemd als één van de vier heilige steden en de vele synagogen van de stad getuigen van deze status. Safed is behalve een belangrijk religieus centrum ook de hoogstgelegen stad van Israël. Safed ligt ruim 800 meter boven zeeniveau en verschaft daarmee prachtig uitzicht op onder andere het meer van Galilea. De strategisch gunstige ligging bracht de kruisvaarders er in de 12e eeuw toe hier een vestingstad te bouwen. Resten van deze stad vind je bij de Citadel, op een heuvel in het centrum. Ten westen hiervan bevinden zich de vele synagogen. Vanaf de 16de eeuw vestigden veel kabbalisten zich in Safed en ook vandaag de dag is het joodse religieuze leven niet uit de stad weg te denken. Tot de meest interessante synagogen behoren de Ha’Ari synagoog van de asjkenazische joden, de Hakel Tapuhin synagoog en de Yossie Bennea synagoog. Niet overal staan de Joden klaar om voor je camera te gaan staan, hier waren we bij een Synagoog waar fotograferen geen enkel probleem was, dus even de camera en onze vriendelijke lach zijn werk laten doen.

 Beth Alpha Synagoge

De oude synagoge van Beth Alpha, gedateerde tot de Byzantijnse periode, was een groot gebouw. De gehele vloer was bedekt met prachtige kleurrijke mozaïek.  De mozaïekvloer, die zeer goed bewaard is gebleven, bevat een Zodiac, joodse rituele objecten en de ark, twee inscripties in het Grieks en Aramees, geometrische patronen en de iconen van dieren, vogels, planten en vruchten én een scène uit het bijbelse verhaal van de binding van Izaäk. De oude synagoge is gevestigd in een moderne structuur die werd gebouwd om de vloer te beschermen. Deze is open voor publiek, een leuke film in de Synagoge geeft een goed beeld uit de tijd van het ontstaan.

Dode Zee

We maken onze weg op naar de Dode Zee. We hebben goed navraag gedaan en het is mogelijk om via de Westelijke Jordaanoever te rijden (weg nummer 90), Palestijns grondgebied echter de snelwegen zijn in het bezit van de Israëliërs.  Kennelijk veilig dus we besluiten om het te doen. Dit gebied komt in de regel niet altijd even positief in het nieuws vandaar onze voorzichtigheid. Bij de eerste controle post staan voldoende zwaar bewapende militairen, dat zegt al genoeg. We mogen gewoon doorrijden en er rijden voldoende Israëlische kentekenplaten rond. Valt wel op dat er veel gebieden zijn die met grote en dubbele hekwerken zijn afgezet, de omgeving en de weg zijn duidelijk gescheiden. Daarbij patrouilleren er diverse militaire voortuigen over de weg, het gebied wordt duidelijk goed bewaakt. Stoppen en afdraaien is afgeraden dus doen we niet maar doet ook helemaal niemand. Wandelaars en fietsers zie je al helemaal niet. Bij de tweede controlepost, we verlaten de Westelijke Jordaanoever weer, we worden aangehouden maar mogen snel weer doorrijden. Toch een bijzondere en indrukwekkende ervaring!

Inmiddels hebben we de Dode Zee in beeld gekregen, een water met heel veel zout en tevens het laagste punt op aarde! Dode zee ligt op 429 meter onder zeeniveau en telt een oppervlakte van 1.020 km2. Op naar onze eindbestemming Ein Gedi. Ein Gedi is een natuurgebied gelegen naast de Dode Zee in de Judean Woestijn. Het ligt op korte afstand van Jeruzalem af en is een van de beste wandelgebieden van Israël.

Masada National Park

Masada is één van de meest bezochte plekken van Israël en waarom dat zo is, merk je wel zodra deze natuurlijke vesting in zicht komt. In de woestijn van Judea vlak bij de Dode Zee rijst een prachtige, indrukwekkende rots op. De hellingen zijn steil en de top is vlak. De natuur heeft hier een ideale schuilplaats geschapen, een ultieme plek om een fort te bouwen en dat is precies wat Herodes de Grote, die van 37 tot 4 v. Chr. koning van Judea was, deed. Op de rots liggen de resten van de paleizen van Herodes met daaromheen Romeinse vestingwerken, die tot de mooiste en best bewaarde van hun soort behoren. In het noorden van Masada vind je de overblijfselen van het noordelijk paleis, dat waarschijnlijk de privéwoning van de koning was. Het is over drie terrassen verdeeld. In het westen ligt het westelijk paleis, dat het officiële, ceremoniële paleis vormde. De vestingmuur van Masada is 1400 meter lang en vier meter breed. Eigenlijk bestaat de muur uit twee parallel gelegen muren waar tussenin diverse vertrekken gebouwd zijn. Het vestingwerk telt 27 torens en drie toegangspoorten. Op de rots zijn verder de resten van een synagoge en een Byzantijnse kerk te vinden. Masada staat vooral bekend om het verhaal van de Zeloten, die hier in 70 na Chr. een dappere strijd tegen de Romeinen voerden. Toen ze uiteindelijk inzagen dat hun kansen hopeloos waren hebben alle Zeloten op twee na zelfmoord gepleegd.

Je kan op twee manieren op de top van Masada komen:

  • Je kunt naar boven lopen. Je loopt dan de bekende Snake Path. Dit kan enkel in de ochtend tussen 08:00 en 10:00 uur in verband met de hitte in de middag. De beste tijd om naar boven te lopen in vóór zonsopkomst, bovenop staat u een fantastisch uitzicht te wachten!
  • Je kunt met de kabelbaan naar boven. Wanneer je met de kabelbaan naar de top gaat ben je daar in een kleine 4 minuten! De kabelbaan is de laagste kabelbaan op aarde. Check wel even de actuele openingstijden zodat je niet aan de “gesloten deur komt”.

Ein Bokek Beach

Zwemmen cq drijven in de Dode Zee is niet overal toegestaan, ga ook niet zomaar ergens het water in want het is beschermd gebied en ten strengste verboden. In het Zuiden tref je Ein Bokek Beach aan, hier kun je het zeezout proeven. En als je bedenkt dat je op de bodem over kiezelstenen loopt, het zijn zoutkorrels.

Ein Gedi

Het National Park Ein Gedi kent een prachtige omgeving. We overnachten hier midden in de Botanische tuinen, prachtig aangelegde omgeving, restaurants, zwembad, spa e.d. van en voor ieder wat wils. Met name de gigantisch gave uitzichten spreken ons enorm aan. Een unieke omgeving op enkele meters van de Dode Zee.

Vanuit Ein Gedia naar Mitzpe Ramon, oftewel rijden dwars door de woestijn. Groene vergezichten verruilen zich voor prachtige zand- en steenformaties. Van 429 meter beneden zeeniveau (Dode Zee) naar zo’n 900 meter boven zeeniveau in Mitzpe Ramon. Na elke bocht duiken er weer nieuwe en schitterende vergezichten op. Genieten…

Mitzpe Ramon

De stad Mitzpe Ramon ligt aan de rand van de Ramon-krater in de Negev-woestijn van Zuid-Israël. Als stad met zo’n 5.000 inwoners, heeft het in Israël een reputatie als ‘stoffig’ op weg naar het zuiden richting Eilat. De afgelopen jaren heeft Mitzpe Ramon een renaissance meegemaakt met veel nieuwe, innovatieve en unieke toeristische bedrijven en attracties, in en rondom de stad. Er zijn ook tal van spannende tours die de Negev-woestijn van Mitzpe Ramon doen laten verkennen. Mitzpe Ramon ligt op de noordelijke kliffen van de unieke en magische Ramon-krater en is de beste plek om te verblijven als je de makhtesh, de wandeltocht of fietstocht wilt verkennen. Of natuurlijk de natuur en wilde dieren wilt verkennen. Het is ook de perfecte plek om een jeeptour door de Ramon-krater te maken, iets wat wij doen met een zeer leuke gids. Boeiende en interessante informatie over de ongekend bijzondere omgeving. We Wadi Ramon in en wordt er uitgelegd wat er te zien is. De reis naar de krater is een prachtige ervaring met veel uitzichtpunten onderweg.

Binnen Mitzpe Ramon is het onlangs geopende Ramon Crater Mitzpe Ramon bezoekerscentrum dat het geologische verhaal vertelt van de vorming van de makhtesh, de grootste landvorm van zijn soort in de wereld. Als onderdeel van de tentoonstelling is het Ilan Ramon Memorial. Het verhaal van de eerste astronaut van Israël, Ilan Ramon, die stierf in de Colombia-ramp van 2003, en hield van de Ramon-krater en het omliggende woestijngebied. In het noorden van de stad is het Mitzpe Ramon Spice Quarter in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld, met oude hangars en magazijnen omgebouwd tot culturele en toeristische bedrijven. Onder de bedrijven hier is Hadassar , een café en een showcase van de vele natuurlijke producten die worden geproduceerd op boerderijen in de Negev. Tegenover Hadasaar staat de Adama Dance Company , een internationale dansgroep als geen ander, die meer dan 10 jaar geleden verhuisde naar Mitzpe Ramon uit Tel Aviv en vandaag nationaal en internationaal toert, en ook het hele jaar door grote festivals organiseert. Ten westen van Mitzpe Ramon ligt de Alpaca Farm , een van Israëls meest indrukwekkende successen voor dieren in het wild, waardoor Zuid-Amerikaanse dieren in de woestijn leven.

Het Ein Avdat National Park ligt aan beiden kanten van het ravijn Nahal Zin, in het noordelijke deel van de Avedat Heights. Deze bergen liggen ongeveer 400 – 600 meter boven zeespiegel. Men denkt dat de kloof ongeveer 45.000 jaar geleden gevormd is door natuurlijke erosie van water. Ein Avdat is een van de mooiste nationale parken in Israël. Het prachtige landschap in de Negev Desert leent zich perfect voor wandelingen en panoramische uitzichten.

Het nationaal park heeft twee ingangen: een bij Midreshat Ben Gurion, en een 5 km zuidwaards. Voor het meest spectaculaire uitzicht ga je naar de zuidelijke ingang. Vanuit hier heb je een panoramisch uitzicht over de kloof, sla dit punt zeker niet over. Bij de noordelijke ingang bevindt zich een parkeerplaats. Vanuit hier zijn twee wandelingen mogelijk.

Korte wandeling (1 – 2 uur)
Het beginpunt van de korte wandeling is de parkeerplaats van Ein Avdat. Hier bevinden zich de lagere waterplassen. Vanuit hier is er één route door het park naar de waterval. Dit is het eindpunt van de kloof, je loopt vervolgens dezelfde route terug naar de parkeerplaats.

Lange wandeling (2 – 3 uur)
Wanneer je de lange wandeling gaat maken loop je van de noordelijke ingang naar de zuidelijke ingang van Ein Avdat. Het beginpunt is de parkeerplaats. Via de lagere waterplassen loop je naar de waterval. Hier loopt een pad omhoog naar het uitzichtpunt. Dit is een korte maar steile wandeling naar de top van de kloof. Let op: wanneer je deze wandeling gaat maken, parkeer je de auto bij de noordelijke ingang van het park. Het eindpunt van deze wandeling is de zuidelijke ingang. Je kunt terug lopen naar de noordelijke ingang, echter dit is een flinke wandeling. Je kunt het beste iemand regelen die je ophaalt bij de zuidelijke ingang en je terugbrengt naar de auto.

Onderweg vanuit Mitzpe Ramon naar de woestijnstad Be’er Sheva kom je op diverse plaatsen leuke en kleine bedoeïendorpjes tegen, een totaal ander leven dan in de stad. Oogt wat rommelig en minder ontwikkeld, daardoor zeker niet minder mooi om te zien.

Be’er Sheva

Be’er Sheva is de hoofdstad van de Negev-regio van Israël, een woestijnstad die dienst doet als toegangspoort tot deze regio. Be’er Sheva staat over het algemeen niet op de agenda’s van veel toeristen naar Israël, en is daarom enigszins van de gebaande paden. Er zijn een aantal interessante en unieke dingen te doen in Be’er Sheva, een oude stad die dateert uit bijbelse tijden, waaronder de oude Turkse stad, de enige geplande Ottomaanse stad in de regio, het Turkse treinstation en de bedoeïenenmarkt, evenals het nabijgelegen Tel Be’er Sheba, dat is de archeologische overblijfselen van de oude stad en UNESCO-werelderfgoed.

De oude Turkse stad Be’er Sheva is de enige stad die door de Ottomanen werd gebouwd tijdens hun heerschappij over het land, en vandaag bevat interessante overblijfselen van deze periode, waaronder het huis van de gouverneur, dat het huis en kantoor was van de eerste gouverneur van de stad, gebouwd in 1906 en vandaag de thuisbasis van het Negev Museum of Art. De oude stad herbergt ook de eerste moskee van de stad, ook gebouwd in 1906, het Turkse treinstation gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, en nog veel meer gebouwen en straten die het toneel van het leven in de stad en vele andere steden onder de Ottomaanse heerschappij bepalen.

De bedoeïenemarkt is een beroemde bezienswaardigheid in Be’er Sheva, een wekelijkse gelegenheid die plaatsvindt op donderdagen sinds 1905, waarin Bedoeïenen uit de naburige dorpen verschillende authentieke bedoeïenenwaren komen verkopen, zoals koperproducten, glaswerk, sieraden, geweven handwerk zoals tapijten en meer, evenals moderne kraampjes met kleding, schoeisel en eten, zoals je op elke andere markt zou vinden. De bedoeïenenmarkt is relatief uniek, een levendige en kleurrijke markt die interessant is om te bezoeken als je in de stad bent. Aan de rand van Be’er Sheva ligt het Israel Air Force Museum , dat een bezoekje waard is als je geïnteresseerd bent in de luchtvaart.

Een stad waar ontzettend veel te zien is, het kan het lastig zijn om keuzes te maken. Een dagje op pad met een gids is echt een aanrader, niet alleen om alle highlights mee te pikken maar zeker ook om de benodigde achtergrond informatie mee te krijgen. Never Stop Travelling kan een gids voor je regelen, we hebben goede lokale contacten, meerdere talen mogelijk.

De oude stad van Jeruzalem is een van de meest intense plaatsen op aarde! In het hart van de joodse, islamitische en christelijke religies, is dit ommuurde gebied van een kilometer in het centrum van Jeruzalem niet te missen. De oude stad is de thuisbasis van de westelijke muur (Klaagmuur en in het Hebreeuws ‘Kotel’). Dit is de laatst overgebleven muur van wat de Joodse Tempel was en is vandaag de heiligste plaats ter wereld voor Joden. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we tijdens Shabbat bij de Westelijke Tempelmuur zijn, een groot Joods feest en iedereen is uitgedost met prachtige kleding. Bezoek je de Western Wall, let dan wel op dat mannen en vrouwen een apart gebied hebben om te bidden.

In de Joodse wijk, bijvoorbeeld, zijn de smalle steegjes omzoomd door de huizen van ultraorthodoxe (Haredi) joodse gezinnen en Yeshivas (scholen voor Torahstudie). Wandelen en observeren van de inwoners van de Joodse wijk die haast hebben met hun dagelijks leven, of het nu gaat om tienerstudenten in de Yeshivas die hier vaak zijn over de hele wereld, kinderen als ze met school lopen tussen de lessen, of de mannen, als ze rondrennen tussen plaatsen van aanbidding en de Westelijke Muur. De smalle steegjes van het Joodse Kwartier openen zich als je de muur zelf bereikt. In tijden van Joods feest kan de muur overvol zijn en het observeren van de toeristen die naast de dagelijkse gebeden poetsen, is een interessant gezicht. Iedereen kan naar de muur gaan, hoewel mannen en vrouwen gescheiden ruimtes hebben en mannen hun hoofd moeten bedekken (er zijn papieren keppels beschikbaar) en vrouwen dragen bescheiden kleding. Het is gebruikelijk om een klein gebed op een stuk papier te plaatsen binnen een spleet op de muur.

Boven de Westelijke Muur ligt de Rotskoepel van belang voor moslims als de plek waar de profeet Mohammed naar de hemel is gestegen. De oude stad van Jeruzalem is verdeeld in vier delen; De Joodse wijk, de Armeense wijk, de christelijke wijk en de moslimwijk. De Al-Aqsa moskee is gelegen op de bekende Tempelberg. De moskee is hier gelegen samen met de opvallende gouden rotskoepel en valt qua ”uitzicht” wat in het niets, maar qua importantie overtreft de moskee de Rotskoepel. De Al-Aqsa moskee is de derde heilige plaats van de Islam. De Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina zijn nog heiliger. Als niet-moslim is het onmogelijk de Al-Aqsa moskee te betreden. Je kan wel de Tempelberg betreden maar let op: de Tempelberg is voor niet-moslims alleen maar te bezoeken op de volgende tijden:

– zomer: april t/m september: 8:30-10:30 en 13:30-14:30 uur
– winter: oktober t/m maart: 07:30-10:30 en 12:30-13:30 uur
De Tempelberg is gesloten voor toeristen op vrijdag, zaterdag en tijdens islamitische feestdagen. Ook kan de Tempelberg zonder kennisgeving gesloten worden. We raden je aan om circa 1 uur van te voren te gaan, de wachtrijen kunnen namelijk met name tijdens het hoogseizoen lang zijn en er worden slechts een beperkt aantal mensen binnen.

Op slechts een paar minuten lopen, ligt de kerk van het graf, waar sommigen geloven dat Jezus gekruisigd en begraven was. De ommuurde stad wordt betreden door één van de zeven toegangspoorten, de drukste voor toeristen de Jaffapoort is, waarachter zich het Tower of David Museum bevindt.

De Moslimwijk is een enorm contrast met de Joodse wijk. De straten zijn drukker, drukker, met verkopers, vooral in de beroemde Souq die alle soorten producten verkoopt. In tegenstelling tot de andere wijken waar winkels over het algemeen religieuze of toeristisch aantrekkelijke producten verkopen, is hier de Souq letterlijk een oud winkelcentrum in de 21e eeuw waar men hun ruilvaardigheden kan oefenen en bijna alles wat denkbaar is te kopen. Net als in de Joodse wijk, en de rest van de oude stad, zwerven toeristen door de straten van het islamitische kwartiervind het moeilijk om je voor te stellen hoe de lokale bevolking bezig is met hun dagelijkse bezigheden. De stad wordt goed bewaakt door militaire en politie en er zijn diverse controleposten als je van de ene naar de andere wijk toe loopt. Gevaarlijk? Zeer zeker niet maar de orde wordt wel goed in de gaten gehouden.

Verder naar de Christelijke wijk van de oude stad van Jeruzalem, is er nog een andere verandering. Thuisbasis van ongeveer 40 heilige plaatsen voor christenen, in de straten hier zie je priesters en pelgrims van over de hele wereld. Deze wijk werd gebouwd rond de Kerk van het Heilig Graf waar Jezus zou zijn gekruisigd en begraven. Binnen dit stukje onroerend goed is zelfs de kerk verdeeld, met verschillende delen gecontroleerd door verschillende christelijke sekten, wat betekent dat er vaak meningsverschillen zijn over onderhoud en sommige delen in slechte staat verkeren. We bezoeken tevens de Grafkerk van de Heilige maagd Maria en de locatie waar jezus zijn laatste avondmaal heeft gehouden, bekende verhalen uit de bijbel.

Het kleinste kwart van de oude stad is de Armeense wijk. Dit gebied herbergt zo’n 2500 Armeniërs, een oude gemeenschap die hier al meer dan 2000 jaar woont. De Via Dolorosa (sinds 1250) is de weg, die Jezus zou zijn gegaan, toen Hij Zijn Kruis droeg, van de plaats der veroordeling door Pontius Pilatus naar de heuvel Calvarie of Golgotha, waar Hij gekruisigd en begraven werd. De gebeurtenissen, die op deze lijdensweg plaatsvonden, worden door de Rooms-Katholieke kerk in 14 staties herdacht, waarvan er negen gebaseerd zijn op het Evangelie en vijf op de overlevering. De eerste twee bevinden zich binnen de burcht Antonia, zeven in de straten en de laatste vijf binnen de kerk van het Heilige Graf. Elk jaar met Pasen biedt de grote hoeveelheid nauwe stegen in de oude stad van Jeruzalem, een schouwspel van indrukwekkende, vrome godsdienstigheid: duizenden gelovigen volgen de lijdensweg van Christus langs de veertien staties van het gerechtshof (bij de St.-Stefanuspoort tot bij de kruisigingsplaats Golgotha (Heilige-Grafkerk). De sterkste mannen dragen een houten kruis.

Zeker ook een aanrader is een wandeltocht over de stadsmuren van de stad, je ziet de stad dan van een geheel andere zijde. Kaartje kun je kopen nabij de Jaffa Gate. Let wel op, de tocht is in twee delen want bij de Damascus Gate ga je er weer vanaf en dan pik je het laatste gedeelte van je wandeling weer op in de Joodse wijk. Entree zit rond de € 6,50 p.p.

Wandelend door de straten van zo’n schitterende stad pik je natuurlijk continu mooie beelden op, onze camera staat niet stil. Onderstaande plaatsjes is slechts een klein greepje uit ons fotobestand van Jeruzalem.

Wat zeker niet mag ontbreken is een zonsondergang achter de stad, vanuit de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn diverse leuke viewpoints, het kan daar druk zijn dus zorg dat je er op tijd bent. Op de Olijfberg liggen duizenden Joden begraven, je kijkt vanuit de begraafplaats schitterende weg over de stad, echte aanrader.

Jeruzalem is in het verleden erg vaak verwoest, bij de wederopbouw werd en telkens gebouwd op de oude stadsresten. De huidige stad is dus gebouwd op de stad van de stad, van de stad, van de stad enz enz. In vroegere tijden lag de stad dus een stuk lager. Bij diverse bouwwerken is nog duidelijk zichtbaar dat de stad is doorgebouwd op resten uit het verleden. Daarbij zijn er nog diverse tunnels te bewandelen waar je door de stad van “vroeger” loopt. Ze kun je dus ondergronds van de ene wijk naar de andere komen.

Door de jaren heen is koning David altijd een legendarisch personage geweest dat de aandacht heeft getrokken van veel schilders, beeldhouwers en dichters. Nu maakt hij een comeback naar zijn eigen stad met een lichtspektakel. De show wordt na zonsondergang geprojecteerd op de muren van de citadel en belooft een once-in-a-lifetime ervaring. Met deze verbluffende show biedt het Tower of David Museum een nieuw, modern en artistiek perspectief op het bijbelse verhaal van de beroemdste koning uit de geschiedenis. De show is dagelijks en vindt buiten plaats. Hiervoor moet je overdag kaartjes kopen. Bij extreem weer gaat de show natuurlijk niet door. Kijk HIER voor meer info en tickets.

Mahane Yehuda Market

Wil je wat anders zijn van Jeruzalem dan alleen The Old City dan is Jaffa Street en de Mahane Yehuda Market zeer zeker een aanrader. In het hart van Jeruzalem schittert een levendige bazaar die de zintuigen prikkelt en bezoekers betovert met zijn kleuren, geuren en bruisende sfeer: de Mahane Yehuda Markt, ook wel liefkozend ‘The Shuk’ genoemd. Dit marktjuweel is niet zomaar een plek om boodschappen te doen; het is een ervaring die je meeneemt op een reis door de rijke smaken en tradities van Jeruzalem. Als je door de kronkelende straatjes van Mahane Yehuda dwaalt, word je begroet door een schat aan verse producten, variërend van sappige vruchten en knapperige groenten tot aromatische kruiden en specerijen die een verleidelijke geur verspreiden.

Maar Mahane Yehuda is meer dan alleen een markt voor levensmiddelen; het is een ontmoetingsplaats van culturen en gemeenschappen. Lokale handelaars, vaak overgeleverd van generatie op generatie, delen hun passie voor authentieke producten, en de markt weerspiegelt de diversiteit van de stad. Je vindt er niet alleen traditionele Israëlische lekkernijen, maar ook internationale smaken die de culinaire horizon verbreden.

Terwijl je langs de kraampjes slentert, kun je niet om de levendigheid van de markt heen. Handelaren roepen hun aanbiedingen, muzikanten vermengen zich met het gezoem van de menigte en kleurrijke kunstwerken sieren de muren. Vooral ’s avonds komt Mahane Yehuda tot leven met een ander ritme. Bars openen hun deuren, live muziek vult de lucht en de markt transformeert zich in een bruisend centrum van nachtelijke activiteiten.

Bovendien heeft Mahane Yehuda de afgelopen jaren een culinaire transformatie ondergaan. Cafés en restaurants, elk met hun unieke charme en smaken, zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten, waardoor de markt ook een gastronomisch paradijs is geworden.

Kortom, een bezoek aan Mahane Yehuda Markt is niet alleen een winkelervaring, maar een onderdompeling in de ziel van Jeruzalem. Of je nu lokale specialiteiten wilt proeven, unieke producten wilt ontdekken of gewoon wilt genieten van de bruisende sfeer, Mahane Yehuda is een plek waar de essentie van de stad tot leven komt. Het is een markt die niet alleen voedsel verkoopt, maar ook verhalen, tradities en de warmte van een hechte gemeenschap.

Bethlehem / Palestina

Bethlehem is de geboorteplaats van Jezus en Koning David. De stad ligt op een steenworp van Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever. De belangrijkste bezienswaardigheden van Bethlehem zijn de Geboortekerk en de Geboortegrot. De grot is twaalf meter lang en drie meter breed en te bereiken via een trap in de Geboortekerk. Rond deze kerk zijn verschillende religieuze gebouwen als een Grieks-Orthodox klooster, een Rooms-Katholieke kerk en een moskee. Bijzondere plaats en de geschiedenis van het geloof.

De officiële Hebreeuwse naam van Bethlehem is ‘Beit Lehem’, wat ‘Huis van Brood’ betekend. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament is Bethlehem een belangrijke plaats. Hier reisden Maria en Jozef naartoe vanuit Nazareth, waarna Maria beviel in een stal omdat er in de herberg geen plaats was voor hen. Op de plek waar Jezus Christus geboren zou zijn, staat nu de Geboortekerk. Dit is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. De kerk is rond 330 na Christus gebouwd door Constantijn de Grote. De huidige kerk is in 565 gebouwd, nadat een brand de originele kerk had verwoest. Van de originele kerk gebouwd door Constantijn zijn de vloermozaïeken nog intact. De kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De feestelijkheden tijdens Kerstmis zijn het jaarlijkse hoogtepunt van Bethlehem. Op beide kerstdagen is de stad feestelijk versierd en dit trekt veel bezoekers. De cafés en restaurants zijn tot diep in de nacht geopend. Natuurlijk is er nog meer te zien in Bethlehem behalve de Geboortekerk.

Bethlehem bevindt zich volledig op Palestijns grondgebied. We worden opgehaald met een taxi die ons na de controlepost afzet op de Westelijke Jordaanoever, hier staat onze gids klaar en moeten we overstappen in een andere auto met Palestijns kenteken. We vragen hoe dit precies zit en krijgen (gelukkig) een volledig open en eerlijk verhaal te horen van onze gids. Palestijnen hebben geen paspoort en mogen niet Palestina uit, ons ophalen in Jeruzalem (10 minuutjes rijden) is dan ook niet toegestaan. Waar we in Berlijn een muur hebben laten vallen hebben we tussen Israel en de Westelijke Jordaanoever 810 km muur opgetrokken, daarin verwerkt vele controleposten. De muur is zo’n 10 meter hoog. De schilderingen op de muur zijn allemaal gemaakt door internationals want als de Palestijnen iets op de muur schilderen staat daar 6 maanden gevangenisstraf voor. Ongelooflijk maar waar! Nu gaan wij geen politiek blog schrijven en geen politieke meningen uiten in ons blog maar hebben wel de andere kant van het verhaal gehoord nu! Op de Westbank wonen zo’n 5 miljoen Palestijnen.

In Bethlehem kan je op verschillende plekken prachtige schilderingen op de muren bewonderen. Deze zijn gemaakt door kunstenaar Banksy, een veelvoorkomende naam in de stad. Het zijn vaak schilderingen met een speciale betekenis of belangrijke boodschap. De man die een boeket bloemen gooit en de vredesduif met kogelwerend vest zijn hier enkele voorbeelden van. Banksy heeft verspreid over de stad zijn sporen achtergelaten en hij heeft hier zelfs een eigen hotel geopend, The Walled Off Hotel, met uitzicht op de muur. Hier vind je tevens een museum waar je een kijkje kunt nemen in het conflict tussen Israël en Palestina, een zeer indrukwekkend museum!

Ga zelf eens een kijkje nemen en vorm dan je eigen mening. Never Stop Travelling kan je prima en veilig het gebied in helpen, daarbij zijn er ook enkele goede overnachtingsmogelijkheden waardoor slapen in Palestina zeker ook bij de opties kan behoren. Wij gaan via de controlepost weer terug naar Jeruzalem, zeer indrukwekkend.

Onze prachtige reis eens nazien op video?

Na al deze prachtige ervaringen genieten we nog een paar dagen van Tel Aviv en Jaffa voordat we weer terugvliegen naar Amsterdam. Het was wederom een bijzondere ervaring, een schitterende reis en we nemen weer veel mooie verhalen mee terug naar huis. Helaas breekt enkele uren na ons vertrek uit Tel Aviv oorlog uit tussen de Gazastrook en Israel, ongelooflijk! Achteraf gezien waren we net op tijd het land uit.

Ook eens het unieke en bijzondere Israel bezoeken? Never Stop Travelling heeft genoeg lokale contacten in het land om je goed en betrouwbaar van dienst te zijn. We helpen je graag verder…

Leave a Reply