Skip to main content

De Ionische Eilanden is een Griekse eilandengroep en tevens een regio die, ten westen van het Griekse vasteland en voor een klein deel Albanië, in de Ionische Zee ligt, voor de ingang van de Adriatische Zee. Traditioneel heten de eilanden in het Grieks: Heptanisa, wat zeven eilanden betekent, naar de voornaamste eilanden van de eilandengroep, maar ook een aantal kleinere eilanden behoren ertoe. De eilanden zijn minder dichtbevolkt dan andere Griekse eilanden en liggen relatief geïsoleerd hiervan. Ze hebben minder uitgebreide veerdiensten. Over het algemeen zijn de eilanden groener dan de meeste andere Griekse eilanden.

De grote eilanden zijn:

  • Corfu (Κέρκυρα = Kerkyra)
  • Lefkada (Λευκάδα = Lefkada)
  • Ithaka (Ιθάκη, ook wel Ithaki genoemd)
  • Kefalonia (Κεφαλλονιά)
  • Paxi (Παξοί, ook wel Paxos genoemd)
  • Zakynthos (Ζάκυνθος)

Op diverse eilanden tref je nog steeds het pure Griekenland aan, veel gebieden worden ook (nog) niet overspoeld met toeristen. Je bent hier echt weg van de massa en dat zie je ook terug aan de prijzen, erg aantrekkelijk.

Vanuit Amsterdam vlieg je in een kleine drie uur naar Preveza, Aktion Aiport, een kleine luchthaven waar je zonder al te veel vertragingen snel naar je bestemming toe kent. Wij worden opgewacht door Han en Kees, onze lokale operator voor al onze reizen in dit gebied. Auto in en op naar Palairos, zo’n 50 km rijden.

Palairos is een oude stad en een moderne stad in Aetolia-Acarnania. Het moderne dorp is plaatselijk ook bekend onder de naam Zaverda (Ζαβέρδα), in officieel gebruik tot 1928. De gemeentelijke eenheid heeft een oppervlakte van 205.843 km 2. De naam van de gemeentelijke eenheid werd in 2004 gewijzigd in Palairos.

De boulevard telt diverse leuke restaurants en barretjes waar je gezellig kunt eten en in de avond genieten van een schitterende zonsondergang. Enkele leuke tips: Tomorrow family Restaurant, Paleros Yacht Club, Azucar (overheerlijke yoghurts en pannenkoeken) en/of Exantas (overheerlijke mixed grill). Als je door de straatjes van het stadje wandelt waan je je echt terug de tijd in, het leven gaat hier duidelijk in een ander tempo dan wij gewend zijn in Nederland. De smalle straatjes, waar je auto net doorheen pas, zijn een lust voor het oog en iedereen heeft respect voor elkaar. Helmplicht op motors en brommers, die is er zeker maar niemand zet een helm op want controle geschied middels de regel van vijf. Je zou bijna jaloers worden op deze manier van leven.

Snorkelen in de wateren van Palairos is echt een aanrader, een paar meter uit de kustlijn zwem je al door een groot aquarium heen, prachtig!

Natuurlijk tref je hier ook op diverse plaatsen kerkjes aan, schitterende bouwwerken. Een meterkast? Nee, die hebben ze hier niet, die staat gewoon aan de straat langs het plaatselijke bushokje. Genieten van dit soort straatbeelden die overal opduiken.

Een prachtige tocht is zeker die rit naar de verlaten NAVO basis, alleen de tocht er naar toe is al uitdagend, wat misschien ook verklaart waarom we op deze bijzondere en verlaten plek alleen waren. Staande op een heuvelrug van de hoogste berg van het eiland Lefkada en naast een griezelige oude zandmijn, een verlaten gebied waar de wind meestal huilt maar in de zomer zeker voor verkoeling zorgt. Hier vind je de verlaten militaire radarbasis van de Verenigde Staten, een levendige herinnering aan het tijdperk van de Koude Oorlog.

Het werd gebouwd in 1965 en bestond uit het radarstation en het nabijgelegen volledig uitgeruste militaire kamp en werd gebruikt voor de communicatie tussen verschillende NAVO-bases aan de Middellandse Zee. Het station had vier enorme radars en een krachtcentrale met vier generatoren. Daar werkten zo’n 30 Amerikanen en 15 lokale Grieken.

De oprichting en de functie van de radarbasis stuitten op scepsis, aanklachten en bezwaren van grote delen van de Griekse samenleving die zich verzetten tegen het bestaan ​​van Amerikaanse bases op de bodem van het land. Er waren zelfs complottheorieën over het voorkomen van kernwapens die verborgen waren in de basis. De basis werd begin jaren negentig gesloten, kort na de val van de Berlijnse muur, wat typisch het einde van de Koude Oorlog inluidde. Met uitzicht op de wegen naar het centrale dorp Karya en het plateau van Englouvi, kwam het in handen van de Griekse staat en sindsdien ligt het verlaten en geplunderd.

Zeker bezoeken, indrukwekkend en vanaf boven adembenemende uitzichten over de omgeving.

Erg bijzonder is het bezoek aan Lefkada Micro-farm, hier zijn we getuigen van de indrukwekkende verhalen van Andreas Dimitrakopoulos, een man met passie voor de manier van zijn leven. De enige ervaringsgerichte, biologische boerderij, open voor bezoekers, in Lefkada. Zie, ruik en voel de Griekse natuur, Proef duurzame gastronomie en laat je inspireren en kom in contact met de natuur.

Loop rond in de groente- en kruidentuinen, de bomen en onze eeuwenoude olijfgaard. Zie van dichtbij hoe het dagelijks voedsel op een duurzame manier biologisch groeit. Luister naar het verhaal van Lefkada Micro Farm en hoe het tot stand is gekomen. Ontdek hoe ze premium Extra Vierge Olijfolie van Medicinale kwaliteit produceren. Ervaar echt, gezond eten; biologische groenten, olijfolie en honing. Leer waarom liefde, geduld en aandacht het verschil maken.

Voel de rust van de Griekse natuur en het platteland op de boerderij buiten de toeristische paden en ervaar authentieke traditionele Griekse recepten, geroosterd in hun houtoven. Proef echt eten, zorgvuldig uitgekozen ingrediënten en Lefkadische extra vierge olijfolie. Geniet van de lekkerste en gezondste Griekse maaltijd van je leven.

Ook leuk om hier een workshop te volgen, wel voorafgaand even laten regelen door Never Stop Travelling zodat je verzekerd bent van jouw plekkie.

Vanuit Palairos gezien richting Lefkada city, tref je aan de linkerkant nog Castle of Grivas aan, op het eerste oog een verlaten kasteel, wat het zeker ook is maar je kunt er gewoon in want het is (kosteloos) open voor bezoekers. Een van de kastelen gebouwd door Ali Pasha, met een uniek uitzicht op de Ionische zee, de Golf van Ambracië en Lefkas. Vóór de bouw van het kasteel was er een moslimklooster, verwoest in 1668. Het kasteel werd in 1806 gebouwd door Ali Pasha. Het doel was om Ali’s aanval op het eiland Lefkas te vergemakkelijken. De plannen van Ali werden geannuleerd in juli 1807, toen de Fransen de Ionische eilanden bezetten, na een verdrag met de Russen. Kort daarna schonk Ali Pasha het kasteel aan de familie van Grivas, vandaar de naam van het kasteel. In mei 1821, tijdens de Griekse Revolutie, werd het kasteel veroverd door de Grieken.

Een leuke combinatie kun je hier ook maken met de Nidri Waterfalls, mooie omgeving waar je doorheen wandelt alvorens je de watervallen gaat zien. Vanuit de P-plaats aan de onderzijde van de watervallen is het zo’n 700 meter wandelen. In de zomerperiode zijn de watervallen niet zo krachtig, er stroomt nauwelijks water naar beneden, echter dit moet prachtig zijn na een aantal regenbuien. Vergeet je zwemspullen niet want het is heerlijk om in een van de waterpoeltjes te springen.

In de bergrug achter Nidri tref je ook een aantal oude kloosters aan, sommige nog in gebruik en gerenoveerd maar de oude contouren zijn goed zichtbaar. Leuk om enkele Monasteries te bezoeken.

Mag duidelijk zijn dat als je door de bergachtige gebieden van Lefkas rijdt dat je ook van het ene naar het andere uitzicht rijdt, elke hoek kent weer een nieuw en bijzonder plaatje. Genieten voor de fotograaf!

Palia Plagia ligt in het noordwestelijke puntje van Etoloakarnania op een afstand van zo’n 15 km van Palairos. Het dankt zijn naam aan het feit dat het op een zuidoostelijke helling van de berg Sterna is gebouwd door inwoners van Xiromero die zich volgens de lokale traditie tijdens de Turkse bezetting wilden beschermen tegen aanvallen van piraten of enige andere vijandelijke aanval vanaf het vasteland. Het dorp is verlaten en alleen de twee kerken en de centrale fontein zijn overgebleven. De oorzaak is de aardbeving die plaatsvond op 29 oktober 1966 en het dorp verwoestte, evenals de migratie van degenen die in de jaren zeventig naar Lefkada vertrokken, om financiële redenen, evenals met de afschaffing van hun tabaksoogst en andere producten, kreeg de landbouwactiviteit van het dorp een zware klap.

Alle huizen zijn verlaten behalve de twee kerken en de hoofdfontein. Ten westen van het dorp, op een noordwestelijke helling van de berg Sternas, ligt het verwoeste klooster van de Hemelvaart van de Maagd Maria, terwijl op de lange smalle top (hoogte 507 meter) de archeologische vindplaats Sterna ligt. Je kunt hier vrij rondlopen, wel opletten want overal kan iets instorten.

Prachtig om te zien, een traditioneel geiten- en schapen farm. “Boeren” is hier anders dan bij ons, machines zijn er niet, sterker nog op het farm is niet eens elektriciteit aanwezig. Door de komst van de toeristen, die Han en Kees (onze lokale contacten) hier naar toe brengen, is het voor de boer te doen om zijn veestapel zomer en winter te behouden en te voorzien van voldoende voeding. Zo wordt het nuttige met het aangename op een fantastische manier gecombineerd. Mooi om te zien hoe hier alles met de hand wordt gedaan en hoe goed alle beesten de “instructies” van Jorg opvolgen. De weg naar het farm toe is pittig en vereist wel een goede wagen. Een bijzonder bezoek!

In Griekenland overheerst het Orthodoxe Christelijke geloof, dat zie je zeker terug in de vele kerkgebouwen die niet uitbundig zijn maar juist in stijl met de omgeving. De kleine gebdplaatsjes langs de wegen zijn ontelbaar. In sommige gevallen is er een (dodelijk) ongelijk gebeurt maar ook vaak een gebaar van herdenking van geliefden. De grote getalen aan gedenksignalen sieren het straatbeeld en natuurlijk is het rijden door de berggebieden ongekend qua uitzichten. Elke hoek kent een totaal ander beeld. Het rijden over Lefkas is puur genieten!

Acheron-rivier in Parga, Epirus: De bronnen van de Acheron-rivier is een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid gelegen op de grens van Thesprotia en Preveza, dicht bij de dorpen Kanalaki en Glyki. Afgezien van de natuurlijke schoonheid, zijn de bronnen van Acheron wereldwijd bekend om zijn mythologische inhoud. In de oude Griekse mythologie was Acheron een van de vijf rivieren van de Griekse onderwereld.

Volgens de overlevering was Zeus er kapot van toen de Titanen van het water dronken en daarna veroordeelde hij de rivier om eeuwig onder de aarde te blijven terwijl het water donkerder werd. Acheron River ligt op 25 km van Parga, in een prachtige omgeving met rijke vegetatie en kristalhelder water die een uniek natuurlijk landschap vormen. In veel delen van de rivier waar de waterstroom normaal is, zijn meren en waterputten die de ideale leefomstandigheden bieden voor veel amfibieën en vissen. Op andere locaties stroomt de rivier onstuimig door steile en neerslaande hoge kliffen. In de rotsachtige zijhellingen van Acheron zijn er veel roofvogels die nestelen in de boshellingen van de kloof. De Acheron-rivier is een fantastische korte trip vanwege het prachtige transparante water en het omliggende rotsachtige landschap. Het is eigenlijk een van de minst bekende plaatsen in Parga, dus het behoudt zijn ongerepte natuurlijke schoonheid en geheime energie. Het stroomt uit de bergen van Souli Epirus en na een lange weg bereikt het de Ionische Zee op het strand van Ammoudia.

Op slechts een paar kilometer afstand van de zee is er een bos met planten die in het water groeien en er door hun vreemde vorm bijna exotisch uitzien. Nadat u het bos bent overgestoken, ziet u de oever van de rivier en bereikt u de imposante Romeinse brug, een ideale plek voor een picknick. Het lijdt geen twijfel dat Acheron een prachtige locatie is met witte rotsen die weerkaatsen in het blauwgroene water. Tegenwoordig is de Acheron-rivier een ecosysteem dat wordt erkend en een beschermd gebied is door het Natura 2000-netwerk.

Meenemen: Zwemkleding en waterschoenen! Op een warme zomerdag is het water heerlijk verkoelend, zelfs koud. Het laatste stuk van de canyon kun je alleen bewandelen door het water, zeker doen! De canyon begint vanaf waar je het water in moet pas unieke vormen aan te nemen. Er hangt een mooie zip-line over de rivier en er zijn verschillende aanbieders van kano- en rafttochten. Het is geen wild water dus het raften is relaxed en goed te doen, vanuit het eindpunt wordt je weer teruggebracht naar je vertrekpunt. Mooie natuur en kraakhelder water, zeker doen!

Een prachtige stadje om te bezoeken is Parga. De plaats heette in het verre verleden Ypargos. In 1570 werd er een Venetiaans fort gebouwd op de rotsen ten noorden van de plaats. Net als de rest van Epirus werd Parga deel van Griekenland na afloop van de Balkanoorlogen. Voor fotograven een unieke locatie! Overal tref je gezellige restaurantjes aan en wil je wat winkelen/shoppen, de kleine en pittoreske steegjes bieden mogelijkheden genoeg. Voor ons was dit een stop op onze weg maar is ook een schitterend plaatsje om een paar dagen te verblijven.

In sommige gebieden leven de Grieken nog erg traditioneel en lijkt de tijd jarenlang te hebben stilgestaan, zo komt het dus regelmatig voor dat er oponthoud is door een boer die zijn geiten aan het verplaatsen is. Het wegennet is goed, soms met wat kuilen en bultjes, je kunt dus overal goed rijden maar opletten is om elk hoekje een must.

Onze laatste dag Palairos gaan we een dagje de zee op met de Siga Siga van Han en Kees, heerlijk weertje om op het water te vertoeven. Vanuit het water krijg je toch weer een hele andere kijk op de eilanden dan vanaf het land. We varen rustig in de richting van Meganisi.

Meganisi is een Grieks eiland en gemeente direct ten oosten-zuidoosten van het eiland Lefkada. De gemeente omvat de eilanden voor de kust van Skorpios en Sparti. De gemeente heeft een oppervlakte van 22.356 km2 en telt zo’n 1.200 inwoners. Het eiland heeft drie dorpen: het centrale dorp Katomeri en de havens van Vathy en Spartochori. Er is ook een haven bij Atheni Bay die voornamelijk wordt gebruikt door vissersboten. Meganisi is verbonden met Lefkada door een autoveerdienst vanuit Vathy en Spartochori. Meganisi heeft een school, een lyceum (middelbare school), een geldautomaat, kerken en een paar pleinen. Het eiland heeft geen middelbare school, dus de leerlingen gaan naar de nabijgelegen school in Nydri, op Lefkada.

Wij belanden in een van de blauwe baaitjes van het Eiland, een zeer gaaf gebied om te snorkelen! Erg ver zicht onder water, een van de mooiste gebieden om te snorkelen die ik tot dusver heb mogen bezoeken. Na een heerlijke Griekse lunch varen we weer terug. Onderweg nog even voor anker zodat we nog even van de boot af kunnen duiken, heerlijk. We sluiten deze prachtige dag af met een heerlijk Grieks diner aan het strand. Het leven is mooi!

Onze overtocht naar Kefalonia moeten we een dag uitstellen vanwege de voorspelde harde wind kunnen we pas een dag later over. We rijden toch alvast in de richting van Vasiliki waar we over gaan naar Fiskardo. Onderweg stoppen we nog even bij Agias Mavras Fort, net voordat we Lefada City inrijden.

Een leuke stop is ook het Fabbrica Olive Museum, het museum is gehuisvest in het gebouw van de olijfoliefabriek van de familie Tsarlambas, een van de grootste en oudste families van het eiland. Het gebouw werd in 1997 door het Ministerie van Cultuur en Toerisme uitgeroepen tot historisch monument. Het maakt deel uit van een architectonisch complex van 1.200 vierkante meter en bestaat uit huizen, paardenstallen, een olijfoliemagazijn, een oude houtoven op een terrein van 8.000 vierkante meter midden in het dorp. De oude olijfoliefabriek werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd door de voorouders van de huidige eigenaar en was tot halverwege de jaren 70 in bedrijf. Op deze plaats werden verschillende technieken voor het extraheren van olijfolie gebruikt. In het begin werd hij door paarden aangedreven, daarna werd er een dieselmotor gebruikt en tenslotte een elektromotor. De oude olijfoliefabriek werd gerestaureerd en omgevormd tot een museum om haar bezoekers de mogelijkheid te bieden dichtbij de onderliggende cultuur van het waardevolle olijfolieproduct te komen en ook kennis te maken met de oude traditionele productietechnieken.

Vanwege de hard wind dus een extra stop in Vasiliki, absoluut geen straf. Erg leuk en gezellig plaatsje. Pittoreske winkelstraatjes een een paradijs voor windsurfers, zeker vandaag met die stevige wind. Port of Vasiliki, waar de ferry vertrekt bevindt zich midden op het strand.

Kefalonia

Met ruim een uur varen komen we aan in Fiskardo, onze eerste kennismaking met Kefalonia. Aangezien onze ferry al om 07.00 uur vertrok, eerst in dit leuke plaatsje maar eens een ontbijtje scoren. Diverse restaurantjes zijn al open voor een hapje dus dat komt goed uit.

Kefalonia, is een eiland in het westen van Griekenland ook gelegen in de Ionische Zee. Het ligt ten noorden van het eiland Zakynthos en net ten zuiden van het eiland Lefkas. Het eilandje Ithaka ligt noordoostelijk bijna tegen Kefalonia aan. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli. Dit ligt in het westen van het eiland, ook aan zee. Het complete eiland telt zo’n 45.000 inwoners.

De weg naar Lixouri is adembenemend, wat een prachtige uitzichten! De zee is hier met plaatsen blauwer dan blauw, nog nooit zoiets gezien. Echt geweldig!

We verblijven deze dagen in Lixouri een schitterend plaatsje op dit prachtige Eiland. Leuke boulevard, veel restaurantjes en cafeetjes. Geen massatoerisme hier! Vanuit Lixouri kun je elk half uur met de ferry naar Argostoli, de hoofdstad van Keflonia. Prijs € 3,00 p.p. excl je auto maar die kan ook mee als je dat wenst.

In Argostoli komen ook regelmatig Cruiseschepen aangemeerd, kan dan op de boulevard aardig druk zijn. Zeer leuk stadje, gezellige winkeltjes en ook hier een diversiteit aan goede restaurants. Leuk om te zien zijn de grote zeeschildpadden die je vanaf het vissershaventje bijna kunt aanraken. De Caretta Cartetta schildpad is een vaak geziene gast in de wateren rondom Kefalonia. Op een aantal stranden kruipen de Caretta Caretta schildpadden aan land om daar hun eieren te leggen onder het zand. Het warme zand zorgt voor een prima broedplaats zodat er weer nieuwe aanwas komt.

Het bestaan van de waterschildpad dateert uit de prehistorie, circa 60 miljoen jaar geleden. In de zeeën van Griekenland zijn er twee soorten waterschildpadden te bespeuren; de Caretta Caretta, oftewel de onechte karetschildpad en de Chelonia Mydas, oftewel de groene zeeschildpad. De soort die zich het jaar rond huisvest in de omringende zee van Kefalonia is de Caretta Caretta. Dit is een bijzonder gegeven, daar de waterschildpad een rondtrekkende diersoort is. De waterschildpad komt vooral veel voor in de Koutavos-lagune, in de buurt van Argostoli.

De Caretta Caretta is een van de oudste soorten ter wereld. Kenmerkend zijn de grote en dikke kop, geelbruine huid en het roodbruine schild. Bij de geboorte is de schildpad slechts 5 centimeter lang en weegt nog geen 20 gram. Volwassen is de Caretta Caretta schildpad grofweg een meter lang en weegt meer dan 100 kg. Wereldwijd zijn er Caretta Caretta schildpadden van deze soort bekend die wel tot 500 kg kunnen wegen. Maar van dit formaat kent Kefalonia ze niet. De Caretta Caretta schildpad wordt gemiddeld 65 jaar oud. De beste plaats om een volwassen Caretta Caretta schildpad te zien, is tijdens de ochtend in de haven van Argostoli. Ze paren nabij de Drapano-brug en eten hier van de vis die door de vissers in de visafslag over boord wordt gezet.

Lixouri alsook Argostoli bieden goede en niet al te dure accommodaties, Never Stop Travelling helpt je graag met het samenstellen van jouw vakantie in dit gedeelte van Griekenland. Ondanks dat het meeste te doen is in Lixouri aan de boulevard, is het zeker ook de moeite waard om de “buitenwijken” eens te bezichtigen, of de tijd heeft stilgestaan, prachtig!

De grot en het ondergrondse meer van Melissani liggen twee kilometer ten noordwesten van Sami op, vlakbij Karavomilos. Het is één van de mooiste en interessantste bezienswaardigheden van Kefalonia. De grot werd pas in 1951 ontdekt door de Griekse speleoloog Giannis Petrocheilos. Het ondergrondse meer in de Melissani grot heeft helderblauwe kleuren. De Melissani-grot werd ontdekt nadat een deel van het dak ingestort was. Bij de entree zijn trappen en een lange ondergrondse gang waardoor het ondergrondse meer bereikbaar is. Het meer ligt ongeveer twintig meter onder de grond en de diepte van het water varieert van 10 tot 30 meter. In de Griekse mythologie was de Melissani-grot de grot van de nimfen.

De grot kan door toeristen bezocht worden, je kunt een entreekaartje kopen en een miniboottochtje in de grot is meer dan moeite waard. De boottocht duurt niet lang, ongeveer 15 minuten. Wanneer de zon hoog staat is de grot indrukwekkend, omdat dan de kleuren van het meer helderblauw worden, de sfeer in het meer is dan sprookjesachtig. De lichtval is hier uniek, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur. Indrukwekkend zijn de stalactieten in de grot. In het hoogseizoen kan het hier wel erg druk zijn en er is dan vaak een wachtrij. Daarom kun je het beste wat vroeger gaan.

De Drogarati-grot in Kefalonia is een van de topattracties op het eiland. Je kunt een combi-ticket kopen om zowel de Melissani grot alsook de Drogratie grot te bezoeken, dat is een stuk goedkoper dan afzonderlijk. Afstand tussen beide bezienswaardigheden is ongeveer 7 km. Het werd 300 jaar geleden ontdekt toen een sterke aardbeving een instorting veroorzaakte die de ingang van de grot onthulde. Het werd voor het eerst geopend voor het publiek in 1963 en sindsdien bezoeken duizenden toeristen elk jaar, vooral tijdens het zomerseizoen. Speleologen en andere wetenschappers geloven dat de Drogarati-grot verbonden is met verschillende andere grotten in het gebied. Het is ook een van de weinige grotten waar relatief felle elektrische verlichting is toegestaan, zodat bezoekers deze prachtige grot volledig kunnen bewonderen.

Volgens speleologen wordt de grot geschat op ongeveer 150 miljoen jaar oud. Het is ongeveer 95 meter diep en staat vol met opmerkelijke formaties van stalactieten en stalagmieten, ontstaan ​​door kalkafzettingen in het water dat door het gesteente erboven filtert. Het duurt ongeveer 100 jaar voordat 1 cm stalactiet is gevormd en de kleur hangt af van het watergehalte in andere mineralen en organische verbindingen. Het aanraken van deze gevoelige formaties is niet toegestaan, omdat dit hun toekomstige groei kan stoppen. De grot heeft een constante temperatuur van 18 graden Celsius en de luchtvochtigheid van de grot is 90%.

Zodra je de grot binnengaat, zie je een lange gang die leidt naar een natuurlijk platform van stalactieten die het licht prachtig weerkaatsen, het “koninklijke balkon” genoemd. Van daaruit daal je af naar de grote zaal van de grot, de zogenaamde “Chamber of Exaltation”, die ongelooflijk groot is. Het meet ongeveer 65 x 45 meter en 20 meter hoog. Vanwege de ongewoon grote afmetingen biedt de “Chamber of Exaltation” plaats aan enkele honderden mensen. Het is ook bekend dat het een zeer goede akoestiek heeft. Om deze redenen zijn er af en toe concerten georganiseerd met wel 500 aanwezigen. Populaire Griekse artiesten als Maria Callas, Maria Farantouri en Irene Karagianni hebben hier opgetreden. Het laatste evenement vond plaats in 2014 toen het cruiseschip MS Deutschland met aan boord het Beiers Philharmonisch Orkest aanmeerde in de haven van Argostoli.

Never Stop Travelling organiseert reizen over de gehele wereld, dit gezien had als wens een prive zeiltocht rond de diverse Eilanden, natuurlijk regelen we dat. Leuk om die dan ook bij toeval tegen te komen in Agia Effimia op Keflonia. Natuurlijk doen we samen even een ijsje en een drankje. Toeval bestaat niet maar gezelligheid wel.

Op vele plaatsen rondom het eiland worden kleine bootjes aangeboden voor een dagje varen, een vaarbewijs is niet nodig. Aangezien we dat ook al eens deden op Sicilië, leek het ons een goed idee om dit nog eens te herhalen. Met de ferry naar Argostoli en vanuit daar met de boot op pad. Daghuur is van 09.00 tot 17.00 uur. In de baai van Lixouri en Argostoli is vanaf de waterzijde van alles te bezichtigen en je kunt overal schitterend snorkelen. Met een beetje geluk snorkel je samen met de zeeschildpadden. Leuk ook om met zo’n klein bootje kort langs een Cruiseschip af te varen, dan zie je pas echt hoe groot deze zeereuzen zijn. Schitterend om te doen met een bootje is naar het piepkleine Eiland Vardiani varen. Je moet dan een stukkie over open zee, wel zorgen dat je daar tegen 13.00 uur weer weg bent want in de middag trekt de wind aan in dit gebied en dan kan het gevaarlijk worden met zo’n klein bootje. Kunt nabij Vardiani schitterend snorkelen, kraakhelder water. In de baai van Lixouri/Argostoli zijn ook prachtige aanlegplekken en strandjes te bezoeken die je alleen met de boot kunt bereiken. De eilanden zien er vanuit het water totaal anders uit dan vanaf land. Leuke toevoeging van je verblijf op Kefalonia.

Ben je op zoek naar zon, zee en strand dan zit je ook hier perfect. Schitterende stranden zijn verstopt tussen de bergachtige omgeving. De wateren zijn kraakhelder dus vergeet je snorkel niet, prachtig! Bij elk strand zijn wel enkele strandtentjes aanwezig voor een hapje en drankje, je kunt zelf natuurlijk van alles meenemen maar met de zomerse hitte hier houd je dat niet koel.

Wil je een gave rit terug in de tijd maak eens een rondje over het schitterende Eiland, de tijd heeft hier echt stilgestaan. De smalle en bochtige weggetjes leiden je naar piepkleine dorpjes, adembenemende uitzichten en naar prachtige, soms verlaten, gebouwen. Dit leven kennen wij niet meer maar bestaat gelukkig nog wel.

We reizen weer terug naar Lefkas, met de ferry via Friskardo. Bye bye Kefalonia. Op naar onze laatste stop Lefkada City. Lefkada City is de hoofdstad en belangrijkste stad van het eiland Lefkada, gelegen in het noordelijke en noordoostelijke deel van het eiland. Bij de volkstelling van 2011 had de stad 8.673 inwoners. De gemeentelijke eenheid heeft een oppervlakte van 60.628 vierkante kilometer. Leuk stadje maar gezien de rest van de plaatsjes die we bezocht hebben, voelt het als een stad. Uiteindelijk is het nog niet eens de helft van Bergeijk. Daardoor niet minder mooi want het stadje bruist en de pittoreske steegjes zorgen voor een erg goede sfeer. Zeker bezoeken als je deze Eilanden gaat aandoen.

Totale impressie van onze vakantie op de Ionische Eilanden:

Ook eens op een bijzondere manier de Ionische Eilanden verkennen, Never Stop Travelling is maatwerkspecialist en bouwt graag jouw droompakket samen. Van reizen naar beleven….

Leave a Reply