Skip to main content

London is niet alleen de Tower Bridge, Buckingham Palace en de London Eye. In dit blog nemen we je mee naar the O2, Abba Arena en enkele outtakes in deze gigantische metropool.

Aanrader voor je trip naar London is in ieder geval om zo dicht mogelijk bij een metro station te overnachten, je ontkomt in deze stad niet aan reizen met de metro dus net zo handig als je direct kunt instappen. In London kun je metro tickets kopen voor een dag of meerdere dagen, stem dus je metro kaartje af op de tijdsduur van je verblijf. Wij overnachten deze trip nabij Liverpool Street Station, lekker centraal en 1 kilometer wandelen van de London Bridge.

London is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk.  In de regio Groot-Londen, waarvan de begrenzing vaak gelijk wordt gesteld aan die van de stad London, wonen bijna 8,7 miljoen mensen. De hele regio van de metropool strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van Groot-Londen. De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, het aantal inwoners ligt tussen de 12 en 14 miljoen. De stad is, behalve de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook het politieke, economische en culturele centrum van dat land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden.

Londen telt vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of WestminsterWestminster Abbey en Saint Margaret’s Church.

Vanuit Liverpool Street richting London Bridge loop je o.a. langs de prachtige LeadenHall Market, erg authentiek aandoende straatjes met enkele leuke winkeltjes en restaurantjes. Al loop er maar even doorheen, leuk!

Aan de Theems tref je modern gebouw aan, waar op de bovenste etage de Sky Gardeden is gelegen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over oa de stad, de Theems en de Tower Bridge. Je kunt hier ook iets eten en drinken en de tuinen/gardens zijn prachtig aangelegd. Het uitzicht hier is werkelijk adembenemend. Voorafgaand wel ff een kaartje (online) bestellen, is kosteloos maar zonder kaartje kom je er niet in.

Nabij the O2 (Metro station: North Greenwich) tref je ook de geweldige IFS Cloud Cable car aan, hiermee kun je een ritje maken naar de andere kan van de Theems. Een retourtje kan natuurlijk ook, je hebt vanuit de kabelbaan werkelijk een fantastisch uitzicht over de Theems, the O2 en de omgeving. Aan de andere zijde van de Theems tref je nog enkele leuke restaurantjes e.d. aan, hier hebben ze een soort van “Vintage wijkje” gecreëerd. Wil je the 02 / Millennium Dome eens beklimmen? Dat kan! Je kunt dan, aangelijnd, het dak van the O2 bewandelen, een gaaf avontuur. Meer info, kijk dan snel HIER.

Blijft altijd leuk en gezellig om een stedentrip te combineren met een event. Deze ronde was dat niet zo moeilijk omdat KISS bezig is aan zijn laatste Europese Tour, dus voor de zesde keer een KISS concert in London. Voorafgaand nog even genieten van het samenzijn met de KISS Army en ontmoeten we weer mensen vanuit diverse Europese landen. The O2 is niet alleen een concert zaal maar een compleet centrum van restaurantjes, barretjes e.d. Zeer gezellig!

KISS is bezig met de laatste EU Tour in hun glansrijke carrière, 1973-2023. Zo wordt deze Tour ook London aangedaan, voor mij mijn vijfde keer dat ik KISS mag zien in London, 1988 (2x), 1992, 2017, 2019 en 2023. KISS is de gehele End of the Road Tour in zeer goede doen, ook in London niks dan lof. KISS speelt in London het twintigste concert maar deze avond toch echt het laatste. The Wild Things en Skindred mogen ons opwarmen, echter rond 21.00 uur is het tijd voor het echte werk. Weergaloze show in the O2.

Daar we London al erg vaak bezochten, gaan we deze trip eens een kijkje nemen in wat andere gebieden en slaan we de standaard London things, die zeker de moeite waard zijn, over. Camden Town is beroemd om zijn markt, een doolhof vol mode en bezienswaardigheden naast Regent’s Canal. Het gebied is een oase van tegencultuur dat populair is bij toeristen, tieners en punkers. Het bruisende nachtleven speelt zich voornamelijk af in alternatieve clubs en traditionele pubs, waar live muziek wordt gemaakt. In het Jazz Cafe en het Roundhouse treden vaak grote sterren op. Overdag is het druk in de cafés. Ben jij liefhebber van dergelijke wijken, trek dan zeker een halve dag uit voor Camden en je kijkt je ogen uit.

Een onvergetelijke beleving! The Abba Voyage, wat moet je je daar nu bij voorstellen? Een “live” concert van Abba, zonder Abba. De prachtige Abba Arena bevindt zich nabij DLR station Pudding Mill Lane, vanaf hier steek je de weg over en je bent er. Wel voorafgaand je tickets bestellen voor de show want veelal zijn de shows uitverkocht. Filmen en fotograferen tijdens de show is niet toegestaan, hierop wordt streng toegezien. De show op zich is werkelijk ongelooflijk en elke nummer is past de show zich aan, dit is hoogstaande techniek. Hologrammen ondersteund door een live orkest. Een uitverkochte zaal vol dansende en zingende mensen, een unieke beleving voor jong en oud, die je echt niet mag missen. Grandioos en gelijktijdig mag ik niet hopen dat dit de toekomst van “live muziek” gaat worden. Als wij London weer eens bezoeken staat er zeker weer een bezoekje aan Abba op het programma.

The Beatles hebben Abbey Road aardig op de kaart gezet, dagelijks bezoeken honderden mensen het wereldberoemde zebrapad. Het mag dan wel niet meer helemaal op exact dezelfde plaats liggen als in 1969 maar dat mag voor de foto de pret niet drukken. De Abbey Road Studios zijn gevestigd naast het zebrapad, de meeste dagen gesloten voor rondleidingen. Check de Abbey Road Studios website voor actuele informatie over rondleidingen e.d. Naast de studios bevindt zich wel de Abbey Road Shop, die is dagelijks geopend en goed bezocht. Op zoek naar specifieke merchandise dan zeker even de shop bezoeken. Voor een bezoekje kun je het beste uitstappen bij Metrostation St. John’s Wood, vanaf daar is het maar een paar honderd meter lopen.

Als je op bezoek gaat in Regent’s Park ontkom je niet aan de Grand Mosk of London, deze gigantische Moskee is open voor iedereen. Moslims zijn vriendelijke mensen en staan open voor alles en iedereen. De Moskee is niet te bezoeken in korte kledij maar ook daaraan is gedacht, we mogen ook alles van binnen bekijken. Het gebed bijwonen is zelfs ook een optie echter voor ons vandaag, gezien de tijd geen optie. We mogen nog wel even genieten van de Arabische dadels, dat hoort ook bij de gastvrijheid van de Moslim cultuur.

Regent’s Park is een van de grootste parken van London en is een van de acht Koninklijke Parken van London. Het park ligt vlak bij Primrose Hill, waarvandaan zowel uitzicht is over Westminster als over de Londense City. Het park heeft een oppervlakte van 2 km². Het park heette vroeger “Marylebone Park”. Het bestaat grotendeels uit grasvelden, er zijn faciliteiten voor kinderen en er is een vijver waar ook gevaren kan worden. Heerlijk om hier een leuke wandeling te maken, vergeet zeker ook niet om een stuk langs Regent’s Canal te lopen, je waant je hier volledig in de natuur in plaats van in London.

In het midden van het park bevinden zich de uitstekend onderhouden Queen Mary’s Gardens. Er worden anno 2005 sportvelden aangelegd. Op de Olympische Zomerspelen van 2012 vond er het wielrennen op de weg plaats. Ook de dierentuin van Londen, de London Zoo bevindt zich in het park. In het prak tref je diverse eet- en drinkgelegenheden aan dus ook voor een aan hapje en drankje kun je hier terecht.

Trafalgar Square behoort samen met Piccadilly Circus en Leicester Square tot de bekendste pleinen in London. Het plein werd in 1840 voltooid. Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon Bonaparte versloeg. Bij dit zeegevecht kwam admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St. Paul’s Cathedral. Door de overwinning op Napoleon kon het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren zijn heerschappij over de zeeën vestigen. Op het midden van het plein staat Nelson’s Column. Deze zuil is ongeveer 50 meter hoog. Bovenop staat het beeld van Nelson, 5,5 meter hoog. Onderaan de zuil zijn vier bronzen reliëfs bevestigd. Deze beelden vier van admiraal Nelson’s zeeslagen uit. Nelson’s Column wordt omgeven door vier bronzen leeuwen ontworpen door Edwin Landseer en geplaatst door Marocchetti. De leeuwen werden in 1868 voltooid. Ook op het plein, ten noorden van Nelson’s Column, staan twee fonteinen. Zij werden ontworpen door Edwin Lutyens in de periode 1937-1939, ter vervanging van twee oudere fonteinen, die zich inmiddels bevinden in Canada. De fonteinen zijn monumenten ter ere van de admiralen John Jellicoe (west) en David Beatty (oost). Prachtig plein wat je niet mag missen en goed te combineren met een bezoek aan Covent Garden.

Verder bevindt zich er de kerk St. Martin-in-the-Fields en het wereldberoemde museum National Gallery. Naar het zuiden toe verlaat men het plein via Whitehall; in westelijke richting loopt men via The Mall naar Buckingham Palace. Aan Trafalgar Square liggen ook een aantal ambassades, waaronder die van Zuid-Afrika.

Covent Garden ligt in West End, het belangrijkste theater- en uitgaansgebied van London. Toeristen komen bijeen op het elegante, autovrije Piazza, waar volop modewinkels, handwerk op de Apple Market en het Royal Opera House te vinden zijn. Straatartiesten treden op bij de 17e-eeuwse St. Paul’s Church en het London Transport Museum herbergt klassieke voertuigen. Restaurants met deals in combinatie met voorstellingen en luxe hotspots zoals The Ivy maken het de theaterbezoekers naar de zin. Vergeet niet een bezoekje aan de Lamb and Flag Fuller’s Pub, de oudste Pub van Covent Garden, hier wordt al bier getapt sinds 1623. Pittoreske stop!

Erg leuk is de outdoor Cinema, Everyman Screen on the Canal at king’s Cross, hier is gedurende de zomermaanden dagelijks iets doen met films, theater en muziek. Zo te zien geliefd bij de jongeren die hier gezellig op een dekentje komen vertoeven met hun picknick mand. Nabij dit leuke event tref je Hicce restaurant aan, echt een aanrader als je wel even klaar bent met al het pubfood. Modern en leuk ingericht waar je in een soort van moderne tapas stijl je eten opgediend krijgt. Niet spot goedkoop, wel overheerlijk en relaxed genieten.

Wij sluiten wederom een geweldige London trip af, blijft toch een zeer gezellige stad waar je elke keer weer nieuwe dingen kunt ontdekken. Bedankt weer London en natuurlijk KISS en Abba!

Ook eens een leuke stedentrip maken en wat minder langs de highlights maar meer ongebaande paden bezoeken? Never Stop Travelling is er al geweest en/of kent over ter wereld (lokale) specialisten waarmee we jouw droomtrip kunnen organiseren. We helpen je graag!

Leave a Reply