Skip to main content

München is de hoofdstad en grootste stad van de Duitse deelstaat Beieren met ruim 1,5 miljoen de op twee na grootste stad van Duitsland. München is een kreisfreie Stadt en behoort tot de belangrijkste economische en culturele centra in de Bondsrepubliek.

Daar we deze prachtige Duitse stad al meerdere malen bezochten, ook HIER nog de nodige informatie.

De Asamkerk, officieel de Sint-Johannes Nepomukkerk en meesterwerk van de rococo-stijl in de historische binnenstad. Het kerkgebouw werd door de gebroeders Asam (Cosmas Damian Asam en Egid Quirin Asam) in de jaren 1733-1746 gebouwd. Oorspronkelijk zou de kerk als privékapel van de beide broers gebouwd worden, maar nadat de beide broers tussen 1729 en 1733 naast hun huis meerdere stukken grond wisten te verwerven, richtten zij er vanaf het jaar 1733 de aan de in 1729 heilig verklaarde Johannes Nepomuk gewijde kerk op. Een zeer bijzonder bouwwerk, wat je aantreft midden in en tussen de winkels, ga zeker even naar binnen want je weet niet wat je ziet.

Het oude stadcentrum wordt gekenmerkt door een aantal toegangspoorten, vroeger was de binnenstad alleen bereikbaar door die poorten, heden ten dagen zijn het nog markeringen en foto objecten uit het verleden. Al wandelend door Munchen vallen al snel ook de leuke details op van de stad en die zijn er genoeg.

De Viktualienmarkt in het hart van de oude binnenstad van München was oorspronkelijk een boerenmarkt en kruidenmarkt. Tegenwoordig is de Viktualienmarkt een populaire plek voor kenners en fijnproevers en voor bezoekers die hier alles kunnen vinden wat hun hartje begeert, van traditionele Beierse producten tot exotisch fruit. Daarvoor, tot het begin van de 19e eeuw, bevond de markt zich op de Marienplatz in München, en na verloop van tijd werd het de kleine markt en de huidige Viktualienmarkt. Aanvankelijk heette het plein simpelweg de marktplaats en pas later werd het de Viktualienmarkt door het laat-Latijnse woord Viktualien , een uitdrukking voor eten. Pas in 1890 bereikte de Viktualienmarkt zijn huidige omvang, dankzij enkele toevoegingen zoals het paviljoen voor de verkoop van fruit of een Noordzeevishal.

De volledige markt is voorzien van vele leuke terrasjes voor een hapje en drankje, erg gezellig en bij goed weer dan ook lastig om nog ergens een plekkie te bemachtigen.

De Marienplatz is het centrale plein van de Altstadt. Sinds de stichting van München in 1158 door Hendrik de Leeuw is de Marienplatz het hart van de stad. Aanvankelijk werd het plein gewoon markt genoemd. In 1638 liet keurvorst Maximiliaan I ter ere van de Zweedse bevrijding in de Dertigjarige Oorlog een zuil met daarop een Mariabeeld plaatsen. Op 9 oktober 1854 werd de naam officieel Marienplatz. Zoals vele stadspleinen kent ook dit plein indrukwekkende gebouwen, de kerktoren en het Raadshuis zijn ook van binnenuit te beklimmen, vanuit hier heb je schitterend uitzicht over de stad maar ook over het mooie plein.

Beeldje, pleintje, bruggetje zeggen we wel eens oneerbiedig over steden maar dat alle behoort nu eenmaal bij een stad, dus ook Munchen kent zo’n zijn statuten. Ook vele straatmuzikanten sieren het straatbeeld, zo ook deze accordionist zonder hoofd, met een beetje geld worden de leukste voordrachtjes gedaan.

De Residentie van München was een stadsresidentie in classicistische stijl, hier verbleven Beierse hertogen, keurvorsten vanaf 1623 en Beierse koningen van 1806 tot 1918. Dit complex is het grootste paleis van Duitsland binnen stadsmuren en een van de belangrijkste musea voor kamerdecoratie van Europa. Het omvat tien binnenplaatsen en 130 kamers zijn opengesteld voor bezoek.

De Odeonsplatz is een plein wat in 1827 genoemd werd naar de concertzaal Odeon die Ludwig I van Beieren aan de zuidwestelijke zijde deed bouwen. Op het plein staat ook zijn ruiterstandbeeld. Onder het plein bevindt zich een belangrijk gelijknamig metrostation: knooppunt van U-Bahn lijnen. Het plein dient voor grote evenementen, bijvoorbeeld in 1988 de rouwplechtigheid voor Franz Josef Strauß in 1871 en de parade voor de terugkeer van Beierse troepen van de Frans-Duitse Oorlog. Elk jaar trekken de folkloristische verenigingen langs het plein naar de Oktoberfeesten.

Wat Munchen ook heeft is veel bier en biersoorten, wellicht toch wel een Duitse traditie bierdrinken? Overal zie je gezellige terrasjes, biergartens en leuke bars/restaurants. Tussen alle prachtige bezienswaardigheden en bouwwerken om, geen nood aan een hapje en drankje.

Munchen is een super mooie stad om met de fiets te verkennen, erg fietsvriendelijk en overal goed en duidelijk gemarkeerde fietspaden. Zeker doen! Op diverse plaatsen zijn fietsverhuurders, paspoort of ID meenemen en binnen een paar minuten fiets je weg. Die Pedalhelden biedt een goed assortiment aan fietsen aan, ook E-bikes, bierfietsen e.d. Wij maken onze weg op richting Schloss Nymphenburg maar eerst een leuke lunch stop in de Koniglicher Hirschgarten, super leuk gelegen midden in het park. Hier kun je een fantastische stop maken voor een hapje en drankje en zit je in Duitse sferen midden in een prachtig park.

Een schitterend Slot, het Schloss Nymphenburg, ligt zo’n 5 km fietsen uit het centrum van Munchen. Het slot is een barok slot, dat vroeger de zomerresidentie vormde van het Beierse Hof. Aan de westzijde sluit het Slotpark Nymphenburg erop aan. Het paleis werd in 1664 gebouwd door de Italiaanse architect Agostino Barelli in opdracht van de Wittelsbachse keurvorst Ferdinand Maria van Beieren. Het was een geschenk aan zijn echtgenote Henriëtte Adelheid (van Savoye) na de geboorte van hun zoon en troonopvolger Maximiliaan II Emanuel. Het centrale paviljoen werd voltooid in 1675. Het slot is ook open voor rondleidingen, feesten en trouwpartijen.

Het Olympiapark, is een Olympisch park dat werd aangelegd voor de Olympische Zomerspelen van 1972. Gelegen in de wijk Oberwiesenfeld in München, blijft het park dienen als locatie voor culturele, sociale en religieuze evenementen, zoals erediensten. Het omvat een eigentijdse beiaard. Het park wordt beheerd door Olympiapark München GmbH, een houdstermaatschappij die volledig eigendom is van de hoofdstad van de deelstaat München. In de Olympia Hall speelde KISS in 2017 nog! Het volledige park is heerlijk voor sportactiviteiten maar zeker ook voor een wandel- of fietstochtje.

Het Tollwood Festival is een festival dat halfjaarlijks plaatsvindt in het Olympiapark (zomer) of op de Theresienwiese (winter) in München. Wij hadden er nog nooit van gehoord maar kwamen er bij toeval langs gefietst, dus even op onderzoek uit. Tollwood opende op de dag van ons bezoek de deuren voor een periode van vier weken. Het eerste Tollwood Festival werd gehouden op het zuidelijke terrein van het Olympiapark in de zomer van 1988. Op het eerste Tollwood Festival van 1 tot 11 juli 1988 waren optredens van lokale artiesten als Konstantin, Wecker en Biermösl Blosn. Vanaf 1991 namen meer internationale artiesten deel. Sinds 1991 werd naast het zomerfestival het eerste winterfestival gehouden, dat sinds 2000 plaatsvindt op de Theresienwiese. In 1999 liep het winterfestival eind december ernstige schade op door een winterstorm op het terrein aan de Arnulfstraße.

Een bijzondere en erg artistieke beleving, je wandelt hier door alle landen van de wereld. Maak je geen zorgen om een hapje en drankje want je kunt hier bijna alle keukens van de wereld beproeven. Echt een geweldige beleving! Zo zie je maar dat een dagje met de fiets op pad je ook nog eens ergens brengt wat je op voorhand niet verwacht.

Een heerlijke en prachtige dag op de fiets! Overheerlijk Italiaans gegeten bij Storia, een goede afsluiter van deze fietsdag.

17 en 18 juni 865 is de stad Munchen ontstaan, jaarlijks gaat dit gepaard met een tweedaags feest. Laat KISS nu net op deze dagen Munchen aandoen, dus wij kunnen “genieten” van een gigantische aanloop aan mensen, vele kraampjes en activiteiten ter ere van de “geboorte” van Munchen. Gezellig!

Never Stop Travelling heeft het al vaker vermeld, super leuk eens na te denken over een weekendje weg inclusief een leuk evenement. Ook evenementen boekingen zit in ons pakket.

KISS mag vanavond voor de tweede keer op de schitterende Konigsplatz spelen, een geweldige omgeving voor een concert! Het is de tweede outdoorshow van deze tour, de weergoden zijn ons super goed gezind dus niks staat een groots KISS spektakel in de weg. De Königsplatz is een plein in de wijk Maxvorstadt, dat behoort tot het totale ensemble van de Brienner Straße, de eerste boulevard van München. Het plein in de stijl van het Europese classicisme is een centrum van het culturele leven en wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van de Ludovicische “Isar Athene”. Het podium wordt omringd door schitterende bouwwerken, geweldige entourage. In mijn optiek de mooiste Outdoor omgeving voor concerten. KISS speelt wederom de sterren van de hemel. Het concert begint op tijd maar de Konigsplatz ligt dan ook midden in een woonwijk dus er zullen wel eindtijd regels zijn? Set wordt ingekort met 1 nummer, Do you love me is komen te vervallen. De Konigsplatz ontplof continu maar zeker als Gene roept “He Munchen, mit ein umlaut” grandioos. Wat een grandioze avond, KISS voor de allerlaatste keer in Munchen!

Ondanks dat de Hard Rock Cafe Munchen al meerdere malen bezocht is, mocht ook deze trip een bezoekje aan de HRC niet ontbreken. Altijd leuk en gezellig maar zeker ook op dagen als KISS speelt in zo’n HRC vaak een ontmoetingsplaats voor KISS fans. Nadat de KISS Army Spain een paar keer een meet and greet met Eric Singer en Tommy Thayer hebben georganiseerd in Spanje, was het dit keer de beurt aan Munchen. Na het concert heerlijk te voet naar de HRC alwaar het event rond middernacht begint, Tommy en Eric arriveren tegen 00.30 uur, gelukkig zijn wij nummer 3 en 4 dus zijn direct aan de beurt om Tommy en Eric te spreken en een super gaaf fotomoment! Iedereen krijgt zijn beurt en het is wederom geweldig om the World Wide KISS Army op deze avond/nacht weer te zien en te spreken. Elke seconde genieten, genieten en genieten.

Een overweldigend (lang) weekend Munchen ten einde, wat een belevingen weer.

Munchen op onze Instagram: kijk dan snel HIER.

Ook eens een weekendje naar Munchen of een andere boeiende Citytrip, wellicht in combinatie met een event, Never Stop Travelling kent de weg en zorgt voor een optimale beleving binnen jouw budget! We staan graag klaar voor je.

Leave a Reply