Skip to main content

Birmingham is een district met de officiële titel van city, in het stedelijk graafschap (metropolitan county) West Midlands. De stad is de op een na grootste van het land, en heeft 1.100.000 inwoners. In de hele metropool leven circa 2,6 miljoen mensen.

Birmingham was het centrum van de Britse metaalindustrie en van de “Black Country”, zo genoemd naar de rokende fabrieksschoorstenen die zich hier concentreerden ten tijde van de Industriële revolutie. Evenals andere steden in de regio, zoals Wolverhampton, Dudley en Coventry, is Birmingham tegenwoordig een centrum voor de dienstverlenende sector, met futuristische hoogbouwkantoren. Hoe het gebied er vroeger uitzag is nog een beetje te zien in het Black Country Museum, dat een aantal authentieke huizen en ambachtelijke bedrijfjes toont.

Birmingham wordt vaak Brum genoemd (afgeleid van de oude naam Brummagem), en de inwoners, die Engels met een karakteristiek dialect spreken, heten Brummies. Het is een van de meest multiculturele steden van het Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van de bevolking komt uit het Caraïbische gebied, van het Indisch subcontinent of uit Ierland. In het straatbeeld is de multiculturele samenleving, overigens zeer positief, goed terug te zien.

De stad wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht, en biedt na West End in Londen de beste gelegenheid van het land om inkopen te doen. Het ooit door reusachtige grauwe industriecomplexen gedomineerde stadsbeeld is in de laatste jaren aanzienlijk opgeknapt.

Bull Ring

De Bull Ring is een belangrijk winkelgebied in het centrum en is een belangrijk kenmerk van Birmingham sinds de Middeleeuwen, toen de markt voor het eerst werd gehouden. In het gebied zijn twee winkelcentra gebouwd; in de jaren zestig en vervolgens in 2003; de laatste is gestileerd als één woord, Bullring. In combinatie met Grand Central (waarmee het is verbonden via een voetgangersviaduct, gebrandmerkt als ‘LinkStreet’) vormt het het grootste winkelcentrum in het stadscentrum van het Verenigd Koninkrijk, vormgegeven als Bullring & Grand Central. Hett huidige winkelcentrum, is met zo’n 36,5 miljoen bezoekers per jaar het drukst bezochte van het Verenigd Koninkrijk.

Kanalen van Birmingham

Birmingham heeft 35 mijl aan kanalen, waarvan wordt gezegd dat het meer is dan Venetië. Ze worden gewaardeerd door wandelaars, fietsers en eigenaren van narrowboats en ze herinneren aan een unieke industriële geschiedenis. Tijdens de industriële revolutie waren de kanalen drukke waterwegen voor het transport van kolen, ijzer en andere zware goederen. Ze speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van Birmingham en de Black Country.

Meer dan 160 kilometer aan kanalen vormen tegenwoordig de Birmingham Canal Navigations (BCN). Enkele van de belangrijkste kanalen die in de stad samenkomen, zijn het Grand Union Canal, Worcester and Birmingham Canal, Stourbridge Canal en Stratford Canal. De meeste kanalen zijn aangelegd in de 18e en 19e eeuw en op het hoogtepunt had de BCN er meer dan 270 kilometer. Een van de eersten die gebouwd werd, was de Duke of Bridgewater’s Canal. Het vervoerde de steenkool van de hertog vanuit de mijnen 24 kilometer naar Manchester. Het werd voltooid in 1761 en het meeste technische werk werd gepland en begeleid door James Brindley . Brindley was een molenmaker van beroep en een van de meest opmerkelijke ingenieurs van de 18e eeuw. Hij werkte aan zes kanaalprojecten in de Midlands. 170 jaar lang bruiste het kanaalsysteem van activiteit. Tegen het einde van de 19e eeuw nam het vervoerde tonnage toe tot 8,5 miljoen ton in 1898.

Hoewel de kanalen winstgevend waren, waren ze kostbaar om aan te leggen en te onderhouden. In de jaren 1820 werd Thomas Telford aangenomen om de kanalen van Birmingham te inspecteren, die ernstige onderhoudsproblemen hadden. Hij stelde een herziening van het kanaalsysteem voor, waaronder het rechttrekken van veel kanalen.

Toen de kanaalindustrie achteruitging en spoorwegen en wegen het goederenvervoer over lange afstanden overnamen, nam het gebruik van de kanalen af. In 1980 was al het commerciële verkeer gestopt. Grachten raakten in de loop der jaren in verval. Velen zijn sindsdien echter gerestaureerd en hun omgeving is verbeterd met parken, woningen en vele verbluffende moderne ontwikkelingen, waardoor levendige gebieden met winkels, restaurants, bars en uitgaansgelegenheden zijn ontstaan. Als toerist mag een wandeling, fietstocht en/of boottocht door deze kanalen niet ontbreken tijdens je Birmingham bezoek!

De Sint-Chadkathedraal is de rooms-katholieke kathedraal en basiliek van Birmingham. Het is de kathedraal van het aartsbisdom Birmingham. In Birmingham staat ook een anglicaanse kathedraal. De kathedraal is zowel van binnen alsook buiten en prachtexemplaar.

Aston Hall

Aston Hall is een mansion in de Engelse plaats Aston, ten noorden van Birmingham. Het gebouw is in de Jacobijnse stijl ontworpen door John Thorpe. De bouw begon in 1618, de uiteindelijke woning voor Sir Thomas Holte werd 17 jaar later, in 1635, opgeleverd. Je kunt zelf goed rondwandelen door het geweldige en historische pand, overal zijn duidelijk omschrijvingen aangebracht en af- en toe zijn er QR codes geplaatst waarmee je zelf een stuk audio kunt beluisteren. Bij goed weer zijn de aangrenzende tuinen en/of het Aston Park een heerlijk relaxed recreatief gebied. Entree (anno 2023) £ 11,00 p.p. Het kan hier druk zijn dus soms is voorafgaand reserveren zeker aan te raden. De Aston Hall bevindt zich naast Villa Park, zo’n 5 km uit het centrum gelegen. Met een Uber-taxi ben je zo ter plaatse.

Villa Park

Villa Park is een voetbalstadion in Birmingham. Het is het stadion van de Engelse voetbalclub Aston Villa FC. Het stadion dateert uit 1897 en heet officieel Aston Lower Grounds. Villa Park heeft 43.300 zitplaatsen; er zijn weliswaar plannen het stadion uit te breiden naar 51.000 zitplaatsen, maar volgens de directeur moet er eerst geïnvesteerd worden in nieuwe spelers. Het veld is 105 meter lang en 69 meter breed. Van de buitenzijde is het wel een zeer bijzonder stadion, geheel in stijl met de gebouwen uit de omgeving.

Black Sabbath Bench and Bridge

In Birmingham is de Heavy Metal ontstaan, de Black Sabbath Bench is een eerbetoonattractie ter ere van de metal band Black Sabbath uit Birmingham. Het is gelegen aan Broad Street, boven de brug over Canal Street, ook vernoemd naar de band. Black Sabbath is een heavy metal band uit Birmingham, opgericht in 1968. De leden zijn Ozzy Osbourne (zanger), Tony Iommi (gitarist), Geezer Butler (bassist) en Bill Ward (drummer). De bank werd in 2019 voor het publiek geopend en is sindsdien een populaire plek voor de lokale bevolking en toeristen! Als Heavy Metal liefhebber mag je foto op deze bank natuurlijk niet ontbreken.

Centenary Square

Centenary Square is een openbaar plein aan de noordkant van Broad Street in,  genoemd in 1989 ter herdenking van het honderdjarig bestaan ​​van Birmingham dat de status van stad bereikte. Het gebied was een industriegebied met kleine werkplaatsen en kanaalwerven voordat het in de jaren 1920 door de gemeente werd gekocht voor de oprichting van een groots openbaar centrum met musea, gemeentekantoren, een kathedraal en een operagebouw. Het plan werd verlaten na de komst van de Tweede Wereldoorlog en alleen de Hall of Memory en de helft van het geplande Baskerville House waren voltooid. Na de oorlog werd het plan nieuw leven ingeblazen in een eenvoudiger vorm, maar de gemeente slaagde er nooit in het ontwerp uit te voeren.

In 1991 werd het plein opnieuw ontworpen als aanvulling op het nieuwe International Convention Centre met nieuwe bestrating, balustrades en lampen ontworpen door kunstenaar Tess Jaray, een fontein en verschillende sculpturen. Tijdens de bouw en opening van de Library of Birmingham op het plein in 2013 werden verschillende elementen van het ontwerp uit 1991 verwijderd en werd er een bibliotheekamfitheater op het plein gebouwd. De bibliotheek is zeker een bezoekje waard, op de zevende etage hebben ze een “secret garden” gecreëerd, waar je bij goed weer ook even heerlijk kunt zitten. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de stad, al moet ik eerlijkheidshalve wel melden dat de skyline van Birmingham niks bijzonders is. In 2014 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven om het plein opnieuw in te richten. De bouw van het vernieuwde plein begon in 2017 en was grotendeels voltooid in 2019.

Het plein wordt gebruikt als verzamelplaats voor veel van de belangrijkste culturele evenementen van de stad, waaronder de kerstmarkt van Frankfurt, kunstfestivals, herdenkingsdiensten, nieuwjaarsvieringen en tijdens Kerstmis is er een tijdelijke ijsbaan en een reuzenrad.

Victoria Square Birmingham

Het Victoria plein is een autovrij en openbaar plein. Het is de thuisbasis van zowel het stadhuis als het raadhuis en grenst direct aan Chamberlain Square. Het is genoemd ter ere van koningin Victoria. Het plein wordt vaak beschouwd als het centrum van Birmingham en is het punt van waaruit de afstanden van lokale verkeersborden worden gemeten. Het ligt op korte loopafstand van St. Philip’s Cathedral op Colmore Row en ligt aan de belangrijkste voetgangersroute tussen de Bull Ring en Brindleyplace. Bij goed weer sieren mensen, straatartiesten e.d. het schitterende plein, heerlijk om hier even te zetten en te genieten van alles en iedereen die het gezichtsveld passeren.

Hardlopen in Birmingham

Hardlopen doe je overal, is een van mijn motto’s, dus zeker ook in Birmingham. Sterker nog, zelden zo’n gave cityruns gelopen als in deze stad. Je kunt hier geweldig “trailen” langs de kanaaltjes. Het gaat wel vaak op- en neer, dan weer een klinkerstuk er in, zeer lage bruggetjes waar je echt krom moet gaan lopen maar de uitzichten en delen van de stad die je bekijkt zijn super. Ik heb 24 km kanalenwerk belopen, echt genieten. Natuurlijk kun je dit alles ook doe per fiets of op een van de vele rondvaarten die aangeboden worden. Leuk om via die kant de stad en zijn buitenwijken te verkennen en te leren kennen. Lopen moet hier ook wel want het “publife” is niet geheel voorzien van alleen maar light producten.

Custard Factory

The Custard Factory is een creatief en digitaal zakelijk werkruimtecomplex, inclusief onafhankelijke winkels, cafés en bars, op de plaats van de Bird’s Custard-fabriek bij High Street, Deritend, in de wijk Digbeth. Deze wijk ligt 10 minuutjes wandelen vanuit het centrum maar is echt een aanrader. Je treft hier echt leuke dingen aan in een zeer kleurrijke, soms wat rommelig aandoende omgeving aan. Meer info over dit initiatief, kijk dan snel HIER.

Natuurlijk kun je door de stad met een Uber en/of het openbaar vervoer, het stadscentrum van Birmingham is niet zo gigantisch groot dus ook prima te voet te verkennen. Je hebt dan alle tijd om alles goed te absorberen en de stad zit vol met eet- en drinkgelegenheden dus je verbrande calorieën, kun je overal aanvullen. Met een beetje geluk kun je ook nog zien hoe de bootjes door de handbediende sluisjes varen. Kost wat tijd want die sluisjes zijn er tientallen verspreid door de stad.

Jewellery Square en Warstone Lane Cemetery

Nabij Jewellery Square tref je de oude begraafplaats Warstone Lane Cemetery aan. Nu is over een begraafplaats wandelen niet de meest gave toeristische attractie, deze begraafplaats is niet meer in gebruik, heel af- en toe worden nog familieleden bijgeplaatst. De oude stenen en de vervallen aandoende omgeving maken wel indruk, al wordt alles zeer zeker nog bijgehouden. Wat mij betreft een bezoekje waard.

Jewellery Quarter is een gebied in het noordwestelijke deel van het stadscentrum van Birmingham, met een bevolking van zo’n 19.000 in een gebied van 1,07 vierkante kilometer. Het Jewellery Quarter is Europa’s grootste concentratie van bedrijven die betrokken zijn bij de juwelenhandel, die 40% van alle juwelen produceert die in het VK worden gemaakt. Het is ook de thuisbasis van ’s werelds grootste Assay Office, dat ongeveer 12 miljoen items per jaar kenmerkt. Historisch gezien is de Jewellery Quarter de geboorteplaats geweest van vele baanbrekende ontwikkelingen in industriële technologie.

Op zijn hoogtepunt in de vroege jaren 1900 had de Jewellery Quarter meer dan 30.000 mensen in dienst, maar door buitenlandse concurrentie en gebrek aan vraag ging de industrie in de 20e eeuw achteruit. Het gebied werd vervolgens getransformeerd tot een stedelijk dorp en knooppunt voor creatieve bedrijven, met behoud van het stedelijke weefsel. Het historische belang ervan leidde tot tal van instandhoudingsprogramma’s en het is een ankerpunt van de Europese Route van Industrieel Erfgoed. De oude industriële panden maken indruk!

China Town

Het bezoeken van een China Town in steden is vaak erg bijzonder en tevens goed van eten, in Birmingham is de China Town niet veel meer dan een paar gebouwen. Het is wel leuk aangekleed maar het is geen China Town zoals je dat een beetje “gewend” bent. Wel bijzonder is de indoor markthal aan de overkant van China Town, echt fris ruiken doet het er niet maar je moet echt even door die lucht heen, je weet niet wat je ziet. Niet echt Europees aanziende taferelen, je waant je hier meer in Azië en het Midden Oosten. Buiten vis en vlees zijn er legio kraampjes met andere marktwaren te koop, ik koop niks….

KISS in Birmingham

Hoofdreden van dit Birmingham bezoek is het eerste KISS concert van de laatste Europese Tour, waarvan ik 13 concerten mag gaan beleven. Altijd een geweldige combinatie om een evenement te combineren met een citytrip, Birmingham is immers ook niet echt wat je direct op het vizier hebt. Nu KISS er toch is, mooie gelegenheid om de combi aan te gaan. Zo zijn er door de vier geschminkte gezichten al heel wat plaatsen in de wereld aangedaan. Gelukkig ben ik niet de enige want ook vanuit Duitsland, Zweden, Denemarken en Spanje zijn er bekenden aanwezig. KISS fans are everywhere en zijn soms best gestoord. Natuurlijk wordt er even een gezamenlijke maaltijd bij een Thai gepland, gezellig! Blijf het herhalen, KISS is echt meer dan alleen de muziek.

Op 5 juni is het dan zover, het laatste KISS concert in Birmingham! “This is the last time we’re all together” aldus Paul Stanley. Even door the Wild Things, die we ook al eens op de KISS Kruise zagen en Skindred heen worstelen2, de laatste krijgen de handjes goed op elkaar met een overhype zanger, bekoren kan het me niet echt. Zodra het KISS doek omhoog wordt getakeld weten we dat het niet lang meer gaat duren, na de bekende klanken van Led Zeppelin knallen de alom bekende woorden “Allright Birmingham….” uit de speakers. De stage is breed opgezet en met Detroit Rock City is meteen duidelijk wat voor avond dit gaat worden, wauw! Paar schoonheidsfoutjes maar het is dan ook het eerste concert van de tour, die mogen de pret ook niet drukken. Tot de laatste confetti snipper en klanken is het genieten. KISS Destroys Birmingham again! Eerste klap is een daalder waard zeggen ze wel eens, op naar de volgende 12 shows. Next Stop: Praag

Het Insta-verhaal van dit concert bekijken? Kijk dan snel HIER.

Kortom, Birmingham is verrassend mooi! Waar je wellicht denkt aan een oude industriestad, wat natuurlijk niet gek is gezien het verleden, popt een leuke, gezellige en verfrissende stad op. Uurtje vliegen vanuit Amsterdam, Dusseldorf of Brussel. Met de trein sta je vervolgens in 8 minuten, vanuit de luchthaven van Birmingham in hartje centrum.

Eens rondkijken in het Insta-verhaal van deze trip? Kijk dan snel HIER.

Never Stop Travelling beveelt deze stad graag aan voor een leuke city-trip, kan natuur perfect gecombineerd worden met een leuk evenement/concert. Wij helpen en denken graag met je mee…

Leave a Reply