Skip to main content

Sicilië (Italiaans en Siciliaans: Sicilia) is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de op het Italiaanse vasteland gelegen regio Calabrië, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. De Oudgriekse naam Trinakria betekent “het eiland met de drie punten”. Dit is tevens de naam van de vlag.

Sicilië staat voor genieten van de Italiaanse keuken, pittoreske stadjes, veel historische high-lights, prachtig weer, goede en bijzondere overnachtingslocaties en veel meer! Kijk en lees mee in dit blog en laat je inspireren.

Door zijn strategische ligging in het midden van de Middellandse zee is Sicilië door vele volkeren veroverd die een stempel op de cultuur hebben gedrukt. Hierdoor heeft het eiland zijn eigen rijke en unieke cultuur ontwikkeld, op het gebied van kunst, muziek, literatuur, architectuur, religieuze tradities en haar eigen keuken.

De oppervlakte van Sicilië is 25.709 km² en het is daarmee het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland is maximaal 230 km lang en 170 km breed. De kustlijn is ongeveer 1000 km. Tot de autonome regio Sicilië behoren ook de Liparische of Eolische Eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische Eilanden, het eiland Pantelleria en de Pelagische Eilanden. De laatste twee liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het Afrikaanse continent. De eilandstaat Malta ligt ten zuiden van Sicilië.

Nederland recentelijk op code rood gegaan dus de “messen zullen wel geslepen zijn” voor al die reizende Nederlanders!? Vaccinatiebewijzen, herstelbewijzen, recente negatieve pcr-test, op naar Palermo… Alle documenten compleet en ter plaatse zou ook nog een verplichte corona-test noodzakelijk zijn. Niks gezien en/of gehoord en binnen 15 minuten reden we inclusief huurauto en onze bagage fluitend richting ons hotel in het centrum van Palermo. Het is mij niet bekend of de situatie “morgen” niet anders kan zijn, in deze veranderlijke tijden is natuurlijk niets zeker. Voor vandaag (27 juli 2021) was binnenkomst in Sicilië geen enkel probleem en zijn onze documenten niet gecontroleerd en lijkt het er op dat die negatieven pcr-test ook voor niets is geweest.

We starten deze rondreis in Palermo in Hotel & Spa Quitocanto nabij Piazza Quattro Canti, het plein ligt midden in het prachtige historische stadcentrum. Leuk detail is dat de zon altijd een of meerdere van gebouwen in het zonnetje zet! De gebouwen zijn in drie gedeelten opgedeeld en beelden een stuk uit de geschiedenis van Palermo uit. De vier districten van Palermo komen op dit plein bij elkaar.

Het Hotel & Spa Quitocanto kent een goede service m.b.t. huurauto’s. Je kunt bijna tot aan de deur rijden in het oude stadscentrum, vervolgens wordt je bagage naar de kamer gebracht terwijl je auto elders wordt geparkeerd (waar? geen idee!). Tussen 07.00 en 23.00 uur wordt je auto kosteloos voor je opgehaald en weer voorgereden. Super! Zo slaap je in hartje Palermo met je huurauto!

Wel opletten op Sicilië, kraanwater niet gebruiken voor consumptie gewoon flessen drinkwater koper in de supermarkt. Ook al wordt soms gezegd dat het tapwater te drinken is adviseren wij dit niet te doen!

Nabij het Hotel tref je al snel enkele interessante bezienswaardigheden aan zo ben je binnen 1 minuut bij Fontana Pretoria uit de zestiende eeuw!

Social Bike Tour

Goede tip! Doe een van de Social Bike Tours in of rondom Palermo. Goede en uitgebreide tours, zowel beschikbaar in het Italiaans alsook in het Engels, voorafgaand wel even doorgeven naar welke taal je voorkeur uitgaat. Wij kiezen de Palermo Bike Tour, drie uur.

Iedereen kan deze tour doen, ondanks de duur van drie uur, leg je maximaal 15 km af. Er is voldoende ruimte voor fotografie, bezichtigingen en je krijgt ruimschoots voldoende informatie. Ook krijg je tijdens deze tour wat achtergrond over de Sicilië Maffia, die nog steeds actief is! Zo horen we ook dat het stadcentrum, buitenwijken niet meegerekend, 297 kerkgebouwen telt! We brengen die hier niet allemaal in kaart, wel zijn het allemaal prachtgebouwen en vele ook van binnen echt prachtig!

Het prachtige Teatro Massimo Vittorio Emanuele is het operagebouw van Palermo. Deze opera is de grootste van Italië en de op drie na grootste van Europa, na zowel de Opéra Bastille als de Opéra Garnier in Parijs en de Weense Staatsopera. De opera staat bekend om zijn perfecte akoestiek.  Het theater is gebouwd op een oud klooster en een kerk, tijdens het vrijmaken van het gebied voor de opbouw van het theater werd een graftombe ontdekt met een non er in, een oud verhaal zegt dat haar geest nog steeds ronddwaalt in het theater, opletten met traplopen dus! Met name de tweede trede van onder is erg berucht! Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar en zeker een aanrader.

Wat erg opvalt in de stad zijn de stijl van de vele oude gebouwen, erg leuk is te zien hoe iedereen het balkon in heeft gericht. Een voor- en achtertuin zoals wij die kennen, is voor de meeste Sicilianen niet gegeven. Dan is het nog zo dat de vier Palermo-districten qua “luxe” en dus woonlasten ook nogal van elkaar verschillen.

Natuurlijk kom je bij het Aartsbisdom van Palermo en de prachtige Kathedraal van Palermo, al is laatstgenoemde van de buitenzijde grandioos maar van binnen niks aparts. Een rondleiding in de Kathedraal brengt je wel op het dak, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het Aartsbisdom is ook te bezoeken door het boeken van een van de rondleidingen, een prachtig bouwwerk!

Een bezoekje aan het havengebied mag zeker niet ontbreken, daarbij helpt de zeebries ook aan de nodige verkoeling. Vissersbootjes, jachten maar ook Cruiseschepen doen Palermo graag aan. Als die gigantische cruiseschepen zijn aangemeerd dan heb je dat in veel gevallen in het stadcentrum al gezien, vele cruise-groepen overvallen de stad tot grote genoegen van de winkeliers natuurlijk. Meer informatie over cruisereizen, Never Stop Travelling is ook cruise-specialist en helpt je graag mee met het uitzoeken van jouw droom cruisereis!

Garibaldi Tuin

De Garibaldi-tuin , ook wel Villa Garibaldi genoemd , is een openbare tuin .Van de vele exotische planten die erin worden gevonden, is de majestueuze Ficus macrophylla zeker de belangrijkste attractie die wordt beschouwd als de grootste boom van Europa en een van de oudste in Italië, met een hoogte van 30 meter, een omtrek van de stam die meer dan 21 meter bedraagt ​​en een kroon met een diameter van 50 meter. Zeer imposant en bovendien lekker koel in de schaduw van deze reuze-bomen!

De markten en streetfood van Palermo

Palermo staat tevens bekend om de vele en gezellige markten. Sla die zeker niet over. De Vucciria markt vanaf 18.00 uur tot middernacht, staat bekend om het aanbod van het typische streetfood! Vergeet dan Taverna Azzurra niet voor een overheerlijk en typische Sicilië wijn (Sangje Wine), die alleen daar wordt geschonken. Zoet, richting port, overheerlijk!

Markt van Ballaro is de gehele dag tot vroeg avond, voor toeristen wordt geadviseerd deze wijk wat te mijden in de avonduren.  Vergeet op de markten niet te genieten van het aanbod aan streetfood! Stop eens bij een van de BBQ’s of andere aanbieders, heerlijk om zo wat te genieten van de lokale producten.

Een van de leukste markten is de Capo markt, prachtig! Let wel op, deze vangt aan in de ochtend maar is halverwege de middag gesloten.

Wat je zeker niet mag missen op Sicilië is Granita! Dit is een halfbevroren zoete drank die kenmerkend is voor de Siciliaanse keuken. Het wordt bereid met water, suiker en vruchtensap, maar ook met andere bestanddelen zoals amandel, pistache, koffie en cacao. Granita wordt vaak verward met de sorbet, die evenals de granita kan worden beschouwd als de voorloper van het Italiaans ijs. Granita heeft een korreliger textuur dan ijs, maar verschilt hiermee nauwelijks van de sorbet. De textuur van granita verschilt per regio; in West-Sicilië is de drank korreliger dan in Oost-Sicilië, waar er vrijwel geen onderscheid is met de sorbet. Wordt veelal gegeten met een zoet broodje er bij, vult aardig dus in plaats van een lunch een prime (snoep)optie.

Met elektrische step door Palermo

Zeker ook een aanrader, met de elektrische step op pad! Er zijn diverse aanbieders, wij kiezen voor Wind. Hoe werkt nu zoiets. Als eerste installeer je de Wind App op je telefoon. Die app koppel je aan je paypal, credit card of telefoonabonnement. In de app kun je precies zien waar een step staat geparkeerd en wat de status is van de accu, uitgedrukt in het aantal nog te rijden kilometers. Je unlocked de step met je app en rijden maar! Ben je op de plaats van bestemming, je step weer afsluiten en laat je je step achter op de locatie waar je moet zijn. Zo staat de stad leuk verspreid met E-steps, overigens allemaal van verschillende aanbieders. Je zou dus ook kunnen overwegen om meerdere aanbieders op je telefoon te installeren, het aanbod wordt dan alleen maar groter. Je dient wel 18 jaar te zijn, echter de geboortedatum vul je zelf in…. Een leuke manier om de stad te verkennen!

Kerk van Santa Maria dell’Itria alla Kalsa

De kerk van Santa Maria dell’Itria , ook wel bekend als de kerk van Santa Maria dell’Itria dei Cocchieri , als gevolg van de broederschap met dezelfde naam , is gelegen in het historische centrum van Palermo in de wijk van de Kalsa of Tribunali in Via Allor. De Crypte is gebouwd door de wil van het Gilde van Koetsiers als gebedskapel op de reeds bestaande crypten. De oude kerk, bewust eenvoudig, was elegant maar had geen bijzondere versieringen. Door het ontbreken van documentaire bronnen weten we niet precies hoe het interieur van de kerk eruit zag, maar het hoefde niet veel anders te zijn dan het huidige. Het echte “juweel” van het hele religieuze complex is ongetwijfeld de “grafkelder”, een enorme ondergrondse kamer met een rechthoekig plan dat zich uitstrekt onder de kerk en het kerkhof, in twee delen verdeeld door een grote trap: de grote kamer heeft op de muren de overblijfselen van negentig nissen, bedoeld om de gemummificeerde lichamen van de broers te huisvesten die niet weinig nieuwsgierigheid wekken. Een andere kleinere kamer, de zogenaamde “colatoi-kamer”, bevindt zich op een lager niveau en is toegankelijk via een kleine trap.

Op naar Taormina

Een ding is zeker, qua verkeer is Palermo niet de makkelijkste stad om te rijden. Bezint eer je begint aan zelf rijden in en door Palermo. Het lijken hier wel Aziatische taferelen! Rijstroken waarvoor zijn die er eigenlijk? Voorrang geven of nemen? Wat is een voorrangsweg? Lastig rijden en je komt ogen te kort om alles goed bij te houden. Bij het verlaten van Palermo komen de prachtige landschappen van Sicilië al snel te voorschijn. We rijden deels langs de kustlijn en proberen de snelweg zoveel mogelijk te mijden, echter bij Cefalu komen we toch tot de conclusie dat de gehele kustlijn volgen niet te doen is, toch een behoorlijke afstand van Palermo naar Taormina. De landschappen zijn ademend en de kustlijn kronkelt door de zee heen, maximaal genieten!

De snelweg kent meer bruggen en tunnels dan gewone stukken asfalt, je zou de weg hier bijna een kunstwerk kunnen noemen. Nabij onze eindbestemming zien we ook nog enkele heftige bosbranden waar met helikopters en blusvliegtuigen de brand wordt bestreden, laten we maar hopen dat het werk van de hulpdiensten snel resultaat oplevert! Aangekomen in Taormina zie je al snel dat dit een paradijs op aarde is! De stad telt zo’n 11.000 inwoners en is daarmee niet eens zo groot, de ligging daarentegen is grandioos. We verblijven in Boutique Hotel Villa Carlotta, paar minuten wandelen van het centrum van Taormina en een 15 minuten traplopen (Let op: 680 traptreden, want die hebben we geteld voor jullie) naar beneden van het strand verwijderd. Je moet dus ook weer terug over al die trappen! Geen zin in of laat de conditie het niet toe, vanuit het hotel zijn er gratis shuttle diensten naar het prachtige (kiezel)strand en/of een van de nabij gelegen stranden.

Natuurlijk ontvangt deze schitterende locatie de Never Stop Travelling Approved Award, kijk HIER voor alle details.

Op enkele meters van het hotel tref je de Byzantine Tombs aan, grafkamers die in 1996 werden ontdekt! Indrukwekkend zo langs de weg. Leuk detail is dat de tombs doorlopen tot in het hotel, zo is een van de muren van het fitnesscentrum, van het hotel, ook voorzien van enkele oude grafkamers.

Isola Bella

Isola Bella is een klein eiland aan de kustlijn van Taormina, bekend als de paral van de ionische zee. Tot 1990 was het eiland privé grondgebied maar werd daarna gekocht door Regio Sicilië en werd omgedoopt naar Natuur Reservaat. Het Eiland is te voet te bereiken als het eb is. Op het Eiland staat een oud klooster wat, tegen een kleine entree fee, te bezoeken is. Kosten €5,00 p.p. maar zou die in je zak houden want het eiland van afstand een stuk bijzonderder dan wat je op het eiland kunt zien. Vanuit Taormina heb je een prachtig uitzicht over deze baai, je zou hier kunnen spreken van een paradijs op aarde!

Op het strand, nabij Isola Bella is het goed toeven! Houd je van snorkelen dan zit je hier goed in het, volop prachtige vissen te bespeuren nabij het strand. Wil je verder de zee op om te duiken en/of snorkelen, vanuit Taormina is dat goed te doen. Wil je het prachtige blauwe zeewater eens bezichtigen in een grot, maak dan een mooie trip naar de diverse “blauwe grotten”. In een klein uur wordt je meegenomen langs de kustlijn waar je een drietal grotten bezoekt, hoezo blauw!? Aansluitend neem je nog ff een duik in het “blauw” vanaf de boot, heerlijk! Wil je avontuur op een jetski, alles is mogelijk vanaf hier. Met een dagje zon, zee en strand zit je hier zeker goed. Daarbij zijn er direct aan de kustlijn enkele eet- en drinkgelegenheden aanwezig dus je hoeft eigenlijk niet van het strand af. Genieten!

In Taormina tref je een geweldig stadspark aan, zeer goed onderhouden, diverse oudheden en monumenten sieren het park. Vergeet niet door te lopen naar ze zeezijde van het park, vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over zee met aan de horizon de beroemde vulkaan de ETNA. Nu is de Etna een zeer actieve vulkaan en dat kun je hier wel zien en merken, continu dwarrelen er kleine asdeeltjes naar beneden en is de gehele omgeving wat heiig vanwege de rook die de Etna continu uitstoot.

Gewoon even slenteren door de pittoreske straatjes van Taormina kan natuurlijk ook, prachtig plaatsje met overal schitterende vergezichten over de omgeving! Volop winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes sieren het straatbeeld, voor ieders wat wils.

Het oude Theater van Taormina

Het oude theater van Taormina is een oud Grieks theater in Taormina, Sicilië, gebouwd in de derde eeuw voor Christus. Natuurlijk bezoek je dit theater als je in Taormina bent, niet alleen het theater is geweldig maar ook de ligging en uitzichten over de omgeving. Je kunt dit individueel bezoeken met of zonder audioguide, ga je liever met een groep en gids mee is dit zeker ook een optie. Even opgaan in de tijd van de oude Grieken, grandioos!

Op excursie naar de Etna

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa. De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord monte en het Arabische woord gebel wat beide ‘berg’ betekent. Volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia lijkt hij op een “grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt”. Op 21 juni 2013 tijdens de 37ste vergadering van de UNESCO-commissie, die bijeenkwam in Phnom Penh, is de Etna op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Aanrader: Jeep excursie naar de Etna met wijn proeverij!

Je wordt dan in de ochtend op tijd opgehaald door je chauffeur gids, goed Engels sprekend! Een gids in dit gebied is zeker een aanrader, je krijgt echt veel meer achtergrond informatie over het “Etna gebied”. Dit gebied is niet alleen de vulkaan maar ook 20 dorpen die rondom Etna liggen. Je hoort over de lavastromen die enkele dorpen verwoest hebben in het verleden maar ook de lavastromen die enkele meters voor dorpen hun einde kenden! Wegen, kerken, gebouwen en veel meer is en wordt gemaakt van het Lava gesteente.

Sommige dorpen tellen iets meer dan 5.000 inwoners maar hebben wel 10 of meer kerkgebouwen binnen het dorp staan. Vroeger was dit een kenmerk van rijkdom! Veel bomenkap en ook weer nieuwe aanplant werd gedaan in het Etna gebied maar hierop is al jaren een verbod. De werkgelegenheid heeft zicht dus teruggetrokken uit deze gebieden. Met een 4×4 Jeep zie je wel enkele gebieden waar je met een bustour niet kunt komen. Prachtige lavaformaties sieren het landschap!

Het Etna gebied staat op lijst 1427 van Unesco, hiermee is het gebied een nationaal park geworden en zijn de spelregels aangepast. Doordat de bomenkap verboden is zie je naaldbomen die serieuze hoogtes aannemen, de hoogste zelfs van heel Europa! Lava formaties die door afkoeling en de gasdampen boven de verse lavavelden, grotten zijn gaan vormen, zijn er voldoende om te bezoeken! Zeker doen maar kruip niet overal in want geheel ongevaarlijk zijn deze grottenstelsels niet, zeker niet in een gebied met zoveel activiteit als nabij Etna.

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn op Sicilië, toch ga je met je Etna bezoek aardig de hoogte in dus een een truitje meenemen kan geen kwaad. We mogen (augustus 2021) maar tot 1.800 meter want de vulkaan is de laatste weken erg actief dus de hoger gelegen gebieden zijn afgesloten. In de wintermaanden kun je zelfs skiën hier, er zijn skiliften e.d. aanwezig voor de Etna-wintersporters. Rondwandelen in het Etna gebied is als wandelen over een popcornveld, je zakt heerlijk weg in de zwarte en zachte grond. Zwart, zwart en nog eens zwart! Wel erg vruchtbaar want er groeien hier bomen en planten die erg zeldzaam zijn. En overal zie je de rookpluimen van Mount Etna bovenuit pluimen. In de krater is volop “leven” maar is te gevaarlijk om van zo dichtbij te bekijken op dit moment.

Door de hevige activiteiten van de afgelopen maanden is er heel wat as de lucht in geblazen door de vulkaan en dan komt ook weer neer in de nabije omgeving. Sommige wegen zijn pikzwart terwijl er een mooi asfalt laagje onder ligt wat je niet ziet. De overheid heeft het hier druk om opruimen van de asdeeltjes maar na een windje en/of regen ligt alles weer onder, denk je dan klaar te zijn dan strooit Etna wel weer een nieuw laagje neer. Aan een van de Etna flanken groeien erg veel berkenbomen, daar waar wij die kennen met 1 stam, zie je hier prachtige berkenformaties zijn werk doen. Prachtig!

Een lunch bij Gambina Vini mag niet ontbreken, het eten geweldig en de bijbehorende wijnproeverij is genieten voor een wijnliefhebber. Prachtige wijnen worden hier geschonken. Het Etna gebied is ideaal voor de wijnboeren en dat proef je direct terug in de wijnen. Vanuit het terras heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en de gigantische wijngaarden. Wil je enkele wijnen bestellen, vanaf een bestelling van € 60,00 worden deze binnen Europa gratis toegestuurd! Never Stop Travelling boekt graag je dagtocht naar Mount Etna met jouw ingrediënten er in.

Van Taormina naar Siracusa

De weg vanuit Taormina richting Siracusa kent nog enkele mooie uitzichten over het Etna gebied, verlaat je dan de snelweg is het na Cantania vooral industriegebied waar je doorheen rijdt. Zowel nieuwe industriegebieden alsook oude/verlaten industrieën sieren de horizon. Heeft zeker ook zijn charmes.

Om deze kant van Sicilië goed te ontdekken overnachten we in Boutique Hotel and Spa Caiammari. In eerste instantie denk je dat je een tuinbouw gebied inrijdt totdat je dit paradijsje aantreft. Heb je geen eigen vervoer bij je, is dit misschien niet de beste locatie maar met eigen vervoer een echte aanrader. Grandioos!

Natuurlijk ontvangt deze schitterende locatie de Never Stop Travelling Approved Award, kijk HIER voor alle details.

Archeologisch Park van Neapolis

Het Archeologisch Park van Neapolis is een natuurgebied vol archeologische vondsten uit verschillende tijdperken van de geschiedenis van Siracusa. Vanwege de hoeveelheid en het belang van de monumenten wordt het beschouwd als een van de belangrijkste archeologische gebieden op Sicilië en als een van de grootste in de Middellandse Zee. De entree ligt op € 16,50 p.p. voor volwassenen, kinderen onder de 18 zijn gratis. Houd rekening met een stop van minimaal 3 uur, zeker als je het gebied bezoekt met een gids. Erg indrukwekkend en mag zeker niet ontbreken als je Siracusa in je rondreis opneemt.

Eiland Ortigia

Ortygia is een eiland in de Siciliaanse stad Syracuse, waarop het historische centrum van de stad is gesitueerd. Het eiland heeft een oppervlakte van een kleine vierkante kilometer en heeft ongeveer 4.500 inwoners. Het eiland is zeker een toeristische attractie en dat zie je aan alles. Om een bezoek te brengen is het beste om parkeerplaats Molo San Antonio te nemen, net voordat je het eiland op wandelt.

Je loopt van het ene prachtige plaatsje naar het andere, pittoreske straatjes, balkonnetjes (heel veel), prachtige pleinen en gebouwen enz. enz. Alle bezienswaardigheden bevinden zich op korte afstand van elkaar, het eiland is ruim 1 km lang en nog geen 800 meter breed. Alles te voet bezichtigen is dus erg goed te doen. In de ochtend vind je, direct bij aankomst op het eiland aan de linkerzijde de vismarkt, let op, deze sluit rond 13.00 uur. Alle details van de bezienswaardigheden vind je HIER.

Het Castello Maniace is een citadel en kasteel in de Siciliaanse stad Siracusa. Het staat op de zuidelijkste punt van het eiland Ortigia, waarop het middeleeuwse centrum van de stad is gebouwd, en beheerst zodoende de ingang van de haven van Siracusa. De entree bedraagt € 7,00, kinderen onder de 18 kunnen kosteloos naar binnen. De entreehal is voorzien van een grote spiegel die met zware ballen defect gemaakt is (kunst?), geeft een erg bijzonder en apart beeld. Mooie uitzichten over de omgeving! Engelstalige handleiding van het kasteel tref je HIER aan.

Honger en/of dorst? Wat denk je? Volop vertier te vinden! Daarbij tref je nog erg veel aanbieders aan die boottochtjes rond het eiland aanbieden, rondje eiland met nog het bezoek van enkele grotten. Leuk maar zeker niet meer dan dat. Sommige bootjes bieden nog de mogelijkheid om een duik vanaf de boot te nemen als je dat zou willen. Voor de rest adviseren wij om het eiland te voet te bezichtigen. Toeristisch maar daardoor niet minder mooi.

Ook in Sicilië gaat de zon onder, vanuit de jachthaven van Ortigia heb je wel een heel erg gaaf beeld op de zonsondergang! Aan de haven zijn ook diverse restaurants en barretjes aanwezig, dus wil je romantisch de zon zien verdwijnen, onder het genot van een drankje, zit je hier goed! In de jachthaven ligt overigens voor een paar euro’s aan bootjes geparkeerd!

Snorkelen

Als je wilt snorkelen zit (bijna) overal goed rondom Sicilië. Nabij Boutique Hotel and Spa Caiammari tref je een heel stuk kustlijn aan wat is uitgeroepen tot “marine protected area”, vergeet in dit gebied zeker Spiaggia del Minareto niet. Hier tref je een piepklein, niet zo druk, zandstrand aan. Je kunt daar prachtig liggen, zwemmen en zeker ook snorkelen. Hier is het onder water leven echt geweldig te zien! Aanrader!

Kijk HIER ons filmmateriaal en beleef de schitterende onderwater wereld van Sicilië.

Bootje huren

Een super leuke beleving is het huren van een bootje. Dit kan prima en voor een schappelijke prijs bij L’Asteria Blu Marine Restort, voor een halve of hele dag. Voordeel is dat je niet met een van de rondvaarten rond Ortigia hoeft te varen maar je eigen rondvaart maakt. Bezoek de blauwe grotten aan de kustlijn, een heerlijke lunch op “je boot” in een van de pittoreske baaien. Ankertje uit en duik in het blauwe water, snorkelen vanuit je boot.

Vele watersportmogelijkheden zoals duiken, kite surfen e.d. zijn beschikbaar rondom heel Sicilië!

The Sanctuary Madonna delle Lacrime

Deze kerk, Madonna delle Lacrime, is vanuit elk punt van de stad te zien! Wat een bouwwerk. De kerk is gebouwd in de vorm van een traan, opgedragen aan een miraculeus moment in 1953, toen het beeld van Virgin Mary drie dagen lang menselijke tranen heeft gehuild. Het beeld was eigendom van een gelovig koppel uit Siracusa. De tranen werden als wonder benoemd door de kerk en sinds die dag is deze kerk een bedevaartsoord voor gelovigen, die met velen jaarlijks de kerk bezoeken.

Kerk van San Filippo Apostolo

De kerk van San Filippo Apostolo is een katholieke rituskerk gebouwd in 1743 en gelegen in de Giudecca-wijk van Ortigia , het historische centrum van de stad Siracusa. Direct onder de kerk, door toegang te krijgen tot het luik bij de ingang, is er een crypte met zijn ossuarium met een patroon dat ook typerend is voor andere crypten van de Siracusaanse broederschap. Deze crypte, die een echte kapel is geworden, heeft drie altaren, een grote en twee kleine, en twee zijkapellen. Er zijn fresco’s, te dateren tussen de achttiende en negentiende eeuw, die het thema van de dood uitbeelden, de veertien staties van de Via Crucis en, op het hoofdaltaar, het erbarmelijke tafereel van de afzetting van de Heer in het graf. Helaas zijn alle fresco’s in een slechte staat van instandhouding. Op de grond zijn er keramische sterren. Het was de begraafplaats van de leden van de Aartsbroederschap totdat begraven binnen de stadsmuren aan het begin van de negentiende eeuw werd verboden. Sindsdien wordt er verder gewerkt aan de tijdelijke opslag van lijken en wordt daar nu eenmaal per jaar gevierd op de dag van de herdenking van alle overleden gelovigen. Op 18 meter diepte tref je een bad aan, hier werden vroeger de joden gereinigd voordat ze gingen trouwen, kinderen kregen e.d.- Het water wordt ververst door het water wat uit de muren komt. Erg bijzonder om een kijkje onder deze kerk en het gigantische gangenstelsel te nemen. Elk half uur (m.u.v. tussen 12.00 en 15.00 uur) zijn er kosteloos rondleidingen in de Crypte en het gangenstelsel. Een donatie aan de kerk wordt wel op prijs gesteld maar is geen must. Indrukwekkend!

Van Siracusa naar Agrigento

Sicilië wat ben je mooi! Stel je GPS vanuit Siracusa zeker niet in alszijnde kustroute maar neem de route via Vizzini en Caltagirone, deze weg is goed te berijden en je rijdt door prachtige landschappen. De wegen zijn goed, enkele plaatsen iets minder maar erg goed te berijden. Vanuit deze route zie je ook het Etna-gebied nog vanuit de andere kant. Enkele dagen terug waren hier hevige bosbranden en de konden we maar al te goed zien en ruiken. Fruitteelt is hier de hoofdmoot en dat zie je overal prachtig tegen de heuvels op groeien en bloeien. Zo af en toe afgewisseld met “verborgen” plaatsjes of juist stadjes die berg op prijken aan de horizon. Geen gejaag, gewoon lekker auto rijden en genieten!

We slapen in een nieuw paradijs! Hotel Foresteria Baglio della Luna, prachtig Hotel met een geweldig uitzicht over de wijde omgeving! Ook hier geldt dat je verblijft op een unieke locatie, rustig gelegen met alle benodigde faciliteiten. Het terras geeft een schitterend uitzicht op de Vallei van de Tempels en het tegen de heuvel aangelegen Agrigento. Genieten staat hier op de eerste plaats!

Een Baglio is een typisch West-Sicilië huis met een plein in het midden, omringt door gebouwen. Dit hotel is een antieke Baglio met een uitkijktoren en is gebouwd tussen 1313 en 1341. Destijds gebouwd om aanvallen van piraten uit Noord-Afrika te verdedigen.

Vallei van de Tempel – Agrigento

De Vallei van de Tempels; is een archeologische vindplaats in Agrigento (oud Grieks Akragas). Het is een van de meest opvallende voorbeelden van kunst en architectuur uit Groot-Griekenland, en is een van de belangrijkste attracties van Sicilië zoals vermeld in 1997. Veel van de opgravingen en restauraties van de tempels waren te danken aan de inspanningen van archeoloog Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta (1783-1863), die de hertog van Serradifalco was van 1809 tot 1812. In de 20e eeuw werd de archeologische opgraving voornamelijk gefinancierd door Sir Alexander Hardcastle. Hij stond archeologische opgravingen toe in het archeologische park, inclusief het rechttrekken van de acht kolommen aan de zuidkant van de Tempel van Heracles . Voor zijn bijdragen aan de archeologie werd hij ereburger van de stad Agrigento en kreeg hij de rang van Commandeur in de Orde van de Kroon van Italië.

De term “vallei” is een verkeerde benaming, aangezien de site zich op een heuvelrug buiten de stad Agrigento bevindt. Sinds 1997 staat het complex op lijst 831 van Unesco (Werelderfgoed).

Agrigento

Agrigento is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, de zuidelijkste van Italië. De Siciliaanse onofficiële naam van de stad is Girgenti. De stad ligt op een heuvel, op enkele kilometers van de Siciliaanse zuidkust, en telt ruim 59.000 inwoners. Leuke stad om eens doorheen te klimmen en klauteren, alles gaat hier of omhoog of omlaag, bij 38 graden een zweterige opgave. Mooie oude gebouwen en zoals alle steden hier, ook hier veel kerken en kloosters! Als je langs de stadsrand wandelt heb je weer prachtige uitzichten over de omgeving en de zee.

Van Agrigento naar Marsala

De laatste stop van deze Sicilië rondreis! Afstand ongeveer 145 km, kustroute gevolg. Wederom prachtige landschappen, erg veel olijfbomen in dit gebied, mooie plaatsjes en toch nog even een kijkje gaan nemen op een begraafplaats. Blijft toch altijd bijzonder hoe er in sommige landen wordt omgegaan met de doden, ook hier veel bovengrondse begravingen, in de vorm van kleine huisjes waar de gehele familie ligt of komt te liggen. Erg bijzonder om dit ook hier eens te bekijken! We verplaatsen ons op een zondag en dan zie je al snel dat alles redelijk stil ligt want op zondag wordt er niet gewerkt. Bijna alles is dicht en straten uitgestorven.

Ook in Marsala overnachten we in een Baglio, Baglio Oneto dei principi di San Lorenzo. Sicilië kent diverse paradijsjes, zo ook deze. Never Stop Travelling helpt je graag met je zoektocht naar dit soort paradijsjes, wij weten ze al te vinden, jij ook?

Marsala

Een leuk plaatsje, ook hier leuke steegjes, kerkgebouwen en vele restaurantjes. Niet zo overvol met toeristen maar daardoor zeker niet minder mooi. Vergeet de zoutvlakten hier niet te bezoeken. Hier vertellen ze je alles over zoutwinning, SEI Saline, Ettore, Infersa. Je kunt hier rondleidingen doen zowel te voet alsook met een bootje door de zoutvlakten. Natuurlijk koop je nog een zakje Sicilië zout voor thuis! Indrukwekkende werkzaamheden, waar ook erg veel zout wordt gewonnen.

Aan de achterzijde van Baglio Oneto dei principi di San Lorenzo, nabij de bezoekersparkeerplaats, tref je nog een oude Baglio aan. Gesloten maar een kijkje nemen vanaf de buitenkant kan en mag natuurlijk. Als je je eigen “wijntour” wilt doen, loop je er via de voorliggende wijngaard naar toe. In Nederland hadden ze dit soort gebouwen al lang gesloopt maar hier blijft zoiets gewoon staan.

Nog goed om te vermelden en te weten, ben je niet gevaccineerd en je hebt een Corona-test nodig voor je terugreis. Dit kan bij bijna alle Apotheken (Farmacia). Je hoeft geen afspraak te maken, formulier invullen wat je ter plaatse krijgt. Test, binnen 5 minuten de uitslag inclusief Engelstalig document, kosten € 15,00. Mocht dit noodzakelijk zijn, is dit in Italië in ieder geval snel en eenvoudig geregeld.

Sicilië is een prachtig eiland waar je al snel tot de conclusie komt dat het woordje “eiland” eigenlijk wat klein aan doet want het is een behoorlijk groot eiland. De Italiaanse keuken op en top, blauwe zee, heerlijke zomers, veel oudheden, Italiaanse steegjes en bouwwerken en veel en veel meer. Sicilië, zeker eens doen!

Ook weer eens op rondreis? Of toch liever luieren aan de zee? Alles is mogelijk! Never Stop Travelling helpt je graag betrouwbaar en veilig weer op reis!

Leave a Reply