Skip to main content

Een muzikale stedentrip naar Madrid, een prachtige stad waar van alles te zien en te beleven is. Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje. De stad is tevens een gemeente en ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte. Het is de op vier na grootste stad van Europa en een zogenaamde alpha-wereldstad. Madrid is de hoofdplaats van de gelijknamige autonome regio. Madrid is na Berlijn de grootste stad van de Europese Unie.

Door de centrale ligging van de stad, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland. De stad heeft een inwonertal van ruim 3,3 miljoen en in de metropool van Madrid wonen meer dan zes miljoen mensen. De inwoners van de stad heten Madrilenen, in het Spaans Madrileños. Hoewel de stad een zeer druk verkeersnet heeft en het op twee na grootste metronetwerk van Europa, hebben de meeste wijken van de stad hun oorspronkelijke sfeer deels weten te behouden.

Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis, wat open is voor bezoekers en waar je prachtige rondleidingen kunt doen. Tegenover het Koninklijke Paleis tref je de prachtige Almudena-Kathedraal aan. Voor een lichte entree-fee kun je de kathedraal bezoeken, vanuit het viewplatform bij de dome heb je een prachtig uitzicht over de stad maar zeker ook over het paleis.

Aan de achterzijde van de Almudena-Kathedraal tref je de Crypte van de Kathedraal aan, St. Mary Royal of the Almudena genaamd. Je loopt hier letterlijk over de grave van vele heiligen heen. Dit is echt een aanrader en een bezoekje kost je niet meer dan een klein half uurtje, entree is gratis al wordt een donatie van 1 of 2 euro op prijs gesteld.

Voor deze Madrid trip overnacht ik in het Hard Rock Hotel Madrid, als fanatiek Hard Rock Café bezoeker (inmiddels meer dan 40 locaties bezocht) sliep ik nog nooit in een Hard Rock Hotel. Nu zijn die er ook niet zoveel over de wereld maar ze lijken in opkomst te zijn. Het prijspeil is meer dan acceptabel en je slaapt in een bijzondere omgeving. Natuurlijk is alles in stijl aangekleed, alle gangen in het hotel bevatten items van artiesten. De entree-hal is erg bijzonder, waar je overigens ook leuk kunt zitten voor een drankje. Een goede keuze voor deze Madrid-trip en al helemaal omdat de KISS Army Spain, hier ook de Meet and Greet met Tommy en Eric (gitarist en drummer van KISS) organiseren.

De Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro, kortweg El Retiro, is een van de mooiste stadsparken die ik bezocht heb. Buen Retiro betekent “aangename afzondering”. Sinds 2021 staat het park op de Unesco-Werelderfgoedlijst. In 2018 bezochten we het park ook al eens maar destijds op de fiets, kijk HIER. Het park heeft een oppervlakte van 1,4 km² en bevindt zich direct ten oosten van het centrum van de stad. Vanuit het Hard Rock Hotel is het een paar honderd meter wandelen en je loopt tevens door een leuke en authentieke boekenmarkt heen.

In het park stond ooit het paleis van Filips IV, het Real Sitio del Buen-Retiro-paleis, waarvan nog twee gebouwen resten: het Casón del Buen Retiro en het Museo del Ejército. Tot 1869, toen het park werd opengesteld voor het publiek, was in de 17e eeuw dit het privépark van de koninklijke familie. Centraal in het park ligt een vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met een standbeeld van koning Alfons XII. Je kunt hier roeibootjes huren en heerlijk even een rondje roeien op het meer. Straatmuzikanten, portretschilders en waarzeggers amuseren het publiek. Houd je van een rondje hardlopen, dan snel hier heen. In de vroege ochtend wordt het park overspoeld met hardlopers, de temperaturen zijn dan nog redelijk, dus lopen. Ook doe hier mijn rondje, heerlijk! Dit prachtige park zeker bezoeken tijdens je verblijf in Madrid.

Het Plaza Mayor (Groot Plein) is aangelegd tijdens de Habsburgse periode en is een centraal gelegen plein. Het ligt slechts een paar honderd meter van een ander beroemd plein, de Puerta del Sol. Het Plaza Mayor is rechthoekig van vorm en meet 129 bij 94 meter, en wordt omringd door woonhuizen van 4 verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. Er komen in totaal negen wegen uit op het plein. Het Casa de la Panadería, waar gemeenschappelijke en culturele activiteiten plaatsvinden, is een belangrijk ijkpunt op het plein. Nabij dit plein tref je de overdekte markt San Miguel aan. Als je in een leuke en gezellige sfeer een hapje of een drankje wilt doen, zit je hier goed. Heerlijke Spaanse gerechten sieren die vitrines, erg bijzonder!

Wandelen door de straten van Madrid is een lust voor het oog, prachtige gebouwen sieren de straatbeelden. Natuurlijk is de metro ook een prima optie maar je ziet boven de grond meer dan ondergronds. Het Plaza de Cibeles is een van de bekendste pleinen in de Spaanse hoofdstad. Op dit verkeersplein komen enkele belangrijke straten samen: de boulevards Paseo del Prado, Paseo de Recoletos, Paseo de la Castellanaen de Calle de Alcalá. Midden op het plein staat een grote ronde fontein met een marmeren beeld (Fuente de Cibeles) van de Romeinse godin van de vruchtbaarheid Cybele (in het Spaans godin Cibeles). Zij zit in een strijdwagen die door twee leeuwen wordt voortgetrokken. Eind 18e eeuw werd de fontein in opdracht van Koning Karel III ontworpen door de architect Ventura Rodriguez. De fontein wordt ook wel gezien als het symbool van Madrid en zeker bij grote prijzen van voetbalclub Real Madrid komen de fans massaal naar Plaza de Cibeles om dit te vieren.

Rondom het plein Plaza de Cibeles liggen enkele bekende gebouwen zoals het Palacio de Comunicaciones. Dit voormalige hoofdpostkantoor uit 1909 dient sinds 2007 als stadhuis van Madrid en als werkplaats voor de burgemeester van Madrid. Door de mooie versieringen heeft het gebouw twee bijnamen: “Onze Lieve vrouwe van de Post”, of “De bruidstaart”. Andere markante gebouwen rondom Plaza de Cibeles zijn De Banco de España, de centrale bank van Spanje en het Palacio de Buenavista uit 1707 voor de generalen van het Spaanse Leger.

Deze triomfboog (Toledo Gate), gelegen tussen de wijken La Latina en Embajadores, werd opgericht ter herdenking van de aankomst in Madrid van Fernando VII el Deseado. Het werk vervangt andere eerdere deuren die zich sinds de 16e eeuw in de buurt bevinden, hoewel het directe precedent een boog is die José Bonaparte, de Franse koning, opgelegd door zijn broer Napoleon, tussen 1811 en 1812 in opdracht van de Spaanse architect Silvestre Pérez, die nooit is aangekomen te houden.

De Manzanares is een rivier in Centraal-Spanje. De rivier is 92 km lang en stroomt door Madrid, alvorens in de rivier de Jarama uit te monden. De Manzanares ontspringt in de buurt van de Navacerrada-Pas in de Sierra de Guadarrama. Enkele leuke bruggen sieren de rivier door Madrid, zeker de Bridge of Toledo is een bezoekje meer dan waard. Een stukje verder tref je de erg moderne Puente Monumental de Arganzuele brug aan, erg bijzonder hoe ze deze brug gemaakt hebben.

Als je van oude techniek en treinen houdt, mag je zeker het spoorwegmuseum van Madrid niet overslaan. Voor een lichte entreeprijs van € 6,00 p.p. (anno 2022), ga je terug de tijd in. Erg groot is het niet dus in een klein uurtje kun je alles volledig bekijken. “Techniek staat nooit stil” wordt wel eens gezegd, dit museum bevestigd dat nog maar eens. Erg bijzonder!

De tocht richting Madrid was iets minder spectaculair te noemen, We kennen allemaal de huidige problemen met tekorten aan personeel op vele luchthavens, waaronder ook Schiphol. Mijn keuze om toch vanuit Schiphol te vliegen was vanwege het concert van Queen in de Ziggo Dome op de avond voor mijn vertrek. Een verkeerde inschatting zeg maar even. Mijn vlucht is om 12.10 uur dus om 07.45 uur op Schiphol aanwezig, helaas m’n bagage check-in nog niet open, dus even geduld maar rond 09.15 uur ben ik toch als een van de eerste mijn koffer kwijt. Op naar de wachtrij voor de security-check, men gaf aan dat het ongeveer 2 uur zou duren, tijd genoeg en geen problemen dus. Uiteindelijk was mijn wachttijd 4,5 uur, dus mijn Iberia vlucht weg.

En nu? Iberia belooft mij dat mijn, en die van vele die de vlucht gemist hebben, bagage mee is naar Madrid en daar blijft staan! Zeker weten? “Ja, zeker weten”. In dit geval mooi want ze kunnen mij deze dag niet naar Madrid brengen, althans niet vanuit Schiphol. Ook morgen is uiterst onzeker, dus ik moet iets anders bedenken, het KISS concert is immers morgen en dat wil ik absoluut niet missen. Gelukkig weet ik de weg in de reiswereld erg goed, dus wat kan wel? Er is nog een vlucht vanavond vanuit Düsseldorf Airport naar Madrid. Zo snel mogelijk naar P3 (lang parkeren Schiphol), auto ophalen en naar Düsseldorf, dikke 2 uur rijden maar is te doen zonder files. In Dusseldorf aangekomen, ben ik vanuit het Parkhaus binnen 9 minuten, door de security check-in, bij mijn gate. Zeg maar, zoals het hoort. Dank je! Dus alsnog op naar Madrid.

Bij aankomst moet ik weer een rij van meer dan een uur trotseren om bij de Bagage-claim aan de beurt te zijn, na wat zoekwerk verschijnt mijn koffer plotseling op band 6. Ik zeg “I’m happy”, om rond 01.00 uur in de nacht check ik in, in mijn hotel. What a day…..

De dag erna ben ik uitgenodigd om de KISS Army Spain te ontmoeten en ik mag er bij zijn. Erg gaaf om de vele bekenden en niet bekenden te ontmoeten. Super gezellige middag in La Gaditana nabij het Wizink Center waar vanavond het KISS concert plaats zal vinden. Enkele biertjes en een overheerlijke steak, goede gesprekken, veel plezier en we kunnen er weer tegen.

Het WiZink Center gaat voor deze jongen (gelukkig) al vroeg open, de zaal in voordat de soundcheck begon, geweldig om dit te zien een compleet lege zaal waar ze het KISS podium aan het opbouwen zijn, Tommy die relaxed door de zaal wandelt, toppie!! Marco Hartmann en Mark Laurenz meer dan bedankt! Het bijwonen van de Soundcheck is weer een nieuw fenomeen van mijn KISS vrienden, vanwege “mijn pas” kan ik deze avond zo naar binnen bij de Souncheck. Zoals ook in Stuttgart, echt helemaal super! Got to Choose, Going Blind, Plaster Caster en Hotter than Hell, wat wil een KISS-fan nog meer? Plectrum van Mister Simmons ontvangen en het wachten voor de KISS show kan gaan beginnen.

KISS Destroys Madrid! Gelukkig dat mijn heenreis, waarin mijn aankomst op Madrid erg onzeker werd, alsnog goed gekomen is want de uitverkochte Wizink Centre is deze avond een ware beleving, wat een groot (Spaans) feest! Mijn 9e concert van deze EU Tour en mijn 77ste KISS concert over-all mag weer de boeken in als grandioos.

In Europa hebben we de Zweden en de Spanjaarden die qua fanclubs het meeste overeind zijn gebleven en petje af voor alles wat de KISS ARMY SPAIN in Madrid weer allemaal geregeld hebben. KISS in topvorm, al de gehele tour, dan kan het eigenlijk niet meer fout! Mijn persoonlijke KISSstory wordt steeds rijker gevuld met gave belevingen.
Nadien was er in het Hard Rock Hotel nog een Meet and Greet met Tommy en Eric, wederom top geregeld door Mauricio Kissman, Javier Rueda Moya en Alex Barreiro Barral. Tommy en Eric waren rond 01.00 uur ter plaatse en waren beide erg goed gehumeurd, ze hadden er zin in. Een super gezellige en leuke avond als resultaat met de twee spontane heren van KISS. Gelukkig was ik nummer 11, want in het begin wordt er nog niet zo naar de tijd gekeken en dus maak ik een leuk en uitgebreid praatje met beide heren. Daarbij wordt er natuurlijk aan m’n gesigneerde spullen gewerkt. Na een bedankje aan de KISS Army Spain is het rond 03.15 uur bedtijd, a day and night to remember in Madrid!

Paar kleine stukjes van de soundcheck en de Meet and Greet tref je hieronder aan, op mijn in insta-verhaal ook nog erg leuke beelden van Madrid terug te vinden, dat doe je HIER.

Ook eens lekker en goed georganiseerd op stedentrip? Never Stop Travelling regelt het graag voor je! Beste beleving binnen jouw budget.

Leave a Reply