Skip to main content

Live concerten combineren met stedentrips is een fantastische aanvulling op je stadsbezoek. Tijdens de laatste Europese Tour van KISS gaan we ook Scandinavië in en bezoeken we Stockholm, Helsinki en Gotenburg. Op bezoek in Zweden en Finland.

Stockholm

Ook in deze roerige tijden op luchthavens blijft Düsseldorf Airport een genot om als vertrek haven te verkiezen. Inchecken en security check geschied hier nog in minuten in plaats van uren, de geluiden die we momenteel veel opvangen van andere luchthavens. Parkeertarieven zijn allemaal acceptabel en met de Skytrain ben je in no-time midden op de luchthaven. Düsseldorf naar Stockholm dus….

Geland op Arlanda Airport kun je eenvoudig naar het Centraal Station van Stockholm, de Arlanda Express brengt je in zo’n 20 minuten naar hartje centrum toe. Je kunt hier ook kiezen voor de bus, is aanzienlijk goedkoper maar je bent dan wel ruim 50 minuten onderweg. Natuurlijk kent Stockholm vele mogelijkheden qua Hotels, de keuze voor deze trip is gevallen op een schitterende Clarion Hotel Amaranten. Een prima Hotel om Stockholm te verkennen, 5 minuten wandelen van de Old-Town en zo’n 600 meter lopen vanaf het Centraal Station.

Stockholm is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. De gemeente Stockholm ligt gedeeltelijk in Uppland en gedeeltelijk in Södermanland. Ze heeft een oppervlakte van 188 km2 en behoort tot de provincie Stockholms län. De stad telt ruim 1 miljoen inwoners, en de gehele regio Groot-Stockholm ruim 2,2 miljoen inwoners. Door de vele (grote) wateren in de stad wordt Stockholm ook wel het “Venetië van het noorden” genoemd. De stad ligt midden in de scherenkust, met 24.000 eilanden.

Vasa Museum

De Vasa kapseisde en zonk in 1628 op zijn eerste tocht in Stockholm. Na 333 jaar op de bodem van de zee te hebben gelegen werd het enorme oorlogsschip geborgen en kon het zijn reis vervolgen. Nu is de Vasa een van de best geconserveerde zeventiende eeuwse schepen ter wereld en te zien in een speciaal daarvoor gebouwd museum in Stockholm. De Vasa is een unieke kunstschat en bestaat voor 98 procent uit originele onderdelen en honderden uit hout gesneden sculpturen.

In het Vasamuseum vind je behalve het schip een aantal exposities die vertellen over de tegelijk zeer korte en lange geschiedenis van de Vasa. Je vindt hier verder een goed gesorteerde museumwinkel en een geliefd restaurant waar u een maaltijd, een lichte lunch of gebak kunt nuttigen. Er zijn meerdere Engelstalige rondleidingen per dag. Ook zijn er audiogidsen beschikbaar in een groot aantal talen. Je kunt dagelijks in meerdere talen de film over de Vasa en de kinderfilm over het Vasavarkentje “The Vasa Piglet” bekijken. Dit alles is in de entreeprijs inbegrepen. Het Vasa-Museum is zeker in must-see als je Stockholm bezoekt.

Abba Museum

KISS fans uit Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland op bezoek bij het Abba Museum, vanwege de enorme drukte slaan we een bezoekje over aan dit prachtige museum, wat ik in 2018 al eens bezocht, kijk HIER. Wel of geen liefhebber van de Abba muziek, dit museum mag absoluut niet ontbreken tijdens je Stockholm bezoek!

Reizen in Stockholm gaat eenvoudig met een openbaarvervoer pas voor een dag of langer, is op maat van je verblijf verkrijgbaar. Overal gelding, zelfs op de bootovertochten naar de naastgelegen eilanden. Ben je liefhebber van gezellige barretjes kun je op vele plaatsen terecht, de Zweden weten ook wat lekkere biertjes drinken is, sla zeker The Bishops Arms niet over! Een lokale IPA kan/mag in je Untappd niet ontbreken. Mosselen eten in combinatie met speciale biertjes, ik zeg Akkurat. Natuurlijk is een bezoekje aan het Hard Rock Café in Stockholm ook een erg leuke optie voor de liefhebbers. Grona Lund is klein en overzichtelijk pretpark, wil je nog even een vrije val of wat extreme achtbanen beleven, dan zeker even dit park bezoeken, bevind zich nabij het Abba Museum.

The Old Town van Stockholm, Gamla Stan genaamd, dateert al uit de 13e eeuw. Je wandelt hier over klassieke en hobbelige straatstenen. Gezellig en sfeervol! Natuurlijk kun je daar de Stockholm Cathedral, het Nobel Museum en de Riddarholm church bezoeken. Kijk HIER voor meer over het oude stadscentrum van Stockholm.

Tele2 Arena – KISS

Een van de redenen om deze Scandinavische KISS concerten te bezoeken is mijn “KISS vriend” sinds 1992, Roney Lundell. Tijdens de KISS Tour van 1992 ontmoet in de trein tussen London en Birmingham en uitgegroeid tot een grandioos goed vriend van me. 30 jaar van vriendschap, vanavond ons vijfde KISS concert samen. In een met 30.000 mensen gevulde Tele2 Arena, knalde “ons bandje” als nooit tevoren. Niks van te merken dat de heren Paul Stanley en Gene Simmons, beide de 70 al gepasseerd zijn. Stockholm gaat volledig uit zijn dak.

KISS concerten zonder vele “KISS gekken” die de band nareizen, is geen KISS concert. Deze laatste EU Tour, The End of the Road genaamd, mag ik dan ook de band 12 keer gaan beleven op hun laatste rondje door Europa. Nog even een biertje met de KISS Army uit België.

Mooi en voldaan richting mijn hotel! A night to remember in Stockholm, Helsinki you’re next!

Helsinki

Met de Arlanda Express weer terug naar Arlanda Airport, waar het deze ronde mega druk blijkt te zijn. We zijn gelukkig op tijd op de luchthaven maar we hebben wel wat geduld nodig voordat we geheel gereed zijn voor onze Norwegian vlucht naar Helsinki Vantaa Airport. In Helsinki aangekomen blijkt de complete bagage van onze vlucht in een ander vlucht terecht te zijn gekomen, alleen momenteel nog onbekend waar onze bagage is. “Kan wel enkele dagen duren” word ons verteld. Minder! Dus eerst maar even op pad voor de nodige toiletartikelen, laadkabels e.d. om de eerste “klappen” te kunnen opvangen. Op naar ons Hotel Haaga, iets uit het centrum gelegen maar erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Ook in Helsinki is alles goed geregeld qua openbaar vervoer, een all-inclusive pas is dan ook hier een fantastische optie. Uit eten op de tractor doe je in Ravintola Zetor, een bijzondere omgeving met een erg goed menukaart. Toeristisch? Geen idee, echter de formule is alleraardigst en een bezoekje meer dan waard.

Helsinki is niet de meest voor de hand liggende bestemming als je denkt aan een stedentrip. Waarschijnlijk zal de Finse hoofdstad niet in de top tien van meest populaire Europese steden terecht komen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Helsinki een vrij jonge stad is. Helsinki stamt uit het jaar 1550, maar tot het begin van de negentiende eeuw is Helsinki een onbelangrijk kuststadje gebleven. Dat veranderde toen de Russen in het jaar 1812 de hoofdstad verplaatsen van Turku naar Helsinki. Vanaf dat moment groeide Helsinki snel. Zo werd al snel het Senaatsplein ontwikkeld met bovenop de heuvel de zo kenmerkende Lutherse Domkerk. Het Senaatsplein en het Marktplein zijn samen nog steeds grotendeels gezichtsbepalend voor Helsinki.

Suomenlinna

Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCOWerelderfgoedlijst, en is populair zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking. Er wonen ongeveer 900 mensen op de verschillende eilanden, waarvan er 350 het hele jaar door op de eilanden werken. Naast een museum en een bibliotheek is er ook een marineschool. Erg bijzonder en leuk om hier rond te wandelen, wat kan zonder of met gids. Openbaar vervoer pas is ook geldig naar en van de Eilandengroep. Wellicht niet het eerste wat in je opkomt bij een bezoek aan Helsinki, ik wil toch adviseren dit bezoek niet over te slaan. Dank aan de Finse Elina Ahola voor haar tips aan ons voor deze trip.

Ook Helsinki kent vele leuke en gezellige cafeetjes. Een heerlijke en goede lunchoptie is Konstan Molja, een authentiek restaurant waar in de middag een buffet lunch geserveerd wordt met Finse gerechten. Zeker een goede keuze voor je lunch in Helsinki. Ook Helsinki kent haar Hard Rock Café, dus ook hier kunnen de “HRC liefhebbers” hun “HRC bucketlist” afvinken. Gelukkig wordt mijn zoek geraakte bagage vandaag afgeleverd bij ons Hotel, weer herenigd met al m’n spullen, super blij mee!

Ice Hall – KISS

Aanvankelijk zou KISS hun show in de Hartwall Arena spelen maar aangezien de eigenaren Russen zijn, zijn alle shows daar geskipt en is de zaal dicht (Boycot). De show is dus verplaatst naar de Ice Hall. Prachtige, wat oudere (1966), zaal en qua capaciteit wel een stuk kleiner als de Hartwall Arena. Voor deze ronde misschien niet zo erg want de Ice Hall is niet uitverkocht met een capaciteit van ongeveer 8.000 toeschouwers. Wellicht vandaag de kleinste zaal van deze EU Tour, waar Stockholm zeker de grootste zaak was van deze Tour. We kunnen deze avond erg dichtbij het podium staan, rechterzijde oftewel de kant van Tommy Thayer. Groot of kleine zaal, voor KISS is het altijd 100%, ook deze avond walsen de heren op ongelooflijke wijze Helsinki plat. Maximaal genieten en na Dortmund, Antwerpen, Hamburg en Stockholm de beste show tot zover. Genieten!!

Super gaaf ook om hier weer de nodige fans uit diverse landen te mogen ontmoeten zoals oa: Magnus Fredriksson, Marko Rouvinen en Frank Sonnewald. KISS fans are everywhere…..

In de Map Hopper, nabij de Ice Hall, is het na de show nog gezellig met de Finse KISS fans. Overigens ook hier diverse aparte en lekkere biertjes te verkrijgen, Utappd gebruikers kunnen hier nog wel wat Check-ins doen.

Gotenburg

Vandaag is het tijd om Finland weer te verruilen voor Zweden, met Finnair op naar Gotenburg Airport. Gelukkig alle bagage nu wel meegekomen! Grappig detail is dat ik in de bus mijn Engelse vriend Welsh Gene tegen kom. We hebben elkaar al eens vaker ontmoet op Kruises en in Amsterdam, hoe klein is de wereld! De luchthaven ligt nog wel een eindje uit het centrum van Gotenburg, zeker 40 minuten rijden.

We brengen deze avond door in Valand Nightclub voor een KISS Kruise Pre-party, georganiseerd door KISS Army Sweden. Super gaaf om deze avond als enige Nederlander onderdeel uit te mogen maken van dit “KISS feestje”. Nu is Zweden voor mij als KISS-fan een beetje als thuiskomen, ken ontzettend veel mensen hier en heb ook al diverse malen artikelen geschreven voor het Zweedse Destroyer magazine dus links en rechts wordt mijn naam geroepen zonder dat ik direct weer door wie. Een gezellige avond met als eerste KISS coverband 10 East 23rd Street, genaamd naar de locatie in New York (The Loft) waar KISS in 1973 hun eerste repetities hield. Hun spelen een gave akoestische set met veel klassiekers die we van KISS niet meer horen, super optreden! Hun optreden wordt gevolgd door Impera, die band die het voorprogramma mag verzorgen tijdens het KISS optreden in Gotenburg. Een afsluitend drankje nog in het Hard Rock Cafe Gotenburg en we mogen weer terug naar onze AirBnB die Roney voor ons heeft geboekt.

Sightseeing Gotenburg op het programma vandaag, een leuke havenstad in Zweden met erg leuke straatjes en winkeltjes maar echte highlights kent de stad niet. De overdekte markthal is zeker wel een bezoekje waard. Uit eten doe je zeker bij Restaurant Signore, een echte aanrader zeker voor hun pasta’s en mooie wijnen! Om een globale indruk te krijgen van deze stad is een dagje door de stad wandelen meer dan voldoende. Een metro kent de stad niet, openbaar vervoer is veelal per tram en bus, het straatbeeld bestaat dan ook veelal uit tramrails.

Met de tram naar Saltholmens Brygga geeft een mooi uitzicht over de zee en de aan de kust gelegen eilanden, je moet er een half uurtje “trammen” voor over hebben maar de uitzichten vanuit dit punt zijn schitterend. Je hebt hier tevens de gelegenheid tot het nuttigen van een snack, koffie of ijsje. Een prachtig uitzichtpunt buiten Gotenburg.

Scandinavium – KISS

Na 30 jaar vriendschap gaat het dan vanavond toch echt gebeuren, ons zevende en laatste KISS concert samen in het schitterende Scandinavium van Gotenburg. Sold-out show! Natuurlijk nog even wat zaal-shots met Roney, Vanessa uit Duitsland en het Zweedse koppel dat trouwde op het podium tijdens de Sound-Check in Stockholm, Kattis Westerfors en Daniel Westerfors, proficiat! De show gezien van uit de tribune aan Tommy’s kant, KISS weer in topvorm want haarscheurtjes zijn er niet te ontdekken tijdens deze tour, geweldig! Natuurlijk beleven we na Rock n Roll all nite even een emotioneel momentje, Roney en ik samen. Dit was het dan na 30 jaar, maar onze vriendschap overwint KISS en zal altijd blijven. Wederom een A night to remember, deze keer in het Scandinavium.

The Bishops Arms is op meerdere plaatsen in Zweden gevestigd, after-party na de show met Roney, Sofie, Johan, Vanessa en Jimmie. Laatste twee genoemde zijn beide onderdeel van de KISS coverband 10 East 23rd Street. Een super gezellige afsluiting van mijn verblijf in Scandinavië, de meest gastvrije bevolking van Europa, zeker weten! Ruud loves Zweden and especially you, you know who you are….

Vanuit Gotenburg weer terug naar Düsseldorf, een grandioos avontuur in de rugzak mee naar huis! Next Stop Frankfurt!

Zo sluiten we een gave combinatie-trip met muziek en sightseeing af! Ook eens op deze manier op pad? Never Stop Travelling helpt je graag mee, met het maken van de juiste keuzes.

Leave a Reply