Skip to main content

Roemenië, gelegen in Zuidoost-Europa, is vooral bekend om zijn mystieke, beboste regio Transsylvanië. Dit fascinerende land herbergt fascinerende folklore, legendarische uitvinders en opmerkelijke natuurlijke landschappen. Het beschikt over de spectaculaire Karpaten, een scala aan middeleeuwse dorpjes en oude versterkte kerken en kastelen. Een van de belangrijkste hoogtepunten van het land is het iconische Bran kasteel op een klif, naar verluidt de geboorteplaats van het mythische Dracula-personage. Bezoekers kunnen zich verheugen op het verkennen van de bruisende hoofdstad Boekarest; een bezoek aan de prachtige Donaudelta, de best bewaarde delta van Europa; en het ontdekken van het charmante ommuurde middeleeuwse dorp Sighisoara, met zijn geplaveide straten met historische gebouwen. Mis deze kans niet om de zeven UNESCO-werelderfgoedlocaties van Roemenië te ontdekken.

Roemenië is dus veel meer dan een city-trip naar Boekarest! Tijdens deze trip nemen we je mee naar de schitterende natuur, prachtige bergwegen en diverse pittoreske plaatsjes met de typisch Roemeense cultuur. Natuurlijk doen we ook Boekarest nog even aan echter het doel is om het echte Roemenië te verkennen! Reis met Never Stop Travelling mee in dit blog.

Voordeel van een reis naar Roemenië is dat er diverse wat kleinere luchthavens rechtstreekse vluchten aanbieden naar dit prachtige land. Geen lange wachtrijen en parkeerproblemen dus, snel instappen en de lucht in! Wij vetrekken voor deze trip vanuit Eindhoven. Helaas moesten we het deze ronde wel doen met de nodige vertraging, goed en wel van de startbaan af kregen we te horen dat er een aantal vogels tegen het vliegtuig aan waren gecrasht. Na een aantal rondjes dus terug geland op Eindhoven Airport, na grondige controles en het nodige reinigingswerk weer vertrokken, vertraging ruim 2,5 uur. Laat in Boekarest dus.

Gelukkig overnachten we nabij de Airport in het Hilton Garden Inn Bucharest Airport. Een prima Aiport Hotel voor late aankomsten en/of vroege vertrektijden. Je ligt hier wel ruim 16 km buiten Boekarest dus niet echt een top locatie om te gebruiken voor een stedentripje Boekarest.

Roemenië grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Oekraïne, Hongarije en Moldavië. Op die laatste twee na is het Romaanse Roemenië omringd door Slavische landen. Het land kent veel culturen, talen en religies die onderling beïnvloed zijn.

Met een oppervlakte van 238.391 km² is het bijna zes keer groter dan Nederland. Roemenië telt ruim 21 miljoen inwoners. De hoofdstad Boekarest – in het interbellum Klein Parijs genoemd – is dé stad van Roemenië en een toeristische attractie.

Vanuit Boekarest richting de 7c, de beroemde Transfăgărăşan Road, eerst nog wel een dikke 200 km rijden voordat we het beginpunt van deze route bereiken. In hoofdzaak rijden we via de snelweg omhoog op de landkaart, we willen immers zo vroeg mogelijk aan de 7c route beginnen. Lukt niet helemaal want onderweg zien we prachtige dorpjes, kerkgebouwen en veel meer! De tijd heeft hier stil gestaan, mede daardoor schitterend om te beleven. We willen een kerkgebouw fotograferen maar niet voordat we door de eigenaar van een Nectarine gaard zijn rondgeleid, de man spreekt geen woord Engels maar wil ons alle details laten zien. Erg leuk en natuurlijk kopen we enkele nectarines van dit leuke Roemeense stel.

Eenmaal op de 7c tref je al snel het Curtea de Arges Monastery aan, hier moet je zeker even stoppen. Het terrein is kosteloos toegankelijk echter voor een bezichtiging van het gebouw aan de binnenzijde betaal je een kleine entree fee. Deze oude Roemeense Orthodoxe Kathedraal is gebouwd in het begin van de zestiende eeuw.

De Transfăgărăşan Road

De mooiste weg ter wereld!

De Transfăgărăşan Road, officieel de DN7C, is een van de mooiste autoroutes van Roemenië. Het is een spectaculaire weg die je gidst door het Fagarasgebergte en door Transsylvanië en Walachije. Het hoogste punt ligt op 2134 meter hoogte en dat maakt de Transfăgărăşan-route meteen ook een van de hoogste wegen van Roemenië. De haarspeldbochten en steile kliffen kunnen bestuurders misschien eerst afschrikken, maar het uitzicht langs de route is werkelijk spectaculair.

De Transfagarasan Road slingert 90 kilometer lang door de Roemeense bergen. De weg werd al verschillende keren uitgeroepen tot de mooiste ter wereld en dat is niet overdreven. Van de spectaculaire uitzichten onderweg krijg je kriebels in je buik. Het is een absolute must-do voor wie naar Roemenië trekt.

Het ontstaan: De dictator Ceausescu gaf in 1970 de opdracht om de Transfagarasan Road aan te leggen. Hij wilde zo de bergen goed verdedigbaar maken tegen de Russen. Het duurde 4 jaar om de weg te bouwen en er kwam heel wat dynamiet aan te pas om stukken rots weg te blazen. Bij de bouw kwamen maar liefst 40 soldaten om het leven.

Het gigantische stuwmeer kun je niet missen, de prachtige weg kronkelt hier helemaal langs af. Nabij de dam kun je met een trap omhoog naar een viewpoint, zeker doen! De uitzichten zijn adembenemend. Prachtig gebied.

De weg wordt op de bordjes aangeduid met 7C. Je kan zelf kiezen in welke richting je de weg aflegt. Ofwel vertrek je bij Carta in de buurt van Sibiu en kom je aan in Curtea de Arges ofwel neem je dezelfde weg in omgekeerde richting. Je bereikt het hoogste punt bij het meer van Balea en rijdt daar ook in de langste tunnel van het land (875 meter).

Één weg, veel gezichten! De Transfăgărăşan-weg verandert telkens. Achter elke haarspeldbocht loert een nieuw uitzicht en ook het omringende landschap is erg uiteenlopend. De zuidkant richting Pitesti ligt er aanzienlijk slechter bij terwijl de noordelijke kant vol haarspeldbochten ligt en ook mooier is. Als je een beetje geluk hebt kom je ook nog Roemeense bruine beren tegen, die leven namelijk in deze schitterende bosgebieden. Wil dus ook zeggen, opletten als je gaat wandelen of uit de auto gaat voor foto’s. Nu vallen beren niet per direct mensen aan maar het is natuurlijk wel wild-life en onvoorspelbaar. Wij kwamen deze twee (knuffel)beren tegen, lucky we!

Houd er altijd rekening mee dat de maximaal toegelaten snelheid op Transfăgărăşan Road slechts 40 kilometer per uur bedraagt. Je doet er dus zeker 2 uren over om de hele weg af te leggen. We raden je echter aan om je tijd te nemen en te stoppen bij enkele mooie plekken onderweg. Je komt diverse watervallen tegen, die hartje zomer natuurlijk iets minder spectaculair zijn dan kort na de wintermaanden. Ben je dan hier tref je op veel plaatsen ook nog sneeuw aan. Natuurlijk staan er op diverse plaatsen restaurantjes, marktkraampjes e.d. dus honger en dorst hoeft je nergens te hebben. Belangrijk om te weten, de Transfăgărăşan Road is alleen open in de zomermaanden en meestal 7 a 8 maanden per jaar gesloten, check alle informatie eerst goed alvorens te hierheen rijdt.

Houd er wel rekening mee dat je, met de nodige stops, zeker 4 a 5 uur onderweg bent om deze prachtige bergweg goed te beleven. Een ding is zeker, wij kunnen zeker instemmen met het feit dat een van de mooiste bergwegen ter wereld is. Wij rijden vanuit de 7c door naar Sibiu alwaar we twee nachten verblijven in Art Hotel in Sibiu, om deze prachtige stad goed te bekijken.

Sibiu

Sibiu is een van de mooiste stadjes van Roemenië. Het is een middeleeuwse stad, dat in het zuiden van Transsylvanië is gelegen. Sibiu is het culturele hart van het land. In 2007 werd de stad, samen met de stad Luxemburg, uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa! In het stadje zie je  als bezoeker duidelijk de Middeleeuwse architectuur terugkomen. Het is net alsof je even terug de tijd in gaat bij het zien van de charmante gebouwen. Verder zijn er mooie parkjes en het eten is er erg goed. Dit maakt Sibiu een fijne bestemming en dus een bezoek meer dan waard.

Nabij het centrale plein tref je ook de Bridge of Lies aan, wat meer een legende is dan een echt leugen! Nabij de drie oude wachttorens van de stad (te bezoeken voor € 0,41 p.p.) vind je ook de Walk of Fame van Sibiu. Een leuke en bijzondere “walk” maar wij kennen er helemaal niemand van).

De Sibiu-markt mag je zeker niet overslaan. Een mix van permanente kraampjes en marktkraampjes siert het plein. Leuke mensen, absoluut niet opdringerig omdat de markt ook meer gericht is op lokale mensen dan toeristen. Gelukkig weten we nog wel enkele “schattige” Roemenen te strikken voor een leuke foto!

Sibiu is gezelligheid, pittoresk en zeker geen massa toerisme! De prachtige pleinen en straatjes sieren het centrum. Bezoek zeker de diverse kathedralen waarbij de Holy Trinity Cathedral zeker een hoogtepunt is. Leuk ook om een van de torens te beklimmen, prachtige uitzichten over de stad.

Restauranttips die we graag meegeven voor je verblijf in Sibiu: Lap Cuptor  en La Taifas gezellig zitten en overheerlijk gerechten.

Wij vervolgen onze reis vanuit Sibiu richting Sighisoara maar maken eerst nog een stop in Biertan. Je kunt via de wat snellere doorgaande weg rijden, echter wij rijden binnendoor. Zeker een aanrader! Schitterende dorpjes met oude en soms vervallen huisjes, echt genieten. Prachtige kerkgebouwen en begraafplaatsen. Dit gebied is heuvelachtig, de weg kronkelt omhoog of omlaag en de uitzichten zijn adembenemend. Mensen en boeren verplaatsen zich hier veelal met paard en wagen, zeker ook opletten want men rijdt gewoon op de weg. We zien kuddes met schapen die hier nog begeleid worden door herders en honden, een lust voor het oog. Optimaal genieten voordat we het prachtige Biertan bereiken.

Weerkerk van Biertan

Biertan is een dorp in het district Sibiu. De eerste vermelding van Biertan dateert uit 1283 in een document over betaalde belasting in zeven dorpen. Biertan behoort tot de Transsylvaanse dorpen met weerkerk die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De hele gemeente heeft 4000 inwoners, hoofdzakelijk boeren behorend tot de etnische groepen Roemenen, Hongaren, Zevenburger Saksen en Roma, terwijl het eigenlijke dorp Biertan maar 1600 inwoners heeft. Zij houden zich bezig met landbouw en veeteelt of werken in de wijncoöperatie. Het dorp is een van de meest bezochte dorpen van Transsylvanië, mede dankzij de jaarlijkse bijeenkomst van de Zevenburger Saksen.

Biertan is vooral bekend door zijn kerkburcht, die van 1572 tot 1867 de zetel was van een Lutherse bisschop (voor en na dat jaar zetelde hij in Sibiu). De voormalige bisschopskerk dateert uit omstreeks 1400 en ligt hoog op een heuvel. De kerk wordt door drie ringmuren omgeven en verkeert in goede staat. De zes verdedigingstorens en de hoge muren onderstrepen het strategisch belang dat deze kerk vroeger had. De torens bieden uitzicht op de omringende wijnheuvels en de ooievaarsnesten. Een bezoekje aan de weerkerk mag je zeker niet overslaan, entree is ongeveer € 3,50 p.p.

Sighisoara

Vanuit Biertan is het nog een half uur rijden voordat je Sighisoara bereikt. We slapen in het schitterende Taschler Haus Boutique in Sighisoara. Je slaapt hier enkele meters buiten de stadsmuren van de oude Citadel.

De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, zowel voor de Roemenen als voor de Hongaren en Duitsers. Vandaag is de stad een van de belangrijke toeristische bestemmingen van Transsylvanië. Binnen de oude stadsmuren leefden vroeger zo’n 5 a 6 duizend mensen, aangezien de Turken vaak aanvielen was er een voorraad om ongeveer een jaar lang te (over)leven, met de complete bevolking, zonder dat de stadspoorten open moesten. Straatnamen staan overal aangegeven in het Roemeens en het Duits! Detail is dat de Duitse naam in sommige gevallen een totaal andere betekenis heeft dan de Roemeense. De pittoreske straatjes in de stad zijn lastig begaanbaar, schoenen met hakjes zijn hier niet echt aan te raden. Alhoewel de gehele straatjes vernieuwd zijn, is de oude stijl behouden en is het wandelen met hindernissen geworden.

De oude citadel is niet groot en goed te bezoeken in een halve dag. Tip: doe dit met een gids, die Never Stop Travelling graag voor je regelt. De gidsen die wij selecteren kennen allemaal goed Engels en je krijgt de nodige en interessante details over Sighisoara te horen en te zien. Het hoogste punt van de Citadel is natuurlijk de kerk, die in 2004 de prijs heeft gewonnen tot best gerestaureerde cultureel erfgoed. De kerk was vroeger een Katholieke kerk en droeg de naam Sint Niklaaskerk, tegenwoordig is het een protestante kerk en is deze eenvoudig genaamd “Kerk op de heuvel”. Het protestante geloof is meer van de eenvoud, weinig muurschilderingen, geen doopwater, geen drinkbekers e.d. Het achterliggende kerkhof laat goed zien dat vroeger de mensen erg trots waren op hun beroep. Op bijna alle grafstenen tref je niet alleen naam, geboorte- en sterfdatum aan maar ook het beroep wat men uitvoerde. Vanuit het stadshuis heb je ook een prachtig uitzicht over het dal en de omliggende bergen, die Sighisoara rondom goed uit de wind houden. Een indrukwekkend stadje!

Restauranttip in Sighisoara: Casa Vlad Dracula.

Wij vervolgen onze weg richting Brasov, een stad die wel al vaker bezochten maar nooit eerder in de zomermaanden. De route vanuit Sighisoara is grandioos, veel natuur, prachtige wegen, wederom pittoreske dorpjes en vervoer per paard en wagen, kortom: genieten van Roemenië. De wegen zijn erg goed, verkeer is absoluut geen chaos, prima land voor een self-drive tour!

Brașov

Brașov is de gemeente van verblijf van het graafschap met dezelfde naam, Transsylvanië, Roemenië, gevormd door de samenstellende plaatsen Brașov (woonplaats) en Poiana Braşov. De stad telkt ruim 260.000 inwoners en is de zevende grootste stad van het land. De Zwarte Kerk is de parochiekerk van de Evangelisch-Lutherse gemeenschap in Brașov, gelegen in het centrum van Brașov. Het gotische gebouw werd gedeeltelijk beschadigd tijdens de brand van 1689, toen de muren donkerder werden en zijn huidige naam kreeg. De populaire naam naar de brand, “Black Church”, werd officieel aanvaard in de 19e eeuw. De Zwarte Kerk is een van de meest representatieve monumenten van gotische architectuur in Roemenië, daterend uit de 14e-15e eeuw. Met een lengte van meer dan 89 meter wordt het beschouwd als de op een na grootste kerk in Roemenië.

Vanuit Brasov is Bran nog een half uurtje rijden, althans buiten de zomervakantie om. Maak zeker even een fotostop bij de schitterende Biserica Sfintii Apostoli Petru Si Pavel kerk. Bran is erg populair bij toeristen dus houdt rekening met minimaal een uur rijden. Het is hier druk! Wij overnachten bij Conacul Törzburg in Bran, een super locatie om Bran en het Bran Castle te verkennen. Dit hotel kent een eigen parkeerplaats, echt een must in het hoogseizoen, daarbij heb je hier echt kamers met “Castle view”, geen sprookje maar realiteit. Heerlijk om oog in oog met Dracula te overnachten!

Bran Castle

Natuurlijk bezoek je hier Bran Castle, het kasteel van Vlad Dracula. Alles staat hier in het teken van Dracula en vampieren. Bran is een soort Dracula-bedevaartsoord, buiten het kasteel om is Bran niet veel meer dan souvenirs, souvenirs, souvenirs, hotels en restaurants.

De eerste bouw van het kasteel dateert uit de veertiende eeuw. Kasteel Bran, hooggelegen, met de typerende spitse rode torens, is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Roemenië en staat bekend als het kasteel van Dracula, hoewel het geen connectie heeft met de historische noch met de fictieve figuur. Vlad III, bijgenaamd Vlad de Spietser of Vlad Dracula (Sighișoara, november/december 1431 – Boekarest, december 1476 (erg jong dus)) was vorst van Walachije in 1448, van 1456 tot 1462 en in 1476. Tijdens zijn regeerperioden verzette hij zich sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk. Vlad was een uiterst bloeddorstig heerser. Hij was berucht voor het spietsen van mensen, een gewoonte waaraan hij zijn bijnaam “Țepeș” (“spietser”) te danken heeft. Hij is hoogstwaarschijnlijk de historische figuur waaraan Bram Stoker de naam van de romanfiguur Dracula ontleende. Leuk detail is dat de “bedenker” van het Dracula verhaal, Bram Stoker, zelf nooit het Bran Castle heeft bezocht. Eerlijk is eerlijk, het kasteel is zeker een must om te zien. In het hoogseizoen kunnen de wachtrijen aardig oplopen, tot ver boven de 2 uur! Reserveer voorafgaand je kaartje(s) dan kun je direct doorlopen! Never Stop Travelling kan dit voorafgaand voor je organiseren.

Wij overleefden de nacht “oog in oog met Dracula” en verlaten Bran weer, op naar Boekarest.

Kasteel Peleș

Het neorenaissancistische Kasteel Peleş (Roemeens: Castelul Peleş), gebouwd tussen 1875 en 1883, is gelegen bij de Roemeense stad Sinaia. Kasteel Peleș was het zomerpaleis van de koninklijke familie. Het kasteel is genoemd naar de nabijgelegen beek met dezelfde naam. Het kasteel, dat sinds de communistische tijd uitsluitend dienstdeed als museum, heeft meer dan 160 kamers, ingericht in zeer veel verschillende stijlen, waaronder Duitse en Italiaanse (neo)renaissance, (neo)gotiek, Duitse barok, Moors, Turks en jugendstil. In de kamers zijn vele kostbare koninklijke bezittingen tentoongesteld, waaronder houtsnijwerk, meubels, gebrandschilderde ramen, wapens en schilderijen. Het terrein is gratis toegankelijk om het kasteel van binnen te bezoeken betaal je een kleine entreefee.

Sinaia Monastery

De Sinaia Monastery, tref je ook aan in Sinaia, en kun je goed gecombineerd bezoeken met Kasteel Peleș. Beide liggen ongeveer op 2 kilometer van elkaar. Deze Monastery was opgericht door Prince Mihail Cantacuzino in 1695 en genoemd naar de grote Saint Catherine’s Monastery op Mount Sinai in Egypte. In 2005 ingenomen door 13 christelijke Orthodoxe. Het complex is gratis te bezoeken!

Boekarest

Op naar Boekarest, de laatste stop van deze trip. Een prachtige stad die we ook in 2017 al eens uitgebreid onderzocht hebben, kijk HIER. We verblijven in Scala Boutique hotel, en als het woordje Boutique Hotel ergens van toepassing is, is het hier wel. Prachtig ingericht hotel, midden in de stad. Leuke bijkomstigheid is dat er achter het hotel een kleine parkeerplaats is, waar je voor 50 Leu per dag, je auto mooi kwijt kunt. Geen “parkeerproblemen” dus in hartje Boekarest!

Scala Hotel is een reis in een fascinerende wereld van verfijning die streeft naar perfectie. Doordacht om zelfs de meest veeleisende smaken te bevredigen, is Scala Hotel een referentiebestemming voor alle liefhebbers van het Comfort Boutique-concept. Scala Hotel ligt in het hart van de metropool, vlakbij alle belangrijke bezienswaardigheden van Boekarest en op slechts 20 meter van de Magheru-boulevard. Het is de ideale locatie om Boekarest te verkennen.

Natuurlijk een Never Stop Travelling Approved locatie, kijk snel HIER.

Diner in Hard Rock Café Bucharest, zeker voor ons altijd een must om een Hard Rock Café te bezoeken, als die tenminste aanwezig is. Deze hadden we in 2017 al eens bezocht maar een extra bezoek mocht niet ontbreken. Inmiddels hebben we 36 Hard Rock Café locaties, wereldwijd, op de teller staan. De HRC in Boekarest is een van de grootste van Europa, ligt een beetje buiten het centrum, prachtig gelegen aan een meer. Voor een paar euro brengt een taxi je graag op- en neer. Zeker bezoeken!

In Boekarest vind je vele uitstekende restaurants. De architectuur van de stad is een mix van historische (neoklassieke), interbelum (Bauhaus & Art Deco), communistische tijd en moderne stijlen. Jammer genoeg is een deel van het historische centrum verwoest of beschadigd door de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving in 1977. Maar even goed blijft het een bijzondere en historische stad. Tijdens je verkenning van het centrum van Boekarest, kom meer te weten over de kleurrijke mix van bouwstijlen, de “systematisering” van het Ceausescu-tijdperk, kerken die verstrikt zijn geraakt in nieuwe hogere gebouwen en ontdek enkele van de bruisende straatkunst. Het bruisende Boekarest, gelegen in het zuiden van Roemenië, is de hoofdstad van het land en tevens een uitstekende bestemming voor een stedentrip.

Zo kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende Parlementspaleis, het op één na grootste administratieve gebouw ter wereld na het Pentagon. Een rondleiding hier is echt indrukwekkend!

De oude binnenstad (gewoonlijk Lipscani genoemd) bevat een interessante verzameling architecturale stijlen, van barok tot art nouveau, evenals een uitstekende selectie betaalbare accommodaties, cafés, bars en restaurants. Gratis wandeltochten door de stad zijn beschikbaar, waarbij je enkele van de meest gedenkwaardige bezienswaardigheden kunt bewonderen, waaronder het immense
Parlementspaleis, de kleurrijke en koepelvormige St. Nicholas Russian Church, het National Art Museum en de buitengewone collectie van gebouwen rond het Universiteitsplein. Boekarest is ook de thuisbasis van een aantal populaire parken (zoals Cismigiu-tuinen en Herastrau-park), waar je boten kunt huren en kunt genieten van openbare sculpturen en goed onderhouden wandelpaden.

Zeker ook een aanrader, met de elektrische step op pad! Er zijn diverse aanbieders, wij kiezen voor Lime. Hoe werkt nu zoiets. Als eerste installeer je de Lime App (Apple Store of Google Play) op je telefoon. Die app koppel je aan, credit card of telefoonabonnement. In de app kun je precies zien waar een step staat geparkeerd en wat de status is van de accu, uitgedrukt in het aantal nog te rijden kilometers. Je unlocked de step met je app en rijden maar! Ben je op de plaats van bestemming, je step weer afsluiten en laat je je step achter op de locatie waar je moet zijn. Zo staat de stad leuk verspreid met E-steps, overigens allemaal van verschillende aanbieders. Je zou dus ook kunnen overwegen om meerdere aanbieders op je telefoon te installeren, het aanbod wordt dan alleen maar groter. Je dient wel 18 jaar te zijn, echter de geboortedatum vul je zelf in…. Een leuke manier om de stad te verkennen!

Meer zien/lezen over Boekarest? Kijk dan snel HIER!

Nuttige Roemenië info

Munteenheid:
De Roemeense munteenheid is de Leu. U kunt veelal met uw bankpas betalen. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van een creditcard. Er geldt echter wel een limiet per dag. In grote hotels, restaurants en bij vrijwel alle tankstations wordt uw creditcard geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Roemenië beschikt tevens over voldoende geldautomaten. Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstigere koers dan banken. 10 Leu is ongeveer € 2,00

Fooien:
Het geven van fooien is gebruikelijk in Roemenië, vooral voor hulpverleners zoals taxichauffeurs, gidsen, obers of hotelpersoneel. Meestal volstaat een tip van rond de 10%, maar voel je zich vrij om een fooi te geven voor een uitstekende service. In restaurants is de fooi meestal niet bij de rekening inbegrepen. Een fooi van 10% tot 15% wordt echter wel op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar beleefde service kun je belonen middels het bedrag af te ronden.

Eten, drinken en culinair advies:
De Roemeense keuken is een eclectische mix van verschillende culturele invloeden, met elementen uit Turkije, Duitsland en Hongarije die allemaal gemakkelijk te onderscheiden zijn. Het hoogtepunt van een traditionele Roemeense restaurantmaaltijd is meestal het aperitief gerecht, waarschijnlijk een kom met zure soep genaamd ciorba. Varkensvlees is het belangrijkste vlees dat wordt gebruikt in de Roemeense keuken, terwijl kool een culinaire favoriet is en vaak wordt gebruikt in soepen en salades. Op het platteland kunnen er uitdagingen zijn bij het vinden van vegetarische gerechten, aangezien vlees vaak wordt gebruikt om groenten op te vullen.

Varza Calita is een zuurkool recept wat wordt bereid met tomatenpuree, bacon, worstjes. Dit populaire Roemeense gerecht wordt voornamelijk in het najaar en in de winter gegeten. In Roemenië wordt de zuurkool vaak rond het najaar zelf bereidt in grote hoeveelheden en in grote potten gestopt voor een grote wintervoorraad. Een gerecht dat vaak bij de ‘Varza Calita’ wordt gegeten is Mamaliga.

Salate de vinete is een gezonde salade van fijngemalen aubergine met ui, knoflook, zout en eventueel tomaat dat in Roemenië voornamelijk wordt gegeten op brood.

Sarmale is een traditioneel Roemeens gerecht dat voornamelijk op feestdagen en bruiloften wordt gegeten. Het is niet alleen een populair gerecht in Roemenië, maar ook in andere Oost-Europese landen. Sarmale zijn gevulde koolbladeren met bijvoorbeeld gehakt (of ander vlees) of rijst. Het wordt in Roemenië vaak geserveerd met mamaliga, chilipeper en zure room.

Een ander gerecht wat ook vaak met de feestdagen wordt gegeten is Cozonac. Dit is een zoet brood gemaakt van meel, eieren, boter, melk, zout en suiker. Er bestaan verschillende bereidingswijzen voor Cozonac, overal wordt het namelijk anders gemaakt. Soms worden er ingrediënten zoals rozijnen, jam of vanille toegevoegd.

Țuică is een traditionele Roemeense alcoholische drank, meestal gestookt uit pruimen of appels, of van de restanten van het bereiden van wijn. De drank is zeer populair onder Roemenen op het platteland, waar maaltijden gewoonlijk beginnen met een glaasje țuică.

Bier is ook bijzonder populair in Roemenië en met name in de hoofdstad Boekarest. Naast landelijk bekende merken als Ursus (het meest verkochte bier in Roemenië), Bergen en Cambrinus zijn ook internationale merken als Heineken en Amstel verkrijgbaar. Verder kan Roemenië ook trots zijn op een lange traditie van wijnteelt. De wijnen zijn er dan ook vrij goedkoop en zeker het proeven waard!

Klimaat en weersomstandigheden:
Roemenië is het hele jaar door een geweldige toeristische bestemming. De zomers kunnen heet zijn, vooral in Zuid-Roemenië, inclusief Boekarest, maar langs de kust van de Zwarte Zee zorgt de zeebries voor gematigde temperaturen. De winters zijn het koudst in de Karpaten, waar van december tot april sneeuw ligt. In de winter valt er ook in het grootste deel van het land sneeuw.

De beste tijden om te bezoeken zijn eind april tot begin juli en van eind augustus tot eind oktober, aangezien de temperaturen mild en aangenaam zijn. Het skiseizoen in Roemenië loopt van december tot maart, hoewel hoge resorts zoals Stana de Vale vaak tot eind april open blijven. De prijzen zijn goedkoper aan het begin en het einde van het seizoen, met Kerstmis vaak de drukste tijd.

Roemenië ook eens op een bijzondere manier beleven? Never Stop Travelling heeft veel (lokale) expertise in Roemenië en helpt je graag met jou “Roemenië beleving”.

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Leave a Reply