Skip to main content
Inspiratie-reizenStedentripsWeekend weg

Citytrip: Boekarest / Roemenië incl. bezoek aan Dracula Castle

Genieten van een extra lang weekend Boekarest! Een mooie, bijzondere en betaalbare stedentrip!

16 t/m 21 maart 2017: Vanuit Dusseldorf Airport met Eurowings naar Boekarest. Boekarest is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmbovița. Volgens de officiële volkstelling van 2011, heeft Boekarest een populatie van 1.677.985 inwoners. De metropool telt 2,6 miljoen inwoners. Boekarest is de grootste stad van het land en de tiende stad van de Europese Unie. Voor Europese begrippen is Boekarest geen oude stad: de eerste vermelding dateert uit 1459. Sindsdien ontwikkelde Boekarest zich snel en in 1862 werd ze de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Tegenwoordig is ze de thuisplaats van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische architectuur van de stad zijn historiserende, modernistische, communistische en postmoderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest “Klein Parijs” (Micul Paris) of “Parijs van het Oosten” genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was. Sindsdien is echter een groot deel van het historisch centrum verwoest of beschadigd, eerst in de Tweede Wereldoorlog, later door de aardbeving van 1977 en niet het minst door de politiek van systematisering onder Nicolae Ceaușescu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Elders is er tamelijk veel van het oude centrum overgebleven. Sinds de jaren 90 kent Boekarest een economische en culturele bloei. Economisch gezien is Boekarest de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië heeft Boekarest ook een groot aantal educatieve faciliteiten. De officiële naam van de stad is Municipiul București (Gemeente Boekarest), en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De Gemeente Boekarest is onderverdeeld in zes sectoren.

16 maart: Nestje uit rond 06.00 uur, spulletjes pakken en op naar Düsseldorf. Autootje op P24, op naar het incheck gedoe! Hapje op de luchthaven van Düsseldorf! Om 11.35 uur is het vertrekken met met vlucht 4U9792, uitgevoerd door German Wings. Alle piloten goed gescreend? Op naar mijn eerste bezoek aan Roemenië……. Bij aankomst in Boekarest, eerst ff koffie en dan eens kijken hoe ik in het centrum kan geraken. “met de bus” wordt me geadviseerd, maar waar uitstappen met een buschauffeur die geen Engels kent. Gelukkig kom ik iemand tegen die wel Engels kent en mij een beetje kan helpen. Daarbij is offline maps van Ulmon (iPhone app) ook een genot. Yep, ik ben ff erg vermogend! 10 Roemeense Lei is ongeveer € 2,20. Uiteindelijk stap ik uit op zo’n 300 meter van mijn hotel vandaan. Busritje van een uur kost hier ongeveer € 1,60, geen geld dus! Bij aankomst eerst inchecken en kamer 215 betreden. Dit Boekarest verblijf slaap ik in Hotel Ramada Bucharest Majestic. Prima uitvalsbasis voor Boekarest, ligt namelijk midden in het oude stadscentrum! Aanrader voor een Boekarest bezoek.

Daarna eerst ff shoppen: Pringels, 1 fles 1,5 liter water, 2 kleine flesjes en drie muesli repen: Kosten € 3,80. Yep, hier kun je nog eens ruig doen. Opfrissen en eens kijken wat er in de “Old town” allemaal te doen is. Veiligheid boven alles! De gasmeters buiten………

Eten bij Aton Club. Pizza met bier…… Alhoewel “bier”, deze zooi uit Tsjechië is toch niet alles….. Dan maar een Duitse Beck’s, ook geen topper maar een stuk beter! Daarna eens kijken waar ik naar AJAX tegen FC kopenhagen kan gaan kijken. Gevonden, sportscafe Half Time. Eindelijk een goed biertje, ennuh een voetbalkroeg……

Boekarest by Night!

Gelukkig winst van ONS ALLER AJAX met 2-0. Tijd voor het mandje in Boekarest. Morgen eens kijken wat deze stad te bieden heeft bij daglicht.

17 maart: GOODMORNING Bucharest! 09.00 uur ontbijtje, daarna Boekarest eens gaan verkennen. De wandelschoenen aan en er op uit. Eerst maar eens wat fotograferen en een Toeristen info opzoeken. Holland in de straat…….

Toeristen info gevonden! Mooie stadswandeling meegekregen en bij voldoende aanmeldingen ga ik morgen naar Bran Castle, het kasteel van Dracula. Dat wordt knoflook eten vanavond……….

Hoe zit dat precies met Echte Preventie? Gasdrukregelsets gewoon midden op straat. In het Taman Cismigiu park ff een break. Verse Jus laten maken, met een stuk of acht sinaasappels. Lekker! Het begint open te trekken dus jasje uit en zonnebrilletje op. Lekker City-trip weer.

Aangekomen bij het Parlementsgebouw van Roemenië. Was me niet bekend dat je daarin rondleidingen kon dus, maar het kan dus doen! Dit is het op een na grootste regeringsgebouw van de wereld, alleen het Pentagon is groter. Ik ben zo’n 1,5 uur binnen geweest en de gids vertelde dat we ongeveer 5% van het gebouw gezien hadden. Erg bijzonder! Een bezoek aan dit gebouw mag je echt niet missen! Ik heb geluk dat ik redelijk snel mee kan echter de wachttijden kunnen hier wel oplopen.

Ik vervolg de stadswandeling, begin de voetjes al wel wat te voelen. Zeker na dat geslenter in dat gebouw. Starbucks is welkom!

Super gave wandeling in een bijzondere stad! Wauw! Nu eerst ff opfrissen in het hotel. Nog ff naar de fitness en de sauna in het Hotel. Lachen die spinningfietsen hier, blokjes op de wielen draaien om zwaarder te stellen. Ach ja, ze staan naast het zwembad dus ik hoeft niet zoveel te doen om in zweten uit te barsten. Paar rondjes, sauna, douche en weer op pad. Samen met een lekker biertje eet ik een beefsnitzel met frietjes en groente. Daarna nog ff naar de kroeg, genaamd the Drunken Lords! Jaha, ik heb het zelf niet verzonnen.

Ik zeg truste vanuit Boekarest. Rond middernacht plat want morgenvroeg is het dag rond 06.45 uur, om 08.00 uur wordt ik opgehaald voor een dagje Roemenië, met oa Bran Castle bekend van Dracula. Als dat maar goed gaat…….

18 maart: Ik zeg GOEDEMORGEN vanuit het gave Boekarest. De wekker stond op 06.45 uur, tis immers “vakantie”. Ontbijtje…….. De friet sla ik over!

Om 08.00 uur wordt ik in de lobby opgehaald door Dan. Ik heb vandaag namelijk een Castle tour geboekt bij When in Bucharest. Alina Brasoveanu kun je daar prima als contactpersoon gebruiken! alina@wheninbucharest.com Phone: +40 723 179 233 Of: https://authentic-romania.com/ Alina Baidoc, info@authentic-romania.com Phone: +40 765 236 826. Dan wordt mijn persoonlijke gids/chauffeur vandaag, ik ben immers de enige persoon die van de partij is vandaag. Dan is een geweldige gids, die overigens prima Engels spreekt. Ooit in Boekarest, twijfel niet op hem te contacten! 0040 751 200 910 of dan.cretescu@yahoo.com. Na ruim 1,5 uur rijden komen we aan in het prachtige bergdorpje, Sinaia genoemd. Als eerste gaan we daar bezoeken kasteel Peles. Grandioos, dit is echt een MUST om te zien als je in de buurt bent. Ter bescherming van het kasteel, wel ff plastic schoentjes aan. Grappig, dat de gidsen dit niet hoeven. Hebben die andere schoenen en over een andere vloer gelopen voorafgaand aan het kasteel?

Yep, de eerste topper van deze dag is in de pocket! In Sinaia bezoeken we ook nog ff de Sinaia Monastery, waar heden ten dagen nog steeds een groep Monniken wonen. Het oude gedeelte van de Monastery stamt al vanaf 1695, das alwir ff gelden!

We reizen af naar Brasov, een dik half uur de bergen in. Schitterende omgeving! Dan’s Ford…..

We doen een traditionele Roemeense Lunch. Echt wel lekker! Zie ook: http://www.roata-norocului.ro/ro/index.php. Ennuh een lekker Ursus biertje bij de lunch, why not tis vakantie!

Aansluitend nog een korte rondrit en rondwandeling door Brasov. Nee, we zijn niet in Hollywood (zie markering in de bergen!).

En de Black Church kun je natuurlijk niet missen! Door een grote stadsbrand was zowat de gehele stad pleitos, was destijds geheel van hout gebouwd. Daar de kerk stenen muren had, die door de brand geheel zwart waren, is de huidige naam Black Church. Waar zou Metal Church dan vandaan komen?

Aankomst in Bran, hier is het te doen……. Op bezoek bij Dracula, wat uiteindelijke maar een verhaal is van Bram Stoker. By the way: Bram Stoker is zelf nooit bij het Bran Castle geweest. Maar goed, uiteindelijk wil ik deze kans op het Dracula kasteel te bezoeken niet missen. Erg bijzonder om het kasteel op een afstand te zien en uiteindelijk te betreden. Was ik bang? Nee, natuurlijk niet…….
Officiële website: http://www.bran-castle.com/

You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=UHRcQmQ_hK0

Hier hij is Vlad Dracula. Overigens werd hij maar 45 en heerste hij maar 7 jaar.

YES, I WAS THERE! #DraculaCastleFie

Ik zeg, ja er waren meer toeristen, maar een must dingetje. Erg bijzonder deze plaats te bezoeken! Wat ooit een Ford was, omgebouwd naar een paleis! Geweldig! Vampieren ja of nee, ik ben er geweest en kan ik zeker afvinken. BIJZONDER!! Onderweg stoppen we nog bij een gedenkmonument van de eerste wereldoorlog. Het wordt donker en het regent, dus in en uit de auto en wegwezen. Meer info over deze plaats: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mausoleul_de_la_Mateia%C8%99

Wat opviel vandaag:

 • Wat een immense achterstand in de kleine Roemeense bergdorpjes, hoe lang heeft hier de tijd stil gestaan?
 • Veel wilde honden, ik denk wel 15 dode honden langs de weg zien liggen.
 • Als het donker wordt blijven we lekker langs de weg lopen, zonder verlichting.
 • Fietsverlichting, waarvoor.
 • Dan heeft me heerlijk verteld over het communisme, ik ben een stuk wijzer geworden van het oude Roemenië.
 • Van de stad, de sneeuw in de bergen opzoeken.
 • Geweldige cultuur en historie.
 • Lange afstanden, maar de gemiddelde snelheid op deze wegen is laag.
Terug aangekomen bij “mijn hotel”, was het inmiddels 21.00 uur geworden. Was een lange dag, aardig vermoeid van. Nog ff naar de Mini Market voor een biertje en een hapje, daarna lekker bloggen op de kamer en niks doen. Op tijd plattie! Truste Boekarest, na een geweldige dag!
 

19 maart: GOEDEMORGEN Boekarest! Tis zondag! Ontbijtje en daarna heerlijk gesport in het hotel, paar rondjes sauna er achter aan. Heerlijk genoten. Ik kan er weer tegen, wandelschoenen aan en Boekarest in, genieten…… yep, sinds het einde van het communisme, veel nieuwe gebouwen. Dit is het Bucharest theater!

Het doel is om uit te komen bij Hard Rock Cafe Boekarest, ongeveer 7 km wandelen. Maar goed, onderweg kom je natuurlijk van alles tegen. Onder anderen, Revolution Square.

Ontzettend veel gave gebouwen. Palatul Cantacuzino.

Monumental Eroilor Aerului en een buitenverblijfje van Dracula?

Jaaaha, die hebben ze hier ook een: Arcul de Triumph.

Mijn uiteindelijke doel bereikt! Hard Rock Cafe Bucharest, een kleine 8 km gewandeld, dus snel maar eens wat drinken. Deze Hard Rock Cafe mag er zeker zijn! Daarbij is dit een erg grote café, ik denk wel een van de grootste die ik bezocht! Wie hanger er natuurlijk ook, juist ja, mijn KISS vrienden! Tja, nu we er toch zijn, doe maar zo’n lekkere HRC burger!

Aangezien de heenweg nogal lang was, doe ik een taxi retour. Voor € 2,50 kun je ook geen armoede lijden zullen we maar zeggen…… Nog ff op de Hotel kamer en dan nog ff de Old City in voor een drankje. Ik beland aan in the Irish Pub St. PatrickLeuke tent en op zondag niet te druk, dus goed voor de reiziger alleen! Wat drink je dan in een Ierse Pub? Juist ja! Aangezien het hier redelijk uitgestorven is, ga ik nog ff naar HalfTime om Barcelona te zien voetballen. Die winnen makkelijk van Valanecia. Daar aangekomen, lokale tijd 23.30 uur, mooie tijd voor mijn nestje. Wederom een super gave dag in Boekarest.

20 maart: Wederom een goedemorgen vanuit Boekarest. Iedereen weer lekker aan het werk, ik doe nog een dagje citytrip. Na het ontbijtje, dit keer pas om 10.00 uur, oftewel relax gedaan! Wandelschoenen weer aan en de straat op. Gasleidingen passen prima bij de auto!

Ik kom aan bij de Radu Voda Monastery, yep een aanrader! Alles open en toegankelijk. Het gaat hier om een Orthodox klooster, wat je in Roemenië veel aantreft.

Na dit bezoek, rustig oord, weer de drukte van de straat opzoeken. Ik geniet van elke meter, erg gave stad!

Ook op mijn weg naar het Carol Park tref ik weer een Orthodoxe gemeenschap aan. Prachtige gebouwen, die schitteren in de zon. Yep, met het weer mag ik absoluut niet klagen. Fleecje aan, echt warm is het niet, maar heerlijke blauwe lucht! Lekker ook voor de pics!

 Yep, ben er! Carol Park. Echt een heel gaaf park en zeker met dit weer heerlijk genieten. Prachtige uitzichten! “Boven” aangekomen wordt direct de wacht gewisseld, dus dat pik ik nog mooi ff mee!

Mijn eerder gekochte “budget lunch” is lekkerder dan verwacht. Wellicht dat het uitzicht en de locatie daaraan bijdraagt?

Nog een koffiebreak in the Old City, bij van Gogh, alwaar onze King aan de muur hangt. Meer info: http://vangogh.ro/

Je ziet hem ook overal……..

Break in mun hotel. Beentjes ff rust, yep tis een heel gesjouw in zo’n stad. Blij dat ik mijn wandelschoenen meegenomen heb! Alweer wat geleerd van een volgende trip! Wat verder zeker opvalt is dat er in Boekarest nog erg veel gerookt wordt. Sinds een jaar is het ook hier verboden om binnen te roken, dus je ziet hele groepen aan mensen buiten staan. Daarbij wandelt iedereen met een sigaret in zijn/haar hand rond. Valt gewoon op….. Avondprogramma: Heineken heeft in Roemenië bijna alle brouwerijen opgekocht. Ook deze Silva is van Heineken, prima biertje!

Minder: krijg net telefoontje binnen dat ze mijn Pa in het ziekenhuis opgenomen hebben. Vorm van Tia? Morgen meer nieuws. Als je dan op reis bent is dergelijks nieuws nooit leuk. Positief blijven, hopelijk valt het mee. Daarna mijn mandje in Ramada opzoeken voor de laatste keer.

21 maart: De laatste goedemorgen vanuit Boekarest, althans voor 2017. Wie weet kom ik nog eens terug maar dit jaar in ieder geval niet. Breng de ochtend nog ff door in de sauna van het hotel. Om 12.00 uur met de taxi naar de luchthaven. Mijn laatste Roemeense eitje voor 2017! Nog ff relaxtijd, zwemmen, sauna……

Uitchecken en wegwezen!
Veel geleerd over Roemenië deze dagen, veel mensen gesproken dat leert het best:

 • Van communisme naar democratie, nog volop in ontwikkeling.
 • Van minimum loon naar een “topsalaris”.
 • Van 40 liter brandstof per week naar onbeperkt tanken.
 • Hoe multinationals zich aan het vestigen zijn in dit land.
 • Van een klein winkeltje naar onbeperkt shoppen in die “nieuwe supermarkten”.
 • Waarom het hier goed is dat ze bij de EU zijn aangesloten.
 • De illegale prostitutie, een business op zich, ongelooflijk!
 • Waarom Heineken alle brouwerijen hier op kocht.
 • Een land in ontwikkeling en waar de komende jaren nog veel zal veranderen.
 • Enz enz enz

15.35 uur weer de lucht met vlucht 4U9793. Klok kan weer een uurtje terug…….. De temperatuur ook trouwens…… Bye Bye Dracula! Roemeense bergen vanuit de lucht!

SLUIT WEDEROM EEN GAVE CITY-TRIP AF! Boekarest, echt een aanrader!! Tot de volgende reis!

Leave a Reply