Skip to main content
Nieuws

Het mooiste kaaswinkeltje van Italië

Er was eens een Italiaanse man die in een verlaten zilvermijn in Valganna (Varese) het perfecte klimaat ontdekte voor het rijpen van kazen. Deze man heette Luigi Guffanti; samen met zijn zonen Carlo en Mario veroverde hun kaas aan het begin van de vorige de eeuw de wereld. Zelfs in Argentinië en Californië at men de kazen van Guffanti. Tijdens onze EU-roadtrip bezochten wij het winkeltje (of moeten we museum zeggen?) waar het allemaal begon.  

Familiebedrijf Guffanti

Je zult je misschien afvragen hoe een zilvermijn een perfecte kaas voortbrengt. Dat komt doordat de temperatuur en luchtvochtigheid in de mijn het hele jaar door gelijk blijven. Aandacht voor de ambachtelijke kwaliteit van de kazen wordt al vijf generaties doorgegeven binnen dit familiebedrijf. 

Het bedrijf heeft op diverse plekken de productie opgekocht van boeren om zo een exclusief product neer te kunnen zetten: alleen melk van dieren die op minimaal 1000 meter hoogte in de vrije natuur kunnen grazen, is goed genoeg. Het bedrijf heeft meer dan 400 verschillende kazen op voorraad van een kleine 700 verschillende kaasproducenten, die worden geëxporteerd over de gehele wereld. Sommige kazen liggen al tientallen jaren opgeslagen – de Mona Lisa’s van de kazen, meent onze gids, mede-eigenaar Davide Fiori. “Cheese never dies”, zegt hij – de kazen worden wekelijks omgedraaid en gereinigd met een water-zoutoplossing om ze in optimale staat te behouden. 

Kaasmuseum Avorno

Toen wij in de buurt waren wisten we dat we dit kaaswinkeltje in Avorno niet mochten missen. Onze gids Davide kon ons uiteraard de ins en outs vertellen van zijn business – en die niet schroomde om ons lekkere specialiteiten te laten proeven. Zoals het een bourgondische Italiaan betaamt wist hij ons ook uitstekend te vertellen welke wijnen bij welke kazen pasten. 

Wij vonden het prachtig om mee te maken en kunnen het ook iedereen aanraden om, als je in de buurt bent, dit winkeltje te bezoeken. Stiekem is het namelijk een levend kaasmuseum waar je de mooiste stukken mee kunt nemen! De kennis, passie en expertise waar dit bedrijf al bijna anderhalve eeuw op draait is overal te merken.  

Het winkeltje van Guffanti-Fiori in Avorno mag je écht niet missen. We kunnen je verzekeren dat het je niet gaat lukken om met lege handen de deur uit te gaan. De beste kazen en wijnen van de streek liggen hier op jou te wachten.  

Leave a Reply