Skip to main content
Nieuws

De paden op, de lanen in – wandelen voor het goede doel

De reisbranche staat al bijna een jaar op zn kop. Dat er bijna niet gereisd wordt heeft het neveneffect dat we ineens meer tijd hebben. Onze persoonlijk reisadviseur Jolanda besluit om die tijd nuttig te besteden. Met haar 50ste verjaardag in het verschiet kiest ze ervoor om in de maand dat ze 50 wordt – maart 2021 – het 500 kilometer lange Pieterpad te gaan lopen. Vandaag vertelt ze waarom en voor wie ze dit doet.  

Lopen voor Nepal

Hoe hard onze toerisme-sector ook is getroffen, in Aziatische landen is het vele malen erger. Geen werk betekent geen geld. “Landen in andere werelddelen zoals Azië zijn veel harder getroffen door de gevolgen van het coronavirus”, vertelt Jolanda. “Zij hebben nul compensatie of steun vanuit hun overheid. De mensen worden aan hun lot overgelaten en zijn op elkaar en de natuur aangewezen. 

Vier jaar geleden reisden wij naar Nepal en hebben we daar ook een lange tocht (trekking) gelopen. Wij hebben de lokale bevolking in onze harten gesloten; wat een supervriendelijke mensen! We hebben een groot respect voor die mensen en vooral ook de dragers (die je bagage tijdens de trekking dragen) en de gidsen, die overal de weg weten en goed voor je zorgen tijdens de trekking. Die hebben nu geen inkomen en dat gaat ons aan het hart. Daarom wil ik wat doen voor dit land”, zegt Jolanda. “Toen is het idee van een sponsorloop geboren.” 

Vijftig jaren jong

Jolanda is al bijna een jaar lang niet actief in de reiswereld zoals ze zou willen; sterker nog, haar volledige vijftigste levensjaar is niet wat ze ervan gedacht had. Nu ze de kans heeft om dit jaar alsnog bijzonder af te sluiten grijpt ze die kans met beide handen aan. “Dit is een unieke mogelijkheid voor mij”, legt ze uit. “Ik heb nu de tijd en de vitaliteit om dit te gaan doen. 

Op deze manier sluit Jolanda haar eerste vijftig levensjaren af. “Ik ben ervan overtuigd dat ik 100 word, dus dan ben ik nu op de helft”, vertelt ze. “Daarom wil ik deze wandeling ook vanuit mezelf gaan lopen. 

Iets over het Pieterpad

Het Pieterpad is één van de bekendste langeafstand-wandelroutes in Nederland, helemaal van het noordelijk gelegen Pieterburen (je weet wel, van de zeehondencrèche) tot aan de Sint-Pietersberg nabij Maastricht. Deze tocht beslaat zo’n 500 kilometer die Jolanda in maart verspreid over 28 etappes gaat lopen – weer of geen weer. 

“Door middel van sponsoring wil ik geld inzamelen voor het toerisme in Nepal, en in het bijzonder de gidsen en bagagedragers. Zij hebben nu helemaal geen inkomen meer, waardoor hun kinderen niet naar school kunnen en ze bijna geen eten hebben”, legt ze uit. “Hiervoor kan iedereen mij sponsoren. Als je bijvoorbeeld € 0,01 per kilometer sponsort is dat al € 5 voor Nepal. Wil je me voor sponsoren voor € 0,10 per kilometer, dan is dat € 50 en € 1 per kilometer is € 500 voor Nepal. Uiteraard is elk bedrag en elk veelvoud mogelijk, net wat je wilt en kunt missen.  

Dit inzamelingsproject wordt begeleid door Maxim en Laxmi, die in Nepal wonen en werken onder de naam ‘Reis met mij’. Deze Vlaamse man en Nepalese vrouw kennen de cultuur en weten waar het geld het hardst nodig is. Zo zorgen we dat het geld rechtstreeks en geheel bij de mensen terecht komt die het nodig hebben. Als we weer mogen reizen gaan we het persoonlijk brengen en begeleiden, en uiteraard in beeld brengen. 

Met jullie steun ben ik ervan overtuigd dat ik een onvergetelijke ervaring tegemoet ga. Ik ga heel Nederland beleven, bewandelen en in beeld brengen – je zult dus niets missen van mijn reis, doordat ik veel zal delen op social media en een uitgebreid reisblog ga maken. Doe jij mee? Alvast heel erg bedankt namens mij en de toeristensector in het unieke NepalZe zullen je zeer zeker erg dankbaar zijn! 

Wil jij meehelpen?

Je kunt me helpen door middel van sponsoring:

Lees meer informatie!

One Comment

  • anita meertens schreef:

    Heel veel succes, ben altijd blij en trots op zulke initiatiefrijke mensen zoals jij!
    Ik wens je alleen maar goeds op je pad en een tocht vol fijne ontmoetingen met de wereld om je heen.
    liefs
    Anita

Leave a Reply