Skip to main content

Al veel van gehoord echter nog nooit geweest en nog wel zo dichtbij, Havengebied Antwerpen! Een kijkje in het bijzondere stadje Doel.

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Doel ligt in het uiterste noordoosten van de provincie, op de linkeroever van de Schelde, in de polders van het Waasland, vlak bij de Nederlandse grens. In de Wase dialecten noemt men het dorp “Den Doel”. Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Sinds 1998 zijn er plannen voor een nieuw dok dwars over het dorp.

Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. Op 31 december 2007 telde Doel nog 388 inwoners, op 31 december 2014 nog slechts 147 inwoners. De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden Doel, Rapenburg en Saftingen. Verder hoort ook de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder) en De Schoof nog bij Doel. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland.

Eerder bezochten wij het verlaten Tsjernobyl, bekend om de grote kernramp uit 1986, nabij Kiev in de Oekraïne. Niet geheel te vergelijken maar enige gelijkenissen zijn er zeker terug te vinden!

Als je Doel bereikt kom je voor een slagboom te staan, deze is alleen gesloten na voor 07.00 uur en 18.00 uur en op zon- en feestdagen. Je kunt dan het gebied alleen inrijden met een auto als je een Belgisch ID hebt. Niet getreurd want als je de auto nabij de ingang ergens parkeert is het een ruim 1 km lopen voordat je in hartje Doel bent echter vanaf het begin zie je al de eerste verlaten huizen.

Anno 2020 wonen er nog 24 mensen in Doel. Een comité om Doel te bewaren ging de strijd aan met de uitbreidingsplannen en wonnen deze strijd. Doel mag bewoonbaar gebied blijven! Toen de stad werd verlaten en de bewoners werden uitgekocht was het plaatsje direct doelwit van plunderingen. De daken van de woningen werden gesloopt zodat regenwater snel schade aan de inboedel kon aanrichten om de plunderingen te beëindigen.

De “Die Hards” die er nu nog wonen krijgen een nieuwe omgeving want op korte termijn wordt Doel opnieuw opgebouwd en de woningen verhuurd. Het plan is om de voorgevels te laten staan en de rest te herbouwen. Dus als je Doel in deze staat (anno juli 2020) wilt zien moet je echt snel zijn. Door het corona-virus zijn immers de plannen al vertraagd anders waren de bouwwerkzaamheden al gestart.

De kerk in Doel wordt nog regelmatig gebruikt voor diensten en is tevens te reserveren voor uitvaartdiensten, trouwgelegenheden e.d. Tja, over bijzonder gesproken! Het betreden van de woning is ten strengste verboden en wordt in drukke periode ook gehandhaafd. Hoewel Doel er surrealistisch mag uitzien, is dit geen filmdecor. Doel is gewoon een dorp voor de mensen die er nog wonen, en deze bewoners hebben recht op een rustige leefomgeving. De straten van Doel zijn daarom geen geschikt terrein om lawaai te maken of om in te racen. Respecteer de bewoners en je bent altijd welkom in Doel! In Café-Taverne Doel 5 ben je welkom voor een hapje, drankje en/of Belgisch biertje!

Ook in de Scheldemolen is het goed toeven voor een hapje en drankje, hier heb je een schitterend uitzicht over het havengebied van Antwerpen.

De dorpsstewards houden een oogje in het zeil tijdens zondagen en schoolvakanties. Samen zorgen zij ervoor dat de leefbaarheid in Doel gegarandeerd blijft. Deze stewards staan je graag te woord met al je vragen, leuk om wat extra informatie in te winnen over dit bijzonder plaatsje.

Doel gaat dus veranderen, breng je bezoek dus snel om dit erg leuke en bijzondere spookstadje eens te bezoeken! Vergeet je fotocamera niet!

“Wij wonen hier”!

Vragen? Never Stop Travelling helpt je graag verder!

 

Leave a Reply