Skip to main content
EvenementenMuziek tripsOp vakantieStedentrips

Een laatste KISS in Amerika (Indianapolis, Chicago, Washington, Baltimore en New York City)

Wat in 1979 begon met “I was made for lovin’ you” bleek toch niet echt een rage te zijn maar een soort van levenswerk. Op 4 november 1984 mocht ik, in Zwolle, voor de eerste keer “mijn heroes” live aan het werk zien! Inmiddels 95 live concerten verder, in de jaren die volgden is het tijd om (wederom) af te reizen naar de voor de allerlaatste 5 concerten van KISS. Heb altijd gezegd “als er ooit een laatste KISS concert komt, waar ter wereld dan ook, ik zal er zijn”. Maar goed, als ik dan toch die plas over moet vliegen dan ook maar een paar concerten meer en natuurlijk de combinatie met sightseeing. We starten deze trip in Indianapolis, aansluitend reis ik door naar Chicago/Rosemont en vanuit daar Washington om naar Baltimore te treinen. Vanuit Baltimore naar New York City voor de FINAL 2.

Vanuit Amsterdam naar Newark, waar je bij helder weer een schitterend uitzicht hebt over de skyline van New York City. Vanuit Newark op naar Indianapolis.

Indianapolis: Een Betoverende Mix van Geschiedenis, Sport en Cultuur

Indianapolis, vaak liefkozend “Indy” genoemd, is een stad die je met open armen ontvangt en verrast met zijn diverse mix van geschiedenis, sport en cultuur. Deze bruisende stad in de Amerikaanse staat Indiana heeft voor iedereen wel iets te bieden. Of je nu een geschiedenisfanaat, sportliefhebber of cultuurliefhebber bent, Indianapolis zal je betoveren met zijn unieke charme.

Als je aan Indianapolis denkt, denk je waarschijnlijk aan de beroemde Indianapolis Motor Speedway, de thuisbasis van de legendarische Indianapolis 500-race. Hier kun je de geschiedenis van de autosport in levenden lijve ervaren. Je kunt zelfs een rondleiding maken over het circuit en een bezoek brengen aan het Indy Racing Experience Museum.

Het Indianapolis Museum of Art herbergt een schat aan kunstwerken, variërend van oude meesters tot moderne kunst. Het uitgestrekte terrein is perfect voor een ontspannen wandeling en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende tuinen.

Bewonder de prachtige architectuur van het Indiana State Capitol, dat dateert uit de 19e eeuw. Het gebouw is zowel van buiten als van binnen indrukwekkend en herbergt de geschiedenis van de staat Indiana.

Wil je alle highlights van de stad bekijken te voet of per fiets, doe dan de Cultural Trail. Deze tocht van zo’n 12 km is duidelijk en goed gemarkeerd,

Als je een fan bent van American football, kun je een wedstrijd van de Indianapolis Colts bijwonen in het Lucas Oil Stadium. De sfeer in het stadion is grandioos, en de fans zijn gepassioneerd over hun team. Indianapolis is ook de thuisbasis van de NCAA (National Collegiate Athletic Association) Hall of Champions. Hier kun je de geschiedenis van het universitaire sporten in de Verenigde Staten ontdekken en interactieve tentoonstellingen verkennen. De stad heeft een rijke sportgeschiedenis en is trots op haar bijdragen aan basketbal, honkbal en autoracen. Maak een wandeling door de stad en ontdek de vele monumenten en gedenktekens die aan beroemde sporters en sportevenementen zijn gewijd.

Indianapolis is de thuisbasis van een bloeiende culinaire scene met tal van restaurants die zowel lokale als internationale gerechten serveren. Proef de smaken van Indiana met gerechten zoals tenderloin sandwiches en suikerroomtaart. Mass Ave District, dit bruisende gebied staat bekend om zijn restaurants, bars en boetieks. Het is de ideale plek om ’s avonds te genieten van een maaltijd en te genieten van live entertainment.

Breng een ontspannen dag door in het White River State Park, waar je kunt wandelen, fietsen, picknicken en genieten van de prachtige groene omgeving. Voor natuurliefhebbers is Eagle Creek Park een paradijs. Het biedt talloze wandel- en fietspaden, evenals mogelijkheden om te kajakken, vissen en vogels kijken. Indianapolis is een stad vol verrassingen en biedt een unieke combinatie van geschiedenis, sport, cultuur en natuurlijke schoonheid. Of je nu een weekendje weg plant of van plan bent om langer te blijven, Indy zal je zeker betoveren en je met warmte verwelkomen. Kom en ontdek zelf de magie van deze prachtige stad in het hart van Indiana!

De Indiana Pacers zijn een professioneel basketbalteam dat gevestigd is in Indianapolis. Ze maken deel uit van de Eastern Conference van de National Basketball Association (NBA). De Pacers zijn een van de meest herkenbare en gerespecteerde teams in de NBA-geschiedenis en hebben een trouwe fanbase in de staat Indiana en daarbuiten. De Indiana Pacers zijn meer dan alleen een basketbalteam; ze vertegenwoordigen de trots en de geest van Indiana. Met een rijke geschiedenis, opwindende wedstrijden en getalenteerde spelers blijven de Pacers een belangrijk onderdeel van de sportcultuur in Indianapolis en de hele staat Indiana. Bij een bezoek is een bezoekje aan de Pacers een echte aanrader. Hun thuisbasis is de Gainbridge Fieldhouse, een schitterend stadion waar ook regelmatig concerten e.d. worden gehouden. Wij kennen basketball als een sport die wordt beoefend in een sporthal, in Amerika worden Arena’s gevuld tijdens wedstrijden. Geweldig om te zien hoe behendig en snel die spelers met de bal zijn, bijzonder. Tijdens de time-outs en breaks komt het Amerikaanse Circus op gang. Cheerleaders, “wie eet het snelst een pikante bak garnalen op”, t-shirts die het publiek in worden geschoten, prijsvragen in het publiek e.d. De Amerikanen smullen er van, terwijl ik niet zo zit te wachten op al die poeha. Ondanks dat twee leuke avonden gehad! Pacers verloren met 131-132 van de Toronto Raptors maar wonnen met 136-113 van de Detroit Pistons.

Al 61 jaar wordt in het hartje van de stad, Monument Circle, de Circle of Lights gehouden. Een evenement waar heel Indy voor uitloopt. Prachtige lichtshow in combinatie met vele artiesten, natuurlijk ga je een kijkje nemen als je op die dag in de stad bent.

Het Indiana War Memorial  is een indrukwekkend monument en museumcomplex, wat overigens kosteloos te bezoeken is. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de inwoners van Indiana die hebben gediend en hun leven hebben gegeven tijdens verschillende oorlogen, met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het omvat een centrale obelisk die meer dan 80 meter hoog is en verschillende bijgebouwen en gedenktekens die de militaire geschiedenis van Indiana eren. Het Indiana War Memorial is een belangrijk cultureel en historisch symbool van de staat Indiana en dient als een plek voor herdenking, educatie en eerbetoon aan degenen die hun leven hebben opgeofferd voor hun land.

Het Scottish Rite Cathedral is een prachtig historisch gebouw. Het is een opvallend voorbeeld van neogotische architectuur en dient als het hoofdkwartier van de Schotse Ritus-vrijmetselaars in de regio. Het gebouw is rijkelijk versierd met architecturale details, inclusief gotische bogen, torentjes en ingewikkelde steenhouwwerk. Binnenin het Scottish Rite Cathedral bevinden zich verschillende zalen en zalen die worden gebruikt voor culturele evenementen, concerten, bruiloften en vrijmetselaarsbijeenkomsten. Het interieur is even indrukwekkend als het exterieur, met prachtige glas-in-loodramen, hoge plafonds en gedetailleerde ornamenten.

Het Scottish Rite Cathedral is niet alleen een belangrijk cultureel en architectonisch monument in Indianapolis, maar het speelt ook een centrale rol in de gemeenschap door evenementen en programma’s te organiseren die openstaan voor het publiek en de vrijmetselaarsfilosofie te bevorderen. Het is een opvallende bezienswaardigheid in de stad en wordt vaak gebruikt voor culturele en sociale activiteiten. Een rondleiding kost $ 10,00 p.p. (anno 2023), voor groepen zijn speciale tarieven en de vrijwilligers die je rondleiden vertellen vol passie over “hun” bouwwerk.

De Slippery Noodle Inn is een historische bluesclub en restaurant. Het staat bekend als de oudste continu opererende bar in Indiana, opgericht in 1850. De Slippery Noodle Inn biedt live muziek, vooral bluesoptredens, en staat bekend om zijn authentieke sfeer en geschiedenis als een ontmoetingsplaats voor muzikanten en liefhebbers van livemuziek. Het is een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen die willen genieten van liveoptredens en lekker eten. Never Stop Travelling tip: Zeker bezoeken voor een hapje en/of drankje!

De Canal Walk in Indianapolis is een schilderachtige, door mensen aangelegde waterweg die zich door het centrum van de stad slingert. Het kanaal strekt zich uit over ongeveer 3 mijl en biedt een prachtige omgeving voor recreatie, wandelingen, fietsen en ontspanning. Langs de Canal Walk vind je aangelegde paden, groene parken, bruggen en kunstwerken, en het kanaal zelf is omzoomd met waterpartijen.

Het Canal Walk-gebied is populair bij zowel bewoners als toeristen vanwege de pittoreske omgeving en de nabijheid van vele attracties in het stadscentrum. Je kunt langs het kanaal wandelen of fietsen, genieten van de mooie uitzichten, en onderweg kom je vaak mensen tegen die aan het joggen, picknicken of gewoon ontspannen zijn. Het is ook de thuisbasis van jaarlijkse evenementen zoals het Indianapolis Canal Festival en biedt tal van eet- en drinkgelegenheden in de buurt. Over het algemeen is de Canal Walk een aangename en levendige plek om te genieten van de natuur midden in de stad Indianapolis. Halverwege tref je het USS Indianapolis National Memorial aan.

Indianapolis Motor Speedway (IMS) is het beroemde racecircuit gelegen in Speedway, net buiten Indianapolis. Het is een van de meest iconische en historische autosportlocaties ter wereld, vooral bekend om de jaarlijkse Indianapolis 500-race, een van ’s werelds meest prestigieuze autoraces. IMS heeft een 2,5 mijl (4,0 kilometer) lang ovaal circuit met vier bijna identieke bochten en lange rechte stukken. Het circuit werd oorspronkelijk geopend in 1909 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis van races en evenementen gehost, waaronder NASCAR-races en andere autosportevenementen. Het heeft ook een motorsportmuseum op het terrein en biedt rondleidingen voor bezoekers om meer te leren over de geschiedenis en tradities van de locatie. Het is een van de meest opvallende en historische racebanen ter wereld en trekt elk jaar tienduizenden motorsportfans. Vroeger was het volledig gemaakt van straatstenen, waarvan nog een baantje in takt is gehouden. De tour heet “Kiss the bricks” dus aan deze traditie moest ik me wel vasthouden.

Vanuit Indianapolis mocht ik een steentje bijdrage in het Omroep Brabant programma, Graat en de Laat. Ze hadden mij gevraagd voor een bijdrage en die lever ik graag natuurlijk!

Allemaal super gave dingen in Indy maar de hoofdreden dat ik hier ben is natuurlijk KISS, het eerste van de laatste vijf KISS concerten ever. Al was het nog lang spannend want de drie voorgaande shows waren afgelast vanwege een pittige griep van Paul. Last-minute kregen we toch groen licht voor de show. Mijn derde keer in deze dagen dat ik de avond door mocht brengen in de Gainbridge Fieldhouse. Amber Wild mocht ons deze avond zeer verdienstelijk opwarmen, leuk bandje heeft Evan Stanley (zoon van Paul Stanley) neergezet! KISS zette een grandioze show neer, veel nieuwe elementen en visuals er in ten opzichte van de Europese shows, alle pods zijn weer terug en het background screen is enorm geworden! WAUW, wat en geweldige show weer en super gaaf dat ik vele mensen van de KISS Army Indiana heb mogen zien en spreken, jullie zijn allemaal TOP!!

Chicago, de stad aan Lake Michigan

Met de Greyhound buslijn op naar Chicago, ritje van zo’n 3,5 uur werd vanwege het weer bijna 5 uur. Bij aankomst in Chicago mist, regen, kou en donker. Niks meer te zoeken dan in de stad. Op m’n ochtend hardlooprondje liep ik door de prachtige wijken van Rosemont. Gelukkig is het opgeklaard maar het is koud en er staat een snijdende wind. Stukje industrieterrein levert meteen nog wat leuke USA Trucks op.

De Willis Tower, voorheen de Sears Tower genoemd, is een iconische wolkenkrabber in hartje Chicago. Met zijn 108 verdiepingen en hoogte van 442 meter, biedt het een adembenemend uitzicht over de stad en Lake Michigan. Het is niet alleen een architecturaal meesterwerk, maar ook een symbool van de vooruitstrevendheid van Chicago en de prestaties van de menselijke technologie en verbeelding. Het is een must-visit bestemming voor wie de stad bezoekt. Natuurlijk ga je in het Skydeck ook even in The Ledge staan! Ik vond het wel grappig te zien, toen ik mijn kaartje ging kopen, hoe het hier dus gaat met de prijzen. Als het drukker is worden de prijzen hoger, nu was het rustig en was de entreeprijs dus laag. Lang leve Amerika. De tour naar de lift is een prachtig stukje werk door de historie van deze stad.

Verder heerlijk geslenterd dus de prachtige gebouwen, deze stad lijkt alleen te bestaan uit hoogtepunten, wauw! Na de lunch in het Hard Rock Cafe (inmiddels staat mijn teller op 45 verschillende HRC’s) weer terug naar mijn hotel in Rosemont. Prachtige Hard Rock Cafe, een van de mooiere die ik heb mogen bezoeken.
We hebben “geluk” want het is maar -8 graden met een snijdende wind, gevoelstemperatuur was -20 en we mochten bijna een uur wachten voordat we binnen mochten. Maximale koude training zeg maar…. Als eerste weer de nodige EU fans mogen begroeten en kon ik me gaan opmaken voor de laatste KISS Soundcheck ever. Wat een drukte hier, waar je in Europa nog wel eens soundchecks hebt van 40 tot 100 personen, hier zeker 800 ennuh, allemaal netjes achter je stoeltje staan, lang leve de USA concerten. De pret is daardoor niet minder, want het was een grandioos gave soundcheck en KISS had er serieus zin in. Plaster Caster, Hotter than Hell, Shock Me, Going Blind en Got to Choose kwamen voorbij. Maximaal genieten en dat heb ik dan ook gedaan.

Daarna was het tijd voor mijn laatste Meet & Greet met de band en ik weet inmiddels hoe zoiets werkt dus zorgen dat ik van voren ben, dan is er vaak nog tijd en ruimte om “rustig aan te doen”. Natuurlijk altijd weer een spannend moment maar ik heb mijn zegje kunnen doen, Gene lachte, die kent mij wel, Paul heeft mij drie keer bedankt voor al mijn jaren met KISS en Tommy knipoogde met een lach toen ik hem een hand gaf maar die weet ook verdomd goed wie Ruud is, helaas ben ik Eric een beetje vergeten.

De show in Chicago was over de top! Ik dacht dat Madrid in 2018 luidruchtig was maar Chicago was de overtreffende trap. Wat een sfeer en KISS speelde 2 uur en 15 minuten, wauw! Kunt wel merken dat ze zelf ook echt naar een einde aan het werken zijn en dat zie je niet in afrafelen maar juist in het omgekeerde, rustig, relaxed, zo lang mogelijk op dat podium blijven. Paul’s speeches over dingen uit het verleden enz. enz. Kortom, de 28ste keer dat KISS Chicago aandeed is een feit. Wat een energie en gigantische show! AWESOME!

Bye Bye Chicago, op naar mijn tussenstop Washington DC, wat zo’n klein half uurtje met de trein van Baltimore ligt. Als ik dan toch in de buurt ben wil ik ook wel even oog in oog staan met oa. het Witte Huis, het US Capitol e.d

Washington DC, de Amerikaanse hoofdstad

Ik overnacht op enkele meters van het Capitool en aangezien ik pas laat in de middag arriveer wordt het een avondwandeling wat overigens prachtig is in deze stad. Veel overheids- en kantoorpanden zijn schitterend aangelicht. De stad is een metropool die doordrenkt is van geschiedenis en politiek. Hier vind je het kloppende hart van de Amerikaanse democratie, met iconische monumenten zoals het Washington Monument, het Lincoln Memorial, het Witte Huis en het Capitool. Maar de stad heeft ook een bruisende culturele scène, met tientallen musea, waaronder het Smithsonian Institution, en een diverse culinaire wereld met restaurants uit de hele wereld. Washington DC is niet alleen een bestemming voor politieke junkies, maar ook voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en lekker eten.

Aangezien ik pas laat in de middag in Washington DC arriveer ga ik stad eens bewonderen in de avonduren, je ziet een stad dan toch van een totaal andere kant dan bij daglicht. Prachtige gebouwen, mooi aangelicht en ik vergeet bijna dat het ijskoud is en er een snoei harde wind staat.

Als ik reis wil dat niet zeggen dat ik niet sport, sterker nog, niks leuker dan hardlopen in andere delen van de wereld. Heerlijk weer deze ochtend, wind is wat gaan liggen en de sky is blue, wel koud maar heerlijk hardloopweer. Dikke 10 km door de stad gelopen en kon het niet laten een paar fotostops te maken. Zeker een van de gaafste cityruns die ik ook gelopen heb. Prachtige stad!

Deze ochtend nog even meegewerkt, vanuit mijn hotelkamer, aan het TV programma “Brabant Vandaag” van Omroep Brabant, leuk om te doen! Kijk snel HIER, na 1,5 minuut komt mijn gedeelte.

Ik had me deze ronde niet goed verdiept in de aanwezigheid van een Hard Rock Cafe maar gelukkig zag ik last-minute dat die er wel een is, dus nog even een lunch gedaan bij mijn 46ste Hard Rock Cafe bezoek.

Baltimore: Amerikaanse havenstad met rijke geschiedenis

Met de trein vanuit Washington DC naar Baltimore is maar een klein half uurtje dus dat mag geen naam hebben. Ik arriveer laat in de middag dus kan helaas niet veel zien van deze stad, ik moet immers meteen door naar de CFG Bank Arena voor het KISS concert van deze avond. In Baltimore speelt KISS hun tiende concert in hun carrière maar niet voordat Amber Wild van Evan Stanley de avond, wederom verdienstelijk, heeft afgetrapt. Zelf zat ik in sectie 122 op een TOP plaats en was het tijdens mijn 98ste KISS show weer volle bak genieten. Ja, ik heb wel eens slechte KISS shows gezien maar de laatste daarvan dateert toch alweer van Barcelona Rock Fest 2018. Ook in Baltimore was KISS in TOP vorm en duurde de show maar liefst 2 uur en 20 minuten, lijkt er op dat ze toch zelf moeite gaan krijgen met de, ook voor hun, laatste concerten. Geweldige show in Baltimore! Hoe oud zijn deze heren ook alweer….

New York City, the City that never sleeps.

The End of the Road ging voor mij van start op 26 maart 2019 in Boston (USA) en het laatste stukje van the End of the Road ga ik vandaag reizen. Op naar New York vanuit Baltimore. Met een onderbreking van de “Corona periode” kan ik wel stellen dat ik er alles uitgehaald heb tijdens deze laatste KISS Tour. Super happy dat ik nog een stop gemaakt het in Washington DC, paste net dus doen! Zoals gezegd gaat mijn End of the Road vandaag zijn laatste stukje beleven want ik reis met de trein van Baltimore naar New York City toe. Geen idee hoeveel kilometers en mijlen ik gereisd heb sinds de start in Boston maar het zijn er veel, heel veel! Op naar de FINAL 2 in NYC!

Voor de vijfde keer in New York City echter deze ronde wel voor een zeer speciale gelegenheid! New York City, ook wel bekend als “The Big Apple,” is een magische metropool die nooit slaapt. Deze betoverende stad aan de oostkust van de Verenigde Staten bruist van energie en biedt een ongeëvenaarde mix van culturele diversiteit, architecturale pracht en grenzeloze mogelijkheden. Denk aan de opvallende silhouetten van wolkenkrabbers die de skyline domineren. Central Park, een groene oase midden in de betonnen jungle.
New York City is een betoverende, dynamische bestemming die constant verandert en evolueert, en die elke bezoeker in de ban weet te houden met zijn onvergetelijke ervaringen en onbegrensde mogelijkheden. Dus ook een vijfde bezoek verveelt deze stad zeker niet.

Al was het deze ronde veelal te doen om KISS en de KISS evenementen in de stad! Natuurlijk heb ik wat highlights (oa The Edge, China Town en Rockefeller Centre) meegepikt en twee keer hardgelopen in het schitterende Central Park.

 

Ditmaal werd New York “KISS gekleurd”. Ik heb helaas niet iedereen kunnen en begroeten en mogen zien maar vele heb ik mogen zien, iedereen vermelden hier is geen optie echter: You know who you are!! We gaan ons bandje zeker missen echter ook de vriendschapsbanden rondom onze helden zullen deels komen te vervallen. Dit weegt zwaar voor mij. Gelukkig hadden “mijn” Spaanse vrienden weer hun uiterste best gedaan voor een geweldig after-party na de eerste KISS show in MSG, super gezellig boys en wederom een dikke bedankt heren. Daarbij werden er bij the Stout ook diverse pre-party’s georganiseerd, super gezellig!

Vanuit New York City nog een bijdrage mogen leveren aan “Met het oog op morgen” op NPO 1.

The end of an Era!

En KISS dan? Yep, die waren er gelukkig ook. Twee grandioze avonden in de Madison Square Garden waarmee er een einde is gekomen aan The End of the Road Tour en hiermee ook de live concerten. KISS speelde de sterren van de hemel! Verrassingen? Nee, maar dat lag in de lijn der verwachting want KISS is de afgelopen 50 jaar al nooit de band van surprises geweest dus dat hebben ze goed volgehouden tot de laatste snik. Een traantje weggepinkt, yep zeker, daar ga ik niet stoer over doen want dat was wel het geval. In hoofdzaak kijk ik dankbaar terug op 100 grandioze KISS shows en alles wat ik heb kunnen toevoegen aan mijn persoonlijke KISS-story. De laatste avond gingen de heren op in rook, geweldig! Bye bye…

Nu gaat de stekker niet zomaar uit het KISS-concept dus de heren zijn inmiddels immortalized tot Avatars. Ik verwacht meer zoiets als wat Abba in London heeft gedaan, we gaan het beleven. Natuurlijk wordt er naderhand nog uitgebreid nagepraat over alle positieve en enkele negatieve kanten van onze laatste avonden met KISS.

Ik sluit de laatste avond  van mijn allerlaatste KISS-trip af in the Bowery Electric met Amber Wild, band van Evan Shane Stanley (zoon van…). Leuke avond en super cool dat ook Keith Leroux er was. Nick Simmons (zoon van….) was ook present evenals Jean Beauvoir, die ook het nodige voor KISS heeft betekent. Evan zie meteen toen hij mij zag “Hi Ruud, glad you’re here”. Hij kent mij wel, wij hebben al veel gepraat en getypt met elkaar. Leuke gast, leuke band, mooie afsluitende avond.

Ik wil afsluiten met een dankwoord aan in eerste instantie KISS! Vanaf 1979 op alle vlakken in mijn leven aanwezig geweest, dank dank dank daarvoor! En natuurlijk iedereen die ik in New York heb mogen begroeten en de afgelopen 40 jaar “on the road” heb mogen begroeten, zonder jullie en de passie die we samen delen was mijn KISS avontuur niet geweest wat het nu wel is geworden! Diep vanuit mijn hart, grootse dank aan jullie allen, ga jullie allemaal goed en (hopelijk) tot snel weer.

Ook eens een leuk evenement bezoeken in combinatie met een leuk reisje, laat het ons weten want Never Stop Travelling denkt graag met je mee! Life is short and the world is huge…

Leave a Reply