Skip to main content

Wederom een schitterende reis gecombineerd met een KISS Kruise, de zesde Kruise met KISS, wat een avonturen! Na 9 Kruises vanuit Miami, eenmaal vanuit New Orleans, is het de beurt aan Los Angeles als vertrekhaven. Een fantastische keuze want na vier keer Miami hebben we het daar wel gezien. Los Angeles biedt nieuwe mogelijk dus we starten dit “KISS Kruise avontuur” in Las Vegas en eindigen in San Francisco. Voor- en na deze Kruise, kijk dan snel HIER. Wij checken voor de eerste keer in op de Norwegian Jewel, echter dit schip is een kopie van de Norwegian Pearl, dus zeg maar gerust “thuiskomen”. Op deze boot weten we inmiddels alles goed te vinden!

Sinds 2011 is dit inmiddels de elfde Kruise die KISS organiseert, geen enkele andere band op deze wereld heeft dit ooit laten zien. Vanwege alle Corona-perikelen zou de laatste KISS Kruise al in 2020 maar we weten inmiddels allemaal waarom het toen niet doorging! Daar de laatste KISS Kruise qua verkoop als een speer ging is er een tweede Kruise gepland, gelukkig is die voor deze gepland zodat wij echt op de laatste KISS Kruise zijn! Week 1 is inmiddels afgerond, let’s go for week 2. Een thema Cruise is iets totaal anders dan een cruise-vakantie. Geen vakantie dan? Zeker wel maar het programma aan boord is totaal anders en in dit geval geheel afgestemd op KISS en Rock muziek.

Boarden ging relatief snel en er werd nergens om vaccinaties en/of corona gerelateerde documenten gevraagd. Eten en drinken is als op elke cruise fantastisch geregeld. Vele restaurants zijn in de prijs inbegrepen en enkele wat exclusievere restaurants zijn te reserveren tegen betaling.

 

Rond 16.00 uur mag KISS, KISS KRUISE XI aftrappen met een geweldige set. Met recht de Sail-Away show want we zijn inmiddels een goed half uur aan het varen vanuit LA. Veel oud materiaal wordt van stal gehaald en er worden slechts twee nummers gespeeld, die ook onderdeel uitmaakte van de laatste tourset. Met Two Timer en Strutter knalt het pooldeck helemaal uit elkaar. WAUW! KISS is echt een band voor de grote zalen met een gigantische show maar voor de echte fans/liefhebbers is zo’n Kruise show toch wel erg bijzonder. Unmasked en een elektrische Sail-away set. Aan de achterzijde van het podium is een groot videoscherm komen te hangen, dit is zeker een pluspunt want hiermee is het pooldeck podium toch een stuk meer aangekleed, met name in de avonduren licht dat schitterend op. Na de show hebben alle vier de heren, in de gang van de liften, nog even tijd voor wat signeer activiteiten.

Overal aan board zijn kleine podia gebouwd en spelen er gedurende dag en avond bands. Op avond 1 mag Stryper de Kruise afsluiten op het pooldeck, met een prachtige set vol met klassiekers is het muzikaal gezien misschien wel de beste band aan board? De heren hebben er zin in en Michael Sweet zingt de sterren van de hemel. Het videoscreen aan de achterzijde van het podium kleurt het podium prachtig op en in het geval van Stryper is dat veel geel/zwart. Top optreden!

KISS zou KISS niet zijn als er aan zo’n Kruises niet een bepaald thema wordt gehangen, zo kent deze Kruise het thema “KISS story at Sea”. Hiermee slaan ze de plank helemaal raak want een KISS Kruise is echt een toevoeging op ieders persoonlijke KISS-story. Als je dan wat vaker gaat krijg je natuurlijk ook een steeds hogere rang, ook hierover heeft de “KISS marketing machine” goed nagedacht. Jolanda mag zich deze ronde Captain noemen en ik zelf ben Admiral. Gaaf/leuk en wie verzint het allemaal?

 1. Sailor
 2. Petty Officer
 3. Lieutenant
 4. Commander
 5. Captain
 6. Admiral
 7. Senior Fleet Admiral
 8. Combat Officer
 9. Elite Fleet Lieutenant
 10. 10 Star Admiral
 11. Senior Chief

Aan board hoeft je natuurlijk niet alleen te eten en te drinken, er is ook een grote fitness aanwezig en er zijn diverse groepslessen beschikbaar waarvoor dan wel een extra bijdrage wordt gevraagd. Op de zeedagen, waarbij geen poort wordt aangedaan, beginnen de muzikale programma’s vaak pas rond de middag, ruimte dus om te sporten. Heerlijk! Leuk om met Gene’s vrouw en dochter (Shanon en Sophie) in de sportschool te zijn, yep dat maak je niet dagelijks mee.

In alle “KISS jaren” en dat zijn er nogal wat als je al liefhebber bent sinds 1979, heb ik al vele andere en gelijkgestemde leren kennen over de gehele wereld. Op zo’n boot komen al die mensen en nationaliteiten bij elkaar, allen dat al is genieten! Vrienden en vriendinnen allemaal met 1 gemeenschappelijke deler, kippenvel.

Eric Singer zorgt deze dag voor een leuke activiteit in de Bliss, elkaar schminken in een thema wat Eric bepaald. De teams moeten elkaar met een bepaald opstakel vol kliederen zeg maar. Met in oog geblindeerd, van achteren, met een “wazige bril” op e.d. Daarbij geldt een tijdsbeperking van enkele minuten. Leuke taferelen! Nadien heeft Eric ff tijd om mijn Madrid foto van 3 juli 2022 te signeren. Tommy gaat een golfcompetitie aan met enkele Kruisers op het Golf Court. Leuke maar gelijktijdig ook nietszeggende activiteiten. Ook Tommy signeert nadien mijn Madrid foto, blij mee!

 

Het is deze dag richting San Lucas in Mexico prachtig weer, dus voor degene die wat willen zonnen op het deck is er tijd genoeg. Ook deze dag is er tussendoor weer voldoende ruimte voor een hapje en drankje. Het altijd terugkerende thema, Ask Doc, wordt deze keer zelfs gehouden in de Stardust. Een goede opkomst voor de altijd smeuïge en prachtige verhalen van de Manager van KISS, sinds 1995 vervult Doc deze job en is inmiddels geliefd bij het publiek. Natuurlijk komt ook de band, uuuhhh gang, Motley Crue weer aan bod. Echt genieten.

De KISS Q&A wordt inmiddels wat anders ingestoken, de vragenstellers moeten een foto uit de KISS geschiedenis meenemen die op het grote scherm van het Pooldeck wordt getoond. Daarbij natuurlijk een vraag en zo worden de geheugens van de heren op de proef gesteld maar het geeft wel supergave en smaakvolle verhalen. Erg leuk en interessant.

Bruce Kulick is sinds 2017 een vast waarde op de Kruise, samen met Zach Throne, Brent Fitz en Todd Kerns vormt zich een ware super band. Met deze band worden de KISS klassiekers die KISS niet of nooit speelt en speelde afgevuurd. Ook deze set was weer grandioos! Veelal bestaande uit KISS materiaal uit de periode toen Bruce in de band zat. Grandioos, zo niet het beste optreden van de Kruise.

Voor het eerst ook serieus Heavy Stuff op de Kruise, Zakk Wylde vuurt met zijn Black Label Society de ene bonkende riff naar de andere op het publiek af. Met een microfoon standaard vol met doodskoppen en een kruis met Jezus er aan staat de bebaarde Zakk als een huis. Zo te zien is hij de afgelopen jaren met regelmaat in de sportschool geweest. De Black Sabbath achtige riffs maar dan met een ongekend zwaar geluid gaan er in als koek. Grandioos vet optreden.

Op dag drie worden we afgezet op Cabo San Lucas in Mexico, we boeken geen excursies maar gaan lekker te voet aan wal. Natuurlijk brengen we even een bezoekje aan Sammy Hagar’s Cabo Wabo Cantina, met Sammy’s live band als achtergrond muziek eten we een hapje met de Belgische KISS Army. Nog een kort bezoekje aan de kleine en niet zo heel veel zeggende Hard Rock Cafe van San Lucas. San Lucas is een leuk plaatsje met vele winkeltjes en eetgelegenheden maar wel volledig uitgelegd voor de opvang van alle Cruise-toeristen. Vandaag lagen er drie schepen voor de kust van San Lucas (Mexico) dus dan zijn er toch snel enkele duizenden mensen aan wal. Aan souvenirs geen gebrek dus. Leuke stop maar niets aparts als je niet van dit soort toeristische trekpleisters houdt. Terug aan boord lopen we gelijktijdig de boot op met Gene, Tommy en Eric. Hoe vet is dat! Yep, dat kan op een Kruise met KISS oftewel de KISS KRUISE.

Voor de avond is het tijd voor indoorshow 1 van KISS, wij bekijken dit vanuit het de Spinnaker nadat we heerlijk gegeten hebben op de Kruise. Goede zet om dit vanuit de Spinnaker te simulcasten, goed beeld en super goed geluid. Daarbij zit je in de Spinnaker relaxed te kijken. Op naar indoorshow 2, met een set als op show 1 gaat dat wat beloven.

Het is deze avond ook Helloween party aan boord, een feestje wat wij in Nederland beperkt vieren maar voor de Amerikanen lijkt dit op een volksfeest. Voorafgaand aan de Kruise zagen we overal al Helloween thema’s en versieringen in winkels, restaurants en in de tuintjes in woonwijken. Wij lopen “normaal” rond maar genieten wel van alle gave tenues en verkleedpartijen.

Dag 3 is wederom een zeedag, dus sportschool als begin van de dag. Voor de rest een drukke dag. Staat weer een handtekeningensessie gepland waar ik graag Stryper en Black Label Society wil ontmoeten, gelukt. Nog even een onderonsje met Todd Kerns, de zanger/gitarist in Bruce zijn band.

Paul Stanley heeft ook deze Kruise zijn Wentworth Gallery met zijn persoonlijke schilderijen uitgestald op de Kruise. Geweldige schilderijen echter de prijzen liegen er ook niet om, het wordt dus kijken kijken en niet kopen…..

Een Riff-off met Tommy in de Stardust waar een panel muzikanten, waaronder Tommy en Traci Guns een aantal gitaarspelende Kruisers beoordelen of is het veroordelen? Was leuk en de jongen uit de UK die gewonnen heeft kon een aardig eind spelen. Paul’s kitchen waarin Paul ons meeneemt in zijn kookkunsten. Leuk maar minder spectaculair dan Gene’s “solostukken”.

Daarna is er nog een KISS Trivia waarin een tweetal groepen vragen beantwoorden van KISS. Gene in zijn badjas want het is best fris geworden op open zee. Leuke taferelen die zich weer ontpoppen met de heren. Snel wat eten en weer op naar het (tweede) super optreden van Bruce Kulick met zijn band op het Pooldeck, de ene na de andere KISS klassieker wordt op ons afgevuurd en het publiek is op de hand van de band. Wederom een TOP optreden en een van de betere van deze Kruise. Maar ja, wat gebeurt er als je opent met Unholy!

We waren laat aan de beurt met boeken van deze Kruise want we waren weer wat gezakt in ranking omdat we de Kruise van 2021 niet hadden gedaan. Dus we zitten de avond van de indoorshow wat hoger, niet getreurd want we zien het prima en “gewoon” even langs Richie Kotzen naar KISS kijken. KISS speelt dezelfde set als indoorshow 1, niks nieuws maar wel vet om Makin’ Love, Love em Leave em, Take me e.d. live te horen. Superoptreden! Moet wel eerlijk bekennen dat KISS met zijn volledige show in de Arena’s en festivals meer indruk maakt dan op een klein podium zonder effecten want vuur e.d. is niet toegestaan op zo’n boot en terecht. Is dit dan het laatste KISS optreden op een Cruise-schip? Wij zijn er in ieder geval bij.

Voordat het bedtijd is nog even een optreden van Zakk Wylde met zijn Black Label Society op het pooldeck, wederom een zeer Heavy en vet optreden van de heren, wat een gave band zeg. Een super gave en drukke KISS Kruise dag komt ten einde, morgen onze laatste volle dag zijn we in Ensenada, Mexico.

De laatste Kruise-dag is alweer aangebroken. We doen vandaag een blowhole and Wine Tasting tour. Vanuit onze boot met de bus, zo’n 35 km enkele reis naar La Bufadora, een blaasgat en een toeristische attractie op het schiereiland Punta Banda in Baja California, Mexico, ten zuiden van Ensenada. La Bufadora wordt vaak beschouwd als een zeegeiser, maar heeft geen thermische bron of oorzaak, zoals geisers wel hebben. In dit geval is de tuit van zeewater het resultaat van lucht, gevangen in een zeegrot, die naar boven explodeert. Lucht wordt door golfslag de grot in geperst en komt vrij wanneer het water zich terugtrekt, waardoor water tot 30 meter boven zeeniveau wordt uitgestoten. Deze interactie zorgt niet alleen voor de tuit, maar ook voor een daverend geluid.

Het interval tussen uitbarstingen is redelijk constant en komt overeen met de dominante deining, wat bevestigt dat de activiteit bij La Bufadora wordt bepaald door oceaangolven aan het oppervlak. Tussen 2005 en 2011 was de herhaling tussen uitbarstingen tussen de 13 en 17 seconden.

Leuk om een stukje van Mexico te zien, je kunt wel zien dat hier lang niet iedereen geniet van welvaart.

Een gaaf terugkerend thema is “Are you smarter than a Rock God” met Gene. Gene is in de wieg gelegd voor dit soort zaken, geweldig en gelijktijdig laat hij zien dat hij echt heel veel weet over met name de historie. Een Kruise-panel neemt het op tegen Gene in zes verschillende categorieën. Humor op en top en daarbij ook hele interessante en boeiende verhalen van Gene. Blijft bijzonder om zo je helden van dichtbij en op een totaal andere manier te leren kennen. Het Kruise-panel wint deze keer met 500 punten tegen 400 punten. Ik was er op tijd en in bijna alle gevallen signeert Gene nog wel ff na zijn “optredens”, zo ook vandaag. Ik had weer eens een rondje geluk en mijn foto uit Praag is nu helemaal compleet, happy!

Onze laatste avond spreken we af met team België om gezamenlijk ons laatste KKXI maal te nuttigen, altijd kei gezellig met de Belgen, zo ook vanavond.

Het laatste KISS gerelateerde event is een Q&A met Paul in het Stardust Theater, super leuke en boeiende verhalen van Paul en deze ronde ook echt interessante vragen. Tranen vloeien van emotie en Paul schiet te hulp met een dikke knuffel. Zoiets kan alleen op de Kruise. Paul’s “optredens” hebben altijd een meer serieus tintje dan bij Gene, die staan bol van het lachen. Paul neemt ook niet altijd tijd voor het signeren na zijn optredens maar deze wel, niet erg lang maar lang genoeg voor mij. Na Tommy en Eric (in Madrid 2022) en Gene (in Praag 2022) nu ook Paul’s handtekening op het laatste tourboek van KISS. Mission completed! De Revenge pagina (1992) in het tourboek heb ik tijdens deze Kruise nog laten signeren door Bruce.

Alles er weer uit gehaald tijdens deze Kruise, druk programma maar vijf top-dagen gaan toch echt weer op zijn einde komen. Uber is overbelast dus we moeten even geduld hebben richting het Alamo verhuurstation voor onze auto. Plotseling staat de volledige Bruce Kulick band achter ons, yep die moeten ook gewoon ff wachten op de taxi. Bruce en Lisa nemen nog even tijd voor een fotootje met me, erg gaaf en Bruce blijft toch echt mijn favoriete KISS gitarist uit de KISS-story. We zeggen vaarwel tegen de Norwegian Jewel.

 

Bye bye Los Angeles, wij reizen door naar San Francisco! Het vervolg van onze trip zien/lezen, kijk dan snel HIER.

Wil je nu ook eens een gave Cruise-reis maken? Never Stop Travelling heeft veel Cruise ervaringen met verschillende Cruise-rederijen en vele vaargebieden.

Wat past het beste bij jouw wensen? Wij weten het al! Tot snel.

Leave a Reply