Skip to main content

Een studiereis  op de Azoren: het verborgen geheim. Ik beleef het avontuur samen met samen met 3 andere persoonlijk reisadviseurs. Een geweldige week op het mooie en groene eiland Terceira, het 3e grootste eiland van de Azoren eilandengroep.

Bijzonder eiland van de Azoren, met een stad die op de lijst van Werelderfgoed staat!

Azoren behoord bij Portugal en heeft 9 eilanden: Sao Miguel is grootste eiland, de 2e grootste is Pico. Terceira als derde ontdekt, dus naam is ook “derde: en ook het het derde grootste eiland. Het is een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan. Alle eilanden hebben een eigen karakter, sfeer en hun eigen bijzonderheden. Allen heel groen, veel zon, zee en her en der strand. Er zijn snorkel- en duikmogelijkheden in overvloed en de eilanden zijn erg geschikt en mooi voor wandelingen/hikes.

Terceira op de Azoren, een goed bewaard geheim

Vierhonderd vierkante kilometer ongerepte natuur, afgewisseld met een prachtige historische hoofdstad en lieflijke boerendorpjes. Maar ook een levendige bevolking en sfeervolle feestelijkheden. Dat is kort samengevat Terceira, een bijna onzichtbaar stipje op de wereldkaart. Ofwel een goed bewaard geheim wordt het genoemd.

Algemene informatie over Terceira.

De hoofdstad Angra do Heroísmo is in 1983 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad is gebouwd in de 16e eeuw. Ook zijn er vele huizen uit de 17e en 18e eeuw te vinden. In 1918 is er een grote aardbeving geweest. Er is toen 85% verloren gegaan van de gebouwen e.d.  Er is veel herbouwd. De Engelsen waren als eerst op het eiland. Daarna de Fransen, daarna na de tweede Wereldoorlog de Amerikanen. Vanaf 15e eeuw zijn de weilanden/velden met de muurtjes eromheen. de muurtjes zijn allemaal gemaakt van de lavastenen. De muurtjes zijn gemaakt om afrastering te maken én ook om de velden steenvrij te maken om ze te kunnen bewerken en inzaaien. Dat geeft een mooi, bijzonder en heel uniek beeld over het gehele eiland.

De prachtige natuur en het schilderachtige stadje Angra do Heroismo (Wat dus als grote trots van de bewoners op de lijst staat van UNESCO werelderfgoed) maken Terceira volgens velen tot een van de leukste Azoren eilanden. Uiteraard vind je ook op Terceira een aantal schitterende wandelroutes, zoals door het natuurgebied Furnas do Enxofre. Heel bijzonder zijn de vulkaangrotten van Algar do Carvao, waar je via honderden treden af kunt dalen tot in het binnenste van de vulkaan. Tenslotte is Terceira een van de beste plekken voor het spotten van walvissen en dolfijnen.

Azoren, groene vakantie tussen de vulkanen

Steeds meer natuurliefhebbers laten zich verrassen door de schoonheid van de Azoren. Of op z’n Portugees de Açores. Toch is de vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan nog een relatief onbekende vakantiebestemming. De groene, afgelegen archipel is een groot openluchtmuseum op het meest westelijke deel van Europa. Een bezoek aan de Azoren is een regelrechte droom als je houdt van bergachtige landschappen, warmwaterbronnen, steile rotswanden, ruige kliffen, talloze watervallen, kraters, vulkaanmeren, bossen en indrukwekkende valleien. Wie weet wordt het wel je volgende tripje naar dit mooie stukje Portugal.

Het eiland is relatief rond van vorm. Het is 29 bij 18 kilometer groot. En het is het meest vlak van allemaal, waardoor dit tevens het dichtstbevolkte eiland is. Het is minder imposant dan andere eilanden, die vaak ruiger zijn. Toch is Terceiro de moeite waard door enkele bijzondere attracties.

Terceiro had bijna een andere naam gekregen. In eerste instantie werd het Brazilië genoemd. Dit was nog voordat het land Brazilië door de Europeanen was ontdekt. Later werd het ook nog Jesus Cristo genoemd door de zeevaarders. Maar uiteindelijk werd het dus Terceiro, dat derde betekent. De reden is heel simpel; het eiland werd als derde ontdekt door de Portugezen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Terceira.

Extra informatie over Terceira:

 • Er zijn 43 dorpjes
 • Er zijn 73 kleurrijke kapelletjes. Dat is belangrijk voor hun traditie en hun katholieke geloof.
 • Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal kerken
 • De bewoners zelf vinden het een “Party-eiland”, dat omdat ze hebben er: lekkere wijn, bier en eten. Heel gezellige en leuke terrasjes, tradities zoals Bull-running, goede sfeer, gezelligheid en je er heel lekker vers kunt eten met een goed wijntje. Je vind er zeker geen grote clubs of disotheken.
 • 6 juni is een belangrijke feestdag, dan zijn de straten helemaal vol mensen, worden de straten versierd met lampen en slingers en is iedereen feest aan het vieren.
 • Een hoogtepunt daarvan is een processie optocht. Het is vanuit hun Katholieke geloof.
 • Tijdverschil is in de zomer 2 uur eerder dan bij ons.
 • In ongeveer in 1 ½-2 uur kun je het eiland rondrijden.
 • Walvissen en dolfijnen spotten is erg populair hier en bijna altijd zie je ze. Het wordt altijd in de ochtend gedaan voor beste kans op spotten. Het is goed geregeld, met duidelijke regels, zodat de dieren er geen last van hebben.
 • Het is een héél groen eiland, met veel ongerepte natuur.
 • Het is een stuk goedkoper dan bij ons. Dus goed om te shoppen, eten en drinken, dus goed voor je vakantiebudget.
 • Het weer in het noorden en zuiden is heel anders. Het kan aan de ene kant regenen en de andere kant kan dan de zon schijnen.
 • Het het noorden groeien de druivenranken “midden in de muurtjes”; om ze te beschermen tegen de wind en is het er meestal een stuk frisser.
 • In het zuiden: “groeien de druivenranken op de lava muurtjes” omdat het daar dus warmer is vanwege de warme lucht en meer zon..
 • In het noorden waait er de koude en zoute wind vanuit de zee, zie komt vanuit IJsland.
 • In het zuiden waait er warme lucht vanuit het Caribisch gebied
 • Water komt vanuit de bergen naar beneden. De wortels van de druivenranken zitten heel diep in de grond en kunnen daardoor het water heel diep opzuigen.
 • De wijnranken zijn er al vanaf 1500 “een beeld van het eiland”.
 • Het is een heel veilig eiland met heel gemoedelijke sfeer en heel aardige, vriendelijke en gastvrije mensen.
 • Toerisme is “nog jong” en is goed geregeld. Is is veel te zien, te doen en te beleven. Ze hebben veel enthousiaste en leuke gidsen; die veel over het eiland weten en goed Engels spreken.
 • Max snelheid 100 km fastroad en er is geen highway.
 • Uit de 15e eeuw komen veel huizen en daarvan is de sfeer gebleven.
 • In het oude centrum van de stad zijn de zijwegen heel smal, dat blijft zo om de gezellige sfeer van de stad te behouden.
 • Het is een heel smal eiland. 15-20 minuten rijden van de andere kant van het eiland naar de stad.
 • Het is alltijd minimaal 12 graden 30 graden is de hoogste temperatuur.
 • Meestal is het in de zomer rond de 26 graden.
 • Een tweetal belangrijke woorden, die je zeker moet kennen: Obrigda; bedankt en Saudi; proost.

Walvissen spotten doe je hier met Picos de Aventura. De kans is heel groot op de Azoreneilanden dat je dolfijnen en walvissen ziet. In de Atlantische Oceaan rond de Azoren komen meer dan 25 soorten walvissen en dolfijnen voor. Je hebt veel kans op het zien van potvissen, gewone dolfijnen, tuimelaars en risso dolfijnen . Verder zijn in bepaalde seizoenen ook baleinwalvissen zoals de gewone vinvis, blauwe vinvis en bultrug te zien. We zien verschillende, o.a de bekende Springvale walvis. We zagen ook veel van de zeer gevaarlijke paarse kwallen. Genaamd; Portuguese oorlogsschip omdat ze zo gevaarlijk zijn bij een beet van één kwal heb je al behoorlijke pijn en bij beten van 20 kwallen ben je dood. ze hebben hele lange tentakels; van meters lang en het laatste deel onzichtbaar.

Snorkelen met boottrip: echt een aanrader. Wij gaan met: Octopus diving centrum. We gaan geheel in duikerspakken en handschoenen vanwege het gevaar van de kwallen. Dat is ook de reden dat je niet alleen mag snorkelen of duiken. Het is een mooie klif met vele mooie vissen.

Ze noemen de blauwe kwallen, die er mooi uitzien: Portuguese oorlogsschip omdat ze zo gevaarlijk zijn bij een beet van één kwal heb je al behoorlijke pijn en bij beten van 20 kwallen ben je dood. ze hebben hele lange tentakels; van meters lang en het laatste deel onzichtbaar.

Hiken/ trail bewandelen: We gaan een flinke hike maken in een wat hoger gelegen natuurgebied: We wandelen/hiken het Mistérios Negros-wandelpad. Trail informatie: Categorie; pittige wandelen met gladde stukken door geweldige modderpaadjes met pittige klimmetjes. Lengte is 5 kilometer  km. Tijdsgemiddelde – 3 tot 5 uur. Ligt aan de snelheid van lopen, je conditie en de conditie van het pad.

Boottocht naar Cabras Islets: Erg mooi “vogel-eiland” waar veel unieke en bijzondere vogels “wonen”. we met een zodiac boot naar toevaren en alle uitleg krijgen over het mooie onbewoonde eiland en uitgebreid kunnen filmen en fotograferen. Het is dus een onbewoond eiland wat gesplit is door een vulkaan uitbarstingen. Het is heel mooi en de moeite waard om te bezoeken, wat je een paar uurtjes tijd kost. Een leuk tochtje weer met een zodiac.

Bull-running: Bull-running; héél bijzondere en indrukwekkende cultuurbeleving.

Dit is een eeuwenoude traditie en dus echte cultuur, beleving en een echt feest voor de bewoners. Het stond niet op ons programma en we wilde we heel graag zien en beleven en daar hebben we zeker geen spijt van. Een ware beleving en zeker een aanrader om deze cultuur te beleven.

 • Een bijzondere beleving, traditie en cultuur.
 • Je kunt pas oordelen als je het gezien hebt, de informatie “erachter weet” en je erin verdiept hebt.
 • Het is een eeuwenoude traditie met heel veel wetten en regels voor de stieren en mensen; de toeschouwers en eigenaren van de stieren.
 • Het wordt hier als een feest gezien en in de zomermaanden is het elke dag in een andere plaats een bullrunning evenement.
 • Een paar wetten voor de stieren zijn bijvoorbeeld: ze mogen maximaal 20-30 minuten lopen, ze jagen er niet op, de stieren worden goed in de gaten gehouden, ze zitten voor de veiligheid aan een touw. Er lopen altijd minimaal een 7-tal begeleiders van de stieren mee, die de dieren goed kennen en de eigenaars. Na de loop hebben ze minimaal 10 dagen rust in de weilanden.
 • Er zijn veel inwoners, die echt fan zijn van bull-running, alle stieren goed kennen, alles weten van die stier en vaak echt fan zijn van een favoriete stier.

Kijk snel HIER voor enkele videobeelden.

De mensen op het eiland zijn heel relax, vriendelijk, behulpzijn en gastvrij. Ze vinden het heel gezellig dat er toeristen komen en zijn heel trots op hun eiland.

Dagtrip rond de oostzijde van het eiland

We gaan als eerste een kijkje nemen op een Amerikaans vliegveld. Het is een bizar gezicht: er is een heel Amerikaans dorp is gebouwd. Met skibaan, school, speeltuinen, shoppingmals etc. Aan de andere kant van de weg, is er een heel park met lege huizen wat nog wel onderhouden wordt; dus alle huisjes worden gepoetst en tuinen worden gedaan etc. voor “als de Amerikanen terugkomen” Er staan dus honderden huizen al jarenlang helemaal leeg… We komen in een leuk dorpje een groep kinderen met begeleiders tegen, die de muurschilderingen aan het opknappen zijn. Leuke en creatieve bezigheid en mooi maken/opknappen van het dorp.

Ponta das Contendas uitkijkpunt

Ponta das Contendas is het uiterste puntje van Terceira. Waar je een fraai uitzicht hebt over steile rotsen en de Atlantische Oceaan. Je kunt ook de restanten zien van het Fort of Greta dat in de 17e eeuw werd gebouwd door de Portugezen. Het bekende uitkijkpunt op Terceira.

Naar de plaats Praia Vitoria. Een heel gezellig plaatsje. Met leuke winkeltjes en een hele grote souvenirwinkel.

We maken een tweede dagtour aan de andere kant van het eiland waar we o.a. bekijken en bezoeken:

 • de uitkijkpost Serra do Cume. O.a. Uitzicht op Oudste kerk 1632 met Statut  vanAfonso de VI
 • Het is in een National park, dat wordt beschermd door militairen.

Piscinas naturais dos Biscoitos

Natuurbad bij biscoitos in lava van de Vulkaan Laatste uitbarsting 1761. Piscinas naturais dos Biscoitos is een natuur zwembad in de vulkanische rotsen. Waar je lekker kunt poedelen na een dag wandelen. Je vindt dit natuurzwembad bij Calheta dos Biscoitos.

Algar do Carvão

Virtueel gat ontstaan door 2 erupties van de vulkaan; 3 en 4 miljoen jaar geleden. Daardoor ontstond een gasbobbel  en een sulfiet uitgraving. Algar do Carvão is een wirwar van grotten en tunnels. Een van de meest bijzondere excursies die je kunt maken is een tocht door de vulkaan. Je wandelt door de grotten en tunnels, waarbij je uitzicht elke keer veranderd. Bijzonder is het om te zien hoe de natuur langzaam maar zeker de tunnels over neemt. Wat bijzondere foto’s oplevert.

 

We  bekijken ook: Facho Lookout – Porto Martins en Holy Gost Chappels

Arts and Crafts-tour

Deze tour is gewijd aan onze traditionele kunsten en ambachten, waar we de productieprocessen van werken in klei, borduurwerk en keramiek kunnen observeren vanaf het begin van het proces tot de laatste fase. Onze tour begint met een bezoek aan de aardewerkfabriek ofwel de Pottenbakker van São Bento, waar je een rondleiding door de ruimte krijgen en waar je prachtige lokaal geproduceerde stukken kunnen zien, naast de typische “pot” die wordt gebruikt om de traditionele rundvleesstoofpot “Alcatra” te koken. De buurman heeft een koffiebranderij en nodigt ons uit voor een koffieproeverij en aperitiefjes en rondleiding door zijn tuin met o.a. koffiebomen. Daarna gaan we het “meer gedetailleerd werk onderzoeken. We brengen een bezoek aan het Azoren-borduurwerk. Er is veel werk, voor vele honderden vrouwen over het hele eiland, die thuis werken en het is ook een vorm van entertainment van hoge artistieke waarde. Het is een groot bedrijf die handwerk-borduurwerk maken. We krijgen allen een eigen keuze borduurwerk mee als souvenir. Als afsluiting bezoeken we een kleine keramische unit. Daar schilderen we ons “eigen tegeltje”. De traditionele kleuren van het eiland zijn blauw en geel.

Flora & Founa: op dit groene eiland vol natuur, zijn natuurlijk ook heel veel verschillende prachtige kleurrijke bloemen te zien. Geweldig als je van bloemen houdt; vooral in het voorjaar is dat zeker de moeite waard.

Er zijn vele mooie kleurrijke kerkjes en kappelletjes waar ze heel trots op zijn. Ze volgen hier het Katholieke geloof.

We hebben een indrukwekkende stadswandeling met onze gids Door Angra do Heroísmo naar o.a.

 • de bekendste kerk in Angra do Heroísmo, is Werelderfgoed sinds 1983, de stad Angra do Heroísmo kreeg deze titel vanwege het stedenbouwkundig plan en de contouren, die getuigen van de Portugese geschiedenis in het algemeen en de Portugese navigatiegeschiedenis in het bijzonder.
 • Leuke wetenswaardigheid: er zijn veel kerken op Terceira en; Van de ene kerk zie je altijd de andere kerk.
 • Er is in de kerk veel gemaakt van bladgoud; erg mooi en bijzonder.
 • Ze zijn heel trots op het gouden kunstwerk van de druivendragers uit de 15e eeuw.

Angra do Heroísmo

De kerk is imposant, net als het fort Fortaleza de São João Baptista aan de baai. Deze zijn meer dan 400 jaar oud. En zijn volgens UNESCO unieke voorbeelden van militaire architectuur. Je kunt dit voormalig fort bezoeken. Al met al is Angra een leuke stad om te ontdekken.

Je kunt er heel gezellige en goed winkelen in de vele gezellige Portugeese winkeltjes en kleurrijke markten, met leuke prijzen. Dat geld dus ook voor het (uit) eten en drinken: een stuk goedkoper dan in Nederland.

Hotels

Accommodatie in Azoris Angra Garden – Praça Velha – 9700-201 in Angra do Heroísmo. We verblijven de hele week in het centraal gelegen hotel, tevens het oudste hotel van de stad, met een gezellig pleintje voor de deur, midden in het centrum:

Zenite Boutique Hotel & SPA: Eerste hotel dat we de eerste dag bezoeken en waar we eten op de eerste avond is een van onze favoriete hotels is echt top. Het is:

 • Hele goede, fijne sfeer
 • Mooie kamers
 • Mogelijkheid om buiten te ontbijten

B&B: Quinta do Espírito Santo. Een bijzondere overnachtingslocatie, terug in de tijd, echt bij locals, die je heel graag veel vertellen over historie, rustig kunt wandelen in de grote tuin en ontbijt met de eigenaars, die het ontbijt en op verzoek je lunch en diner bereiden met verse ingredienten uit hun tuin en er een ruime traditionele maaltijd van maken. Aanrader als je van locale contacten houdt en meer over de historie van het eiland te weten wil komen. Wijn, druiven en landschap daar verteldt de eigenaar, de heer Francisco dos Reis Maduro-Dias, graag heel veel over. Hij is Museoloog; Beheer en behoud van cultureel erfgoed. Heeft museologie gestudeerd: met name sociale interventie-museologie. Met daarbij geschiedenis en archeologie en toerisme. We krijgen uitgebreide uitleg over een deel van het eiland, wandelen tussen de wijnranken, proeven diverse wijnen en sluiten af bij het wijnmuseum. Wat zeker een bezoekje waard is.

Het wijnmuseum is: Wijnmuseum Biscoitos

In Biscoitos vind je het enige wijnmuseum op de Azoren. Je kunt hier veel leren over hoe de wijnranken goed kunnen groeien op de vulkanische grond. Met een bijzondere smaak tot gevolg. Die je natuurlijk kunt proeven.

Pousada de São Sebastião Het is gevestigd in het oude Fort op top van de berg. Het Fort is van eind 16e en begin 17e eeuw. Geweldige unieke locatie om te eten met een geweldig uitzicht. Hotel heeft 18 unieke kamers

Quinta do Martelo: echt bijzonder overnachten??? Een heel oud dorpje is opgekocht en geheel gerenoveerd…. een ware beleving en aanrader. Ga je er niet overnachten, dan breng er zeker een bezoek. Op Quinta do Martelo kunt u de architectonische, gastronomische, etnografische en culturele evolutie van het eiland Terceira observeren en ervaren

Terceira Mar Hotel en restaurant

 • Met zwembad buiten voor de zee
 • Zwembad binnen
 • Jacuzzi
 • 135 kamers,
 • Mooie grote fitness
 • Standaard kamers met balkon

Hotel Shipyard: geheel nieuw: Geopend in oktober 2021

 • Ze hebben: 29 kamers in totaal.
 • Allen mooie, grote kamers met luxe badkamer, mooie ruime slaapkamer, eigen keuken en eet- en zitkamer.
 • Ze hebben: Superieur kamer, 2studio’s  en een aantal appartement met 2 kamers.
 • Het is geheel ingericht door een locale en unieke kunstenaar, waarvan je kunst en schilderingen overal op de muren terugziet van het zwembad, de fitness tm in de parkeergarage.
 • Het is modern, rustgevende, sfeervolle en grote kamers
 • Producten van Rituals
 • Een bekende en populaire chef-kok in het restaurant, heerlijk eten, mooi opgediend en betaalbaar

Dinertips; waar ook de locals graag eten. Reserveren vaak een must.

Wat we een aantal keren gegeten hebben is het Local food: worst soort stoofvlees van beef en zoete aardappel: een bijzondere stoofpot, waar ze uren over doen om het gaar te stomen.                      Omdat het aan de zee ligt is ook een heerlijke en verse specialiteit: heerlijke verse Tonijnsteak.

De bekende en goede restaurants, zeker aan te bevelen qua, eten, drinken, sfeer, keuze en prijzen zijn:

 • Tasca das Tias
 • QB Restaurant
 • O Rocha Restaurant
 • Taberna do Teatro
 • Verde Maçã Restaurant
 • Nog een lekker en goed restaurant; Beiramar

Avondjes gezelligheid met gezellige sfeer is er over het gehele eiland. Genieten dus overdag en in de avond qua sfeer, terrasjes en gezelligheid. En nogmaals voor de prijzen hoef je een gezellig terrasje niet te laten.

Tips voor Terceira

 • Als je kunt: zeker een paar hikes gaan lopen
 • Walvis- en dolfijn spotten zeker doen; doe het in de ochtend en boek op tijd; is heel populair en beperkt aantal mogelijk.
 • Ga kijken naar een avond Bull running. Informeer waar het beste overzicht/uitzicht is om veilig achter een muur te staan.
 • Snorkelen en/of duiken is echt een aanrader.
 • Ga naar een wijnproeverij en luister naar de uitleg van jarenlange traditie van de bijzondere wijnen. Een weetje: de echte wijn is wit van het eiland, volgens de kenners….

Mijn grote dank aan: Stephanie van de Velde van ETravelTraining, Maria Jpao Gouveia van Visit Azores/Turismo dos Acores, die ons hebben uitgenodigd en alles meer dan goed en geweldig voor ons geregeld hebben. Het fijne hotel, het afwisselende en geweldige programma, de heerlijke lunches en diners en natuurlijk de enthousiast en gezellige gidsen, die ons het geweldige eiland hebben laten beleven. We hebben enorm genoten. Veel gezien en beleefd, geweldige activiteiten, leuke gidsen, mooie hotel en B&B’s en heel veel lekker eten en drinken. Ook dank aan collega’s en inmiddels maatjes Joelle, Jeannet en Alex voor de gezelligheid en gave week samen.

In wat korte beelden dit mooie eiland met de groene natuur, gezellige plaatsjes en cultuur.

Uitgebreide beelden en beleving van dit prachtige eiland.

Ook eens naar de Azoren? Never Stop Travelling heeft goede lokale contacten en helpt je graag mee met jouw droomreis naar deze fantastische eilandengroep! Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge…

Leave a Reply