Skip to main content

Never Stop Travelling bezocht nooit eerder Bulgarije, daarbij is Bulgarije een van de landen binnen Europa die geel gekleurd is. Alle inreisvoorwaarden bestudeerd en op pad, op verkenning in en rondom Boergas. In Eindhoven werd wel gevraagd naar onze vaccinatie- en coronatestpapieren echter in Boergas was de controle toch wel formeel en strak. Gelukkig hadden we alles goed voor elkaar en konden we uiteindelijk snel het land in. Feit is dat we op deze dag na bijna anderhalf jaar de wereld weer eens zagen vanuit de lucht, vertrouwd en smaakt zeker naar meer! Voor deze trip hebben we de keuze gemaakt om een huurauto bij ons verblijf te nemen, die we direct bij de luchthaven ophalen. We gaan dus niet alleen Boergas verkennen maar ook de prachtige omgeving van Boergas!

Boergas of Burgas (Bulgaars: Бургас) is een stad in Bulgarije, gelegen aan de Zwarte Zee en de hoofdstad van de gelijknamige Oblast. De stad telt ruim 200.000 inwoners, waarmee het de vierde stad van het land is. Boergas speelt ook een grote rol in de olie-industrie van Bulgarije. Boergas is goed bereikbaar, er zijn diverse luchthavens die rechtstreekse vluchten aanbieden richting deze schitterende Bulgaarse stad.

Wij kiezen voor: Grand Hotel & SPA Primoretz, een prachtige locatie om deze stad en haar omgeving te verkennen. Bovendien kent dit hotel haar eigen stukje strand met stoelen en strandbedden op 2 minuten lopen vanaf de voordeur van het hotel.

Je staat vanuit dit hotel niet alleen zo aan het strand maar binnen een kleine 10 minuten wandelen sta je ook in het hartje van de stad. Op het strand is een groot gedeelte gereserveerd voor hotelgasten, middels bedjes en strandstoelen. Een plaats op de eretribune aan de zwarte zee verzekerd. In de zomermaanden plons je zo het water in want de zeewatertemperatuur is gewoon warm te noemen. Het strand van Boergas is prachtig omringt door bossen en veel groen wat een mooie sfeer geeft. Een stukje de zee op wandelen? Dat kan, Boergas heeft haar eigen pier! Je kunt in Boergas dus genieten van een stuk Bulgaarse cultuur maar wil je alleen zon, zee en strand zit je hier ook prima! Daarbij niet over-gevuld met toeristen en merk je al snel dat het hier ook echt een heel stuk goedkoper is dan het prijspeil wat wij gewend zijn, denk hierbij een minus 30 a 40%.

Het strand van Boergas wordt omringd door de Seaside Gardens, een prachtig aangelegd park waardoor je zeker een wandeling maakt, vanuit “het groen” heb je overal prachtige uitzichten over de zwarte zee en het Boergas strand. Het park kent goede wandelpaden, wordt zeer goed onderhouden, diverse prachtige beelden, gezellige eettentjes, bloemenperken, speeltuintjes en veel meer!

Boergas ligt 389 kilometer ten oosten van Sofia, 272 kilometer ten oosten van Plovdiv en 335 kilometer ten noordwesten van Istanboel. Geen extreem grote stad met vele bezienswaardigheden, wel waan je je een stuk terug de tijd in wat zeker zijn charmes kent. Als je het stadscentrum vanuit oostzijde binnen wandelt, loop je eerst door enkele woonwijken. Hier heeft de tijd stil gestaan en lijkt het wonen veelal plaats te vinden in “oud Russische bunkers”.

Midden in de stad tref je Square Troika, vanuit hier kun je de kleine maar leuke winkelstraatjes bezoeken. Treft hier ook overal leuke restaurantjes en cafeetjes aan, gezelligheid! Grappig detail is, dat een bezoek aan de Tourist Information Centre niet veel oplevert dan “weten we niet, dat kun je op Google opzoeken”. Kortom, ga zelf naar google of neem contact op met Never Stop Travelling.

Burgas Central Cemetery

Het bezoeken van begraafplaatsen is natuurlijk niet echt een “toeristische attractie” te noemen, toch zijn er wereldwijd veel “mooie” en bijzondere begraafplaatsen te bezoeken. Zo ook deze in Boergas. Bij aankomst ben je genegen om de te parkeren op de parkeerplaats maar je kunt het beste gewoon met de auto de begraafplaats verkennen. Zelden zo’n grote begraafplaats gezien! Sommige delen zijn totaal verwilderd en lijken de graven niet meer te worden bezocht, daarnaast zie je ook gedeelten waar men veel aandacht schenkt aan het onderhoud van de graven. Een bijzondere ervaring!

Het natuurgebied Oesoengeren

Er zijn een aantal meren rondom de stad. Het Boergasmeer is het grootste meer in Bulgarije met een oppervlakte van 27,60 km², een lengte van 9,6 km en een breedte van 2,5 tot 5 km. Het is tot 34 meter diep. Dit meer kent een hoge biodiversiteit. Het is met name belangrijk voor trekvogels. Meer dan 250 soorten vogels bewonen het merengebied, waarvan 61 bedreigd zijn in Bulgarije en 9 wereldwijd, wat enthousiaste vogelaars van over de hele wereld aantrekt. De meren zijn ook de thuisbasis van belangrijke vissen en ongewervelde dieren. Er is bovendien een verschillend aantal dieren geregistreerd dat op de IUCN rode lijst voorkomt: 5 ongewervelde dieren, 4 vissen, 4 amfibieën, 3 reptielen, 5 vogels en 3 zoogdieren. Het meer is gelegen langs het op een na grootste trekpad van vogels in Europa, de Via Pontica, waarmee het een belangrijke tussenstop en opstelplaats voor een groot aantal watervogels, roofvogels en zangvogels is. Jaarlijks komen er tijdens migratie en overwintering meer dan 20.000 (tot 100.000) watervogels samen.

Als je het “birds viewpoint” in Google volgt kom je, via een smal en hobbelig, langweggetje uit bij een slagboom. Daar kun je de auto parkeren en loop via een paar woningen en een waterzuiveringsinstallaties, naar het meer toe. Deze installatie is ook nog in bedrijf, ongelooflijk oude zooi. De meeste trekvogels zijn in de hoog-zomermaanden vertrokken, het is dan dus rustig qua vogels.

Pomorie

Pomorie (Bulgaars: Поморие) is een stad in het zuidoosten van Bulgarije, gelegen op een nauw schiereiland in de baai van Boergas. De stad behoort tot de 20 grootste plaatsen in de Zwarte Zee Euregio. Pomorie ligt zo’n 20 kilometer van Boergas. Pomorie werd mogelijk in de 4e of 5e eeuw v.Chr. gesticht door de Oude Grieken, als kolonie van Apollonia (het huidige Sozopol). In 1934 kreeg de stad zijn huidige naam, afgeleid van het Bulgaarse “po-” (nabij) en “more” (zee). Pomorie is vandaag de dag een belangrijke toeristische attractie. De stad telt zo’n 14.000 inwoners. Ook hier zijn diverse goede hotels en resorts aanwezig voor een prachtige “zwarte zee vakantie”. Wij gebruiken Promorie als tussenstop op onze weg naar Nessebar. Leuk detail is dat de Bulgaren veel “automaat koffie” drinken op straat, overal tref je koffie automaten aan op straat. Niet een maar tientallen, erg bijzonder!

Nessebar

Nessebar (Bulgaars: Несебър Nesebǎr) is een stad en een gemeente in het oosten van Bulgarije in de oblast Boergas. Ze telt ruim 13.000 inwoners. Het historische deel van de stad is gelegen op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee. Nessebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Je auto parkeer je op een van de parkeerplaatsen in het nieuwe gedeelte van Nessebar, je loopt dan via de oude houten windmolen naar het oude gedeelte van de stad. De windmolen is iconisch werkstuk die op de scheiding staat van het oude en nieuwe gedeelte. Een fotogenieke molen! Nabij de molen heb je prachtige vergezichten over de zee.

Nessebar werd in de 6e eeuw vóór Chr. gesticht door Dorische Grieken op de plaats waar zich al in het 2de millennium vóór Chr. de Thracische nederzetting Menabria bevond. De Grieken noemden de stad Mesambria, waarvan het Slavische Nessebar is afgeleid. In de 4de en 3e eeuw vóór Chr. was het Griekse Mesambria een belangrijke handelsstad. Na de verovering door de Romeinen in 72 na Chr. verloor ze aan belang. Resten van de Hellenistische periode zijn het Acropolis, een tempel gewijd aan Apollo, en een Agora (markt). Sinds 1983 staat ze op de Werelderfgoedlijst. Een geweldig stadje, leuke straatjes, kleine winkeltjes en vele restaurantjes met schitterende uitzichten. Nessebar mag je niet overslaan in Bulgarije!

Kasteel van Ravadinovo

Hier kun je de oudheden van het leven in een echt kasteel proeven. Een toeristische attractie is het zeker, daardoor niet minder mooi. De omgeving van het Kasteel van Ravadinovo (ook wel WindCastle genoemd) is prachtig aangelegd. Trek een paar uurtjes uit voor het bezichtigen van dit kasteel, ook erg leuk te combineren met Sozopol. Castle of Ravadinovo, in love with the wind…

Sozopol

Sozopol (Bulgaars: Созопол) is een oude, toeristische plaats op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Boergas aan de Bulgaarse Zwarte Zee kust. Zij is gelegen in de gemeente Sozopol, oblast Boergas. Een leuke combinatie dagtrip met het Kasteel van Ravadinovo. In de pittoreske straatjes van Sozopol kun je heerlijk ronddwalen en als je leuk en romantisch wilt eten zit je hier goed! Diverse prachtig gelegen restaurantjes bieden overheerlijke maaltijden aan. Tip: Ga op het terras van Casa del Mare zitten, de gerechten zijn er grandioos en het uitzicht over zee is schitterend te noemen. Net als Nessebar kent Sozopol een oud- en nieuw stadsgedeelte. Volg de bordjes “old town” en je parkeert je auto voor een paar euro de gehele dag bij de parkeerplaats geleden aan de jachthaven van Sozopol, vanuit daar loop je direct het oude stadscentrum in. Prachtig!

Zoutbaden met helende modder

In het zuidelijke gedeelte van het Atanasovsko meet vind het grootste “outdoor SPA centre” van Bulgarije. Voor 2 lev (is ongeveer € 1,00) ga je naar binnen. Als eerste ga je 20 minuten in een van de zoutbaden liggen, die zijn zo zout dat je gewoon blijft drijven. In de zomermaanden zijn deze baden erg warm dus van verkoeling is hier geen sprake. Na het zoutbad kan het insmeren beginnen, de zwarte modder van de zwarte zee heeft een bewezen helende werking! Geheel op laten drogen totdat je je huid voelt trekken en dan aan de andere zijde van de weg, de zee in, ontzwarten… Nabij deze “SPA” tref je ook een hapje en drankje aan dus mochten de “behandeling” wat dorst en/of honger opgeleverd hebben dan kun je dat aanvullen. Vanuit Boergas centrum kun je te voet maar is wel ruim een uur wandelen, er rijdt een treintje vanuit het Zeepark, waarmee je snel en eenvoudig bij de zoutbaden bent. Met de auto rijd je een stukje om vanuit het centrum, er zijn voldoende parkeerplaatsen.

Sandfest Burgas

In het Boergas Park (Ezero) wordt elk jaar in de zomermaanden een kleine stad gebouwd van zandfiguren. Hiervoor wordt jaarlijks ruim 2.500 ton zand gebruikt. Schitterende zandformaties die in de avonduren mooi worden aangelicht door de ondergaande zon. Het zandfestijn is dagelijks open vanaf 18.00 uur en met een entreeprijs van ongeveer €1,75 p.p. mag je dit niet missen. Trek hiervoor een half uur tot een uur uit en je hebt voldoende tijd om deze prachtwerken goed te bekijken. Mooi stukje (kunst) werk!

Eiland St. Anastasia

Het eiland St. Anastasia in de Zwarte Zee behoort administratief tot de stad Boergas. Het is het enige eiland in de zwarte zee wat bij Boergas behoort. Het eiland is te bezoeken vanuit de Port of Burgas, die zich pal naast Grand Hotel & SPA Primoretz bevindt. Vanuit hier kun je drie keer per dag op- en neer varen naar het Eiland. Je kunt overnachten op het eiland, zeker een bijzondere ervaring maar je bent wel aardig aangewezen op jezelf. De meeste boottochtjes naar het eiland kennen een stop van ongeveer 2 uur wat meer dan voldoende is om dit bijzondere eiland te verkennen. Voor het museum, gevestigd in het oude klooster, moet je separaat entree geld (+/- € 3,00 p.p.) betalen. Geen direct hoogtepunt maar als je er dan toch bent…. Qua natjes en droogjes is het eiland goed voorzien voor alle bezoekers. De eerste bewoners van het eiland dateren (vermoedelijk) van de 4e tot 6e eeuw. Met een oppervlakte van 0,01 km2 en het hoogste punt van 12 meter, is het eiland “klein” te noemen. Het Eiland werd in de 17e eeuw voor het eerst op de kaart gezet door de Nederlandse kaartograaf Nicolaes Witsen. Het klooster op het Eiland is de het enige klooster in Bulgarije wat zich op een Eiland bevindt. Het klooster deed dienst tot 1923 waarna het werd omgedoopt tot gevangenis, de Bulgaarse Alkatraz. De vuurtoren op het Eiland is bewoond en niet toegankelijk voor toeristen. Tevens tref je een klein kerkje aan, wat vrij te bezoeken is. Schiet je foto’s, neem een hapje en drankje en je tijd op dit bijzondere plaatsje vliegt voorbij. Hoogtepunt! Alle informatie over het Eiland tref je HIER aan.

Roadtrip vanuit Boergas

Ga je met een huurauto de omgeving verkennen kom je al snel tot de conclusie dat de luxe die je aan de zwarte zeekant aantreft, snel verdwenen is. Van de snelweg af, dan rijd je al snel over smalle weggetjes die qua onderhoud al een tijdje uit het oog zijn verdwenen. Wijngaarden, zonnebloemen, akkervelden e.d. sieren de horizon. Waarbij we, uit eigen ervaring, kunnen concluderen dat de Bulgaarse wijnen misschien wel de meest ondergewaardeerde wijnen van de wereld zijn. Marketing staat hier dan ook op een laag pitje, wat zomaar een oorzaak zou kunnen zijn!? Mooie en overheerlijke wijnen worden er zeer zeker geproduceerd in dit land! Een mooie route is richting Aitos, vanuit daar richting Dobromir.

Prachtige landschappen passeren het gezichtsveld. Bulgarije is meer dan alleen maar de zwarte zee. In de kleine dorpjes ben je qua eten en drinken wel aangewezen op een lokale supermarkt, je treft er slecht enkele kleine restaurantjes aan. Nabij Dobromir tref je enkele prachtige lijmsteen rotsformaties aan, Wonderful Rocks genaamd. Vanuit Tsonevo Reservoir zijn er verschillende opties om terug te rijden richting Boergas, wij kozen er voor om via Prosenik te rijden.

Je blijft hier rijden tussen prachtige landschappen en ziet al snel dat Bulgaren niet zoveel waarde hechten aan hun tuin en het afwerken van hun huizen, de tijd heeft hier wel even stilgestaan, ook qua brandstofprijzen. Oude fabrieken, tankstations e.d. die niet meer in gebruik zijn worden ook niet verwijderd maar overvallen door moeder natuur. Wij kennen dit soort beelden niet echt, terwijl ze in Bulgarije eerder regel dan uitzondering zijn. Je ziet echt grote verschillen tussen de toeristische kustlijn en het binnenland.

Enkele goede restaurant tips, in Boergas, die Never Stop Travelling voor je uitzocht/bezocht:

Aangezien we weer wat kunnen en mogen reizen, kunnen we met trots presenteren dat we de eerste Never Stop Travelling Award hebben kunnen uitreiken in Bulgarije. Proficiat Grand Hotel & SPA Primoretz met jullie erkenning! Hierover meer zien/lezen, kijk dan snel HIER.

Onze Bulgarije-trip in beeld:

Ook eens naar de Zwarte Zee in Bulgarije? Never Stop Travelling stelt graag jouw ideale vakantie samen, optimaal genieten binnen jouw budget!

Leave a Reply